HTML

 

 
Olvasat #1: Kommandósok mennek egy - ránézésre - negyvenkilós nőért. Nem lőtt, nem rabolt, nem robbantott, és még csak meg sem zsarolt senkit, missziójának tekinti az otthonszülést. A jelek szerint társadalmunk, államunk torkán egy ekkora gombóc sokkal inkább fennakad, mint az anyóst lesavaztató Don, vagy a világ pénzét is elsikkasztó Kolompár gyerek. Csitriket kaszniznak be egy kurva bizsuért, Geréb Ágnesért kommandós küldenek, de országunk legnagyobb keresztapja házi őrizetben hokizhat többrendbeli zsarolás gyanúja mellett. Hátha lelöveti valamelyik sértettet? Ez, hogy van?
 
Konzekvencia #1: A magyar igazságszolgáltatás, azaz a "törvény" totálisan mentes a konzekvens, kiszámítható magatartástól, és maximálisan szembemegy az egészséges igazságérzettel. Működés-, és életképetlen ebben a formában, és egészen addig nem is lesz riszpektje, amíg nem harmonizál a morállal. Márpedig jelenleg, erről szó sincs.
 
Olvasat #2: A születés/szülés a világ legtermészetesebb dolga, legalább annyira, mint meghalni, vagy este letusolni. Még jó, hogy senki nem mondja meg, hogy hol kell meghalnom, és főleg, hogy nem zuhanyozhatok a konyha közepén, ha úgy tartja úri kedvem. Felnőtt ember vagyok, eldöntöm mit, hogyan és hol akarok. Geréb az önként vállalt mártír szerepében szembepisilte a szülész-nőgyógyász lobbit, sőt az egész egészségügyet, valamint a szemmel láthatóan a kor követelményeihez igazodni képtelen államapparátust. Ezt a rugalmatlan szarhalmazt, ami csak a gyengébbe tud belerúgni. Geréb lehet, hogy vétett törvényeink ellen, lehet, hogy felelőssége terheli emberek haláláért, és ha így van feleljen tetteiért. De ebben a történetben nem ő lényeg, csak egy ideális célpont, egy szerencsétlen szélmalomharcos, aki egymaga lett felelőssé téve egy társadalmi igény kezelhetetlenségért, pedig személye nem ok, hanem okozat. Érdekes módon soha nem a mögötte álló bázis és annak mérete kerül terítékre, hanem kizárólag ő. Mintha maga gerjesztené az igényt tízezrek fejében, akik nem hajlandóak halottasházban világra hozni gyermeküket. Igen, halottasház. Nemrégiben egy vidéki korház szülőosztályán jártam látogatóban, és amit ott láttam leírhatatlan. Ha a kutyámat olyan körülmények között tartanám, mint ott a kismamákat, akkor mélységesen szégyellném magam. Csoda, hogy épkézláb ember nem akar ide bevonulni élete legfontosabb pillanatára? De ha nem ilyenek lennének az egészségügyi ellátás körülményei, akkor sem lehetne megtagadni a lehetőséget senkitől, aki úgy dönt, hogy a születés nem betegség, hanem az egészséges élet beteljesedése.
Persze-persze, lehet vitatkozni felelősségről, morális dilemmákról. Igen, számtalan kérdést aggályt vet fel az otthonszülés, de úgy látszik szaros társadalmunk és államunk nem veszi a fáradtságot a problémával való szembenézésre, inkább nyilvánosan keresztre feszítik ezt a szerencsétlent, valós és legális megoldás helyett.
 
Konzekvencia #2: A magyar társadalom és az annak tükörképét képező állam és politika fényévekre le van maradva korától. Az általa feldolgozhatatlannak vélt konfliktusokat véráldozattal próbálja elkendőzni valós megoldások helyett.
 
Olvasat #3: Egyként aggódik a születendő gyermekeink sorsáért az orvostársadalom, és az állam egyaránt, mert a csúnya rossz bábák és a tudatlan anyukák veszélyeztetik a bébik életét. – A könnyem kicsordul, de tényleg. Amikor az állam a legalapvetőbb funkcióit képtelen ellátni, amikor végeláthatatlan hosszú blogok születnek az orvosi műhibákról, amikor nincs ember az országban, aki ne tudna hetekig sorolni rémtörténeteket az állam által biztosított egészségügy világából, akkor van pofája az orvostársadalomnak és a politikának áhítatos fejjel, szentként összekulcsolt kézzel kiállni elénk, és magasztos eszmefuttatások közepette, gügyögve elmagyarázni az általuk debilként kezelt állampolgároknak, hogy ők mennyire aggódnak értünk és az emberi életért?! Hogy nem szakad rájuk a plafon?!
 
Konzekvencia #3: Hányingerig fokozott képmutatás ez. Végezze a dolgát az állam, végezzék a dolgukat a doktor bácsik, szabályozzák le végre az otthonszülés feltételeit! A döntést hagyják szépen a felnőtt emberekre képmutató papolás helyett, ami mögött szemlátomást az egyiknél az anyagiak és a szakmai gőg, a másiknál az impotencia lólába lóg ki.

Címkék: politika társadalom otthonszülés geréb ágnes

623 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr492347950

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Geréb az együttérző hóhér. 2010.10.06. 14:35:42

Megint teljesen véletlenül eza szerencsétlen Geréb Ágnes lett a sors áldozata! Hát, nem szörnyű, hogy vele történik mindez?Hallottam egy véleményt arról, miért vannak kismamák akik még mindig vállalják a kockázatát annak, hogy társtettesei legyenek saj...

Trackback: Geréb az együttérző hóhér. 2010.10.06. 14:32:47

Megint teljesen véletlenül eza szerencsétlen Geréb Ágnes lett a sors áldozata! Hát, nem szörnyű, hogy vele történik mindez?Hallottam egy véleményt arról, miért vannak kismamák akik még mindig vállalják a kockázatát annak, hogy társtettesei legyenek saj...

Trackback: Ezentúl hívj Lorettának! 2010.10.06. 12:10:55

Senki sem értheti, milyen szülni, amíg nem szembesült azzal az érzéssel, hogy megpróbáljon ott alul hihetetlenül ellazulni egy emberfeletti fájdalomhullám csúcspontján. Vannak laza csajok, akik bárhol képesek kizárni az agyukból a külvilágot, és gátlás...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baldrick68 2010.10.05. 21:52:11

Szerintem meg nagyon nem jól látod a dolgokat.
Amíg mindenki a saját farkával veri a csalánt addig oké.
Csakhogy a kedves ősanya nem csak magáért felel hanem a születendő gyermekért is.
Ráadásul Ágnes asszony munkásságát néhány megnyomorodott és menet közben meghalt csecsemő is szegélyezi, aki ha kórházban születik meg talán nem lett volna nyomorék vagy halott.

Tudod a szülések nagy része minden gond nélkül lemegy, példa erre a wc-n szülő leányanyák.
Csakhogy ha menet közben rosszra fordulnak a dolgok és mégiscsak kell az orvosi beavatkozás akkor nagyon nem mindegy hogy a műtő a felszerelt cuccokkal személyzettel miegymással a szomszéd szobában van vagy a város túlsó felén amikor szó szerint másodpercek is számítanak.

Jim Raynor 2010.10.06. 09:21:38

a kedves posztoló arról persze megfeledkezik, hogy egy újszülöttet újra kellett éleszteniük a mentőknek. geréb ágnestől ott halhatott volna meg az a gyerek, ha nem jönnek a mentők.

ThufirHawat 2010.10.06. 09:23:11

Drága idióta Barátom!

Az ember már rég nem a természet része, nem természeti lény. A természetben tök elfogadott, hogy az ivadékok túlélési rátája nem 100%. Nálunk nem. Vágod?

Lehet "természetesen" szülni, de akkor kéretik elfogadni azt is, hogy a természet néha indok nélkül megöli anyát és gyerméket. Mint ahogyan ezt ez a sarlatán is bizonyította.

genyamagyar 2010.10.06. 09:23:20

Geréb a hiszékenységet kihasználva emberi életekkel játszik. Már régen a börtönben lenne a helye!

És még egy: egy szülésnél első a biztonság, az agybeteg anyuka lelki élete meg nagyívben le van szarva! Aki ezt nem látja be, az nem alkalmas gyermeknevelésre.

eszkep 2010.10.06. 09:23:34

Most már ideje lenne, hogy ha ezért a sintérért kimennek a kommandósok, helyben agyonlőnék és nem bevinnék!
Egyáltalán, hogy nem ül ez a csaj még börtönben????

helytelenke 2010.10.06. 09:23:49

geréb Ágnes befejezhetné már a hülyeségét.
Hány újszülött halála kell ehhez?

nyitraig 2010.10.06. 09:24:14

Baldrick68: Javaslom a KSH adatbázisát böngészni.
Érdekes dolgokra lehet akadni benne. Többek között arra, hogy MAGYARORSZÁGON naponta majd két csecsemő hal meg kórházban a szülést és az azt követő 5 napban. Arányaiban sokszorosa az otthonszülőknek.
Hollandiábna a lakosság harmada otthon szül. Egészséges terhes nő ott nem megy kórházba szülni. A kórház, mint neve is mutatja beteg emberek számára létesített intézmény. Ma idehaza a terhes állapotot betegségnek tekintik. Nem csak a hivatalnokok, hanem láss példát magadon, a lakosság is. Nem csak ebben vagyunk lemaradva a fejlett társadalmaktól persze..

ThufirHawat 2010.10.06. 09:24:30

@eloszto: Akkor Ti menjetek erdőbe szülni. Az ingyen van, és tök bio.

helytelenke 2010.10.06. 09:24:48

@eszkep: Egyáltalán, hogy nem ül ez a csaj még börtönben????

Ez itt a kérdés.

ninimimi 2010.10.06. 09:25:04

Az alábbi blogot éppen akkor kapták le a címoldalról, amikor a lent bemásolt hozzászólást tettem. Milyen érdekes egybeesések:

vastagbor.blog.hu/2010/10/05/mindenki_ellenorizte_megis_atszakadt

"Egy másik hír az Index címoldaláról:

Rendőrök vitték el Geréb Ágnest
index.hu/bulvar/2010/10/05/kommandosok_az_otthonszulesi_felkesziton/

Geréb Ágnes, igaz szabályellenesen, de a szülő nők akaratával állítólag veszélyeztette egy magzat életét. Az idézett

hírrel, hogy emiatt rendőrök vitték el, nincsen senkinek semmi baja.

Csak könyörgöm, hasonlítsuk már össze az ő tettének súlyát a vörös iszapos ügyével, Bakonyi elvtársék

felelősségével!"

genyamagyar 2010.10.06. 09:25:22

"Amikor az állam a legalapvetőbb funkcióit képtelen ellátni"

Honnan írsz? Banghladesből?

2010.10.06. 09:25:57

A posztoló szélsőségesen demagóg, a világból azokat a jelenségeket nagyítja fel ami a saját mondanivalóját alátámasztja, de elsunnyogja azokat ami például Geréb működésének negatív oldala. A halott csecsemőket. Az nem számít neki?
Persze, ezt hívják elvakult demagógiának.
Kéremkaccsojjaki.

eszkep 2010.10.06. 09:26:51

"A magyar társadalom és az annak tükörképét képező állam és politika fényévekre le van maradva korától."

Nem a társadalom (és a jogszabályok) vannak "fényévekre lemaradva korától", hanem ez a ribanc. Ha egy nő idióta és saját életét kockáztatja az az ő nyomora, de itt a születendő gyerek életét is kockára teszi. És ha ez a gyerek (is) agyilag zokni lesz az oxigénhiány miatt???
Nem kell ám minden hülyének blogot irkálnia...

csoko20 2010.10.06. 09:28:34

Az, hogy Tasnádi megzsarolja a hasonszőrű üzlettársait az nekem nem annyira elszomorító, mint amikor egy házaspár elveszíti a csecsemőjét.

Ha valami balul sül el, akkor bezzeg jó hogy van mentőautó, kórház, szülész. Amikor mentőt hívnak egy újszölötthöz és hátulról figyeli, hogyan látják el, akkor vajon mit érez? Megérte?

genyamagyar 2010.10.06. 09:28:46

@nyitraig: "MAGYARORSZÁGON naponta majd két csecsemő hal meg kórházban a szülést és az azt követő 5 napban. Arányaiban sokszorosa az otthonszülőknek. "

Persze, mert Geréb a problémásokat elhajtja a vérbe! Nem tudtad? De Geréb sem jövöbelátó.

Jöttök Hollandiával... Na jó, akkor vezessük be legális kábszerezést és a nyíltszini kefélést.

flimo13 2010.10.06. 09:29:08

Böszme vagy. Geréb is Böszme. Böszmék azok a szülők is, akik a korábban történtek után még nála akartak szülni.

SKR 2010.10.06. 09:29:16

Az általános morál tekintetében teljesen egyetértek. Sajnos jelenleg Magyarországon ha valaki olyat tesz amely bassza a hatalom csőrét akkor megnézheti magát (ha van vér a pucájában akkor pereskedhet és talán(!) 5-8 év múlva kihozzák hogy igaz volt) és itt még nem is beszéltünk a politikáról.
A szülés szempontjából azonban kissé finomabban kezelném a kérdést. Igény van az otthonszülésre, és ebben a hazai viszonyok és a belső érzések is közre játszanak. A legjobb megoldás a középút lenne, vagyis élhető-élvezhető szülőszobák kialakítása (ezt ma 'alternatívnak' hívják) azonban inkább 'normálisnak' hívnám. Ekkor megvan a kellemes környezet és a szükséges orvosi felügyelet is. Mindezt két gyerekkel a hátam mögött mondom (mint apuka) aki az orvost csak a papírok kitöltésekor láttam a szülés végén, mert a gyerek "kipottyant" 2-3 óra alatt a fájások megindulása után.
Azonban van még egy apróság ami sajnos jelenleg a legfontosabb kérdés, ki viszi el a felelősséget? Mert ha otthon születik akkor nincs akinek a nyakába lehet varrni a dolgot (vagyis jelen esetben Geréb ebben a szerepben tetszeleg), ha kórház akkor meg kéz-kezet most nincs felelős.

2010.10.06. 09:30:30

@nyitraig: ez megint ostobaság. A kórházban szölő 10000 esetre jut 5 darab otthonszülő. Ez nem összehasonlítási alap.

A kórházi halálok még inkább rontják a mondanivalódat, mert ha MÉG a kórházban is meghalnak akkor mit akarsz otthon sarlatánkodni ?

WYW 2010.10.06. 09:30:36

Én egy engedékeny ember vagyok, legyen Geréb és Tasnádi egy házban őrizetben és verjék egymásét!

Geréb meg takarodjon el végre a szülő nők közeléből.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.10.06. 09:31:58

"De ha nem ilyenek lennének az egészségügyi ellátás körülményei, akkor sem lehetne megtagadni a lehetőséget senkitől" - Ha valaki súlyos rákos, lelke rajta, menjen Kalányosi Özséb, okleveles tevesámánhoz és bízza rá az életét. De a gyermeke életével ne akarjon rulettezni, mondván ez egy évezredes hagyomány, jól működött a dolog eddig is. Mert meglehet jól működött, de nagyon nem mindegy, hogy hány nyomorék gyermeket termelt ki évente. Akiket nem mellesleg majd a társadalom próbál eltartani később, sajnos nem túl sok sikerrel.

Valóban, a kórházak némelyike borzalmas állapotban van, mondjuk okos ember eleve magánkórházba megy szülni és nem azért, mert menő, hanem mert effektíve ugyanannyi pénz csúszik a zsebekbe, de itt legalább számlát és odafigyelést is kap cserébe.

Az első és utolsó pont viszont nagyon igaz.

flimo13 2010.10.06. 09:32:51

@nyitraig: sőt, az intenzíven sokkal többen halnak meg, mint otthon, szerintem otthon kéne kihordani a nyílt koponyatörést. Tudod a veszélyeztetett terheseknek többnyire van annyi eszük, hogy ne kuruzslókhoz, hanem kórházba menjenek..

Terézágyú 2010.10.06. 09:33:04

@ninimimi:
Ez a kettő nem ugyanaz...
Bakonyiék még sohasem szembesültek egy ilyen gátszakadással - ennek a gerébnek meg nem ez az első esete, hogy egy csecsemő ott hal meg (majdnem)...

csoko20 2010.10.06. 09:33:53

Még egy aprócska észrevétel: Tasnádi volt sitten és valszeg lesz is, Geréb pedig még nem.

genyamagyar 2010.10.06. 09:34:41

@ninimimi: "Csak könyörgöm, hasonlítsuk már össze az ő tettének súlyát a vörös iszapos ügyével, Bakonyi elvtársék felelősségével!"

De hülye vagy! Én akkor azt mondom, hogy Bakonyi elvtársak felelősségét vesd össze a nácikéval és rögtön elhanyoglató lesz a vörtös iszapi balhé.

Egyik nem menti a másikat.

Jó reggelt!

yahoo12 2010.10.06. 09:36:44

Nem CSAK a geréb ágnest, hanem a SZÜLŐKET IS BÜNTESSÉK MEG!!!!

Aki olyan ostoba, hogy saját gyerekét veszélyezteti, az ezt érdemli.

Ha én lettem volna a mentős akit leint az utcán a kétségbeesett apuka, megkérdeztem volna:
ilyenkor jók vagyunk,a mi "hagyományos" módszereinkkel???

Felháborító milyen "szülők" vannak.

dekás dezső 2010.10.06. 09:36:45

ezt a rögeszmés pszichopata Gerébet ideje lenne a helyére tenni végre.

Flúgatlan 2010.10.06. 09:37:15

Mikor lesz már vége Geréb asszony ámokfutásának? Hány csecsemőnek kell meghalnia, megsérülnie még?

A kommandósok szerintem a "keresztapa" letartoztatásánál is ott voltak. Persze, nem állandóan azok őrzik, de Geréb asszony mellett sincsenek mindig ott. Csak amikor egy ember élete van veszélyben, és nem lehet tudni, hogy a boszorkánynő és hívei milyen álságos dumával zárkóznak be és természeteskednek még egy sort, akkor jó ha van valakinél egy ajtóbetörésre alkalmas eszköz, meg kellő elrettentő erő, hogy eszük ágába ne jusson tovább játszani a gyermekek kockáztatása árán. OK, kiderült, hogy nem volt rájuk szükség, de ha lett volna, akkor már késő lett volna riasztani őket. Emberi élet forgott közvetlen veszélyben.

Hülye, demagóg poszt.

AdamT · http://durva.blog.hu 2010.10.06. 09:37:24

szerintem a habzószájú többség ne értette meg a poszt üzenetét... kurvára nincs a posztban felmentve Geréb, egyértelműen le van írva, hogy szabálytalanságot követett el... szóval ezt senki sem vitatja... a probléma azzal van, hogy hozzá kommandósok mennek ki és betolják fogdába, míg Tasnádi otthon donaldkacsázik... ez a lényeg!

Terézágyú 2010.10.06. 09:40:14

@AdamT:

Tasnádihoz is kommandósok mentek először, nem? Csak aztán áttették háziőrizetbe...

2010.10.06. 09:41:28

@SKR: VAN ILYEN SZÜLŐSZOBA kórházban is !!!

Fekete Dália 2010.10.06. 09:41:33

Azt szeretném, ha Magyarországon elérhető lenne az, hogy minden szülészorvost, aki súlyos műhibát követ el, ugyanígy bevinnének előzetesbe.

A kórházakban, klinikákon nap, mint nap történnek ilyen esetek, csak kérdés, hogy le vannak-e egyáltalán dokumentálva.
A kismama zárójelentésben általában nem szerepel, hogy összevissza őckölte az orvos, mert időben nem császározták meg, vagy a gyerkőcöt éleszteni kellett, mert későn kapott észbe az orvos, stb.

Tasnádit meg vissza a börtönbe!

Janovszki Zsolt 2010.10.06. 09:41:53

Ez egy nagyon jó post! A jelen helyzet különösen kínos, merthogy az, hogy éppen egy ilyen tanfolyamon jött rá a koraszülés a mamára, az Geréb Ágnes személyes tragédiája, ez ugye nem egy otthon szülés volt.
Halkan teszem hozzá, hogy rájöhetett volna Alsómocsoládon is, és akkor már biztosan nem él a baba, mostmeg a mentők újraélesztették, úgy hogy közben azért megszületett...
A szülés nem műtét, a világ legtermészetesebb dolga. Semennyivel nem hal meg több gyerek az otthon szülés során, mint a kórházban. Csak abból hír van...
Az szülő anya a saját életét kockáztatja a szüléssel. Bele lehet halni a vérzésbe ugyanis. Bárhol. Kórházban, otthon, mindenhol. Veszélyes üzem. Ki milyen alapon gondolja beleugatni, hogy hol szüljön valaki??? Ha Te okoskodó kockáztatod az életed bármilyen okból, akkor én sem fogok beleszólni, hogy miként kívánsz megdögleni, talán zavarna is Téged ez, teljesen jogosan. Ha meg nem te kockáztatod az életed, hanem más, például azért, hogy egy új élet szülessen, akkor neked okoskodónak feltétlenül kuss van, gondolom ez érthető. Dohányozni, meg inni lehet a terhesség alatt, otthon szülni meg nem? Vicc.

EMU 2010.10.06. 09:41:59

Maximálisan igaza van a posztolónak. Az otthonszülés legnagyobb ellenfele a magyar szülészek zsebe. Semmi más épeszű magyarázata annak nincs, hogy semmibe veszik a nők önrendelkezési jogát. Az pedig álságos baromság, hogy Geréb kezei között hány született gyermek járt pórul, ugyanis semmivel nem rosszabb az az arány, mint a legtöbb mohó orvosé. Másrészt pedig egy normális társadalom az igényekhez igazít normákat és szolgáltatásokat, az otthon szülésre egyre nagyobb és igen csak komoly igény mutatkozik, éppen annak az államnak is köszönhetően, amelyik segítő kezet nyújt ebben az ügyben az arany tojást tojó tyúkot féltő szülész lobbinak. Az pedig teljes mértékben ül, illetve komolyan elgondolkodtató, sőt rémisztő, hogy Gerébért kommandósokat küldenek, míg köztörvényes bűnözőket házi őrizetben üldögéltetnek, és ahogy fentebb látható, ez sokakban még csak megütközést sem vált ki, csak nyomja a közhelyeket olyan faszságokról, minthogy Geréb a hiszékenységet használja ki, ugyan már, az orvosaink mi a büdös picsát csinálnak? Csak a részükről még odafigyelést sem kap az ember. Hagyni kellene az ilyen küldetéstudattal megáldott embereket dolgozni, sőt törvényileg segíteni, szabályozni munkájukat, nem pedig a szarházi magyar orvosok dagadt borítékjainak érdekében vékony nőket kommandósokkal lefogatni.

Terézágyú 2010.10.06. 09:42:21

@AdamT:
"nincs a posztban felmentve Geréb, egyértelműen le van írva, hogy szabálytalanságot követett el..."

Meghal egy csecsemő majdnem - és az szabálytalanság...? ez is érdekes álláspont...

Gera 2010.10.06. 09:42:37

Otthonszülés közben tulajdonképpen _egyetlen_ halálesetnek sem szabadna történni. A problémás esetek mind kórházban kötnek ki, világos, hogy rengetegen meghalnak. Szóval az arány az otthonszülésnél igencsak rossz szerintem. Ettől függetlenül engem ez a dolog annyira nem zavar, mert ezek az otthonszülésesek rendszerint sík hülyék, úgyhogy ezzel is az evolúciót segítik.

Ami meg a kommandósokat illeti, azok is csak ugyanolyan rendőrök, mint bármelyik. Nem értem, mi ezzel a probléma. Akkor lenne gáz, ha mondjuk gumibottal verik be GÁt a rendőrautóba, miközben pisztolyt nyomnak a fejéhez :), de ilyesmiről nem hallottam.

egyszerhopp 2010.10.06. 09:44:03

Nyilván a kommandósok az elrettentést szolgálják + nem árt gyakorlatozni néha, mert berozsdásodunk.
Sajnos nekem egyértelmű, hogy ágnes elmebeteg, nagyon szeretne jó zaftos mártír lenni, a kurátorai meg szeretik a lóvét.
Buta, ezoterikus kismama meg annyi van, mint...

Float 2010.10.06. 09:44:06

A következő mondás az lesz, hogy több beteg ember hal meg kórházban, mint otthon... félelmetes, hogy mennyi tudatlan suttyó osztja az észt, de szülésnek még a közelében sem volt, és fogalma sincsen, hogy mi miért történik, és mi mennyire veszélyes.

Ezt a férget is többször eltiltották már a tevékenységétől, hát vigyék is minél messzebb, a földön húzva/rugdosva. Az okos összeesküvés-elmélet fanok meg hujjoghatnak majd, amikor a saját gyerekükről van szó, és azon tipródnak, hogy télleg olyan nagyon szar-e, amikor egy egész kórház áll a rendelkezésre, ha neadjaég valami kisebb baj van, mondjuk nem akar felsírni, rövid/rátekeredik a "kábel", beszorul, vagy reped a méh. Pár perc alatt szó szerint kikapják császárral, otthon meg nézheted, ahogy mindketten meghalnak, amíg odatalál a mentő. (Jaaa, hogy minden otthonszüléskor álljon egy mentő készenlétben, persze...)

Tiszta szégyen ez az egész vita. Egy egész élet van arra, hogy mindent kényelemben, otthonosan végezzél, ezt az egyetlen dolgot meg oldják már meg biztonságban

VaTi 2010.10.06. 09:44:19

Előre bocsátom, hogy kórházban szültem és újra így tennék. Mert fő a biztonság. DE! Igaz, hogy a kórházakban is tudna olyan állapotok uralkodni, hogy ne akarj ott szülni. Kéretik néha olvasni a praxis blogot (sorry, nem tudom, szabad-e másik blogot ajánlgatni). Vannak érdekes dolgok. A probléma az, hogy nem lenne ennyire veszélyes az otthonszülés, ha megteremtené a feltételeit. Sokan csak erre szeretnék felhívni a figyelmet. Miért van az, hogy más országokban ezt meg tudták oldani? Minden ország hülye, csak mi nem? Az otthonszülést preferáló nők nem az otthoni pókhálót szeretnék bámulni a falon, csak pl a következőket:
- az orvos tájékoztatás és kérdés nélkül ne indítsa be művi úton a szülést (komoly komplikációt okozhat), csak mert menne haza
- a szülésznő ne mondhassa a szülőágyon vajúdó kismamának: "fáj, persze, akkor nem fájt, mikor megcsinálta"
- a 4 órája császármetszett (hasi műtét!)kismamára ne ugassanak rá, ha pisilni akar, hogy "hát menjen, meg tudja oldani egyedül is, nem?"
- Nincs elég szülőszoba, a váróban széken ülve vajúdik (mikor én szültem ez volt a helyzet, nekem még jutott hely, volt aki int szenvedett a rokonok között ülve...)
Stb. Lehet sorolni
Csak át kellene ezeket is gondolni. Sajnos sokan csak hőbörögnek, így a posztoló klassz is vulkánt szabadított magára. A kődobálónak hangsúlyoznám: én nem szülnék otthon, de igyekszem meghallgatni, hogy a másik fél mit akar, miért és hogyan. Illetve elgondolkodni, hogy az ő szándékai hogyan lennéne kivitelezhetőek. Mert nem hiszem, hogy csak nekem ehet igazam.

Terézágyú 2010.10.06. 09:45:23

@EMU:
"Az pedig teljes mértékben ül, illetve komolyan elgondolkodtató, sőt rémisztő, hogy Gerébért kommandósokat küldenek, míg köztörvényes bűnözőket házi őrizetben üldögéltetnek"

Tasnádiért is kommandósok mentek, már többen leírtuk...

"Hagyni kellene az ilyen küldetéstudattal megáldott embereket dolgozni"

A küldetéstudat mentség????????????????
Demagógia ON:
Hitlernek is az volt.
Demagógia OFF.

greycup 2010.10.06. 09:45:29

@AdamT:
Tasnádihoz is kommandósok mentek ki. Most így hirtelen: www.napiaszonline.hu/bunugy/orizetbe_vettek_tasnadit__video_23825
Remélem látod a képeken, azok a csuklyás/maszkos emberek azok...

Az ügyészség megfellebezte a házi őrizetes bírósági döntést.
www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-383458

Innentől kezdve a posztnak semmi értelme. A google mindenki barátja.

eszkep 2010.10.06. 09:45:41

@EMU: Zsenikém, te annyi baromságot össze tudsz hordani, hogy nem is lehet kiragadni agymenésedből egy részletet! Csak azzal foglalkoznék, hogy a legnagyobb hülyét akkor csinálod magadból, amikor az otthonszülés és a kórházban szülés közötti rizikó arányokat mosod össze:

"Az pedig álságos baromság, hogy Geréb kezei között hány született gyermek járt pórul, ugyanis semmivel nem rosszabb az az arány, mint a legtöbb mohó orvosé."

Sajnos ez túlmutat a tanulatlanságon, te reménytelenül hülye vagy.

ufógyerek 2010.10.06. 09:46:16

szüljön mindenki kórházban, ott legfeljebb lúgot itatnak a kismamával

II.Briandrew 2010.10.06. 09:46:42

Tényleg nevetséges, hogy ezt a nőt már lassan az FBI is üldözi, közben az a faszkalap meg röhög a markába és nem bírták már 20 év alatt végleg hűvösre tenni. Geréb is bűnös, nem vitás, persze nyilván jót akart alapvetően, de ami nem megy, az nem megy. Nem kell erőltetni az otthonszülést, ha ennyire magas kockázattal jár. Főleg nem egy olyan országban, ahol szinte minden újszülött számít.
Az undorító és gusztustalan féreg Tasnádit meg ültessék már le végre és kobozzák el a teljes vagyonát az Isten szerelmére! Az egy féreg!

zolika78 2010.10.06. 09:46:48

"Geréb Ágnesért kommandósokat küldenek, de országunk legnagyobb keresztapja házi őrizetben hokizhat."
Az a helyzet, hogy Geréb Ágnes kezéhez lassan több halott és nyomorék tapad, mint a legnagyobb keresztapáéhoz.
Így én megértem, ha kommandósok mennek érte.

Hipper 2010.10.06. 09:46:48

Tasnádihoz is elöször kommandósok mentek nem kell hisztizni:)

2010.10.06. 09:47:13

@egyszerhopp: Geréb Ágnes tudjátok mennyit kér egy szülésért ???
Nem ingyen jótékonykodik ám, ez vastagon üzlet neki.
Ha jönnek itt egyesek a szülészlobbizással.

Nils. H 2010.10.06. 09:48:18

@nyitraig: Megmutatod, hogy hol van a ksh honlapon a csecsemőhalandóság kórházira és otthonira kettéválasztva??? Nem találom.

genyamagyar 2010.10.06. 09:48:53

@Janovszki Zsolt: "A szülés nem műtét, a világ legtermészetesebb dolga."

És természetes módon bele is halnak jócskán ott, ahol nincsenek kórházak. Mondjuk Afrikában.

Az az igazság, hogy az otthonszülők nagyívben leszarják a gyerük életét. Tojnak rá, semmibe veszik azt.

Az ilyen szülőket is keményen büntetném - ahogy írta is valaki.

midnight coder 2010.10.06. 09:49:48

@EMU: Ez az egész otthonszülési dolog egy egetverő baromság. A szülés egy elég veszélyes dolog, mind a gyerekre mind az anyára nézve. Ami ez utóbbit illeti, hát lelke rajta, mindenkinek joga van hülyének lenni, de az a gyerek aki emiatt a marhaság miatt lesz nyomorék egész életében, nem biztos hogy annyira szeretni fogja ezt a dolgot, sem a Geréb asszonyt.

idunn 2010.10.06. 09:49:51

@nyitraig: Minden otthonszüléspárti ezzel az agyament ökörséggel jön. Azt persze nem bírják felfogni, hogy Magyarországon naponta talán több tíz gyerek születik otthon, több ezer pedig kórházban. Így már kicsit más fekvése van a dolognak, ha mindkét kategóriából meghal két gyerek naponta.

lumi888 2010.10.06. 09:50:02

Aki nem hajlandó kórházban szülni, az vállalja a kockázatot, és aztán ne sírjon a szája.

Az meg egy baromság, hogy szemét orvosok csak a pénzre utaznak. Ugyanis Ágikát sem a legnagyobb önzetlen elhivatottság motiválja. Ha így lenne, akkor ingyen készítene fel a "utálomakórházszagotésazorvosokat" "leszarommileszagyerekkelcsakgyertyamellettakanapénszülehessek" anyukákat a "természetes" szülésre.

indapass90210 2010.10.06. 09:50:11

Nem értem mi a probléma. Szerintem igenis támogatni kell az otthonszülést, mert minden halott kisbabával az evolúciót támogatjuk!

genyamagyar 2010.10.06. 09:51:11

@EMU: "semmibe veszik a nők önrendelkezési jogát."

Egy nő rendelkezhet magával, de a gyerek nem az ő tulajdona.

Bonyolult?

blacklord 2010.10.06. 09:52:01

Lol, viccesek vagytok. Habzó szájú korlátolt idióták, akik az orruk végéig nem látnak el, nem hogy az ország határain túlra... Egész Nyugat-Európában bevett dolog az otthon-szülés, kispajtásaim. És lássatok csodát, nincs se milliónyi nyomorék, se halott baba belőle. Nektek mondjuk úgyis mindegy, de azért szóltam. :-)

sidorovich 2010.10.06. 09:52:13

Pilu, az irreleváns érvelés hibájába estél. Tanulj formális logikát, ha posztolsz.

2010.10.06. 09:52:23

@VaTi: annyi pénzért amennyit Geréb elkér egy szülésért, már tudsz elmenni olyan kórházba, ahol otthonos körülményeket teremtettek a szülőszobán, mert VAN ilyen. Ez a kórházaknak is üzlet ugyanis, nem csak Gerébnek.

Lizomaci 2010.10.06. 09:52:33

Hogy lehet valaki MELLETT cikket írni, aki misszójának tekinti a csecsemők veszélyeztetését. Szóval ha én misszómnak tekinteném a geréb-félék kiirtását, akkor én is kapnék egy pozitív posztot? Kisemberek életével játszani misszió???? OK, lehet, hogy az orvos pénzt kér, de ha ez a geréb nem, akkor miből is él? Adózik-e? Tasnádi gyakorlatilag a hasonszőrűekkel áll harcban, hogy lehet párhuzamot vonni közte és egy védtelen csecsemőt veszélyeztető között?? Azt elfogadom, hogy talán más módszer kellene a lopkodó kamaszok ellen, de azért azt is látni kell, ma már sportot űznek a bolti lopásokból - azért az se teljesen elfogadható. Ne tévedjünk, a kamaszok zöme NEM megélhetési tolvaj, hanem szórakozásból teszik. Simán ki is fizethetné, de minek? Ja és mielőtt valaki azt írná, ne féltsem én a multikat: nem csak a multiktól lopnak, hanem a multik teljhatalma ellenére megélni próbáló magyar vállalkozóktól is.

EMU 2010.10.06. 09:52:37

@eszkep: Esetleg, netán, talán lehetne indokolnod, érvelned, konkrét példákkal, statisztikákkal előhozakodnod, nem egyből személyeskedve mocskolódnod, pocskondiáznod. De akkor valszeg abban a csuda nagy magyar észjárásodban lennél sértve, az önérzet nagy úr tud ám lenni az orvosoknál, látjuk a fenti példából is, főleg ha azt zsebükön mérik.

nikk rivers 2010.10.06. 09:54:05

Pilukám, édes egykomám, kívánom neked, hogy kedvesedet geréb ágnes szülessze! :-)

Majd megnyúlik az arcocskád, ha elakad a szülőcsatornában a kicsi.

Ennyi.

hgfoto (törölt) · http://hgfoto.hu/ 2010.10.06. 09:54:30

Lehet , hogy a kommandósok is szülni akartak és azért mentek Ágnes asszonyért.....

EMU 2010.10.06. 09:55:10

Részemről befejeztem, provinciális perifériája ez Európának, ez az állomány Semmelweist is előbb akarta kinyírni, mint az igazát elismerni, nem mintha egy lapon említeném Gerébet vele, de elgondolkodtató, hogy az világ tökhülye ebben a kérdésben, vagy csak a büszke magyarok.

idunn 2010.10.06. 09:55:11

@Lizomaci: Így van. Geréb Ágnes sikere abban áll, hogy remekül kihasználja az orvosellenessé vált, könnyen megvezethető és hiszékeny társadalmat.

genyamagyar 2010.10.06. 09:55:27

@blacklord: Hát persze aranyom, hát persze! Elefántcsontparton gyakorlatilag mindenki a kunyhóban szül. Hülyék pedig nyugaton is vannak.

Félre Beszélő 2010.10.06. 09:55:35

Szépek a vélemények.
Nézzük a tényeket:
Adott egy várandós. Elmehet kórházba terhesgondozásra, mégsem oda járnak, hanem a doki magánpraxisába. Miért is?
Szülés. Annak is megvan az ára. Mi van ha gond adódik? Sürgősségi osztály, műtét, újraélesztés, ami vagy összejön, vagy nem. A kórházakban is halnak meg csecsemők, sőt anyák is. Ja?! Ezt nem verik nagydobra? Tessék belenézni és borzongani a praxis blog-on olvasottakba és meggyőződni róla, hogy simán van ennyi eset a dokik szent templomaiban is. De a média sokkal jobban harap egy Geréb Ágnesre, mint arra, amiről esetleg tudomást sem szerez. Ez a hír, ezt olvassák.

Miért működik ez mindenhol a világon és miért van ekkora ellenállás itt?

Csak egy példa, a mi példánk: Geréb Ágnessel még régen találkoztunk, amikor elmondtuk, hogy egy genetikai betegsége van az anyának, akkor rögtön mondta, hogy ő nem fogja vállalni, mert kockázatos, ő csak problémamentes várandósokat vállal. Amikor összejött a terhesség, a kórházi (úgy ajánlották) doki rögtön az első alkalommal átirányított a magánba. Fenntartásaink voltak, mert elbagatellizálta ezt a betegséget, ezért megkerestünk mást is. Amikor elmondtuk az anya betegségét és hogy a másik doki semmit nem tartott szükségesnek ezzel kapcsolatban, akkor az első kérdése az volt, hogy miért akart eltenni láb alól az első doki?

Nagyon szépen kicsinálták mára Geréb Ágnest, senkinek sem érdeke, hogy kivegye a pénzt a szülészorvosok zsebéből, sikerült az otthonszülést valamiféle kuruzslásnak beállítani az ostoba népek szemében. Tessék ezt a véleményt leírni egy nxugat-európai blogban: rögtön lebalkániznák a kommentelőt. Apropó: látott már valaki szegény szülész-nőgyógyászt? Higgyünk el mindent, ami a médiában olvasható és legyünk még hülyébbek, hajrá!

lumi888 2010.10.06. 09:55:53

@blacklord: Akkor valamit Ágika b@sz el elég sokszor, de nagyon. Ha a "bezzeg" nyugaton nincsen semmi gond az otthonszüléssel, akkor itt miért is van?

Arra már ki sem térek, hogy mennyi halott vagy nyomorék baba gazdagította a kórházi negatív statisztikát úgy, hogy otthonszülésnek indult, aztán amikor jött a kaki, akkor bedobták a félhalott anyukát meg a sérült gyereket a kórházban. Persze, a zárójelentést a kórház állította ki. A halott baba is a kórház számára írható. Ági meg mossa kezeit.

Janovszki Zsolt 2010.10.06. 09:55:58

@genyamagyar:
Nem vagyok abortusz-ellenes, de amíg ez a műintézmény létezik, illetve ahogy említettem lehet dohányozni/inni a terhes nőnek, addig a gondosan felkészült, 9 hónapig önmagára figyelő szülő nőről (ami a gyerek mellett az egyik legnagyobb csoda, ami a világon van) azt mondani, hogy helyfüggő az, hogy figyel -e a gyereke életére, az elképesztő. Aki leszarja a gyermeke életét, az az, aki az abortuszt választja, vagy aki dohányzik/iszik várandósan. Ennyi.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.10.06. 09:56:41

@ThufirHawat: Drága idióta antimentát!

Javaslom átgondolni, hogy hány esetben szálltak meg kórházat kommandósok, amiért anyák vagy gyerekeik meghaltak kórházban, napjainkban. (Ne gondold, hogy ott nem történik ilyesmi.)
Ismerősöm feleségét vesztette el, a XXI-ik század hajnalán, kórházban gyermekágyi lázban. Nemhogy kommandós, de még a sarki rendőr se nézett be az osztályra.

A jó öreg Thufir Hawat elsüllyedne szégyenében, hogy ilyen alakok használják a nevét.

EMU 2010.10.06. 09:57:53

Tessék sok fókuszt nézni, meg sok magyar politikust hallgatni, és mindent elutasítani, amit nem ismerünk. Akkor leszünk derék magyar emberek. Gerébről is megmondta a tévé, hogy gyilkos, az otthonszülésről, hogy káros, akkor az úgyis van.

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2010.10.06. 09:57:53

Nagyon nem egyértelmű a kérdés, mert egyik részről azt olvassa az ember, hogy már a sokadik műhibát követi el, másrészt valamiért mégis sokan követik. Azt hiszem, inkább marad a VIP korházszoba.

Addig is nyugodtabb téma:
alkibiadesz.blog.hu/2010/10/05/bosznia_7

2010.10.06. 09:59:53

@EMU: te pedig reménytelenül sznob vagy és számodra NYUGAT a nagy kánaán, ahol CSAK okos, intelligens emberek élnek, amit ők csinálnak az példamutató. Reménytelenül provinciális vagy, fogalmad sincs a nyugati életről, az ottani problémákról és hogy ott is mennyi buta agymosott ember él.

genyamagyar 2010.10.06. 10:00:01

@EMU: annyi a különbség Semmelweis és Geréb között, hogy míg az előbbi életeket mentett, az utóbbi meg halasztott és nyomorított.

Nem baj, ha nem érzed a különbséget.

Winston Smith 2010.10.06. 10:00:30

"Kommandósok mennek egy - ránézésre - negyvenkilós nőért. Nem lőtt, nem rabolt, nem robbantott, és még csak meg sem zsarolt senkit"

Csak gyilkolt. Visszaesőként, többször is, azután is, hogy a bíróság jogerősen eltiltotta a szülés-nőgyógyász tevékenységtől.

Igazad is van, miért kell őrizetbe venni? Így sajnos nem tudja folytatni a gyilkolászást, ez így nem fair.

2010.10.06. 10:01:45

@Félre Beszélő: hazugság ez a szülész orvos lobbizás: Geréb Ágnes SOK PÉNZT kér egy szülésért !

EMU 2010.10.06. 10:02:37

@Kulics: Ha már ilyen remekül megismertük egymást, akkor te meg egy pöcs vagy. Fogalmatlan pöcs. A témával kapcsolatban, velem kapcsolatban és úgy általában azzal kapcsolatban, amiről ugatsz.

smartcode 2010.10.06. 10:03:00

Csak épp olyan csecsemők halnak meg a kezei között, akiknek nem kéne meghalniuk...
Ez mennyivel kisebb bűn, mint a nagyértékű lopás?

Nils. H 2010.10.06. 10:03:04

Amit az igazságszolgáltatásról írsz, hát elgondolkodtató.
Hála istennek nem harmonizál a morállal.
Ha "harmonizálna" az "egészséges igazságérzettel", akkor itt nyilvános kivégzések, és lincselések lennének.
Szerintem szerencse, hogy nincsenek.
(Bár tény, hogy egy ilyen középkori hangulatba jobban illene az otthonszülés is...)

_

Valóban, a terhesség, meg a szülés nem betegség. (Nem csoda, hogy a veszélyeztetett terheseket még GÁ is kórházba küldi, így aztán a halandósági arányok összehasonlítása eleve fals.)
De vajon egy szülés közben fellépő oxigénhiány, gátszakadás, beakadt váll is az "egészséges élet beteljesedése"???? Demagóg mondat volt Pilu, de még értelme sem volt sok.

