HTML

 

Vagy ötöt számoltam idefelé jövet. Nem tudom függetleníteni magam a látványuktól, zavar. Van nekem halottam, van fájdalmam, miért szembesít engem másvalaki a sajátjával? Tisztességtelen tolakodásnak érzem. Tudom, hogy a közlekedés veszélyes üzem, és azzal is tisztában vagyok, hogy rengetegen halnak meg az utakon, de az a Te gyászod és a Te halottad. Csak rád tartozik, senki másra. Nem akarom magyarázni a hátsó ülésről kérdező gyereknek, hogy mi az az árokban, és nem akarom kilométerenként érezni gyomromban a görcsöt, ha meglátok egyet.
 
Arcátlanul, arctalanul erőlteted ránk a fájdalmad. Pedig tudhatod, minden ember szívében van gyász, minden embernek van halottja, és elnézve a baleseti statisztikákat, szerintem már olyan ember sincs, aki közvetve vagy közvetlenül ne lenne érintett közlekedési tragédiában. De ezt nem reklámozza senki. Te kinek hirdeted és miért? Önmagadnak? Csak ez lehet a magyarázata, mert az elmentnek ez már nem számít, az utazó, - aki véletlenül jár arra - pedig nem akar tudni róla! És mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy ehhez joga, jogunk van! Nem szeretnék, nem szeretek fejfákkal végigrakott úton nyaralni, keresztelőre, vagy éppen munkába menni. Ehhez jogom, jogunk van!
 
Senki nem veheti el másoktól a felejtés esélyét, nincs jogod szorongást okozni, sebeket feltépni, tolakodóan gyásszal szembesíteni másokat a saját tragédiád okán (sem)! Egyébként sem hiszem, hogy ez lenne a méltó helye és módja kifejezni fájdalmunkat. A halottnak, és az őt hirdető fejfának a temetőben a helye, az emlékének pedig szívünkben. Nem tehetünk minden kórházi ágy mellé keresztet, amelyikben meghalt valaki. A gyásznak megvan a maga helye és ideje, de az évtizedekre szólóan az út mellé helyezett kereszt, amellyel vadidegeneket emlékeztetsz rá, nem az!
 
Jó lenne, ha mindenki meg tudná őrizni józanságát azokban a pillanatokban is, mikor a mérhetetlen fájdalom elvakítja! Ha úgy érzed ültess fát, vigyél egy szál virágot az út mellé, de ne terhelj másokat kéretlenül fájdalmaddal!

Címkék: közlekedés gyász fejfa

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr1901568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricsif 2009.01.25. 19:13:35

Értem amit mondasz, de talán egy előnye van; lehet jobban odafigyelnek mások (ha már n>0, megérte), hogy ott veszélyes(ebb) az útszakasz.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2009.01.25. 19:22:52

Szerintem nincs igazad. Ha ettől valaki elgondolkozik és aznap elkerül egy veszélyes helyzetet, akkor már megérte. Fontos az embereket figyelmeztetni a halandóságukra. Amúgy meg, ha nem tetszik, előtted a választás - ne nézzed. Vagy legyen ez egy lehetőség, hogy te is a saját halottaidra gondolj, ahogy mások is azt teszik.

illegális 2009.01.25. 19:44:41

Akinek el kellene gondolkozni, az nem veszi észre, mert túl gyorsan megy...

ricsif 2009.01.25. 19:50:28

@illegális:
De lehet, hogy a (majdani) vétlen észreveszi, és még óvatosabb lesz...;-)

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2009.01.25. 19:57:12

Üdv! Szvsz kell az ilyen mementó: ha nincs ami figyelmeztessen, akkor végképp értelmetlenné válik az áldozat.

Van olyan, amikor más esetéből is képes tanulni, újrakoncentrálni egy ember... és minél több kereszt lesz az utakon, annál nehezebb lesz tudomásul vétel nélkül "elsuhanni" mellettük...

Ha elkerülhető lett volna az a bizonyos tragédia, akkor kell az a kereszt és a mécses az út szélére... nem jó érzés, főleg ha emlékszik is az ember pl. a konkrét esetre... de nem is az a célja hogy szórakoztasson, hanem hogy intsen!

gramercy (törölt) 2009.01.25. 20:01:03

Miért nincs egyik kórház kertje-bejárata-parkolója teleszurkálva / koszorúzva? hm?

Reggie 2009.01.25. 20:17:13

A templomok tetejen is van kereszt, azt is latom minden nap ha elmegyek elotte(sot tobb elott is), es az sem zavar.

Amugy nem art megtanulni masok, kart/problemat nem okozo, hulyeseget ignoralni, mert a jelenlegi tendencia azt mutatja, hogy az emberek egyre kevesbe moderaljak magukat...

deee 2009.01.25. 20:40:18

Szerintem abszolút nincs igazad. Lássa csak a sok önjelölt F1 versenyző. Bár sajnos sokan úgy gondolják, hogy ez velük nem eshet meg.

prosimpozor · http://multimediajog.blogspot.com 2009.01.25. 21:08:04

Ami a gyászt illeti, abban egyetértek veled, az nem tartozik másra. De valóban segíthet észhez téríteni másokat a közlekedési szabályok betartására. Romániában egy ideje egyes veszélyes kanyarokban DIREKT otthagyják a szarrá tört, porrá égett roncsokat közszemlére - brutális, de hatásosnak tűnő módszer.

