HTML

 

Hajnal kettő, hallgatom a rádiót. Fiatalok vitatkoznak benne, országunk tudatos tönkretételének okairól. Három lépésben eljutnak az ilyenkor szóba jöhető összeesküvés-elméletek valamelyikéhez, nevezetesen, hogy Izrael vagy Hollandia költözik a Kárpát-medencébe. Klasszikusok. Emelkednek a tengerszintek, menekülnek a fapapucsosok, vagy a pajeszos telepesek helyzete tarthatatlan az olajfák alatt. Hogy melyik „magyarázathoz” jutottak el végül már nem tudom, mert a hülyeségre én sem vagyok mennyiségtől független vevő, így elkapcsoltam. Viszont nem hagyott nyugodni a srácok téves gondolatmenete, így fejben elkezdtem elemezni, hogy miről is beszéltek.
 
Kiindulópont: országunk romokban. És itt, az első pontnál álljunk is meg! Bármilyen következtetésre jutottak ifjaink, az origójuk színigazság. Hazánk soha nem látott válságban van. Felejtsük el a hitelezési lufit, tisztítsuk meg ettől a képet, és próbáljuk objektíven értékelni Magyarország jelenlegi helyzetét. Gondolkodjunk el azon, hogy nincs az életnek olyan területe, amelyre ne illene a szar jelző, ha körbenézünk Hegyeshalomtól Záhonyig.
 
Mert van nekünk:
 
- Egy csodálatos demokráciánk. Az ötszázalékos parlamenti küszöbnek köszönhetően bebetonozott pártokkal. Oda emberfia, rajtuk kívül nem jut be. A listás voksolás eredménye, hogy tele a parlamentünk olyan arcokkal, akiket soha nem láthatsz sehol, még csak a fogadóóra kellemetlen perceivel sem kell számolniuk, kizárólag a költségtérítés végett járnak be az Országgyűlésbe. Kontroll zéró, visszahívhatóság lehetősége szintúgy. Semmi sem zavarhatja a szondafújást megtagadó, bárhol rágyújtó, bemondásos költségelszámoló naplopók tevékenységét. Vért szívnak naphosszat. Arról nem is beszélve, hogy az alkotmányjogászok több órás előadást tartanak arról, hogy hogyan lehetséges (elméletileg) egy kormányt megbuktatni. Egy olyan rendszerben, ahol ők vannak miértünk. Nonszensz. Pártfinanszírozásostól, választási törvénnyel együtt úgy szar, ahogy van.
 
- Egy önkormányzati rendszerünk. Egy olyan országban, ahol bármely pontról, tetszőleges irányba elindulva, gépjárművel másfél óra alatt határhoz érsz, ott tartunk mi 3200 polgármestert. Bravó. Egyszer meg kellene őket kérni, hogy feküdjenek egymás mellé. Szerintem Váctól Pestig érne az emberkígyó. Tudom, hogy a pártok ezen rendszeren keresztül etetik a közkatonákat, no de mégis.. Ennyit? Ennyit. Cserébe viszont egy forgalmiért három hetet várhatsz az okmányirodán, és a helyi pénzek nagy része arra megy el, hogy az apparátust etessük. Végül is, jobb mintha munka nélküliek lennének. Gondolkodtál már azon, hogy minek okmányiroda ahhoz, hogy valaki felvigye a minisztérium adatbázisába az adataidat? Begépeli helyetted, hogy ABC-123 frsz. mától Lajosé. Külön szobában, külön fizetésért, 08-tól 14:00-ig. Ezért fizetjük őket.
 
- Egy egészségügyi rendszerünk. Naivitás lenne azt állítani, hogy az összeomlás szélén áll. Már összeomlott. Még néhány lelkes, hivatásának elő dolgozó valami lelkecskét tart a gólemben, de alapvetően meghalt. Isten óvja a betegeket attól, hogy magyar kórházba kerüljenek, az a tuti vég. Gyakran eszembe jut, hogy mi a fenéért aggódnak az aktív eutanázia gyakorlati alkalmazása miatt, hiszen a magyar kórház önmagában az. Bemész és biztos, hogy megdöglesz. Segít a rendszer meghalni, akkor is ha nem vagy menthetetlen. Nem kezdem el sorolni közvetlen környezetem rémtörténeteit, hiszen ebből mindenkinek van egy tucat. Nem jött a mentő, elkezelték, bent hagyták, nem volt vizsgálat, pénzt kért a doki, összecserélték, rossz helyre küldték, kiszedték, de nem kellett volna, belehalt. Akár az EÜ.
 
- Oktatási rendszerünk. Pénzhiány, tanárverés, színvonalesés, pedagógushiány. Kell ezt magyarázni? Hogy ki megy el manapság tanárnak, arról fogalmam sincs, de, hogy ilyen viszonyok között és megbecsülés mellett, gyaníthatóan (többségében) nem azok akiknek kellene, az biztos. Tényleg, 90 nettóért ki megy el odvas táblára krétával kapirgálni, úgy, hogy közben fennáll a veszélye, hogy valamelyik unatkozó tizennégy éves hülyegyerek pofán veri, amit kénytelen tétlenül elszenvedni? Vagy beszélgessünk a diplomások azon (egyre nagyobb) rétegéről, akik néhány év felsőoktatási intézményben eltöltött év után funkcionális analfabéták, akik az egyelőre szót n-nel írják?
Azt látom, hogy akinek pénze van, biztosan összekapar egy diplomát, bármilyen hülye legyen is, aki viszont képességei miatt egy kicsit is kilóg a sorból (akár túlmutat azon, akár gyengébb), az kiesik a rendszerből, mert nincs rá pénz, mert nincsenek felkészülve, arra, hogy velük is törődjenek. Jönnek a piacképtelen diplomások csőstül, termelünk évente párezer olyan szakembert, akikből már eleve túlkínálat van. Jó hír viszont, hogy vehetsz a másodikos gyerekednek harminc rúgóért könyvcsomagot. Volna egy fogadásom, hogy a könyvkiadók ügynökei pontosan úgy működnek, mint az orvoslátogatók. Totál káosz.
 
- Rendőrségünk. Kekeke. Hogy ennél lejjebb lehet-e süllyedni a morális megítélést tekintve, azt nem hiszem. Végzik a feladatukat, szépítgetik a saját statisztikájukat, és azt az ügyet, ami ronthatná a felderítési rátát, lehetőség szerint fel sem veszik. Egy autófeltörés miatt már ki sem hívod őket. Minek? Viszont az autópálya mellett igen aktívan pakolják zsebre a tízeseket. De van amiben remekelnek, például a szemkilövésben, és az egymás seggének tisztára mosásában, ha mégis bíróság elé kerülne valamelyik kolléga. Ma Magyarországon szégyen rendőrnek lenni, és erről nem Kovács tizedes tehet. Megvédeni, segíteni nem fognak, viszont megbasznak, ha kell. Legyen az szó szerint a fogda egy tüntetés után, vagy átvitt értelemben a sarkon, az égőkészlet hiánya miatt. Ők sem értünk vannak.
 
- Igazságszolgáltatásunk. Uh. Néhány „apró” fiaskó mellett, azért abban biztos lehetsz, hogy működik. Igaz szarul és lassan, de legalább nem pártatlan. Hogy hogyan lehetséges országunk legnagyobb mészárlásának ügyében bizonyíték nélkül elmarasztaló ítéletet hozni, és hogyan lehet szabadlábon egy teljesen kamu szakértői vélemény alapján egy keresztapa, vagy miért kér enyhítést az ügyész Princz Gábor ügye kapcsán, azt nem tudom megmondani. Azt látom, hogy egy tornacipő dobáló nyugdíjast heteken belül elítélnek, viszont a jogosan követelt kintlévőségeimet éveken keresztül nem tudom behajtani jogi úton. Katasztrófa.
 