Igen, szar állapotok vannak egyes szülészeteken. Következik-e ebből, hogy egy másik helyett inkább otthon szülünk? Otthon, ahol semmi nincs. Csak GÁ, meg a telefon, amivel lehet mentőt hívni, ha "mégis" kell.

Ez egyértelműen további kockázatot jelent a magzat/újszülött számára. Ha az anyának az önrendelkezése addig tart, hogy a magzatot a 12. hét után nem vetetheti el, akkor milyen elcseszett önrendelkezési jogértelmezés az, hogy kiteheti bármiféle további kockázatnak, csak azért, mert a nappali kényelmesebb, mint az elb*szott szülőszoba?
Szóval aki az anya önrendelkezési jogát emlegeti, az ugye feltétlen támogatója az abortusznak? Állatok.

Gera 2010.10.06. 10:03:52

@EMU: Nem akarlak elkeseríteni, de Semmelweist Európa nagy részén is hülyének nézték az elméletével együtt, a tények ellenére is.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2010.10.06. 10:04:28

Azt nem tudom, hogy Geréb bába miben felelős. De a tevékenységére adott hivatalos reakciók nekem sem azt erősítik, hogy itt független szakmai szervezetek működnek vagy éppen jogállam helyes működését látom.

Az ilyen ügyeket és az ilyen embereket nem így kell kezelni. Én a kórházban szülést tartom jobbnak. De attól undorom van, ami az orvosi kamarák és szakmai szervezetek felől jön.

Ha van prioritás egyáltalán az orvosi fizetések rendezésében a szülész orvosok fizetése lehetne az első helyen. Mekkora egy csokker népség vagyunk, hogy a gyerekeink születéséhez is borítékokat dugdosunk. Aztán halasztják vagy gyorsítják a szüléseket, mert doktor úr síelni megy a jövő héten..... to spend your money!

genyamagyar 2010.10.06. 10:04:36

@Janovszki Zsolt: "Aki leszarja a gyermeke életét, az az, aki az abortuszt választja, vagy aki dohányzik/iszik várandósan. Ennyi."

Pontosabban: "Aki leszarja a gyermeke életét, az az, aki az abortuszt választja, aki dohányzik/iszik várandósan, vagy OTTHON szül.

Na akkor most "Ennyi."

Krujs 2010.10.06. 10:05:01

Kedves posztíró!

Remélem tudod, nem azért kerültél ki az indexre mert igazad van, hanem mert a szerkesztők látták az ostoba posztodban a potenciált, hogy hatalmas mennyiségű oltást kaphass...

Egyébként volt már sweet-sixteen party-d vagy még várós?

mici a mackó 2010.10.06. 10:05:23

üdv.
jó volna, ha olyanok kommentelnének a témában akik rendelkeznek tapasztalattal is, nem csak okoskodnak.
jó volna az is, ha publikus lehetne valamilyen valós statisztika a faja kórházas szülészetekről is, ahol azonnal lehazudják, lepapírozzák az összes problémát, a legkisebbtől a tragédiáig.
és jó volna arról is hallani a hírekben, hogy hány egészséges gyerek jött normális módon a világra Geréb Áginál, nem kizárólag arról amikor baj történik nála. mert nyilván ott is történhet baj.
ha pedig a kórházban történik, ne gondolja senki, hogy hamarabb segítenek. leszarják konkrétan, és utólag még föl is háborodnak.
aki meg olyan egetverő baromságokat beszél, hogy "gyilkolt" és effélék, szálljon magába.
gennyes világ ez.
és sajnos nagyon úgy tűnik, hogy így is marad, hiszen "nekünk így is jó"

Winston Smith 2010.10.06. 10:05:24

@EMU: "az világ tökhülye ebben a kérdésben, vagy csak a büszke magyarok"

Miért, a világban mindenhol szabad az otthonszülés? Az otthonszülők mindig Hollandiával példálóznak, arról az elhanyagolható tényről pedig elegánsan megfeledkeznek, hogy Hollnadia a fejlett világ kb. 0,2 %-a, egy tizenötmilliós kis ország, gyakorlatilag Magyarországgal egy méret. És mi a gyakorlat a fejlett világ maradék 99,8 %-ában?

szvsz 2010.10.06. 10:05:44

Aki fikazza az otthonszulest, annak javaslok egy ropke latogatast mondjuk a Del-pesti Korhaz szuleszeti osztalyan. Nehezebben meggyozhetobbeknek kivanok ott egy szulest, meg hogy utana egesz nap veres, szakad rongyokba bugyolalva varja hordagyon a folyoson az ujdonsult anyuka, hogy uresedjen agy az osztalyon...
Es akkor feltetelezem, hogy van annal szarabb is.
Es mi van, ha nincs otthon keznel az orvos? Ugy is meghalnak gyerekek, hogy korhazban varjak a vizsgalatot, szulesz nem meri felebreszteni a foorvos urat mert az epp alszik, stb. horror amit mindennap olvashatunk.
Pofa be az okosokank, Agnes asszony meg csak mossa a lepedojet.

nikk rivers 2010.10.06. 10:06:00

valaki dobja a statisztikákat, hány otthonszülésből lett egy problémás, illetve ugyanez kórház esetén...

Én olyan 100:1 illetve 10000:1 -et tippelek.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.10.06. 10:06:05

@blacklord: Egyáltalán nem bevett dolog a legtöbb országban az otthonszülés, legtöbb helyen a 10%-os arányt se üti meg az összes szüléshez képest.

feketebarany666 2010.10.06. 10:06:09

Eza no megolt megegy gyereket.
Mar reg sitten kene lennie, vagy a fold alatt.
Meghulyiti a buta picsakat az otthon szuleses dumajaval, hogy hozza vigyek a penzt a korhaz helyett.
Aztan meg csak hullanak a gyereket.
Azt miert nem meselitek h faros gyereknek eltorte a nyakat?
Hulye felelotlen barmok akik hozza fordulnak, o meg adja a lovat alajuk, a penz miatt.

A sajat gyereked erdekeben nemigaz h nem birnak ki harom napot a korhazban, ahol ha baj van rogton tudnak segiteni.

Aztan jon mingyart a duma h ez volt a korhazban meg az, meg h meglattak a nunijat, meg nem torodtek vele stb.
De arrol nem beszelnek akiket megmentettek.

Ez az egesz otthonszuleses eszeme veszelyes a vilagra.
Irok is egy levelet Viktatornak h szuntesse meg.

werno 2010.10.06. 10:07:09

Először is az a ritka eset állott elő amikor teljesen egyetértek a szerzővel !
Másodszor : nagyon tudatlanok akik sintérezik Geréb Ágnest mert képtelenek azt a tényt elfogadni,bizony a szülés során akár meg is lehet halni,miközben csak arról van adat,hogy meghaltak az otthon szülés során arról nincs,hogy a kórházakban hányan.

AutosVilli 2010.10.06. 10:07:15

Azért ,én szeretnék látni egy statisztikát hogy a kórházban hány nyomorék,vagy halott csecsemő,vagy meghalt csecsemő született.

VaTi 2010.10.06. 10:09:11

@Kulics: Itt nem arról van szó (nálam legalábbis), hogy a kórház mennyi pénz, meg Geréb mennyi pénz. Sztem igazából még csak nem is Gerébről van szó. Ahogy Pilu is jól megfogalmazta, egy IGÉNYről van szó. Tekintve, hogy akármi oknál fogva sok nő szeretne otthon szülni, kellene ezzel a kérdéssel foglalkozni. Az történik jelenleg, hogy az igény ellenére ezt a kérdéskört agyonhallgatják, nem próbálnak róla egyeztetni, lehetőségeket keresni, így ez az egy szem szerencsétlen nő dzsungelharcosként megy az ügyért. Jól vagy rosszul, azt láthatjuk. Azt kellene sztem felfogni, hogy Geréb börtönbe zárásával/elásásával/felnégyelésével az IGÉNY nem szűnik meg. És mivel hivatalosan nem foglalkoznak vele, ismét lesz egy szar megoldás. Tüneti kezelés. Lehet Gerébet leköpködni, de ő egy válasz egy elhallgatott igényre. EZ a lényeg szerintem.

2010.10.06. 10:09:18

@EMU: ja, hogy érvek hiányában csak gyalázkodásra futja az intelligenciádból ? No ez a te problémád kicsirigó.

EMU 2010.10.06. 10:09:34

@genyamagyar: Demagóg szöveg, mert nem csak különbség van. Érteni kellene tán, hogy mi a jelentősége annak, ha a szülést nem betegségként kezelik, a gyermek és az anya szemszögéből is. Érteni azt, hogy az orvosokban bízni ebben az országban a szcientológiával egyenértékű. Hogy az orvoslásnak számos területen van alternatívája, így a szülésben is volna, mert az otthonszülés nem arról szól, hogy az orvosokat ki kell zárni a szülésből, hanem az otthoni természetes világrahozatal biztonságos körülményeinek megteremtéséről, ahogy már nagyon sok országban ez kialakult, ügyeleti kocsikkal, készenléti hálózattal, stb. De hát nekünk magyaroknak tényleg nincs mit tanulni, az univerzum esze vagyunk, itt is számos remek őshonos példány tépi a száját.

lumi888 2010.10.06. 10:09:49

@szvsz: Szabad orovosválasztás van. Nem a Dél-pestiben kell szülni.
Meg lehet taláni az állami kórházak között is azt, ahol az ember kultúrált körülmények között szülhet annyiért, amennyit Gerébnek fizetett volna.

Jocóó 2010.10.06. 10:10:05

Azt kéne látni a posztból, hogy ez az egész otthon szülés nem szakmai kérdés. Ez emberi jogi kérdés. Dönthetsz-e, vagy rád telepszik-e az állam.

EMU 2010.10.06. 10:10:38

@Kulics: Doktor úr, varrass szélesebb zsebet a köpenyedre, aztán szaladj lelejmolni a betegeidet, azzal törődj, ne azzal, mi van a világban.

Nils. H 2010.10.06. 10:10:50

@werno: Nincs, arról nincs adat, hogy a kórházakban hányan halnak meg. Mikor egy csecsemő meghal, akkor visszamenőleg törölnek a terhességről minden bejegyzést, nyoma sem maradt egy halott csecsemőnek. Titokban ássa el a főnővér a kórház udvarán. PSZT!!!... Nincs adat róla, persze.
A ksh honlapján található csecsemőhalandósági adat is csak az otthonszülésekre vonatkozik.

Ezt te TÉNYLEG elhitted, amikor leírtad?

nikk rivers 2010.10.06. 10:10:56

@szvsz: persze lehet más kórházat is választani...
Ha meg tudod fizetni gerébet, akkor meg tudod fizetni az Istvánban a privát családi szobát is ;-)

Jó lenne utánnajárni a dolgoknak, ugye ;-)

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.10.06. 10:11:04

Aki közkórházba megy az kb. annyira veszi komolyan gyermeke egészségét, mint aki a társadalombiztosítás által támogatott fogászati ellátásra megy. Éppen csinálnak is valamit, de köszönet ritkán van benne.

Tetszik vagy sem, ahogyan nyugaton, úgy itt is fizetni kell, számlát kell kérni és akkor el lehet várni a minőséget.

genyamagyar 2010.10.06. 10:11:56

Ha az én feleségem Gerébnél szült volna - és minden eshetősége meg lett volna rá, mert nem volt veszélyeztett terhes, nem volt semmi probléma, minden rendben alakult - az egyik gyerekünk biztosan meghalt volna, mert komoly komplikáció lépett fel, amit a kórházban azonnal megoldottak.

Nils. H 2010.10.06. 10:12:36

@Jocóó: A magzat iránti állami életvédelmi kötelezettségből fakadóan bizony rád telepszik az állam. SZERENCSÉRE. Ezért nem vetetheted el pl. a 7. hónapban csak úgy... És ezért sem szabadna további kockázatoknak kitenni az otthonszüléssel. Ha meg a további kockázatot vitatod, akkor mégiscsak szakmai kérdés. :))

Állítsuk meg a ......... 2010.10.06. 10:13:30

Nemtom.
Én lexarom a klinikát, ahol szültem.
Belterjesség, ígénytelenség, oda nem figyelés, zsúfoltság, kosz, elhanyagoltság a jellemző.
Ezzel most nem Gerébet védem!

Ha a szülésem után nem lettem volna olyan állapotban amilyenbe az orvosok taszítottak, akkor simán eluralkodott volna rajtam a lincshangulat.
Persze nem értem rá ezen filozofálni, hanem aggódhattam a gyermekem életéért, aki jól felszerelt, modern környezetben született.
Mindez miért is, azért mert a fogadott orvosom rosszul döntött, nem császározott,a 10 óra hosszúra nyúlt vajúdás alatt nem volt ideje dönteni, ezért a szülőszobán 3 orvos nyomta ki belőlem a kicsit, aki akkor már nem lélegzett.
Na ennyit a szuper magyar szülészorvosokról.

jamon 2010.10.06. 10:13:39

A kedves hozzászólók közül sokan csak a médiából tájékozódnak, ezért van bennük otthonszülés-para és gyűlölet.

A média kriminalizálta a kórházon kívüli szülést, hiszen sokkal könnyebb egy cikket eladni azzal, hogy "gyilkos bába", minthogy milyen arányban volt sikeres az utolsó 2000 hazai otthonszülés.

Megalkuvók, igénytelenek és gyávák vagytok mindannyian, akik nem gondolkodtok, csak kritika nélkül eszitek a bulvárhíreket. És persze primitív balkániak is vagytok, hiszen a világ összes kulturált országában pontosan ugyanolyan szakmai protokollok alapján működik az otthonszülés (és ugyanolyan eredménnyel), ahogyan Geréb Ágnes végzi a munkáját, és a társadalom tökéletesen elfogadja, hogy a legtöbb szülésnek nem kórházban kell lefolynia.

Jelentkezzen az, akinek van személyes tapasztalata Geréb Ágnes szakmai munkájával kapcsolatban, és az negatív. Kíváncsi vagyok a véleményére.

Kisjakab 2010.10.06. 10:14:31

Szomorú vagyok, hogy Tasnádi születésénél, Geréb Ágnes nem segédkezhetett.

IQ_nuku 2010.10.06. 10:14:34

Hadd szüljön már mindenki úgy és ott, ahol akar! Ha a baba nem életképes valamiért, akkor talán jobb is, ha meghal. Természetes szelekció...

Geréb Ágnest (bár nekem baromira nem szimpatikus a nő) meghurcolják, de ha kint szülsz a vetésben, mert ott tör rád, akkor semmi baj? Hogy is van ez?

Jah, hogy fogy a magyar? Igen! ... én azt csodálom, hogy van még egyáltalán ember, aki ebben az országban szül és itt él.

Jah és ami még baromira ki szokott akasztani:
Amikor "okos" hímnemű egyedek (orvosok,, hivatalnokok, a pápa stb) döntik el, hogy jogod van-e az abortuszhoz, vagy sem...

csoko20 2010.10.06. 10:15:07

Eddig nem nagyon bírtam Tasnádit, de így Gerébbel párhuzamba állítva egyre szimpatikusabb. Azthiszem társadalmilag hasznosabb ha egy gengszter gengszereket zsarol, mintha egy "szülésznő" folyamatosan csecsemőket veszélyeztet!

Azt még soha nem hallottam, hogy Tasnádi rendőröket, ügyészeet hívna, hogy segítsenek már neki; míg Gerébnél mindig ki kell hívni azokat az átkozott mentőket, "sintér" szülészeket!

aligorcha (törölt) 2010.10.06. 10:16:21

Ha az emberek megbíz(hat)nának a kórházi szülésben, nem lenne ennyire erős a nyomás az otthonszülés elfogadtatásáért, mert igény sem lenne ekkora.

1) Az emberek érzékelik, hogy a kórházak a csőd szélén vannak, és nem tudják a minimum emberi körülményeket sem biztosítani. A műtéti eszközeik megvannak, de nincsenek meg a méltó emberi tartózkodás feltételei.

2) Az anyagi, szerződéses bizonytalanság. Ez az egész hazug dolog a társadalombiztosításról, ingyenességről és elvárt hálapénzről olyan terhet rak a szülésre, hogy sokan inkább választják az otthonszülést.

3) A csecsemő és az anya elszakítása. Egyre többen jelzik, hogy mennyire fontos, egész életre meghatározó a születés után az anya és a csecsemő kapcsolata, ehhez képest még mindig sok kórházban elszakítják a csecsemőt az anyától.

Ezeket kellene megoldani, egyszerű lenne, de nincs rá szándék. Amíg ezeket meg nem oldják, le lehet tartóztatni bábákat, de az alapprobléma megmarad.

lorantka_a_gall 2010.10.06. 10:16:48

@AdamT: Elkurcsány meg a Parlamentben ronthatja a levegőt.
"Követelem, hogy addig senkit se büntessenek meg semmiért amíg ő nem ül börtönben."
(na ugye hogy hülyeség)

Van egy nagy-nagy csomó kisbaba, aki ennél sarlatánnál is és a kórházban is egészségesen születne meg.
Van egy nagy csomó kisbaba, aki ennél a sarlatánnál meghalna vagy megnyomorodna, a kórházban pedig nem.
Van egy pár kisbaba, aki ennél a sarlatánnál ugyanúgy meghalna, mint a kórházban.
DE OLYAN NINCS, aki ennél túlélne, a kórházban pedig nem.

Érthető? Ezért kell eltávolítani minden várandós kismama kilométeres közeléből is.

lumi888 2010.10.06. 10:17:32

@pcr: Geréb se császározott volna. Sőt, vajúdhattál volna 16 órát, mert nem szabad siettetni a szülést...

jamon 2010.10.06. 10:18:22

@nick rivers:
Sziasztok,

a kórházi szülés halálozási statisztikái sokkal rosszabbak, mint az otthonszülésé.
Azok a csecsemők, akik meghaltak Magyarországon otthonszülés során (kb. minden ezredik), azok a kórházban is meghaltak volna, csak eddig már senki nem megy el a dolgok vizsgálatában, vagy nem hajlandó tájékozódni.

De ezen kívül vizsgálni kell a szükségtelen császármetszés, és egyéb, káros beavatkozások arányát is, amely több tízszerese a kórházakba tervezett szülések esetében.

A nemzetközi kórházi és otthonszülési statisztikák elérhetőek az interneten.

lorantka_a_gall 2010.10.06. 10:18:36

@lorantka_a_gall: mindemellett nem gondolom, hogy Fletó ne érdemelne életfogytiglant szigorítotton.

EMU 2010.10.06. 10:18:59

@Winston Smith: Nem az a kérdés, hogy mekkora százalékot érint, hanem hogy hol van tiltva. És fene rosszak az ismereteid, szó nincs arról, hogy csak Hollandiában volna lehetőség az otthonszülésre, ne akarj olyan dolgokat beerőltetni ide, amit senki nem állított, és nem is igaz. Amúgy Szerbiában tiltva van, azt gondolom, hogy jó az irány nálunk is, kommandósokat kell rájuk küldeni, így talán még a szerbek s tanulhatnak tőlünk. Az otthonszülésre lehetőséget adó országok listája azért nekem szimpatikusabb, mint azok, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak erről. Biztos tök hülyék. De látszólag neked vannak megkérdőjelezhetetlen ismereteid, nem is forszíroznám tovább a dolgot.

genyamagyar 2010.10.06. 10:19:07

@EMU: Tudod mi a demagógia? Ez a szöveged: "ha a szülést nem betegségként kezelik,"

Vajon mennyiben különbözik egy betegségtől az, amikor egy anyából távozik 4-5 kiló cucc, gyerek, méhlepény, magzatvíz, vér, miegymás? Nem betegség, de komolyabb dolog, mint egy átlagos betegség, mondjuk egy influenza vagy vesekő. Rendben, nem betegség, de ha nem kezelik, akkor úgy tíz százalék meghal, ahogy meg is haltak néhányszáévvel ezelött. Egészségesen, ha úgytetszik.

lumi888 2010.10.06. 10:19:44

@lorantka_a_gall: abszolút egyetértek! ott a pont!!!

lorantka_a_gall 2010.10.06. 10:19:51

@jamon: te meg melyik délkelet-ázsiai vagy afrikai országból szakadtál ide? :D

Winston Smith 2010.10.06. 10:20:19

"Aki közkórházba megy az kb. annyira veszi komolyan gyermeke egészségét, mint aki a társadalombiztosítás által támogatott fogászati ellátásra megy. Éppen csinálnak is valamit, de köszönet ritkán van benne."

Azért azzal ugye tisztában vagy, hogy ezzel a magyar orvos- és nővértársadalom 95 %-át sintérezted le? Azokat az orvosokat és nővéreket, akiket amúgy Svédországtól Angliáig tárt karokkal várnak a kórházak.

Krujs 2010.10.06. 10:21:02

@EMU: "hogy mi a jelentősége annak, ha a szülést nem betegségként kezelik,"

"orvosokban bízni ebben az országban a szcientológiával egyenértékű."

A légzés leállása után már nem magyaráznál ilyen okosan, hanem egyből hívnád a szientológiai egyház kiskocsijait, a mentőket mi?^^

sznob

ehja 2010.10.06. 10:21:02

Persze, hogy sokkal több probléma van a kórházi szülésekkel. Pl. azért is mert bizonyosokat nem vállal GÁ és jó néhány olyan eset is van, ahogy otthon indult szülés ott ér véget, a kórház próbálja javítani a hibát. A cikk viszont téved. A magyar bíróságok egyformán kezelik a keresztapát és GÁ-t. Mindketten bírói döntéssel folytathatják ámokfutásukat. GÁ-t is elítálték (állítólag) de azóta is vidáman működik.

schferenc 2010.10.06. 10:21:33

A posztolóval maximálisan egyeértek, a sok barom meg, aki azt mondja, hogy Ágnes miatt halt meg sok cújszülött, ajánlanám a statisztikákat, hányan halnak meg naponta a kórházakban szülés közben/altt. Ja, hogy a doki bácsikról nem lehet olyan jót cikkezni? Nagy ritkán felmerül egy-egy műhibaper, de aztán csönd, és minden megy a maga útján. Tényleg a fejekben van a gond, mindenki azt hiszi, hogy szülni életveszély és a szülés egy betegség, amit kórházban kell kezelni.

Ha elmentetek volna Ágiékhoz egy ilyen tanfolyamra, akkor tudnátok, hogy sok olyan nő/pár is van ott, akik kórházban szeretnének szüni, de nem tartják kielégítőnek (vagy inlább túl egyoldalúnak) az ott kapott tájékoztatást a szülés folyamatáról, lelki/emberi, biológiai oldaláról!

Ugye az a legegyszerűbb, hogy "anyuka csak dőljön hátra, majd MI megoldjuk, mert maga úgysem tudja"

genyamagyar 2010.10.06. 10:21:55

@Jocóó: "Dönthetsz-e, vagy rád telepszik-e az állam."

Aki társadalomban él, arra rátelepszik az állam. Tudod, nem ölheted meg az elsőszülött fiadat, adót kell fizetned, nem lőheted le a szomszádot, miegymás... Mocsok világ, bezony! :)

Abraka 2010.10.06. 10:22:31

nekem nem szimpi eza nő. Természetes dolog a szülés - mégis sokan meghalnak.. jobb korhazban.

Winston Smith 2010.10.06. 10:23:37

@EMU: Talán ha adnál egy listát arról, hogy a fejlett országokban mennyi az otthonszülkések aránya, akkor meggyőzhetnél.

Ez a "Hollandiában szabad, Szerbiában nem, ezért nekünk ész nélkül majmolni kell a holland mintát" elég vérszegény érvelés...

jamon 2010.10.06. 10:23:38

@lumi888:

Buták vagytok. A kórházon kívüli szülések mindenhol a világban úgy zajlanak, hogy csak az alacsony kockázatú szüléseket vállalják be, ez kb. az esetek 90%-a.
Azon váratlanul bekövetkező tragédiák, vagy komplikációk aránya, amelyeket nem lehetett előre látni, és a kórházban meg lehetett volna oldani (vagy nincs idő a kórházba menetelre), a több évtizedes statisztikák alapján elhanyagolhatóan alacsony.

mici a mackó 2010.10.06. 10:23:39

hihetetlen, hogy írástudó emberek olyasmik mellet próbálnak érvelni, hogy a szülést betegségként kell kezelni. döbbenet.

genyamagyar 2010.10.06. 10:24:00

@jamon: "Jelentkezzen az, akinek van személyes tapasztalata Geréb Ágnes szakmai munkájával kapcsolatban, és az negatív. Kíváncsi vagyok a véleményére."

kérdezd azt, akinek megnyomorodott a gyereke, mert nála szült. Biztos elégedett volt.

benchmade 2010.10.06. 10:24:20

Le kell szabályozni, mert a példák szerint van rá igény. Hollandiában ott áll az utcán a mentőautó otthonszüléskor. Tizenöt terhes nőre kommandósokat ugrasztani és órákig basztatni bunkóság. Két egyenruhás felírja az adataikat és később ki lehet hallgatni őket. A magyar igazságszolgáltatás kettős mércéjű. Akinek van pénze és akinek nincs.

Szűcslaci 2010.10.06. 10:24:37

Az otthonszülés favorizálóinak üzenem, hogy mindenféle betegséget - beleértve a rákot, agyvérzést, infarktust, strok-ot - ki lehet kezelni házilag is, maximum sikertelenül. Rajta marhák, lökdössétek egymást a vágóhídra. Van még jegy az időgépre, irány a sötét középkor.

Félre Beszélő 2010.10.06. 10:25:28

Ostobákkal nagyon nehéz vitatkozni és nem is érdemes. Indulatokkal teli már ez a poszt, a széles látókör nincs jelen, csak a habzó száj, de mindegy is.

Csak halkan említeném meg a H5N1 járványt, ami annyira, de ultraszuper veszélyes, hogy mostazonnal mindenki oltassa be magát, közben kevesebben haltak bele, mint a szokásos éves sima influenzába. Aki egyszer beoltatja magát, az örökre védett, de azért 1 év után a megmaradt készletből azért oltassa be magát újra mindenki (mert hát ki nem dobhatjuk a megmaradt vakcinákat). Nem baj, ha lejárt a szavatossági idő, Gizikének kiadtuk, hogy javítsa át filctollal. Csak azért mondom, mert ez történt, hivatalosan is kommunikálva.

Mindent elhiszünk, így befolyásolnak minket, ez is egy tudomány. Tessék megnézni egy-egy választás előtti ígéreteket és az azt követő tetteket. Birka népet lehet igazán hülyíteni/könnyen befolyásolni.

Már nem is vitatkozom azzal, hogy az orvostársadalom miért is ellenérdekelt az otthonszüléseket illetően. Aki erre magától nem jö rá, az úgyis felveszi a devizahitelt a nyaralásra.

genyamagyar 2010.10.06. 10:25:45

@jamon: "Azok a csecsemők, akik meghaltak Magyarországon otthonszülés során (kb. minden ezredik), azok a kórházban is meghaltak volna,"

Helyesen:

"Azok a csecsemők, akik meghaltak Magyarországon otthonszülés során (kb. minden ezredik), azok a kórházban megmentették volna."

Winston Smith 2010.10.06. 10:26:24

@schferenc: "ajánlanám a statisztikákat, hányan halnak meg naponta a kórházakban szülés közben/altt"

Akkor talán mellékeld ezeket a statisztikákat, ha már ennyire ajánlgatod őket!

Tehát:

- mennyi a kórházakban a halállal végződő szülések aránya (természetesen csak a problémamentesnek ígérkező szüléseknél, akit Geréb is felvállalt volna),
- és mennyi ugyanez az otthonszüléseknél.

genyamagyar 2010.10.06. 10:26:47

@Félre Beszélő: "Csak halkan említeném meg a H5N1 járványt, ami annyira, de ultraszuper veszélyes, hogy mostazonnal mindenki oltassa be magát, közben kevesebben haltak bele, mint a szokásos éves sima influenzába."

Mert hogy beoltották magukat az emberek.

IQ_nuku 2010.10.06. 10:27:10

Pár hete láthattuk a TVben a fiatal anyukátt, aki kórházban szült és ott véletlenül lúgot itattak vele szülés közben, azóta nincs nyelőcsöve.
Hát ilyet legalább tuti nem csinál GÁ :)

Állítsuk meg a ......... 2010.10.06. 10:27:15

@lumi888:
Legalább nem kellett volna átélnem a magzatburokrepesztést, már az elős órában, (onnantól kezdve kellett a csurom vízes lepedőn feküdnöm órák hosszat), nem kellett volna tágítókat, meg fájáserősítőt nyomni literszámra infúzióban.

Egyébként a magzatburok repesztését, a gátmetszést, előszerettel alkalmazzák feleslegesen az orvosok.

Bár én klinikán szültem, de a gyermekem élete nem a szülészorvoson múlt, hanem a neonatológus orvos hozzáértésén.

max_headroom 2010.10.06. 10:27:44

Országunk legnagyobb keresztapja nincsen semmiféle őrizetben. Tasnádinak a kilencvenes években volt komoly hatalma, amit mára teljesen elvesztett. A többi stimmel.

genyamagyar 2010.10.06. 10:28:35

@lorantka_a_gall: "DE OLYAN NINCS, aki ennél túlélne, a kórházban pedig nem."

Pontosan! Kár hogy sokan nem értik.

Félre Beszélő 2010.10.06. 10:28:49

@genyamagyar: Németországban, Olaszországban a lakosság elenyésző része (5-10%?) oltatta be magát és még mindig élnek ott emberek...

ehja 2010.10.06. 10:29:16

@schferenc: Nem csak az a kérdés, hogy hényan halnak meg hanem hogy hány szülésből hányan halnak meg. Magyarul az arány a lényeges.
Hol vannak azok a statisztikák? Link?
Talán a TB-nek vannak statisztikái de GÁ is vezet ilyeneket? Hol lehet megnézni? Vagy csak a levegőbe tetszett beszélni?

Winston Smith 2010.10.06. 10:29:32

@genyamagyar: Inkább megmentHeték volna.

Lehet, hogy a kórházban is meghalt volna, mindent a kórházban sem lehet megmenteni, az orovostudománynak is vannak határai. De ott 100 méteren belül van 10 orvos, szakképzett személyzet, felszerelés, minden. Nyilván nagyobb a túlélési esély, mintha ugyanilyen körülmények közé csak min. 10 perc mentőzés után jut be a gyerek és az anya.

EMU 2010.10.06. 10:29:47

@Winston Smith: Meséld már el, mi a fontos abban, hogy mekkora az aránya az otthonszülésnek? Pacalt meg naspolyát sem hajlandó mindenki enni, de azért hozzá tudsz jutni. Amúgy kurvára nem akarlak meggyőzni, nézz utána magad, hogy melyik államban nem tiltott, és hol segítik az anyákat ebben a döntésükben, mondjuk készenléti ügyelettel, szülésbejelentési lehetőséggel, hogy ha gond van, indulni tudjanak, vagy eleve a helyszínen legyenek "gyári" szülészek. Persze azoknak mindegy, hol vannak, és mi a feladatuk adott esetben, azok fizetésért dolgoznak, nem pedig zsebbe tolt készpénzért. Aki akár közvetve is a magyar szülészek érdekében szót emel, az nagyobb gazemberségre is képes amúgy sztem.

genyamagyar 2010.10.06. 10:30:26

@IQ_nuku: Ja, hogy ilyenkor higgyünk a tévének? :-)))

---
Egyébként Horváth Ágnes, volt liberális miniszter támogatta az otthonszülést.

mici a mackó 2010.10.06. 10:31:26

@genyamagyar: nekem kórházban, elvileg protokoll szerint vezetett szülés közben, kizárólag az orvosok miatt nyomorodott meg a gyerekem, s ezügyből kifolyólag azóta százas nagyságrendben találkozom hasonló gyerekekkel. olyasmiről ítélkezel, amiről sejtésed sincs, nemhogy objektív tudásod, tapasztalásod.

Devil 2010.10.06. 10:31:59

Hollandiában ösztönzik az anyákat az otthon szülésre:
divany.hu/poronty/2007/10/25/otthonszules_szimp/

Hollandiában a szülésznői segédlettel levezetett szülés ugyanolyan biztonságos otthon, mint kórházban:
www.vital.hu/otthonszules-hollandia

@lumi888: Egy-ket kiemelt esetrol hallottal csak, osszehasonlito statisztikat lattal Gerebrol es a korhazakrol? Valaki mas latott? Akkor mi alapjan mond barki is velemenyt?
Az otthonszules jo dolog, ha rendezett keretek kozott csinaljak. Sajnos bar az igeny nagy ra, a jogrend es a korhazi protokoll is tul merev hozza hogy ezt kovesse (nyilvan nem erdek nelkul, az orvoslobbi kormanyokat kepes nalunk megbuktatni) ezert az otthonszulesre csak ilyen underground modon van lehetoseg. Mert sokan irtoznak a korhaztol, pld elozo szulesuk tapasztalatai alapjan. Vagy pusztan attol hogy egyszer mar voltak magyar korhazban es tobbszor nem akarnak oda onkent bemenni. Igy nyilvan nagyobb a kockazat mintha ott allna egy mento a haz elott (most ez megoldhatatlan ugyanis ez a mento rogton rendort hiv).

genyamagyar 2010.10.06. 10:32:03

@Winston Smith: Persze, igazad van, de ha valaki annyira jövőbelátó, hogy tudja, hogy BIZTOS mindegyik ott is meghalt volna, akkor én is láthatok a jövőbe és állíthatom, hogy BIZTOS megmenthették volna.

hülye érvelésre hülye válasz

Float 2010.10.06. 10:32:20

@mici a mackó: Az a döbbenet, hogy te (és sokan mások) ezt olvasod ki belőle. A kórház egy egészségügyi szolgáltató, nem elfekvő -- az már más kérdés, hogy helyenként gáz a színvonal.

Vannak gyerekeim, és ha otthonszüléssel zavartuk volna le a dolgot, akkor most nagy eséllyel (okkal) nem lennének. Pedig Gerébanya bevállalta volna, mert egyik esetben sem volt várható semmiféle komplikáció...

2010.10.06. 10:32:30

@VaTi: IGÉNY ? Te egy agymosott agyon marketingezett társadalomban igényről beszélsz ? Ahol a 14 éves gyereknek 300ezer forintos iphone-ra van IGÉNYE, mert agymossák gyerekkora óta reklámokkal ?
Az otthonszülés és a ökobioéletmód is csupán egy fajta agymosás. Mert semmi következetesség nincs benne. Akkor lenne, ha ezek az emberek elmennének a pusztába, gyertyával világítanának és maguk termelnék a krumplit amit megesznek.

lorantka_a_gall 2010.10.06. 10:32:41

@jamon: Ez kb olyan, mintha azt mondanád, hogy "húú gyerekek, figyi, én felkészítés nélkül levizsgáztatok mindenkit középfokon németből", aztán kiválogatod az anyanyelvi szinten németül beszélőket, és büszkélkednél, hogy majdnem mindenki átment. És mutogatnál a nyelvsulira, hogy "blöeee, nálatok egy csomóan megbuktak".

Gyerekes. Volt idő, amikor az otthonszülés volt a divat, meg lehet nézni a csecsemőhalálozási statisztikákat.

Megelőző orvostudomány idézet: "A 19–20. század fordulóján Magyarországon igen nagy volt a csecsemőhalálozás. Ezer megszületett gyermek közül több mint 180 nem érte meg élete első évét. 1999-ben ez az arány 7-8, tehát 180-ról 8-ra csökkent. E szám csökkentésében mind a megelőző, mind a gyógyító orvostudomány jelentős szerepet játszott. A születések túlnyomó többsége még az 1950-es évek elején is házaknál történt, bábaasszony segítségével. "

1900: 18%
1970: 3,6%
2008: 0,6%

Ennyit a számaidról.

csoko20 2010.10.06. 10:33:08

Geréb Ágnes vajon mit érez, amikor a mentők, szülészek küzdenek egy csecsemőért, akinek az otthonszületését kockázatmentesnek mondta?

ehja 2010.10.06. 10:33:17

@schferenc: Tovább megyek. Ha GÁ-nak lennének saját statisztikái és ezek alátámsztanák azt, hogy mennyivel jobbak az otthonszülés során az anya és az újszülött esélyei akkor már tele lenne vele a média. Szóval GÁ-nak vagy nincsenek statisztikái vagy inkább mélyen hallgat róluk.

Baldrick68 2010.10.06. 10:33:45

Amúgy van egy érdekes írás a másik blogon erről.
aztaqrva.blog.hu/2010/10/05/ti_tenyleg_ennyire_sotetek_vagytok

"Jöhettek nekem az otthonszülés csodájával, hogy mennyivel jobb otthon, a koszos nappaliban belefosni szerelmetek gyümölcsét a nyáron vett teszkós felfújható medencébe, csak egy roppant fontos dologról elfeledkeztek. Arról, hogy ti már nem azok az ősanyák vagytok, akikre annyira szeretnétek hasonlítani. Ti autóban utaztok, műanyag kaját zabáltok, irodában, számítógép előtt ücsörögtök. Elhiszem, hogy párszáz/párezer évvel ezelőtt a nőknek meg se kottyant, ha hirtelen el kellett dobniuk a kőbaltát, vagy a kapát és le kellett kuporodniuk az első nyugodtabb helyen, hogy lebabázzanak, bebugyolálják az utódot egy pokrócba, aztán mosolyogva megmutogassák a rokonságnak. Azért hiszem el, mert nekik volt fizikumuk hozzá, nektek viszont nincs, akármit is mond Geréb Ágnes. Más korban, máshogy élünk. A lábakat érzéstelenítés után vágják csak le, a babák pedig steril szülőszobán jönnek a világra, ahonnan az ilyen hagyományőrző dilettánsokat páros lábbal basszák ki.

Egy szó, mint száz kedves ősanyák, ha jönnek azok a bizonyos fájások, pakoljátok csak szépen tele a nemeztarisznyát váltás fehérneművel és irány a kórház..."

Winston Smith 2010.10.06. 10:33:50

@mici a mackó: "hihetetlen, hogy írástudó emberek olyasmik mellet próbálnak érvelni, hogy a szülést betegségként kell kezelni. döbbenet."

Lehet, hogy nem betegség, de száz éve tömegesen haltak bele a várandós anyák, és még mindig jelentős kockázata van, lásd a legutóbbi eset.

Éppen ezért én nem kezelném egy kalap alatt a fogmosással.

genyamagyar 2010.10.06. 10:34:23

@mici a mackó: Gerébnél meg semmi baja nem lett volna, ugye?

Értsétek meg, nem arról van szó, hogy minden kórháziszülés perfekt, hanem arról, hogy a kórház mindig biztonságosabb, mint Gerébnél szűlni.

Ha meg valakinek az fáj, hogy adott esetben borotválják, hát az még nem felnőtt ember.

benchmade 2010.10.06. 10:34:53

@genyamagyar: Írd már be a Google-ba, hogy orvosi műhiba.

4749 2010.10.06. 10:35:25

Nem kell összehozni a bauxitot, Tasnádit és Geréb Á-t. Teljesen más dologról van szó mindhárom esetben. Nagyon közeli hozzátartozóm minden észérv ellenére Geréb Á.-t és csapatát választotta. A szűlés éjszakáján probléma lépett fel, a kispapa vitte kórházba a mamát és Geréb Á-t. A szülésznő olyan gerinces volt, hogy a kórház előtt kiszállt és elbújt, hogy ne lássa senki.A baba-mama egészséges. Nem a sarlatánon és kollégáin múlt. Nem lehet összehasonlítani a kórházban és az otthon meghalt babákat, mert ez a főszülésznő, ha valami gond támad, beviteti kórházba a vajúdó kismamát, ahol nem szabad ám azt mondani, hogy otthon hogyan indult esetleg már meg a szülés, ki volt ott, hanem spontán szülés indult meg. Így természetesen csak a nagyon kirívó esetek kerülnek napvilágra. S bizony, nem valami emberbaráti szeretetből vezeti le ő sem a szülést, mint az orvos sem, súlyos összegeket kér. Még akkor is fizetni kell, ha a kismama és baba kórházban fejezi be a szülést. Beszéltem olyannal is, akinél minden rendben ment otthon, de ez a 40-es, 50-es években is így volt. Nem véletlen, hogy annak idején üdvözölték a szülőotthonok és a kórházi szülések megjelenések, bármilyen rideg is volt, mert elsősorban a baba-mama biztonságát nézték. De a mostanában trendivé lett otthon szülés veszélyezteti a babát és a mamát. Hollandiát felhozni párhuzamnak meg nagy ostobaság, hol van nálunk olyan egészségügyi feltétel? A nők veszélyeztessék a maguk életét, ha olyan korlátoltak, de a babáét veszélyeztetni bűn.Geréb Á-t meg ideje lenne teljesen kivonni a forgalomból, mert hiába tiltják meg neki a szülésznői foglalkozást, a mostani otthon szüléseken sem olyan minőségben vesz részt, hanem mint "tanácsadó". Érzik ők is ám, hogy valami nem kerek, mert nagyon titokban kell tartani mindenkinek, hogy otthon szülés történi.

Nils. H 2010.10.06. 10:37:18

@mici a mackó: Ez egy ilyen betanult marketingmondat? Valós érv nincs benne se valami ellen, se valami mellett.

2010.10.06. 10:38:33

@jamon: "Jelentkezzen az, akinek van személyes tapasztalata Geréb Ágnes szakmai munkájával kapcsolatban"
Nekem van.
Olvasd vissza a kommentjeimet.

Mocsár 2010.10.06. 10:38:45

a világ szégyene, hogy Geréb Ágnes még mindig szabadlábon van! agyonütném, de azokat a szülőket is, akik igénybe veszik a szolgáltatásait!

genyamagyar 2010.10.06. 10:38:48

@Félre Beszélő: Nézd, nem tudhatjuk, hogy mi lett volna nálunk, ha nem oltatják be magukat az emberek. Nézz meg egy budapesti tömegközlekedést és nezz meg egy hannoverit. (fertőzősi lehetőségként)

De ugye nem azt akarod mondani, hogy mivel túl lett lihegve az influenza, ezért szüljenek a magyar anyák Gerébnél? :-))

Bert 2010.10.06. 10:38:49

Nem értem ezt a problémát.
Ezt a nőt eltiltották a hivatása gyakorlásától. Ezt nagy ívben lesz*rta. Ezek után normális államban az jön, hogy megy a börtönbe, ott egy ideig elmélkedhet az élet dolgairól. Ez ilyen egyszerű.

movhu 2010.10.06. 10:38:54

@jamon: "elhanyagolhatóan alacsony"

Ez nagyon kevéssé vigasztalna akkor, ha az én valamelyik gyerekem benne lenne ebben az elhanyagolhatóan alacsony számban.

Félre Beszélő 2010.10.06. 10:39:13

@genyamagyar: Ha akarsz kicsit olvasgatni, akkor azért keress már rá légyszi a gugliban a tüdőpestisre (és ne a jobbikos oldalakat olvasgasd, hanem pl. a wikipediát) és vesd össze az itthoni tavalyi hírekkel.

Kérdéseim:
1. Láttál már korábbi influenzajárványoknál védőöltözetes orvosokat hermetikusan lezárt kórtermekben, akik olyanokat kezelnek, ott, akik közül sokan 1-2 nap alatt meghalnak az influenzában? Mert én még nem.

2. Okozott volna pánikot ha azt mondják, uraim, itt tudőpestis van, aminek nincs ellenszere?

3. Ez mivel jrt volna?

Csak ennyit szerettem volna H5N1-gyel kapcsolatban, illetve még annyit, hogy sajnos nem én voltam a beszállítója annak a pár millió magyar és több százmillió globálisan eladott vakcinának.

Ha jól emlékszem épp most derült ki, hogy a WHO bizonyos szakértőit pont egy gyógyszergyár szponzotálta nem kevés pénzzel. Micsoda véletlenek vannak...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.10.06. 10:39:25

az a boxoló csávó se semmi, aki megölte az iskolatársát és csak 2 évet kapott érte

genyamagyar 2010.10.06. 10:39:31

@benchmade: Hány orvos van és hány Geréb? (műhiba, gugli)

2010.10.06. 10:39:50

@4749: ezt a kommentedet meg tudom erősíteni személyes tapasztalattal. Geréb elbújik és letagadtatja magát a kórházban.

ninimimi 2010.10.06. 10:40:22

@genyamagyar:
Nem Gerébet mentegetem, még kevésbé a nácikat, vagy vörös Bakonyiékat vörös iszap ügyben.

