HTML


Megnövelte sávjának szélességét a Tökom. Hála érte, nagyon kafa! Már akinek ugye, mert mi szívunk vele rendesen. 2 megabites kapcsolatom volt, amit felhúztak 8-ra. Ez a 8 megabites sávszél csak elméleti (apró betűs szöveg), mert nagyban függ a (telefon)vonal minőségétől, ami pedig alapvetően a telefonközponttól való távolságon múlik. Szóval emelés megvolt, és a sebesség felkúszott 3 megára. Majd’ hátast dobtam ettől a döbbenetes sebességnövekedéstől, meg a folyamatos szaggatástól, aminek azóta vagyok elszenvedője.
Nosza, fórumokra fel! Adatok, tapasztalatok, számok, technológia, modem-konfigurálás, decibelek, akármik. Nem akarok senkit fárasztani a hülyeségekkel, a lényeg a következő ábrán látható:

 
A vízszintes tengelyen a központtól való távolság (figyelem, nem a légvonalban mért távolságról van szó, hanem a kanóc hosszáról!!), a függőlegesen pedig az elérhető sávszélesség látható, 8, 12 (ADSL2), és 24 megás (ReADSL) esetében. Ami egyértelműen leolvasható az ábráról, hogy a távolság függvényében, jelentősen (!!!) romlik az elérhető sebesség. A legdurvább az, hogy 3600 méteres távolság esetén, a görbék kb. 5 megánál találkoznak. Igen, jól gondolod, ez azt jelenti, hogy ha központ és közted 3600 méternyi drót van, akkor rendelhetsz Te bármilyen csomagot, ha megfeszülsz sem lesz gyorsabb 5 megánál gyorsabb a neted! Ebben az esetben, persze bőven elég ha egy 6 megás csomagot rendelsz, hiszen ez a szpídlimit a technológiának köszönhetően. Ezt persze elfelejtik közölni veled, amikor előfizetsz a 8, 12 vagy 18 megás csomagra, aztán ha nem megy annyival, mint amire befizettél, akkor széttárja karját a cég, az apró betűs részre hivatkozva. No, ez innentől kezdve erőteljesen a "fogyasztó megtévesztése" kategória, mert ez nem „előre nem látható körülmény”, hanem pontosan meghatározható technikai paraméter, amiről TUD a szolgáltató!!! Hahó, fogyasztóvédelem, merre vagyol!?!?

Ahogy én megtaláltam ezt az ábrát, valószínűleg a szolgáltatók is tudnak erről az el nem hanyagolható apróságról. Abban a pillanatban, amikor megadod a címed a csomag megrendelésénél, ők már pontosan tudják, hogy mi lehet a maximális elérhető sebességed. Ha ennek ellenére elfogadják tőled az ennél lényegesen gyorsabb csomag megrendelését, akkor tudatosan átvertek! Pont! 
 
Konklúzió a következő: Mielőtt bekötteted az ADSL-t, előtte feltétlenül győződj meg róla, (ügyfélszolgálat segít) hogy milyen távol vagy attól a központtól, ahová majd bekötnek!! Nézd meg a grafikonon, hogy a Te esetedben mekkora az elérhető legnagyobb sebesség, és ennek függvényében válassz csomagot, mert elképzelhető, hogy feleslegesen fizetsz egy eleve meg nem valósítható szolgáltatásért!!!
 
Megjegyzésként: Tök jó, hogy fejlesztenek, hogy ezerrel nyomják az ADSL2-t és ezt élvezhetik mindazok, akik a telefonközpont 1300 méteres körzetében laknak. Überszájber modemek a drót végén, hájtek ezerrel, csak a drótnak nem szóltak, hogy ne legyen olyan hosszú, mert így szart sem ér az egész.
 
Perszonális tragédiám, hogy kb. 4000 méterre vagyok a központtól. Naná, hogy a szomszéd utca, már a másik, 300 méterre lévő központba van bekötve, így náluk 6 felett teper a nyet. Szákk.
Tessék mondani, engemetet nem-e lehetne-e oda átkábelezni-e?!

Címkék: adsl sávszélesség

59 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr5043889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krissi 2007.03.07. 20:48:59

Ez durva. Még jó, hogy upcom van.?
Ott is emelték, eddig úgy néz ki okés.

pontosítsunk már azért 2007.03.08. 12:35:35

kicsit nem ártott volna jobban utánanézned egy két dolognak, mielőtt szenzációt hajhásznál.

az ISP (internetszolgáltató) nem tudja, milyen messze vagy a központtól. Jó esetben van valamilyen előminősítő rendszere, egy t-com adatbázisra alapozva, amiben le van statisztikázva, hogy nálad nagy eséllyel mit fog bírni. Nyilván az emelés, bekötés után derül ki, mit bír a vonal. Szolgáltatója válogatja, ki hogyan áll hozzá, hiszen a minimumok tényleg meg vannak adva a szerződési feltételekben, de általánossággal elmondható, hogy ha mondjuk neked nyolcat "kéne adni", de nem megy, csak hármat, akkor méltányosságból engedélyezni fogják hogy csomagot válts kötbér nélkül a max 4Megás csomagra. Ha ez nem tetszik neked a három, akkor meg az egymegásra.

Ennyi.

Utána kellene jobban olvasni, kérdezni, nem pedig egyből fogyasztóvédelem után kiabálni. Nincs itt megtévesztés, a szokásos farkast kiáltunk típusu történet remek példáját láthattuk

pontosítsunk már azért 2007.03.08. 12:38:54

ja, és ha szakadozik: hibabejelentés.

viccesek ezek a homár versus ISP-s cikkek, mennyi árnyékra vetődés történik mostanság

(az egyébként tényleg személyes tragédia, ki mennyire van a központtól, de látni kellene, hogy az ADSL nem garantált szolgáltatás, mint mondjuk a telefon, és az országban még mindig százezrek vannak, akik a te 3Mbitednek is örülnének, csak lenne.)

persze erről is a multik tehetnek. meg mindenről.

Re: Pontosítsunk 2007.03.08. 12:53:16

Ugye azt te sem gondolod, hogy amikor kijön a tökom üzletkötő, és elmondja, hogy mekkora nagy sebesség ugrás volt mostanában a hálózatban, és most már aztán hú de olcsón meg tudod azt venni, ami egy évvel ezelőtt még milyen drága volt, akkor kicsit is érdekli majd, hogy egyáltalán milyen messze lakhatsz a központtól? Ő el AKAR adni, ha lehet minél magasabb csomagot. Teljesen lexarja, hogy technikailag lehetséges-e vagy sem. És amennyiben az ISP a tökom, akkor igenis legalább ebben az esetben kutya kötelessége lenne előre tájékoztatni legalább nagyságrendileg.

Mellesleg a tökom messze földön nem híres a szerződéskötés utáni rugalmasságáról sem, nemhogy a méltányosságáról. Tudod: "De hát a szerződésben benne volt, ők aztán nem tehetnek róla, hogy az adott weblap nem érhető el ilyen sebességgel". És szerintem a júzerek 90%-nak ezt be is tudják adni, akik innentől tök boldognak kellene hogy érezzék magukat, hogy: "hát jajj, tényleg, ez a szerver milyen messze van, nem baj, elvileg tudja a netem a nagyobb sebességet. Legfeljebb nem használom ki."

Tök igazat adok Pilunak, előtájékoztatásra lenne szükség! Vagy legalább arra, hogy a telepítés után, amikor a konkrét sebesség mérés már megvolt, és egyértelműen látszik, hogy nem LEHET akkora a sebesség, mint amit rendelt a felhasználó, akkor automatikusan tegyék át kedvezményesebb csomagba!