- Hadseregünk. No, ez a viccek vicce. Tudtad, hogy ők fognak megvédeni, ha baj lesz? Azok a tisztek, akiknek nagy része megbukna nyolcadikos tornából? Hogy is menne át, hiszen 170 magas, és száztíz kiló! Viszont nyugdíjba megy negyvenöt évesen, mert az ő szakmája hihetetlen veszélyes. Ja, simán leeshet a délutáni csendes-pihenő alatt az emeletes ágyról. Néha megmutatják arcukat, ilyenkor lezárják a várost egy húsfőző kondér miatt, amit a nagytapasztalatú, sokcsillagos broki német (!!!) bombának néz. Megröntgenezni nem sikerült, mert a gép nehéz, a gödör meg mély és senkinek nem volt kedve lecipelni. Így lett kiürítve Pest fele. Igazi szociális intézmény a mi seregünk, megkíméljük a mindenre alkalmatlan posztkomcsi zsírfejeket a munkanélküliségtől, azzal, hogy itt raktározzuk őket. Persze, nagyon nem kell félteni a fejeseik lobbiját, jól megvédik a saját seggüket, ha véletlenül a politikának eszébe jutna, hogy lefelezze a bakák létszámát. Ebbe, eddig mindenkinek beletört a bicskája. Mundérbecsület.
 
- Adórendszerünk. A gazdasági fejlődés szekerén a kézifék. Kevesen fizetjük, túl sokat. Az a hárommilliónyi munkavállaló nem tud eltartani tíz millió embert.
 
- Szociális hálónk. Amely senkit nem fog meg, kivétel azokat, akik legalább hat gyereket csináltak, és soha, még csak kísérletet sem tettek arra, hogy dolgozni menjenek. Na, ők megélnek a szociális segély + családi pótlék mixből. Viszont aki dolgozik és adót fizet, ne számítson semmire, különösen akkor ne, ha bajba kerül.
 
- Nyugdíjrendszerünk. Egy fenntarthatatlan, visszásságoktól hemzsegő csődtömeg, amelyik öt éven belül a nyakunkba borul. Nyugdíjas egyre több, köszönhetően elöregedő társadalmunknak, viszont az aktív keresők egyre kevesebben, jórészük pedig minimálbérre van bejelentve. Nem kell különösebb kommentár.
 
Nem sorolom tovább intézményeinket, mert mindegyikről litániát lehetne írni, de néhány jelenséget azért megemlítenék ezeken kívül, amelyek – szoros összefüggésben a fentiekkel – egyértelműen mutatják, hogy mekkora a baj.
 
Morális válság. Elcsépelt kifejezés, amelyet 2006 ősze óta sokszor hallhatsz. Az ember könnyen siklik át felette, pedig hatásait tekintve a leginkább aggasztó. Nem érzed közvetlenül, és mivel nem „forintosítható”, nem is foglalkozik vele senki, pedig… A törvény és a jog alapja a norma, annak meg a morál. Lopni nem azért bűn, mert benne van a BTK-ban, hanem azért, mert rájöttünk, hogy az senkinek sem jó. Így lett belőle norma, és ezt törvénybe foglalták. Magyarán, ennek az egész európai, keresztény rendszernek alapköve nem más, mint az erkölcs. Hmm, vágod már? Az egész kultúra alapjait veszélyezteti a morál hiánya. Szabályok, amelyek az emberi értékekre, előrelátásra, felelősségre és az együttélés figyelembe vételére lettek lefektetve. Tudod, miért nem csúsztat a svéd autós pénzt a rendőr zsebébe? Mert elképzelhetetlennek tartja, erkölcsi megfontolásból. Hoppá. Mi meg ezen poénkodunk, hogy ki, mit és hogyan sikkaszt el az államtól, a közpénzekből. Trendi lett, hecc. Pedig a tűzzel játszunk.
 
Gazdasági problémák. A globális konjunktúrának vége, mi kimaradtunk belőle. Van helyette válság, azt viszont csontig szopjuk. Nem kell ezt magyarázni, menj ki az utcára és nézz körbe!
 
Mentális állapot. Hogy ennél frusztráltabb és betegebb társadalom kevés van, az nem kérdés. Nézz szét a metrón, közlekedj, vagy kapcsold be a tévét. Apró kis tünetek, melyek jelzik, hogy lelki zavarral küzd az ország. Gárda? Betegek. Hogy hová vezet elmés tevékenységük, nem nehéz megjósolni. Sajnos, nem kell sokat várni arra sem, hogy fizika atrocitásba torkolljon ez a bohóckodás, és egy Gárda VS romák bokszmeccsnek bárki is legyen a győztese, az ország csak veszíteni fog rajta. Kell nekünk polgárháború?
 
 
Így 2008. október 23-a előestéjén éppen itt lenne az ideje, hogy valaki felálljon és kimondja:
 
Hölgyeim és Uraim! A magyar rendszerváltás csúfos kudarccal végződött! Húsz évvel az elvtársak leköszönése után, Magyarország a totális gazdasági, morális, és intézményes válság közepén fetreng.
Már nem csak az a lehetőség látszik elúszni, hogy utolérjük Európát, hanem az is, hogy belátható időn belül visszaküzdjük magunkat arra a szintre, ahol húsz éve tartottunk!
 
 

Címkék: politika magyarország társadalom válság

80 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr31726476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joska 2008.10.22. 16:01:42

nincs mit hozzátenni, rendkívül jól összefoglalt cikk. viszont ezt már sokan tudják/tudjuk. a kérdés: mi legyen a következő lépés? mert az nyilvánvaló, hogy lépni kell, és a felelősöket felelősségre kell vonni. de ki fogja megtenni és hogyan? és főleg: milyen áron?

is 2008.10.22. 16:04:57

néhol kicsit erős, meg néholtúlzó, de összességében rendben van. a sorrend különösen tetszik nekem, mertnagyjábóé ebben a fontossági sorrendben látomén is a problémák fő okát: 5%, (kétharmados törvények), önkormányzati rendszer. csinálni ezek miatt úgyse lehet semmit, hát a pártok ezek után már csak szavazatszedő automatát játszanak. a többi téma szerintem csak következmény.

új közjogi rendszer kell, kevesebb alapjoggal, meg ellensüllyal.

bldo 2008.10.22. 16:07:19

Én szívesen kimondom, ahogy Te is kimondtad, de sajnos ez kábé senkit sem érdekel.
Össze kell pakolni, és külföldre indulni. Az utolsó meg kapcsolja le a villanyt és etesse meg a kutyát.

bugkiller 2008.10.22. 16:12:51

A cikk jó.
De...
Tényleg úgy látod, hogy a gárda az ügyeletes gonosz, aki polgárháborúba taszítja az országot? Nanemá...
Vannak tényezők, amit lassan mindenkinek, még a leghumanistább liberálisnak is észre kell venni. Nem akarom részletezni, te is tudod, miről van szó. Persze a szőnyeg alá seperhetjük, mint az az elmúlt évtizedekben divattá si vált, de attól bizony valós problémák ezek. Csak azt kérem: LEGYEN téma ez is....

Wiszler Gábor 2008.10.22. 16:13:23

Tökéletesen látod a dolgot! Ehhez nincs mit hozzáfűzni,hacsak azt nem, hogy a fiatalok fejében is -köszönhetően nekünk és nekik ott fenn-, teljes a zűrzavar, bár némi igazuk nekik is van...

is 2008.10.22. 16:14:00

ja, azért van némi remény, mert az hal meg utoljára: Ausztria 1955-ben lett független, és kb. 25 évig csinálták ott is ugyanezt a kedves politikusok. Bruno Kreisky-vel kezdődött az a generáció, aki már nem a korrupcióból tartotta fenn magát. Másképpen: addig tartott, amíg mindegyik párt megszedte magát, utána már az ország sorsa is érdekes lehetett.

ami infokat én tudok, hogy nálunk a FIDESZ még nem szedte meg magát, ezért gyanítom, hogy a 25 év nálunk se lesz kevesebb.

Meauw 2008.10.22. 16:17:20

Az a baj, hogy szó szerint igaz és elszomorító. Mi a megoldás?

is 2008.10.22. 16:17:48

@joska: értelmes népszavazás kell, ami előrevisz, nem pedig a márciusihoz hasonló hangulatkeltés.

sajnos alkotmánymódosításról nem lehet népszavazni, márpedig a kétharmados törvények abban vannak, így aztán marad az, hogy 2010-ben a két nagy párt egyikére se szavazz. vagy az egyik kicsit (mindgey melyiket), vagy az újat, vagy akármit, csak a két nagyra ne szavazz.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.22. 16:19:27

Ez nagyon nagy ! Így igaz, remekül összeszedted.