Ettől fennáll a kérdésem, hogy azok, akik megalapozottan gyanúsíthatók a vörös iszap katasztrófa okozásával, miért nem szolgáltak rá legalább olyan "óvintézkedések" megtételére személyüket illetően, mint Geréb?!

Mert Geréb szándékosan tette? Az okozott kár mértéke jóval nagyobb súlyú és sokkal nyilvánvalóbb körülmény, mint a szándék, szándékosság mérlegelése, ami a bíróság dolga lesz.

Fenti, "költői" kérdésemre pedig az a válaszom, hogy a szülészorvosok lobbijának zsebe. Ez a fő oka a különbségnek.

Janovszki Zsolt 2010.10.06. 10:41:09

@genyamagyar:
ennyi erővel baszki be kéne tiltani azt, hogy a kistelepülésen van élet. Ugyanis ilyen sötét szemüvegen át szemlélve tulajdonképpen a Honvédkórház 100 méteres körzetén kívül semmi nem igazán biztonságos. Szegény kisgyermekesek is nehéz helyzetben vannak, a Szent László-Heim Pál tengely 150 méteres bufferén kívül ugyanis nincs olyan hely az országban, ahol ne kockáztatnák ehhez képest sokkal inkább, hogy meghaljanak a gyerekeik, és/vagy legyenek a szegény kicsik árvák... Hihetetlen érveid vannak :)

VaTi 2010.10.06. 10:41:25

@Kulics: Fentebbi kommentemben jeleztem, hogy az igényt milyen okok hívják életre, és azok között nem szerepeltek az általad leírtak. Idézem magam:
Az otthonszülést preferáló nők nem az otthoni pókhálót szeretnék bámulni a falon, csak pl a következőket igénylik:
- az orvos tájékoztatás és kérdés nélkül ne indítsa be művi úton a szülést (komoly komplikációt okozhat), csak mert menne haza
- a szülésznő ne mondhassa a szülőágyon vajúdó kismamának: "fáj, persze, akkor nem fájt, mikor megcsinálta"
- a 4 órája császármetszett (hasi műtét!)kismamára ne ugassanak rá, ha pisilni akar, hogy "hát menjen, meg tudja oldani egyedül is, nem?"
- Nincs elég szülőszoba, a váróban széken ülve vajúdik (mikor én szültem ez volt a helyzet, nekem még jutott hely, volt aki int szenvedett a rokonok között ülve...)
És ismétlem azt is, hogy kórházban szültem, nem tenné másként. Nem volt fogadott orvosom vagy szülésznőm. Elégedett voltam az ellátással. DE! Igyekszem végiggondolni, hogy más mit mond/ír, miért alakulnak ki ezek az igények.

Winston Smith 2010.10.06. 10:41:26

@EMU: "Meséld már el, mi a fontos abban, hogy mekkora az aránya az otthonszülésnek?"

Te mondtad, hogy nyugaton ez mennyire elfogadott. Gondoltam megkérdezem, hogy akkor ott mennyi az otthonszülések aránya, mert ha véletlenül kiderülne, hogy pl. csak 0,01 %, akkor abból nem lehetne más következtetést levonni, minthogy a kórházban szülés mégse annyira balkáni szokás.

"Pacalt meg naspolyát sem hajlandó mindenki enni, de azért hozzá tudsz jutni."

De a keménydrogot tiltja a törvény, mert káros. Az meg pláne tilos, hogy a védekezésképtelen gyermeked életét veszélyeztesd.

helytelenke 2010.10.06. 10:41:54

Geréb Ágnes MENNYIT kér egy szülésért?

Tudja valaki?

Krujs 2010.10.06. 10:41:58

@lorantka_a_gall:

a csecsemők 10%-nál létre jöhet idegrendszeri károsodás megfelelő ellátás nélkül

orvos vagyok

ennyit a számaidról

mici a mackó 2010.10.06. 10:42:19

@Nils. H: az, pontosan. betanult marketingmondat. jómagam semmilyen tapasztalattal nem rendelkezem egyikről sem, másikról sem, agymosott zombiként szajkózom a sötétségeimet. :-)

Ööö 2010.10.06. 10:42:19

Fikagyári munkásoknak! Közületek hányan voltak otthonszülésnél? (Bár a kérdés költői.)
Na, a válaszok alapján fikázhatnátok pl. a paksi erőmű működ(tet)ését is.

Devil 2010.10.06. 10:43:04

@Winston Smith: Szerintem a korhazban szules nem feltetlenul jelent elonyt. Emlekeztek meg arra az orvosra aki indokolatlan esetekben is megindototta a szulest hogy az anyak nala szuljenek es o kapja a halapenzt? Van aki ebbe majdnem belehalt, a mehet ki is kellett venni... Vagy arra a kismamara akivel lugot itattak szules elott, vert hanyt de nem kezeltek, es azota is csak gyomorszondaval tud taplakozni?
A 10 orvos is eleg illuzorikus szam, jo ha 1-2 van ott, es van olyan korhaz amirol azt mondjak hogy ha nem vagy X vagy Y doktorur maganbeteke orulhetsz ha nem rugnak beled mert ellatast azt nem kapsz (persze a TBnek azert kiszamlazzak).

Félre Beszélő 2010.10.06. 10:43:21

Gerébnél, amikor voltunk, akkor csak egy üres csekket adott. Azt mondta, fizessünk be az alapítvány számlájára ha gondolunk valamennyit, ha akarunk. Ennyi. Az ugyan nem szülés, hanem vizsgálat volt.

A doki nem volt ennyire szemérmes.

ehja 2010.10.06. 10:43:24

@Devil: Nem ezt mondja a cikk. Azt mondja, hogy: "a megfelelő feltételek és körülmények között jól levezett otthon szülés". Azaz alighanem annak, hogy Hollandiában otthon szülhessen valaki vannak személyi és tárgyi feltételei. GÁ láthatóan ezeket nem tudja biztosítani.

lumi888 2010.10.06. 10:43:46

@pcr: Na akkor erre csak annyit, hogy nálam is burkot repesztettek (teljesen problémamentes terhesség 40. hetén), miután 3 órányi összehúzódás után (amiből több mint kettőt még otthon töltöttem, mert ugye simán le is állhatnak a fájások) még mindig nem folyt el a magzatvíz.
És akkor jott a csoda: magzatszurok a magzatvízben.
Tudod, ott már nem volt fontos, hogy én hogy érzem magam. Mert akkor, ott az volt a fontos, hogy a kislányom minél kavesebb magzatszurkos vizet nyeljen, és lehetőleg ne tüdőzze le. Jött az oxitocin, és fáj rohadtul, de végül megszültem egy tök egészséges gyereket.

A tanulság: Geréb álomvilágában én egy potenciálisan komplikációmentes terhes lettem volna, szó nélkül vállata volna a szülést. Aztán vártunk volna a burokrepedésre, lehet, hogy sok-sok hosszú órát. Nézz utána, mit okozhat a magzatszurkos magzatvíz, ha sokat ázik benne a gyerek...

Sajnálom, hogy neked negatív élmény volt a szülés.
Én biztos vagyok benne, hogy a következőt is kórházban szülöm. Mert tudom, hogy a terhesség és a szülés veszélyes üzem, ahol az utolsó utáni pillanatban is történhet vagy kiderülhet valami.

helytelenke 2010.10.06. 10:44:09

Geréb Ágnes MENNYIT KÉR egy szülésért?

bomi 2010.10.06. 10:44:23

Iszonytató olvasni ezeket a Geréb-pocskondiázó kommenteket. Beérett a negatív kommunikáció, a szülész-nőgyógyász szakma kereszteshadjárata GÁ-val szemben. A tények senkit nem érdekelnek, valakire (egyébként igaztalanul és rosszindulatúan) rásütötték a gyerekgyilkos billogát, attól kezdve minden mozdulata elítélendő, minden hírt, amelyben szerepel, a lehető legnagatívabb értelmezésben, lehetőleg minél durvábbra elferdítve kell értelmezni és terjeszteni. Nem mondom, hogy csalódtam az emberek ítélőképességében (tapasztalataim alapján nem igazán vannak elvárásaim ilyen téren), de sajnos azt nyújtjátok itt, kedves kommentelők (tisztelet a néhány kivételnek), amire egy médiavezérelt falkától számítani lehet. Elszomorító.

Krujs 2010.10.06. 10:44:29

@Kulics: mennyit fizettél az otthonszülésért?

(ha azt írnád ingyen volt, ne is fáradj a válasszal)

helytelenke 2010.10.06. 10:44:46

Geréb Ágnes MENNYIT kér egy szülésért?

genyamagyar 2010.10.06. 10:44:57

@Janovszki Zsolt: A biztonságnak is vannak fokozatai. Ahol van mód és lehetőség, ott a biztonságra kell törekedni, főleg akkor, ha életről van szó.

Azon gondolkoztál már, hogy miért előírás az, hogy sötétben láthatósági mellényt kell viselned, ha kerékpározól?

Nils. H 2010.10.06. 10:45:09

@mici a mackó: Nem ezeket állítottam, amit írtál. Egyetlen mondatra mondtam, hogy nulla érvet tartalmaz.(ez nem jelenti, hogy ne léteznének valós érvek egyébként) Ezt az is beláthatja, aki a főkérdésben amúgy vitában áll velem. Ennyi.

Krujs 2010.10.06. 10:45:18

@helytelenke: 60.000 Ft-ot kért el 2006-ban, írta a sajtó

HELMER 2010.10.06. 10:45:19

@4749:
ez azért van, mert, ha megtudják, h otthon akartál szülni, ráküldik a rendőrséget (lásd most) + kapsz még a nyakadba egy ANTSZ vizsgálatot is. jaa és még szopatni is fognak a kórházban.

genyamagyar 2010.10.06. 10:45:58

@Ööö: "Közületek hányan voltak otthonszülésnél? (Bár a kérdés költői.)"

Tudod, nem voltam börtönben Peruban, mégis tudom, hogy nem egy kéjhömpör... :-)

Nils. H 2010.10.06. 10:45:58

@genyamagyar: Viszont ha otthon biciklizel sötétben, akkor nem kell!!! NAUGYE, hogy biztonságosabb!! :D :D

Állítsuk meg a ......... 2010.10.06. 10:45:59

Egyébként kórházi műhipaber után miért nem tiltják el az orvost hivatása gyakorlásától?

Sok esetben fel is mentik őket, ott van az a nagyon sajnálatos eset, ahol a szülész épp telefonált gátmetszés közben, ennek eredményeképpen úgy átvágta a kismamát, hogy örökre megnyomorította.
Talán rémlik valakinek az ügy.

Netuddki. 2010.10.06. 10:47:23

1. Mijafszt akarsz? Visszaállítani a két háború közötti csecsemő és anyahalandóságot?
A mutyibábát meg már régen le kellett volna csukni, miért kellett hozzá, hogy egy gyerek meghaljon?
Persze Darwin után szabadon, aki hülye és saját vagy születendő gyereke életét kockáztatja az az ő dolga. Ezt hívják természetes szelekciónak.

2. Az agysorvadásos kretént meg már régen agyon kellett volna csapni. Háziőrizet, lópisztoj...

[c] 2010.10.06. 10:47:25

"De ha nem ilyenek lennének az egészségügyi ellátás körülményei, akkor sem lehetne megtagadni a lehetőséget senkitől, aki úgy dönt, hogy a születés nem betegség, hanem az egészséges élet beteljesedése."

Khm, igen, a szülés természetes dolog, csakhogy természetes az is, hogy nem minden csecsemő és anya éli túl, sőt: kellemetlenül nagy százalékuk nem éli túl. Az, hogy ez a "kellemetlenül nagy" szignifikánsan csökkent, az orvostudománynak köszönhető.

"Poronty: Ha a szülés természetes folyamat, akkor miért van szükség a kórházra?

Dr. Laufer Gábor: A terhesség és a szülés tényleg teljesen természetes folyamat, ezt nem is vitatom. Azt sem, hogy a nők nagy százaléka, talán 80 százaléka minden orvosi, kórházi segítség nélkül, simán meg tudná szülni a gyerekét, akár a kukoricaföldön is (nemhogy otthon). Ez így volt évmilliókon keresztül. Csakhogy évmilliókon keresztül elfogadott es természetes volt, hogy a több terhességből (fogamzásgátlás előtti néhány millió évben) néhány gyerek nem élte túl a szülést, és bizony nem ritkán az anya is belehalt. Az is elfogadott volt, hogy a gyerek néha butácska lett, vagy egyenesen szellemileg visszamaradott.

(...)

Poronty: Ha a terhes nők 80 százaléka probléma nélkül megszülhetne akárhol, akkor miért ítéli el az otthon szülést?

Dr. Laufer: Azért, mert gyakran nem lehet előre tudni, hogy ki tartozik a 80 százalékba. Néha csak a szülés utolsó másodperceiben dől el. Lehet saccolni probléma nélküli terhességet, lehet saccolni könnyű szülést, de csak saccolni lehet, tudni nem. A legkönnyebbnek tűnő vajúdásnál is megjelenhet egy súlyos probléma egyik másodpercről a másikra."

divany.hu/poronty/2007/10/28/az_otthonszules_lazadas_a_gepies_tarsada/

Devil 2010.10.06. 10:47:48

@4749: Te azt varod hogy ha komplikacio van, Gereb majd megoldja? Mert ezt irtad... azert nem hiv mentot es a kispapa viszi a korhazba mert akkor bebortonzik, es ezert szallt ki az autobol is. Tehat ebben nem o a bunos hanem a jogrend.
Mentot is hiv ha ugy adodik, most is ez tortent, ezert hivtak rajuk a kommandosokat.
Ha ez jogilag tisztazva lenne, akkor azok a komplikaciok amik fellephetnek a szulesznotol fuggetlenul, sokkal kisebb veszelyt jelentenenek mint most.

genyamagyar 2010.10.06. 10:47:57

@Nils. H: De nem is jutok el sehová! Legfeljebb leverem az éjjelilámpát meg a sörömet! :-)

Netuddki. 2010.10.06. 10:48:40

@Krujs: Akkor kórházban occóbb. Legalábbis felénk.

feketebarany666 2010.10.06. 10:48:43

Ne a penzrol beszeljetek meg ne arrol hogy az anya hogy erzi magat a korhazban.

A GYEREK a legfontosabb, tehat hol van a legnagyobb biztonsagban?
Hm?

Innentol kezdve meg koszonom szepen, leulhet, eggyes.

Billy Cole 2010.10.06. 10:49:20

Csak két dolgot nem értek:

1. Miért nincs még börtönben Tasnádi?
2. Miért nincs még börtönben Geréb?

genyamagyar 2010.10.06. 10:49:48

@antiszociális exlúzer: "Az is elfogadott volt, hogy a gyerek néha butácska lett, vagy egyenesen szellemileg visszamaradott."

Ezért is volt mindehol a "falu bolondja".

jamon 2010.10.06. 10:50:08

@helytelenke:

Geréb Ágnesnél a szülés nem kerül pénzbe. A felkészítő tanfolyamért szoktak fizetni az emberek annyit, amennyit tudnak, átlagosan 50 ezer forintot két főre a 40 órás tanfolyamért.

!kkritt! 2010.10.06. 10:50:22

Éljen Geréb Ágnes, éljen a NŐ aki bátran felveszi a harcot a kontraszelekció bűzlő fekélyével! Várom a percet amikor dicső zászlaja alatt felsorakoznak a megvilágosodott orvos-kuruzslók természetes szelekcióban hívő,félelmet nem ismerő rettenthetetlen armadái: a szabad ég alatt kőbaltával operáló sebészek, ráolvasással és ördögűzéssel gyógyító terapeuták. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy az emberi civilizáció gyermekkorában milyen sikereket értek el ezekkel a módszerekkel.
Véleményem szerint, minden anyuka szüljön ahol akar: kórházban, Ágikánál, erdőben, slozin a lehetőségek tárháza végtelen, csak kéretik nem várt komplikációk fellépése esetén nem nyafogni, és kelő alázattal viseltetve a természet evolúciós törekvései iránt, az esetlegesen képződő selejtes terméket a Taigetosz, vagy más ilyen célra rendszeresített helyről, megfelelő kezdősebesség biztosítását követően a gravitáció gondjaira bízni, ezzel is óvva a földi humanoid populációt a kevéssé életképes egyedek jelentette tehertől.
Fő az anyuka és az apuka jó közérzete.
Sőt javaslom, hogy a bioszféra bomló organikus anyagok által okozott ökológiai problémák megelőzése érdekében a materiális táplálékról térjenek át a tiszta energia bevitelre, amihez ajánlani tudom az ún. "fényevést"!
Nevetséges!

Félre Beszélő 2010.10.06. 10:50:45

Azért azt is megkérdezném, hogy hány orvost tudtok, akit súlyos felelőtlenség, gondatlanság után eltiltottak, rendőrséggel elvitettek, vagy minimum megbüntettek volna?

Nálunk ilyen még nem volt, orvos még nem hibázott, minden szövődmény elkerülhetetlen, a többi hazugság, ugye? Ajánlom Kende Péter könyvét (is).

68nyara 2010.10.06. 10:50:48

Azért egy dolgot itt a többség nem vett figyelembe. Anélkül,hogy az otthonszülés vs. kórház dilemmát boncolgatnánk, meg kellene azt is gondolni, hogy:

1. G.Á-t jogerős bírósági ítélet tiltotta el a tevékenységétől.
2. G.Á. ezt nem vette figyelembe (nem első alkalommal)
3. Ismét tettenérték, miközben szülést vezetett...(lényegtelen, hogy állítólag csak tanfolyam volt, ez max. enyhítő körülmény lehet, ha tényleg így volt).

Teljesen mindegy, hogy egy törvényt, vagy bírósági ítéletet jónak tartunk e vagy sem. Ha a törvények betartását/be nem tartását egyéni döntésre bízzuk, akkor soha az életben nem lesz itt normális ország.

Krujs 2010.10.06. 10:51:10

@feketebarany666: beszélhetünk a pénzről

Geréb anyánk 60 000 jó magyar forintot kért el 4 éve egy szülésért

az otthonszülések közben bekövetkező maradó idegi károsodás (csekélytől súlyosig) kb 10 %

60 ezret kifizetsz bármelyik szülészeten, hidd el, olyan szülést kapsz hogy hej

Ezek az emberek csak meg vannak vezetve. Nincsenek tisztában a szülés mibenlétével, kockázataival.

jamon 2010.10.06. 10:51:22

@feketebarany666:

A gyerek a legnagyobb biztonságban a családban van, a szülei mellett, nyugodt, kiegyensúlyozott és szeretetteljes közegben.

PrOli 2010.10.06. 10:51:41

word Pilu, te vagy az egyetlen aki látja a párhuzamot...

genyamagyar 2010.10.06. 10:51:50

@feketebarany666: "A GYEREK a legfontosabb, tehat hol van a legnagyobb biztonsagban?"

Geréb szerint a nyárikonyhában, a sparhert és a szenesvödör között. A kistesó meg közben a méhlepénnyel focizik a tyúk udvarban.

Szűcslaci 2010.10.06. 10:52:29

Tömlöcbe gerébbel!

2010.10.06. 10:52:54

@bomi: elvakult vagy és a kereszteshadjárat szemüvegén át nézed és még a nyilvánvaló tényeket sem látod: hogy Geréb TÉNYLEG veszélyezteti a babák egészségét. Ha visszaolvasod a kommenteket írnak KONKRÉT eseteket. Ezt én is megerősíthetem.
Geréb is pénzt kér, száz ezres nagyságrendben.
De persze nem kell kinyitnod a szemed, higgyél csak a lobbimaffiádban.

[c] 2010.10.06. 10:53:20

@bomi: Nem tartom Gerébet "gyilkosnak", de felelőtlennek igen.
Történetesen ismerek olyat, aki problémamentes terhesség és problémamentesnek induló szülés után meghalt volna, ha nem kórházban van.
Szerintem jó alternatíva lenne anyabarát, alternatív, de egyúttal orvosilag is jól felszerelt, vagy közvetlenül kórház mellett felépített szülésházak létrehozása.

Phxmike 2010.10.06. 10:53:26

@EMU: Igazat adok neked es mellette megertem az elkeseredettseget is amivel a hazai tarsadalom ossznepi butasgat szemleled. Nem csak itt a szules temakoreben hanem szinte mindenben. Ezt jelenti ugy tunik magyarnak lenni.

De annyit hadd mondjak neked hogy magyarnak lenni meg annyit is jelent hogy kuzdeni es bizni ahogy Madach is mondta az ember tragediajaban. Tehat szerintem a megoldas nem az hogy egy vitat befejezel hanem ha egyetlenkent is de kiallsz azert amiben hiszel es megosztod az allaspontodat masokkal probalva oket is egy felvilagosodottab nezopont fele kozeliteni. Hidd el tamogatokat mindig talalsz a harcodhoz barmirol is legyen szo.
Itt vagyok peldaul en : )
Elmondom hogy latom ezt a kerdset targyilagosan:

Szerintem ez eloszor is nem orvos szakmai hanem erkolcsi emberijogi kerdes. Eloszor azt kell eldontenunk hogy erkolcsileg jo-e es emberi jogi szempontbol megengedheto-e hogy valaki szabadon megvalassza a szules helyet. Ha erre igennel valaszolunk es ugy gondoljuk hogy felnott embereknek joguk van a sajat es gyermekuk sorsarol szabadon donteni akkor ezt meg kell engedni es kesz. Utana jon az hogy a szakmaisagot melle kell tenni. Utana lehet olyan eloirasokat hozni hogy ha valaki otthon akar szulni akkor milyen feltelek mellett teheti meg azt torvenyesen. Ez ilyen egyszeru. Aki pedig itt azzal jon hogy a szulo ezzel a gyerek sorsarol dont vagy veszelyezteti azt annak azt mondom igen ez igy van. De ez nem csak a szulesre korlatozodik hanem jogilag a gyerek 18 eves koraig a szulo vallalja a feleloseget a gyerek helyett. Ha leviszi a szules utan a kicsit a jatszoterre es ott leesik egy hintarol vagy barmi mas baja tortenik akkor az is a szulo felelossege nem? Miert engedjuk meg valakinek hogy 18 evig dontson egy gyermek eleterol es miert nem engedjuk meg neki hogy ugyanilyen jogon dontson a szuletes pillanatarol is ha egyebkent a korulmenyek biztosithatok.

Olyan ez azt gondolom en mint a roghoz kotottseg a kozepkorban a jobbagyoknal. Akkor az volt az alap hogy nem koltozhettel el a foldesur telkerol ott kellett leelned az elted. Ma probalja mar meg neked valaki bemagyarazni hogy ott kell leelned az eleted ahol megszulettel. VAgy a nok szavazati joga. A szufrazsettek ilyen szep magyarosan ha 1900 korul nem vonulnak tablakkal az urcakra akkor a nok nemhogy a szulesrol de meg arrol sem donthetnenek hogy ki legyen az a hulye aki most ott ul a parlamentben es nem engedi nekik hogy dontsenek.

Minden feladatra megerik egyszer egy tarsadalom de addig sok kemeny munka van.
Ebben is dolgozni kell de mint fent emlitettem az elso eldontendo kerdes egyszeru. Es ennek a kerdesenk semmi koze az orvosi szakmahoz...

Ez az en velemenyem a temaban.

genyamagyar 2010.10.06. 10:53:42

@jamon: "átlagosan 50 ezer forintot két főre a 40 órás tanfolyamért." miért? apuci is szül?

feketebarany666 2010.10.06. 10:53:46

Mondjuk en inkabb valamelyik meghalt gyerek apjara biznam a megoldast.
Meg segitenek is neki megasni a godrot.

2010.10.06. 10:54:27

@jamon: "Geréb Ágnesnél a szülés nem kerül pénzbe"
Hazudsz.

Billy Cole 2010.10.06. 10:55:30

@jamon: Nekem Tasnádi szakmai munkájával kapcsolatban sincs személyes tapasztalatom, de meg tudom ítélni, hogy helyeslem ill. elítélem a tevékenységét.

68nyara 2010.10.06. 10:55:30

@Félre Beszélő: Gerébnek jó a sajtója, de ettől még vannak orvosok akiket eltiltottak a szakmától, letöltendőre ítéltek, stb. Attól, hogy te nem hallottál még róla, van ilyen.

real madafaka 2010.10.06. 10:55:48

Geréb Ágnes egy boszorkány,gyilkos.Középkorban kerékbe törték volna.Börtönbe vele és a teljes apparátjával!Most!

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.10.06. 10:55:51

@Winston Smith: szövegértelmezésből egyes, leülhetsz!

bomi 2010.10.06. 10:56:52

NEM értek mindenben egyet Geréb Ágnessal. De tudomásom szerint ő is azért küzd, hogy a szülés minél biztonságosabb és minél gyerek-, anya- és családbarátabb módon folyhasson le. Jó és közeli kórházi háttérrel, biztonságos környezetben - erre lennének (és vannak más országokban sok helyen) kitalálva a születésházak. Az, hogy ez a törekvés ITTHON ilyen ellenállásba ütközik a szülész-nőgyógyász szakma "elitjének" részéről (ami sajnos mára, a törekvés elhallgatásával/elferdítésével átment a társadalomba is) az ő személyes (és az ezt támogatók kollektív) tragédiája.

aronsatie 2010.10.06. 10:56:54

Statisztikai adat (amit tudni lehet):

Geréb - lévén titokban szülnek otthon, ezért ez ellenőrizhetetlen - kb. 2-3 ezreléknyi halálozási adattal reklámozza magát, és hívei előszeretettel 6 ezrelékben adják meg a kórházi statisztikát.

Ehhez persze elfelejtik hozzátenni, hogy a csecsemőhalandóság az élete első 12 hónapjában meghalt gyerekre vonatkozik, és magában foglalja mindazokat a teljesen, de legalábbis csaknem reménytelen eseteket is, amiket Geréb már eleve nem is vállalt volna.

A problémamentes szülésnek indult esetek kórházi halálozási statisztikája ennek csak töredéke, és jóval alacsonyabb, mint amit Geréb saját maga ad meg.

Egyáltalán, mi a fenétől lenne jobb otthon szülni? Mert rossz a kórházi orvos? Tessék keresni jót, van olyan is. Sok pénzbe kerül? Gerébnél is sokba kerül, micsoda meglepetés.

[c] 2010.10.06. 10:57:05

@antiszociális exlúzer: Megjegyezném: nem emelem piedesztálra az orvosokat sem, tisztában vagyok vele, hogy egy kórházban ugyanúgy létezik az emberi tényező - vannak lelkiismeretlen egészségügyi dolgozók. Viszont a két legfontosabb tényező közül - emberi tényező és technikai felkészültség - a kórházban az utóbbi biztosan megvan. Otthon viszont nincs, esetleg csak túlságosan messze, ha baj van.

genyamagyar 2010.10.06. 10:57:25

@Phxmike: "Ha erre igennel valaszolunk es ugy gondoljuk hogy felnott embereknek joguk van a sajat es gyermekuk sorsarol szabadon donteni"

A válasz: NEM!

Nincs szabad döntés! pl. nem ölheted meg és nem ajánlhatod fel az isteneknek az elsőszülött fiadat, mint anno. Ha nem gondoskodsz róla, elviszik intézetbe. Ha nem járatod iskolába megbüntetnek. Soroljam?

Félre Beszélő 2010.10.06. 10:58:12

Egyébként láttatok már olyat, hogy a rendőr pofonját firtató kérdésre az volt a válasz, hogy támadott a delikvens? Valahogy ezek az újraélesztések is kicsit bűzlenek, de tény, hogy így jobban hangzik, mint ha csak egyszerűen bevitték volna a kórházba.

Mennyivel hősiesebb egy tűzoltó, ha az égő házból ő menti ki azt az embert, aki amúgy is épp kilépett volna az ajtón?

csoko20 2010.10.06. 10:59:24

Nyitottam egy sebészetet:

1. aneszteziológia=tömény szesz
2. bevágás: tábortűzön sterilizált vadászkéssel
3. varrat: 100 % lenvászon, esetleg izzó vassal
3. sebkötözés a fazékban kifőzött lepedőcsíkokkal
4. "sárkány ellen sárkányfű"

100% BIO, 100% kockázatmentesség!!!

genyamagyar 2010.10.06. 10:59:27

@Félre Beszélő: Tehát nem hiszel a mentősöknek, de Gerébnek igen.

szánalom...

Panaszkodóember · http://panaszkodom.blog.hu 2010.10.06. 10:59:36

Kedves Pilu és kommentelők!

Előrebocsátom, én nem nagyon szoktam kommentálni, inkább csak passzívan szívom magamba az "okosságokat" a nagy magyar internetről. Jelen esetben azonban kivételt teszek, mert nem tudom megállni, hogy ne írjam le én is a véleményemet.

Pilukám, barátom, te be vagy gombázva, baszod? Olyanokat írsz, hogy az ember a haját tépi. Olyanról alkotsz véleményt, amit sejtésem szerint (még) nem tapasztaltál meg személyesen. Ez pedig szegénységi bizonyítvány. Van neked egyáltalán gyermeked? Vettél már részt szülésen, úgy értem aktívan ott voltál-e a feleséged/élettársad szenvedései közepette, támogatva őt az órák hosszáig tartó vajúdásban? Én nagycsaládos apa vagyok, mindhárom gyermekem születésénél ott voltam a feleségem mellett, igen, kórházban, szülőszobán, és mondhatom, nagy jó döntést hoztunk. Az otthon szülést semmiképp sem támogatom, támogattam volna! Hála Istennek nem volt jelentős komplikáció egyiknél sem. Az elsőnél kicsit hosszadalmasra sikeredett, és a végére feleségem kifáradt, szinte alig tudta megszülni. Szóval lehetett volna akár gond is. Szerencsénkre nagyon jó szülésznőt és orvost találtunk (és igen, előzőleg kerestünk, kérdezősködtünk, nem csak találomra választottuk ki őket). Szóval ha mindez otthoni körülmények között történik, nem is tudom, mi lett volna.

Azt már csak zárójelben kérdezném meg, Pilukám, hogy egy ilyen otthonszülés után ugye nem gondolod, hogy majd Geréb Ágnes fogja eltakarítani a konyhaasztalról/ágyról/fürdőkádból/padlóról a vért és a szart?! Az barátom, a te feladatod (lenne).

Szeretném megkérni a demagóg liberális feleimet, ne keverjük bele a történetbe a hálapénzeket, ugyanis a téma csak érintőlegesen kapcsolódik Geréb Ágnes rémtetteihez. Hát mi a fenét gondoltok, csak a leendő (gyászoló) szülők két szép szeméért vállalja tevékenységét? Egy fenét, Krisztus sírját sem őrizték ingyen, pedig az már jó kétezer éves történet. És az előtte lévő "felkészítő" tanfolyam ára, ugyebár.... Szóval ne ringassátok magatokat abban a hitben, hogy G. Á. ingyen és bérmentve mártíromkodik. Ja, és még mielőtt valaki mártírt akarna csinálni Geréb Ágnesből, finoman felhívnám figyelmét arra az apró tényre, hogy több ízben eltiltották tevékenysége gyakorlásától. Kizárták a kamarából. Nyilván nem véletlenül. Etikátlanul viselkedik, a kezéhez vér tapad, még pedig sok-sok vér. Nézzétek, a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Ez a nő hihetetlenül nagy károkat okoz a jelen helyzetben. Ő nem valamiféle szabadságharcos, kedves barátaim, hanem maga az ördög!

Az ember a saját lakásában, otthoni körülmények között egyszerűen képtelen megteremetni azokat az életmentő feltételeket, melyek egy kórházban rendelkezésre állnak. Jönnek itt egyesek Hollandiával stb., hogy nem kórházban. Hát a faszom, persze, mert szülőotthonban, ahol minden alternatív módszer bevethető. DE ott áll a háttérben a szakembergárda, akik szükséges esetben bármikor beavatkozhatnak, megmentvén anyát és gyermekét.

Legutóbb is mi volt a XII. kerületben? Apuka intette le a mentőt, hogy ugyanmá, térjenek be és restartolják a kis újszülöttet, ha van egy kis idejük, mert amúgy otthon szülünk ám, mert mi ilyen nagyonbio, nagyontrendi, überfasza szülők vagyunk, csak épp a gyerek nem akar élni és a Geréb néni ráolvasása nem segített. Előre sajnálom szegény gyermeket a remek szülei miatt...

Tény, hogy előfordulnak komplikációk, melyek kórházi körülmények között sem küszöbölhetők ki, nem láthatók előre, és olykor sajnos az anya vagy az újszülött életébe kerülnek. A dolog sok tényezőből épül fel. De a lehetőségek mégis csak itt nagyobbak az életmentésre és a SZAKSZERŰ ellátásra. Az is tény, hogy a kórházban vannak kiégett, megfáradt, bunkó, szakbarbár, alkoholista orvosok, szülésznők, nővérek. Nem védem őket, sőt! Ha rajtam múlna, picsán rúgnám az összeset, menjenek vörösiszapot lapátolni, ott legalább nem kell emberekkel foglalkozniuk. Még egyszer hangsúlyozom, nem a zsebüket tartó, pénzhajhász szülészeket védem.

De ma Magyarországon, 2010-ben nincsenek meg a törvényi és tárgyi feltételei egy otthonszülésnek. Egyértelműen le kellene végre fektetni a kereteit, kinek milyen jogosultsága, kötelessége van, mit kell biztosítani a helyszínen az anya és a gyermek védelme érdekében. Ha valakinek van gyomra hozzá, hogy saját otthonát beáldozza a szülésre, szíve joga, de nem így, ilyen helyzetben! Puszta kézzel faszakodunk bele a vakvilágba, aztán a gyerek vagy az anya így is, úgy is a kórházban köt ki, sajnos néha már túl későn, így majd lesz egy "hurrá otthon szültem, de hülye lett a gyerekem" történet, ez egyszerűen nonszensz. Vegyük tudomásul, hogy a magyar egészségügyből (is) annyi pénzt vontak ki, hogy örülhetünk, hogy még egyáltalán van működő kórház. Az otthonszülés tárgyi feltételeinek biztosítása biztos nem férne bele a jelenlegi büdzsébe, szóval messze vagyunk még ettől. De azt mondom, talán jobb is, mert a szülőjelölteknek is érniük kellene még kicsit agyilag.

A dolog másik fele ugyanis az "amíg lószar van, addig veréb is van" történetre vezethető vissza. Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy társadalmunk tagjainak egy meghatározó része konkrétan hülye. Képtelen felfogni azt, amit hall vagy olvas. Érti, mert valamennyire tud magyarul, de nem fogja fel, mit jelent, nem érti meg a lényegét. Funkcionális analfabéta. Ezek az emberek könnyebben befolyásolhatóak, egyszerűen nem lehet meggyőzni őket észérvekkel. Mindezt köszönhetjük az elmúlt éra és a régi rendszer agymosásának, ugyebár. Hogy erre mi a megoldás, azt nem tudom, nem az én tisztem kitalálni. De mint tényt, sajnos láthatjuk nap mint nap. Sokan sajnos nincsenek tisztában a veszélyekkel. Az ilyeneknek szervezett túrát tartanék valamelyik újszülött intenzív osztályra, nézzék csak meg, hová vezet a drága szülők beleszarok viselkedése. És nézzenek bele annak az anyukának a szemébe, akivel egy nap kétszer közlik, hogy ikergyermeke elhunyt. Fogják már fel, hogy ez kurvára nem játék!

Szülőként képtelen vagyok napirendre térni azon szülőtársaim felett, akik ilyen felelőtlenül, "majd csak lesz valahogy" hozzáállással belevágnak egy ilyenbe, és felesleges veszélyeknek teszik ki családjukat. Itt életekről dönt, aki így dönt. Mert hogy ebben az esetben, ha nagyon fundamentális akarok lenni, alkotmányos jogok sérülnek: az egészséghez való jog, amit ugye a szülőnek (is) kutyakötelessége biztosítani a születendő gyermeke számára. Hát ki vagyok én, hogy csak úgy megvonom tőle ezt a jogot, nem?!

Sajnos az emberek nagy része nem tanul semmiből, és sokan kívülállóként osztják az észt, megmondóemberek, akik egy szempontból látják a világot, és csak a szabadságjogokat harsogják. A szabadságjogok mindaddig rendben vannak, amíg azok más jogokat, ill. mások jogait nem sértik. Ezt viszont nagyon sokan elfelejtik. Kíváncsi lennék, hasonló helyzetben, egy elveszített asszony vagy gyermek után mit mondanának. Nem kívánom nekik, hogy ilyen helyzetbe kerüljenek, de gondoljanak csak bele egy kicsit.

Egy szó mint száz, Geréb Ágnes igenis elítélendő, mert kontár, felelőtlen, gyilkos. Szerintem már csak idő kérdése, hogy rács mögé dugják. Megérdemli. Sajnos rászolgált. A középkorban az ilyet máglyán égették volna el, az biztos. Elrettentő példa nélkül pedig nem lesz rend ebben az országban. A lovak közé bedobott gyeplőt nagyon nehéz lesz visszaszerezni. Én már nagyon várom, hogy lecsukják ezt a kártevőt.

genyamagyar 2010.10.06. 11:00:21

@csoko20: És a kezelés ingyenes? :)

rockjano_ 2010.10.06. 11:00:58

Én nem tudom egyetértek-e az otthonszüléssel vagy sem. Vannak érvek mellette és ellene is. Elég súlyos mindkettő (én nem ajánlanám a feleségemnek)

DE:
Viszont közzé teszek egy felhívást tüntetésre amit E-mailon kaptam:

sziasztok,
talán mindegyikőtök értesült a tegnap történtekről. Anyukám, Geréb Ágnes őrizetben van, nem tudjuk, mikor engedik ki. Rengetegen jeleztétek, hogy eddig és ne tovább, mutassuk meg, hogy az elmúlt két évtized meghurcoltatásából (szülőként, bábaként, dúlaként) elég volt. 22 éve küzdünk azért, hogy szabályozva legyen az otthonszülésnél segédkezők jogi helyzete. Ez a mai napig nem történt meg. Kórházban, ha komplikáció történik, olyan elő nem fordulhat, hogy rendőr vigye el az orvost, majd azonnal, szakmai testület bírálata helyett bírósági procedúra kezdődjön.
Békés demonstrációt tartunk ma, október 6-án délután 16.30-tól a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkársága (volt Egészségügyi Minisztérium) előtt. (1051 Budapest, Arany János u. 6-8.)
Kérünk mindenkit, hogy segítsetek abban, hogy ez a fölhívás minél több emberhez eljusson! Mindenféle eszközzel (levél, telefon, netes felületek) hirdessétek a mai demonstrációt. Legyünk nagyon-nagyon sokan!
A vidékieket kérjük, hogy ha tudtok, gyertek Ti is, ha nem, rendezzetek helyi demonstrációkat. A gyülekezési törvény szerint 72órát várnunk kellene, ha bejelentenénk, de strasbourgi ítélet született arra, hogy ha olyan eset van, ami nem várhat, azonnal nem tiltott utcára menni.
Nem cél haragot gerjeszteni, nem cél véresszájjal követelőzni. Célunk erőt demonstrálni. Jöjjenek a gyerekek, fölnőttek, nagymamák, barátok - ne csak otthonszültek. Alapvető emberjogi kérdés, hogy mindenki ott szüljön, ahol akar.
Jelenlétünkkel szeretnénk kifejezni együttérzésünket mind a tegnap született kisbaba és családja felé, mind afelé a több ezer család felé, akiket kórházi szülés közben vagy következtében ért tragédia. És nem utolsó sorban Geréb Ágnes felé, aki két évtizede küzd a szabályzásért és most ezért börtönben kell ülnie.
Aki ezzel egyetért, legyen ott ma délután!
Herner Dorka
(bábák, dúlák, otthonszülők és nem otthonszülők nevében)

facebook oldal, ahol tudjátok jelezni, h jöttök, ki tudjátok tenni az üzenőfalra ill. meg tudjátok hívni ismerőseiteket:
a mai esemény: Békés demonstráció a szabad szülés mellett
www.facebook.com/event.php?eid=155679531129961

A szabad szülésért
www.facebook.com/pages/A-szabad-szulesert/155780161121415?ref=sgm

átlátó 2010.10.06. 11:02:00

Az otthonszülesröl nem mondok velemenyt, mert alapvetöen nem ertek vele egyet. Mondom, alapvetöen...
Gereb Agnesert pedig azert mennek nindzsak, mert ö lehet jobban tud karatejozni, mint az a pallottszaju zsidogyerek, - aki mindig massal karatejoztat. A Tasnadira gondolok, amikor lezsidozok.

Állítsuk meg a ......... 2010.10.06. 11:02:13

@lumi888:
Neked is negatív élmény lett volna, ha az orvos hibája miatt kéken-lilán születik a kicsi, mi több még éleszteni is kell.
Két napig oxigént kapott, majd a harmadik napon nem közlik, hogy még mindig nem biztos semmi, mert fennáll az agyvérzés veszélye,
a negyedik napon fedezték fel szívzörejét.

Mi akkor csak aggódtunk, a fene sem tudta, mert nem közölték, hogy esetleg értelmi fogyatékos is lehet az oxigénhiánytól, aztán jöhetett volna shunt is, szóval akár egész életére béna, nyomorék lehetett volna.
Az orvos még arra sem méltatott, hogy közölje a szülés közben, hogy bibi van, mert a gyermek homlokfekvéses.
Mikor a férjem meglátta a kicsi homlokát, azt hitte rosszul lát.
Mivel nekem előszörre szinte meg sem mutatták, egyből elvitték, nem közöltek velem semmit.
Na ennyit arról, hogy mennyire jó kezekben van az ember lánya egy klinikán.

Nem védem Geréb Ágnest, de az éremnek két oldala van.

genyamagyar 2010.10.06. 11:05:04

@Panaszkodóember: igazad van, de ne húzd fel magad. Úgysem értik.

aronsatie 2010.10.06. 11:08:51

@rockjano_: A szabályozásért küzd? Így?????

Javasolnám, hogy biztos, ami biztos, küzdjön egy kicsit a börtönből. A publicitásértéke óriási lenne, és a születendő gyerekek biztonsága is rögtön növekedne.

HELMER 2010.10.06. 11:09:08

@Panaszkodóember:
látom te egy nagytudású sokat látott gyerek vagy aki jól kigyúrta magát a témából.
annyi butaságot írsz, h nincs kedvem veled vitatkozni

4749 2010.10.06. 11:09:26

Geréb nem kér pénzt a szülésért. Csak támogatni kell minimum 50 ezer forinttal őket. S ebben az a pénzben benne van az is, hogy ha van olyan hülye kismama, és Geréb is szabadlábon lesz még, akkor a következő baba ingyen születhet nála. Ami nálam az első biztosítékot kiverte, mikor megkérdeztem az ismerősömet, s hogyan készül fel a szülésznő arra az eshetőségre, hogy a baba pl. farral fekszik, pl. vizet nyel. A válasz erre, kórházba viszik. Tehát Geréb csak azokat a szüléseket vállalja kemény pénzért, ami egyébként is teljesen simán megtörténne. S ha megtörténik valami előre nem látható esemény, gyáván küldjük a legközelebbi kórházba, mert mentőt csak a végső esetben engednek híni, nehogy kiderüljön ténykedésük. Undorító.

csoko20 2010.10.06. 11:10:50

@genyamagyar: Ágnes koleginánk se ingyér' csinálja. Az egészség nagy kincs drága barátom! És ha lehet előre kérném a pénzt, tyúkot, libát ;)

Biztos, ami biztos, nem mintha utána meglógnál, sőt....:)

nyitraig 2010.10.06. 11:16:19

Igaza van a többségnek!
Börtönbe Gerébbel!
Börtönbe a nála szülő nőkkel!
Börtönbe mindazokkal akik gyereket akarnak szülni!
Börtönbe azokkal akiknek a gyerekszülés felmerül alternatívaként!
Börtönbe az összes nővel, mert magukban hordozzák a választás lehetőségét!
@genyamagyar: Tőlem jöhet a szabadban kefélés, meg a drogok :)
@Nils H.: A KSH-fent vannak a korázi adatok, az otthonszülés adatait meg a szules.hu-n tudod megnézni.
És persze, akiknek problémás a terhesség, azok ne próbálkozzanak az otthonszüléssel, mert az már kórházi eset.

