HTML

 

Miért is tenné? Egy cég, amelyik éves szinten 140 milliárd bevétellel büszkélkedhet, nem hiszem, hogy „lehajol” másfél milliárdért. Ennek kb. annyi értelme lenne, mint a Kempinski bárjában vizezni a vodkát. Teljesen felesleges plusz ötszáz forint haszon reményében kockára tenni azt a biztos hatezret és a renoméd, amiből élsz. (csak mondtam valamit, fogalmam sincs, hogy mennyiért mérik ott a szeszt)
A lottó azonban mégis átverés. Ott van a szemünk előtt, nem rejtik véka alá, mégsem reklamál senki, pedig elég, ha meghallgatod a híreket, magad is rájöhetsz az anomáliára:
 
„Öttalálatos nem volt, a négyesekre egyenként 1.300.000 forintot fizetnek. A következő héten az ötös várható nyereménye 1.5 milliárd.” - Tetszik érteni?
Az ötös 1.5 milliárdot fizet(ne), a négyesért meg egy épkézláb, használt Swiftet sem kapsz. Nincs „visszaosztva” a ki nem fizetett nyeremény az alacsonyabb nyerőosztályokba.
Emlékszem arra a családi anekdotára, mely szerint egy rokonunk a hetvenes években, rövid időn belül kétszer ért el négyest. (Ekkor még visszaszórták a "beragadt" ötös pénzét a kisebb találatokra.) A nyereménye mindkét esetben közel százezer HUF volt, ami akkoriban egy-egy komoly lakást, vagy pesti telket jelentett. Ma, ennek a két négyesnek az együttes összegéből sem tudsz megvenni még egy Havanna lakótelepi konyhát sem. Szart sem ér a négyes, minden az ötösre van kihegyezve. Persze tudom, hogy ez a rendszer azért jó, mert a halmozódó ötös önmagában is parasztvakít, azaz olyan hír és reklámértékkel bír, ami önmagában eladja a heti Xmillió lottószelvényt, de mégsem érzem tisztességesnek. Főleg, hogy az öttalálatosra 1 : 43 949 268 az esélyed, míg a négyesre 1:103 410, azaz előbbire gyakorlatilag semmi, míg az utóbbira azért csak-csak.
Egy szó, mint száz, az átverés a játékszabályzatban keresendő, és nem a golyókkal való manipulálásban…
 
Mennyivel jobban hangzana a híradás, miszerint:
„A héten nem volt telitalálatos, így a négyesek egyenként 25 millió forintot érnek.”
Húsz ember kap az országban, egy-egy tip-top pecót. Hmm… még az is lehet, hogy ennek reklámértéke is nagyobb lenne??

Címkék: lottó

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr32672497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.09.20. 12:15:47

Onnantól kezdve, hogy ezt leírják a játékszabályokban, nincs semmiféle átverés. Akinek nem tetszik, ne játszon, vagy válasszon másfajta sorsolásos játékot.

macskafaraok 2008.09.20. 13:19:48

minek adjanak tobb penzta 4-esre, ha igy is veszik a nepek? :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.09.20. 19:36:24

Szerintem a költségvetés elúszása és a lotto égi magasságokba való emelkedése teljesen szignifikáns összefüggés!

Amióta bevezették a netes regisztrációt, azóta a golyókban lévő mágnes és a golyóbecippantó lottócsalómütyűrgép mindig úgy csináli, hogy milliárdos nyeremény csábítson sokakat a lottózóba! Csakhogy annyira szegényedik az isteni nép, hogy már a milliárdos csábítás sem szokott heti 100-150 milliónyi plusz nyereményt összehozni. Egy milliárdnál még mindig csak 80-al nőtt a nyeremény. Már ezt is "átlátják" a népek? Vagy ekkora az össznemzeti depi? Vagy a lottó is luxuscikk lett?