Pilu 2007.03.08. 13:21:00

AZ ISP nem tudja, hogy milyen messze vagyok a központtól? Most viccelsz, ugye? Főleg a Trécom esetében. Nem tudja, hogy hol a központ amihez az adott felhasználó csatlakozik? Térképe nincs vagy, vagy a nem tudja letölteni a telefonközpontok listáját?
Valamit nagyon félreértesz, vagy inkább félre akarsz érteni. Gondolom hazabeszélsz, ami nem baj, csak próbálj meg objektív maradni! Én arról írtam,
hogy a fenti ábra a bizonyíték arra, hogy előre (persze nem 100%-ra) meg lehet mondani, hogy kb. mi a max sávszéled, mert a vonal minősége alapvetően a drót hosszától függ. Ennek ellenére nem tájékoztat előre erről a szolgáltató, hanem elfogadja tőled a megrendelést, magyarán aláírat veled egy szerződést úgy, hogy tudja (tudhatja), hogy az soha nem lesz teljesíthető!!!!!
A többi duma...

kKS 2007.03.08. 13:29:41

Bizony be tudják mérni a telefonvezetéked hosszát elektronikusan. Ha hiszitek ha nem, tehát tudják mennyi lesz a vége.
Mi is messze vagyunk a központtól és el is szúrták a netet a sebesség emeléssel, de errefele nincs más csak a telefonvonal :(

kamu 2007.03.08. 13:53:38

Ez őskamu, szerintem. Amikor 384 kbit-es vonalunk volt, már akkor ilyen szarságokkal jöttek, ha sávszélemelésről volt szó. "Nem bírja a réz." Én meg Jani a hegyről. Érdekes azóta itt egy buznyák kábelt se húztak el itt, mégis ment az 512, és most a Megabit. És lesz abból 4 is, csak győzzem kivárni...

kamu-ra reflektálás · http://www.anything.org 2007.03.08. 14:15:18

kedves kamu, amikor a 384 kbites interneted volt akkor még ősrégi siemens modemmel kezdted kicsi dial up utáni korszakod, azóta a focipálya méretű szerverek is zsebrevágható méretűre miniatürizálódtak. és nem csak a modemeket cserélték le, hanem a telefonközpontban található eszközöket is. most d-link, askey, huawei modemeket használhatsz, esetleg dialcom, vagy telindus.

tehát a technika fejlődött, de a rossz minőségű kábelen akkor se megy át relatíve több adat, amit a bloggerünk belinkelt kép, az meg nagy britanniában árnyékolt kábelen műküdik. magyarhonban ne várj ilyeneket, oszd el kettővel és kb reális értéket kapsz . És a szolgáltató NEM látja a magyartelekom ZRt. in frastruktúra végén található ADSL modemet. de TE mint ügyfél ezt szintén jobban tudod. hirtelenfelindulásból ennyi.

_alesi_ · http://blog.alesi.hu 2007.03.08. 14:33:26

"még mindig százezrek vannak, akik a te 3Mbitednek is örülnének, csak lenne." Sőt! Van ahol még a lakásba behúzott áramnak is örülnének. Még jó, hogy a demagógia távol áll tőled...

OftF 2007.03.08. 15:51:02

Nem értem azokat, akik így védik az exmatávot. Egy hülye se hiszi el, hogy a fent leírt esetben nem tud minimális erőfeszítéssel tudomást szerezni a szolgáltató a kábel hosszáról. Ugyanaz a cég, baze!
Jogilag persze valószínűleg nem lehet rajta utólag fogást találni, de az itt most senkit nem érdekel. Emberek, nem a zugügyvéd linkelte be, hanem a homár! Ami nem jogi fórum, hanem fogyasztói.
De a magyar ember úgy látszik, már csak ilyen. Szeret szopni, és ha valaki megtámadja a kedvenc farok gazdikáját, hát a torkának ugrik, mert akkor oda a holnapi szopás.

Arc 2007.03.08. 16:14:57

Értem én, hogy függ a távolságtól. Viszont a telefonközpont itt van tőlem kb. 1 km-re, és 5 megám van a 8 helyett. Ezek szerint majd 4 kilométeren tekereg idáig a drót?! Ne már. Vagy van más paraméter is ami miatt "lassu" a netem? (Valszeg egyébként lemondom a fenébe, és rendelek egy 4 megásat, 1 megáért nem fizetek ennyivel többet...)

Kts00 2007.03.08. 17:11:09

Sziasztok!

Nincs igazatok! Az ábra igaz ugyan, de abban az esetben, ha Te fogsz egy madzagot, és kihúzod a központtól a házadik mondjuk a járdán. De ez manapság nem így van.
Vagyük a lakótelepeket: Minden tömbnek saját gerinchálózata van. Ehhez csatlakozol Te.(Legalább switchen keresztül(ami felerősíti a jeledet)), A tömb gerinchálózata csatlakozik a lakótelep gerinchálózatához(legalább switchen keresztül) Ez így megy tovább egészen a központig. gondolj csak bele, hogyan működik a vízvezeték. Ugyanilyen elven. Lehekteted a csövet a kút és a csap között, messze van, nem fog folyni a víz. Beleteszel egy szivattyút(jelen esetünkben legalább egy switchet). Már jönni fog a víz.
Ugyanez a helyzet kertes övezetben: csatlakozol az utcára, az utca peidg valahol egy központra. Ez a központ BIZTOS nincs messzebb, mint 1500-1700 méter.

Secnir 2007.03.08. 19:30:21

sziasztok
öööö néhány észrevétel, egy része szakmai, egy része nem
-a rézkábel hosszát egy egyszerű pentascannerrel meg lehet mérni. ára 800e huf. még azt is megmondja, hogy hány méternél van elszakadva, mekkora a csillapítása-gerjedése nem zárlatos-e stb. nem hiszem el hogy a matáv (bárhogy is hívják nekem az marad) nem használ ilyet vagy evalami ennél fejlettebb eszközt, amikor lefektet egy-egy új gerincet.
-a matávnak biztosan van térképe arról, hogy kihez melyik központból megy a drót. amiről nincs fogalmuk, az a matávban keresendő: régen nem egy cég voltak, hanem kb 1400, az egyik hálózatot épített, a másik telefont gyártott, a harmadik számlázott, a negyedik kihozta a készüléketstb. miután közösültek - bocs egyesültek - a tcom fedőneve alatt nagy íben xartak arra, hogy a másiknak akármilyen infót is átadjanak, gyakorlatilag fogalmuk nincs arról, hogy mit kinél kell keresni. ezért tudják, de nem tudják.
-telefont switcheken keresztül erősíteni. aha. esetleg telefonerősítőn keresztül, de gyakorlatilag ez nem oldja meg a rézvezetéken küldött jel erősítését, csak az analóg beszédét.
-a drót tekergéséhez: igen, annnyit tekereg a drót. el nem tudod képzelni, hogy egy 100 méteres szakaszon mennyi akadályt (földben-falban-levegőben lévőt) kell kikerülni. az igazi a csak telefonpóznán húzott kábel volna, de akkor hogy nézne ki pest a telefonközpont környékén?
-az hogy, ugyanakkora távon miért különböző a sávszéleeség, annak az oka lehet egy jóképességű munkás is, aki mosolyogva fektette le truncot egy 380-as földkábel mellé, neadjisten ugyanabban a csatornéban, mert így volt olcsóbb. nem magyarázom tovább. 500 méteren még lehet jó 2km-en már...
-kérheted szerződéskötéskor a vonal bevizsgálását, jegyzőkönyvvel együtt. ha az azt modja hogy... de amikor bekötik mégse... ...akkor panaszkodhatsz.