Sokorai_Atala 2010.10.06. 11:17:53

@Panaszkodóember: engedd meg, hogy kiegészítsem ezt azzal, hogy azok a nők, akik mindenfajta "megaláztatásról" és "lekezelő bánásmódról" beszélnek indokként, hogy miért nem akarnak kórházban szülni,és ezt meglovagolva ajnározzák az otthon szülést, az miért nem gondol, arra, hogy azt a 2-3 napot, amíg bent kell lennem a kórházban -ha csúnyán néznek rám, ha szépen - a gyermekem világrajövetele érdekében kibírom.

Phxmike 2010.10.06. 11:18:32

@genyamagyar: Ez igy van. De ki beszelt itt arrol hogy a fenti temaban barki meg akarna olni es felaldozni elsoszulott fiat az isteneknek?

Vagy csak en olvasom rosszul? Mert ha nem akkor ez tipikusan az a demagogia amivel nem lehet es nem is erdemes vitatkozni.

Egyszeruen arrol van szo hogy ez a Gereb Agnes azert kuzd hogy jogilag rendezett legyen az otthonszules helyzete!

Ha egyszer majd lesz erre egy torveny erted es az azt irja elo hogy persze lehet otthon szulni de csak akkor ha egy mento all a haz elott keszenletben es azt te fizeted akkor maris keszen vagyunk. Szabalyozva van a dolog. Most persze egy extrem peldat mondtam hiszen itt a valasztas mar nem igazan lenne teljesen szabad mert lehet van akinek nincs penze egy mentot tartani a haza elott de az elv a lenyeg.

Eloszor meg kell modnanunk hogy alapveto emberi joga van e ilyenben donteni ket felnott embernek vagy sem. Ha van joga donteni akkor meg kell teremteni a felteteleket hogy az BIZTONSAGOS is legyen.
Az is alapveto jogod hogy szavazzal es az allam kotlessege hogy ennek megteremtse a biztonsagos felteteleit. VAgy a vezetes. Ha torevenyi eloirasoknak megfelel akkor barmilyen hulye volna moge ulhet es megolhet masokat nem? Az mar utana szakmai kerdes de maga a szabadsagjog az nem. Az egy erkolcsi kerdes.

Ebben egyetertek Gereb Agnes szabadsagharcaval. Abban hogy o rossz szulesz vagy sem es hogy veszelyezteti e a babak eletet azzal amit csinal ahhoz nem tudok hozzaszolni mert egyreszt nem vagyok orvos masreszt nem mentem meg keresztul ilyen szules dolgon (ferfi leven az en oldalamrol nem is fogok : ) es azt gondolom hogy akik itt elitelik Gereb Agnest azok is felesegesen teszik. Nem orvosok nem ertenek hozza. Es a rendorok sem es a birok sem. Azt hogy alapveto jog e otthon szulni nekunk a tarsdalomnak kell eldonteni azt hogy ez hogy biztonsagos meg a szakembereknek. Ez ilyen egyszeru.

safranek 2010.10.06. 11:20:51

Nos!

1, Geréb Ágnes már többet árt az otthonszülés ügyének, mint használ. Vissza kellene vonulnia, vannak mások is akik csinálják. Ja, és nem kellene minden szülést elvállalnia, csak amiben 'biztos'.

2, a média csak az ilyen szerencsétlen eseteket tűzi műsorra, a sikereseket nem

3, más országokban működik a dolog, meg vannak a szabályai. pl: a rohamkocsi orvossal a fedélzeten ott áll a ház előtt.

4, nem csak Geréb és társai vezetnek otthon (mentőben, taxiban, autópályán...) szülést, hanem gyakran a mentősök és az apukák is.

5, egyszer ki kellene már rakni valahová a kórházakban történt műhibákat is, arról miért nincs napi összefoglaló, hogy aznap pl kivel itattak lugot, kinek vágták rosszúl át a gátját, melyik csecsemőnek lett subdurális hematómája, kulccsont sérülése, stb..

6, egy kórházban velünk is megtörtént a baj, egy 'rutin' szülésnél (pedig a megfelelő összeg is becsúszoszott előre!) és még most is szenvedjük a következményeit. Mindez annak ellenére, hogy a feleségem terheskönyvében benne volt a kórelőzménye amit a szülész nagyívben... aztán a csecsemő osztályon is nagyívben...ha nincs ott egy nyugdíj előtt álló nővér!!! akinek feltüntek a tünetek két nap múlva, ma eggyel kevesebb gyermekem van, pedig KÓRHÁZ-ban voltunk!

Phxmike 2010.10.06. 11:21:14

@Sokorai_Atala: MERT NEM KELL KIBIRNOD!

Errol szol lenyegeben a demokracia. Hogy ha valami nem jo akkor azt ne kibirjuk mert akkor soha semmi valtozas nem lesz hanem tegyunk ellene.

Most erdekes lenne persze egy olyan felmerest is csinalni hogy valoban akik otthon akarnak szulni azok milyen mertekben valasztjak ezt azert mert amugy felnek a minosithetetlen korhazi kornyezettol. Mert ha ez utobbi a valos indok akkor lehet hogy az egesz otthonszules temat kezelni lehetne azzal hogy az allam mondjuk most kiemelt figyelmet fordit ennek a teruletnek az azonnali rendbetetelere.
Ki kell kovetelnunk ha ez egy jogos tarsadalmi igeny. Nem szabad dolgokat kibirni! MErt akkor meg az unokaidnak is ki kell majd birni.

Augustin 2010.10.06. 11:21:55

"hihetetlen, hogy írástudó emberek olyasmik mellet próbálnak érvelni, hogy a szülést betegségként kell kezelni. döbbenet."

Ez így van. Vigyenek engem kórházba a sima őszi megfázásommal, ne a szomszédasszonyt, aki terhes. Én vagyok a BETEG nem ő. :DDD

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.10.06. 11:23:26

'akkor sem lehetne megtagadni a ehetőséget senkitől, aki úgy dönt, hogy a születés nem betegség, hanem az egészséges élet beteljesedése.'

Persze, hogy nem. Csak aztán ha a gyerkőc meghal az egészségügyi ellátás hiánya miatt, akkor azért ültessék le anyukát pár évre gondatlanságból elkövetett emberölésért.

szempontpuska 2010.10.06. 11:25:00

A "KOMMANDÓSOK" nem kissé hatásvadásznak tűnik e megfogalmazásban.
Geréb Ágnest többször eltitlották már ettől a tevékenységtől, tudtommal jelenleg is folyik ellene (büntető)eljárás. Nem egy esetben azért mert veszélyeztette kisbabák életét.
Erre újra megteszi.
Rendőrök mennek érte

Teljesen felesleges és demagóg Tasnádival összefüggésben értelmezni, összehasonlítgatni.

Ezen az alapon mindenki aki maffiavezér szin talatt van, az így is relativizálható

1lány 2010.10.06. 11:27:17

Ágiék statisztája jobb, mint a kórházaké, bocs...
és az Áginál elkötelezettebb, emellett emberségesebb egészségügyissel még nem találkoztam, pedig előtte is csak magándokihoz jártam
akár tetszik, akár nem, mi, nők, ott szülünk, ahol akarunk.

nyitraig 2010.10.06. 11:27:27

@Kulics: Te nem lehetsz sikeres ember :))

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2010.10.06. 11:30:07

gerébet már rég ki kellett volna végezni. több ártatlan gyerek halála és veszélyeztetése múlt a hülyeségén.

punkcsaj 2010.10.06. 11:30:12

geréb áginál a szülés nem kerül pénzbe. a szülésfelkészítő kerül pénzbe, (erről SZÁMLÁT kapsz) aminek az összege a töredéke (!) annak az összegnek, amit amúgy kifizetsz a válaszott orvosodnak, csak a várandósgondozás alatt. a ZSEBÉBE, számla nélkül, feketén, adómentesen! az új autójára, villájára, és a bevett januári maldiv szigeteki útjára, (amikorra amúgy ki vagyok írva szülni. nála. ezt jól tudja, de akkor is elutazik, mert ez náluk már hagyomány, úgyhogy ha lehet, ne akkor szüljek)

eddig a válaszott orvosomnál kb 5 alkalommal voltam a magánrendelésén, ebből kétszer ultrahangozott. a sima látogatás alkalmanként 10.000.- volt, az Uh plusz 5.000. tehát most tartok zsebbe kifizetett 60.000 forintnál.

(kb ennyibe kerül a geréb-féle felkészítő, ami intenziv egy hetes foglakozás, 100x többet tudsz meg a szülésről, a komplikációkról, az orvosi beavatkozásokról, vizsgálatokról, azok szükségességéről, és veszélyeiről, mint valaha a kórházban vagy a választott orvosodnál. tudom, mert kórházi felkészítőn is jártam.)

ha betartom a protokollt, innentől még legalább 4-6x találozom az orvosommal, tehát kifizetek még neki 40-60.000.-et.

majd a szülés után még 60-100.000-et. hálából. a vége, ha jól számolom, 160.000-220.000 között mozog. adómentesen. a zsebbe.

ja és meg

belekotty 2010.10.06. 11:31:21

Ha az otthon szülés annyira biztonságos, akkor miért kellett a csecsemőt újraéleszteni?
És miért nem Geréb Ágnes élesztette újra ha akkora szakember? Ezt a nőt már régen le kellett volna csukni a francba! Gyerekek és anyák életével játszik az önimádata miatt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.06. 11:32:25

"A magyar társadalom és az annak tükörképét képező állam és politika fényévekre le van maradva korától."

Öööö, miért 100(fény)éve nem volt otthon szülés vagy mi?

nyitraig 2010.10.06. 11:32:47

@Bockó: Durva, hogy az orvosokat nem lehet felelőségre vonni, csak a kórházakat. Ha meg netán épp a tied esz az aznapi csecsemőhalál, akkor sajna ez van, benne van a pakliban, biztos komplikáció volt. Hogy a komplikációt az orvos okozta az már mindegy is, ő csak az általános eljárás szerint járt el.
Az hogy van olyan kórház, ahol a császármetszések száma 40% körüli, az is természetes. Hisz már nem vagyunk vadonban.
Ha valaki savval itatnak, előfordul, nem tehet róla senki.
Ha fáj a gyerek torka tessék a mandulát kivetetni, az csak felesleges alkatrész, nem is kell oda. Ja hogy két nap múlva meghal a gyerek, bocs. Ez benne van, aláírattak veled egy papírt nem emlékszel?! Kockázatok mindenhol vannak.

lumi888 2010.10.06. 11:33:46

@pcr: És úgy gondolod, hogy jobb kezekben lettél volna Gerébnél?

belekotty 2010.10.06. 11:34:28

Ha Geréb Ágnes akkora szakember, akkor miért kellett újraéleszteni a csecsemőt a mentősöknek? Geréb Ágnes nem tudja az újraélesztést? Már régen rá kellett volna rohadnia erre a nőre a lakatnak, aki a többszöri eltiltás után is ezt csinálja.
Ja a szülés nem kerül pénzbe, csak a szülés felkészítés. Hogy oda ne rohanjak! A nagy jótevő!

2010.10.06. 11:35:18

@nyitraig: na ezért tart itt az ország !

[c] 2010.10.06. 11:35:24

@1lány: Úgy tudom, Geréb Ágnes csak a komplikációmentesnek _ígérkező_ szüléseket vállalja. A kórházak viszont mindet. A kórházakban arányaiban tehát több problémás szülés van, magyarul, a kórházban szül a veszélyeztetett terhes, a farfekvéses terhes stb. Ezek valóban fellépő problémák, és gyakran még ma is negatív következményekkel járnak.
Így Geréb és a kórházak statisztikáit összehasonlítani értelmetlen.

Hurri Kán 2010.10.06. 11:36:15

Már eltiltották a foglalkozásának a gyakorlásától tudtommal és nagyívben szarik rá. Ezenkívül emberéletekkel és családok sorsával játszik. Vágják le a kezét a picsába, abból talán értene.

ÁkiBáki (törölt) 2010.10.06. 11:36:49

A magzatot három hónapos kor után a törvény védi. A megszületett csecsemőnek pedig alkotmányos joga az egészséghez való jog.

"(70/D. § (1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki
egészséghez.
(2) Ezt a jogot a Magyar Köztársaság a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás
megszervezésével, a rendszeres testedzés biztosításával, valamint az épített és a természetes környezet
védelmével valósítja meg."

Miután a csecsemő megszületésénél ezen jogot sem a fentiekben emlegetett hölgy, sem más nem tudja a legmagasabb szakszerűséggel biztosítani - márpedig egy csecsemő ezen jogát önmaga képtelen érvényesíteni - mondhatjuk, hogy Geréb Ágnes és társai tevékenysége alkotmányos jogokba ütközik. (most nem szeretnék kitérni a kórházakban uralkodó állapotokra, mert az egy másik kérdés, de a szakértő személyzet, felszerelés és környezet biztosításával ezen jog nem sérül, ellentétben az otthonszülés esetével, ahol ezen körülmények megteremtésére esély sincs)

Ez csupán a jogi háttere, de kéretik az emocionális gondolkodást egy kissé háttérbe szorítani, mert itt emberéletekről van szó.
Méghozzá még ártatlan emberek életéről, akik teljesen ki vannak szolgáltatva az őket körülvevők döntéseinek.
Tekinthetjük az otthonszülést humánus gondolatnak, de legalább annyira felelőtlennek is.
Szerintem.

2010.10.06. 11:38:03

@1lány: ha elkötelezett híve vagy Gerébnek akkor te nem vagy autentikus forrás, hogy jobb-e a statisztikája.

Amúgy tényleg, azt csinálsz amit akarsz. Meg persze vállalnod kell a következményeit is.

okoska100 2010.10.06. 11:38:55

Még hány csecsemőnek kell meghalni,vagy megnyomorodnia,ahhoz,hogy az itt G Á.-t éltetők végre belássák: Ez a nő egy kontár,akit ráadásul jogerősen eltiltottak a szülés levezetésétől!!! Félreértés ne essék,nem az otthonszülést ellenzem, aki nem bízik az orvosokban az szüljön ott ahol akar. De a szakmai felkészültség,és az otthonszülés feltételeinek azért feleljen már meg az aki levezet egy ilyen folyamatot. Azok a sznobok meg akik így akarják kinyírni a gyereküket nyugodtan tegyék meg.Sőt a kötelező védőoltásokat se adassák be a gyereküknek,mert minek,1 millióból egyszer szövődményeket is okozhatnak ezek a veszedelmes szerek. Gerébnek meg javaslom legközelebb a másik nagy kedvencemmel Gyurcsok távgyógyító doktorral együtt vezesse le a szüléseket

Avenarius 2010.10.06. 11:39:50

@metalheart:
nem nagyon hiszek a kivégzésben, de ez esetben azokat a kórházi nőgyógyászokat is ki kéne végezni, akiknek több gyerek halt meg a kezei között.

szerintem találnál ilyet bőven, csak ők nem szerepelnek a hírekben, mert egy egész intézményrendszer áll a rendelkezésükre, hogy eltussolja a szakmaiatlanságukat, rossz döntéseiket.

@blogger:
nagyon jó írás, respekt. (csak itt nem fáradtságot, hanem fáradságot írunk. üdv egy természetes szülést kedvelő nyelvtannácitól.)

Nils. H 2010.10.06. 11:39:50

@nyitraig: Épp az utolsó mondattal igazoltad, hogy a két statisztika miért nem összevethető.
ÉS nem csak az eleve veszélyeztetett, hanem az otthon probléma fellépő-mentőbekerülő-elhunyt csecsemő is a kórházak statisztikáját rontja. Miközben otthon indult a dolog...

Panaszkodóember · http://panaszkodom.blog.hu 2010.10.06. 11:40:21

@HELMER: Látom, jól megértetted az írásom mondanivalóját. Pont ezt próbáltam ecsetelni. Te is mehetsz a levesbe, next please...

lumi888 2010.10.06. 11:42:03

@1lány: szültél már nála, vagy csak fogsz?

68nyara 2010.10.06. 11:42:35

@punkcsaj: Ha Gerében kívül egyetlen orvos sem látott a terhesség alatt, akkor te bevállalod a rizikót az összes olyan betegségre, amit különben, mondjuk egy ultrahanggal simán kiderítenének....vagy G. Á. kézrátéttel ezeket is elintézi? Vagy van neki uh, labor, etc?

Gerolsteiner 2010.10.06. 11:42:49

Nyugodtan szüljön otthon minden kedves anya. Rendelkezhet saját teste felett, sőt, a születés pillanatáig gyakorlatilag a gyermek teste felett is. De vállalja a következményeket, vagyis azt, hogy ha baj van, neki kell fizetnie a mentősök kiszállását, a kórházi ellátást, a rehabilitációt, saját maga és/vagy a gyermek tartós ápolását, gondozását - és bizonyítsea, hogy erre képes is. Ha ezt felelőtlenül vállalja, (teszem fel a szülési komplikációk miatt szobanövénnyé vált gyerek ellátását nemesen az államra bízná)akkor irány a börtön. Ne más f*szával verjük a csalánt, kérem szépen.
(Persze a másik oldalt se felejtsük el: ha a kórházban történik műhiba, annak is legyen jogkövetkezménye, az állam teljes anyagi teherátvállalása mellett)

La Pantera 2010.10.06. 11:43:02

Nem tudom, miért kell ilyen hülyeségekkel jönni, hogy barátságos otthoni környezet kell a szüléshez, a kórház halottasház, stb. Basszus a GYEREKEM EGÉSZSÉGE ÉRDEKÉBEN egy köpőcsészében is kibírnék három napot, nemhogy kórházban. Nekem is komplikációmentes terhességem volt, a vajúdásnál hopp a köldökzsinór rossz helyre került, a baba szívhangja drasztikusan esni kezdett még szerencse, hogy az orvosom észnél volt és rögtön megcsászározott.
Persze nem volt álom a kórházban töltött három nap, a csecsemősök undokok voltak, a kaja szar, a babák üvöltöttek, úgyhogy pihenni nem lehetett, de KI LEHET BÍRNI.
Geréb Ágnes mellett a felelőtlen szülőket is bíróság elé állítanám veszélyeztetésért.

szempontpuska 2010.10.06. 11:45:19

@TaTa86.: Hogyne lett volna!
És nézd csak meg a 100 évvel ezelőtti csecsemőhalálozási statisztikákat!

vagy az nem számít?

!kkritt! 2010.10.06. 11:45:32

@nyitraig: Ja, a szules.hu hiteles forrás a javából:-D

Állítsuk meg a ......... 2010.10.06. 11:45:49

@lumi888:
Ezt innen nem tudom megítélni, de annyit tudok hogy a fogadott szülészorvosom kezében nem voltunk biztonságban, sem a gyermekem, sem én.

Egyébként meg az a para, ami rájön az először előkészítést, vajúdást átélő kismamára, aki pár évvel ezelőtt még nem vehetett részt felkészítő tanfolyamokon, ott rendesen belejátszik a szülés problematikus lefolyásába a pszichés sokk.
Amikor a 9-10 ágyas paravánnal leválasztott vajúdóba az előkészítés(beöntés) után elhelyeznek, majd bekerülsz egy olyan vajúdóágyra, ahol azonnal rádkapcsolnak minden kütyüt, és nem másszkálhatsz, nem állhatsz fel, mert nem hagyják.

Persze nem vagyok szakember, írjon erről egy pszichológus, hogy milyen trauma érhet egy kismamát a szülés során.
Mert a fizikális traumán kívül, rendkívül sok esetben éri az anyát és magzatát lelki trauma.

belekotty 2010.10.06. 11:46:56

Geréb Ágnes tevékenysége ahhoz az autószerelőéhez hasonlít, aki csak a hibátlan autók javítását vállalja. Ha mégis valami gebaszt van, hívja az autómentőt, csak az nem mindig jön időben. Rohasszanak már egy lakatot a nőre! A kórházak és henteseik is sok szart művelnek, de ott van esélye egy gyereknek ha valami gáz van.

lorantka_a_gall 2010.10.06. 11:47:39

@Krujs: és ez konkrétan miért is nekem szólt?
A megfelelő ellátást csak kórházban kaphatja meg a baba. Van tán jobb hely is, ahol jobban el lehet látni?

"a csecsemők 10%-nál létre jöhet idegrendszeri károsodás megfelelő ellátás nélkül

orvos vagyok

ennyit a számaidról "

Létrejöhet egy szóés 10%-ánál. By the way. Még ha nem is erre szól a diplomád, tudhatnád.

punkcsaj 2010.10.06. 11:50:46

@belekotty: tudod te, hány gyereket élesztenek újra kórházi szülésnél? nem? akkor miről beszélsz?

és mindneki más, aki evvel érvel, ilyen jól vágjátok a kórházi statisztikákat? a KSH-ban dologtok mindahányan?

komolyan elájulok ekkora tudatlanság és demagógia láttán.

füvészkertész 2010.10.06. 11:51:11

Ejj, ilyet még nem írtam. Jó poszt!
Gratula!
Kiegészítésnek annyit, bizsut lopó csitrikért nem kár. Kockáztattak nem jött be...
Talán nem lesz legközelebb!

lumi888 2010.10.06. 11:51:55

@pcr: sajnos te belefutottál a rossz orvos és kórházválasztásba. De ebből nem a "rohadjon meg az összes kórház és doki" a kiút. Pláne, hogy ilyen előzménnyel már Ágika se vállalna be, ha jönne a tesó.
Akkor majd mi lesz?

Van, aki mindenféle negatív előzmény nélkül választja Gerébet és pocskondiázza a kóházakat. Ezek oldják meg mentő és kórház nélkül akkor is, ha a szülés nem éppen úgy sikerül, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

belekotty 2010.10.06. 11:52:04

@La Pantera: "vajúdásnál hopp a köldökzsinór rossz helyre került, a baba szívhangja drasztikusan esni kezdett még szerencse, hogy az orvosom észnél volt és rögtön megcsászározott. " - Nálunk apás szülés volt. A feleségemet monitorozták, amikor egyszer csak a gép rendellenességet jelzett a szívhangokkal. Öt perc alatt megcsászározták, csak kapkodtam a fejem. Az orvos utólag megmondta, hogy valószínűleg a kicsi összenyomta a köldökzsinórt, ha negyed órát tökölnek, akkor ma szellemi sérült, jó esetben is.
Manapság minden országos matekverseny döntőjében bent van. Szóval aki ezt a rohadt kontárt választja, mert nem bírja ki a kórházat, azt tartson aranyhörcsögöt és ne szüljön gyereket!

Baldrick68 2010.10.06. 11:53:35

Azon vigyorgok hogy az "ősanyák" nem kicsit csúsztatnak.

szulunkosztcsok.blog.hu/2010/10/05/a_hard_core_szules

"Tudjuk, hogy vannak országok, ahol az otthonszülés teljesen természetes. és elfogadott dolog. Tudjuk, hogy sok olyan kórház van Magyarországon, ahol pont ugyanúgy szokás mentőt hívni újszülött újraélesztéshez, mint ahogy az otthonszüléseknél is előfordul sajnos ilyesmi."

Na most felmerült bennem a dolog hogy bakker milyen kórház az ahol mentőt kell hívni egy újszülött újraélesztéshez?
Illetve hová viszik a KÓRHÁZBÓL az újraélesztett csecsemőt?

Gyorgyi63 (törölt) 2010.10.06. 11:55:12

Megdöbbentő. 4 gyermekem van, sajnos mindegyiküket kórházban kellett megszülni, mert akkor még szóba sem jöhetett az otthon szülés lehetősége. A harmadik terhességem, ami iker terhesség volt, és annak ellenére, hogy fogadott orvosom volt és már három héttel a szülés előtt bekényszerítettek a kórházba és ott aszalódtam a 40 fokban, amikor megindult a szülésem, nem hívták be az orvost. Amikor az ügyeletes orvos megvizsgált és meghalotta, hogy van fogadott orvosom, szólt a szülésznőknek, hogy értesítsék és visszafeküdt aludni. Az orvos a telefont nem vette fel, és mivel a műtős fiú aludt, nem volt aki kimenjen felkölteni, az amúgy a kórháztól 100 m-re lakó orvost. A szülésznők meg csak annyit mondtak, hogy tartsam vissza. De ők nem fogták vissza magukat pletykáltak tovább rám sem hederítve. Mindennek eredményeként az egyik ikerlányom, akinek már egyébként is az utolsó ultrahang felvételen látszódott, hogy érett a placentája és az elfolyt magzatvíz is zöld volt már, oxigén hiányos állapotba került és ennek isszuk azóta is a levét.
Műhibák vannak és lesznek is mindig és mindenhol. De: ha a Geréb Ágnest így meghurcolják, akkor miért ártatlan az az orvos, aki állami intézményben munkaidőben (mert az ügyelet ugye azért valahol az) a sorsára hagy egy ikerterhes kismamát. S akkor ugye nem beszéltünk még arról, hogy savlekötő helyett maró folyadékot itatnak a kismamával és mossák kezeiket.
Ez az ország minden területen kész káosz.

robip 2010.10.06. 11:58:36

Geréb Ágnesék 22 éve küzdenek azért, hogy szabályozva legyen az otthonszülésnél segédkezők jogi helyzete. Ez a mai napig nem történt meg. Kórházban, ha komplikáció történik, olyan elő nem fordulhat, hogy rendőr vigye el az orvost, majd azonnal, szakmai testület bírálata helyett bírósági procedúra kezdődjön.
Békés demonstrációt tartanak ma az otthonszülés lehetőségét támogatók, október 6-án délután 16.30-tól a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkársága (volt Egészségügyi Minisztérium) előtt. (1051 Budapest, Arany János u. 6-8.)
www.facebook.com/event.php?eid=155679531129961

A szabad szülésért
www.facebook.com/pages/A-szabad-szulesert/155780161121415?ref=sgm

safranek 2010.10.06. 11:58:39

@Baldrick68: általában a Peter Cerny alapítvány mentőjét hívják, és a pesti Bókay útcába viszik Őket.

lumi888 2010.10.06. 12:01:54

@4 gyerekes anyuka: Biztosan jobban sikerült volna a szülésed Geréb Ági irányításával...

Állítsuk meg a ......... 2010.10.06. 12:03:08

@lumi888:

:))
A tesó már megvan, csak ott én diktáltam, konkrétan letojtam az okoskodó szülésznőt, és nem fogadtam orvost.
Az osztályos orvos vigyorgott, és közölte, hogy másfél óra múlva szülés lesz belőle.
Mindenki kiakadt, hogy nincs orvosom.
A vajúdás során levetettem magamról az erősen szorító gumipántot, amitől alig kaptam levegőt, és leszálltam az ágyról, nem érdekelt a szülésznő acsarkodása, én így éreztem jónak.

Persze ismét végighallgattam a többi szerencsétlen kismamát, volt aki 24 órája szenvedett, persze, hogy ordított szegény.

treedog 2010.10.06. 12:04:58

Az az ember, aki a saját gyermeke legszűkebb értelemben vett érdekét (az élethez, a szellemi épséghez, az egészséghez való jogát) a saját kényelmi szempontjai mögé helyezi, egy gusztustalan féreg. Összekeverni a választás szabadságát a más személy tudatos veszélyeztetésével pedig ostobaságra vall.

Bár a posztíró csak szimplán butának tűnik, így nem tehet arról, amit összehadovált, Geréb többszörösen bűnös - a tudatos döntéseinek következtében. Geréb foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vonatkozásában, és több más, valamivel kevésbé súlyos dologban is.

Sajnos több olyan sztorit olvastam róla, ami nem habosbabos sikertörténet volt: halott és szellemileg sérült babákról, sokáig feleslegesen szenvedő anyákról szóló történetek tucatjai érhetők el róla, csak üssétek be a googleba a nevét.

Tisztelettel kérem a terhes nőket, hogy ne nyalják be agyhalottként a posztoló és Geréb süketelését, nézzenek utána a dolgoknak, és próbálják meg az eszüket használni.

Ha pedig a Geréb féle utat választják, nézzenek szembe a potenciális következményekkel: a hülyének/nyomoréknak született gyermeküket ne adják állami gondozásba, ha pedig meghal szegény, ne mutogassanak másra, ők is ugyanannyira felelősek a tragédiáért, mint Geréb.

helytelenke 2010.10.06. 12:05:02

@Phxmike: Nem orvosok nem ertenek hozza. Es a rendorok sem es a birok sem. Azt hogy alapveto jog e otthon szulni nekunk a tarsdalomnak kell eldonteni azt hogy ez hogy biztonsagos meg a szakembereknek. Ez ilyen egyszeru.

Bocsi, nem eltiltották a szkmájától?
Orvosi diploma nélkül is tudom, hogy akkor törvénysértést követett el.

illő jogszabályszegéssel küzdeni.

Billy Cole 2010.10.06. 12:06:24

Miért van az, hogy az otthonszülők többségét még a következő tulajdonságok is jellemzik:

a) gyereket csak Waldorfba járatom
b) védőoltást be nem adok, még csak az kéne
c) kenyeret a boltból? Hülye vagy mérgező!
d) palackozott ásványvíz, csapvíz? Meg vagy te őrülve? Van egy ismerősünk akitől a bio ionizált alpesi-hegyi-barlangi-thermál vizet vesszük

Hirtelen ennyi...

lumi888 2010.10.06. 12:07:00

@pcr: Na látod! Van megoldás! :-) Ha nem áldozatként megy be szülni egy nő a kórházba, hanem azért, hogy életet adjon egy gyereknek, akkor nem is fogja megkínzott szerencsétlennek érezni magát utána.

okoska100 2010.10.06. 12:08:25

@robipapa: Születtél volna te is geréb Ágnesnél egy kis oxigénhiánnyal,nem tudom akkor mit motyognál!

punkcsaj 2010.10.06. 12:09:17

@68nyara:
először is, nem derítenek ki minden betegséget egy sima ultrahanggal. még a down kórt is csak 86%-os pontossággal szűrik ki. (és ezt nem geréb ági mondja, hanem vizsgálatot végző intézet. itt egy link például:
www.hepinet.hu/site.php?akt=2

sőt, képzeld olyan is előfordul, hogy a laboratóriumi vizsgálatok rossz eredményt hoznak, és az anya elveteti az egyébként egészséges gyerekét. mindezt mondjuk a 24 hét környékén, amikor már nagyszerűen érzed őt, mozog, regaál, közeli kapcsolatba kerültök egymással.

másodszor, geréb ági, ahogyan már többen írták, nem vállal veszélyeztetett állapotú anyákat, és mielőtt eldönti, hogy elvállal-e, megnézi a kórházi leleteidet.

nem kézrátétellel állapítja meg, hogy minden rendben van-e. sőt ctg-je is van, plédául szívhang ellenőrzéshez.

egyébként sok olyan vizsgálatot el lehet "kézrátétellel" végezni, amit gépesítenek. pl. nem kell UH ahhoz, hogy kitapintsd a gyerek fekvését. kézrátétellel is lehet. Leopold-féle műfogásnak hívák, nézz utána.

ha utánajártál volna (és a többiek is) a bábai protokollnak, akkor tudhatnád, hogy sehol a világon nem vállalnak a bábák, csakis komplikációmentesnek igérkező szüléseket, valószínűleg pont azért, mert náluk nincs meg a klinikai háttér.
(csak más helyeken a kórházak együttműködnek velük, nem ellenségként kezelik őket).

az, hogy egyébként mennyire fontos az előírt 4db ultrahang, és abból mire kapsz választ azon kívül, hogy jaj de cuki, ott a lába, az most más lapra tartozik.

Állítsuk meg a ......... 2010.10.06. 12:09:49

@lumi888:

Nálam az első szülés valószínű posztraumás sokkot okozott, másodjára is csak a gyermek miatt mentem be, nem magamért.
Na azóta is kerülöm a szülészetet, mint macska a forró bádogtetőt.

yeahbaby 2010.10.06. 12:13:09

Le kellett volna lőni ezt a zsidó Gereblyét a gecibe már évekkel ezelőtt.

angelkg 2010.10.06. 12:13:53

@belekotty: Ha majd a gyermeked kórházban orvosi műhiba miatt hal meg, 12 órás korában, amit eltusolnak és soha nem derül ki.Te pedig szélmalomharcot vívsz a hatóságokkal, akik védik őket. Mikor még emléked sem marad a gyermekedről amit felelevenítst, akkor talán másképp látod majd ezt a dolgot és az otthonszülést. Addig azonban fogalmad sem lehet arról mi történik a nagy és megbízható kórházakban.

acsa77 2010.10.06. 12:14:24

@4 gyerekes anyuka: képtelenség, hogy a magyarok orvost fogadnak. Erről nem az orvosok tehetnek, azaz létezik egy "keresleti" függvény. Amikor nem volt fogadott orvosunk, nem volt semmi gond, sem pénzkidobás. Az a fontos, hogy az adott kórházban legyen szavuk a bábáknak, és azokat megismerje az ember. Akkor nem lehet gond, és akkor semmi, de semmi különbség nincs lelki szempontból az otthoni és kórházi szülés között. Magyarán megszűnik a két hely hátránya:
- kórház: mesterségesen létrejövő/kiprovokált komplikációk, fölösleges kenőpénzek
- otthon: távollévő műtő, drága fenntartás

A mesterségesen kiprovokált komplikáció pusztán abból is adódik, hogy nem várják ki a természetes tágulást, és az automatikus (nem tudatos!) tolást. Mennyivel egyszerűbb lenne...

Egyébként még az első szülés rossz környezete se lett volna gond, de oly sok, elvileg tapasztalt orvos esik pánikba, és könyököl, vág, fűrészel stb.

@robipapa: csak az a baj, hogy olyan ember küzd az otthonszülésért, aki a nemzetközi otthonszülési tapasztalatokkal szembepisilve gondolkozik az otthonszülésről. (Magyarán, enyhén szólva hibákat követ el.)

lumi888 2010.10.06. 12:16:33

@punkcsaj: ahhoz azért elég sok vizsgálaton túl kell esnie a kismamának és a babának, hogy 24 hetesen megszakítsanak egy terhességet. Egy téves laborlelet ahhoz nem elég. Ráadásul a Down kórt sem csak ultrahanggal lehet kimutatni, viszont a magzatvíz mennyiségét és a placenta állapotát, valamint a baba keringésének épségét az UH mutatja ki a legbiztosabban. Mint ahogy azt is, hogy megvan e a baba összes végtagja.

nyitraig 2010.10.06. 12:16:35

@belekotty: Hopp, az ilyen ember fogadja el a 40% császár arányt. Elvégre nyilván mind a 40%-nál valami nagy bajtól mentették meg a gyereket. Apucik biztos bevették és terjesztik az igét, hogy ezentúl minden nő csakis császár, mert különben hopp.
Meg persze nem vagyunk a vadonban, hogy hüvelyen keresztül szüljünk. Különben is tök gusztustalan az egész.
Le vele. Apák meg mit keresnek ott? Valami hülye orvos elkezdte ezt Magyarországon, hogy beengedi az apákat a szülőszobába, abba az undorba. Felháborító. Szerencsére azt a rohadékot, aki kitalálta a szülőszobába az apukákat jól meghurcolták annak idején. Ja, most jut eszembe ez a némber volt az is. A Geréb Ágnes.

Sokorai_Atala 2010.10.06. 12:17:23

@Phxmike: a fájdalmat is ki KELL bírnod, ami a szüléssel jár, vagy azt sem? Arra utaltam, hogy mikre hivatkoznak az otthonszülők. Rendszerint hallomásból értesülnek ezekről és erre írtam, hogy na bumm, ha ez törtéánik kibírom a gyerekért.

!kkritt! 2010.10.06. 12:17:32

Az autóban se szabad bekötni az övet, mert van aki azért hal meg, mert be volt kötve.

Sokorai_Atala 2010.10.06. 12:19:29

@Baldrick68: szerintem nincs mindenhol 2-3 inkubátor, esetleg erre utal. Ha pl. egyikben fekszik már egy baba, akkor hívni kell a koraszülöttmentőt.

treedog 2010.10.06. 12:20:02

@punkcsaj:

azt kell megérteni, hogy minden foglalkozásnak megvannak a szabályai. Az orvosi hivatásnak is. Bár pl az alapismereteim simán megvannak ahhoz, hogy kivegyem valakinek a vakbelét, kihúzzam a fogát, vagy épp el tudnék vezetni egy utasszálító gépet - ha nincs komplikáció - eszembe nem jutna a szakmai előírásokat megszegni. Ez olyan, mint jogsi nélkül vezetni, ha nincs baj, akkor nincs baj.

Az egészségügyben az orvosokra, ápolókra viszonylag szigorú szabályok vonatkoznak, amiket ha megszegnek, akkor felelősségre lehet őket vonni. Geréb csak gondolomformán csinálja a dolgokat, ha nem sikerül, ha picit hülye lesz a gyerek, hát istenem, így járt.

Nem annyira bonyolult, hogy ne lehetne megérteni, miért nem engedik a kontárokat bizonyos szakmák közelébe, és hogy miért írnak elő protokollokat az egészségügyi intézmények.

[c] 2010.10.06. 12:21:17

@punkcsaj: "másodszor, geréb ági, ahogyan már többen írták, nem vállal veszélyeztetett állapotú anyákat, és mielőtt eldönti, hogy elvállal-e, megnézi a kórházi leleteidet."

Tehát nála arányaiban kevesebb komplikáció lép fel, mint a kórházakban. Csak az a gond, hogy bár problémamentesnek ígérkező szüléseket vállal, mégsem problémamentes az összes. Mert - mint Laufer Gábor nyilatkozza az általam idézett cikkben - problémamentesnek ígérkező szülésnél is előfordulhat válsághelyzet az utolsó pillanatban. Amit bironyít az is, hogy a Geréb által vállalt otthonszülések közül nem egynél előállt a fenti eshetőség.

Persze erre az az ellenérv fog jönni, hogy "miért, mi a bizonyíték arra, hogy a kórházban ez nem történt volna meg?" Semmi. Ilyen helyzet a kórházban is előállhat. Viszont ott a nagyobb az esély a válsághelyzet kezelésére, mert ott vannak a megfelelő eszközök, az orvosok, és ami fontos: azonnal elérhetők, ellentétben az otthonszüléssel, mely esetben még meg kell várni a mentőt és beérni a kórházba, miközben minden egyes másodperccel csökken az esély.

nyitraig 2010.10.06. 12:21:37

@Billy Cole: Waldorfról hallottam, sztem hülyeség, de magánvélemény, Védőoltás mind megvan, csapvíz, kenyér a boltból.
De, ha valaki sütne 30km környezetemben rendes kenyeret tőle venném :). Az étkezés iránti igényesség nem hiszem, hogy otthonszülés függő :)

68nyara 2010.10.06. 12:22:10

@punkcsaj: No akkor olvasd el mit írtál először, én mit írtam arra, és te mit válaszoltál. Nem ugyan arról beszélünk. Ahogy látom te a legveszélyesebb típusba tartozol. Olyan vagy, aki félinformációk, hallomások alapján kikiáltja magát szakértőnek. Bravo, csak gratulálni tudok.

Nem értek jobban a szüléshez, terhességhez, mint itt sokan, annak ellenére, hogy van öt gyerekem, akik valahogy megszülettek, és volt szerencsém egy orvos feleséghez, akinek történetesen volt némi PIC-es múltja.

De tudod mit? Úgy és ott szülsz ahogy és ahol akarsz. Tőlem kimehetsz Hollandiába is, ott viszonylag sokan szülnek otthon. Ez a része nem érdekel, de az kicsit cinkes, amikor félművelt emberek a saját igazuk tudatában félrevezetnek másokat. Főleg ha ezzel kárt, fogyatékosságot, halált okoznak.

Nem tudok és nem is akarok dönteni az otthon szülés és a kórházi szülés vitában, nem az én tisztem. Azt viszont szeretném, ha érvek, és nem érzelmek alapján döntenének az illetékesek. Nem a bűncselekményt elkövető (nem a szüléssel, hanem az ítélet semmibe vételével) G.Á. mellett a LÁNYA által szervezett szimpátia tüntetés a megoldás.

AnnaKarenina 2010.10.06. 12:22:17

Álszentnek érzem az otthonszülés pozitívumainak hangsúlyozását, mert ha komplikáció van, mindig az a vége, hogy kórházba kerül az anya és a gyermek, oda, amit annyira el akartak kerülni.
Egyetlen dolog van, a terhesség elején olyan orvost kell választani, akiről csak jót hallottál, végig fogja kísérni a terhességet, és a kórházában is megfelelő körülmények között fog megtörténni a szülés.
Egyébként majdnem bizonyos vagyok abban, hogy ha Mo.-on engedélyezett volna az otthon szülés, a nők többsége akkor is a kórházat választaná.

punkcsaj 2010.10.06. 12:22:48

@lumi888: igen. de nem is erről beszéltem.

Kravver 2010.10.06. 12:23:37

"országunk legnagyobb keresztapja házi őrizetben hokizhat "

de jó is lenne ha ez így lenne, jelenleg ugyanis belügyminiszter

sanche_ 2010.10.06. 12:24:04

Azért már a posztban is vannak csúsztatások. Tehát Tasnádi házi őrizetben van(valóban fasza a bírói testületünk..), de talán emlékezni kéne arra is, hogy Tasnádit is -kissé keményebben- kommandósok vitték be most is. Ne keverjük a szezont a fazonnal!

Ezt a nőt meg igenis le kell csukni, vagy tényleg levágni a kezét. Akik ennyire otthon akarnak szülni, azoknak nem való a gyerek se. Mindenre lesz hátsóbejáratos megoldásuk? Mikor bepisil..? Kiköttetik a húgycsövét egy hosszú csőbe, ami egyből kivezet a kerti fához? Ha hangosan sír, akkor maxra tekerik a házimozit, stb? Mert így kényelmesebb?

Én nem azt vitatom, hogy az orvosi helyzet rossz. Nem kell bemutatni, hogy milyen hozzánemértő csőcselék mondja magát orvosnak ebben az országban.
De az csak egy még rosszabb lépés, ha valaki ilyen sarlatánnak fizet, aki már önmagában is veszélyezteti a gyereke életét. Milyen szülő az, aki a meg nem született babája életét akármilyen mértékben is veszélyezteti, már a legelején???

A múltkori cikkben szerepelt az is, hogy mázlijuk volt, nagyon gyorsan jött a mentő a szívleállt kisbabához, de azóta nem tudom, hogy életben van-e. Pont erről van szó. A szülés tényleg egy természetes dolog, de a természetben is van egy nem is olyan kisszámú komplikáció esély, ami nem jelenti azt, hogy életképtelen lenne a kicsi. Ezzel a komplikációval nem tud mit kezdeni a Geréb, ezt a komplikációt szarják le az otthonszülők, és ezzel veszélyeztetik a babájuk életét.
Aztán ha baj van, akkor már persze jöjjön a mentő azonnal..Egy spontán agyvérzést kapott emberhez meg ezért jön majd két perccel később a mentős - na annyi neki is pont elég.
Aki ezt a vonalat erőlteti, az buta vagy iszonyatosan felelőtlen. Ne szaporodjon inkább!

Továbbá: Gerébet lassan életfogytiglanra kéne lecsukni, ahogy a posztban is szereplő tolvaj csitrik is MEGÉRDEMELTÉK, amit kaptak.
Gyűlölöm ezt a maszatolást. Azért, mert valakit nem csuknak le elég mélyen a börtönben, azért másnak bármit lehet? Undorító ez a hozzáállás, mostmár lépten nyomon ilyeneket szajkózik. Ha "xy szemetel, akkor nekem is szabad".. Mi a büdös francért nem lehet örülni annak, hogy na, azok a kis hülye k.vák ebből végre tanulnak. Az ejnye-bejnyétől pont csak kedvet kapnának. 21-ik századi Európában élünk, nem kell senkit se kivégezni, nem kell senkit se megkorbácsoltatni, de igenis tartassák meg keményen a törvényeket. Ha egy maffiózó nem annyit kap, mint kéne, akkor tiltakozzunk ezért-mert jogos, de ne azon akadjunk ki, ha mások közben azt kapják, amit megérdemelnek. Ha valaki bűnözik, az nem legalizálja más bűnöző tevékenységét!

bgp 2010.10.06. 12:24:18

Ez van most természetes kiválogatódás helyett. Van aki Gerébnél akar szülni. Ha ráfázik, nem szaporodik.