Óriásplakátra vele, hadd égjen az emberek tudatába ...

warbirds 2008.10.22. 16:29:57

Ez egy nagyon jó összefoglalás a mai helyzetről. Sajnos ez van és ez is lesz még egy jó darabig, nem vagyok optimista...:S
A minap azon gondolkodtam, mit is lehetne itt tenni. Rájöttem, nem tudom... Erőszakos megoldásnak nincs értelme, mert csak lejjebb csúsznak az amúgy is lent lévők, a zsírosak meg még nagyobbat kaszálnak. Lásd Argentína. Egy átlagember fele annyit nem tud elérni, mint egy minden hájjal megkent ügyeskedő vele szemben. Civil összefogás? Az esetleg hatásos lehetne és elindíthatna valamit, de utópisztikus. Amíg kényszerből csalunk/lopunk, illetve kényelmesebb, mint végigjárni a rögösebbik utat, addig ez nem jön össze.
Hátezvan. De azért próbálkozni kellene, hátha...

Nimfas Corporation 2008.10.22. 16:41:35

"funkcionális analfabéták, akik az egyelőre szót n-nel írják?"

A funkcionális analfabétizmusnak semmi köze a helyesíráshoz. Attól hogy valaki pocsék helyesíró még lehet megértő-zseni (mindent megért amit olvas)- többet ismerek. Amúgy helytálló a cikk, de sajnos ez már pár éve köztudott (kéne legyen). Továbbá: Bereznay András.

kamee 2008.10.22. 16:42:39

sajnos az irással egyet kell értenem... bár néhol kissé tulozva azaz nem is tulozva csak nagyon az árnyoldal van kiemelve, azért vannak jó dolgok is és nem kell ennyire sötéten látni mindent. Bár gondolom most direkt lettek a rossz dolgok kiemelve.

Jó kis irás, és kiváncsi vagyok mi lesz itt 10-15 év mulva.

Nimfas Corporation 2008.10.22. 16:43:34

@is
"a két nagy párt egyikére se szavazz"

Szerintem ún. rendszerváltó pártokra nem szabad szavazni (ez lefedi az összes jelenlegi parlamenti pártot).

NYT · http://pergetes.blog.hu/ 2008.10.22. 16:45:46

A gárdázást leszámítva jó poszt!

burt lancaster 2008.10.22. 16:48:20

is 2008.10.22. 16:14:00

Is elvtárs, mondandód üzenete, hogy 2010-ben szavazzon a többi elvtárs is az mszpre?

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.10.22. 16:59:16

Egy felturbózott kádárrendszerben élünk, ennyi.

Vakmacska 2008.10.22. 17:04:07

Tökmindegy kire szavazol vagy népszavazol adott esetben, ahogy a poszt is nagyon rendesen összefoglalta, ennél mélyebbre kéne ásni, hogy kézzelfogható eredményt érjünk el.
De ha már szavazás - ki a listákkal a rendszerből. Csak előbb ki kéne hajtani azokat a bazi nagy házból és környékéről, akiknek érdeke (még) az, hogy ez az egész legalább egy darabig fennmaradjon.
A remény hal meg utoljára - végülis azt már megértem hogy a kommunizmus mint olyan megbukott, még ha sajnos az elvtársakat (és igen, a másik oldali hülyéket is) nem sikerült se messzebb kergetni, se józan észre téríteni.

Balu77 2008.10.22. 17:04:18

Jo meglatas! Ez az igazsag sajnos! Annyi helyrol fekelyesedik ez az orszag hogy valami nagy katarzisnak kell tortennie hogy jobb iranyba forduljanak a dolgok. Szerintem tortenni is fog, csak nem tudni mikor. Keptelenseg hogy ugy menjenek a dolgok orokke ahogy az elmult 20 evben!

Old Syg 2008.10.22. 17:09:21

Magyarországnak ami kell: 3000 köbméteres gödör (talán elég lesz), bele az egész politikai-jogász elit, rá 3000 köbméter föld. Dombocskát felszántani, sóval, vegyi mérgekkel és hidrogén-cianiddal átitatni, mert ezek még kimásznának alóla.
Aztán kezdhetünk is valamit ezzel az országgal.

cuidado llamas 2008.10.22. 17:12:17

az igazságszolgáltatás részbe még bedobnám a Császár Előd haverunkat is.

koborlo 2008.10.22. 17:15:09

Gyurcsany beszede kapcsan fogalmazodott meg ez kb. ugyanigy bennem. Eladtam a kft-met, felszamoltam otthon mindent, es attelepultem Nemetorszagba. Van jolfizetett munkam, egy fel A4-es adobevallasom, es en meg magyarnak tartom magamat (itt kommentelek az Indexen), a kolykeim mar nemetnek nonek fel - es nem banom.

Manyizga (törölt) 2008.10.22. 17:15:31

Jó poszt. Eddig minden szavazáson ott voltam a rendszerváltás óta. A legközelebbire vagy nem megyek el, vagy érvénytelen szavazatot adok le, vagy valami ismeretlen pártra szavazok.

tl 2008.10.22. 17:15:33

mondjuk amit az egészségügyről írtál, az egy kicsit erős..

negymadar 2008.10.22. 17:19:41

Neked egyre nagyobb igazad van!
Üdv
NÉGYmadár
www.negymadar.blog.hu

kinot · http://kinot.blog.hu 2008.10.22. 17:22:05

jó, rendben, be kell látni, hogy bebukott a rendszerváltás.
szerintem viszont nem lehet takarítás nélkül újrakezdeni.
bizony, fel kell húzni néhányat a villanypóznára, szerintem ez elkerülhetetlen.
vagy lehetünk palesztina, dehát a robbantgatás szerintem macerásabb.

vecsesi 2008.10.22. 17:22:43

Nagyon, véresen igaz. Köszönöm hogy leírtad! Hol van az az új párt, aki felvállalja a dolgokat, aki miatt elmennénk szavazni 2010-ben?

bölcsésztanár 2008.10.22. 17:23:52

Jaj, de kár, hogy mind úgy van, ahogy írtad. Nem volt sajnos revelatív a poszt, mert ezeket évek óta tudjuk. Kimondjuk. És?
Én is tudnék hozzátenni (bölcsi, ovi, közlekedés, szakszervezetek stb.).
Nekem az a meglátásom régóta, hogy valamihez kötni kéne a szavazási jogot. Ötletek?

koborlo 2008.10.22. 17:33:19

bolcsesztanar
Erettsegihez?

Baromméter 2008.10.22. 17:34:35

bravó a cikkért.

A konklúzió magában foglalja a hogynan tovább-t. Ha a rendszerváltás kefélte el a dolgokat. akkor onnan kell elkezdeni a megújulást. Igazi rendszerváltást!

szarjankó 2008.10.22. 17:46:53

7 vezér
7 intézmény
7 évente

túlsúlyos tini akrobata 2008.10.22. 17:51:44

Nimfas Corporation, nem a neved miatt érzett legmélyebb szimpátia mondatja velem (zseniális :-D), de tényleg van már előzménye az ilyen publicisztikáknak:
valóban ott van Bereznay (Kibulizott ország: www.kibulizottorszag.net), ott van Publius Hungaricus (A féltudású magyar elit: index.hu/velemeny/jegyzet/feltud070321/ és A féltudású elit alternatívája: index.hu/velemeny/jegyzet/feltud2/) és még több hasonló hangvételű lényeglátó írás. Ezek szerint sokan tudják (mondják), csak egyelőre még nem értük el a kritikus tömeget. Egyébként lehet, hogy Magyarország számára a gazdaságot érintő schumpeter-i creative destruction mellett lesz egyéb pozitív hozadéka is az aktuális válságnak, amely talán kikényszerít olyan szükséges strukturális (és merjem azt mondani, gondolkodásbeli?) változásokat, amelyekre gyáva szarjankó pártjaink nem bírják rászánni magukat (bár a tisztító hatást mindenhol próbálják enyhíteni, ami persze a morális kockázatra való hajlandóságot erősíti majd a szereplőkben). Persze ehhez képest épp az imént olvastam Gyurcsány és a bankok "megegyezését" a devizahiteleseknek szánt könnyítésekről és máris kevésbé vagyok optimista. (Mert ki a faszt érdekel, hogy nagyobb teher nekik, ha romlik a forint? Felnőtt emberek, felhívták a figyelmüket a kockázatokra, élvezték az előnyöket, most pedig úgy hozta a helyzet, hogy sújtja őket a kedvezőtlenül alakult árfolyam. C'est la vie. De örülök neki, hogy egalitárius a társadalmunkban, a következmények nélküli országban ((C)az általam nem kedvelt Fritz Tamás) immár nem csak politikusnak szabad minden konzekvencia nélkül elszabni a dolgokat, hanem a zembereknek is (bár az utóbbiaknak azért olyan sok mindent azért még nem szabad ám!))

szarjankó 2008.10.22. 17:53:49

megint kéne valaki aki kihúz mindenkit a szarból
miért nem adjuk ki lízingelve a kormányt olyanoknak akik tudják hogy kell ? a lettek talán vagy peru.

tetuallat 2008.10.22. 17:54:21

"Húsz évvel az elvtársak leköszönése után", írod.