BiG 2007.03.08. 20:11:27

Gerinchálózat.. hihi, tudod, hogy működik az analóg telefon? Ugyanis telefondróton, egy érpáron megy a kapcsolat. A központig egy dróton megy a beszéd és a digitális adatfolyam. Csak az utóbbi nagyobb frekin. A frekvenciatartományt, amit adatforgalomra használnak, több alcsatornára osztják, így "párhuzamosítódik" az adatfolyam, nő a sebesség. Egy csatorna nem lehet akármilyen keskeny és így akárhány csatorna se definiálható. Nagyobb sávszélesség, kisebb megengedett kábelhossz. Arányok: 250kHz-1,1MHz sávszélességgel - max. 3 mérföld, kábé 4800 méter. De 30MHz-en való adattovábbítás már csak 200 méterre lehet. Az adott vonalon kialakítható max sebesség függ a hossztól és a geometriától, utóbbit meghatározza még a kivitelezés. Gyürmölt drót zajos, külső brumm meg pláne zavar. Ja, a MHz nem Mbit/s.

Secnir 2007.03.08. 21:31:07

Big:
akkor nem mondtam hülyeséget, csak rosszul fogalmaztam?

shine 2007.03.08. 21:57:41

Halihó!
Nem tartozik ehhez a témához, de ez a legfrissebb ezért ide jegyzem meg, hogy ma szívderítő volt hallani a nyugati téren a Lökd meg Demszky-t :) erre tüntetett egy kisebb csoport! :)

Ugatok 2007.03.08. 22:22:29

Egy ket gondolat a temahoz...
Ahol en lakom, kb az orszagban itt lehetett adsl (fogalmazzunk ugy, hogy amiota van, itt lehet, ez bp egy olyan reszen van) akarhanyszor (2szer) kotottek itt adsl-t nekunk, mind a ketszer azt mondtak, hogy ilyen olyan franko a vonal. Elvileg 3008/384-es csomagban voltam, amit most uppoltak 8mbit/512kbit-re. A gyakorlatban azonban, inkabb igy nezett ki a 3008/320 most meg 6.5/330.. A kerdesem a kovetkezo.. azt, hogy 6 megabitnel feljebb nem tudunk menni, meg csak csak elhiszem (bar ugy, a ketsegeim megvannak, de legyen) de hogy a kurva feltoltesi sebessegget nem lehet a meghirdetettre novelni, na AZT nemszopom be.
Ami meg a halalom a hurok hordozas, LLU, pantel teljesszolgaltato valtas, amit nem szolgaltatnak, csak kivaltsagos haztartasoknak.. szep dolog. blah....

vtec 2007.03.09. 00:20:35

ilyen esetben a normalisabb szolgaltato felajanlja a kisebb csomagot szankcio nelkul, marmint ha epp azt eri el vagy esetleg alulrol surolja

Szar Externet 2007.03.09. 06:45:38

Ehhez mit szoltok? 3008/320 sebességet rendeltem ami meg is volt, aztán jött a bővítés ami után lett 6500/380 leszartam, hogy nem lett 8 mb, örültem ennek is, de az örömöm nem tartott tovább 3-4 napnál. Elkezdet szakadozni, kimaradni, de nem percekre hanem órákra, majd panaszt tettem. Várjak 72 órát, vártam. Most már nem szakad csak én az idegtől mert hogy, lett 2100/160. megint panasz, megint várjak 72 órát, megint vártam, semmi. Megint panasz, megint várjak 72 órát, megint vártam, semmi. Jelenleg itt tartok. Ja, sajnáljuk az a T-com, bla-bla-bla

Tökömös Externetes 2007.03.09. 10:27:37

vtec: A szolgaltao nem ajanlhatja fel a kisebb csomagot, mert ot is szerzodes koti a tcom fele. Majd ha a tcom lemigralt, akkor te is valthacc az ispnel.

Szar Externet: igy jartal, panaszkodtal mert szakadozik, erre a tcom valasza az, hogy visszaveszi a sebesseget a garantalt minimum felé, hogy ne lehessen ra panaszkodni.

GodBadka 2007.03.09. 10:54:55

1MB-es netem van/volt. Emelték 4-re. Kétszer is. A sebességgel nem si volt gond, csak éppen mind a kétszer be kellett szólnom, hogy inkább vegyék vissza, mert 1-2 percenként megszakadt a net. Ennyi. Speciel én elvagyok az 1MB-tel, csak ez a nagy duma nem kellene, ha nem bírják teljesíteni azt, amit mondanak.

Valious Swank 2007.03.09. 11:48:48

Sziasztok!

Csak egy gyors komennet.
Az ISP-nél ha a kisebb csomag által elérhető maximumot nem éred el akkor lehet kérvényezni a kisebb csomagra való váltást. Ezt ha szépen beszél a számlásokkal akkor el lehet érni és egyébként az apróbetűs résznél le is van írva.
(Gyengébek kedvéért: ha van max 8M-ás csomagod, de csak 2M-án fut, akkor lehet migrálni a 4M-ra).
Igazából annyi még, hogy ha méltányosságból migráltatnak lefele akkor újra kezdősdik a hűség nyilatkozat.
Jah meg ha a T-com és mondjuk van a T-online, akkor senki ne hiddje, hogy ez a kettő egy cég, mert mindkettő neve T-betűvel kezdődik. Jelenleg jogilag telejesen független a kettő egymástól.
A másik lehetőség pedig ha nagyon nem kar menni, mondjuk a 8M-ás megy 2M-val(Igaz, hogy van a telfonszolgáltató által meghatározott minimum), akkor lehet szakvéleményt kérni, ami hozzá segít ahhoz, hogy az ISP-d elfogadja a migrálásodat.

És még annyi, hogy internet szolgáltatónál dolgozom.

Egyenlőre csak ennyi. Műszaki háttéről és megoldáról most nem, inkább megyek vissza dolgozni :)

BiG 2007.03.09. 12:10:16

Secnir: kábé jól írtad, de fontos tudni, hogy az egyes frekvenciasávokat szűrővel választják el egymástól.Viszont akármennyit nem lehet erősíteni, mert akkor a háttérzaj is erősödik.

Ugatok: a feltöltősáv is ugyanazon a vonalon megy. Pont a beszédfrekvencia-sáv és a letöltősáv között. A beszédfreki fix alul, azon nem növelnek. A fetöltősávon tudnak szélesíteni, úgy hogy feljebb tolják a letöltősáv alját, ezzel persze keskenyítik azt, mivel a sáv abszolút tetejét a max frekvencia határozza meg, azt meg a távolság limitálja. Minél nagyobb a sáv, annál közelebb kell lenned dróthosszilag a központhoz, hogy élvezhesd a max bitrátát. Gondolom úgy lett a 8 Mbit/s-ből 6, hogy ennyit bírt a vonal, de csak a feltöltősáv rovására, azt nem nyomták meg annyira. Többnyire nem is izgalmas a feltöltés, mert egy átlag júzernél ott csak a sütik szaladgálnak vissza, ha torrentezel és lehetővé teszel tőled letöltést, na akkor izgi, mert az már a feltöltősávon megy ki tőled.

Üdv!

neo84 2007.03.09. 12:11:17

Az ISP valóban nem tudja, hogy milyen messze vagy a központtól. Azt kizárólag a telefonszolgáltatód tudja. Ha rendelsz, akkor az ISP küld egy felszerelés kérést a tel.szolg. részére, ő pedig felméri a vonalat és létesít, vagy visszadob.
Egyébként ez a sávszél növelés t-com akció volt. Díjmentesen történt. Nem lettek drágábbak tőle a csomagok, sem a meglévő ügyfeleknek, sem az újaknak. Ráadásul a többi szolgáltató területén élőknek még mindíg a 2 mega a plafon ugyanazért az árért. :) :(
A többi cég ajánlatát nem ismerem, de a miénknél ott van normál betümérettel, hogy akár x mega. :)
Nekem 1 megás netem volt, most emelték 4re. Stabilan megy, nem szakadozik. Ez így volt az elmúlt 4 évben is. Igaz, a fővárosban lakom.

