HTML

 
 
Jelenlegi (politikai) elitünk, - amely felelős országunk gazdasági és társadalmi csődjéért - cserére szorul. Sokan sokfelé megírták már ezt, és ha van konszenzusos kérdés Győrtől Debrecenig, akkor ez az. Takarodniuk kell, kellene. Idáig mindenki eljut fejben, és ha lenne helyükre ültethető bármilyen erő, már régen el lettek volna kergetve, ez fix. Klasszikus esettel állunk szemben: a hiba megvan, de cserealkatrész se égen se földön. Mindenki itt akad el: nincs kire bízni köztársaságunk sorsát, ha eltakarodik ez az ótvaros, büdös balkáni társaság.
 
A probléma egyébként csak első olvasatra megoldhatatlan. Logikusan végig kell gondolni, hogy kinek adnád át az irányítás, ha a kapitányról kiderül, hogy tolvaj lúzer? Két lépésre lehet rögtön bontani a megoldáshoz vezető utat. Az első, hogy kinek, a második pedig az, hogy milyen konstrukcióban adjuk át a hatalmat. Előbbire roppant egyszerű a válasz: olyannak, aki már bizonyított. Aki vagy akik, már sínre tettek egy országot, persze nem keresztbe. És hogy van-e ilyen? Ajaj, dögivel!
 
Nagyon messzire nem is kell menni, mindjárt itt a lengyel elit, akik rövidlátásuknak köszönhetően „A kommunizmus bukása óta átlagosan 6%-os gazdasági növekedést tudott felmutatni Lengyelország és az egy főre jutó GDP 20 év alatt 3097 dollárról 5935 dollárra emelkedett (elérve ezzel a német életszínvonal 50%-át)”. De az mégsem járja, hogy meghívjuk a lengyel kormányt nyolc évre dolgozni. Tovább kell keresnünk, de gazdasági csodáért – ha hajlandóak vagyunk egy kicsit távolabb utazni- indulhatunk keleti irányba is. Persze, a legkézenfekvőbb Kína, illetve annak vezetése lenne. Igen, egy kicsit kommunista, meg egy kicsit diktatúra is, de valamit valamiért. Ahol a hétszázalékos növekedés nemzeti tragédiának minősül, annyira mégsem lehet rossz hely.
 
Különben is a diktatúrát már megszoktuk, de a nyomort még nem.
 
Mert azt nem is lehet. Kössük meg a magunk kompromisszumát, pár évtizedre boruljunk ismét vörösbe, cserébe viszont megesszük Európát keresztbe-hosszába. Semmi bajunk nem lesz, legfeljebb megtanulunk dolgozni, magunkévá tesszük a nyelvet, és majd nem tüntetünk minden hülyeségért. Teljesen vállalható áldozat. Már csak megoldást kell találnunk a hatalom átadására, mert ugye egy országot mégsem lehet csak úgy eladni. Ebben a formában kivitelezhetetlen, viszont lehet olyan szerződést kötni, amire biztosan harapna az „éhes”, terjeszkedni vágyó Kína.
 
Első felvetésként köthetnénk egy olyan paktumot, amely kimondja: három ciklusra megkapják a kormányalapítás jogát, azaz 12 évig azt ültetnek miniszteri székekbe, akit csak akarnak. Továbbá, hogy ne legyen gondjuk az ellenzékkel, fix kétharmados parlamenti többséget is „adunk”, magyarán az Országház összetételének 2/3-át ők határozzák meg, szabadon. Tuti biznisz. Mi csak annyit kérünk, hogy az a gazdasági bombát robbantsák fel itt is, amit már otthon egyszer sikerült.
 
Mindezért csak egy dollárt kérünk.

Címkék: gazdaság magyarország

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr891164009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivanhoe 2009.06.04. 20:55:02

Nem rossz, nem rossz. Sajnos két dolgot nem válaszoltál meg: 1. Ki váltja le jelenlegi "politikai elitünket". 2. Ha leváltják őket mi lesz velük? Folytatják gazdasági ámokfutásukat és a lopást, csalást a magánszférában? Akkor olyan mintha le sem váltottad volna őket. Hiába lesz egy kormány aki az országot rendbe akarja rakni, ha ezek a lúzerek magánszemélyként (ez most eléggé horror, de jó eséllyel vállalatok élére kerülnének) hozzá nemértésükkel, alkalmatlanságukkal tovább bomlasztanák az ország gazdaságát, csak most éppen a magánszektoron keresztül.
Gyűjtsük össze őket és küldjük el mondjuk egy lakatlan szigetre, alapítsák meg ott a kormányukat. Én még japán politikusokat is el tudnék képzelni a Parlamentben, jóval becsületesebbek mint a hazaiak.

W Joe 2009.06.04. 20:57:34

Eladni azért ne adjuk el. De béreljünk egy szakértőkormányt 8 évre. Itt a lehetőség felvirágoztatni egy elromlott országot.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.04. 20:59:51

A lengyel ötlet nem is rossz! Vették már kölcsön a ők is a magyar uralkodót, amikor nagy szarban voltak, és nem is jártak vele rosszul. Most viszonozhatnák a szívességet. Personal unio-t Lengyelországgal! (Kár hogy ott is ez a lepra köztársaság van.)
Egyébként a horvátoknak sem lenne hülyeség eladni Mo-t. Ők nemcsak a gazdaságot pörgetik, de még a területeiket is visszaszerezték! Plusz megtaníthatnának minket autópályát építeni, harmadannyi pénzért. :P
XDDD

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2009.06.04. 21:02:14

Jó az ötlet, támogatom! Volt már ilyen a történelemben, ha jól emlékszem Hong Kong-ot adták oda pár évre, lám mi lett belőle.

@TaTa86:
"Lengyel-magyar jó barát!"

nemuccaszoc 2009.06.04. 21:43:33

És szerintetek lenne, aki megvenné?

gkktm 2009.06.04. 21:46:11

Csak megjegyezném, hogy az egy főre jutó GDP Magyarországon nagyobb, mint Lengyelországban

domdodom69 (törölt) 2009.06.04. 22:30:07

@Wita.hu Joe: ez nagyon jó!

Kis KKEurópai ország kormányzati joga 8 évre eladó, jutányos áron. Hosszabbítás lehetéges.

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2009.06.05. 00:05:37

jaja, ez a százalékos hasonlítgatás egy baromság, nyilván 3000-ről 6000-re könnyebb mint, 19000 ről 20000-re. márpedig magyarországon most 19000 lengyelországban 16000 és kínában... 5000!!!! Hát kösz, de kösz inkább nem.

Link Elek 2009.06.05. 07:57:41

tetszik, mar csak az a kerdes, kell-e a kinaiaknak:)

ugy lenne a legeuropaibb, ha a magyarorszagi kinaiak partot alapitananak, es ok alnanak elo ezzel a programmal. lehetne rajuk szavazni.
elsore nem biztos, hogy megkapnak a 2/3-ot, de legalabb megmaradna az egy dollarjuk:)

eMM2 2009.06.06. 19:46:33

Na azért Kínában nem fenékig tejfel az élet.Átlagban 2-3000 bányász szokik meghlanli egy évben ,hogy a melainimérgezés több 10 0000 áldozatáról ne is szóljak.Kösz inkább nem.
süti beállítások módosítása