De nem, az elvtársak még itt vannak. Mindkét oldalon.
És ugyanazokat a hibákat követik el a gazdasággal. Csak az emberek változtak meg.

Luiji7 2008.10.22. 18:01:36

Ha egy meccsen a két csapat 0:0-ra áll, akkor azt hogy írod? Úgy, hogy egyenlőre állnak!
Tehát létezik egyelőre és egyenlőre is.

De ettől függetlenül hajrá Pilu!

2008.10.22. 18:01:43

Egy dolgot felejtettél el negemlíteni, hogy ezt a csődtömeget MAGUNKNAK köszönhetjük. Ezt már nem kenhetjük az ideiglenesen itt állomásozókra, mert 18 éve már nincsenek itt. Ezt csak magunknak köszönhetjük! És ha továbbra is csak siránkozni tudunk, akkor megérdemeljük.

És még valami: ebből az adórendszerből, oktatási rendszerből, politikai rendszerből, egészségügyi rendszerből, hadseregből, igazságszolgáltatásból, rendőrségből stb. él a magyar emberek túlnyomó többsége. Ha ezek a rendszerek ilyenek, azért ilyenek, mert mi ilyenek vagyunk.

wazoo 2008.10.22. 18:02:45

Ez lehet egy megoldás?

www.lehetmas.hu

Én elolvastam a programjukat, vannak benne jó dolgok, de általánosságban naívnak tűnik amit akarnak. Vagy csak én sem merem még elhinni, hogy lehet másképp is.

Mangalica 2008.10.22. 18:03:02

Már bocsánat, de a hadsereg létszáma igen erőteljesen csökkent az utóbbi 15 évben.
A jelenlegi állomány a Puskás Ferenc Stadiont kb. 2x töltené meg. Van 18db (elavult) tankunk, kb. 20db hadrafogható vadászgépünk, és néhány ezer főnyi könnyűgyalogságunk tűzerő és páncélvédettség nélkül. Tartalékos rendszerünk nincs.

Egyedül Szlovénia rendelkezik gyengébb hadsereggel a környéken, modernebb felszereltségük ellenére. Ennyi.

Lehet pocskondiázni és tovább csökkenteni a létszámot. Mindannyian tudjuk, hogy hadseregre nekünk soha sem volt szükségünk.

koborlo 2008.10.22. 18:03:27

túlsúlyos tini akrobata
Gyurcsany feltunesi viszketegsege es a szavazatok erdekeben lapatoltak ossze a "Csomag a devizahiteleseknek" c. koholmanyt.
1: Nincs allami garanciavallalas -- ergo az allam az egyezseggel nem vallalt semmit
2: A bankok jol felfogott erdeke, hogy kiegyezzenek a szarba jutott ugyfelekkel, mert a tomeges egyeni csod a bank csodjehez vezet
3: A hitelesek lelket nyugtatja ez a nesze semmi, fogd meg jol.

koborlo 2008.10.22. 18:05:16

Mangalica

..es van akkora tiszti allomanyunk, mint a rendszervaltas elott..

bölcsésztanár 2008.10.22. 18:08:04

tetűállat:
Nem úgy néz ki, mintha az emberek meg akarnának változni. Ez nem is akkora baj. Viszont ha lehetne választani olyan pártot, aki nem Orbán vagy Thürmer vagy Csurka stb., de semmiképp nem hatalom-vagyon-hatalom hazárdjátékos, talán ezek eltűnnének a színről.Mármint az elvtársak.

túlsúlyos tini akrobata 2008.10.22. 18:14:10

koborlo
természetesen igazad van mind abban, hogy szavazatszerzési/-megtartási taktika (stratégiának itt már semmit sem mernék nevezni), mind pedig az 1., 2. és 3. pontban leírtakban.
A 2. ponthoz csak annyit, hogy a bankok nagyon jól tudják maguktól is, mi az érdekük (így vagy úgy a pénzüknél legyenek), nem kell hozzá az állam, hogy megmondja nekik, mit csináljanak.
a nagy baj ezzel szerintem az, és ezt a hétköznapi tapasztalatokon túl szociológusok is mondják/írják, hogy a magyar társadalom felelősségvállalási hajlandósága - a kádári örökség folytán - a béka segge alatt van, ami nagy baj. ez az intézkedés pedig megint csak a rossz irányba hat.

koborlo 2008.10.22. 18:21:56

túlsúlyos tini akrobata:

Igen, olvastam az elemzeseket ;)

Magyarorszagon sajnos a demagog politikusok uralma toretlen es torhetetlen. Ezt sajnos a "nep egyszeru fiainak" koszonhetjuk, akik a kovetkezo valsztason is ezeket a szar alakokat emelik pallosukra, es cserebe elvarjak, hogy a kadari orokseg tovabb eljen. Eljenek a szellemi szegenyek! (Itt, en megprobalok mashol..).

Jah, a szellemi szegenyt itt senki ne vegye (nagyon) magara.. ok olvasni se nagyon tudnak, de rettento sokan vannak. Es a szavazatoknak azonos a sulya.

okoska 2008.10.22. 18:25:56

Kedves Pilu!
A blog kitűnő, sajnos a végén van egy alapvető hiba: Azt írod, hogy "2o évvel az elvtársak leköszönése után..." Szerinted, tényleg leköszöntek? Németh Miklós elvtárs mondta: "Elvtársak, a gazdasági hatalmat kell megszerezni, a politikaival meg ezek azt csinálnak, amit akarnak." Megtörtént? Megtörtént.
A nyugdíjakkal kapcsolatban még egy apró kiegészítés: Azt hirdették, azért kell mindent magánosítani, mert a magántőke majd gazdaságosan termel. Persze. Ki is rúgtak, vagy korkedvezményes, vagy rokkant nyugdíjba küldtek millió embert. Ők nagyon gazdaságosak lettek, a külföldi még 5 évre adókedvezményt is kap. Ja. A nyugdíjakat meg fizeti a Magyar Állam, illetve az a hárommillió, akikről Te is írsz! Csak tudnám, hogy az a sok okos közgazdász meg politikus hogyan viseli agyának mérhetetlen nagyságát...?

TheBigMuzzy 2008.10.22. 18:33:38

A poszt alapjában jó (még ha a részletekben bőven lenne is vitatkoznivaló pl. nem az önkormányzat a sok hanem közigazgatás: értsd nem feltétlenül kell minden önkormányzatnak építési osztály stb. az központosítható, csak a döntés nem ...)

Egyébiránt meg a hócipőm tele van azokkal a "sarlót és kalapácsot pisilő" kommentárokkal, akik egyenlő felelősséget osztanak ki a döntéshozóra és a döntés ellen tiltakozóra, majd előállnak a "lehet másképp"-el, ami valójában semmi más mint egy trükk a jelenlegi hatalom új arcainak előállítására (mert lényegileg nem civil szerveződés, hanem egy új Szabad Kezdeményezések Hálózata, a TGM-i anarchia zölden újratöltve ...)

És egy emlékeztető Jókaitól: "Az az ország, amelyik nem hajlandó eltartani a katonáit, előbb-utóbb arra kényszerül, hogy egy másik ország katonáit tartsa el." (És ez igaza a politikusokra is. Nem szabad bevenni a tolvaj "mindenki lop" mentegetőzését: addig kell cserélni amíg nem akad olyan amelyik nem. De cserélni kell minél előbb és nem tettestársra.)