Erik 2007.03.09. 13:23:00

Sziasztok!
Én egy (közepes) internet-szolgálatónál dolgozom mint kereskedő. De nem tudom Pilu milyen adatokra támaszkodva írta meg ezt a nagy hülyeséget miszerint mi mindent és pontosan tudunk.Nagy lóf.szt, a T-com ő igen! A T-com-tól bérli minden egyes szolgáltató a vonalat, s hogy azon mükszik-e az adott 8-18Mb az akkor derül ki mikor a t-com visszaszól vagy már kiépült(gyakorlat) hogy: ,,gyerekek azon a vonalon ennyi megy". Nem mindig az adott szolgáltatót kell csesztetni, azért mert nem megy jól a neted. Pl: ha van egy P3 500-as géped ráadásúl 128 rammal akkor eleve nem leszel 1 ,,FPS húszár" és nem mi vagyunk a hibások ilyen esetekben. A másik hogy én is nap mint nap sok embernek kell azt mondanom hogy: elvileg mennie kell. De ha nem, az nekem is rossz,mert szeretem a munkámat és az embereket is kiken így-úgy segítek/tünk. Viszont a Pilu grafikonjával egyet tudok érteni. Elhiszem, hogy nem mindenkinek jó a nete, mert ha ez ilyen könnyű lenne, akkor az ügyfélszolgálatokat be lehetne zárni. Ha mi rajtunk múlna, s nem a t-comon akkor úgy dobálgatnám nektek akár 18Mb-et mint vásárban a cukorkát a gyerekeknek, de nem így van. Félre ne értsétek nem bunkóságból írom, csak tudjátok hogy a t-com ilyen dolgokban a hibás és nem mi vagy más kissebb-nagyobb szolgáltató. Pilu viszont ha te tudsz módot hogy mi hogy tudjuk meg hogy vki mekkora sávszélességet tud kapni akkor arról szívesen várom az infódat, hogy evvel segítsd a mi munkánkat és másokat is. KÖszönöm!
Erik

AnarchoiD 2007.03.09. 14:19:50

Az abraval csak 1 gond van ;) nem a mag7yar vizsonyokat veszi alapul, ha igylenne akkor a 8M csak 1000 meterig menne .. szal ne almodozzunk kerem!

Pilu 2007.03.09. 14:23:07

Tisztelt Erik!

Bármilyen hihetetlen a T-com ügyfélszolgálatán kézségesen megmondják a központtól való távolságod. Ez a nagy titok. :))))))))))
Megírod a telefonszámot, vagy a címet. Két órán belül megválaszolták az email-em. Ebből az adatból ugyan azt még nem lehet tudni, hogy mekkora lesz, de azt biztosan meg lehet mondani, hogy mekkora NEM lehet a sávszéled! És ez a lényeg.
Remélem, segítettem vele a munkátok! :))

Pilu

AnarchoiD 2007.03.09. 14:25:19

Meg1 aprosag aki mozog tcom temaban halott, mar olyanrol, hogy "MINI DSLAM" amivel a tcom szokta megtrukkozni a hulladek vonalait , itt gyakorlatilag a telefonkozpont ele helyeznek ki egy eszkozt , leroviditendo a a tavolsagot ... es akkor gondol egyet az ember es ker mas isp-nel nagyobb netet, t-com vigyorogva adja at a vonalat, es leszereli ezt az eszkozt ... ;) lol

es ha ehez hozzavesszuk, hogy ahoz hogy menjen valamennyivela vonalad, ahoz az isp/telco -nal 15% -al nagyobb savot kell kiszenvedni hogy szamszeruen menjen annyit amennyit meghirdet .. ez tovabb borzolja az ertekeket...

BiG 2007.03.09. 15:57:01

AnarchoiD: ez nem magyar-nem magyar viszony kérdése, hanem jelterjedés és átviteli képesség, ami fizika. De igen, lehet szarul építeni vonalat és akkor 100 méterre se megy el a 2 Mbit.
A távolságot meg nem eszközzel rövidítik, legfelejebb a vonal jel-zaj viszonyán próbálnak szelektív erősítővel javítani.

De ha figyesz, akkor rájöhetsz, hogy itt nem az a fő baj, hogy mennyivel megy a net, hanem az adott képesség és a meghirdetett (és kiszámlázott) sebesség közti ellentmondás a hunyó. És az, hogy erről a népeket nem világosítják ám föl maguktól. Hátha sokan beszopják.

Üdv!

tanulsag 2007.03.09. 16:18:37

Tanulsag: a T-Com bekaphassa!!! :)

Balukap. 2007.03.09. 17:12:14

"Abban a pillanatban, amikor megadod a címed a csomag megrendelésénél, ők már pontosan tudják, hogy mi lehet a maximális elérhető sebességed. "

Hát nem. ADSL esetében nem így van.
Ezt max. a T-com tudná megmondani, a szolgáltató nem nagyon. T-com meg alapból van olyan paraszt, hogy nem ad ki ilyen infót.
Kérhetsz vonal bevizsgálást, de az nem ingyen van.

T-com keverte meg itt jól a sz@rt, az ISP-k és az ügyfelek csak szívnak miatta. Az tényleg korrekt lenne, ha a T.com adna egy adatbázist az ISP-knek, hogy 1-1 telefonszámhoz tartozó bekötési címhez mekkora vezeték tartozik, mekkora a vezeték hossza. De kevés az esély arra, hogy a T-com ilyet megtegyen.

Balukap- 2007.03.09. 17:17:09

"Bármilyen hihetetlen a T-com ügyfélszolgálatán kézségesen megmondják a központtól való távolságod. Ez a nagy titok. :))))))))))"

Légvonalban, vagy a hurok hosszát?
Mert nem mindegy!!

Hurok hosszát neked nem fogja megadni egy mezei ügyfélszolgálatos, max. a légvonalban lévő távolságot, amit egy sima térkép alaján meg tud nézni.

Pilu 2007.03.09. 20:47:51

Kedves Balu!

Igen a légvonalban mért távolságot adja meg. Mivel a "légvonalnál" rövidebb vezeték nem nagyon létezik, ezért már ennek az információnak a birtokában is meg lehet mondani, hogy mi az a sávszél ami semmiképpen sem elérhető nálad! Ezt az apróságot, valamilyen érthetetlen okból elfelejti közölni veled a Trékom és a szolgáltatód is. (egyébként azt is kétlem, hogy a hurok hosszát ne lehetne megmondani sec perc alatt)
Persze, vannak alternatíváid. Bemérés jegyzőkönyvvel, vagy ha ez nincs, akkor utólagos díjcsomagváltással, de mind a két megoldás a Te költségedre megy. Ezért vélem úgy, hogy ez a fogyasztóval szembeni tisztességtelen magatartás. És teljesen mindegy, hogy az ISP lusta erről meggyőződni, vagy a Trékom tartja vissza az infot, ez már a két cég között eldöntendő kérdés. Mivel Te az ISP-vel írod alá a szerződést, innentől kezdve ez az ő kötelessége és felelőssége.
Szerintem ennyi..:)

Erről próbáltam írni, de helyenként rendesen félrecsúszott a vita! :)

Pilu

Szerintem ennyi 2007.03.09. 22:58:02

"Mivel Te az ISP-vel írod alá a szerződést, innentől kezdve ez az ő kötelessége és felelőssége.
Szerintem ennyi..:) "

Alá is írtad, de nem 8 megára...