[c] 2010.10.06. 12:24:19

@angelkg: "Mikor még emléked sem marad a gyermekedről amit felelevenítst, akkor talán másképp látod majd ezt a dolgot és az otthonszülést."

Én viszont úgy sejtem, te is másképp látnád akkor az otthonszülést, ha konkrét életveszély fenyegetné a gyerekedet, és gyanítom, hogy ebben az esetben (soha ne forduljon elő!) te is hívnád a mentőket.

váév építők (törölt) 2010.10.06. 12:31:22

geréb ágnest is le kellett volna már lőni, ahogy a maffiózót is.
jogos volt a kommandósok bevetése, egyszerűen az az agybeteg nőt már le kell állítani, szigorúan büntetni kell az otthon szülő nőket, mert ezzel veszélyeztetik a csecsemőik életét. akkor majd nem fordul senki otthonszülő professzorokhoz

[c] 2010.10.06. 12:31:42

@nyitraig: Idézem: "A feleségemet monitorozták, amikor egyszer csak a gép rendellenességet jelzett a szívhangokkal."

Nem hiszem, hogy itt a sokat emlegetett "a drága doktor úr gyorsan megcsászározza, hogy övé legyen a della" típusú császárról van szó. Esetleg fontolóra vehetnéd annak lehetőségét, hogy valóban szülséges volt.
Nem vagyok orvos, de úgy tudom, ha a magzati szívhang eltér a normálistól, az igen erős ok a császárra.

[c] 2010.10.06. 12:33:08

@kubana: "Gyűlölöm ezt a maszatolást. Azért, mert valakit nem csuknak le elég mélyen a börtönben, azért másnak bármit lehet?"

Szívemből szóltál.

Fekete Dália 2010.10.06. 12:33:26

Ki volt az aki kitalálta a fekvéses helyzetben való vajúdást, és ki volt az aki kórházba zavarta a nőket?

"Imádom", amikor férfiak írnak a szülésről.

ÁkiBáki (törölt) 2010.10.06. 12:33:38

@68nyara: "Azt viszont szeretném, ha érvek, és nem érzelmek alapján döntenének az illetékesek."

Ezzel teljesen egyetértek. A probléma viszont az, hogy egyetlen elfogadható érvet sem tudnak az otthonszülés mellé állítani.
Arról nem beszélve, amint már írtam feljebb, hogy a jelenlegi törvények értelmében alkotmányellenes tevékenység.
Először azt kellene módosítani. Nem is értem miért csodálkoznak, hogy mindig elviszik ezt a nőt.
(sajnos nem elég messzire)

ciccmicc 2010.10.06. 12:33:54

Ilyen ostoba posztot.
A tasnádi-féle hasonlat szót sem érdemel, annyira demagóg.
Aki meg Hollandiával példálózik, az vegye tudomásul, hogy MO nem jóléti ország. Addig is amíg az lesz, finanszírozzon minden otthonszülő a saját pénzéből rohammentőt/teljesen feleszerelt műtőt vészhelyzet esetére.

arconfosom 2010.10.06. 12:34:09

Tasnádi Péter eddig közvetlen csak fenyegette embertársait.

Geréb Ágnes munkássága kapcsán viszont emberek haltak meg.

Úgy rémlik- a Bíróság előtt megígérte, nem folytat tovább ilyen tevékenységet. Te rá bíznád a gyermeked születését egy hazug emberre?

belekotty 2010.10.06. 12:34:20

@nyitraig: Nekem te ne dumálj, mert a fiam szellemi sérült lenne ha nem császározzák meg gyorsan ez tény. Azt meg válaszold meg Geréb Ágnes miért nem élesztett újra a csecsemőt? Nem tudta? Akkor semmi keresnivalója egy szülő nő mellett a rohadt sarlatánnak!

68nyara 2010.10.06. 12:35:54

@ÁkiBáki: sok mindenben egyetértünk, már ami a törvények betartását illeti. Lásd az egyik előző hozzászólásomat.

antikosz 2010.10.06. 12:36:01

Hajrá Geréb Ági!

Hajrá szülő nők, a többiek meg hülék. :))

punkcsaj 2010.10.06. 12:36:27

@treedog: aha, és szigorúan be is tartják azokat!

hadd meséljek el akkor valamit, személyes tapasztalatom a szigorúan betartott protokollról, és a beteg pontos tájékoztatásáról.
nem szülés, spontán vetélés a sztori.

10 hetes terhesen vérzéssel kórházba kerülsz, diagnózis, üres petezsák, ki kell pucolni. műtét előtt aláírod a papirt, hogy felvilágosítottak, tisztában vagy mindennel- ne olvassa el, tudja ez csak a szokásos izé-mondja nevetgélve a doki.
te beszarva, épp most vesztetted el a nagyon várt babádat, aláírod azt, amiről fogalmad sincs mit tartalmaz, különben is 10 oldal, úgysem érted, ők meg jobban tudják, és amúgy is fáj az a tágító, legyél már túl ezen az egészen. (tudom, hülye vagyok)

megműtenek, minden fasza, mire felébredsz, orvosod sehol. de minden rendben, saját felelősségre hazamehetsz. haza is mész. majd holnap bejössz a leletért.

másnap bemész a leletért. a vizit után. nem látott egy orvos sem. és kézbe kapsz egy papirt, amit aláírt a saját orvosod, és az osztályvezető főorvos, hgy reggel a vizit alatt megvizsgáltak, mindent rendben találtak, és kellőképpen tájékoztattak mindenről, így bocsájottak másnap reggel haza. ( a kórház ilyenkor elszámolja a bent töltött éjszakát az OEP felé, amit nem töltöttél bent.) és a két orvos gond nélkül lelkismeretfurdalás nélkül aláír egy papirt amiben kijelentik, hogy te ott voltál, és ők láttak 24 órával a műtét után, megbizonyosodtak arról, hogy nincs semmi bajod.

nem bánom, hogy hazamentem, csak épp érdekes a kórházi hozzállás.

punkcsaj 2010.10.06. 12:38:05

@antiszociális exlúzer: igen, igazad van, de meg kell adni a döntés jogát, és meg kell teremteni a megfelelő feltételeket az otthonszülséhez is.

lumi888 2010.10.06. 12:38:51

@punkcsaj: én viszont arról beszélek, hogy ha valaki mereven elutasítja a kórházi ellátást, beleértve ebbe a terhességhez kapcsolódó vizsgálatokat, csak mert Gerébnek van ctg-je, meg ismer egy műfogást, akkor elég sok - az UH által kimutatható - rendellenességre nem is szűrik a gyerekét.

Amennyiben a felkészítő mellett pedig jár dokihoz, két dolog lehetséges:
1., sztk rendelésre jár, ami azt jelenti, hogy bár ingyé' van, de kb. többet vár a váróteremben, mint amennyi időt a szülés alkalmával a kórházban tölt (pedig az fúúúj!)
2., magándokihoz jár az ember, ahol várni nem, de fizetni kell

De a lényeg ugyanaz: Vagy nem megy semmilyen szűrésre, mert a la nature mindent a természetre hagy, vagy már úgyis 9-8-7 hónapot eltölt a gusztustalan, steril rendelőkben az orvosmaffia karmai között, de azért inkább a kanapét vérzi otthon össze, és reménykedik, hogy tényleg nem tekeredik az a hülye köldökzsinór.

Szép.

belekotty 2010.10.06. 12:39:50

@antiszociális exlúzer: Így van. Már csak azért sem, mert a feleségem két doktorival rendelkező orvosnő és egy fillért sem fizettünk senkinek, mert ugye az orvosok kollégától nem fogadnak el pénzt. A nővérek sem voltak hajlandók elfogadni egy fillért sem, hiszen tudták hogy orvosnő.

[c] 2010.10.06. 12:44:28

@punkcsaj: Valószínűleg megoldható, egyvalami kellene hozzá: pénz. A mi leterhelt, alulfizetett mentőseinkkel, és az elégtelen számú mentőkocsival (mert ugye az is drága) lehetetlen. Tehát vagy magántőkéből - és ami sajnos ezzel jár: profitorientáltan - lehetne megoldani, vagy szülésházak létrehozásával. Olyan nincs, hogy a kecske és a káposzta is megmaradjon - tudniillik hogy megvan az otthoni szülés maximális kényelme és a maximális biztonság egyaránt és még ingyen is van. Kompromisszumot kell kötni.
Szerintem.

punkcsaj 2010.10.06. 12:46:49

@68nyara: elolvastam, mit írtam először. a hálapénzről írtam, és a geréb-féle felkészítő áráról.

örülök, hogy ilyen jó emberismerő vagy, hogy néhány sor után bátran kijelented, hogy én "milyen vagyok". én ezt nem merném megtenni, és nem is teszem meg fordítva.

nem szeretnék senkit semmire rábeszélni, és semmiről lebeszélni, de szerintem ami ma magyarországon van, nem állapot.

tudtommal egyszer sem hoztam fel a holnad példát, mint sokan mások. én a holland (és skandináv) példát más fórumokon a városi kerékpározás melett szoktam felhozni. és ott is, mint most is fontosnak tartom a megfelelő körülmények megteremtését.

ha pedig túlzottan radikálisnak gondolsz, vagy bárkit, aki az otthonszülést támogatja, kérlek nézz utána, mit tettek pl. a szüfrazsettek a nők szavazati jogának elérése érdekéne az 1910es évek Angliájában, mikor békés törekvéseikre a parlamenti férfi képviselő urak a legnagyobb elutasítással válaszoltak. ugye nem tartod bajnak, hogy ma már a nők szavzhatnak? (tudom, most majd megkapom, hogy a kettő nem ugyanaz)

felucca 2010.10.06. 12:47:25

Förtelmes sötétség forog a fejekben...

1. Az otthonszülő nő is fizet TB-t, tehát - ha szükség van rá - nyugodtan, felár nélkül igénybeveheti a mentőt, kórházat, stb.

2. A szülész-nőgyógyász szakma félti előjogait és háborút indított, mondván, jobb csírájában elfojtani a dolgokat, mielőtt szárbaszökkennek és mondjuk nálunk is beköszönt a holland otthonszülési arány.

3. Geréb Ágnes képzett szülésznő, aki korábban kórházban dolgozott. Érdekes dolog, hogy ha kórházban hal meg a csecsemő, akkor az normális dolog, ha otthon, akkor csapjuk le Geréb Ágnes kezét, sőt, az otthonszülő nőket is végezzük ki, hadd tanulják meg, mi a rend.

4. A szülés rizikós dolog. Kórházban ezt a rizikót a mindenhatónak képzelt gépek tömege csökkenti állítólag, otthon meg az, hogy nincs stressz, úgy szülsz, ahogy akarsz, nem a szülés mondja meg, hogy most tessék hanyatt fordulni anyuka, mert nekem így kényelmesebb. 1:1

5. Azon kedves barom polgártársaimnak, akik egyenlőségjelet tesznek fényevés, meg otthonszülés, meg ezotéria, meg okkultizmus, meg középkor, meg még a jóég tudja mik közé, elmondanám, hogy az otthonszülés egy velejéig modern dolog, amit az emancipált nő küzdött ki magának a mindent eluraló férfivilágban, valláshoz, világnézethez semmi köze nincsen.

6. Otthonszülésnél garantáltan veled és csak veled törődnek, körülötted forog a világ. Hogy is van ez a kórházban?

(csak zárójelben jegyzem meg, hogy a feleségem egyszer kipróbálta a kórházit, utána kétszer az otthonszülést. Én ezt fel nem foghatom, mert férfi vagyok, de szerinte össze sem lehet hasonlítani az élményt és a törődést.)

És most várom a lebaszásokat, ami mindenkit utólér ebben a velejéig konzervatív országban, aki véletlenül szembemegy a mainstreammel.:)

punkcsaj 2010.10.06. 12:48:44

@antiszociális exlúzer: szerintem nem őrlünk két malomban.

[c] 2010.10.06. 12:54:49

@felucca: 1. Ezt senki nem vitatja. Itt a következetességről van szó. Fúj, kórház, lelkiismeretlen, gyilkos banda - de ha baj van, akkor mégis ők segítsenek.
3. "ha kórházban hal meg a csecsemő, akkor az normális dolog"
Ilyet szerintem senki sem állított, és ha visszaolvasnál, látnád, hogy többen is említettük, hogy tisztában vagyunk vele, hogy egy kórházban is lehetnek lelkiismeretlen emberek önző szándékokkal, és ha a hozzáállásuk tragédiához vezet, természetesen őket is felelősségre kell vonni.

megint 2010.10.06. 12:56:01

Remélem a börtönben majd elgondolkozik, ez a nő nem másokon akar "segíteni"(?) hanem a saját igazát akarja bizonyítani mindegy milyen áron, kommandósokat én is erősnek tartom.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.10.06. 12:56:13

bocsi, de Tasnádi Péter maffiafőnők-re még nem sikerült emberölést bizonyítani. De Geréb Ágnes már ölt embergyereket... vagy tévedek?

kubatov_kommunista 2010.10.06. 12:56:55

pedzegeted.

nézzük meg a 'társadalmi veszélyességét' ennek a szerencsétlen nőnek és tasnádinak. tasnádi csak egy maffiózó ez a nő azonban kvázi 'forradalmár'. hála és egyéb pénzeket veszélyeztet, megszokott beidegződéseket borít fel, igényeket elégít ki, ergo sokkal nagyobb a társadalmi veszélyessége. (félig viccesen, félig komolyan)
Ezt a nőt kb. a filmmegosztókhoz tudnám hasonlítani. az igény adva van, a vállalatok nem bírnak hozzá alkalmazkodni és anyagilag ellenérdekeltek.
Ergo, meg kell félemlíteni - bármit lehet, csak változás ne legyen.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.10.06. 12:57:35

kíváncsi lennék, ha a te gyereked ölné meg, mennyire védenéd. szerintem az izraeli hadsereget is ráküldenéd

szempontpuska 2010.10.06. 12:58:31

@felucca: " A szülész-nőgyógyász szakma félti előjogait és háborút indított"
Ez üldözési mánia.
Gyakori ezzel védekezni.

A büntetőeljárást azonban nem a szülész-nőgyógyász szakma indította el, hanem az, hogy meghaltak babák Geréb kezei közt.

" A szülés rizikós dolog. Kórházban ezt a rizikót a mindenhatónak képzelt gépek tömege csökkenti állítólag, otthon meg az, hogy nincs stressz, úgy szülsz, ahogy akarsz, nem a szülés mondja meg, hogy most tessék hanyatt fordulni anyuka, mert nekem így kényelmesebb. 1:1"
Ez neked 1:1???
felelőtlenség!
Első a gyerek/anya élete, utána a kényelem.

" A szülés rizikós dolog. Kórházban ezt a rizikót a mindenhatónak képzelt gépek tömege csökkenti állítólag"
Állítólag?
Egy szülésnél támadó komplikációnál 2-5 perc is életekről szólhat!
Ami a kórházban kéznél van, az egy otthonszülésnél elérhetetlen távolság!

Most is csak a leintett mentőknek köszönthető, hogy a gyereket újjáélesztették.

felucca 2010.10.06. 12:59:43

Ennek az egész hisztériának mélyebb értelme van: Sérül a férfi- és rációcentrikus világkép, mert a nők szót kérnek és sok helyzetben bebizonyosodik, hogy a jobb agyfélteke (ráció) hülyeségeket szül, szemben a ballal (megérzés, ösztönök).

Ezért a férfiak és a rációcentrikusak háborűt indítanak, mert képtelenek elviselni a másképpen való gondolkodást.

Ennyi.

De a folyamat elindult és nyilván erősödni fog. Lehet törvényt hozni ellene, de ez nyilván röhejes.

Mindezt racionális férfiként gondolom. Hajrá, otthonszülő nők!

68nyara 2010.10.06. 13:00:21

@punkcsaj:

1. Semmi bajom az otthonszüléssel mint lehetőséggel. Ha minden feltétel adott hozzá (amit talán valamennyire szakembereknek kellene eldönteni), és financiálisan ezen feltételeket az állam (vagy magán személy...) állni tudja.
2. Azt írtad, hogy az UH nem derít ki mindent, én sem írtam azt, hogy igen. Ezért és erre írtam,hogy nem ugyan arról beszélünk.
3. Szerinted egy hímsoviniszta bunkó vagyok, aki még a nők szavazati jogát is vitatja. Látom te rendelkezel csak igazán mások távolból megítélésének képességével.
4. A te személyes tragédiád, ami tényleg nagyon szomorú, okán te nagyon orvos, és kórház ellenes vagy. Ezt megértem, és elfogadom. Vannak dolgok, amikben az érzelmeken nehéz túltenni magunkat. Ettől azonban én még nem mondom azt, hogy minden kórház minden orvosa hálapénzre utazó lelketlen hiéna. Van olyan is, és van nem olyan is. Ha arról nyitunk vitát, hogy a kórházakat hogyan lehet rendbe tenni, és az orvosi hozzáállást is megváltoztatni, az más, abban biztos, hogy lehetne sok értelmeset is írni, bár nem vagyunk kifejezetten minden tudás birtokában ami ehhez kellene. Azonban akkor ugyan ilyen módon vitatkozzunk az otthonszülésről is. Ne azzal, hogy szerintem jó, szerintem meg nem. Vegyünk hozzáértő embereket, és hallgassuk meg a véleményüket. Ne csak magyar orvosokat természetesen.

Állítsuk meg a ......... 2010.10.06. 13:01:32

@felucca:

Na végre

"4. A szülés rizikós dolog. Kórházban ezt a rizikót a mindenhatónak képzelt gépek tömege csökkenti állítólag, otthon meg az, hogy nincs stressz, úgy szülsz, ahogy akarsz, nem a szülés mondja meg, hogy most tessék hanyatt fordulni anyuka, mert nekem így kényelmesebb. 1:1"

Ezt meg tudom erősíteni, a kórházi szüléseknél úgy lesz a rizikómentes terhességből, sürgősségi császár, vagy könyökkel való kitolás, hogy stressz éri a kismamát, és hiába a monitorozás, a tágító injekció, meg az infúzió a vége mészárszék lesz.

belekotty 2010.10.06. 13:03:10

@felucca: "Geréb Ágnes képzett szülésznő, aki korábban kórházban dolgozott."

- Akkor miért a mentősök kellettek az újraélesztéshez? Vagy ez túl racionális kérdés neked? Erre nincs felkészülve a sarlatán?

68nyara 2010.10.06. 13:04:15

@felucca: Most ez nálad így komoly? Ne keverjük már ide a két agyféltekét, meg az eltérő női-férfi gondolkodást. Tőlem az szül otthon aki akar, de ez a cikk nem erről szólt.

TexMex 2010.10.06. 13:04:35

Geréb Ágnes megérett már egy letöltendő börtönbüntetésre, de előtte valami pszichiátriai kényszegyógykezelés is esedékes lenne az esetében.

Az a nő közveszélyes, be kéne már csukni. Olyan, mint a távgyógyítók és a sámánok, akik emelt díjas számokon osztják az észt a betegeknek.

buddha 2010.10.06. 13:05:43

nem,az ország legnagyobb keresztapukája a belügyminiszter

Geréb Ágica pedig bizonyította már sokszor,hogy KONTÁR

felucca 2010.10.06. 13:06:25

@szempontpuska: OK, legyen igazad! nem állítólag csökkenti, hanem valósan. Otthon meg az csökkenti, hogy figyelnek rád, hogy nem kórházban vagy, ami a beteg emberek szállodája. Hogy kerül oda egy szülő nő???

Ezeken túl a legnagyobb, oltári nagy gáznak azt tartom, amit már mások is leírtak, hogy hoppá, megjelent egy igény, de ezt nem kezelik, hanem a legostobább módon törvényt hoznak ellene. Azaz hiányzik a rendszerből az intelligencia. A társadalomból főképpen.
Itt nincs visszapofázás, nincs másképpgondolkodás. Egyfajta vélemény van, vagy igazodsz, vagy kurvaanyád, lőjjük le!

TexMex 2010.10.06. 13:06:37

@Billy Cole: Tökéletes meglátás, nekem is hasonló a tapasztalatom. Még annyit hozzá, hogy biogyapjúból készült cuccban járnak, mert abban nincsenek atkák.

Rahsid 2010.10.06. 13:07:04

Ott helyben fejbe kellett volna lőni. Közveszélyes szutyok.

buddha 2010.10.06. 13:07:17

AMÚGY GERÉB ÁGNEST KELLENE MEGSZÜLESZTETNI,DE ÚGY,HOGY ELŐTTE EGY SÜN FELCSINÁLJA

punkcsaj 2010.10.06. 13:07:59

@lumi888: elárulom neked hogy sajnos a magánrendelésem is sajnos várni kell. általában fél órát szoktam várni. szerencsére ki tudom fizetni. és meggyőződésem volt, hogy az ismerős orvos jobban tud az esetleges problémáddal foglalkozni, mint az sztk-s épp ügyeletes idegen.

a szavaimat pedig kiforgattad a vizsgálatokkal kapcsolatban, de nem baj.

esetleg egyébként még az is előfordulhat, mint 3. verzió, hogy az ember lánya elkezd járni a várandóssága elején a régi nőgyógyászához, majd ahogy a "terhessége" halad előre, elkezd azon gondolkodni, hogy megfelel-e neki az a gondozás, az a kórház, ahol az orvosa dolgozik, vagy mást szeretne. vagy pontosan rájön, hogy hiába hagy ott többszáezer forintot, nem azt kapja amire vágyik. és elkezd tájékozódni. elkezd más megoldásokat keresni.
nem feltétlenül rohan kizárólag geréb ágihoz, nem feltétlenül akar otthon szülni, lehet, hogy köztes "alternativ" megoldást keres. ez egy folyamat, az ember képes tanulni, ami nem baj.

a világ nem fekete-fehér. régen elégették máglyán, aki szerint a föld nem lapos volt, nem hiszem, hogy le kéne köpni azt, aki menet közben orvost vált. vagy ha már kifizettem egy csomó pénzt, bassza kutya szedje ki ő belőlem a gyereket?

buddha 2010.10.06. 13:08:56

jah,és Ágicát kellene megszülesztetni,úgy,hogy előtte egy sün felcsinálta

J.G. 2010.10.06. 13:09:22

@felucca: Igen, én is úgy tudom, hogy már az ősemberek korában is a kórházban szültek, de szerencsére a modern, emancipált nő kiharcolta magának, hogy otthon szülhessen.

Te egy modern, emancipált nő vagy? Szőke?

felucca 2010.10.06. 13:11:18

@68nyara: De idekeverem, mert ez a cikk erről szól. Engem nem érdekel a jelenség maga (csak egy kicsit), sokkal inkább a mögötte álló általános okok. Erre jobb, ha odafigyelsz, mert lehet, hogy holnap te mész szembe valahol az általánodsan elfogadottal és a te véredet fogják akarni.

Da Real Knee Grow 2010.10.06. 13:12:27

Én egy dolgot nem értek, segítsetek.
Évszázadokig elég rossz sőt eleinte katasztrofális
volt a gyermekhalálozási arány mindenhol a Világon.
Aztán ahogy haladtunk a korral javult, jött a modernkor,
Minden modern technológiával, azzal együtt a
modern orvosi ellátás stb ami megkérdőjelezhetetlenül
levitte a gyermekhalálozást sosem látott mélységekbe.
Aztán eljött a még modernebb kor (manapság)
a még modernebb és megbízhatóbb orvosi műszerekkel és tapasztalatokkal karöltve
és megjelent egy irányzat, miszerint otthon kényelmesebb a kismamának szülni,
úgyhogy mondjunk le önként azokról az orvosi műszerekről és
technológiákról, melyek segíthetnek ha esetleg komplikációk lépnek fel
és menjünk a inkább a kényelemre, még ha ezzel kockáztathatják is a gyerek épségét/életét.
Előre bocsájtom azért mert NEKED sikerült sok sikeresen
otthon szülő kismama, nem jelenti azt, hogy mindenkinek sikerül.
Kicsit olyan mintha feltennék a kismamának a kérdést:
Mit szeretnél? 95-os biztonsággal megszülni a gyereked nem túl barátságos körülmények között
VAGY
75%os biztonsággal megszülni, de Geréb Ági ágyhoz hozza a mézes teát.

ESZEM FASZOM MEGÁLL KOMOLYAN.

felucca 2010.10.06. 13:13:09

@punkcsaj: "...elkezd tájékozódni. elkezd más megoldásokat keresni.
nem feltétlenül rohan kizárólag geréb ágihoz, nem feltétlenül akar otthon szülni, lehet, hogy köztes "alternativ" megoldást keres. ez egy folyamat, az ember képes tanulni, ami nem baj.

a világ nem fekete-fehér. régen elégették máglyán, aki szerint a föld nem lapos volt...."

Ez itt a lényeg, ki kéne vastagítani, de nem tudom, hogy lehet!?

Fekete Dália 2010.10.06. 13:14:28

A szülés nem betegség, mégis azt csináltak belőle az elmúlt században, annyi varrófonalat, sebészeti tűt, gyógyszert, nitralgint használnak már fel, hogy simán azt hinné az ember, hogy a legveszélyesebb dolog a világon a szülés.

Hová lett az ösztön?

ÁkiBáki (törölt) 2010.10.06. 13:15:25

@felucca:

1. Ebben igazad van, ugyanolyan jogon jár neki.
2. A szakma nem indított háborút, mert egy "Geréb" kevés ahhoz, hogy ez ok legyen erre. Tény, miszerint a jelenlegi rendszer alapjaiban reformálásra szorul, nem csupán a szülészek esetében.
3. Amennyiben Geréb Ágnes képzett szülésznő, akkor tisztában kellene lennie azzal a mérhetetlen felelősséggel is, hogy mi történik egy váratlan komplikáció fellépésénél, amikor is nem áll rendelkezésre sem a szükséges személyzet, sem az eszközök, sem a körülmények a szülő anya, vagy az újszülött életének megmentésére, mert esetlegesen percek alatt kell cselekedni. Ezen felelősség alól semmi nem mentesíti.
4.Nem csupán a mindenhatónak gondolt gépek tömege csökkenti a rizikót, hanem egy szülész-nőgyógyász szakvizsgával rendelkező orvos, aki - esetünkben rendelkezik a megfelelő gyakorlattal és moralitással, mert azért ne temessük el általánosítva az egész szakmát - helyben van.
5. Nem próbálok meg egyenlőséget tenni a különböző okkult felfogások és az otthonszülés közé, csupán az értelemre próbálnék hagyatkozni.
6. Minden gyerekem születésénél ott voltam, a feleségem elmondása alapján ezzel nagy segítséget nyújtva neki, mely természetesen elsősorban lelki és nem fizikális, mert arra ott a megfelelően képzett személyzet, akik a mi eseteinkben a legnagyobb odafigyeléssel tették dolgukat. Viszont az is megnyugtatta, hogy ha komplikáció lépne fel, minden segítség karnyújtásnyira van.

Nem érzem, hogy el kellene marasztaljalak a véleményedért, attól függetlenül, hogy esetleg nem ugyanazon vagyunk.

J.G. 2010.10.06. 13:16:38

@felucca: A devizahitelekre is volt igény, aztán mi lett belőle. Az igény és a gondolkodás nem mindig jár együtt. Sőt..

Archenemy 2010.10.06. 13:17:33

@felucca: "Ezeken túl a legnagyobb, oltári nagy gáznak azt tartom, amit már mások is leírtak, hogy hoppá, megjelent egy igény, de ezt nem kezelik, hanem a legostobább módon törvényt hoznak ellene."

Nekem például van egy olyan igényem, hogy ha megtetszik egy nő, azt megbaszhassam, ha tetszik valami, azt elvehessem, illetve ha idegesít valaki, azt lelőhessem. Sok embernek még ugyanez az igénye. És ezek a barom törvényhozók meg ahelyett hogy ezt respektálnák, egyszerűen betiltják, micsoda antidemokratikus, elavult, merev szabályozás ez kérem?

felucca 2010.10.06. 13:17:40

@hadada: ...aztán eljött egy még modernebb kor, amikor a közegészségügyi ellátás színvonala soha nem látott mélységekbe szállt alá, karöltve az emberi (orvosi) hozzáértés és hozzáállás mélyrepülésével, ezért az anyák egy része más megoldás után nézett...és talált ilyet.

Beírásod a tipikus modern ember gondolatvilága, aki szerint a fejlődés egyenesvonalú, monoton növekvő. Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, vannak ebben vargabetűk és spirálisan le-föl ingázó szakaszok. A gyógyítás története a tünetek megszüntetésének a története, a valós okok vizsgálata nélkül.

lumi888 2010.10.06. 13:18:55

@punkcsaj: az orvosváltás és az otthonszülés között óriási különbségek vannak. Azzal, hogy elmész egy másik dokihoz, mert nem vagy megelégedve a régivel, még kórházban fogsz szülni.

Egy dologban egyetértünk: a világ nem fekete-fehér. Csak akkor te is olvasd át újra, amiket eddig leírtál...

flora.a 2010.10.06. 13:19:40

@fehérzaj: az a nő egy halálmadár, a fejére van írva... aki meg szóba áll vele, nem normális. Ha már másból nem tudja észrevenni magát, hogy nem neki való amit csinál, az első tönkretett kis életnél már kapcsolhatott volna. Ja, hogy ez kényelmes bő keresetet biztosít? Sokan élnek vissza az emberi ostobasággal...
Az ösztön: ha nem lenne orvostudomány, nemcsak én és a gyerekem patkoltunk volna el szülés közben, de már anyám sem született volna meg. Persze, régen nem kórházban szültek, de nem véletlen, hogy bekerült oda a szülés. Azért ne feledjük már el ennyire a múltat.
Csak hogy ne legyen félreértés, az én szülésem nehéz volt, a kórház egy utolsó koszfészek (SOTE II. női klinika), a nővérek életúntak, vagy csak "kiégettek" mégsem bántam meg, hogy végigszenvedtem ott azt az időszakot - a kórházat mondjuk igen, másikat kellett volna választanom.

nyitraig 2010.10.06. 13:19:43

@belekotty: nyugi pajti, tudom, te mindent tudsz, pont ezt írtam.

felucca 2010.10.06. 13:21:23

@ÁkiBáki: Ezzel alapjában véve egyetértek, azzal a megjegyzéssel, hogy a szülész-nőgyógyász szakorvos helyben van itt is, mivel ott van Geréb Ágnes, vagy valamelyik kollégája. Én sem marasztallak el a véleményedért, kifejezetten kellemes volt olvasni a sok bosszúszomjas barom után. Én azt szeretném, hogy legyen meg a választás szabadsága egy olyan ügyben, ami máshol már egyértelműen működik.

Da Real Knee Grow 2010.10.06. 13:22:56

@felucca:
"A gyógyítás története a tünetek megszüntetésének a története, a valós okok vizsgálata nélkül."
Egy szó: PENICILIN.
Ennyit az elméletedről.

genyamagyar 2010.10.06. 13:23:04

Egy kérdést kell csak megválaszolni:

A kórházban nagyobb biztonságban van-e a születendő gyermek, a szülő nő, mint otthon?

Egyszerű kérdés az otthonszülést pártolókhoz. Akkor most lehet válaszolni!

punkcsaj 2010.10.06. 13:23:11

@68nyara: nem tartalak himsoviniszta bunkónak, hiszen nem ismerlek. ne ferdíts, kérlek.
a szüfrazsettek példáját azért hoztam fel, mert annak idején ők is egy olyan dolog mellett álltak ki eléggé radikális módon, amit az akkori társadalom elítélt, és elképzelhetetlennek tartott.

nem azért vagyok kórház-ellenes, nevezd így, ha akarod, mert nem kaptam kellő felvilágosítást bizonyos ügyekben.

ha ismernél, tudnád, hogy milyen lassan hozok döntéseket, pontosan azért, mert szeretek mindent minden oldalról jól megvizsgálni, és azokból megpróbálok levonni egy objektív következtetést. az életem elmúlt 35 évében rengetegszer találkoztam a kórházakban nemtörődöm orvosokkal, akik egy számomra fontos problémával kapcsolatban lekezelően bántak velem, megaláztak, és ami a legnagyobb baj, hogy nem kezeltek megfelelően.
mert mondjuk rossz napja volt, vagy mert már 1000 ilyet látott, vagy mert már olyan rég dolgozik ebben a szakmában, hogy belefásult. vagy mert nem értett hozzá.

nem kötelező az egészségügyben dolgozni. el lehet menni máshová. nagyon sajnálom azokat az embereket, akiknek a munkájuk nem az, amit igazából szeretnének, és ezért nem végzik kellő szeretettel, beleadással. akkor inkább váltsanak. ha ez ráadásul egy orvos vagy egy nővér, akkor sajnos nagyobb kárt tud okozni, mint ha egy "szimpla" bolti eladó lenne. max nem vásárolok abban a boltban mégegyszer. de ha 10 évig félrekezelnek 9 évig egyetemre járó orvosok, az szerintem baj.

kb egy kórházat láttam eddig, már nincs meg, ahol az ápolók például lelkiismeretesek voltak a betegekkel szemben.

bár ez mind nem tartozik szorosan a tárgyhoz, elnézést, elkalandoztam.

OM617.912 2010.10.06. 13:23:21

A probléma lényege a feudalizmus.

Jelenleg egy a polárosodást kihagyó feudalista rendszerből némi szockón át újra beléptünk az attilába bújtatot feudalizmusba, ahol a földesúr / burzsoá, válallkozó, politikus, ügyvéd, orvos/ "bácsi" monja meg a tutit..
és ez van az emberek fejében.

Megkérdezné, kazahsztánban, türkmenisztánban, mongóliában, norvégiában és az egyesült királyságban van e otthonszülés?

köszi

kicsit zagyva voltam...

felucca 2010.10.06. 13:23:23

@flora.a: OK, neked például nem kell Geréb Ágnesnél szülnöd, kifejezetten ellenjavallott. De más véleményét hagyd békén, ne próbáld megmondani a tutit az ő gondolataik ismerete nélkül!

felucca 2010.10.06. 13:24:52

@genyamagyar: Ugyanolyan biztonságban van. Leírtam, miért. Ezért szabad a választás.

Mondjuk most, hogy kommandódok törnek rá a szülő nőkre...lehet, hogy pillanatnyilag mégis a kórház a nyerő?:)))))

igyugyaz 2010.10.06. 13:25:08

@felucca:

Nézd, az emberekben ellenszenvet vált ki a felelőtlenség, főleg ha az egy gyerek rovására történik, nekem azzal semmi bajom ha valaki egy sámánnál végeztet magán koponya lékelést ahelyett, hogy kórházba menne, szíve joga, de az újszülött egy másik ember, bármilyen nehéz is elfogadni úgyhogy a szülő ne veszélyeztesse azért, mert képtelen elviselni pár nap kellemetlenséget.

lumi888 2010.10.06. 13:25:38

@fehérzaj: Add el a hűtődet, a kocsidat, dobd ki a mikrót, köttesd ki a vezetékes vizet, a gázt, az internetet. Dobd ki a tévét és a mobilt, vágd el a villanyvezetéket.
Na, akkor most éljen a múlt század!!!! Élj az ösztöneid szerint okoska!

treedog 2010.10.06. 13:26:20

amúgy vannak magánkórházak, ahol a szoba kb úgy néz ki, mint lakrész egy sokcsillagos hotelben. Nem akarok direkt reklámot csinálni, de van ahol egy szülés megvan 500k-ból.

Ezzel nincs baj, közel vannak az orvosok, a műtő, stb, ezt választani nem felelőtlenség a szülők részéről.

Geréb nem a kórházi szülés alternatívája. Őt így kezelni olyan, mint a csecsemők emésztőgödörbe hajítását fogamzásgátlásnak nevezni. (sok példa van erre Magyarországon, tipikusan az otthonszülő nők ölik meg így gyermeküket)

Ha évente csak egy-két embert lehetne megmenteni az otthonszülés tiltásával, már akkor indokolt lenne, de jóval többről van szó. Már az is több, amit Geréb megölt, megnyomorított, nemhogy akiket meg fog a jövőben ölni, mert sajnos a védekezése, amit a bíróságon előad: "a szülő nő döntött arról, hogy nem megy kórházba, én mosom kezeimet, nem kényszeríthettem" másként, mint gusztustalan csúsztatásként, nem definiálható.

Rábeszéli a nőket a neki jövedelmező, de a gyermeknek nagyon kockázatos útra, és ha baj van, akkor hárítja a felelősséget: "jaj, hát ki számíthat arra, hogy ikerterhességnél komplikáció lép fel" (konkrét példa) Pedig még egy félhülye és lelkiismeretlen szülész is megmondta volna, hogy bizony nagyobb a kockázat.

Csakhogy a kockázatot nem Gerébnek kell viselnie... Ezúton is gratulálok az összes lelkiismeretlen hülyének, aki hozzá fordul.

felucca 2010.10.06. 13:26:31

@hadada: Nem érted. A Penicillin is tünetet szüntet meg.

lumi888 2010.10.06. 13:26:48

@felucca: előbb a mentősök törtek szegény szülő nőre, hogy újraélesszék a babáját.

Dr Kangörény 2010.10.06. 13:26:58

1. nem tudom, tényleg kommamdósok vitték volna-e el ezt a debil nőt, de nem hiszem.
2. Tolvajt be kell zárni, akár tizenéves csitri, akár nyugdíjas nagymama.
3. Tőlem mindenki ott szül, ahol akar, de:
ha nem biztosítja a szülő a maximális biztonságot a kórházi szüléssel, akkor egyrészt fizesse a mentő és a sürgősségi ellátás költéségeit, ha tartósan sérült lesz a gyerek, ne kapjon emelt összegű családi pótlékot, ne kapjon a sérülten felnőtt gyerek rokkantsági ellátást, a szülő fizesse az összes orvosi kezelés költéségt és vállalja a büntetőjogi felelősséget a szülő, ha bekövetkezik a legrosszabb - meghal a gyerek.

Mert jelen pillanatban a geréb ágnes félék más farkával verik a csalánt, ha bekövetkezik a baj, akkor tárt karokkal várják a társadalombiztosítási és állami juttatásokat - amikre talán nem lenne szükség, ha kórházban szülnek.

Javaslom mindenkinek a figyelmébe, hogy az extrém sportokat űzőkre sem terjed ki ezen tevékenység közben a társadalombiztosítás, pedig ezen sportok űzői sem akarják halálba zúzni magukat, nem akarnak megsérülni, pusztán a nagyobb az esélyük arra, hogy valami baj történik velük, ezért kivették őket a tb-ből.

szempontpuska 2010.10.06. 13:28:51

@felucca: Az első részre azt mondom: kórháza válogatja.
Nekünk 3 gyerekünk született kórházban (apaként) mindhármon benn voltam. Jó volt a légkör, jó volt az ellátás, jók voltak a körülmények. Nyilván (finoman szólva) nem mindenhol ezek az állapotok vannak, de ez nem magánklinika vagy ilyesmi volt.

Egy olyan mondástól, hogy "a kórház, a beteg emberek szállodája" még nem mondok le a biztonságról, az életről, az ellátásról. Egy ilyen lózung ehhez kevés.

A második részét illetően, lehet hogy igazad van (hajlok rá, hogy biztosan). De ilyen igazságtalan szabályozás/tiltás, és még inkább az ebből eredő feltételek hiánya miatt igenis bűnös felelőtlenség, dafke, és sokadszor gyermekek életét veszélyeztetni.
Ez meg Gerébről szólt

Da Real Knee Grow 2010.10.06. 13:30:15

Ja és még egy dolog, én nem vitatom annak jogát, hogy választhasson a szülő, hogy hol szül.
DE!
Abban az esetben ha az otthonszülést választja, alá kell írnia egy dokumentumot, amiben vállalja, hogy ha bármi baja lesz a gyereknek születés közben, ami kórházban kivédhető lett volna, akkor az büntetőügyi eljárást fog eredményezni ellene.

felucca 2010.10.06. 13:30:36

@lumi888: Ez egy primitív, demagóg hozzászólás volt. Én döntök arról, hogy használok-e hűtőt,mobiltelefont és szülésznőt. Az egyiket használom, a másikat nem, a harmadikat módjával. Tetszés szerint. megvan hozzá a döntési szabadságom. Pl. most éppen számítógépet használok, pedig nem lett tőle jobb az élet....

Fekete Dália 2010.10.06. 13:32:13

@flora.a:
Részben iagazd van, de csak részben.
A szülészorvosk tudod mennyit leresnek a egy egyetemi klinikán?
Felénk 50-től felfelé kezdődik egy szülés, számold ki ha min. egy nap egy fogadott szülése van egy alacsonyabb beosztású orvosnak, akkor min. 1 milliót visz haza havonta adózatlanul.
A adjunktusnál, docensnél 80-100-nál kezdődik egy szülés, lehet számolni.
Kihagytam még az egyéb nőbetegeket, akiket naponta ellátnak, mindezt le-fel szaladgálva a műtő-szülőszoba-ambuláns rendelés között.
Nem véletlen, hogy a szülészetek parkolóinál akár a jaguártól az audiig mindenféle luxuskocsi megcsodálható, ja még hammer is, persze ezek nem a betegek kocsijai.

Da Real Knee Grow 2010.10.06. 13:34:05

@felucca: "Nem érted. A Penicillin is tünetet szüntet meg."

ÚRISTEN DE SÖTÉT VAGY TE JÓ ÉG!!!!
Azér a bacilusokban és batériumokban hiszel ugye? Vagy a föld is lapos még szerinted?
Ja tudom már, te az egyike vagy azoknak aki szerint minden betegség pszichés mi?
Menjél Afrikába és meséld el az AIDS-es gyerekeknek, hogy felhagyunk minden orvosi kutatással, mer úgyis csak a tüneteiket tudnánk enyhíteni.
Aztán gyere haza, kapjál el pestist egy mókustól, és ne vegyél be antibiotikumot mer úgyis csak a TÜNETEKET ENYHÍTENÉ.
A SÖTÉTSÉG ZÁSZLÓSHAJÓJA VAGY.

punkcsaj 2010.10.06. 13:34:59

@lumi888: vagy kórházban, vagy nem, ha úgy esik, akkor útközben az árokparton.

ha jól emlékszem, egyszer sem írtam azt, hogy én hol fogok szülni, és azt se mondtam, hogy szüljön mindneki otthon.

egyet mondtam többször és határozottan, hogy legyen joga a nőknek eldönteni, mit szeretnének, és ebben kapják meg megfelelő segitséget és támogatást.

az orvosok pedig ne gyerekként kezeljenek felnőtt embereket.

azért lettem feminista vagy csak wannabe-feminista, mert rengetegszer tapasztaltam a férfiak részéről azt a rettenetes lekezelést, amit csak azért engedtek meg maguknak, mert én csak egy nő vagyok.
kezdve a munkatársaktól (mert el se tudták képzelni, hogy nő létemre tudom olyan jól csinálni a munkámat, mint ők. 100x keményebben kellett bizonyítanom, hogy elismerjenek. sikerült), a villanyszerelőn át, az orvosig.

ugynezt érzem pl ebben a kérdésben is. férfiak mondják meg, hogyan szüljön egy nő. nem feltétlenül azt, hogy helyileg hol (otthon, születésházban, kórházban), hanem, hogy milyen pózban, milyen ruhában, hány órakor, mely napon.

lumi888 2010.10.06. 13:35:11

@felucca: én inkább az orvosok sintérhez hasonlítását, és az egészségügy becsmérlését tartom demagóg dumának.
Primitívnek meg csak azért nem hívlak, mert belém neveltek jómodort.
Kívánom, hogy tényleg soha az életben ne legyen szükséged az orvosokra.

felucca 2010.10.06. 13:35:20

@fehérzaj: Összehasonlításul, Gerébnél anyukánként 60 ezer a szülés, gyerekszámtól függetlenül. Ebben az összegben a teljes segítői gárda, dúlák benne vannak. Hozzánk nem Jaguárral, koszlott, lestrapált Forddal jöttek. Biztosan megtévesztésül:))))

Fekete Dália 2010.10.06. 13:35:34

@lumi888:
Nem baj, hogy mindez a múlt század találmánya?:)))

Egyébként ez hogy jön a szüléshez?