Malachi 2008.10.22. 18:39:58

Na igen. Ez jó, a hozzászólások is jók, nincs is hozzáfűznivalóm. Kicsit megnyugodtam, hogy nem mindenki fekete/fehér.

jenicel 2008.10.22. 18:42:37

Sajnos mindenben egyet kell értenem veled, de: értsük már meg kérem, hogy a Gárda nem ok, hanem következmény. Nem mindegy!

Pacho · http://pacho.blog.hu 2008.10.22. 18:49:50

Szépen össze van szedve a dolog, valóban...

Viszont azért nem ártana átlátni a dolgokon. Valóban a parlamentünk olyan amilyen, zárt, meg korrupt és még ki tudja mennyi negatív dolgot lehetne rá mondani. Igen ám, de ez miattunk, állampolgárok miatt van így. Mi ezt hagyjuk, sőt képesek vagyunk azon veszekedni barátainkkal, ismerőseinkkel, a buszon a Jóskabácsival, hogy mitől jobb a fidesz mint az emeszpé, vagy fordítva. Jobb helyeken ezt nem hagyják. Ugyanez vonatkozik egy csomó más helyzetre, pl. a szolgáltatásokra. A magyarokat legendásan át lehet baszni, úgy hogy még ők fognak bocsánatot kérni a végén. (Csak egy példa, a minap apám bement a téonlájnhoz panaszkodni, hogy a mail címe június óta működés képtelen és már mindenhol megpróbálta orvosolni a problémát, de le se szarták. Na most október közepén, kapott egy levelet amiben tudatják, hogy náluk volt a hiba és elnézést kérnek. Miután fater megkérdezte, hogy ezután a szolgáltatás elmaradás fejében kérhet-e valamilyen elégtételt, kártérítést, akármit, azt válaszolták neki, hogy elnézést, de ilyenre mód nincs.) Ha már külföldi példa, akkor ezt egy német ember nem hagyná annyiban, elmegy bíróságra, az érdekvédelemhez és a hatalmas nagy -T- csoportból kiszed pár ezer eurót, ha így szarják le. Na itthon ezt meg lehet tenni minden további nélkül, mert a magyar ember ilyen, hogy ha fentről valaki is szóba áll vele, már meg is van elégedve.

Természetesen mindez le van írva a morális és mentális válság, ám szerintem ezzel kellett volna kezdeni az egészet, ugyanis ennek az egésznek nem a rendszerváltás az oka, hanem mi Magyarok. Persze természetesen a fejétől bűzlik a hal, ez így van, de a fej test nélkül, nem képes önálló életre.

Volt itt egy példa, hogy a svéd autós miért nem fizeti, le a rendőrt. Nos nem azért, mert a svéd ember jó és nincs benne ilyen gondolat, valamint erkölcsileg tiszta. Dehogy nincs! Csak sikerült, megnevelni ott az embereket még amikor volt rá lehetőség. Itt sajnos úgy történtek a dolgok, hogy a szegénység miatt, rákényszerült a rendőr, hogy elfogadja a kenőpénzt. Ott is elfogadta valamikor, ám manapság az emberben azért nem merül fel ennek a gondolata, mert ha ezt a rendőr jelenti, már pedig jelenti, akkor az illető számíthat akár börtönre is. Ugyanez vonatkozik az összes többi nyugati országra, ahol már a korrupciónak nincs kisemberi kultúrája és csak nagy tétekben működik. (Beszerzési botrányok, stb...) Nálunk, ez megmaradt szokásként. És igen meg lehetett volna szigorítani a törvényeket annak idején amikor lehetett volna, amikor hasítottunk felfelé gazdaságilag, amikor jöttek ide befelé a multik és mi voltunk a mintaállam errefelé. Igen akkor tehettünk volna érte, de mindenki félt a következményeitől.

Egy nemzetnek is vannak generációs szakaszai mint az embernek, amikor lehet változtatni rajta, sőt elbír még bizonyos türelmi időt is, 5 10 évet, de nem 20at és főleg nem 30at. Most már csak úgy lehetne módosítani az emberek gondolkodásán, ha új rendszert vezetünk be. Totális új reformot. Teljes megtisztulásra lenne szükség, de erre szintén csak úgy lenne reális esély, ha az emberek összefognának, az ügy érdekében, viszont nálunk erre esély nincs. Direkt így lett megalkotva a jelenlegi rendszer, hogy egymás ellenségei legyünk. Feljelentsünk a szomszédot ha jobban megy neki, tegyünk keresztbe egymásnak ahol lehet. (De ide írhatnék egy elcsépelt és általam utált, dögöljön meg a szomszéd tehene közhelyet is, na le is írtam, mindegy.) Ez szándékos politikai fogás. Így nem reagálhatunk egységesen.

Aztán ugye ott a gárda. Sokan védik, hogy de jó, hogy van, mások meg ellene vannak. Ez is megosztó dolog. De akárhogy is nézzük, ez egy szélsőséges csoport, ami nem is baj. Mindenhol vannak szélsőségesek. Ez nem hungarikum. Annál inkább az, hogy a mi "néphadseregünk" egy bohócokból álló szájhős társaság. Rajtuk röhög az összes többi ország hasonló elveket valló szervezete. Mert mi ez? Kimennek a térre, heavy metálra tisztelegnek és provokálják a rendőröket. Na ez mi? Világvicce. Még meg is érteném őket, hogy van létjogosultságuk, ha történetesen neki mennének a rendőröknek azonos létszám esetén. De semmi. Amikor vannak 5000en 10 ellen, akkor fenyegetően dobálnak kővel. Ám amikor az a 10 felduzzad 100ra, akkor már futnak mint a nyulak. Én kimondom, a Magyar Gárda egy gyáva szervezet. Szájhősök csak. De nem is hősök, csak ripacsok.

És hogy kinek kell polgárháború? Nos nekünk. Mert ezt a helyzetet csak így tudjuk megváltoztatni. Pont azon dolgok miatt amiket leírtál az elején. A fej uralkodik a testen, amelyik gyógyszerért kiált, de nem kap. De ilyen gárdával ez nem fog menni. Ide szervezett polgári mozgalom kell, hogy mindenki világosan lássa át, hogy ami itthon megy az tarthatatlan és a parlamenti elit nem fogja megadni magát soha. Polgárháború mentesen pedig csak úgy oldható meg a dolog, hogy mindenki, rendőr, tanár, orvos, vasutas, pék és mindenki egyöntetűen sztrájkba lép és mindaddig nem hagy fel vele, míg a fej nem látja be magától, hogy test nélkül meghal.

Ám természetesen semmi nem fog változni attól, hogy ezt leírtuk egy blogba. Maximum pár 100 emberhez eljut és majd azt mondjuk magunkba 10 20 év múlva, hogy: -Igen voltunk akik hasonlóan gondolkozunk és tehettünk volna valamit, de magyarok vagyunk és nem tettünk semmit akkor se amikor átláttuk a dolgokat, mert így kényelmes ahogy van.

Kedves mocsárlakók lehettünk valamikor az ősidőkben. Meg kell nézni hogy az Urálon túl, hol van nagyobb mocsaras terület, ahol jó a klíma, na mi onnan jöttünk, mert már zavartak a szúnyogok. Persze akkor is volt valaki aki mindezt megelégelte. Most is hasonló valakire lenne szükség, ám ennek hiányában, ha együtt nem reagálunk, akkor így maradunk míg ki nem pusztulunk.

Bereznay András 2008.10.22. 18:55:34

Kicsit kínos, hogy magam reagálok erre így, dehát a valóság az, hogy már egy éve mondtam ki ugyanezt, sőt jóval többet, sok sok részlettel indoklással. Saját honlapomon olvasható azóta. Ez

www.kibulizottorszag.net

de megjelent a Polgári Szemlében is:

www.polgariszemle.hu/app/interface.php?view=v_article&ID=237

Sőt a Transindexen is:

itthon.transindex.ro/?cikk=6666

Meg egy jó pár más hely is átvette. Ajánlottam egyébként Pilunak néhány héttel ezelőtt, hogy vegye be az ajánlott blogjai közé itt, mertt láttal illik a nézeteihez, de nem válaszolt. Miért?

Egytértek persze azzal amit most ír, de nem értem miért kéri, hogy mondja már ki valaki végre, amikor láthatta, hogy rég kimondtam. Emlegettek ilyesmit úgy tudom a Kossuth tériek is.