Mr ászf 2007.03.10. 02:36:47

Csatlakozom az elözőhöz, ha már volt csomagod, arra írtál alá szerződést, nem az emeltre, ha meg új szerződés,akkor minden isp-nél ott van hogy max ennyit lehet, az ászf-et meg olvasd el mennyit garantálnak a szolgáltatók, és rájösz, hogy a két megásnak sem 2 mega a garantált sebessége, amire te aláírtad a szerződést.
Szép amugy, hogy az isp-k anyázása megy a fórumon, holott a köcsög matáv kavarja mindig a szart
1412 ha gondod van az emeléssel, el is leszel hajtva a bús picsába ne félj, nem fogalkoznak ezzel.

Visszamigrálással, amit irtak fentebb,csak finoman, mert nem egészen úgy van a dolog a kedves isp-knél.

Mielőtt hisztizik a jó nép érdemes ászf-eket olvasni, sok minden benne van, olyan dolgok is amik nekünk kedvezhetnek, nem az isp-nek.

dicsakbicsak 2007.03.10. 04:04:54

Nem anyázni, és nem oktatni, csak hozzászólni szeretnék.
Most olvasom először, és utoljára is szerintem ezt a blogot -nem azért mert nem tetszene,csak mert nem szokásom-.Nosakkor.Mivel a hungarian pípól eléggé hozzászokott a magyaros ízekhez, belevág a lecsóba.Ha viszont elolvasná részletesen az ajánlatokat és a díjtáblázatokat, akkor rájönne hogy több nap mint kóóóbász.Ha megnézzük, akkor ottvan az "AKÁR" szócska.Ami jelentheti azt hogy akár ennyit is elérhetsz, akár nem.Ezt szó szerint lehet érteni.Ottvan még az is, hogy mondjuk felfele módosíthat(díjmentesen), lefele nem.Tehát megveszi az AKÁR 1megásat, neki megy, vált AKÁR 4megásra, még mindig megy, akkor váltson AKÁR 8megásra, és AKÁR mehet is neki.De ha belecsap az AKÁR 8megásba, AKÁR 3 mega is lehet, és akkor meg hepázik.30 napig lemondható, viszonnyalásra.De persze ha Te aztmondod hogy "baz'meg ittvan a déesel 8megás tízezeré vegyükmeg" és mégse tudja a vonal, akkor rájössz hogy nem az állat kéne fennhordani és pénzt herdálni, hanem okosan élni.Tudod.Szorgoshangya meg a tücsök :P
A másik.Megemelték a netet AKÁR 8 megára.A csomag meg nem lett olcsóbb? Jaj szegény user.Megemelték a netet AKÁR 8 megára és csak 6megával megy? Jaj szegény user. A szolgáltató nem fogja azt mondani hogy jó, lemigrálják kisebb csomagra, hát te se vagy hülye hogy a saját zsebedből kivedd a pénzt.A szolgáltató elad neked egy AKÁR 8megásat, és a fent említett szakvélemény megkérésével megállapítja a T-com hogy csak 1 megát bír, szónélkül leváltják kisebbre a csomagodat.Felemelték a sebességet, szakadozik.Zavar? Akkor viszont levesszük, hogy kényelmes legyen.Lassú? Akkor meg minek panaszkodsz hogy szakadozik? Ha kell egy olyan vonal, ami gyors, és stabil, ajánlom a BéreltVonal nevű szolgáltatást, melynek a legolcsóbb HAVI! díja 48500+áfa -64kbps-.És persze ha gyors netet akarsz akkor ez olyan HAVI félmillió+áfa.De ezért a seggedet is kinyalják.Történik egy teljesen ingyenes emelés, és mindenki fel van háborodva.Hogy lehet még másképpen leírni azt hogy I N G Y E N E S? Ha meg valami nem tetszik, lehet telefonálgatni.Lassú? Urambocsá ennyit bír.Mondja le.Megkötheti máshol, a vonal ugyanezt bírja.Tudod.A madzag :) Szakadozik? Lejjebb veszik hogy kényelmes legyen az uraságnak.Ez sem jó? Hát akkor sajnáljuk, ezvan.Sokan panaszkodnak, sokszor csak a saját butaságuk miatt, és egyenként nem tudnak seggetnyalni ennyi panaszkodónak.Nem kapnak annyi fizetést.Ott a KiemeltSzolgáltatás, BéreltVonal, ott már nyalják a segget igény szerint.
Otthon nekem is csak 6 megát fut, az up se 512, mégsem panaszkodom mert az előző cuccom max ilyen 512-es volt.
És ebből látszik hogy a magyar sokszor gyarló nép.Mert ingyen kap valamit, és semmisejóneki.Az ISP nem fogja a saját zsebétől megvonni a pénzt, nem fogja aztmondani hogy neked csak ennyit bír, ha Te nem kérdezed hogy mennyit bír.Vakon mindent megrendelni aztán hőbörögni, az megy.Hisz az a legegyszerűbb.Fogyasztóvédelem, meg a Juszt László.Ezek mennek meg a bárányfelhő.De ugye "internetet biztosítunk, tudást nem" :P

_alesi_ · http://blog.alesi.hu 2007.03.10. 12:04:41

A bérelt vonalas seggnyalást inkább hagyjuk, hidd el ott is hamarabb tartják a markukat, mint ugranának.

Frenetik 2007.03.10. 13:11:51

Nem tudom, mennyire vág témába, de megosztom veletek! :)
2mbites előfizetésem van T-online-nál. Teszteltem, majd előfizettem a T-home-ot. Ugye felugrott 6-7 mbit környékére a sávszélesség, aztán mikor a routert-settopboxot beüzemelték, akkor visszament 3mbitre.
Mindezt azért írom le, mert a haveromnak ugyanez a felállás, de neki dinamikusan változik a sávszélesség! Ha nem nézi a T-home-ot, akkor 6mbittel tölt, ha nézi, akkor meg 3 körül. Hát nekem meg b*szik így működni!
Persze hívtam őket, kisgyerek felvette a hibát (fingja nem volt semmiről, de már megszoktam) és majd hívnak! Ez kb. 3 hete volt!
Sávszélesség-emelésről meg semmi hír, de nem hívom őket, mert minek? :)

Parasite 2007.03.10. 13:32:25

nem tetszik a rendszer, költözzetek Vännäsbe (Svédország) :D :D :D

www.t3.se/privat/abonnemang_vannas/

100mbit le/fel, havi 300korona (kb 9ezer ft)