AnnaKarenina 2010.10.06. 13:36:56

@felucca: "Ennek az egész hisztériának mélyebb értelme van: Sérül a férfi- és rációcentrikus világkép, mert a nők szót kérnek és sok helyzetben bebizonyosodik, hogy a jobb agyfélteke (ráció) hülyeségeket szül, szemben a ballal (megérzés, ösztönök).
Ezért a férfiak és a rációcentrikusak háborűt indítanak, mert képtelenek elviselni a másképpen való gondolkodást.
Ennyi. De a folyamat elindult és nyilván erősödni fog. Lehet törvényt hozni ellene, de ez nyilván röhejes. Mindezt racionális férfiként gondolom. Hajrá, otthonszülő nők!"

Én úgy emlékszem, hogy a kórházi szüléseknek csak egy mélyrepülése volt, amikor a kórházban szült nők nagyobb eséllyel haltak meg, mint az otthon szülők, de ezt Semmelweis Ignác megoldotta.
Amúgy meg kórházinak nevezzük a szülést, de csak azért mert kórházakban vannak, a szülészeti osztályok nem betegosztályok, csak éppen anyának, gyermeknek orvosi ellátásra is szüksége van.
Forradalminak, vagy a nők felszabadításának semmiképpen sem nevezném az otthon szülést, hiszen évszázadokig ez állt csak a nők rendelkezésére, teljesen természetes módon beletartozott, hogy a nők és újszülöttek egy része belehalt a szülésbe szakszerű segítség hiányában.
Geréb Ágnesnek azzal a lánglelkével inkább azon kellene küzdenie, hogy az otthon szülést engedélyezzék azoknak, akik ezt akarják választani. Akkor ennek is lenne protokollja. (Bár ez elég zűrösnek látszik: nyilván azokat a terheseknek lehetne engedélyezni, akiknél semmi nem utal jövőbeli komplikációra, ugyanakkor egy váratlan komplikációt soha nem lehet kizárni, ezt most próbáld meg jogszabályba foglalni, meg azt a felelősséget is, hogy komplikáció esetén azonnal rendelkezésre állnak-e orvosok, eszközök, vagy ehhez mentővel utaztatni kell őket.)
Egy ember a saját életét veszélyeztetheti (ld. nem egyezik bele egy életmentő műtétbe pl.), de ha már egy másik ember életéről is szó van, ő nem dönthet.

felucca 2010.10.06. 13:37:11

@hadada: Csókollak, szerintem most hagyjuk abba, egyrészt, mert nem érted, másrészt meg még a végén felidegesíted magad.

ÁkiBáki (törölt) 2010.10.06. 13:37:17

@felucca: Amennyiben a szükséges feltételeket tudják biztosítani - minthogy ez jelenleg alkotmányos kötelezettség - akkor mindenki ott szül, ahol jól esik.
Ha ez nem sikerül, akkor viszont marad a régiben, mert a jelenlegi jogi szabályozás szerint Geréb Ágnes tevékenysége törvényellenes.
A kérdés már csak az marad - amennyiben minden feltétel teljesül - mennyiben lesz az otthonszülésre tömegigény, mert ennek megfelelően kell a jogi és egészségügyi hátteret átalakítani
Megmondom őszintén, nem sok esélyt adok ennek. Még nem.
A saját véleményemet alapul véve nem is látom kardinálisnak a problémát, én inkább az egészségügyünk minden szempontból való reformja mellett lobbiznék, hogy az anyák szívesen menjenek szülni kórházba, mert olyan körülményeket tudnának ott teremteni, hogy eszükbe se jusson otthon szülni.
Erre is van jó példa, de sajnos abban is van igazság, hogy a kórházak többségére nem ez a jellemző.

Billy Cole 2010.10.06. 13:37:22

@felucca: Látom nagyon belejöttél...Penicillin

Te melyik halmazba esel bele még az alábbiak közül?

a) gyereket csak Waldorfba járatom
b) védőoltást be nem adok, még csak az kéne
c) kenyeret a boltból? Hülye vagy mérgező!
d) palackozott ásványvíz, csapvíz? Meg vagy te őrülve? Van egy ismerősünk akitől a bio ionizált alpesi-hegyi-barlangi-thermál vizet vesszük
+1 utóbb felmerült: biogyapjúpulcsi

ámbátor 2010.10.06. 13:38:56

Sajnos a két lábra emelkedve járással, illetve az alma annak idejn való elfogadásával (világnézet szerint a nem kívánt törlendő) együtt jár, hogy a homo sapiens nősténye (már bocsánat a szóhasználatért) nem igazán képes egyedül szülni. Kiváltképp nem, ha a manapság jellemző módon táplálkozik, és ettől négy kiló körüli újszülötteket akar világrahozni. Illetve hát képes, csak magas a halálozási ráta. Szóval szerintem mindenki ott szül, ahol akar, de aki az otthonszülést propagálja tegye előre egyértelművé, hogy elfogadja az ezzel együtt járó valamivel magasabb csecsemőhalandósági illetve visszamaradó fogyatékossági rátát. És akinek ez így megfelel, lelke rajta.

treedog 2010.10.06. 13:39:21

@fehérzaj: az "ösztön" alapú hozzászólásod meg nettó marhaság volt.

Az is oké lenne, hogy a szülő nő megöli a csecsemőt, mint, mint a tisztán ösztönök által irányított kutyák?

ehhh

Kb. akkora okosság volt, mint amikor azt írtad, hogy a "penicillin csak a tüneteket kezeli". Best of comment, gratulálok.

treedog 2010.10.06. 13:40:33

ja bocs, felucca írta ezeket, nem fehérzaj.

felucca 2010.10.06. 13:41:20

@AnnaKarenina: Öööö...és próbálta valaki kezelni ezt a helyzete? Nem. Egyszerűbb bekaszlizni Gerébet. Eddig értem.

A felszabadulás nem valaminek a tagadása, hanem a választás lehetősége. Én nem szeretném, ha mindenki otthon akarna szülni, szüljenek nyugodtan kórházban! De legyen lehetőségük választani!

lumi888 2010.10.06. 13:41:23

@punkcsaj: Ha majd szülni fogsz, remélem, hogy rájössz arra, hogy az elveknél sokkal fontosabb az, hogy a gyereked egészségesen jöjjön a világra, és ha esetleg komplikáció történne, akkor megfelelő segítséget kapjatok mindketten.
Maradjunk annyiban, hogy nekem a pszichés megnyugvás az okozta a szülésemnél, hogy tudtam, kórházban vagyok, ahol minden felszerelés adott ahhoz, hogy az ott dolgozók a szaktudásuk teljességével elláthassanak akár engem akár a gyerekemet, ha gond lenne.

belekotty 2010.10.06. 13:44:00

@felucca: "Penicillin is tünetet szüntet meg. " - Te hülye vagy?
Arra meg kínosan kerülöd a választ hogy a "nagytudású" szülésznő miért nem tudta megcsinálni az újraélesztést, ehhez miért kellettek a mentősök?

Fekete Dália 2010.10.06. 13:44:18

@treedog:
Mi a baj?

Ne tessék már belemagyarázni ilyen hülyeségeket.
A természeti népeknél honnan tudja a nő, hogyan kell szülnie.
Mi már azt a keveset is elveszítettük amink volt.

A penicillinről meg nem is én írtam.
Figyelj jobban:)

felucca 2010.10.06. 13:45:27

@Billy Cole:

a) Eddig valóban Waldorfba járt, de most kivesszük, mert nagyo szar:(

b) Védőoltást megkapták
c) Kenyeret (teljeskiőrlésűt) a boltból, de a nőm otthon is szeret sütni.
d) Vizet egy forrásból szoktunk hozni, egy hónapra, ha elfogy, akkor marad a csapvíz.
+1 utóbb felmerült: azt nem tudom, milyen. Milyen?

Most összezavartam a közhelypaneleket, vagy nem?:)))

AnnaKarenina 2010.10.06. 13:45:30

@punkcsaj: Sok mindennel egyet lehet érteni, amiről írsz. Ez egy férfivilág még ma is, a sikeres nőnek sokkal inkább a férfiakhoz kell hasonlítania, mint a nőkhöz.
De a szüléssel kapcsolatban azt hiszem, túlzol: ma már sok kórház van, ahol mindenféle divatos módon is szülhetsz, nem kell vigyázzfekvésben a szülőágyon.

szvsz 2010.10.06. 13:45:47

@lumi888: Ooooo, ize. Mibol gondolod, hogy fizettek neki? Amugy k-ra nincs szabad orvosvalasztas, csaxolnek.
Azaz, persze. Minden van, ha meg tudod fizetni. Mi nem tudtuk, csak egy nyavajas halapenzre futotta a nogyogyonak. De annyiert meg nem ebresztik ido elott a Foorvosurat. Es csomo mindent csak Foorvosur csinalhat.

lumi888 2010.10.06. 13:46:55

@fehérzaj: Maradjunk annyiban, hogy amiket én írtam, az a múlt század végének találmánya. Ami ellen ágálsz, az a múlt század közepéntől indult be. Ahová időutaznod kellene, az a múlt század eleje. Ott aztán nincsen semmi orvosi hókusz-pókusz sztetoszkópokkal, ultrahanggal, magzatvédő vitaminnal - tényleg, azt most szabad?!?!? - tűkkel és fonalakkal. Csak az ösztönök, de az keményen!

treedog 2010.10.06. 13:47:23

@felucca: fogd már fel, hogy választásod csak saját magaddal kapcsolatban van!

A teáltalad propagált választási elv, olyan, mintha én azt mondanám, "a saját kezemmel azt csinálok, amit akarok", majd kiverném vele két fogadat. Ez beleférne a választás szabadságába? Nyilván nem, mert hátrányos kihatással lenne rád.

Ennél egyszerűbben nem tudom már megfogalmazni, ha nem érted, olvasd el még párszor.

treedog 2010.10.06. 13:48:55

@fehérzaj: figyelj jobban, javítottam, felucca írta ezeket a tömény baromságokat, bár mentségemre szóljon, hogy néha nehéz szétválasztani.

felucca 2010.10.06. 13:49:00

@belekotty: Bocs, nem bírom az iramot....
Szóval, Geréb nem tud újraéleszteni, de nem is erre vállalkozik. A tanfolyamon elmondják, hogy mire idáig fajulna a dolog, addigra el szokás jutni egy újraélesztésre alkalmas helyre (kórházba).

Nem hülye vagyok, hanem más vonatkoztatási rendszerben gondolkozom, mint te. Magyarul: igen, hülye, ha így érthető.

Billy Cole 2010.10.06. 13:49:08

@felucca: inkább igazoltad úgy 75%-ban :-)

köszi a válaszokat

68nyara 2010.10.06. 13:49:59

@felucca: szerinted pszichés okokon kívül visszavezethető e másra bármilyen betegség?

lumi888 2010.10.06. 13:50:40

@szvsz: Én vagyok azon ritka példányok egyike, akinek sikerült szabadon orvost választania és még csak nem is döngölt a földbe anyagilag.
Egyébként ha nem választott orvosnál szültél, akkor minek adtál hálapénzt?
Nem megsérteni akarlak, így kérlek ne értsd félre, de ez az eset vidéken történt?

belekotty 2010.10.06. 13:55:31

@felucca: "Szóval, Geréb nem tud újraéleszteni, de nem is erre vállalkozik. A tanfolyamon elmondják, hogy mire idáig fajulna a dolog, addigra el szokás jutni egy újraélesztésre alkalmas helyre (kórházba)."

- Aha. És ha szülésközben derül ki hogy mondjuk elzáródik a köldökzsinor, akkor tudod mennyi ideje van az újszülöttnek hogy ép aggyal jöjjön a világra? Felvilágosítalak, percei.

68nyara 2010.10.06. 13:56:04

@felucca: "zóval, Geréb nem tud újraéleszteni, de nem is erre vállalkozik. A tanfolyamon elmondják, hogy mire idáig fajulna a dolog, addigra el szokás jutni egy újraélesztésre alkalmas helyre (kórházba)."

szerinted, úgy cirka, mennyi idő áll rendelkezésre egy nyak köré tekeredett köldökzsinór esetén az újraélesztésre, valamint mennyi idővel a szülés kezdete előtt tudható ez a körülmény otthon szülés esetén? Valamint, tudsz e olyan esetről, amikor a légzés nem indult meg spontán, de erre semmilyen előzetes jel nem utalt a terhesség alatt?

AnnaKarenina 2010.10.06. 13:56:45

@felucca: Gondolom, a jogi szabályozásra gondolsz a helyzet kezelésével kapcsolatban. Azt gondolom, hogy nem az egészségügynek kell kidolgoznia az otthon szülésre vonatkozó javaslatot és protokollt, hiszen az egészségügy működtet egy nagy intézményrendszert a terhesgondozástól a szülésig, védőnő hálózatig, hanem azoknak, akik ebben hisznek, mint pl. Geréb Ágnes. Mivel van iránta társadalmi érdeklődés, nem hiszem, hogy ez elsikkadna, akkor tárgyalni kellene róla és jogszabályt, protokollt alkotni. Lehet, hogy elégendő volna pl. a holland mintáról tájékozódni.
Egyre azért szeretném felhívni a figyelmet: nagyon nem volna jó, ha a mai spórolós világban valakik ezt pl. arra használnák, hogy visszakényszerítsék a nőket az otthonaikba szülni.

Fekete Dália 2010.10.06. 14:00:26

@lumi888:
Most olyan sületlenséget írtál a gépkocsit mikor találták fel, és a hűtőt, az internetet sem akkor amikor ez nálunk elterjedt.
A magzatvédő vitaminokról meg azt suttogják(szülésznők, orvosok), hogy azért születnek mostanában óriási súlyú gyerkőcök, mert ezeket tömik magukba a kismamák.

Az ösztönt arra értettem, hogy kismamát egyes helyeken még mindig nem hagyják, intim környezteben, állva, ülve, féllábon, görnyedve szülni.
Az semmiképpen nem használ eg kismamának, hogy berakják egy többágyas kórterembe vajúdni.

Mégiscsak ő érzi mi neki a jó.
És ha már a tűket, fonalakat emlegeted, nem is kellene annyi felesleges gátmetszés, meg egy rakásnyi belső varrat, ha odafigyelnének a kismamára, nem siettetnék feleslegesen a szülést.

punkcsaj 2010.10.06. 14:03:05

@AnnaKarenina: sajnos egy csomóról nem tudok, állami kórházból tudtommal kettőben megoldható ez a "divatos" pózban való szülés. nevezzük inkább könnyebb és természetesebbnek. és még egyben pest megyében. a többi magánkórház.

és ezekben az intézményekben 1 db olyan szülőszoba van, ahol ezt valóban meg is tudod valósítani. ami vagy foglalt, vagy nem. aztán pedig, ha a szülés után is szeretnéd az otthoni körülményeket továbbra is , amennyire lehet, fenntartani, akkor szintén 1-2 darab olyan gyerekágyas szoba van, ahol ezt megteheted. vagy szabad, vagy nem. sajnos.

dömötör 2010.10.06. 14:04:52

Valaki idézzen már nekem valami forrást, amiből az derül ki, hogy nyugaton sokan/egyharmad/a szülő nők fele otthon szül?

Én ezt nem hiszem el.

A Wikipedia szerint a pár példaként felhozott országban 1-3% az otthonszülők aránya (UK, Ausztrália, asszem).

Szerintem otthon szülni ezoterikus hippifaszság, aki ennyire természetközeli egy nem-természetközeli világban, az miért nem mindenben az? Miért nem lakik sátorban, vadászgat-gyűjtöget, és hal bele a begyulladt bölcsességfogába? Miért pont a gyerekkel kell ezt csinálni?

És tegye föl a kezét, aki mindennemű orvosi beavatkozás nélkül eddig élete folyamán még mindig életben lenne.

Unter Bahn (törölt) 2010.10.06. 14:04:59

- Én úgy olvastam, hogy nem szülésre készültek, hanem felkészítő foglalkozás volt, eközben indult be a szülés. Persze - szerintem - épeszű ember kórházban szül, de azért nem árt, ha tisztában van a szülés lefolyásával, mert mi a második gyermekünk esetében egy novemberi éjszakán az autóban szülünk az út szélén, ha nem lépem túl jelentősen a megengedett sebességet vagy meg kell állnom tankolni... Fingom nincs, mihez kezdtem volna:-(

- Geréb - ha tényleg kókler - azért csak tett valami pozitívumot is, amellett hogy egy +kockázatot jelentő szülési módszert képviselt, abban segítséget nyújtott, úgy hogy komplikációk kezelésére nem volt felkészülve.

- Mindamellett nem egy olyan asszony van a rokonságban - kapásból 4 jut eszembe -, aki orvosi nemtörődömség miatt szülés közben elvesztette a babát, szintén hanyagság miatt nem törődtek a gyengülő szívhangokkal, de amikor a köldökzsinór végül még a méhben megfojtotta a csecsemőt, nyíltan odavágták, hogy halott gyereket fog szülni, de ne ríjon, hanem nyomjon... volt akinél a terhesség ideje alatt a rendszeres MAGÁNORVOSI!!! vizsgálat ellenére akkor vették észre hogy elhalt a magzat, amikor az anyában már bomlani kezdett az embrió és ez miatt otthonában hirtelen rosszul lett. Tehát számomra a kórház mindössze annyival nyújt több garanciát egy Geréb Ágnesnél, hogy rendelkezésre állnak a vészhelyzeti eszközök, a humán oldal azonban nem biztos, hogy jobb, mint Geréb a maga felelőtlenségével. Tudok olyan szülésről is, ahol a végig pénzelt doki a hosszú vajúdás alatt be sem nézett, a babát a szülésznő segítette világra és a baba mosásakor esett be az orvos:-( Ha itt komplikáció lépett volna fel, vajon ki oldja meg azt???

- Geréb Ágnes és Tasnádi: mit lehet mellettük és mit ellenük felhozni? Az egyik oldalon sok gyermeket, sajnos sok hibát és halált, rossz szándék nélkül. Másiknál... én jót nem tudok mondani:-(

Tasnádi most a házi őrizete mellett tovább kezeltetheti magát egy vidéki kórházban, ahol nagyembernek kijáró előnyöket élvez, doktornő viszi soron kívül a rendelésekre. Hála az internetnek, lehet tudni hogy többek között egy hamis elmeorvosi vélemény miatt is folyik ellene eljárás... no és milyen rendelésre jár???

És ez a nyilvánvalóan beilleszkedni képtelen, felkapaszkodott bűnöző ül a luxuslakásában, élvezi a vagyonát, amit senki nem kérdez meg hogy miből van, miközben szövögeti exneje és anyósa likvidálását, önbíráskodásba-zsarolásba keveredik, MIKÖZBEN ERŐSZAKOS CSELEKMÉNYEK MIATT MÁR FOLYIK ELLENE ELJÁRÁS!!!

Akárki, akármennyire is utálja Geréb Ágnest, tényleg gondolkodjon el, hogy Geréb vagy Tasnádi jelenti-e a nagyobb veszélyt, kit kell kommandósokkal őriztetni???

treedog 2010.10.06. 14:07:42

@Unter Bahn: ha a hullák számát nézzük, legjobb tudomásom szerint Geréb vezet.

Archenemy 2010.10.06. 14:08:05

@dömötör: "Valaki idézzen már nekem valami forrást, amiből az derül ki, hogy nyugaton sokan/egyharmad/a szülő nők fele otthon szül?"

Rossz helyen keresed, ott van közvetlen a "nyugaton kolbászból van a kerítés" szócikk mellett.

punkcsaj 2010.10.06. 14:09:24

@lumi888: szerintem az elvek közé tartozik a gyerekem egészsége és lelki egészsége is, de ezt most hagyjuk. ezért óckodom a kórháztól.

és hálás vagyok az úrnak, mert 2 PIC-es kórháztól lakom 2 percre és egy bababaráttól szintén. ha komplikáció lenne, és ez valamiért engem otthon találna. mert ugye zta még egyszer sem mondtam, hogy otthon fogok szülni, de mivel támogatom az otthonszülést mindenki automatikusan úgy veszi, hogy ott is fogok szülni.

devadel 2010.10.06. 14:09:31

1. az ország legnagyobb keresztapája nincs háziőrizetben, mert egy hivatalban levő miniszterelnöknek mentelmi joga van.

2. rivális gengszterek elintézése csúnya dolog, de közel sem annyira, mint a gyerekgyilkosság.

3. ha valaki miatt egyszer meghal egy kisgyerek, az gondatlanság. ha valaki ezt rendszeresen ismétli, az már szándékosság.

belekotty 2010.10.06. 14:10:07

Egy dolog egyértelműen kiderült. Geréb Ágnes "nagytudású szülésznő" nem tud egy újszülöttet újraéleszteni ha kell. Ez bőven elegendő ahhoz hogy ne folytathasson le szülést orvosi/kórházi segítség nélkül.
Aki ezt bevállalja ennek ismeretében, az egy felelőtlen barom.

tucsi 2010.10.06. 14:16:29

@hadada: még anyukám is otthon született 45-ben. Nagyapám lóval hozta a bábát. Én kórházban születtem és szültem. Nem volt rá semmi szükség.Nincs orvosi eláátásra szükség egy szülésnél.
Ami orvosi eset arra legyen az ellátás.
De hát akkor miből élne szegény szülésztársadalom, nemigaz? Az a rengeteg vizsgálat is mire kell? Ja ha beteg elvetessük, elfelejtettem.

lumi888 2010.10.06. 14:18:02

@fehérzaj: igazad van, az autó és a hűtő sem stimmel. Na de a te tűd és fonalad sem. El se tudod képzelni, hogy milyen cuccokat cipeltek a bábák, és az akkor még házhoz menő orvosok az otthon szülő nőkhöz 100-200 éve. Ajánlom figyelmedbe az Orvostörténeti Múzeumot.

Nekem sikerült kórházban labdán, majd állva szülnöm. Senki se parancsolt fekvő helyzetbe, nem kötözték ki a lábaimat és nem üvöltöztek velem.

Az a baj, hogy nagyon sok nőt beparáztatnak azzal, hogy milyen borzalmak történnek a szülészeteken, holott ennek a fele sem igaz.

treedog 2010.10.06. 14:23:22

@tucsi: ehh bazz, nagyon nem érted. Emberéletnél az egy százalékos kockázatnövekedés is elfogadhatatlanul magas. Mit szólnál, ha valaki tökrészegen közlekedne, arra hivatkozva, hogy százból kilencvenkilencszer nem csinál balesetet?

Da Real Knee Grow 2010.10.06. 14:24:42

@tucsi: És ha szülés közben derül ki hogy orvosi ellátásra van szükség akkor mit csinálsz előrelátókám?

Ja és nézd meg 45-ben mekkora volt a csecsemőhalandóság. Hátha a számok jobban beszélnek mint én.

Ja és Geréb Ágnesnél 150 ezer a szülés. De hát miből élne Geréb Ágnes?

Shinigami Daiko 2010.10.06. 14:27:24

@megint: erre vannak a kommandósok. Mégse küldhetnek közlekedési helyszínelőt?

punkcsaj 2010.10.06. 14:27:32

@hadada:

"Ja és Geréb Ágnesnél 150 ezer a szülés"

ezt honnan veszed?

Labancz 2010.10.06. 14:28:29

Egyszer már megszólalhatnának azok a szülők is, akik otthon szültek és meghalt, vagy maradandó károsodást szenvedett a gyermekük! Nekik mi a véleményük? Szülnének ismét otthon?

Fekete Dália 2010.10.06. 14:30:04

@lumi888:

Aki óriási pénzekért szül, az megteheti, nálunk egy alternatíva volt, ágyban vajúdni, szülőszobán kengyelbe szíjazott lábbal szülni.

Labancz 2010.10.06. 14:32:01

@hadada: "Ja és nézd meg 45-ben mekkora volt a csecsemőhalandóság. Hátha a számok jobban beszélnek mint én."
Nagyanyám 1910-ben született 17. gyerek volt, a legfiatalabb. 9 testvérét ismerte. Miről kell még beszélni???

Shinigami Daiko 2010.10.06. 14:33:20

@felucca: kimondottan nem kívánom Neked, de törjön el a lábad szilánkosan, és gipszeld be magad....

Az egész otthonszülési hóbort hasonlít ehhez a példához. Veszélyes üzem, amíg nincs baj, nagy a szánk, ha meg baj van, rögtön siessen mindenki ..

Fekete Dália 2010.10.06. 14:33:23

@lumi888:
Te írtad, hogy neked volt pénzed és megfizetted az orvost.
Nálunk egy alternatíva volt, vajúdni az ágyban, szülni kengyelben.

Miért kell fizetni a szülészeten?

Da Real Knee Grow 2010.10.06. 14:33:30

@felucca: egyszóval nem tudsz válaszolni a kérdésre. De válaszolj ezekre:
1 Hiszel a baktériumokban és azok közül is néhánynak egészségkárosító hatásában?
2 Szoktál szarás után kezet mosni? Ha igen MIÉRT?
3 Hiszel az Antarktisz létezésében annak ellenére hogy feltételezem még nem jártál ott? Ha igen miért?Ezt megválaszolom jó? Azért hiszel mert volt néhány tudós meg felfedező aki elment oda és elhozta neked ingyen és bérmentve a tudást.
Valamiért az emberek a biológiai és orvosi tudást nehezebben képesek befogadni és elfogadni, ami valahol érthető, de hosszú távon káros.
A penicilin nem tünetenyhítő, hanem baktériumölő. Ahogy az anti miotikum gombaölő. A fájdalomcsillapítók egy része valóban tünetenyhítő. Gondolom innen merítetted végtelen tudásod alapjait és terjesztetted ki mindenre ami "gyóccer".
Neked a 15. században kellene élned, (28 évig, merhogy az volt a várható élettartam) sokkal több elvtársad lenne akik érvágással gyógyítanának ki a megfázásból és a pestisből egyaránt.

felucca 2010.10.06. 14:33:46

@dömötör:

"...Szerintem otthon szülni ezoterikus hippifaszság..."

OK,szerinted az, ezért kérlek, hogy kórházban szüljél! Azt is elvárod, hogy másnak is ugyanaz legyen a véleménye, vagy megengedsz véleményeltérést? Köszönöm! Akkor ezekszerint, aki akar, szülhet otthon.

Da Real Knee Grow 2010.10.06. 14:34:55

@Labancz: Te most ugye ezt nem komolyan kérdezed? Remélem nem....

Shinigami Daiko 2010.10.06. 14:35:00

@fehérzaj: Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. Az más kérdés, h a befizetett adód/TB-d miért nem elég rá ...

Da Real Knee Grow 2010.10.06. 14:36:38

@punkcsaj: ismerősöm szült nála. (És igen túlélte.)

treedog 2010.10.06. 14:37:42

@felucca: igen, valóban otthon szülhet az, aki mást nem veszélyeztet vele. Ha meg tudja úgy oldani, hogy ne legyen ott a gyerek, akkor az "ezoterikus hippifaszsággal" nem követ el felelőtlenséget, mert csak magáról rendelkezik.

(egyébként nem az otthonszülést bünteti a törvény, hanem azt az orvost, szülész-nőgyógyászt, aki engedély és felszerelés nélkül praktizálva, be nem tartva a leghatékonyabbnak tartott protokollokat és a szakmai előírásokat, másokat veszélyeztetve dolgozik. Az otthonszülést csak KÉNE büntetni, pont azért mert a gyermekek tudatos veszélyeztetésére semmi mentség nincs.)

felucca 2010.10.06. 14:38:26

@hadada: Már leírtam, mennyi a szülés Gerébnél. Olvasol is, vagy csak írsz?

mérien 2010.10.06. 14:39:00

Aki Geréb Ágnesért lihegve otthon óhajt szülni, az a saját kényelmét óhajtja bebiztosítani a születendő gyermeke biztonságos világra jöttével szemben.
NO komment...
ui: Nem tudom Geréb Ágnes mit lépett volna, ha az egyébként tökéletesen viselt terhességem (semmi előjele nem volt a bajnak) során 29 hétre lépnie kellett volna. Hogy segítette volna világra a gyerekem.
Hála a SOTE I stábjának, a kislány ma kétévesen egészséges.
Lehet itt mondani, hogy de a komplikációmentes terhességekről van szó. Honnan tudjuk előre, hogy komplikációmentes lesz? Az orvos is csak feltételezi.
Ha meg otthon szülés, akkor előbb fordulnék egy tiszta lappal forduló szülész-bábához, mint a botrányokkal körülövezett GÁ-hoz.

Baldrick68 2010.10.06. 14:39:02

@tucsi:
Nézd azt senki nem vitatja hogy a terhességek nagy része gond nélkül lemegy, példa erre a wc-n szülő leányanyák.
A gond azzal a kb 10 -20 % -al van amikor valami gubanc van.
A legnagyobb gond hogy fogalmad sincs hogy speciel a 80 vagy a 20% -ban leszel-e.
Tudod én meg a feleségem valahogy nyugodtabbak vagyunk annak annak a tudatában hogyha valami gubanc van akkor a szomszéd szobában ott a műtő szakemberekkel felszereléssel miegymás.

A kisfiunk heteken belül fog megszületni egy bababarát kórházban (apásszülés miegymás).
És képzeljétek el kemény 5000 forintért lehetett járni előadásra meg terhestornára.
Mindenféle szakemberek (védőnő, szülésznő, orvos, családjogász) tartottak előadásokat a terhességről, a szoptatásról, magáról a szülés menetéről, mik azok a jelek amikor érdemes és mi az amikor azonnal be kell menni haladéktalanul a kórházba.
Volt pl. olyan terhestorna amin az apukák is ott voltak és azt gyakorolták hogy hogyan lehet segíteni a vajudásban az anyukának.
Az utolsó foglalkozás pedig magán a szülészeten volt ahol megmutatták az egész cuccot, végigvezettek bennünket hogy hol mi van, megmutatták a folyamatokat hogy hol kell bejelentkezni mi után mi történik, stb.

Ja és ez nem valami flancos magánkórház hanem a Győri Petz Aladár kórház.

Azt el kell hogy mondjam hogy pl. a Győri kórházban alapból 2 ágyas szobák vannak.
3 ágy csak akkor van ha csúcsforgalom forog fenn.

De ha akarsz akkor napi 10 000 forintért van külön VIP szoba, telefonnal internettel plazma tv -vel.

Fekete Dália 2010.10.06. 14:39:49

@Shinigami Daiko:

Mondjuk a kismama szül az orvos meg csak van.
Akkor miért is kellene fizetni?

Unter Bahn (törölt) 2010.10.06. 14:40:10

@treedog: Féltem, hogy valaki ezzel jön elő - nos neki szomszédnak ajánlom TP-t, biztos nem lakik rossz helyen...

De az rohadtul zavar, hogy valaki nem tud különbséget tenni "újszülött megölése" és "foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetés" között... "gyermekgyilkosság", OMG:-(((

Nyilván a kismama - ha akarja, ha nem - Gerébbel kénytelen szülni, aki a neki nem tetsző gyerekeket megöli, vagy hagyja meghalni...

Ha lenne erre egyfajta szakmai kötöttség, előírás, hogy az eü-vizsgálat mondja ki a végső szót, hogy adott kismama szülhet-e otthon, ehhez milyen minimális háttérrel kell rendelkeznie a bábának, akkor nemigen lenne miről vitázni.

Ebben a "Kurvaországban" azonban ezeréves hagyománya van az innovációk, másképp gondolkodók eltiprásának, találmányok elsikkasztásának vagy elhessegetésének, mint annak, hogy ha valamire van társadalmi igény, akkor ha már megszüntetni nem sikerül, próbálják meg szabályozott, biztonságos mederbe terelni a folyamatot.

A terhes nő BETEG, kórházban a helye, PUNKTUM!!! Majd itt megszül, ha itt leszünk jó, ha nem akkor nem, ha tévedünk majd a patológia kimosdat, a kórházban tét nélküli a meló, nem úgy mint annak a 'sintérnek'... ugye???

Ha dolgunk van, akkor van idő, vajúdhat tőlünk egész nap, ha sietünk akkor egy injekció és félóra múlva - így vagy úgy - kezünkben a gyerek, beforgott vagy sem, van komplikáció vagy sem, tkp csak lelkiismeret kérdése... van aki szereti tudni hogy addig minden rendben, van aki szerint meg "olyan még nem volt, hogy valahogy ne lett volna":-(((

treedog 2010.10.06. 14:40:15

@Labancz: én olvastam olyan ember hozzászólását, akinek meghalt a gyereke Geréb miatt. Több napig betege voltam a történetnek, ne akarj ilyent látni.

dzsaszper 2010.10.06. 14:42:24

@szempontpuska: "Most is csak a leintett mentőknek köszönthető, hogy a gyereket újjáélesztették."
Na ez így ilyen formában nem igaz.
Gerébék kezdték az újraélesztést a híradások szerint. A mentők meg befejezték. Nyilván jobb a felszereltségük, nem árt hogy mentő jött és kórházba vitte.

Normális országban egy bába hívása sürgősségi hívásként érkezik (mintha a mentők hívnák a kórházat). Ld. felicitasz.blog.hu/2010/05/17/egeszsegugyi_setak_kanadaban_4_szules_korhazon_kivul_es_korhazban
Ajánlom az egészségügyi séták sorozatot olvasásra.

Magyarországon meg ha gond van, akkor a bábák eltűnnek, nehogy letartóztassák őket (ilyenről hallottam már korábbról). Ez az őrült szabályozásnak köszönhető.

felucca 2010.10.06. 14:43:17

@treedog: A jelenlegi törvényi szabályozás szerint a gyermek veszélyeztetéséért az anya felel büntetőjogilag. Szülésnél is, három éves korában is, 10 éves korában is, stb.

Gerébék a szülésfelkészítésen elmondják ezt is, elmondják a rizikókat is. Senkit nem beszélnek rá és nem beszélne le róla. Ezekután mindenki saját büntetőjogi felelőssége tudatában dönt. Általában problémamentesen lezajlik a szülés. Annyira általában, hyog a döntésképes szülők ezt be is vállalják. Ha meg nem, akkor az pech.

Mi kell még?

Shinigami Daiko 2010.10.06. 14:43:19

@fehérzaj: mondjuk a fűtését, világításért, a szomszéd szobában készenlétben álló nővérért, stb. A kérdésed amúgy nagyfokú naivitást tételez fel, bocsi, nem akarlak bántani ...
Ha otthon szülsz, ugyanezek a költségek megvannak ... csak a hőstett miatt hajlamos vagy elfelejteni

punkcsaj 2010.10.06. 14:43:41

@hadada: érdekes, nekem más információim vannak.

dzsaszper 2010.10.06. 14:45:25

@belekotty: a hírek szerint Gerébék elkezdték az újraélesztést. Az apa kétségbeesett, szerzett mentőt. Egy mentő/kórház felszereltsége nyilván jobb, ezért jobb volt, hogy a mentők hamar átvették...
Nekem ez jön le a hírekből.
Az viszont gáz, hogy egy bába nem tud akár rohammentőt hívni.

Archenemy 2010.10.06. 14:46:11

@fehérzaj: jó ötlet, akkor mondjuk a rendőr is legyen ingyen, és csak ha elfog egy bűnözőt, akkor kapjon pénzt! Meg a tűzoltó is eleve csak van, veri a faszát egész nap az őrhelyén, hát ezért én nem fizetek, csak ha tüzet olt! Ha nincs tűz, nincs pénz!

felucca 2010.10.06. 14:46:12

@Unter Bahn:

"...A terhes nő BETEG, kórházban a helye, PUNKTUM!!!..."

Ez súlyos tévedés, ezzel az alappal nem is érdemes vitázni. Akár nagybetűs, akár nem.

treedog 2010.10.06. 14:46:40

@Unter Bahn: ne menjünk bele a jogi kategóriák vizsgálatába, van egy fogadásom, hogy jobban meg tudom azokat különböztetni, mint te egy tetszőlegesen választott ember segítségével akár.

Azt jól látod, hogy a probléma a protokoll hiánya (én simán el tudnék fogadni olyan szabályozást, ami úgy szól, hogy ha az orvos alacsony kockázatúnak ítéli meg a szülést ÉS a szakszerű segítség rövid időn belül elérhető ÉS pontosan lehet tudni, mikor ki miért felel, akkor megengedhető legyen az otthonszülés). Azt azonban nem lehet máskéntgondolkodásként értékelni, ha valaki a szakmai szabályok figyelmen kívül hagyásával sorozatban öli a pácienseket.

A jelen esetben a magzat nyakára tekeredett a küldökzsinór, és - bár kórházban nem lett volna ebből semmi gond - Geréb megszülesztette. (az esetek többségében nincs baj. Itt volt: a gyerekből élő muskátli lett)

gratulálok, éljen a forradalom, Geréb az egészségügy Galilleije.

Fekete Dália 2010.10.06. 14:47:34

@Shinigami Daiko:
A rezsiköltség a kórház dolga, nem az enyém.
A szomszéd szobában készen álló nővér: a szülésznőkről beszélsz?
A szülésznőknek konkrétan állanóan a vajúdóban kell tartózkodnia.
Az orvosnak is ott kellene lenni, ha már oda osztották be.

Az orvosok fizetése sem a kismama dolga.

dzsaszper 2010.10.06. 14:47:37

@treedog: olvastad felicitasz blogját (májustól kb. nyár végéig) arról, hogy hogy mennek a dolgok Kanadában?

felucca 2010.10.06. 14:47:50

@Shinigami Daiko:

Milyen hőstett? ne hülyéskedj már! Nincsen hőstett, csak SIMÁN, EZÉRT, VAGY AMAZÉRT NEM AKAR KÓRHÁZBAN SZÜLNI. PONT.

Fekete Dália 2010.10.06. 14:48:45

@Archenemy:
Te szoktál a rendőrnek hálapénzt adni, vagy a tűzoltónak?

Shinigami Daiko 2010.10.06. 14:49:04

akik jobban értenek hozzá, elmondják majd (itt), h a szülész orvosokat milyen törvényi szabályok kötik és miféle büntetések fenyegetik. Azon lehet filozofálni, h ezek a törvények jók-e, (én nem mennék bele), de amíg ez a felelősség az orvosokon van, addig nem igyekeznék ilyenféle Rózsa Sándoros mozgalmat indítani (mármint bocsi GÁ-s...)

Labancz 2010.10.06. 14:49:42

@hadada: viccelsz? Nagyanyámnak 8 testvére halt meg. Igaz a családi legendáriumból nem lehet tudni, hogy hányan születés közben, de gondolom, nem egy. :(

treedog 2010.10.06. 14:50:02

@felucca: nem igaz, ténykérdésben tévedsz. A veszélyeztetésért felel ugyan (nem csak az anya, hanem mindenki), de van egy szubjektív oldala is: mennyire elvárható az anyától, hogy felismerje a veszélyeztető helyzetet.

Na itt jön be Geréb felelőssége. Ha azt mondja az anyának, hogy lefolytat évi kétezerötszáz szülést, és sosincs gond, meg ő jobban ért hozzá mint bárki, és ezt az anya elhiszi, akkor az anya felelőssége kb a nullával lesz egyenlő, Geréb felelne a tragédiáért. (viszont nem felel, mert ő meg az anyákat okolja)

Shinigami Daiko 2010.10.06. 14:50:22

@felucca: a simán ezért vagy amazért annyit jelent, h a felelősséget sem vállalják abban az esetben, h mégis baj van. Ahogy most legutoljára is megtörtént. Akkor ugye rohajnon mindenki álljon készen, stb. mert valakinek kedve volt éppen ...

Brékingnyuz 2010.10.06. 14:51:36

Gerébnél 60 ezer a szülés, és apukát leküldheti a kedves anyuka mentőt stoppolni a ház elé, ha baj van. Megéri?

Labancz 2010.10.06. 14:52:12

@treedog: Gondolom, hogy milyen lehetett... Ezért nincs értelme az ilyen dogmatikus, indulatokat kiváltó posztnak.
De, hogy világos legyek: Tasnádinak is, Gerébnek is sitten van a helye. Én speciel, mindkettőt oda küldeném.

tucsi 2010.10.06. 14:53:01

Én úgy gondolom, ahogy pl. Hollandiában ismerősöm szült, mindkét srác otthon, és már az elsőt is sikerült gátvédelemben a világra hoznia.Itt esélyed sincs, csak 3 után, mert kényelmesebb az orvosnak, mint a gerinérzéstelenítő is mert már unja a fájdalom hangját. Ha nincs pár percre kórház, akkor a kórház melletti születésházban szülnek.
A szülés természetes folyamat. Választható biztonságos alternatívákat építsenek ki, ne boszorkányüldözzenek.1000 ből 20 halálozás a kb. kórházi mutató is.

felucca 2010.10.06. 14:53:38

@treedog:

"...Azt azonban nem lehet máskéntgondolkodásként értékelni, ha valaki a szakmai szabályok figyelmen kívül hagyásával sorozatban öli a pácienseket...."

Elképzelhető lenne, hogy ne keltsük a hangulatot ilyen csúsztatásokkal? Meg kellene határozni, hogy a "sorozat" mekkora teljes esetszámnál minősül sorozatnak. Mert nagyon gyatra eredmény jönne ki...

Szakmai szabályok figyelmen kívül hagyása? Általánosítva? Ilyet ne írj, mert ebből egy kórház se jönne ki szárazon. Általánosítva.

Majolica 2010.10.06. 14:54:03

1 valamit magyarázzatok el nekem szűk agyúnak! Milyen rendőrszakmai indoka lehetett a fegyveresek elleni harcra kiképzett elitegység bevetésének? Ez kiderült valahol a híradásokból?

felucca 2010.10.06. 14:55:27

@Shinigami Daiko:

"....Akkor ugye rohajnon mindenki álljon készen, stb. mert valakinek kedve volt éppen..."

Ugyebár az egészségügy egy szektorának éppen ez a feladata. Ezért van, akkor miért ne álljon készen és rohajon? Hm?

felucca 2010.10.06. 14:57:06

@treedog: Hát, Geréb ilyen hülyeséget nem mond, miért adod a szájába???

Fekete Dália 2010.10.06. 14:59:12

Azt ajánlom mindenkinek aki annyira hisz a kórházi orvosokban, hogy költözzön be 1 hónapra valamelyik szülészetre, és figyelje az összes születést.
Kíváncsi lennék rá, hogy milyen statisztikla jönne ki arról hány halálozás történt, mennyi a műhiba miatt született értelmi fogyatékosok száma, és hány fogyatékos, végtaghiányos gyermek született a "gondos" 9 hónpos orvosi ellenőrzés mellett, amely már a terhesség x hónapjától kiszürhető lett volna.

lumi888 2010.10.06. 14:59:16

@fehérzaj: Nagyon sokba került az dokim. Pénzt nem fogadott el, így kapott egy szivartartót meg egy szivart ajándékba.

treedog 2010.10.06. 15:00:34

@felucca: ez egy példa volt. Érted? "Példa". Viszont: szerinted szülne bárki is Gerébnél, ha feketén fehéren elmondaná a rettenetes halálozási statisztikáját, a korházi (babagyáras) sorozatszüléssel összevetve?

Labancz 2010.10.06. 15:01:16

@fehérzaj: Momentán nincs rá egy hónapom, de egy hetem sem. Ezért ne kímélj, áruld el inkább.

felucca 2010.10.06. 15:01:17

@treedog:

"...mennyire elvárható az anyától, hogy felismerje a veszélyeztető helyzetet...."

Mivel a szüléselőkészítés nagyrészt éppen ara irányul, hogy a sok-sok jelentkezőből kiszűrje azokat, akiknél komplikáció lehet, bármilyen szempontból, a válasz az, hogy nagyon elvárható. Az anyától is és Gerébtől is. És szűrnek is, keményen.