Szóval, végre?

A félreállított becsületesek nevében 2008.10.22. 18:56:28

Pilu végre egy tartalmas összefoglalót írt le Valaki, aki éppen a Te személyed. Sok mindenben igazad van, de néhány témában a véleményed egy kicsit elfogult. Igaz Te is emberből vagy, a szubjektumot egyikünk sem tudja kizárni véleménye nyilvánításakor.

Néhány régi viccel szeretném feldobni az oldalt, aki ismeri annak nem lesz új, de egy újszülöttnek minden vicc új - a rendszerváltáskor általános iskolás korúaknak- például.

Spanyol tsz

A hatvanas években ellátogat egy újságíró az egyik kis település termelőszövetkezetébe. Riportot készít a tsz legöregebb tagjával, Pista bácsival.

- Aztán milyen a tsz maguknál, Pista bácsi?

- Spanyol! - hangzik a rövid válasz.

- Hát ezt meg hogy érti?

- Lop ez, lop az, de mindenki frankó!

Tsz-miatyánk / "Képviselői -minden szntű- ima /

Mi Atyánk, Isten,
ki vagy a mennyekben,
mi meg itt vagyunk a földön
a drága jó tsz-ben.
Sógor-koma a raktárba'
vezetőség a kocsmába'
Csóró nép a határba'
Munkaegység a p...ba.
Bocsásd meg, Urunk,
ha lopunk,
Mert másképp megélni
nem tudunk.
Sem most, sem a jövőben. Ámen.

A Nemzeti csúcsról, akinek nem inge a rendszerváltók közül az ne vegye magára, akire ráillik az elgondokodhat....

Lebukott a prímás

A cigányprímást behívatják a községi tanácsra, kihallgatják. Mikor kijön, az egész banda ott áll.

- Mi történt veled, mi van?

- Ajaj, bibasok, eltiltottak a bazsevától, aszondták, fel vagyok függesztve!

- De hát miért?

- Mert bevallottam a tanácselnöknek, hogy azt húztam a kocsmában, hogy "Horthy Miklós katonája vagyok, legszebb katonája!"

- Hát minek vallottad be pont neki, te szerencsétlen?

- Miért, miért, hát mert pont neki húztam!...

Ma is megtörténhetne....?? !!

Választás a Kádár-korszakban

Az önjelölt országgyűlési képviselő egy gyűlésen várja a hozzászólásokat.

János bácsi szót kér:

- Hát, kedves képviselőjelölt elvtárs, amikor az Isten a világot megteremtette...

- Hallgass, te marha! - vágja oldalba a párttitkár, nem ezt kell itt mondani!

- Csak mondja bátyám, csak mondja! - biztatja a képviselőjelölt.

- Hát, amikor az Isten a világol megteremtette, nagyon üresnek találta! Ezért teremtett egy embert, el is nevezte Ádámnak!

- Fogd már be a pofádat! - suttogja a párttitkár.

- Csak mondja kedves bátyám, szívesen hallgatom! - biztatja a szónok.

- Hát osztán - folytatja János bácsi - egyszer csak Ádám felkiált: "Uram! Nagyon egyedül vagyok!" Ekkor az Isten megteremtette Évát, odaállította Ádám elé és így szólt: "Na, Ádám, válassz magadnak feleséget!" Hát ilyen ez a választás!

A Magyar Parlamenti képviselőknek ajánlom a szíves figyelmébe:

A munka tízparancsolata

1. A lustaság fél egészség.

2. Amit ma megtehetsz, megteheted holnap is.

3. Az, hogy más dolgozik, még nem ok a munkára.

4. Az elveszett munkakedvet ne keresd!

5. Amelyik akta 30 nap alatt nem intézi el magát, nem érdemes, hogy foglalkozzunk vele.

6. Aki nem dolgozik, annál nem lehet hibát találni, tehát prémiumot érdemel.

7. A munkához úgy kell hozzáállni, hogy más is hozzáférjen!

8. Amíg minket fizetnek, addig nincs dolgunk.

9. A munkahely nem kocsma, hogy az ember egész nap bent legyen.

10. A munka nemesít, de nálunk szocializmus van, tehát nincs szükségünk nemesekre.

Tisztelt pilu, és tisztelt olvasók!

Nem akartam a fenti humorral a mai Magyar Állapotokat elbagatelizálni. Sajmos valamennyien akik szeretnénk jobban és nyugodtabban élni a rendszerváltáskor sokan nem erre gondoltunk. Azt tudtuk, hogy a kapitalizmus milyem mármint azok akik éltek az 1945 előtti években, illetve azok akik tanulták és értették is a kapitalizmus jellemzőit és tulajdonságait.

A redszerváltást, ma már pontosan tudjuk, hogy kik csinálták és kik akarták igazán. Sokuknak akik közel voltak a tűzhöz jól jött a " kárpótlás" de sok-sok millió magyarnak a rendszerváltás elhozta a gazdasági válságot. Elhozta a kilátástalanságot a szegénységet.

Tévedésbe van aki azt hiszi,a napjainkban zajló tőzsde válságról -gazdasági világválságról-, hogy ez most robbant ki. Kedves olvasó nem, ez már a jéghegy csúcsa, a válság már a rendszerváltáskor is tartott. Azért kellettünk mi a Kelet Európaiak, hogy legyen felvevő piaca a már akkor válságban lévő nyugatnak. Valamint szűnjön meg a konkurencia olyan területeken ahol a KGST veszélyt jelentett a nyugati tőkés osztálynak.
Ennyit szerettem volna szerényen hozzászólni. Kíváncsian várom mások alkotó jellegű írásait is.

koborlo 2008.10.22. 18:57:32

Pacho:
Szerintem megyunk mi nyugatra.. csak egyenkent es egyenenkent, ahogy azt szeretett miniszterelnokunk felkinalta.. Az utolso meg kapcsolja le maga utan a villanyt. Nem ez a megoldas az orszag szempontjabol .. ez az egyen szamara megoldas.

timmyyy! 2008.10.22. 20:16:53

Sziasztok, hát azt hiszem a fentiekhez nem kell kommentár, csak kiegészíteni lehetne, de nem érdemes. Mindenki látja, hogy mi minden szar, és mit kellene, lehetne tenni, csak megy a sípolás, hogy igen-igen, de hol a fedezet.

Én tudom.

Megmondom, az én hétvégi "nemzeti csúcsom" hogy zajlott volna, természetesen élő egyenesben közvetítettem volna azt is:

"- Gyurcsány! Állj fel! Vigyázzállásba féreg! hmm...lássuk csak...Altus, Strabag, Grippen, üdülők, stb,...1156 milliárd, plusz áfa, plusz jegybanki alapkamat kétszerese...Vihetik!
- Orbán! Mi az hogy nem? (piff, a puskatussal)...aszongya...bányák, szőlők, földek, székházak, Vegyépszer, Strabag, Grippen, Ezusthajó, Xénia, stb,...979 milliárd, plusz áfa, plusz jegybanki...Vihetik!
- Kóka! Jajj, de régen vártam erre...(májgeri gyomortájékra)..Elender, kakaóbiztos, postásbicikli, Strabag, állami tenderek, földek, stb,...1115 milliárd, plusz....Vihetik!
- Dávid!...olajszőkítés, állami támogatások, önkormányzatok, stb,...981 milliárd, meg a... Vihetik!
- Boross!...hmm, a hóbagoly! a don boross, hehe...kárpótlási jegyek, privatizáció, földek, stb,...2311 milliárd, plusz a...Vihetik!
- Meggyessy!...privatizáció, földek, támogatások, árverések, stb,....1912 milliárd, plusz a...Vihetik!
- Draskovics! Hogy állsz, a k-..-at? (puskatussal térdkalácsra)...hmmm..olajügyek, privatizáció, 'reformok', stb,...1302 milliárd...! Vihetik!
- Csányi!...óóó...a csányi..."