Erik 2007.03.10. 15:27:23

Sziasztok!
Mint egy ISP szolgáltató kereskedője olvasom a blogot, hogy nektek is mi a véleményetek erről(bővebben feljebb 9.-én írtam) Leteszteltük Pilu cuccát. A nagy büdös helyzet a következő:
Aznap csak 13:00-ig volt bent műszakos kollégája a t-(fa)comnak,mi ahogy már említettem 1 közepes méretű ,,kis" cég vagyunk hozzájuk képest,de mi 24 órás nons-stop ügyeletet fent tudunk tartani?Na mindegy, nem volt emberkéjük aki megtudta volna azt mondani mi az a sáv amit bizta nem érünk el, de az nem jelenti azt hogy ha nem bír a vonal 8M akkor 6M menni fog! Kettő: minden ügyfél vagy leendőügyfél hívhat a saját körzetéhez tartozó saját 80-as előhívójú tel.számot amin lehet érdeklődni, csak felesleges. Egyébként a t-com a jelek alapján megtudja mondani mennyire vagy a központtól, s FIGYELEM legtöbbször a légvonalbeli távolságot adják meg(t-com, invitel),amivel amint tudjuk nem sokat érünk ugyan is nekünk a vonaltávolság kell! Mert hiába is vagytok/vagyunk 500 méterre egy központtól, ha a vonal ami minke elér 4 háztömbön keresztűl jön 4kmétert. S ahogy a legtöbb ügyfelemnél tapasztalom Ők ezt magasról le..rják, mert csak az a lényeg nekik hogy legyen ADSL-jük...vagy azért mert figyelmetlenek vagy azért mert örül hogy végre van egy szolgáltató aki egyáltalán ad szolgáltatást még ha 0,5M is. Dicsakbicsak ahogy írta az igaz,hogy nekem azért reklamált egy ügyfelem miszerint a 18M internete amit kötöttem vele csak 10-13M között pörög a legtöbbször....fúúú de sajna. Saját lakhelyemen örülök ha a haver gépén eltudjuk érni a 1,5M és akkor ,,raszkajiszhatunk a városban" milyen menők vagyunk. Tehát örülni kell ha egyáltalán megy az a rohadt t-com. Másik infó neketek hogy a T-com április végéig válalta az összes vonalán való sávszélesség növelést, tehát még nem mindenüt van még meg(sok helyen Bp-en sem)! S a lényeg hogy nekünk mint ISP-nek nincs 2-3 óránk hogy megvárjuk hogy egy ADSL kérvénynél mi a helyzet. Gondoljátok el ha egy nap beérkezik 30-40 kérvény egy emberre...mint mondok az ügyfélnek 1 hónap múlva beszéljünk erről, mikor egy héttel ezelött is késő lett volna. Tehát a t-com sem ad nekünk(SENKINEK) ilyen térképet, hogy adott területen ki megkorát kaphat. Ha 18M rendelsz akkor a végén vagy infartust kapsz(ha összejön) vagy egy nagy lóf@szt a t-comtól.
Gyerekek csak azt tudom mondani, hogy kitartás! Remélem egyszer eljön az az idő amikor ezek csak gyermeteges apró régi hibék kategóriát fogják jelenteni, de ez még nem az az idő!
Szasztok Erik

távolság 2007.03.11. 12:56:41

Én Érden lakom, ahol jelenleg 3 telefonközpontba raktak ADSL-t.
A déli központhoz tartozunk, távolság légvonalban (!) 5 km felett. Sebesség alulról közelíti az 1 megát, de legalább stabil.
Az út túloldala (kb 100 méterre) az északi központ, na az csak 3.5 km-re van.
A nyugati központ durván 7 km, légvonalban.
Ezekről a távolságokról a t-com nem tehet, Érd egy ilyen szétterült palacsinta 54 ezer emberrel.

Na mármost örülök, hogy van ADSL-em.
És a telefonon felhívott kedves tonlányost meg szabályosan kiröhögtem, amikor felhívott az ajánlatával, hogy megemelik. Erre ő hallhatóan megsértődött...
Sajnálom az ilyen üzletkötőket, megkapják a scriptet, hogy mit nyomjanak az ügyfélnek, és halvány fogalmuk sincs, hogy kamu és marketing vakítás az egész.

Véleményem: mielőtt pénzt dobsz ki bármire, vagy aláírsz valami papírt, utánaérdeklődni, elolvasni.

Szar Externet 2007.03.11. 13:37:20

Mi van akkor ha a minimumot sem éri el a sebesség? Vissza lehet mondani a szolgáltatást?

OftF 2007.03.12. 13:14:26

Pilu, neked ki a szolgáltatód? Mert azt hiszem ez még nem derült ki, bár a felháborodásod alapján valszeg a tonnalány, nem? Mert akkor tényleg jogos a düh. Nekik aztán ILLENE tudniuk.

Galat 2007.03.12. 14:39:31

Ertsed mar meg OftF, hogy T-Online es T-COM nem egy cég, csak egy konszern. Ha tudnád, mi fakkolasok mennek a Tonlanyos ugyfelszolgalaton a Tokom ellen? Pl.: bejon hivas, hogy a Tcomos kolega azt mondta hogy... . Szolgalatos telefon nemit, majd sohajt, es mond: az biztos nem az en kolegam.

trolipotlo 2007.03.12. 17:45:14

A T-Comos munkavállalók szerződésében meg az áll, hogy "AKÁR havi 500 000 Ft, de minimum 65 500 Ft, de ez egyáltalán nem Öntől függ"??? :))))) Nem túl nagy a hibafaktor?

Nekem 16Mbitem van, a garantált a 6Mbit és volt egy pontja a szerződésnek, hogy ha nem lehetséges a 16Mbit, akkor:

A) Automatikusan a 6Mbit-es csomagra váltok
B) Nem kérem a szolgáltatást

És én a B)-t karikáztam be. És van netem. Németországban.

innaphegy · http://inebhedj.hu 2007.03.12. 20:04:50

Féloff módban...
Mindamellett, hogy marhára nem értek egyet a "benne volt az akár szócska, ergo azt adunk el akár, amit akarunk" gondolatmenettel (vö.: akár be is tarthatom a jogszabályokat, akár emberi fogyasztásra alkalmas húsból is készülhetett a kolbász, akár túl is élheted a műtétet), vagyis távolabb kéne állni a tűztől, legyenek olyan jogszabályok, amelyek "valóban" és nem "akár" termékek, szolgáltatások, stb. nyújtására, értekesítésére köteleznek "minden" természetes és jogi személyt - továbbá, hogy mi is az, ami "ingyenes" és mi is az ami "jótékony" az egy hosszú vita, de vélhetően az informatikát nem érinti - harmadpediglen vajon Frei Tamás favorizálta Libéria apropóján örüljünk, hogy a T-Com nem csapta le a kezünket a megrendelés aláírása után, vagy zokogjunk, hogy ősemberek vagyunk teszem azt a City "polgáraihoz" képest, ez a kérdés megint nem annyira illik ide - nos tehát mindezeken túl volna még egy apró probléma ezzel a sávszélesítéssel, mégpedig kiszolgáló oldalon.
A helyzet ugyanis az, hogy a kliensek AKÁRmilyen sávszélesség növekedésével egyidőben ugyanannyi (vagy több) kiszolgáló ugyanakkora sávszélességgen osztozik. Teszem azt, ha 8 évvel ezelőtt beparkoltad a gépedet a BIX-re, akkor ott egy "akár" 100 megás hálózati körön csücsül, "akár" 254 társával egyetemben. Most, 8 évvel később a géped (vagy sokadik utódja, gigabites kártyával, stb) még mindig egy "akár" 100 megás hálón várja a látogatókat (nem kétséges, hogy több 1 G-t meghaladó össz-sávszéllel bíró lehetőség van, mint 8 éve, ugyanakkor az ezeken ülő szerverek száma még inkább nőtt). A kliens oldali effektiv sávszélesség növekedés tehát összeségében az adott szerverre nézve inkább gyakorlati sávszélesség csökkenést eredményez. Ugyanakkor a fizikai felhasználók számának és sávszélességének növekedése mellett a nem fizikai felhasználók adatforgalmának exponenciális növekedésével is meg kell bírkózni (gondolok itt a mail-ekre, spam-ekre, IM-ekre, torrentekre, és effélékre).
Ez mégcsak nem is hazai jelenség, az internet2 pedig még nem egyeduralkodó (khm).
És akkor még az IPv4-et érintő problémákat nem is tárgyaltuk.

