HTML

Ha szombaton jut eszedbe, hogy szerdán volt apád születésnapja, az kellemetlen, de valahogy ki lehet magyarázni. Viszont, ha márciusban jut eszedbe, hogy valakinek elfelejtetted a tavalyi szülinapját, az már gáz. Ezúton kérek bocsánatot üngyürü-büngyürümtől, amiért elfelejtettem az ötvenedik születésnapjáról megemlékezni! :)

1956-ban született a drága. Amikor hozzám került előző - és egyben első (!!) - tulajdonosától, eléggé le volt gatyásodva. Akkor a bácsi - akié volt - elmesélte, hogy 56'-ban a balhé idején, a Józsefvárosi pályaudvaron állt egy szerelvény, tele "zöld Pannóniával". Exportra ment a svédekhez. (Igen, akkor még volt iparunk, és tudtunk olyan dolgokat produkálni, amiket el lehetett adni Európában.) De visszatérve a sztorihoz, csak ment volna az a szerelvény Svédországba, mert a pogó ideje alatt, "élelmes" fiatalok megdézsmálták a rakományt. Ez a motor is onnan való. Az üzembe-helyezési dátum is csak '59-es, mert akkor sikerült számlát szerezni hozzá. (ezt a forgalmi alátámasztja)

A bácsi történetét a család többi, idős tagja is megerősítette. Sokakkal beszéltem időközben, akik a kétséget kizáróan igazolták a Józsefvárosi pályaudvaron történteket. Hogy valójában onnan való-e, ezt egyértelműen nem állíthatom, minden esetre, ha így van, akkor nem csak egy műszaki relikvia áll a garázsban, hanem egy darabka történelem is.

Két évig tartott a felújítás, anno. Amikor lehoztuk a padlásról, akkor már vagy hét (!) éve nem volt beindítva, de némi benzin és gyertyapucolás után, rúgásra indult. Vicc. A felújítás óta, évente csak egyszer szoktam beindítani, de akkor sem kell néhány percnél többet vacakolni az életre keltésével. Kíváncsi vagyok, hogy egy ma legyártott "hájtek" jármű, hol lesz ötven év múlva?! Ja, szerintem is. Sehol.  

De jöjjön üngyürü-büngyürüm képekben, a TL250T, alias "zöld Pannónia":

(az első kivételével, a képekre kattintva megjelenik nagyban a fotó)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó az "Így gondozd a Pannóniádat" című könyvből.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imádom a p(r)ofi(l)ját!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csábító idomok! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az a porlasztó, hmm. És az benzincsap.. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

87013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyönyörű a feneke.. (a hátsó lámpa nem eredeti)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van hozzá fogat (oldalkocsi), ami ezeken a képeken hiányzik róla. Ha kivakarodik az idő, összerakom, és csinálok egy pár fotót azzal együtt is, hogy teljes értékű legyen a retina-petting.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden magyar családba: két gyerek, három szoba, egy szárnyaskerék. :) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Születési anyakönyvi kivonat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Hanyasban vagy?" Remek találmány a váltó tetején elhelyezett mutató, egy baja van csupán: ahhoz, hogy lásd, gyakorlatilag le kell szállni a motorról. :) Menetben kicsit balesetveszélyes fejjel a tank alatt. Egyébként szép..:)

Utólag is Boldog Születésnapot! ;)

 

 

Címkék: motor képek pannónia

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr6742226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krissi 2007.03.03. 22:08:19

Nem vagyok nagy motoros(nem értek hozzá), de tudom értékelni a szépet, és ez egyszerűen gyönyörű!!!
De nagyon.

Atosz 2007.03.05. 18:16:11

Autószerelő vagyok, régebben motoroztam is (amíg volt időm), és látva a képeket csak gratulálni tudok!
Meg irigykedni... :)
Ebben még volt anyag, és ez meg is látszik rajta.
Szép munka!

feketefene · http://feketefene.wordpress.com 2007.05.11. 16:10:43

Na most képzeljük el, hogy szerencsésebben fejlődött volna történelmünk, akkor ezt a motrot és leszármazottjait már Harley Davidsonok, BMW-k sorában láthatnánk... Mind1, lényeg, hogy szép!

Redcat 2007.12.28. 20:07:05

Nagyon szép a motorod, én is ilyent fogok legközelebb felépíteni.
A józsefvárosi történet elég blickfangos, de én kételkednék. Aki ismeri a kort, az tudja, hogy akkoriban ennél kisebb bűncselekmény miatt is akasztottak. Sőt a mostani kurzus ideológiájába sem nagyon fér bele, hisz odavész a tiszta, becsületes forradalom imágója. Aki ismeri a kort azt is tudja, hogy akkoriban nem egy motorkerékpár, hanem egy motorblokk, sőt egy főtengelycsapágy beszerzése is elég bonyodalmas volt, ezek sok egyébbel együtt szigorú gazdálkodás alá vont termékek voltak, nem egyszer minisztériumi engedéllyel lehetett megvásárolni.
Kicsit utána jártam a dolognak és kiderült, miszerint az összes 56 októberi TLT 1959-ben lett forgalomba helyezve. Három variációt tudtam kitalálni:
1. A józsefvárosi pályaudvaron valóban kirabolták a szerelvényt (a cselekmény és az elkövetők minősítésétől eltekintek) és a rendőrség "visszagyűjtötte" a motorokat, majd az eljárások befejezésével visszaszolgáltatta jogos tulajdonosának, vagyis a Csepeli Motorkerékpárgyárnak. Elképzelhetetlennek tartom, hogy 1959-ben bűncselekményből származó járművet forgalomba lehetett volna helyezni.

2. Az 1956 októberi motorkerékpárokat az események miatt ki sem szállították a gyárból, hanem csak egy jóval későbbi rendelést teljesítettek belőle.

3. Mint tudjuk 1958-ban az addigi két betű három számos rendszámokat felváltotta a két betű négy számos rendszám. Az átrendszámozás - akkoriban nem volt műszaki vizsga - nem kis feladat lehetett a rendőrségnek, bizonyára valamilyen formában ütemezték azt, így elképzelhető, hogy az ebben az időszakban gyártott vagy forgalomba helyezett járműveket 1959-ben rendszámozták át és akkor kaptak új okmányokat is.

Hogy a három variációból melyik az igazi? Talán te magad tudod a legjobban eldönteni. Nézd meg, akkoriban a váznyakba beütötték a rendszámot. Ha két betű négy számos mellett találsz egy két betű három számost is, akkor a hármas variáció az érvényes.

Bocs, ha romboltam volna az illúzióidat.

Cinege 2008.03.31. 00:13:58

Szoktak ide még írogatni?Mert tudok jó állapotú Pannóniát nagyo olcsón.

faust 2008.04.04. 08:33:11

Hello cinege!

Mi az ára a pannóniának?
süti beállítások módosítása