Ez a vita hangulatkeltő és megbélyegzésre törekszik. Ezért nagyon ízlésem ellen van.

treedog 2010.10.06. 15:03:44

@fehérzaj: itt az a kérdés, hogy a kórház jobban, vagy rosszabbul dolgozik-e a protokollokkal, mint forradalmár Geréb. A válasz egyértelmű: jobban.

Az az orvos, aki műhibát követ el, akár büntetőjogilag felelősségre vonható és (az intézményen keresztül) perelhető is. Ne beszéljünk zöldségeket. (Más kérdés, hogy a bizonyítás nehéz, de egyáltalán nem lehetetlen.)

Fekete Dália 2010.10.06. 15:04:49

@lumi888:

Aham.
És szerinted erre rajtad kívül kinek, és hol van lehetősége szülni ennyiért?

felucca 2010.10.06. 15:04:56

@treedog: Ez egy hülyeség, mivel nem összevethető számokról van szó. Azért nem, mert a szülések egy kis része Gerébnél kezdődik és a kórházban ér véget, nyilván rontva a kórház statisztikáját. A kórházban egyébként magasabb a halvaszülések aránya, mint Geréb saját kezei között, de nyilván nem a Gerébnél kezdődő, babahalállal végződő szülések miatt, hiszen a kettő között nagyságrendnyi különbség van.

tucsi 2010.10.06. 15:06:29

Még egy gondolat. Amikor felfektetnek 2 fájás közt az ágyra és aláíratják veled a 10 oldalt, ami menti a hátsójukat a komplikáció után az milyen? Őket is saját felelősségedre választottad, csak jobb az ügyvédi hátterük.

treedog 2010.10.06. 15:08:08

@felucca: ja, a "szülés előkészítő tanfolyam" biztos nagyon komoly szűrést jelent a harántfekvéses magzatok, a szülés közbeni méhlepényleválás, a köldökzsinór elzáródása, nyakra tekeredése vonatkozásában.

Az ilyen fasza kis szűrésnek köszönhető, hogy legutóbb Geréb a szülőcsatornába szorult magzat fejét megcsavarva akart segíteni (ami szigorúan ellentétes az előírásokkal), és nemes egyszerűséggel kitörte a nyakát.

Ha a vita ellenedre van, akkor rossz helyen jársz. Bocs, hogy kifejtem a tieddel ellentéetes véleményem, a gyermekek veszélyeztetése nálam ugyanis nem bocsánatos bűn. Ebben feltehetőleg különbözünk.

nácivadász tűsarkúban 2010.10.06. 15:09:00

valaki írta, hogy teljesen felesleges orvosi ellátás szülésnél. Én pl, meghaltam volna, ha azonnal nem veszi észre egy orvos hogy baj van és tolja anyámat a műtőbe császározni. A környezetemben többen elveszítették volna gyermeküket, vagy fogyatékos gyermeket hoztak volna világra, ha nincs azonnali orvosi segítség (vákuum, császár). Ha otthon derül ki mindez, a leggyorsabb mentővel is késő lett volna valszeg beérni, vagy legalábbis a rizikó nagyon magas lett volna a szülés előrehaladott szakaszában. szóval akkor miért is felesleges az orvosi ellátás? (ja és nem vagyok kórház és orvospárti, kifejezetten utálom a "szülész-társadalmat", de sosem tenném ki a születendő gyermekemet csak ezért veszélynek. )

Fekete Dália 2010.10.06. 15:09:42

@treedog:

Ha 9 hónapra egyébként egészségesen születendő gyermeked (3,45 kg-os) késői császározás miatt, órákig tartó vajúdás után belefullad a magzatvízbe.
Hogyan bizonyítanád, hogy az orvos volt a hibás?

Tudod, hogy az igazságügyis és aszülész annyira összezár, hogy csakis egy nagyágyúval nyerhetnél talán.

Da Real Knee Grow 2010.10.06. 15:10:39

@felucca:
Erre bezzeg tudsz válaszolni mi?
A többi kérdésre már nem mi?
SARLATÁN!
Ne moss kezet szarás után, mer ha vérhasat kapsz az nem azér van mer batériumok voltak a kezeden, hanem mer te vagy Gandhi reinkarnációja és új testbe kell költöznöd.

treedog 2010.10.06. 15:11:32

@tucsi: tökmindegy mit íratnak veled alá, ha nem vagy beszámítható bármi miatt (pl a szülés, baleset, drog hatása, vérveszteség, akármi). Jogi egyetemen első évesek is vágják ezt.

Az EÜ perekkel nem az a gond, hogy "jobb az ügyvédi hátterük", hanem az, hogy bizonyítani kell, hogy az orvos az előírásokkal (a beteg érdekével) ellentétesen járt el, és ez közvetlen összefüggésben van a bekövetkezett kárral.

genyamagyar 2010.10.06. 15:13:18

@Unter Bahn: Hol van az anya, a gyerek nagyobb biztonságban? A kórházban vagy otthon Geréb mellett?

lumi888 2010.10.06. 15:13:40

@fehérzaj: szerinted mindenki úgy és azzal szül, ahol és akivel akar. Én a kórházba mentem, ahoz a dokihoz, akinél szülni akartam. Arról nem tehetek, hogy rá nem lehet ráhúzni a pénzhajhász-sintér szereotípiát.
De remélem boldogsággal tölt el, hogy azért nekem is fájt a szülés. ;-)

felucca 2010.10.06. 15:13:51

@hadada: Bocs, elvesztem itt a hozzászólások között, mire nem válaszoltam?
Egyébként irígylem a sok ráérő kommentelőt, én munka közben próbálom, határidő előt...:)

Archenemy 2010.10.06. 15:16:51

@felucca: Geréb ugye nem csak a "sima" eseteket vállalja el? És eleve gondolom elsősorban a "környezettudatos", értelmiségi középosztály körében népszerű, akik az életvitelük miatt eleve sokkal valószínűbb, hogy életképes csecsemőt hoznak a világra.

A kórháznak meg be kell fogadnia mindenkit, az alkoholista, láncdohányos, 150 kilós anyukától a 30 fős rokonsággal érkező tizenöt éves felcsináltig, no és persze az összes problémás esetet is ők nyerik.

Ezek mellett a statisztikákat hasonlítgatni kb olyan, mintha én azt mondanám, hogy én mindig csak a hátsó udvarunkon autóztam, tehát én akkor sokkal jobban vezetek, mint bárki más, hiszen még sosem okoztam balesetet.

genyamagyar 2010.10.06. 15:16:53

@fehérzaj: "Kíváncsi lennék rá, hogy milyen statisztikla jönne ki arról hány halálozás történt, mennyi a műhiba miatt született értelmi fogyatékosok száma, és hány fogyatékos, végtaghiányos gyermek született a "gondos" 9 hónpos orvosi ellenőrzés mellett, amely már a terhesség x hónapjától kiszürhető lett volna. "

Mesélj! Milyen statisztikai jönne ki?

lumi888 2010.10.06. 15:16:57

@felucca: pedig a többségnek még méhe sincs, ami felett uralkodhat. :-DDDDDDD

Da Real Knee Grow 2010.10.06. 15:17:35

@felucca: ERRE (PS: én is dolgozom hihi:)

1 Hiszel a baktériumokban és azok közül is néhánynak egészségkárosító hatásában?
2 Szoktál szarás után kezet mosni? Ha igen MIÉRT?
3 Hiszel az Antarktisz létezésében annak ellenére hogy feltételezem még nem jártál ott? Ha igen miért?Ezt megválaszolom jó? Azért hiszel mert volt néhány tudós meg felfedező aki elment oda és elhozta neked ingyen és bérmentve a tudást.
Valamiért az emberek a biológiai és orvosi tudást nehezebben képesek befogadni és elfogadni, ami valahol érthető, de hosszú távon káros.
A penicilin nem tünetenyhítő, hanem baktériumölő. Ahogy az anti miotikum gombaölő. A fájdalomcsillapítók egy része valóban tünetenyhítő. Gondolom innen merítetted végtelen tudásod alapjait és terjesztetted ki mindenre ami "gyóccer".
Neked a 15. században kellene élned, (28 évig, merhogy az volt a várható élettartam) sokkal több elvtársad lenne akik érvágással gyógyítanának ki a megfázásból és a pestisből egyaránt.

belekotty 2010.10.06. 15:17:45

@felucca: "Ez a vita hangulatkeltő és megbélyegzésre törekszik. Ezért nagyon ízlésem ellen van. " - Te pedig egy a szakmájától bíróság által eltiltott, büntető eljárás alatt lévő sarlatánt védsz, aki mindezt semmibe veszi, ami sokak ízlése ellen való.

treedog 2010.10.06. 15:18:17

@fehérzaj: a császár választását a természetes úton történő szülés helyett az orvosok meghatározott okok alapján javasolhatják (most nyilván nem a "sürgősségi császárról" van szó, mert azzal talán még te sem mernél vitatkozni, hogy bizonyos esetekben hiba várni)

Van, amikor szerencsésebb lenne várni, az indikáció azonban azon alapul, hogy hogyan van a babának és a mamának a legtöbb esélye. tehát: "hogy a legjobb nekik". (most a pszichopata henteskéses orvosgyilkost hagyjuk ki a történetből pls, finoman fogalmazva: semmiképpen nem tipikus)

Ha a császárral van a babának több esélye, és mégis emiatt halt el, akkor senki nem felelős, bár a történet nem kevésbé szomorú, mintha pl. Geréb törné ki a nyakát egy hibásan alkalmazott műfogással. Csak utóbbi esetben a személyi felelősség is fennál ugye.

2010.10.06. 15:19:22

@fehérzaj: a magzatnál a köldökzsinóron keresztül történik az oxigénfelvétel. Ilyen baromságot, hogy belefullad a magzatvízbe kérlek ne mondjál. Kilenc hónapig nem fulladt bele ? Gondolkodni azt nehéz, megértem.

felucca 2010.10.06. 15:19:39

@Archenemy: Bocs, nem én hasonlítgattam, én éppen azt mondtam, hogy ilyen összehasonlítás értelmetlen.

És ha Geréb csak a "sima" eseteket vállalja, akkor mi van. Joga van hozzá.

Fekete Dália 2010.10.06. 15:23:05

@treedog:
Ez az eset nem mese volt, hanem megtörtént, és a pár második gyermekénél is kishíján megtörtént ugyanúgy, csak akkor már volt aki ordibáljon az orvossal, hogy mire vár még ha a kismama nem tágul, addigra a második is jó nagyot kortyolt a magzarvízből.
Ne gyere nekem azzal, hogy egy többórányi vajúdás után az orvos nem tudja felmérni a helyzetet.
Ez konkrétan műhiba.

Csak beugrottam 2010.10.06. 15:25:10

Szerintem az a "szülő" aki a saját kényelmét és érdekeit a gyermeke élete elé helyezi az megérdemli Gerébet, csak a gyereket sajnálom.A Kedves szülő nyugodtan pusztuljon.

Shinigami Daiko 2010.10.06. 15:25:13

@treedog: írod: "Geréb a szülőcsatornába szorult magzat fejét megcsavarva akart segíteni (ami szigorúan ellentétes az előírásokkal), és nemes egyszerűséggel kitörte a nyakát"
ha ez igaz, miért nem ül?
mármint dutyiban?

Fekete Dália 2010.10.06. 15:26:11

Szerintem a kórházban is fennáll az egyén felelőssége, csak ott jól elkenik az ügyet, amíg lehet.

felucca 2010.10.06. 15:26:45

@hadada:
Jaaa:)))

1 Hiszel a baktériumokban és azok közül is néhánynak egészségkárosító hatásában?

Igen. De a miértről valószínűleg megoszlana a véleményünk.

2 Szoktál szarás után kezet mosni? Ha igen MIÉRT?

Nem mindig:)))De ha eszembe jut, akkor azért, nehogy valaki utánam szaros kilincsbe nyúljon.

3 Hiszel az Antarktisz létezésében annak ellenére hogy feltételezem még nem jártál ott? Ha igen miért?Ezt megválaszolom jó? Azért hiszel mert volt néhány tudós meg felfedező aki elment oda és elhozta neked ingyen és bérmentve a tudást.
Valamiért az emberek a biológiai és orvosi tudást nehezebben képesek befogadni és elfogadni, ami valahol érthető, de hosszú távon káros.

Huh, micsoda ködösítés! Tényanyagot keversz feltételezésekkel.

A penicilin nem tünetenyhítő, hanem baktériumölő. Ahogy az anti miotikum gombaölő.

A baktérium ottléténak miértjéről és hatásáról valószínűleg jót veszekednénk.

A fájdalomcsillapítók egy része valóban tünetenyhítő. Gondolom innen merítetted végtelen tudásod alapjait és terjesztetted ki mindenre ami "gyóccer".

Nem.

Neked a 15. században kellene élned, (28 évig, merhogy az volt a várható élettartam) sokkal több elvtársad lenne akik érvágással gyógyítanának ki a megfázásból és a pestisből egyaránt.

Lehet, hogy boldogabban élnénk, a pestis dacára. De ezt megrögzött, racionális haladásfanatikusoknak nem lehet indulatok kiváltása nélkül elmagyarázni.

Na jó, de nekem határidőm is van:))))

Archenemy 2010.10.06. 15:27:02

@felucca: "Bocs, nem én hasonlítgattam"
+
"A kórházban egyébként magasabb a halvaszülések aránya, mint Geréb saját kezei között,"

fú ez az utóbbi nekem gyanúsan egy hasonlítgatásnak tűnik

tucsi 2010.10.06. 15:27:07

@nácivadász tűsarkúban: nekem ilyen is volt, sőt olyan is hogy vissza kellett hivatni az ügyeletes orvost, mert az enyém még nem ért be és vizsgálat után ment volna aludni a szentem:) szóltam ha segíteni akar most teheti meg.

2010.10.06. 15:27:46

@fehérzaj: komoly érveid vannak :-)
vicces sztrovacsek maga :)

treedog 2010.10.06. 15:28:34

@Shinigami Daiko: emlékezetem szerint a védekezés az volt, hogy nem Geréb tehetett róla, ő mindent megtett, hát mitadisten, a nő otthon akart szülni, Geréb csak segíteni akart, és sajnos rosszul választott eszközt. Megesik.

Persze kórházban nem esett volna meg, de arról nem ő tehet, hogy a nő nem akart kórházba menni.

treedog 2010.10.06. 15:30:54

@fehérzaj: tévedsz, polgári felelősség gyakorlatilag nem áll fenn.

Krisztina 2010.10.06. 15:32:04

Azert ha osszehasonlitjuk, hany ember halt meg a keresztapa illetve Gereb miatt, nem vagyok benne biztos, hogy Don Corleone vezet...mellesleg az anyosat legszivesebben a magyar lakossag 70%-a lesavaztatna.

Da Real Knee Grow 2010.10.06. 15:33:06

@felucca:
Tehát ha van egy veszett macska a kertben, akkor kiengeded a gyereket játszani vele, mert úgysem kapja el, mert a baktérium, vírus, nem úgy kerül oda, hogy....be sem tudom fejezni a mondatot, egyszerűen nincs értelme.
És hogy tényanyagot keverek feltételezésekkel? Ép ezt kéne felfognod/felfognotok hogy mindkettő tényanyag.

*sóhaj* Feladom.
1 dolog miatt nem haragszom igazából, mégpedig hogy jóindulatból gondolod/csinálod, amit csinálsz/gondolsz, ami valahol jó.
És azér moss kezet, hátha...:)

Shinigami Daiko 2010.10.06. 15:33:14

@Krisztina: mellesleg maga az összehasonlítás - a T. meg a G. - egy röhej. Hogy kerül a csizma az asztalra.

Archenemy 2010.10.06. 15:34:15

@fehérzaj: én úgy tudtam, hogy az anyaméhben a csecsemő többször is letüdőzi a magzatvizet, de nem lesz tőle baja, hiszen az oxigént a köldökzsinóron kapja. De most olvasom, hogy tényleg okozhat bonyodalmat:

www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2000/0009/magzatv/magzatv.htm

Fekete Dália 2010.10.06. 15:35:08

@treedog:
Na ez a problémám, hogy az orvosok tulajdonképpen még mindig azt csinálhatnak velem amit akarnak, felelősségvállalás nélkül.

felucca 2010.10.06. 15:43:06

@Archenemy: Ez valóban összehasonlítás, de csak azért, mert kérted:) Magamtól almát a körtével nem hasonlítok össze. Olvass vissza, ezzel kezdtem.

Egyébként össze lehet hasonlítani, de az nem mond semmit.

Krisztina 2010.10.06. 15:44:10

@Shinigami Daiko: Igen, ertelmetlen. Es nekem, mint az egeszsegugyi vonatkozashoz tobbe-kevesbe erto embernek kurvara elegem van a sok okorbol, gerebekbol, homeopatiabol, kezratetbol, tavgyogyitasbol, stb. Azt ebben az orszagban mindenki tudja, hogyan kell immunerositeni de azt annal kevesebben, mitol barna a szar, hogy egy kedves internetes forumozo szolasaval eljek. Elnezest, nem szoktam vulgaris lenni, de az egyetlen, amitol teljesen kijovok a beketuresbol, az az emberi hulyeseg. Mindenki pontosan tudja, hogy a sebesz/szulesz/belgyogyasz mit rontott el, de egy egyszeru receptet egy keltttesztarol nem tud kovetni. Bazdmeg.

felucca 2010.10.06. 15:46:30

@hadada: Jaj, ez csúsztatás, arányaiban nem összehasonlítahtó veszélyforrásról van szó.

Az orvostudomány története az okok kezelése helyett a tünetek kezeléséről szól, ehhez tartom magam. De hogy jön ez Gerébhez?

treedog 2010.10.06. 15:48:04

@fehérzaj: a polgári felelősségről beszéltem, mert azt az egészségügyi szolgáltató (a kórház) viseli. Van kötelező felelősségbiztosításuk stb.

Büntetőjogi felelősség akkor vetődhet fel, ha gondatlanság, vagy szándékosság megállapítható. A különös szabály kb. így szól:

"Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés
171. § (1) Aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés
a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,
b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

...

(3) Ha az elkövető a közvetlen veszélyt szándékosan idézi elő, bűntettet követ el, és az (1) bekezdés esetén három évig, a (2) bekezdés esetén - az ott tett megkülönböztetéshez képest - öt évig, két évtől nyolc évig, illetőleg öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

treedog 2010.10.06. 15:49:24

ja és a lényeg, az előző hozzászólásomhoz. Annak a kontrollja, hogy Geréb, vagy az orvosok ne tehessenek meg veled bármit, a "foglalkozás szabályai". Ezért lényeges, hogy szabályozva legyen, mit tehet meg és mit nem egy orvos, vagy épp egy bábaasszony.

Hugo2010 2010.10.06. 15:50:08

Hú, b..sza meg! Az egy dolog, hogy a G. Á. nem normális, de a posztoló sem épp elméjű. Igazából azokat az elvetemült leendő szülőket nem értem, akik az ismert ügyek után még mindig azt hiszik, hogy G.Á. jó választás a szülés levezetéséhez. Mit gondolnak? Velük ilyen nem fordulhat elő, csak másokkal? Amennyiben a gyerek az ő döntésük alapján sérül (esetleg maradandóan), hogy számolnak el a lelkiismeretükkel? Az esetlegesen magát ellátni nem képes gyereket hagyják éhenhalni, mert az így természetes? Én az ilyen szülőket büntetném igazán, nem az IMEI-szökevény G.Á-t. Gyereket elvenni tőlük és irány a sterilizálás.

mobo 2010.10.06. 15:52:46

Ha az otthonszülés alatt nem feltétlenül az otthon, illatgyertyák erdejében lefolytatott szülést, hanem a szabadabb, az anya számára szükséges, emberibb körülmények közötti szülést értjük (helyileg akár kórházban), amely során nem egy gépészmérnök szemléletű férfi orvos dolgozik a kismamán úgy, mint egy munkadarabon, akkor nagyon is pártolandó ez a mozgalom, természetesen.
Szabad pozícióválasztás, az apa jelenléte (ha akarja), a kismama tájékoztatása a beavatkozásokról, a természetes lefolyás lehetővé tétele stb.
Talán már elindult valami ebbe az irányba.

felucca 2010.10.06. 15:53:09

@Hugo2010: Ej, de nagy fasz vagy. Mielőtt megosztod velünk magvas gondolataidat, esetleg végigolvashatnád a kommenteket, hátha feleslegesen írtál.

Archenemy 2010.10.06. 15:54:17

@mobo: értem, tehát ha az otthonszülés alatt nem azt értjük, hogy otthon szül, akkor jó :p

belekotty 2010.10.06. 15:55:44

Hugo2010 is leírhatja amit gondol, ami főképp az itt lévő többség véleményével azonos.

felucca 2010.10.06. 15:55:54

@mobo: Igen, ez pártolandó. Namost, mivel ilyen kórházban nemigen kapsz meg, van egy réteg, ami alternatív módokat keres...és talál. Erre van egy többségi vélemény, hogy az ilyeneket kasztráltatni kell, mert büdöskurvannya. Ilyen intelligens társadalom a miénk!

treedog 2010.10.06. 15:57:22

hát aki gépészmérnököt választ orvosnak, és a kórházban lakik, az sikeres ember nem lehet.

Az illatgyertyás rész azért jó volt, ütött rendesen :)

Hugo2010 2010.10.06. 15:58:14

@felucca: Amennyiben a te rendkívül magvas véleményedre lennék kíváncsi, akkor megszólítanálak, de nem vagyok. Addig viszont tartsd meg magadnak otromba, tahó, gyökér stb. megnyílvánulásaidat.
Egyébként meg olvastam a marhaságaidat.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.10.06. 15:59:03

Demagóg. Azt nem tudom, hogy a háziőrizetes jól van-e úgy, ahogy van, de szerintem te sem. Egy biztos, semmi köze GÁ-hez. GÁ visszesően veszélyezteti az emberek életét. Megint majdnem kinyírt valakit. Hogy feltehetőem jó szándékkal teszi ezt, az azért keveset számt.

Archenemy 2010.10.06. 16:00:07

@felucca: Hát, a fene se tudja, kórháza válogatja.

mobo 2010.10.06. 16:01:11

@Archenemy: Nekem az jött le, hogy a mozgalomnak úgy általában nem a lokációval van a fő baja, hanem a körülményekkel, és otthonszülés alatt bizonyos feltételegyüttes meglétét értik, nem feltétlenül az otthoni fotelt. (Persze vannak olyanok is, akik igen.)
És a hozzáállás megváltozását. Pl.
én voltam férfi szülészorvos felkészítő előadásán (kb. mint a gépészelőadások az egyetemen), és szülésznőén is (aki már maga is szült!!!). Valahol a kettő között, de az utóbbihoz közelebb van az igazság. Meg odaát.

genyamagyar 2010.10.06. 16:01:20

@felucca: "2 Szoktál szarás után kezet mosni? Ha igen MIÉRT?"

"Nem mindig:)))De ha eszembe jut, akkor azért, nehogy valaki utánam szaros kilincsbe nyúljon."

Jesszusom! Remélem a gyerekem nem a tiedével jár egy osztályba, mert akkor tuti hogy tetves, szaros, rühes lesz.

édesanyám, ne hagyj el!

dzsaszper 2010.10.06. 16:01:25

@treedog: na igen. ehhez kellene a bábák foglalkozását végre érdemben szabályozni...

treedog 2010.10.06. 16:02:28

@felucca: tied a választás. Ha ennyire reformtudados forradalmár vagy, és a gyermeked meghal amiatt, amit ilyen szépen átgondoltan választasz, akkor valóban felelsz a gondatlan emberölésért? (vagy másra mutogatnál te is, mint az otthon halvaszülő nők, akik szegény Gerébet okolják)

Ha valaki hallgat rád, akkor meghivatkozhat mint felbújtót? Egyszerűbb lenne, ha megadnád a címedet, ne kelljen a rendőröknek annyira keresniük téged. (sajnos csak vicc, nyilván egy fórumtroll hülyeségei miatt nem indítanak hajtóvadászatot, bár elvileg fennállhatna a te felelősséged lehetősége is, ha rábeszélsz a neten keresztül valakit a halálos eredményre vezető magatartásra)

treedog 2010.10.06. 16:05:51

@huvosvadasz: nem csak "majdnem" nyírt ki megint Geréb valakit, és phfűűűű megúsztuk, hanem szegény baba valahol az "agyhalott és hamarosan vége" és a "legjobb esetben féhülye lesz" kategóriák között lebeg ahogy hallottam.

megint 2010.10.06. 16:11:15

Gondoltak már az otthon szülni vágyó nők azon, hogy számolnak majd el a lelkiismeretükkel ha gond lesz, és utólag kiderül, hogy a kórházban megmenthető lett volna a gyerek? Nem érzik majd magukat önzőnek?

mobo 2010.10.06. 16:11:41

@felucca: Hát a mainstream ballaszttal szembemenni mindig is nehéz volt... : )
Viszont a jelenlegi feltételek mellett én is veszélyesebbnek tartom a (helyileg) otthon szülést. Mint laikus.
Egyébként amit a szülő nők a kórházakból hiányolnak, az igazából nem csak a szülésre igaz, szóval elég átfogó probléma ez.

Buzzword 2010.10.06. 16:12:37

"az igényt tízezrek fejében"

Tízezrek, ja. A statisztikák szerint tavaly kb. 200 nő szült otthon, ami akkor is messze van a "tízezrektől", ha statisztika-szkepticizmusból mellécsapunk egy ötös szorzót.
A kommandós csapat valóban felesleges; gondolom azért küldték őket, mert emberöléssel már gyanúsított, visszaeső elkövetőknél ez a hivatalos protokoll.

" szabályozzák le végre az otthonszülés feltételeit"
Le lehetne, hogyne. Mivel orvosi jelenlét nélkül az eset simán kiskorú veszélyeztetése (itt nem áll meg a "saját testem, az teszem vele, amit akarok", mint az abortusznál), oda kell állítani egy rohammentőt a ház elé. Ez óránként kb. negyed millió lesz, kezicsókolom, cash vagy credit card?

Hugo2010 2010.10.06. 16:13:38

@treedog: Nem értem (nem vagyok jogász) ezt a G.Á. féle bába-szülész-tanácsadó dolgot.Amennyiben egy buszvezető munka közben halálos balesetet okoz eltiltják a vezetéstől és adott esetben akár le is ültetik. De nem csak a buszvezetéstől, hanem minden gépjármű vezetésétől. Pedig nem autóval okozta a balesetet, hanem busszal. Akkor az hogy lehet, szülész nem lehet, de bábaként vezethet le szülést. Ja, és adhat szülési tanácsokat. Ki a fene találta ezt így ki?

treedog 2010.10.06. 16:19:27

@Hugo2010: nagyon jó példa, Gerébet ugye eltiltották, elvileg a szakma közelébe se mehetne. Na de majd a bíró megméri, szerintem ezt már nem ússza meg felfüggesztettel. Ha nem csapnak oda, soha nem maradnak abba a felesleges gyermekhalálok.

Brékingnyuz 2010.10.06. 16:24:20

@treedog: 2007-ben tiltották el 3 évre, gondolom a 3 év már lejárt, így újrakezdhette.

treedog 2010.10.06. 16:49:54

viszont májusban is szellemileg sérült lett egy baba miatta, ha jól rémlik.

ez volt az az eset:

www.gondola.hu/hirek/132346-A_rendorseg_vizsgal_egy_otthonszulest__amelynel_Gereb_Agnes_is_jelen.html

A 2007-es ügy ez volt:

" Sz. Hajnalka (37) az Alma utcai Születés Házban szerette volna világra hozn i gyermekét. A legszebb pillanatok azonban pokollá váltak. A baba feje előbújt, a teste azonban a szülőcsatornába rekedt. A gyermeken már kórházban sem tudtak segíteni.

Ha tudtuk volna, hogy ilyen szörnyű tragédia történik, akkor sohasem mentünk volna bele az otthon szülésbe – mesélte Sz. Hajnalka. – Az orvos szakértői véleményekből kiderül, hogy a magzat halála az elhúzódó oxigénhiányos állapot miatt következett be.

A csecsemő érett, életképes, egészséges volt. A véleményekből kitűnik, hogy a tragédia a sikertelen és szakszerűtlen műfogások alkalmazásával áll összefüggésben – magyarázta dr. Mile Attila, a család ügyvédje."

vascsoves 2010.10.06. 16:53:42

Ez a vita így természetesen nem vita, a kérdés nem az hogy Geréb Ágnes vagy xyz, a kérdés az hogy ma kishazánkban milyen törvények, jogszabályok, lobbik érdekei mellett kell világra jönni gyerekeknek....milyen demokrácia az ahol 20 éve nem sikerül a parlamenten átverni egy olyan jogszabályt ami végre valahára tisztába teszi azt, amiről ez az egész polémia szól. Bécsben voltunk a párommal a tavasszal, legálisan működő, törvény által szabályozott születésházakat, bábaközpontokat látogattunk meg. Mikor a magyar helyzetről beszéltünk azt hitték viccelünk...mindenki ismerte Geréb Ágnest és nagyon jó véleménnyel voltak róla..de persze nem kell mindenkinek szertni...sőt...demokráciában még utálni is lehet a másikat..de még gondolkodni is lehet néha...és feltenni azt a kérdést hogy vajon miért mennek párok, anyák, apák, nagymamák egy olyan szakmájától eltiltott emberhez, aki emberöléssel van meggyanusítva ma 2010 őszén??? Emberek gondolkodjunk végre, mi folyik ma az egészségügyben!!! Múltkor kiszámoltuk h mennyit keres is egy nőgyógyász, alaphangon egy másfél milla jött ki...miről beszélünk? És akkor úgy beszélünk Geréb Ágnesről, mint egy gyilkosról!!!! Érdemes lenne végignézni a kórházi statisztikákat hogy havi szinten hány ilyen eset történik a korházakban mint tegnap az alma utcában??? (Hallottunk már a médiában arról hog lett volna legalább egynek következménye, állt már valaki úgy bíróság előőt mint GÁ fog? Én nem de szóljon valaki ha ő már igen...) Tartok tőle hogy nem egy és nem kettő...és akkor még nem beszéltünk hála pénzről illetve szabott tarifákról, hogy van az hogy az egész rohadt társadalom elfogadja illetve statisztál ehhez a rendszerhez? Egyyszerüen boszorkányüldözés folyik, amihez mindenki hozzáteszi a magáét, politika, média, az egész szakma, mindenki...Ébredjünk fe végre érdemes lenne....

Hugo2010 2010.10.06. 17:00:24

@treedog: Az én olvasatomban ezt úgy hívják, hogy: megölte a gyereket, mert elb..ta. Ezért nem 3 év eltiltást kellene kapnia. Azt meg végképp nem értem, hogy hogyan lehet még mindig működési engedélye ennek az Alma utca akárminek (esetleg mindig más néven, csak azonos címen?).

Phxmike 2010.10.06. 17:46:50

@helytelenke: Ahan latom nem erted a dolgot meg sokan nem ertik. De igen eltiltottak a szakmajatol de NEM a szakmajat gyakorolja amikor otthonszulesnel segit!!

Pont ez a lenyeg hogy erre az otthoni szuleses baba segit vagy minek nevezzem azt aki ott all az agynal es biztat hogy nyomjad nyomjad dolog nincs torvenyileg szabalyozva. Tehat mint szulesz nogyogyasz el van tiltva de azt senkinek nem tilthatjak meg hogy ott legyen valakinek a szulesenel es segitsen vagy akar csak bamuljon is. Az sincs megtiltva senkinek hogy otthon maradjon ha otthon akar szulni.

Pont ez a tortenet lenyege a szabalyozatlansag ellen folyik ez a kereszteshaboru. Azt szeretnek elerni hogy legyen valamilyen jogi statusza a szulest segitoknek. Ha erre majd jon egy jogszabaly ami azt mondja ki hogy ilyen szemely csak orvosi vegzettsegu lehet es akkor segitheti az otthon szulest akkor Gereb Agnes valoban buncselekmenyt kovet el mert el van tiltva ettol. De ilyen torveny meg nincs.

Jo pelda erre a lovaglas. En egy idoben sokat lovagoltam kozuton is. Varosbol amig kiiertem terepre. A KRESZ nem ismeri a lovas fogalmat, csak allati erovel vontatott jarmuvet tehat a lovasszekeret.
De az nincs szabalyozva hogy egy lovasnak milyen bukosisakot vagy vedofelszerelest vagy lathatosagi mellenyt vagy mit kell viselnie. Nincs szabalyozva hogy hol kozlekedhet milyen utcaba hogyan "hajthat" be. Tehat elvileg ha lovon ulok azt csinalok amit akarok mert nem vonatkozik ram a kresz es a rendor sem tud mit tenni nincs alvaz szamom sem rendszamom es tudok 30-nal gyorsabban menni 30-as tablanal ha esetleg bemernek...
Persze ez igy poen de tenyleg ez a furcsa helyzet van. Legalabbis par eve meg ez volt nem tudom azota az uj kreszben benne van e.

A szuleszet jogi szabalyozasa otthoni esetben ugyanilyen ures terulet.

felucca 2010.10.06. 17:47:55

@Hugo2010: Én azt szeretném tudni, hogy mondjuk csak az elmúlt hónapban a magyar kórházakban hány újszülöttet öltek meg, és hogy ezért melyik szülész milyen büntetést kapott.

A legjobban azt bírom - tisztelet a kivételnek - hogy többen idejönnek zsigerből észt osztani, holott még nem próbálták a szülést sem így, sem amúgy, azt sem tudják, ki az a Geréb Ágnes, legjobb esetben olvastak egy cikket a Blikkben a gyilkos szülésznőről. Kishazánkban ez elegendő a megalapozott, életreszóló vélemény kialakításához.

Phxmike 2010.10.06. 17:50:06

@Sokorai_Atala: Nem. Elvileg a fajdalmat sem igazan kell kibirnod. Nem nagyon ertek hozza mert eddig nem erdekelt a terulet de altalanos muveltsegembol emlekszem biznyos vizben szulesre ami egyreszt a babanak termeszsetes kozeg vizbol vizbe kerulni masreszt ott azt mondjak meglehetosen keves fajdalommal jaro a dolog. Viszonylag keves feny van ez csokkenti a streszt is. A babanal is hiszen szinten sotetbol egy nem tul vilagos kornyezetbe jon. Azt mondjak nem is sir annyira aki igy szult. Bar ezt tenyleg csak egy szulo no tudna elmondani. De ertem egyebkent az allaspontodat.

dömötör 2010.10.06. 17:50:17

@felucca: Igen, ez a véleményem, természetesen magánvélemény, mint minden vélemény.
Te ott szülsz, ahol akarsz, úgy, ahogy akarsz, mert jogod van hozzá. Nekem meg jogom van téged ezért felelőtlennek tartani.

Még ha el is fogadjuk (én nem hiszem ezt el, amíg valaki be nem bizonyítja, de tegyük fel), hogy otthonszülés esetén sem történik több komplikáció/haláleset, mint kórházban, azt azért ne mondjuk, hogy _kevesebb_ történik. Vagy ha mondjuk, akkor idézzünk hihető forrást, leginkább több, hihető forrást.

(Minden tiszteletem mellett, nekem az, hogy a hollandiai ismerősöm, meg anyukám barátnője, meg mittudoménki, az nem forrás. Forrás egy közismert, elismert intézmény tanulmánya például, vagy nagy számosságú minta alapján összeállított statisztikája, ilyesféle. A többi mellébeszélés.)

És ha nem mondhatjuk, hogy biztonságosabb otthon szülni, akkor egy otthon szüléssel nem tettél meg mindent annak érdekében, hogy egy előre nem látható veszélyt elháríts vagy a következményeket mérsékeld. Ez pedig a felelőtlenség maga. Hozzáteszem: szerintem, természetesen, mielőtt megint szükségtelenül felizgatnád magad.

Szülni pedig nem fogok sehol, mert férfi vagyok, a feleségem ellenben hamarosan. Nem otthon. :-)

Hugo2010 2010.10.06. 17:56:18

@dömötör: Igazad van. Én annyit hozzátennék, hogy az esetleges rossz kórházzal vagy orvossal kapcsolatos élmény nem ok arra, hogy otthon szüljön valaki. Az max. arra adhat okot, hogy a következő alkalommal gondosabban válasszon magának orvost, kórházat.
Az pedig, hogy fizetnek az emberek (ha tudnak, akarnak) az orvosnak szintén nem indok az otthon szülésre. Egyébként meg nem hiszem, hogy ingyen csinálná a baromságait G.Á.

felucca 2010.10.06. 18:09:37

@dömötör: Jajdenehéz. Azt ugatom néhány óra óta, hogy az ilyen összehasonlításoknak semmi teteje nincsen. Ugyanis a Gerébéknél - minden szűrés ellenére - bekövetkező problémás esetek kórházban kötnek ki. Aztán ott vagy lesz belőle halál, vagy nem. A kórházakban bekövetkező problémákkal viszont nem mennek Gerébékhez, hanem a kórházon belül marad és ott lesz belőle halál, vagy sem.

Tehát a halálesetek általában a kórházat terhelik és nem Gerébéket - néhány kivételtől eltekintve.

Azt is írta már valaki, hogy a jellemzően alkoholista, elhízott, beteges, stb, hátrányos helyzetű szülők eleve nem mennek Gerébékhez, mert oda az értelmiségi, magukra általában jobban figyelő szülők egy része megy.

Tehát a kórházak sokkal rosszabb feltételekkel indulnának egy ilyen összehasonlításban, ha értelmes lenne ilyet csinálni. De nem értelmes, ezért nem csinálunk. Kíváncsian várom viszont a véleményeket, hogy mi az az egzakt mennyiség, ami mérhető, és ami valóban mutatná, hogy a kórházi, vagy az otthonszülés a rizikósabb.

Azonkívül - bár együttérzek - mit lehet azzal kezdeni, hogy valaki azért tartja ÁLTALÁBAN elítélendőnek az otthonszülést, mert az Ő, vagy valamelyik ismerőse esetében problémás volt a szülés-születés. Akkor azok pedig ÁLTALÁBAN támogatják az otthonszülést, akiknek minden probléma nélkül egy csodás élmény volt - és hát ők vannak többségben, mégsem fogják itt összetörni a billenytűzetet, mert nekik ez a természetes és el sem tudják képzelni a kórházi verziót.

Baldrick68 2010.10.06. 18:11:55

Egy apróság mellett szépen elsiklottunk.
index.hu/belfold/2010/10/06/otthonszules/
"A tanácsadásra érkező anyánál hétfőn váratlanul megindult a szülés, mondta Békés Bence. Úgynevezett rohamos szülés következett be. Ez az orvosi kategória azt jelenti, hogy az első jelek után nagyon gyorsan lezajlik a szülés."

Tehát itt egy rohamos koraszülés forgott fenn.
Mi is az a rohamos koraszülés?
www.vitalitas.hu/?ctype=3&todo=bet&id=17&showbet=2602

Partus praecipitatus
Egyéb megnevezés
Rohamos szülés.
A betegség meghatározása
Elôször szülôknél kettô, többedszer szülôknél egy órán belül lezajló szülés.
Etiológia
A méhszáj, illetve a medencefenék kötôszöveti, illetve izomzati szerkezetének elégtelensége, a szülési mechanizmus felgyorsulása.
Patogenezis, patomechanizmus
A szülôcsatorna ellenállása a magzathengerrel szemben csökkent.

Ha igaz ez a dolog, akkor bizony itt 1-2 órás eseményről van szó.

Számomra furcsa egy kicsit hogy ha elkezdődik egy ilyen esemény ráadásul idő előtt, akkor már az ELEJÉN értesítem a mentőket hogy hoppá itt egy koraszülés kezdődött el MOST és jöjjenek AZONNAL.

Nekem úgy tűnik hogy a mentők hívása helyett megpróbálták okosban megoldani a dolgokat, amikor meg rosszra fordultak a dolgok akkor meg hívták a mentőt.

felucca 2010.10.06. 18:17:52

@Hugo2010:

"...az esetleges rossz kórházzal vagy orvossal kapcsolatos élmény nem ok arra, hogy otthon szüljön valaki...."

Version_01: Az esetleges rossz élmény otthonszülés kapcsán eddig sem volt ok, hogy évente többszázan ne válasszák eddig az otthonszülést, és valószínűleg ezután sem lesz.

Version_02: Az esetleges rossz kórházzal vagy orvossal kapcsolatos élmény alapos ok arra, hogy otthon szüljön valaki.

Version_03: Az esetleges jó kórházi tapasztalatok dacára is lehet a következő szülésnél otthonszülést választani.

Stb.

Azt nem értem, hogy hogy veszi magának a bátorságot valaki, hogy egy másik ember elvileg számtalan lehetséges döntéséből egyet, csakis egyet kiválasszon az illető helyett és azt számon kérje rajta?!?

Baldrick68 2010.10.06. 18:18:26

Ja meg vegyük hozzá azt az apróságot hogy a koraszülés egy az egyben olyan ami miatt mindenképpen kórházi kezelés kell, hiszen a magzat fejletlen , meg kell vizsgálni, adott esetben inkubátor kell, mindenféle infúziók kellhetnek, stb.
Ez mind olyan amit otthon a konyhában elég nehéz megcsinálni.

Hugo2010 2010.10.06. 18:19:37

@felucca: Nem, én nem fogok szülni, mert férfi vagyok. De azt, hogy ki próbálja osztani az észt az igazán jó kérdés. Az aki elítéli azt aki már több gyermek sérüléséhez, halálához asszisztált. Vagy aki azt mondja, hogy ez az ember egy jó ember. Nos, én úgy gondolom inkább a második.
Amennyiben valaki egy kórházban okozza valaki sérülését, halálát azt is ugyanúgy szankciónálni kell.
De abban még egy elvakult otthonszülés-hívő is egyetérthet velem, hogy egy esetleges hibát vagy bármely más problémát egy kórházban sokkal könnyebb orvoslni, mint egy lakásban.
Jelen esetben a kórházban valószínűleg sokkal hamarabb rendelkezésre álltak volna a megfelelő műszerek.
Vagyis addig, amíg nincsenek meg a feltételei annak, hogy otthonszülésnél bármely felmerülő gondot meg tudjanak azonnal oldani, kijelenthető, hogy felelőtlen és szülőnek alkalmatlan az aki ilyen helyzetbe hozza a gyerekét. Aki meg erre biztatja a szülőt, azt jó sok rács mögé kell zárni.

Brékingnyuz 2010.10.06. 18:22:50

@Baldrick68: most hallottam a hírekben, hogy a kismamának csökkentett vérlemezkeszáma volt, amiről HA tudott Geréb Ágnes, azonnal mentőt kellett volna hívnia, hiszen az növeli a vérzés kockázatát.

Hugo2010 2010.10.06. 18:23:04

@felucca: Erre csak azt tudom mondani, hogy jelenleg sajnos jogod van kockáztatni a gyereked életét. A saját elvakult és abszolút szubjektív véleményed alapján.

dömötör 2010.10.06. 18:25:15

@felucca: Nem nehéz. Én ezt pontosan értem, és nem erről beszélek, legalábbis nem ez volt a szándékom. Sajnálom, ha félreérthető voltam, megpróbálom világosabban.

A következőre gondolok: vegyük ugyanazt a kismamát, tökéletes kilátásokkal, komplikációs várakozások nélkül, és hasonlítsuk össze, hogy mi történik VÁRATLAN esetben, otthon, illetve a kórházban.
Abban gondolom megegyezhetünk, hogy VÁRATLAN esetleg léteznek, és attól váratlanok, hogy senki sem látja őket előre, esetleg nem is utal rá semmi.

Nos, ebben az esetben hol vannak jobb esélyeid (neked és a babának)? Otthon? Vagy a kórházban? Szerintem a kórházban.

És ettől kezdve tökmindegy, hogy neked mi esik jól, és komolyan gondolom, hogy tökmindegy. Ez nem rólad szól, nem a te érzéseidről, élményedről, kényelmedről. A gyerek nem akar megszületni, nem kérte, hogy világra jöhessen, őt TE akarod. TE vagy a felelős. KÖTELESSÉGED MINDENT megtenni azért, hogy minden rá leselkedő veszélyt a lehető legkisebbre csökkents. Ennek a kötelességednek az otthon szüléssel nem teszel eleget.