gambler 2008.09.20. 22:47:34

@ saman tökéletesen igazad van!
A szociban nem volt ilyen fejlett még az elektronyika ezért akkor még "jegelték" a golyókat! Az elvtársak megjátszottak teljesen legálisan 5 számot, melyek golóit gondosan lefagyasztottak a húzás előt. Jött (mert nem volt más választása) aztán Kovács elvtárs esztergályos az ózdi kohó kiváló dolgozója és megmondták neki, hogy vagy a hideg golyó és 5.000 cash vagy téved és 20 év szibéria!
Te mit húztál volna?? muhhaha!
Nem tudom hányan emlékeztek vissza , anno nem voltak ekkora halmozódások!
Manapság meg szerintem úgy megy a jegelés, hogy a már említett elvtársak rokonai, emberei nagyon is jól tudják, hogy mely kombinációkat nem játszottak meg az adott héten!
Egyszerű: szelvények leadása x időben lezárul ott a fő számítógépre minden adat rendelkezésre áll. Utánna egy laza enter és a húzásig meg is van az az öt vagy hat szám ami éppen arra a hétre kell a népnek vakításra!
Tökmindegy, hogy kézi vagy gépi húzásról beszélünk! Mert ugye ha az összes szám , ami abban a gömbben forog az adott pillanatban 32es akkor mindegy, hogy Gizike a 78as széken ülő nyugdíjas, vagy a szippantógép húzta! Gondojlunk csak a vájerlesz teknológijára meg a mini monitorokra!
Hát ezt szerintem nagyon is megéri mind az elvársak embereinek mint az állambácsinak.
Majd ha ferkóék a szerencsejáték Rt-t is eladják talán jobb lesz, hmm de az is lehet, hogy még ennél is szemtelenebbül fogják a népet lehúzni!
Nem a milliárdos dzsipbenvicsogó brókerarcú poetsfejekből jön össze a ZS, hanem a sok szegény emberből, akik már kilátástalanságuktól nem is látják, hogy mi a pálya! De ennek ellenére fizetik hétről hétre a HÜLYÉK ADÓJÁt!

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2008.09.21. 10:16:43

tipikusan az az eset mint istennel, zorbánnal, gyurcsánnyal, ufokkal, horoszkóppal. aki hisz benne a write only módban van, fel nem fogná, hogy félrebeszél...

VIII. Nagyapó 2008.09.21. 23:45:08

Pilu

Amint írtad is, a négyesre 425-ször akkora az esély, mint az ötösre.

1,3 milliónak a 425-szöröse, az félmilliárd. Ez valóban kevesebb a másfélnél, de a nagyságrend azért hasonló. Ráadásul vszeg úgy korrekt számolni, hogy egy átlagos négyes és egy átlagos ötös kifizetését hasonlítod össze (az előbbi ugyanis van minden körben, és gondolom, kb. ugyanakkora része jut rá a befizetéseknek minden alkalommal, míg egy adott hányad mindig megy tovább a legközelebbi ötösre).

Annyira azért nem nagy kitolás szvsz.

PhoenixSpirit 2008.10.02. 13:30:42

Ilyen elgondolásom már nekem is volt anno, hogy minek is az a gépi játék, ha nem azért, hogy az összes megjátszott kombináció rendelkezésre álljon egy adatbázisban nekik azon a héten és egy saját -egyébként kurva egyszerűen megírható, némi kombinatorika kell hozzá középsuliból- algoritmus kiválasztja azt az 5 (6) számot, amire akkor a legkevesebben tippeltek. A többi már csak technika kérdése, hogyan tudják ezt elrejteni a nép elől. Közjegyző meg faszom, azokat is meg lehet kenni, egy ilyen cégnek csikkzsebből is megy. Néha azért engedik nyerni a birkát, mert különben zabos lenne, ha azt hallaná, hogy már 1 éve nem volt ötös, ő meg csak ikszel rendületlenül (ld. a nyerőgépek analógiáját itt).

Tényleg a hülyék adója, ha már van nehezen megkeresett pénzed, ne baszd el kétes dolgokra, hanem vegyél rajta valamit (ha mindenáron költeni akarod és nem tudod megállni), ami tartja az árát vagy legalábbis, ha megszorulsz, pénzzé tudod tenni. Jó példák erre a számtech cuccok, azokra mindig van igény, laptop, MP3 lejátszó, ezek mennek. Ha meg eladásnál alkudnának, ne legyél szarrágó és ragaszkodj egy rohadt ezreshez, mert az üzlet múlhat rajta, ha kevésbé engedékeny a vevő és nem biztos, hogy rövid időn belül jön másik (ha sürgős az eladás).

eMM 2008.10.25. 10:18:11

Hát azért pont a számítaátechnikába nem érdemes fektetni.Akkor inkább az OTP részvény manapság.Bár ez előbbit legalább használod, hajt valami hasznot,az utóbbit meg csak nézed.