És így tovább, kedves barátaim. Aztán az egész valóságshow-t megrendezni minden minisztériumban, közhivatalban, bíróságon és természetesen az önkormányzatokban. Meglesz mindenre a fedezet. Mert az adóitok nem vesztek el, csak átalakultak - kókavillákban, szekeresüdülőkben, demszkynyaralókban, csányiautókban és princzutazásokban vannak. Minden le van írva, mindent tudni, mindössze keresni, és találni kell. Vissza kellene már venni a jogos tulajdonaitokat, és ezt az egész trágyát átforgatni, a pénzcsapokat ellenőrizni az utolsó szögig - egyrészt visszaszerzendő a járandóságotokat, másrészt megakadályozni, hogy a jövőben ez ilyen mértékben (mert teljesen megszüntetni illúzió) előforduljon.

Mert ez mindennek a lényege, amiről senki nem beszél, amely ügyekben mindig összefognak és elterelik a szót álveszekedésekkel, gárdázásokkal, meg mindenféle álproblémákkal, hülyeségekkel.

Ha nem tesz senki semmit ellenük, akkor újabb 20 év múlva még mindig ezekről fogunk beszélgetni.

És még valami: ne nekem kelljen elmennem ebből az országból, menjenek el azok, akik miatt 20 év után itt tartunk.

Pária 2008.10.22. 20:50:03

Ilyen írások megjelennek mindenfelé az interneten, blogokban. Egy valamit nem értek: ha mindenki mindenhol ugyanígy látja mint ti (meg én) akkor hogy a francba van, hogy sose változik semmi?!

timmyyy! 2008.10.22. 21:07:28

pária, már a választ is leírtad, "mindenfelé az interneten, blogokban". Egy oldal kellene, egyetlen egy.

2008.10.22. 21:29:51

„mondjuk amit az egészségügyről írtál, az egy kicsit erős..”

Ezek szerint Te sem feküdtél az utóbbi 8-10 évben magyar állami kórházban… Amit Pilu írt az egészségügyről, az épphogy finom és nőies…

Egyébként mi a baj az összeesküvés-elméletekkel? Néha én is gondolkodom azon, hogy oké, hogy valami spontán lesz nagyon szar (sőt akár kib* szar is), na de hogy valami ENNYIRE szar legyen, ahhoz már némi célzatosság, háttérből szervezés szükséges. Szvsz.

Hogy miért nem változtatunk ezen? Hogyan?
1. törvényes úton? A szavazók nagy része nyugdíjas panelproletár, akik úgyis beszavazzák a Demszkyt meg az MSZP-t n+1-edszerre is. Plusz jelentős szavazati erőt képviselnek még „ők” is, akiket a gulyásosztás után pártbuszokkal visznek leszavaztatni.
2. Erőszakosan? Kik tudnák támogatni a fegyvertelen polgárokat egy felkelésnél? 200 futballhuligán utcakövekkel? LOL. A hadsereg? Erről már írtak, hogy milyen állapotba hozták (talán nem véletlenül, pl. Romániában is anno a sorkatonaság volt az első, amelyik a nép oldalára állt 89-ben). Az „átlag” rendőrség? Egész egyszerűen vicc, Kovács József bivalyb*nádi kmb-s és társai képzetlenek, gyakorlatlanok, a kormány rebiszes, huszonéves, adófizetők pénzén kiképzett biorobot gyilkoló gépeivel és „egyes őrző-védő cégekkel” szemben esélytelenek.

Egyéb _reális_ ötletek a változtatásra?
Jelenlegi helyzetben én is csak egyéni szinten látok esélyt a kilábalásra: az utolsó majd kapcsolja le a villanyt, a kormány meg itt marad másfél milliónyi segílykézett honfitársunkkal a nyakán, aztán sok sikert...

2008.10.22. 21:36:11

Ja, és még valami: Romániában anno a rendszerváltás után az volt az ELSŐ lépés, hogy a volt komcsi vezetőket agyonlőtték/felkötötték. Ez egyébként a történelem minden forradalma után így volt szokás: ti. meg kell előzni, hogy köréjük újra csoportosulhassanak a korábbi eszme hívei, mert akkor a fene megette az egészet...

A félreállított becsületesek nevében 2008.10.22. 22:26:25

Pilu ! Kár, hogy ilyen hamar levetted, vagy levették ezt az oldalt. Végre értelmesen hozzászólók voltunk töbségben, akik nem anyáztuk egymást, hanem próbáltunk alkotó véleményt írni. Már ez is baj ? Vagy az a baj, hogy így is lehet? Avagy "timmyyy" verte ki a biztosítékot? Tisztelt Bereznay András én olvastam az írásod, sőt el is mentettem. Mert még tovább elemzem - így szoktam, akik értelmeset írnak azt elmentem- további értelmezés és feldolgozás céljából. Ne érts félre , azért mentem el, hogy később is elolvashassam ha akarom, illetve , ha vitatkozom valakikkel hivatkozási alapnak használom az "elvakult, keskeny látású egyénekkel" szemben. Bizonyításként, hogy uraim ezt nem csak én látom így. Pilunak és minden értelmesen kommentelőnek kívánok szebb jövőt és boldogabb, nyugodtabb életet. Jó éjt mindenkinek.

timmyyy! 2008.10.22. 22:49:14

jaj, ugyan, én csak egy szolíd válságkezelést álmodtam ide, sokan ennél jóval radikálisabb eszközökhöz nyúlnának.

mamamama 2008.10.22. 23:54:39

Nyugodtan állithatom,hogy amit leírtál,így igaz.

Az eltelt 20 év minden igazsága és gazsága benne van ebben a posztban.

Csak gratulálni tudok!

Remélem,hogy "kedvenc" politikusaink (az összes,pártoktól függetlenül) is elolvassák!

Tóth Ágas 2008.10.23. 10:42:14

de legalább cigánybűnözés nincs!

Bret01 2008.10.23. 12:49:13

Amennyire én tudom az adófizetők száma kevesebb mint 3 millió. Én sajnos-szerencsére 92-óta közéjük tartozom és már nagyon nehezen viselem az "ügyes" adóelkerülök történeteit. Össze lehet szedni cikkekben mindenféle rosszul működő területét az országnak és lehet hangulatot kelteni az átlagosan müködő vagy fejlődő területek lefikázásával, de a dolgok alapja még is csak az volna, hogy fizessen mindenki adót és járulékokat rendesen. Nem a kifogásokat kell keresni, nem azon kell gondolkodni, hogy ha nem fizetem be akkor ez lesz vagy az, hanem be kell fizetni és kész. Ennyi. Majd ha ez megtörténik akkor majd szép lassan rendeződni fognak a dolgok. Lesz pénz az egészségügyre, lesz pénz oktatásra, a morál is javulni fog hiszen jogkövetőnek lenni alapvetően jó érzés és minden ember szeret így élni. Az a kevés kivétel pedig aki még egy normálisan működő országban is adót akar majd csalni fenn fog akadni az ellenőrzéseken. Szerintem ilyen egyszerű.

Bret01 2008.10.23. 12:52:42

Ja és még annyit, hogy mielőtt forradalomra vagy földindulásra buzdítanátok egymást és az ország népét, előtte csak a normálisan élni szeretők és az én kedvemért próbáljuk már ki végre az adófizetést. Csak ennyit kérnék a nagy dolgokra magukat elszánóktól, akik már csak arra vártok, hogy a többiek is elszánják magukat. Ha nem oldódik meg töle semmi akkor még mindig csinálhattok forradalmat.

Bereznay András 2008.10.23. 16:42:45

túlsúlyos tini akrobata 2008.10.22. 17:51:44,


Kösz, de vigyázz, Publius Hungaricussal bajok vannak! Hogy mik az itt derül ki:

mn.mno.hu/portal/586058

Nem volt valami szép az Indextől, hogy visszautasította a válaszom olvasói levélkénti lehozását,pedig nagyon illett volna,ha az ő cikkükre reagálok. Ezért került a Magyar Nemzetbe és akkora késéssel.

Bereznay András 2008.10.23. 16:49:32

Ja és most látom, hogy tévesen morogtam, hogy magamnak kell szóvátennem a Kibulizott mintegy átlépését Pilu által (aki miért hallgat?), mert előtte már ketten is szóltak erről. Nem vettem eddig észre, bocs.

A félreállított becsületesek nevében 2008.10.22. 22:26:25,

Csöppet sem zavar az elmentés, miért zavarna? SŐT!

Üdv mindenkinek. Hátha lesz akivel találkozok egy óra múlva a Gödörben, ahova meghívtak ezekről a dolgokról dumálni. (Kicsit szokatlan a helyzet, úgyhogy izgulok.)