És régen nem azért szültek otthon, mert az annyira fasza, vagy természetközeli, hanem mert nem volt más választásuk.

felucca 2010.10.06. 18:32:20

@Hugo2010:

Egyrészt: Minden szülés asszisztált már pályája során gyerekek halálához és megnyomorodásához, ez ezzel a szakmával sajnos jár. A blikkbeli gyilkos szülésznőhöz odatehetjük a gyilkos szülészek köznapi tömegét. Ami az utóbbiak statisztikáját rontja, az a beleszarok-magatartás - tisztelet a kivételnek. Ami az előbbi statisztikáját javítja, az a figyelemmel teli, beleérző segítség. Kivétel nélkül.

Nem hír a kórházi csecsemőhalál, hír viszont az otthoni.

Jó, gumicsont, hagyjuk!

Engem a kisebbségi gondolatokkal szembeni általános intolerancia háborít fel. Aki itt kasztráltatni akarja az otthonszülőket, annak kívánom, hogy egy más alkalommal, más témában kisebbségi helyzetbe kerüljön, legyen az homoszexuális, cigány, zsidó, vagy akármi (most hirtelen ennyi jut szembe), hogy megérezhesse, milyen az, amikor a többség akár gondolatok, akár rassz ürügyén egy jó nagyot rúg belé, aztán még a belét is ki akarja taposni.

Mélységesen csalódott vagyok ebben az országban, mert eddig azt hittem, hogy viszonylag liberális itt a szellem, aztán kiderül, hogy konzervatív, süket, vak és kirekesztő.

felucca 2010.10.06. 18:38:44

@dömötör: Értem. De ehhez tudni kellene az arányszámot, mert nem biztos, hogy a Gerébéknél szokásos (most fejből mondom, lehet, hogy hibás) 1-2%-os komplikációs aránynál az, aki otthon akar szülni (mert eldöntötte és ezt így akarja, mert ezer oka van), megkockáztatja a kórházi szülést.

Ha olyan nagyon reszketünk a csecsemő élete miatt, akkor tőlem beszélhetünk az abortuszokról is, mert ott nagyságrendekkel több magzatot ölnek meg tudatosan, mint amennyit Geréb elhibáz. Ott hol a felelősség? Ember ember, születés előtt és után, kint és bent is.

Hugo2010 2010.10.06. 18:44:31

@felucca: Úgy látom picit messzire gurult a gyógyszer.
Elismételem újra, hátha akkor felfogod.
A kórházban vétkezőket is felelősségre kell vonni! De azért mert a kórházban valaki hibázik, attól még nem lesz elfogadható egy sültbolond ámokfutása. Érthetőbben: G. Á. hibái nem lesznek kisebbek és tolerálhatóbbak attól, hogy mások is hibáznak. Csak nála már ott kezdődik a hibázás, hogy nem megfelelő körülmények között próbál egy szülést levezetni.

felucca 2010.10.06. 18:59:03

Minősítésekkel nem ártana kissé vigyázni, ez rám is vonatkozik. Ámokfutás, sültbolond. Értem. Rendkívül megalapozott vélemény, nyilván előtanulmány alapján.

De pontosan, relatív az "ámokfutás". Ha ugyanis a kórházban x% "belefér", mert az kórház és a kórházak írják a hivatalos statisztikát, akkor X% otthonszülésnél is belefér, nem? Vagy itt már nem szabad hibázni?

Mégicsak el kellene gondolkodni azon, hogy Hollandiában miért szül a nők 30%-a otthon? Talán azért, mert egy rendkívül toleráns ország? Vagy miért?

felucca 2010.10.06. 19:05:39

Ez itt egy osztrák szakorvosnő honlapja. Nem fordítom le, bocs.
Arról szól, hogy mindenki úgy szül, ahogy az neki jólesik, a választását tiszteletben kell tartani. Ez ennyi, nem több.

www.schmidl-amann.at/schwangeren1.php?id=19&t=__Wo_soll_ihr_Baby_zur_Welt_kommen

Ha valaki hisztizik, hogy ez nyugat, akkor majd megpróbálok egy hasonló ukrán honlapot is linkelni.:)

Hugo2010 2010.10.06. 19:08:31

@felucca: Tökmindegy, hogy Hollandiában miért. Itt és most Magyarországon nem adottak a feltételek ahhoz, hogy valaki biztonsággal megszülje otthon a gyerekét.
Egészségügyi tanulmányokat én nem folytattam lévén közgazdász vagyok, de szerintem te is inkább egy építész vagy nem pedig orvos.

Azt meg már elég régen el kellene felejteni, hogy olyan példákkal dobálozzunk amik (legalábbis itt) nem voltak semmilyen szakirodalommal alátámasztva. Azaz hagyjuk ezt a Hollandia 30%-ot, ha akarom elhiszem ha akarom nem. Majd ha egy hosszabb időszakot átfogó, pártatlan tanulmány olvasható lesz erről, akkor lehet majd vitatkozni azon, hogy ott mi hogyan működik.

Ennek a történetnek a megítélese meg végképp nem tolerancia kérdése, hanem a józan észé.

felucca 2010.10.06. 19:08:34

Ez pedig az osztrák bábaszövetség honlapja, elnézést a tömeges linkelésért, ígérem, abbahagyom!

www.hebammen.at/

Mi, bábaszövetség? Börtönbe mind, kar levág, stb!

Hugo2010 2010.10.06. 19:12:08

@felucca: Egy azaz 1 db osztrák szakorvosnő? Nem lesz ez egy kicsit kevés ahhoz képest, hogy hány szintén szakorvos felelőtlennek tartja azokat akik otthon szülnek?

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.10.06. 19:13:16

Ha jól tudom, az a bizonyos MÁV Kórházas szülész doktor a mai napig praktizál, akinek a gondatlansága miatt egy nő elveszítette a méhét.

Nagyon iciripiciri pontként, az azonos elbírálás és jogok értelmében csak annyit szeretnék, hogy _mindenki_ méltóképpen bűnhődjön az okozott kár miatt. Legyen ez GÁ, vagy akármelyik orvosdoktor.

Biztos lehetetlen vágyam van :S

treedog 2010.10.06. 19:17:06

a másik fórumon belinkeltem a születéskori gyermekhalálozás csökkenését az elmúlt 50-60 évből. Ez szinte kizárólag a kórházi ápolás javulásából fakad, és gyakorlatilag a tizedére csökkent kockázatot jelent AZ AKKORI KÓRHÁZI szüléssel szemben, ami az otthoninál azért sokkal jobb volt.

www.ogyei.hu/hu/files/download.php?id=226

1970 hez képest is töredékére csökkent a csecsemőhalálozás, pedig ugye akkor is volt jó kórházi rendszer. (az otthonszülés módszere mit sem változott: "nyomjon!"

www.google.com/publicdata?ds=wb-wdi&met=sh_dyn_mort&idim=country:HUN&dl=hu&hl=hu&q=gyermekhaland%C3%B3s%C3%A1g

vagy itt egy másik link (bár ez öt éves kor előtti adatokat tartalmazza, de tudni kell, hogy a gyermekhalandóság legnagyobb részét a születés következtében létrejött problémák miatti halandóság teszi ki)

ennyit erről a vitáról szerintem.

felucca 2010.10.06. 19:18:26

@Hugo2010: Az építész talált, gratulálok!:)))

Ez jó közhely, ez a "nem adottak a feltételek". Kokrétan mi nem adott, ami Hollandiában adott?

Nincs telefon?
Lassú a mentő?
Nincs anya?
Nincs bába?
Vizesfalú a lakás?
Vagy mi?

Itt egy kis statisztika, de ez akár részrehajló is lehet:

www.babaszovetseg.hu/miniszterium1.htm

Ez talán kevésbé:

www.naturalchildbirth.org/natural/resources/homebirth/homebirth01.htm

Ez még:

www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=877

Hugo2010 2010.10.06. 19:33:53

@felucca: Igen pl. lassú a mentő, pláne hogy kevés is gyermekmentő. A bábák felkészültségéről meg nem nyilatkozom, mert nem ismerem.

Három belinkelt valami még finoman szólva sem mérvadó (bábaszövetszég, természetes szülés, vitaminsziget).
Ezzel nehéz lesz bárkit is meggyőzni. Ezek max. az egyik fél (otthon szülő) álláspontját képviselik. Ergó nem pártatlan.

Hugo2010 2010.10.06. 19:35:52

@felucca: Ja az építész meg azért talált, mert tájékozódom mielőtt leírok valamit. Vagyis nem véletlenül írtam építész.

belekotty 2010.10.06. 19:38:02

@felucca: "Mélységesen csalódott vagyok ebben az országban, mert eddig azt hittem, hogy viszonylag liberális itt a szellem, aztán kiderül, hogy konzervatív, süket, vak és kirekesztő. " - Az nem liberalizmus ha újszülöttek testi épségét és életét tesszük kockára. Te tényleg ennyire korlátolt vagy? Geréb Ágnes nem tud újraéleszteni ha kell, nem tud császározni, már pedig ezek szükségessé válhatnak még egy nem problémásnak látszó szülésnél is. Kötelező magad bekötni az autóban, mégha egész életedben sem szenvedsz balesetet. Mit nem értesz ezen? Annyira egyszerű vagy hogy hozzád képest a faékhez tervező csoport kell.

dömötör 2010.10.06. 19:50:39

@felucca:Milyen arányszámot? Mi az, hogy megkozkáztatja? A kórházi szülés kockázat az otthonszüléshez képest? Miért is?

És hogy jön ide az abortusz, már megbocsáss?
Nem tudok statisztikát, de azt gondolom, hogy azt abortuszt választók nagy része felelőtlenségől/nemtörődömségből/butaságból tart ott, hogy abortuszt választ, nem pedig azért, mert mondjuk megerőszakolták. Aki pedig a fent említett okokból dönt az abortusz mellett, az nemhogy nem felelős ember, de még csak nem is ember az én fogalmaim szerint.

Persze, hogy reszketünk a csecsemő élete miatt. Meg az egészsége miatt. Te mi miatt reszketsz? Hogy kellemetlenül érzed magad a kórházban? Hogy szar lesz? Vagy mi? A gyereked világrahozatala kurvára nem rólad szól, hanem a gyerekedről, kis túlzással te csak egy eszköz vagy a folyamatban. Teljesen érdektelen, hogy neked milyen, amíg a baba világrajöveteléhez nem biztosított minden, ami ma biztosítható. Ha ez megvan (= a kórházban, v. bárhol, ahol a lehető legmagasabb túlélési feltételek biztosítottak), na akkor lehet arról beszélni, hogy te hogyan érzed magadat közben.

Téged asszem kicsit elragadnak az érzelmeid, te HISZEL az otthonszülésben, tökmindegy ki mit mond, nálad ez nem döntés, nem egy logikusan levezetett gondolatmenet végeredménye, hanem hit. Azzal pedig nem lehet, illetve nem érdemes vitatkozni.

Hugo2010 2010.10.06. 19:55:46

@dömötör: felucca nem nő, hanem férfi.

Medvebácsi 2010.10.06. 20:25:22

@treedog: A cikk arról is említést tesz, hogy: "A csecsemőhalálozás egyik legmeghatározóbb kockázati tényezője a születési súly."
Ha jól gondolom 1970 és 2008 között az inkubátorok technológia fejlettsége és elterjedése hasonló ütemben nőt...

Szóval azért lenne még miről vitatkozni.

Pl a lényegről: a "sógoroknak" miért éri meg színvonalas szülő otthonokat fenntartani? És nálunk ez miért nem lehet már 22 éve megcsinálni?

Medvebácsi 2010.10.06. 20:45:33

Na addig b...kodtatok, hogy felébresztettétek az öreg medvét is. Nem gondoltam, hogy tíz év után újra kell élesztenem a linkemet.

@dömötör: Az a baj hogy amíg ez a szemlélet vagy is hogy: a terhes nő csak a csecsemő burka amitől meg kell szabadítani szerencsételen újszülöttet,
addig nem sok változásra van esély.

Ez a szemlélet ami a hazai császár metszéssel befejezzett születések arányát 30% közelébe tornázta fel amíg a WHO 12-18% körül szintet tart igazolhatónak.

A hit amiről te beszélsz az tapasztalás és fenntartások nélküli elfogadása valaminek.
Akik a háborítatlan szülés mellett érvelnek, azok tapasztalták azt. Láttak olyat. Szemben a magyar szülész társadalom jelentős részével.

Archenemy 2010.10.06. 21:01:03

@felucca:

"
Ez jó közhely, ez a "nem adottak a feltételek". Kokrétan mi nem adott, ami Hollandiában adott?

Nincs telefon?
Lassú a mentő?
Nincs anya?
Nincs bába?
Vizesfalú a lakás?
Vagy mi?
"

Válasz erre
harakiri576 2010.10.06. 20:48:17
Mi konkretan Hollandiaban szultunk otthon asszonnyal.

Eloszor is: komoly terhesgondozas van, es ha barmi jel arra utalna, hogy nem komplikaciomentes a szules, akkor kapasbol korhazban szulnek. Nincs olyan orult szulesz, aki megengedne otthon szulest, ha nem 100-as a baba es a mama.

A terhesseg 15-20. hete korul kuld a biztosito egy otthonszulo-pakkot: gumilepedo, pelusok, torlokendok, gez, ragtapasz, meg ugye a koldokcsipesz. Meg meg ezernyi apro bizbasz, ami a szulesen es az azt koveto 1-2 heten atsegit (babakrem, babasampon, stb...).

Ha megindul a szules, vajudaskor kijon kb. 3-6 orankent a szuleszno megnezni a tagulast, amugy hagyjak, hogy a csaladdal legyen a no, bekeben (van eleg baja ugy is). Persze barmikor lehet hivni telefonon, es ugye a szulesre felkeszitenek tanfolyamon elotte (papat-mamat). Ja, persze a kozlekedessel nincsen gond (pesti dugok ismeretlenek errefele).

Ha elegge kitagult, akkor ottmarad a szuleszno, es hiv egy apolot is, hogy a szulesben segitsen. A tobbi mar eleg standard.

Attol kezdve, hogy a rendszeres 3-4 perces fajasok jonnek, szinten bejelentik a szulest a helyi korhaznak, ahol felkeszulnek a szulo no fogadasara. Ha ugyanis a szulesz ugy latja, hogy barmi baj van, barmi (BARMI) gyanus vagy problema, jon a mento es mennek a korhazba.

A statisztika igaz, valoban 1/3 szul otthon. Amit nem irnak, az az, hogy 2/3 kezdi otthon a szulest, de csak 1/3 fejezi be ott. Pl. mi sem :), 12 ora vajudas utan sem akart tagulni az eletem parja, ugyhogy a szuleszno szepen bevitt a korhazba a kocsijaval (nem veszhelyzet, nincs mento, ugye).

Es hogy ez miert jo? Mert iszonyatos osszegekbe kerul egy korhazi agy egy jol felszerelt (eszkoz+ember!) korhazban! Siman 4-500 euro egy napra, szoval a biztositas errefele alapfeltetel. Otthonszulesnel rengeteg eroforrasra nincs szukseg, es ahol tudnak, takarekoskodnak. De sosem az emberek rovasara.

dzsaszper 2010.10.06. 21:16:13

Azért az új index cikk (index.hu/belfold/2010/10/06/otthonszules/ amit @Baldrick68: is meghivatkozott már) fényében az igen zavaros és furcsa történet kezd tisztulni -- bár még mindig vannak furcsaságok.

Ahogy láttam, egyesek még a szülés rohamosságáért is Gerébet és/vagy a kismamát tennék felelőssé, amit csöppet abszurd... Ha rohamos szülés volt, akkor az azt jelenti, hogy a kismama -- mit sem sejtve arról, hogy szülni fog, pláne hogy ilyen tempóban -- elment egy előadásra. Aztán hirtelen úgy indult be a szülés, hogy senki nem készült rá.

(Egyes kismamák például a vajúdást szinte a legvégéig észre sem veszik, és körülbelül a kitolásnál veszik észre, hogy szülnek -- hacsak nem épp akkor nézik őket műszerrel, ami mutatja az összehúzódásokat.

Ilyen helyzetben azért mentőt hívni, hogy korházban vezessék le a szülést már lehet hogy felesleges. Van amikor a kihívott mentősök is inkább a lakáson levezetik a szülést mert már ott tart. Inkább a lakáson mint a mentőben: több hely van, rendelkezésre áll vezetékes víz stb.

Szóval, ha ez a hír igaz, akkor a folgalkozás körében elkövetett veszélyeztetés igencsak kétségesnek tűnik

Ami a történetben furcsa, az az, hogy a mentősök szerint ők kezdtek neki a csecsemő újraélesztésének. Ez alapján a segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja merülhet fel De ha mindenki "hadrafogható" az édesanya életéért küzdött mert életveszélyben volt ő is, akkor a végén még csak ez a vád sem áll meg...

dömötör 2010.10.06. 21:50:25

@Medvebácsi: Én olyat nem mondtam, hogy a terhes nő a csecsemő burka. Lehet, hogy sarkosan fogalmazok, és emiatt következtettél erre, de én nem erre gondolok.
Arra gondolok, hogy a szülés folyamán a baba élete és egészsége felülír minden mást, például az anya kényelmét, érzelmeit, vágyait. Ez nem róla szól, ezt fenntartom.
HA a baba számára mindez a lehető legmagasabb szinten biztosítva van, akkor lehet arról beszélni, hogy anyunak hogy lenne jó.
A fölösleges császár szerintem is kerülendő. Pont azért, amit fent írtam: ha a babáért van, és elkerülhetetlen, akkor oké. Ha az anya kényelméért, akkor nem.

treedog 2010.10.06. 22:37:51

@Medvebácsi:
ezek nagyon jó kérdések, csak nemkicsit eltérnek a tárgytól.

a kérdés ugyanis az volt, hogy egy - foglalkozástól eltiltott, mert annak szabályait másokat veszélyeztetően megszegő - személy mit tehet, és mit nem (sugallhatja-e valakinek, hogy nála szüljön), valamint, hogy van-e joga a szülő nőnek bármilyen kényelmi szempont alapján a gyermeke életét kockáztatni.

szerintem ezekben a kérdésekben konszenzus született a fórumon, pár elvakult ember kivételével nagyjából ugyanazt szajkózzuk, nem ismételném magam.

amit te vetettél fel, hogy miért nincsenek Magyarországon megteremtve azok a feltételek, amik németeknél, hollandoknál fennállnak, és megadják a szülő nőnek a választás szabadságát a felelős döntés lehetősége mellett, szóval erre a válasz egyszerű: azért nincs így, mert nincs rá pénz. Az államnak nagy erőfeszítésébe kerül az egészségügy jelen szinten tartása is, plusz kijáró orvosok, tartalékmentők, képzések, stb nemigen fér bele, és főleg azért nem, mert a lehetőség adott, hogy bárki olyan környezetben szüljön, amit meg tud fizetni. (a TB csak alapellátást tud biztosítani)

Medvebácsi 2010.10.07. 08:14:36

@treedog: Valóban eltértem az eredeti tárgytól, de csak azért hogy megmutassam, hogy a Te egyszerűsítő, egy kiragadott adaton alapuló téma lesöprésed még sem olyan egyértelmű.

Hogy mi történt abban a lákásban és ki követett el mit, azt szerintem nagyon kevesen tudják. Biztos hogy nincs közöttük az a bulvár tollnok aki az első cikket megírta a klasszikus Leningrád-Vlagyivosztok, osztogatnak-fosztogatnak sablon alapján. Ami a forum konszenzust illeti, annyiban nincs alapja, hogy ha jól tudom az eltiltás már lejárt...

Én elsősorban a törvényi háttér megteremtését hiányolom. Ez nem pénz kérdés.
Megfelelő törvényi háttérrel szeritnem azonnal lenne megfelelő befektető.
Illetve igen is pénz kérdés. Én kb. 2-3 milliárd forintra saccolom azt az összeget amit évente kifizetnek emberek a szülés körül az orvosoknak, zsebbe. Ha ebből kiszakad 10% az már fáj valakinek.

Medvebácsi 2010.10.07. 08:43:04

@dömötör: Rendben, nem mondtad.

Arra gondoltál-e hogy a baba számára azzal biztosítható a legnagyobb esély hogy az anya pszihésen és fizikailag olyan állatpotban van ami leginkább alkalmassá teszi a szülésre az adott pillanatban?
Ha semmi klinikailag előre látható komlikációra utaló jel nincs jelen, akkor nekem a fenti definícióba a tervezett császártól a hanyatt fekvős orvosmondjanyomjonon-át a labda/kád stb. keresztül, a háborítatlan kísért szülésig minden benne van. Az anya válassza meg meg hogy ő hol érzi a leendő gyermekét és magát biztonságban.
Sokan, és most te is, úgy állítják be mintha ez a választási lehetőség az anya "kényelmét" szolgálná. Szerintem a tudatosan választó nők a baba biztonságát nézik és ezért választanak a fenti skáláról valamit.

treedog 2010.10.07. 11:22:24

@Medvebácsi: én úgy tudom, hogy nem jól tudod. Egyrészt Geréb foglalkozástól eltiltása október végén járna le, másrészt idén májusban is megszegte (ami szintén a tragikus következmények miatt derült ki).

A törvényi háttér megteremtése valóban nem - csak - pénzkérdés, azonban nem fogja a kormány magas prioritással kezelni ezt a kérdést a közeljövőben.

Tudod, lehet, hogy a varangytea és a ráolvasás hatékonyabban előzi meg a gyermekbénulást vagy a diftériát, mint az arra adott kötelező oltás, de amíg a törvényben ez van, az orvosok ezt javasolják, addig az a szülő egy felelőtlen barom (másnak nem nevezhető) aki a saját gyermekén folytat kvázi emberkisérleteket. Sajnos jónéhány gyermek vált az efféle elvakultság áldozatává, és be kell valljam, hogy az ilyen ostobasággal szemben kevés a toleranciám.

LEHET, hogy otthon szülni biztonságosabb mint egy szülészeten, az arra szakképesített emberek között, a közeli és gyors ellátás lehetőségével (az adatok ugyan mást mutatnak, de mint mondtam, elképzelhető, hogy hibásak), azonban amíg a társadalmi konszenzus, a szakértői vélemények, és a törvények egybehangzóan azt állítják, hogy ez így felelőtlenség, és a szülők egyetlen mentsége egy szakmájától halálesetek miatt eltiltott ex szülész bíztatása, addig számomra ez a téma nem középszürke, hanem fekete vagy fehér.

dzsaszper 2010.10.07. 11:55:24

@treedog: az eltiltás a jelen esetben nem értem, miért kerül szóba, ha valóban váratlan rohamos szülésről volt szó?

dzsaszper 2010.10.07. 11:57:09

@treedog: a törvények sok évtizeddel ezelőtti állapotoknak felelnek meg, az akkori konszenzust mutatják.
A szakértői vélemények meg feltehetően részrehajlóak -- a szülész-nőgyógyász professzorok nyilván a saját parájukban érdekeltek, amit csökkent az otthonszülés terjedése.

felucca 2010.10.07. 11:57:33

@treedog:

"....szóval erre a válasz egyszerű: azért nincs így, mert nincs rá pénz. Az államnak nagy erőfeszítésébe kerül az egészségügy jelen szinten tartása is..."

Azt kellene látni, hogy minden egyes otthonszülő nő százezreket, de lehet, hogy milliókat hagy szegény alulfinanszírozott állami egészségügy zsebében. Saját pénzéből elmegy szüléselőkészítőre, a szülésznő szaktanácsadáa alapján beszerzi, ami szükséges, szülés előtt, közben, után. Saját pénzéből fizeti a szülésznőt. Nem foglal 4-5-6 napig egy kórházi ágyat más betegek elől a zsúfolt kórházakban. nem terheli az újszülöttosztályokat egyéb módon sem.

Szóval a válasz nem ez. A válasz az, hogy azért nincsen, mert van egy hatékonyan működő lobby, aki nem érdekelt abban, hogy a potenciális szülő nőket felvilágosítsa arról, hogy milyen lehetőségeik vannak, mert attól félnek, hogy akkor a nők nem lennének többet megfélemlített birkák, hanem netalántán előadnák, hogy ők hogyan gondolják ezt a szülés-dolgot. Ez az, amit egy bábával meg lehet beszélni nyugodtan, aztán ő majd nyesegeti a vadhajtásokat, de erre a kórház-szaktekintély-műszer szentháromságban esély sincs.

dzsaszper 2010.10.07. 11:58:09

@treedog: azt elfelejtettem írni, hogy az Alkotmányban rögzített társadalmi konszenzus szerint a szülő nő megválaszthatja a szülés helyét. Azonban az ÁNTSz ezt a bába-engedélyeken keresztül szabotálja...

felucca 2010.10.07. 12:02:08

@treedog:

Nincsen társadalmi konszenzus. Szent orvostudomány van, tudatlanságban tartott kismamák, érdemi vita helyett terelés és csúsztatás van. Meg bulvársajtó, mint autentikus hírforrás. Ez nem konszenzus. Konszenzus a minden szükséges információval felruházott résztvevők között jöhet létre, általában úgy, hogy mindenki enged az álláspontjából.

Mindez azért, nehogy a száz szülésből egy otthonszülés-arány esetleg felmenjen kettőre, mint kolosszális egészségügyi veszélyforrás.

treedog 2010.10.07. 12:18:43

@dzsaszper: ugyan, áruld már el nekem, szerinted az Alkotmány melyik szakaszában van ez rögzítve? :)

(szerintem nincs ilyen benne)

szóval csak óvatosan az olyan érvekkel, amik nem hiten és meggyőződésen, hanem konkrétumokon alapulnak, mert visszaüthet a dolog ;)

treedog 2010.10.07. 12:20:15

@dzsaszper: ugyan, áruld már el nekem, szerinted az Alkotmány melyik szakaszában van ez rögzítve? :)

(szerintem nincs ilyen benne)

szóval csak óvatosan az olyan érvekkel, amik nem hiten és meggyőződésen, hanem konkrétumokon alapulnak, mert visszaüthet a dolog ;)

felucca 2010.10.07. 12:24:26

Általánosságban még azt szeretném megjegyezni, hogy az otthonszülést pártolók elleni ellenérzést néhány hozzászólónál szerintem az a feltételezés is táplálja, mintha az otthonszülés elterjedése azzal a fenyegetettséggel járna, hogy ezentúl mindenkinek otthon kell szülni, kész-passz, nincs apelláta. Én úgy érzem, hogy nincsen ilyen misszió, a törekvés csak annyi, hogy az anyáknak valóban legyen választási lehetőségük, ne kényszerüljenek illegalitásba. Ha ez létrejön, akkor az otthonszülések aránya be fog állni azon az 1-3%-on, ahol más országokban is beáll és nincsen szó a holland szint erőszakolásáról.

Az még érdekes adalék, hogy az országban először Geréb Ágnes kezdte szorgalmazni, hogy a szüléseken az apák is résztvehessenek, ezért a tiltás ellenére csempészte be a vállalkozó kedvű apákat a szülőszobába. Ez ma ugye sztenderddé vált, pedig akkor is kiadhatott volna a szülész-nőgyógyász kollégium egy nyilatkozatot, hogy az apás szülés tiszta középkor, ellentétes a modern egészségügy elveivel, blablablabla, stb.

treedog 2010.10.07. 12:24:44

@dzsaszper: Az eltiltás azért került szóba, mert májusban bizonyíthatóan tudatosan szegte meg a határozatban foglaltakat (szintén tragikus eredménnyel), de most sem gondolnám, hogy a hölgy épp Geréb nénjénél vendégeskedett, amikor a szülés olyan gyorsan megindult, hogy a nyavalyás mobiltelefont nem voltak képesek felvenni, hogy mentőt hívjanak. Geréb néne nekiállt hályogkovácsolni, és amikor a következmények nyilvánvalóvá váltak, akkor hívtak mentőt. Azok próbálták csökkenteni a kárt - több kevesebb sikerrel. Azt a kárt, ami nem lett volna, ha kapásból van szakképzett orvos a közelben.

treedog 2010.10.07. 12:25:58

@felucca: ez marhaság. Ahol az otthonszülés elterjedt, ott se kötelező, csak azért választják sokan, mert sokkal olcsóbb. Magyarországon a TB finanszírozza (sajnos csak elvileg), ezért ez nem komoly érv vagy félelem.

treedog 2010.10.07. 12:30:08

@dzsaszper: Azért az némi elfogultságra utal, hogy a nyilvánvaló bába-lobbi alapján kérdőjelezed meg a feltételezett létezésű "szülész-nőgyógyász lobbi" megállapításait.

A legjobb esetben is egy-egy, CSAKHOGY a bábalobbi megállapításai a félhomályos találgatások (a varangytea) körében mozog, míg a "szülész-nőgyógyász lobbi" érveit kb az összes releváns statisztika alátámasztja. (na azok persze nem, amiket a bábalobbi hamisított ofkóz - ilyen statisztika Gerébé, aki a problémás eseteket elvállalja, de gond esetén bevágja a kórházba, és az ő statja jó lesz, a kórházé meg rossz, ez egy vicc, de tényleg.)

felucca 2010.10.07. 12:37:34

@treedog: Akkor jó. Éppen nem rád gondoltam, mert az látom, hogy jogilag helyén van a szíved:)

felucca 2010.10.07. 12:46:39

@treedog: "....ilyen statisztika Gerébé, aki a problémás eseteket elvállalja, de gond esetén bevágja a kórházba, és az ő statja jó lesz, a kórházé meg rossz..."

Ez tényleg vicc, de ugye nem nézzük egymást hülyének, hogy egy viccről vitáznánk?

Mi az, hogy bevágja a kórházba? Szüléselőkészítőn az első mondat, hogy bármilyen komplikáció legkisebb gyanúja fennáll, ő a kórházi szülést javasolja. Miért, mit kellene csinálnia, hősiesen - naénmegmutatom - kizárólag komplikációkkal foglalkoznia, vagy mi??? Milyen sugalmazás ez már megint?

(egy kis matematika, bocs:) : Mivel a kórházi és az otthonszülések száma között százszoros a különbség, még ha Gerébnél akár 100%-os lenne a komplikációs arány, a kórházi statisztika meg sem érezné...)

Egyébként a kórházban van a tudomány, a ráció és a sok csodálatos műszer - milyen égés ez már, hogy nem 0%-os csecsemőhalálozást hoznak ki (hanem neadjisten egy Gerébhez hasonlót)???

felucca 2010.10.07. 12:48:15

És bocsánat, tegnap hamis információt terjesztettem: Geréb tud újraéleszteni.

treedog 2010.10.07. 13:12:13

@felucca:
A "kis matematikához": mivel a kórház-otthonszülés összehasonlítást használja érvként Geréb, ezért bizony nagyon is számít, hogy kezeli a komplikációkat. A sajátjába csak az számít bele, amikor az ő szülőszobájában hal meg a baba vagy a mama, ezért ha a komplikáció fellépése nem annyira gyors, hogy a telefonját fel tudja venni, akkor az ő szemszögéből nincs probléma, mossa kezeit - végülis kórházban történt a baj. (Ilyen a komplikációk legalább 95%-a szerintem, tehát Geréb statisztikáját egy legalább húszszoros szorzóval lehet rontani nagyjából)

Szerinted a kórházak milyen jó statisztikát tudnának csinálni, ha a probléma fellépésekor kitolnák a szülő nő hordágyát az ajtón?

Ugyan már, legyünk ennél komolyabbak.

felucca 2010.10.07. 13:23:30

@treedog: Erre mondom pontosan, hogy akár százszorosára is felszorozhatod a komplikációs arányt - és a kórházba áttolt szülő nők számát - Gerébnél, az a kórház arányain nem tud rontani, mivel százszoros a mintavételre szolgáló esetszám különbsége. Gerébén javít persze, de így még mindig egymás mellett van a két arány.

Hugo2010 2010.10.07. 13:32:38

@felucca: Nos, egy másik helyen egy orvos (nem nőgyógyász) ismertett egy statisztikát.
Jelesül: G.Á. nem hivatalosan kb. 3000 problémamentesnek induló szülésnél segédkezett kb. 3-an haltak meg és több sürgős kórházba szállítással(azért kb. mert nincs róla hivatalos stat.)azaz 1 ezrelék az arány.
Kórházban 97.000 szülésnél 40 halál, ami 0,41 ezrelék. Ebben benne van minden olyan veszélyeztett terhes, akit már el sem vállaltak az otthonszülést vezetők. Tehát még mindig jóval kevesebb veszélyt jelent kórházban szülni, mint otthon.

treedog 2010.10.07. 14:32:51

az egy ezrelékes mortalitás Gerébnél, ugye "legalább egy ezrelék", mert a későbbi szövődményekről szó nem esik, és a teljesen egészségeseket hasonlítjuk össze az átlagnépességgel.

de még ha valóban "csak" egy ezrelék is lenne, akkor sem elfogadható a két és félszeres halálozás (szerintem minden faktort beszámolva inkább 10x-es egyébként), ami azt jelenti, hogy a három halálesetből kettő nem következett volna be (az egyéb károsodásokat most akár hagyhatjuk is.)

Medvebácsi 2010.10.07. 19:48:36

@Hugo2010: Már ne haragudj, de mivel nem sajátod az anyag had mondja rá hogy baromság. Honnan van a számod? Mert ha csak a 2500g fölöttieket nézem akkor is 180+ 2007 és 2008 ban. Összesen meg 500+ tehát inkább a 4-5 ezrelék. Ami több mint átlag napi 1. Különben ha megnézted volna treedog 2010.10.06. 19:17:06 bejegyzésében megadott linken található elemzés akkor te is rájöttél volna hogy félre lettél vezetve. Csúnyán.

treedog: Ezek szerin te sem olvastad el a saját magad által beidézett statisztikákat?
Nehéz úgy vitázni ha valaki csak ír.

Hugo2010 2010.10.07. 19:56:40

@Medvebácsi: Hát persze, mindenki téved aki elítéli G.Á-t. Jól van pihengessél még pár évig, ezért kár volt újra írnod.
Tökmindegy egyébként, az ügyészség több ügyben is vádat szeretne ellene emelni kuruzslás stb. miatt. Gyanús, hogy ez már leülős lesz.

Medvebácsi 2010.10.07. 20:02:13

Ami még rosszabb - hogy csak a 2007-es adatokon rágódjunk - hogy a csecsemő halálozás (élve született de 1 éves kora előtt meghalt) ebben az évben 577 volt. élve születettekre vetítve 5,9 ezrelék.

Az egyéb károsodásokat pedig tényleg ne hozzuk fel, mert arról én még semmi féle kórházi statisztikát nem láttam.

Hugo2010 2010.10.07. 20:08:22

@Medvebácsi:Arról hány hiteles statisztikát láttál, hogy hányszor kellett mentőt hívni a G.Á. szüléseihez? Vagy hányszor károsodtak?
Jogilag tilos, emberileg érthetetlen (nincsenek meg a feltételei) mit kell ezen védeni?

Medvebácsi 2010.10.07. 20:55:54

@Hugo2010: Én csak annyit kértem hogy ne írj le hülyeségeket. Legalább nézz utánna amit átveszel.

Neked meg kár volt ide (is) eljönni és a tájékozatlanságoddal villogni.

Tragikomikus, hogy amiről pártunk és kormányunk azt mondja hogy: "Azt a kormány is elismerte, hogy ugyan nem tiltják az intézményen kívüli szülést, de nem is bátorítják" azt Te simán betiltod.
hirszerzo.hu/belfold/160233_az_orbankormany_pontot_tehet_az_otthonszule

Hugo2010 2010.10.07. 20:58:42

@Medvebácsi: Így van jelenlegi körülmények között simán.
Ha változnak a körülmények (jó irányba), akkor engedélyezni.
Ez talán még egy okostojás "statisztikusnak" is érthető.

Medvebácsi 2010.10.07. 21:10:36

@Hugo2010: Bocs a statisztikás válaszom valahogy kimaradt. Nincs "hivatalos" statisztika, mint ahogyan arról sincs, hogy az évi 500 körül csecsemő halálozás mellett mennyi a korházakban a maradandó egészségkárosodással életben maradók száma.

Most látom hogy más blogokon is elmagyarázták hogy hülyeségetket írtál a 0,41 ezrelékkel. :-)
Vadász vadász...

Medvebácsi 2010.10.07. 21:18:19

@Hugo2010: Értem, aki tud olvasni és számolni az okostojás de akkor minek tanultál statisztikát?

És mik azok a körülmények aminek változni kell, hogy Te engedélyezd az intézményen kívüli szülést?

acsa77 2010.10.07. 22:53:45

@felucca: csak most már úgy áll hozzá Geréb, hogy túlzásnak tartja az apák jelenlétét. Miközben pont az apák jelenléte teszi okafogyottá az otthoni meghitt környezet szükségességét. Aki nem bír alkalmazkodni a körülményekhez felnőtt korában, az biztosan csak bőgött és vigasztalták, amikor kilopták a kezéből a nyalókát.

És vannak még egyéb szakszerűtlenségei. Ha én is csak a komplikációmentes szüléseket vállalnám, akkor én is bába lehetnék. És ez nem vicc. Gyakorlatilag mindenütt a világon, ahol otthonszülés van, ezért engedik. Ettől függetlenül nem árt, ha olyan bába van jelen, aki az adott orvosi szaktudással rendelkezik arra az egy-két ezrelékre. Ehhez nem kell külön papír, nem varázslat. De amikor Geréb hozzáállását olvastam, és más, természetes szülést támogató tapasztalt bábákat, szülés-előkészítési módszereket láttam, akkor nem kis ellentmondások voltak.

acsa77 2010.10.07. 22:59:15

@Hugo2010: nem ez a gond, normál kórházban mi is megnézegettük, nem undorodtunk. A felkészített gyerek teljesen jól fel tudja dolgozni. Mo. nagyon álszent és prűd másban is. A párkapcsolati (és ebbe belefoglalva a szexualitás társadalmi és biológiai szerep) felvilágosítás hiánya rengeteg fölösleges gondot okoz.

acsa77 2010.10.07. 23:07:33

@Medvebácsi: ebben tényleg nem egyszerű dűlőre jutni. De össztársadalmilag inkább az a nagyobb gond, hogy az elvileg olcsóbb és biztonságosabb kórházban túlzott az orvosok szerepe a szülésnél, ami gyakorlatilag 100%-ban a kismamák felkészületlenségéből fakadó irracionális félelemből fakad. Nem lenne szükség orvosválasztásra, csak össze kellene ismerkedni a bábákkal. Viszont ma gyakorlatilag óriási a túlkezelés, mert statisztikailag azokban az esetekben, ahol otthonszülésnél nincs komplikáció, ott a kórházban rengeteg a császár. (Azaz a komplikáció hatása ki van zárva az összehasonlítánál.) Ez össztársadalmilag egy gazdasági fiaskó.

acsa77 2010.10.07. 23:19:34

@treedog: na ez az, a modernebb szüléstechnika szerint már nem kell nyomni. Sem otthon, sem kórházban. Akik pl. előreláthatóan nehezebben fognak tágulni, azoknak előtte pár hónapig tornázniuk kell. Csak ehhez már szorgalom kell :) Aztán utána van 2-3 nem tudatos tolófájás, és a gyerek magától kicsusszan. Na a komplikációmentes esetekben ezért nem kell semmi és senki konkrétan a szüléshez, csak az emberi jelenlét. Szociális és eü. kockázat szempontjából.

És ami a statisztikákat illeti: hiába magasabb a halálozás a kórházban, mint Gerébnél: a kórházi számokból le kell vonni a komplikációnak jósolt eseteket. Majd aztán azokat is, ami 1 éves kor előtt történt, de nem közvetlenül a szüléskor történt. Azt hiszem, ez már elég komplikált orvosi kérdés. Ellentétben a fölösleges császározással.

acsa77 2010.10.07. 23:37:49

@vascsoves: és szerinted mi változtatna a rossz helyzeten? Talán csak nem az, hogy az embereknek önmaguktól kell rájönniük, hogy a szülés alapvető dolgai rém egyszerűek, csak meg kellene tanulni? Máris tudnának lábukkal szavazni, pusztán a kórházak között. Mi is ezt tettük, és máris lényegesen jobban jártunk. Szimpla gazdasági harc van a kórházon kívüli és belüli lobbik között is. Semmivel sem szentebbek a kívüliek. Ők is csak meg akarnak élni egy (néhány ezreléktől eltekintve) egyszerű, de túlmisztifikált jelenségen. És hiába vannak jó véleménnyel róla osztrákok, ha szakmailag arrogáns és szemellenzős a maga módján.

dzsaszper 2010.10.08. 08:15:24

@treedog: nem a bábalobbira alapozva mondom. Hanem a szülészeten szerzett tapasztalatra.

dzsaszper 2010.10.08. 08:18:37

@treedog: Write-only üzemmód? Vagy nem olvastad az indexes pontosítást?
Elég egyértelműen kiderült, tanácsadásra mentek a kismamák, amikor az egyiküknél váratlanul beütött egy rohamos szülés.

dzsaszper 2010.10.08. 08:26:06

@treedog: pontatlan hivatkozásnak nem néztem utána, ugyanakkor az 1997. évi CLIV. tv. 247. § (1) v) is a társadalmi konszenzus része.

Jelenleg, mivel a Kormány nem állapította meg az intézeten kívüli szülés szakmai szabályait, feltételeit és kizáró okait, jogilag nincs kizáró ok. Ez persze legalább annyira ütközik a józan ésszel, mint az, hogy nincs szakmai szabályozás egyáltalán.

Hugo2010 2010.10.08. 08:52:31

@Medvebácsi: Nos, amennyiben tényleg hülyeség az általam mástól idézett adat, akkor ott kopogtass a mondandóddal ahonnan származik. Egyébként meg nekem elég hihetőnek tűnik.

felucca 2010.10.08. 10:33:57

@Hugo2010:

"....Jogilag tilos, emberileg érthetetlen (nincsenek meg a feltételei) mit kell ezen védeni?..."

Jogilag értelmezhetetlen, ez eddig tiszta. Egyik olvastaban ilyen, másik olvasatban olyan. Otthon szülni meg lehet, ahogy lehet taxiban, árokparton, stb.

Emberileg NEKED érthetetlen, az otthonszülőknek pedig a kórházban szülés érthetetlen, mert teljesen (vagy részben) más a preferenciarendszerük. Te azt szeretnéd, hogy nekik is ugyanazok legyenek a preferenciáik, mint Neked. Ez nyilván nem fog menni.

A feltételek megvannak, egy szintén másfajta súlyozás alapján. Van, akinek a csodaműszer az alapvető feltétel, van akinek a saját otthona és a figyelem.

Nem kell ezen semmit védeni, békén kell hagyni. Senkinek érdekét nem sérti.

Medvebácsi 2010.10.08. 14:04:35

@Hugo2010: Mennék, de sajnos nem adtad meg a forrást. Ami biztos, hogy a nyilvánosan kereshető KSH adatok 500 körüli számokat mutatnak az elmúlt években.

dzsaszper 2010.10.12. 11:14:48

Amúhy jó lenne két, egymáshoz csak lazán kapcsolódó ügyet külön kezelni.

Az egyik, az az "intézményen kívüli szülés szakmai szabályai, feltételei, kizáró okai" hogy a törvényt idézzem, illetve a bábaengedélyek szabotálása. Ezzel kapcsolatban a mindenkori kormány lapít, mert nem meri azt mondani, hogy a szakmai szabály az, hogy ha megoldható a kitolásig az intézménybe szállítás, akkor intézményben kell szülni, kizáró ok pedig minden, beleértve azt a terhességet amivel amúgy minden rendben van és a szülést a 40. héten is...

A másik téma Geréb és a büntetőtörvénykönyv. Ez egyértelműen a hatóságokra és a bíróságra van bízva. Egyelőre bízom a független és pártatlan bíróságban, hogy alaposan utánajár annak, hogy pontosam mi történt, meghallgatja az összes rendelkezésre álló tanút és szembesít stb.

dzsaszper 2010.10.12. 22:08:59

a legújabb index cikk nem éppen a pártatlan bíróságra utalt :s valakiknekp piszok erős lehet a lobbierejük, ld. csak a bíró bilincsre vonatkozó kérdését és az arra adott választ.
süti beállítások módosítása