Externet nalam is 2007.03.13. 01:06:06

Februarnak vege, nekem megis 3Mbps a savszelem... Azt igertek, hogy 8Mbps lesz, hat gondoltam rakerdezek... Externetnel van elofizetes, de mielott oket hivtam volna, racsorogtem a Tokom-re (vagy ra :) Megkerdeztem toluk, hogy lehetseges-e az en vonalamon 8Mbps elerese. A holgyemeny nagyon kedves volt, elkerte a telszamot (mert ugyfelkod sajnos nem volt nalam) es kert egy kis idot. Majd egy par percnyi zenehallgatas utan kozolte velem, hogy IGEN, megy nalam a 8MBPS. A kerdesemre, hogy akkor miert nem erzekelem azt valaszolta, hogy ez az ADSL szolgaltatotol (Externet) fugg. Masnap telefon az Externetnek... Ez rovidebb volt, csak annyit mondtak, hogy a Matav nem tudta tartani a hataridot, igy februar vegebol lehet, hogy marcius vege lesz, szoval nyugi. Hat most akkor varom, hogy mi lesz, majd (talan) irok marcius vegen :)

Szar Externet 2007.03.13. 13:04:43

Nálam is ez volt, aztán 3-4 napig volt 6Mb, most 2Mb.Bővítés....

Naszredin Hodzsa 2007.03.13. 15:19:08

Én úgy látom hogy a T-Com szerette volna a UPC-t megszorongatni egy jó kis sávszél emeléssel, de ez most nagyon gyengén lett kommunikálva, ezért vissza ütött nekik. Jönnek a reklamációk, amit persze el lehet utasítani mindenféle apróbetűs részre történő hivatkozással de először is ezzel nem nő a népszerűségük, másodszor nekem megvan a véleményem azokról akik így akarnak előnyösebb helyzetbe kerülni. Azzal meg pláne nem értek egyet hogy ha ingyen adja az emelést akkor reklamációnak helye nincs. Bocs akkor annyit kellene ígérni amennyit teljesíteni tud és nem többet. Jó volt az a stabil 2048/192 kbit/s és le is jött.

Erik 2007.03.14. 10:51:19

Kedvesek!
A jogszabályokról annyit hogy nálunk az infórmatika területére nem nagyon vannak még az ilyen esetekre vonatkozó szabályozó tövények,paragrafusok. Sajnos evvel még mindig elvagyunk maradva az EU-os dolgokhoz képest, de ezekre is lesznek majd megoldások(egyszer). Visszatérve a fenti témákra minden ISP az adott ,,generál szolgátató" (t-com) ajánlataival ill. határidejével dolgozik és próbál eleget tenni egy ügyfélnek. Tehát a T-com 30 napos kiépítési idejével szemben nem fognak/fogunk mi 20 napot mondani és vállalni, ez gondolom egyértelmű. Az hogy a t-com azt mondta hogy sávemelés lesz és ennek tolódnak a határidejei az arról árulkodik, hogy sok helyen van és lesz mit kicserélni és fejleszteni. Tehát próbálok optimista maradni, mert ez azt jelenti, hogy ezeken(problémás technikailag) a helyeken nem csak sávemelés történik hanem fejlesztés is egyben, amit senki nem tud fél perc alatt megcsinálni. Kiváncsi vagyok ti mindent mindig betudtatok tartani amit az életben igértetek másoknak???Na ugye! NEM akarom védeni a t-comot de egyenlőre ha körbe nézünk az orságban még mindig jobb nekünk mint aki hungaroteles, inviteles, monorteles előfizetőnek. Nekik ugyanez a szolgátatás 2-3eFt-tal drágább mint nektek!!! Tehát ha így nézzük még mindig nem értem hogy ezek a sávdolgok miért is háborítanak fel egyeseket így. Mert ha még mindig 8500Ft-ot fizetnél egy 1M ADSLért biztos most azért húznád a szád, hogy mire fel(kinek nem inge,...)? A monorteles barátomnak most emeltek, mint egy 3év után 1,5M-ra 1M-ról! és örül, hogy ezért csak 7600Ft-ot fizet(ha jól emlékszem, de 7 fölött). Valaki a környékünkön már annak is örül, hogy ha van ADSL még ha 512Kb-es is. Tehát ne az reklamáljopn akinek a 8M 6-6,5en pörög, hanem akinek az 1M 128Kb-el se megy. S tényleg! Közlöm veletek, hogy a t-(fu)c(h)om csak abban az esetben szokta elfogadni a rklamációt ha a tényleges min. letöltési értéked alatt megy a net. Pl:1M-nál 128Kb alatt már jogos a JOGI ÚTRA VALÓ ÜGYVITEL.De csak akkor...egyébb esetben tényleg az apró kisbetűs részre támaszkodik a t-com. Csak azért írok, megint ha egy picit mindenki gondolkozna egy percre a másik fél helyében akkor kicsit világosabb képet kapnánk mi is a helyzet...s nem TE vagy az egyetlen.
Remélem nem sértettem meg senkit evvel az írásommal. Szép jó napot mindenkinek

OftF 2007.03.14. 12:56:25

Galat, a jogos dühön nem törvényi jogot értettem, hanem erkölcsit. A magyar nyelvben gyakori ez a használat.
Engem, mint potenciális előfizetőt, baromira nem érdekel, hogy milyen "fakkolások" mennek, én azt tudom, hogy normális esetben, egy normális cégnél a XXI. században ez nem jelenthet problémát. Ha azzal akarnak érvelni, hogy ők ketten nem egy cég, akkor nem azt kéne nyomatni orrba-szájba, hogy pedig de (elég csak az arculatra tekinteni).
Az egész ügy tudatos vásárlói szempontból érdekes csak. Az emberek ugyanis tudnak a pénztárcájukkal szavazni, ha az ilyen apróságokra odafigyelnek.

SZAR EXTERNET 2007.03.14. 22:19:59

Erik!
Nekem nem emlt senki semmit, én 8Mb rendeltem, ehez képest van 2Mb.
Amugy meg nem kellene ennyire nyalni!!!

Eril 2007.03.19. 11:32:03

Sz.r EXTERNET!

Elöször is nem nyalok!!!!
Másodszor, írtam is akinek nem inge....
Harmadszor, ha fáj az igazság akkor hát...tudod az érmének is két fele van.

bpadmin 2007.03.20. 16:19:08

Kedves Pilu, Olvasótársak!

Nem kell bekapni a horgot, amit a "Szolgáltató" eléd dob. Neki akkor is helyt kell állnia a szolgaltatás minőségéért, ha Ő nem kapja meg, illetve nem tudja szolgáltatni a szerződésnek megfelelő sávszélességet! A Szolgáltatók által használt (azonos!)ÁSZF ugyanis kötbérezési lehetőséget ad a nem megfelelő szinvonalú szolgáltatás esetére... Nekem emiatt 8 havi (!) díjat már nem kell kifizetnem, s ha a minőség nem javul - perrel fenyegetett helyzetben - akár kártérítést is követelhetek. Persze a peren kívüli megállapodás jobb (egyéb pénzes szolgáltatások igénylése, hardver-cuccok stb) de ha a Szolgáltató nem ért a szép szóból, én sem vagyok semmi jónak elrontója.... Most pedig lássuk, mit ír erről az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek)

"Hibaelhárítási célértékek és hibaelhárítás nem szerződésszerű teljesítése esetén a
Szolgáltató által fizetendő kötbér összege

A Szolgáltató köteles az Előfizető által bejelentett, a hibabehatároló eljárása eredményeként valósnak
bizonyult hibát annak bejelentésétől számított, legfeljebb 72 órán belül kijavítani. Ha a kivizsgálás
vagy kijavítás kizárólag a helyszínen, az Előfizető helyiségében és az Előfizető által meghatározott
időpontban lehetséges, vagy ha a kijavítás a Szolgáltató és az Előfizető megállapodása szerinti
időpontban a Szolgáltató érdekkörén kívül eső okok miatt nem volt lehetséges, a hiba kijavítására
rendelkezésre álló határidő a kiesés időtartamával meghosszabbodik.
A szerződés késedelmes vagy hibás teljesítése esetén a Szolgáltató az Előfizető vagyonában okozott
értékcsökkenésért felel. Ez az érték, amellyel az előfizető meglévő vagyona a Szolgáltató károkozása
következtében csökken. Nem kell a Szolgáltatónak megtérítenie az elmaradt hasznot, továbbá azt a
kárpótlást vagy költséget, amely az előfizetőt ért vagyoni és nem vagyoni hátrány csökkentéséhez
vagy kiküszöböléséhez szükséges.
Nem kell a Szolgáltatónak megtérítenie a kárnak azt a részét, amely abból származott, hogy az
Előfizető a kár elhárítása, illetőleg csökkentése érdekében nem úgy járt el, ahogy az az adott
helyzetben általában elvárható.