Horizont 2008.10.23. 19:39:13

Szeretnék gratulálni az írásodhoz, nagyon jól összehoztad a lényeget.Amúgy pedig nagy szomorúság volt így szembesülni a mai magyar valósággal.Van bármilyen remény a számunkra??
Azért nemcsak a vezetőinkkel van itt baj.Bár igaz a mondás fejtől büdösödik a hal.

HAJnal 2008.10.23. 21:46:27

Ez úgy jó ahogy van.
Aki bármely kifogást talál, annak még egy kicsit kellene függetlenedni az ügyeletes szólamoktól.
Igen, igen, a helyes írás fontos: nyelvében él a nemzet.
Tessék több hangsúlyt fektetni az írásra.
A stílus maga az ember. Ha elnagyolja az írást, tán a munkáját is????
Annál elszomorítóbb, hogy egy zseni helytelenül ír.
Semmi sem túlzás a leírtakból.

túlsúlyos tini akrobata 2008.10.24. 10:12:54

András!
elolvastam az mno-s publicisztikát, alapvetően egyetértek az abban leírtakkal, bár vannak komoly fenntartásaim az elit tudásával kapcsolatban is (itt szigorúan a "politikai" elitre gondolok, égbekiáltó ostobaságok hangzanak el, gyakran alapvető összefüggések felismerése gondot okoz egynémely tagjának – a szélesebb értelemben vett (értelmiségi) elit azonban valóban egyáltalán nem tudatlan. hallatják a hangjukat, de az általában nem jut el a meglehetősen szűk körön kívüli közösséghez).
az, hogy az elitnek saját érdekei vannak, világos, de ez nem feltétlenül kell, hogy az ország érdekével ütközzön. Franciaország egyrészt szélsőségesen elitista ország, nézzük meg, honnan kerülnek ki a politikusok (95 %-ban SciencesPo, Sárközy épp kivétel, de tényleg egy elég szűk elit irányítja az országot). Vannak is komoly botrányaik (csak az utóbbi időből Chirac párizsi polgármesteri időszaka, Clearstreamé, Juppé, Mitterandról halála után napvilágra került dolgok stb.). Az ország érdekeit viszont szem előtt tartják. (másrészt Franciaország, elitista létére az egyetlen OECD tagország, ahol csökkentek a társadalmi olló). Elitista ország az USA is, politikai értelemben véve legalábbis biztosan nem meritokrácia (Ivy League egyetemek dinasztikus famíliákból származó egykori diákjai irányítják), és ott bizony az elit érdekei (military-industrial complex © Dwight Eisenhower) tönkrebasszák az országot, aláásva a gazdasági és ezáltal a világpolitikai helyzetét is.
Bajaink fényében talán érdemes még megemlíteni a civil kezdeményezések gyengeségét is Mo-n. Kíváncsi leszek Schifferék kezdeményezésére (lehetmas.hu/))
Az pedig, hogy Mo-n a társadalom tolerálja ezt vagy bármilyen más elitet, helyzetünket tekintve tényleg érthetetlen. Írásod, pilu blogbejegyzése és a hozzászólások fényében rendkívül érdekes szerintem a következő írás: index.hu/gazdasag/magyar/kult080207/ . A legkevésbé elitista társadalmak/országok a legsikeresebbek. Az írás fényében történelmi-kulturális örökségünk, mentális beállítottságunk (amelyek nyilván összefüggnek egymással) béklyóba verik az országot.

túlsúlyos tini akrobata 2008.10.24. 11:12:49

... csökkentek a társadalmi különbségek

eMM 2008.10.25. 12:27:51

Szépen alaposan összefoglalt helyzetjelentés és sajnos semmi túlzás nincs benne.

kolbi 2008.10.26. 06:54:00

" Húsz évvel az elvtársak leköszönése után... "


Nagyon jó a cikk, csek ez az egy mondat szúrja a szemem.
Semelyik elvtárs nem köszönt le sehova. Egy részük meghalt, egy részük nyugdíjba ment és átadta a stafétát a fiának, egy részük meg ma is aktív.
Apropó, egy kérdés:
Hogy hívnák a miniszterelnököt, ha nem lett volna "rendszerváltás"?

ruah 2008.10.26. 12:10:29

Kedves Pilu!
egyelőre-egy kevés ideig
egyeNlőre-egyenlő nagyságú darabokra
két külön szó csak h tudd:)

Egyébként a cikk nagyon tetszett.

Lastrebel 2008.10.26. 14:25:16

Most már csak azt nem értem, hogy ha országunk történéseit ilyen tisztánlátóan sikerült kielemezni (a tények és történések sokaságát tekintve tömören és röviden), akkor hogy-hogy nem jut el a cikk írója ahhoz a gondolathoz, hogy KIK azok, akik ezt a folyamatot generálják (pusztán profitéhes szar magyar emberek? Talán csak ebben az országban élnének a földön profitéhségből népírtó szaremberek?) és miért? Ez sajnos nem csak egy fiktív összeesküvés elmélet.

rolika 2008.10.27. 11:59:36

nagyon jó cikk, bólogattam is erősen, meg nevetgéltem. kínomban, hogy tényleg ide jutottunk.

Pamp 2008.10.31. 13:28:52

Te mit teszel az országért?

morgian 2008.11.01. 13:47:37

Sok igazság van abban amit leírtál. Ámde ezek már következmények. Ahhoz, hogy megoldást találjunk nem elég pusztán ezeket figyelembe venni. De legalább annyit elértünk, hogy most már a leginformálatlanabb, legsutább egyén is rádöbbent, hogy gáz van. Elkezdhetjük megvizsgálni a kialakult helyzet okait és utána lehet tovább lépni.
Valamint érdekes párhuzam, hogy az ország vezetői tükrözik az állampolgárok hozzáállását. Magyarul: hogyan is várhatnánk politikusainktól, hogy érdemben vezessenek minket, mikor mi magunk is idióták vagyunk? Nézzük csak meg! Alap mondás: "Magyar magyarnak farkasa." Amíg mi nem vállalunk felelősséget a tetteinkért, mi nem nyitjuk fel a szemünket, addig "vezetőink" sem fogják. Más szóval kettőn áll a vásár. Ha haladni akarunk előbb jobbítsuk meg magunkat, aztán a családunkat, aztán az országunkat. Ezt hívják tudatos életnek.

DArchAngel 2008.11.03. 15:25:23

Ahogy már sokan írták, a cikk jó leírása annak, hogy gáz van. De mi legyen?
Mit tehetek én, egyszerű értelmiségi, azon kívül, hogy igyekszem jól viselkedni és betartani a törvényeket? Hogyan változtassak, ha politikai elit úgy bebetonozta magát, hogy ha elmész a választásokra, akkor csak abból választhatsz, hogy melyik fosgödörbe akarsz ugrani? Ha meg nem mész el, akkor sincs semmi. A politikusaink köszönik, jól lesznek, és nettó leszarják, hogy a kutya sem szavaz rájuk, a lényeg, hogy másra sem tud.

Don 2008.11.19. 15:27:25

Bret01: tiz eve adozom teljesen bejelentve, megis eljutottam odaig, hogy azt mondom, ha megtehetnem, akkor en is elinteznem, hogy ne igy legyen.
Dontom a penzt az allamkasszaba (most eppen a nagybruttom ketharmadat), hogy metro- meg autopalyaepites cimszoval amit csak lehet, ellopjanak belole, mikozben minden terhet ram akarnak helyezni, adocsokkentes cimen novelik az adomat, olyan gazdagnak titulalnak, akinek mar semmilyen adokedvezmeny nem jar, ekozben egy hirtelen jott szamla mar gondot jelent, pedig nem elek nagy labom (az autom 14 eves), csak eppen a csaladunkban van ket gyerek.
Nagyon ugy latom, hogyha mindenki befizetne az adojat, akkor csak meg tobbet koltene az allam. (meg egy csomo ceg tonkremenne, hiszen valahonnan el kell vonni azt a penzt)

Bamba 2008.11.27. 23:01:10

Nem csak ezt, de annyi mindent kimondtak már. Régen!

Bamba 2008.11.27. 23:03:12

Mint például "joska" is a legelején.
süti beállítások módosítása