HTML

- Hájtek korban élünk. - Mondja Pistike, kezében pédéával, miközben drót nélkül kapcsolódik a nótbukjához. Ja, igaza is van. Kétségtelen, hogy ha a technikai fejlődést az egy négyzetméterre jutó tranzisztorok számával mérjük, akkor igen nagy utat tettünk meg az elmúlt X ezer évben. Persze az is nagy kérdés, hogy mi a szart értünk el ezzel az állítólagos fejlődéssel, mennyivel élünk jobb, élhetőbb életet, zsebünkben három marék IC-vel, mint szépapáink bekeccsel a vállukon? Szerintem semmivel, sőt sok szempontból jelentős visszalépéseknek lehetünk tanúi, de ez már csak az én szubjektív hülyeségem.

Például azon, hogy hogyan állítjuk elő azt az irdatlan mennyiségű energiát, amit például azért zabálunk fel, hogy a GDP még másfél százalékkal magasabb legyen és, hogy erről a hihetetlen eredményről Te is értesülj a nyolcvan centis tévédből!

Pont úgy, ahogy X ezer évvel ezelőtt. Kicsit furcsa, hogy a technika és az ahhoz szükséges energia előállításának fejlődése, kettévált. Egészen pontosan, amíg (bizonyos területeken) látványos fejlődésen ment keresztül az általunk használt technika, addig azt az kiszolgálni hivatott energia-előállításának módszere gyakorlatilag semmit nem fejlődött. Csak erről nem beszélünk. Pedig kéne, mert ennek köszönhetjük, hogy nagy kakiban ülünk. Bár még mindig vannak „eggfejek”, akik szerint a klímaváltozás nem bizonyított (ilyen például a Bokor Gyuri), azért jól érezhető jelei vannak annak, hogy nagyon szar irányba megyünk. De erről csak ritkán hallasz, mert civilizációnkban nem divat a gyengepontokat emlegetni. „Fehérember” szeret büszkének lenni, és abba nem fér bele, hogy tükörbe nézzen, és azt mondja, hogy tévedtünk. Az, amit csinálunk, csináltak apáink, az úgy ahogy van, szar. Pedig, rossz hírem van. Az a technika, amire „fehérember” büszkén veri a mellét, igencsak ingatag lábakon áll. Ezt az ingatag lábat energiának (energiatermelésnek) hívják. Na ez az a terület, amiben még kőkorszaki szinten állunk. Túlzásnak tűnik? Pedig nem az. Tudtad, hogy a világ energia szükségletének 80%-át (!!!) fosszilis tüzelőanyagok segítségével (illetve azok elégetésével) állítjuk elő? A hőerőművekben, az autód motorterében, a fali-kazánodban és még számtalan helyen.

Ha csak a villamosenergia-előállítást nézzük, akkor is siralmas a helyzet. Általában a szükségletek 60%-át állítjuk elő fosszilis forrásból. Az USA-ban ez a szám 70% ( gáz+szén+kőolaj). Egyedül Franciaország az, ahol a villamosenergia-szükséglet több mint felét termelik atomerőművekben.

 

Hogy finoman fogalmazzak, igencsak favágó módszer, ahogy ezen szükségleteinket kielégítjük. Meg az a kettősség is fura, hogy nanorobotokról beszélgetünk a konyhában, miközben a lakást meg úgy fűtjük, hogy tüzet rakunk a pincében. Ahhoz, hogy a PDA-d használhasd, felgyújtasz egy vödörnyi olajat. A legmodernebb technológiához, kőkorszaki módszerekkel állítjuk elő az energiát. Ez a hájtek, Ecsém!

Gondolkodtál már azon, hogy nyáron, amikor az aszfalt 60 fokos, a háztetőn a cserép is legalább 50, akkor tüzet gyújtasz a vízmelegítőben azért, hogy 40 fokos vízben tusolhass? Nonszensz? Az.

Alattunk magma fortyog, lábunk alatt termálvíz csordogál, fúj a szél, süti a fejünket a nap, mi meg égetünk. Vagy égünk?

Füstölünk, szennyezünk, oxigént zabálunk mindezt rossz hatásfokkal. Csak az a kérdés, hogy meddig? Szerintem nem sokáig. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megtippeljük, hogy néhány éven belül (!!) gyökeresen megváltoznak az energia-előállítási „szokásaink”. Pontosabban, meg kell, hogy változzanak, ha nem akarunk a saját mocskunkba belefulladni. Pá-pá szénerőmű, pá-pá benzines autó, pá-pá gázkazán.

„…ha mi most nem oldjuk meg az üzemanyaggondjainkat, akkor is hamarosan megoldódik számunkra…”


Némi irodalom a témához:

http://www.iea.org/textbase/papers/2006/birol.pdf
http://www.mindentudas.hu/doc/ben_ea_nyomt.rtf

http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz9906/hodgson.html
http://www.iea.org/


 Pilu

Címkék: vélemény technika

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr326148
süti beállítások módosítása