Ha a hiba következtében az előfizetői Szolgáltatást nem lehet igénybe venni, a kötbér mértéke
minden késedelmes nap után a hiba bejelentését megelőző, az előző hat hónapban az Előfizető által
az Egyedi Előfizetői Szerződés alapján az adott előfizetői Szolgáltatással kapcsolatban kifizetett (előre
fizetett díjú szolgáltatás esetén felhasznált) díj átlaga alapján egy napra vetített összeg
nyolcszorosa25. Hat hónapnál rövidebb időtartamú előfizetői jogviszony esetén a vetítési alap az
előfizetői jogviszony teljes hossza alatt kifizetett (felhasznált) díj átlaga alapján egy napra vetített
összeg.
Ha a hiba következtében az Előfizető az előfizetői Szolgáltatást a Szolgáltató által vállalt
minőséghez képest gyengébb minőségben képes csak igénybe venni, a Szolgáltatónak a jelen pontban meghatározott kötbér felét kell fizetnie"

[b]NEM ELFELEJTENI:
AZ ÁSZF NEM CSAK A SZOLGÁLTATÓT VÉDI!!![/B]
--------------------------------------------
Üdv: bpadmin

bpadmin 2007.03.20. 16:45:36

Kedves KRISSI! (és Mindenki, aki bedől a Szolgáltatók "jóindulatának"!)

Azt írod: "...méltányosságból engedélyezni fogják hogy csomagot válts kötbér nélkül a max 4Megás csomagra. Ha ez nem tetszik neked a három, akkor meg az egymegásra..."

Igen. méltányosságból fel szokták ajánlani, hogy ingyen downgrade-elhetsz kisebb sávszélességre.
És tudod miért ajánlják fel? - Mert egyoldalúan nem bonthatnak szerződést!
Ha tehát Te, meg az okosabbja NEM downgrade-el, akkor a Szolgáltató az ÁSZF alapján - merthogy azt Ő is aláírta, nem csak Te - kénytelen kötbérezni a saját szolgáltatását.


NEM ELFELEJTENI:
AZ ÁSZF NEM CSAK A SZOLGÁLTATÓT VÉDI!!!
--------------------------------------------
Üdv: bpadmin

PS:
Nem kell begyulladni, ha a Szolgáltató ráncolja a homlokát! Majd megszokják, hogy a szerződés rájuk nézve is kötelező!!

Amúgy a sok lúzer közül Te csak az elenyésző kisebbség leszel, aki reklamál... És már meg is érte nekik, csak úgy dől a profit

bpadmin 2007.03.20. 16:57:06

Hja, és még valami!
Csak akkor fognak komolyan venni, ha hivatalos teszterrel tudod bizonyítani a panaszod.
Ha az azonosítót (valahogy így néz ki: 1174334756-14316-444) rendszeresen regeled, és küldözgeted a nyakukra - fognak lépni, ill. elismerni a kötbér jogosságát. (kissé macerás, de MEGÉRI)

Íme a teszt címe: 192.168.9.1

NEM ELFELEJTENI:
AZ ÁSZF NEM CSAK A SZOLGÁLTATÓT VÉDI!!!
--------------------------------------------
Üdv: bpadmin

PS
Bocs a hosszas, és kimerítő hozzászólásért!

fefe 2007.03.21. 13:24:39

Hűvösvölgyben lakom, minimum öt km-re a t-com központtól. Mikor ideköltöztünk, a t-comosok mondták, ez a rész mindig gebaszos, sok bajuk volt eddig is, mivel gyenge a jel, erősítésre pedig nincs mód. Mondom ok, nem vagyok szakember, hanem egy hülye fogyasztó, aki - ahogy korábban is írtákl fentebb - örül, hogy van net a házban. Kb havonta jött elő idén ferbruárig, h szakadozik a netem, kivizsgálás, eredmény semmi, állapot maradt. A várt sávemelés után mint a hülyegyerek, vártam, mikor kúszik már fel 2 mb fölé. Hát felhúszott. A mai mérésem /nagyjából/ egyezik a korábbiakkal, 2547 le, 410 fel. Mikor ezt türelmes ISP-nek szóvá tettem, vállvonogatás volt a válasz, mondták, ők még hibajavításra sem adhatják le, mivel a tcom kiadta, amennyiben eléri az 512-öt a sávszélem, nem veszik fel hibának. Mondták, csekkoljam le a hivatalos, t-comos tesztszerveren :
Eredmények
Letöltési sebesség teszteredmények
Adatmennyiség: 2048.20 kbyte (2 097 352 byte)
Letöltési idő: 7.23 sec
Sebesség: 2271 kbit/sec (2 325 504 bit/sec)
Vonali sebesség: 2656.00 kbps

Feltöltési sebesség teszteredmények
Adatmennyiség: 2048.20 kbyte (2 097 352 byte)
Letöltési idő: 40.41 sec
Sebesség: 405 kbit/sec (414 720 bit/sec)
Vonali sebesség: 480.00 kbps

magyarán a vonalam bizonyíthatóan nem bír el többet - lásd vonai sebességre vonatkozó adatok. Kisebb csomagra nem áll módomban átmenni, annyit fizetek, mint mindenki más a 8-as csomagért. Hűségnyilatkozat van, az Interware nem enged. De nem is őket hibáztatom, hanem azt, h a tcomosok által is bevallottan évek óta tudott, h ezen a részen gondok vannak, de nem tesznek semmit. Mert ugye minek. Itt vagyunk mi hülyék, akik benyeljük, mert nincs más. Illetve van más, t-kábel, és ott már nem ingadozna, szakadozna valszeg a sebesség, de az max perpill 2/mb/s, és több is mint, amennyibe nekem a jelenlegim fáj. Na erre varrjak gombot.

Apa 2007.05.17. 17:57:12

Megvan a megoldás!!!!!!

Alacsony sávszélességet kell rendelni. Miután bekötötték, már ingyen megmondják, hogy mennyi a csillapítás, kvázi azt is lehet tudni, meddig lehet emelni. A lényeg, hogy annál kell kötni a szerződést, aki a modem tulajdonosa a központban. Ha a T-com, akkor vele, de ha a TV-NET, akkor vele. Értsd: ADSL3G --> részleges vagy teljes hurokátengedés, a telefonközpontban lévő modem a szolgáltató tulajdona, így ők nézik meg, hogy milyen a vonal és mit bír.

lappaci 2007.11.23. 20:56:52

bpadmin,
ez nem egy belső IP cím? (192.168.9.1/). Mintha kizárólag LAN-on élne ez az emlékezetm szerint 3ad osztályú IP...
süti beállítások módosítása