Golem 2009.01.25. 21:14:05

Tökéletesen egyetértek a posztolóval. meg azzala véleménnyel is, hogy pont a sok hülyegyerek - akinek kelenne- nem fogja észrevenni, vagy ha mégis, akkor felfogni. Mondjuk nekem már az sem tetszik, ha egy település határában (elöl is, hátul is persze) ott virít a feszület. (Mielőtt nekiállnának az ostoba összeesküvés-elmélet gyártók, evangelikus vagyok.) Mindennek meg kell találni a helyét.

phaidros 2009.01.25. 21:25:16

Szerintem nekik emlékmű, nekünk mementók. Sokkal jobbak, mint egy sebességkorlátozó tábla, vagy egy veszély-jelző.

Egyébként nem baj, hogy nem tetszik, csak ne kezd el lebontani. A véleményhez mindenkinek joga van.

NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok 2009.01.25. 22:11:35

Pilu, én harcolok, mert fáj, ami történt és kiabálnom kell:
help.try.hu

Mano Negra 2009.01.25. 23:20:57

Igazad van. A gyásznak megvan a maga helye... Elütött állatokkal tele az út széle... (?)

www.photoarrow.com/duo/rae8167x640x427.jpg

XSun (törölt) 2009.01.26. 07:40:44

Szerintem sincs ezekkel a keresztekkel semmi baj. Nem baj ha figyelmeztetnek bennünket önnön halandóságunkra. Ha ilyenkor egy kicsit visszacsöppenünk a valóságba hogy bocsi mégsem vagyok F1 -es sztárpilóta.

The Green Manalishi (törölt) 2009.01.26. 08:11:13

Igazad van. Az idiótákra vajmi kevés hatással lesz, ha lesz egyáltalán, de a figyelmet éppen elterelheti, megszakíthatja. (Nem beszélve arról, hogy a síremléket állítók valószínűleg nem "közelekedési táblának" szánták.)
Néhány helyen már-már kisebb mauzóleum emelkedik, fényképpel, koszorúkkal, mécsessel, felkavicsolt ágyással.
Egyetértek Piluval, ezek az útszéli síremlékek tolakodóak, harsányak, kicsit ízléstelenek, pláne akkor, ha valami gorteszk gondolkodással egy halott emlékét balesetmegelőzési kampányhoz akarják használni, bár szerintem ez utóbbi nem így van, a hozzátartozók nem a gyorshajtás visszaszorítása végett emelik. Gondolom, ez a gyász sajátos feldolgozása egyeseknél.
Véleményem szerint a Bécsi úton, a temető és az iskola mellett emelt, kereszttel-kővel, kavicsággyal létesített emlékmű sem helyénvaló ott, a fentiek miatt.

Matfu 2009.01.26. 08:57:02

Hallottam vhol, hogy ez az emberben lévő ősi, pogány igény, az áldozathozatal helyének megjelölése.
Gondoljatok bele, azoknak a holtaknak két síremléke van, vagy mi? Egy az út mellett, egy a temetőben? És halottak napján először elmegyünk a Farkasrétibe, ahol nyugszik, aztán az 1-es út mellé, ahol széttrancsírozta a kamion? (már bocs, de ez történt...)
Azt is mondta az okos ebben a rádióadásban, hogy szerencse, hogy idő után kidőlnek ezek a keresztek, mert különben keresztek útján autózhatnánk mondjuk Záhonytól Hegyeshalomig...

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2009.01.26. 11:37:09

en is egyet ertek a posztoloval. Igenis semmi kozom hozza! Mindenki gyaszoljon magaban!

kkrisztian 2009.01.26. 12:14:37

nagyon nem értek egyet a poszttal!

először is nem kényszeríti rá senkire a gyász érzését, senki nem tolakodik. egyszerűen saját maga emlékezik, mert az másnak nem jelent semmit. (maximum azt, hogy itt már történt baleset, jobb lesz vigyázni, ahogy már sokan írták).
ha nem akarsz ezzel azonosulni - senki nem is kért rá - akkor ne tedd! nem kell gyászolnod semmilyen ismeretlent. az az emlékhely nem neked szól

más: említetted, hogy a gyereknek magyarázni, hogy mi van az árokban.
nem kellene szerintem úgy tekinteni a halálra, mint egy számunkra távol eső, idegen dologra. pláne ha gyerekről van szó! ha mindig megkímélik a gyereket halál gondolatától a gyász érzésétől, az egész folyamatnak a megértésétől.
aztán később, mikor valóban szembesül az "érzéssel" amit nem ismer, akkor nem tud vele mit kezdeni. igenis a gyerek jó ha látja és fel tudja fogni, hogy mi a halál. hogy az az élet része. a halottnak épp úgy, mint a hozzátartozóinak. akikről meg emlékeznünk, ápolni kell emléküket...
süti beállítások módosítása