eco-gumm (törölt) 2012.09.19. 10:25:47

Ugye senki sem hiszi,hogy az ország legnagyobb osztalékát fizető cég a Szerencse játék Zrt élén egy zsidó vezetővel korrektül és valóságosan működik?
Nézzük meg,hogy milyen átlátszó és könnyen analizálható módszerekkel csal ki bizakodó a sorsukat formálni vágyó emberek millióinak zsebéből hatalmas összegeket a társaság.A nagy nyeremények törvényszerűen és visszamenőleg statisztikával igazolhatóan rendszerint a nyári vakáció előtt és karácsony környéki időszakokban halmozódnak fel.Ennek lélektani oka,hogy a nyaralni vágyó de szegény vagy a gyermekeiknek ajándékokat vásárolni kívánó emberek ekkor szorulnak pénzre.Ebben az időszakban szaporodnak el a kissebb magán vagy személyi kölcsönök felvételei.Ám a Szerencsejáték ZRT. elhúzza a mézes madzagot az orrunk előtt.Ingyen nyerd meg a milliárdokat amit sok idióta már előre gondolatban el is költ.Ezek tények és statisztikák.A legutóbbi 2012-es csúcs nyeremény esete szánalmas és felháborító volt.Két alkalommal került kihúzásra az 1-es szám.Ennek oka,hogy a közel 2 millió kitöltött szelvények számai már annyira leszűkítették a számsorokat,hogy ahhoz,hogy tuti ne legyen 5-ös találat már csak az 1-es maradt.A végén pedig 2 személy nyeri a nyereményt természetesen inkognitóban.Sőt a két szelvényt pár km-es körzeten belül adják fel.Ez hihető?????
- A nyertesek érdekes módon mindig eltünnek,külföldiek stb.
- A húzást egy állandó közjegyző felügyeli.
- Miért nem lehet feladni szelvényt a húzás előtti 5 percben?
Véleményem,hogy mai technológiával,programozás,távirányítás /rádió /mobil telefon stb.a gép befolyásolható.A központi számítógépre beérkezett fogadások alapján pillanatok alatt meg vannak azok a számok melyek kisorsolása meg akadályozza az 5-ös találatot.A hitelesség kedvéért egy függeltel elektro mérnök megvizsgálhatná a a számhúzó berendezést.De félek nagyon sok meglelpő dolgot találna benne.Ez olyan lehet mint Longinusz lándzsája amit a VATIKÁN-ban őriznek és aminek hitelességének vizsgálatát köszönik de nem kérték.Azt ugye tudták,hogy a Római Katolikus egyház a világ legnagyobb vállalata.Vagyona pedig fejlett országokéval vetekszik... Amerikában a lottó nyerteseknek élő show keretében adják át a nyereményt. Magyaroszágon netán nem áll úgy a közrend és biztonság,hogy megvédhesse magát a nyertes?????A régi időkben a kézi szétválogatás időszakában soha nem volt akkora felhalmozódás.
Ezzel szemben a Magyar állam nagyon serényen védi a tiltott szerencsejáték szervezését.Félve,hogy máshová kerülhetnek a milliárdok.A polgárokat csak az Állam húzhatja le mint a szeros gatyát.Az erről szóló törvény igen nagy szigorral lép fel:
A tiltott szerencsejáték fogalmát az 1991. évi XXXIV. törvény tartalmazza, 37. § 14. pont szerint: tiltott szerencsejátéknak minősül az engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően, illetve a jelen törvény szabályainak kijátszásával vagy az abban foglalt kötelezettség, vagy tilalom megszegésével szervezett szerencsejáték.Btk. 267. § Aki tiltott szerencsejátékot rendszeresen szervez, vagy ehhez helyiséget bocsát rendelkezésre, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. Mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van.

Azt gondolom,hogy 100-200 millióig kifizetik a nyereményt, abból a több milliárdból ami hetente befolyik.Azt is gondolom,hogy e felett már nem.Ennek oka,hogy milliárdokból létre lehet hozni egy pártot,fel lehet fegyverezni egy kissebb hadsereget,meg lehet alapítani egy legális szerencse vagy fogadó társaságot stb.Ez nem kívánatos.Szóval a lottó egy nagy átverés!KAMU!

Krisz101 2016.12.27. 17:24:23

@eco-gumm (törölt): ostobaság! Pont ellenkezőjének lenne értelme mint amit itt írtok. Nem olyan számokat kreálni, amivel nem nyer senki, hanem ha eleve nincs nyertes, akkor kreálni egy "nyertest" a hozzá való nyertesszelvénnyel, ami eredetileg nem létezett... És akkor azt a pénzt ki lehet nyúlni az alapból. Róla persze senki nem tudja hogy kicsoda ezért többé kevésbé még le is lehetne papírozni. Így a nép azt látja hogy jé mennyien nyernek... És persze fogadnak ezerrel. Ebben az évben is már vagy 6-8 komoly fél-egy Mrd nyeremény volt. Nektek nem furcsa hogy a facebook korában soha nem derül ki a nyertes személye amikor mindenki pletykál posztol megosztot... Mert nekem már kicsit gyanús ez amit esetleg 5 10 éve még el lehetett hinni...
süti beállítások módosítása