HTML

 
Örömmel olvasom, hogy még mindig sikerül egy nagyon fontos, közös ügy érdekében, felsorakoztatni a hazai popélet apraját, nagyját. Kár, hogy ez az összefogás csak a saját pénztárcájuk okán ilyen intenzív és nagyméretű. Illetve, nem is a sajátjuk az a buksza, jó esetben is csak egy zseb az övék ebből, de hagyjuk ezt a fonalat…
Szóval, ismét egy könnyfakasztó, össznépi kezdeményezés, a kulturális életünket alapvetően meghatározó magyar popipartól. Megható, nagyon szép. Honlap, plakát, aláírások, médiatámogatók, morcos manágerek a kiadóktól, és fejcsóváló muzsikusok.
Már megint, sokadszor, és még mindig. Kicsit unalmas, kicsit szánalmas és kicsit érthetetlen.
Persze, mondom én ezt a tolvaj, a szerzői jogokat lábbal tipró, aki pont olyan szemét állat, mint aki tegnap ellopta a kocsidat. Mondom ezt nagypofával a DC++ ablaka mögött ülve. Képmutató vagyok. Csak veletek ellentétben én, a Ti képetek mutatom. És tiszta szívvel mondhatom, hogy nagyon szarul néz ki. Álltok bamba arccal, az értetlenség ráncai a homlokotokon, és szemetek tükrében látom a mellettetek elhúzó idő, fel-felvillanó képeit. Jó érzés éveken keresztül szembe pisilni a széllel?
 
Szóval, a KSH szerint, már átléptük a nettó száztízezres keresetet. Raj. Ha százhetven órát dolgozok ezért a pénzért, akkor óránként 650 Ft-ot keresek.
És akkor jöttök, hogy vegyek 3600-ért magyar CD-t! 5,5 óra munkámmal fizessek egy lemezért? Ez majd egy napi meló. Szerintem ez aránytalanul sok, drága.
De nem csak szerintem, mert a jelek azt mutatják, hogy így gondolja az ország nagy része. Ennyit, ha berosáltok sem adok érte. És ez itt már elsősorban elvi kérdés.
Pedig szívesen vennék lemezt. Vitathatatlanul a fogyasztó társadalom ritka pozitívumai közé tartozik, mikor egy órát matatsz egy lemezboltban. Belehallgatsz, olvasod a szövegeket, nyáladzol a borítókon és kivesézitek az eladóval a legújabb Red Hot lemezt. Imádnék fogyasztónak lenni egy mocsok nagy CD sztórban. De ennyiért nem. Ha majd 1500 lesz egy lemez, nekifekszek minden hónap utolsó péntekén, és veszek, mondjuk hatot. Ez az összeg aminél már leszarnám a letöltést, legfeljebb arra használnám a DC-t, hogy kedvet csináljak a lemezhez, magamnak. Illetve nem a letöltés veszítené el jelentőségét, hanem a CD vásárlás válna hétköznapi cselekedetté. De amíg, csak évente egyszer eljátszható, ünnepi esemény az, hogy vegyek a darab műanyagot, addig csak a letöltés marad.
Maradjunk még egy kicsit a mocskos anyagiaknál. Számoljunk egy kicsit a CD ára után.
Kezdjük visszafelé, vegyük le az ÁFA-t a 3600-ról, mert az csak a miénk. Marad 3000 Ft. Ha egy kicsit körülnézel az itthoni CD sokszorosítok honlapjain, percek alatt megtudhatod, hogy akár 400 Ft-ot is kóstál egy lemez legyártása. Beszarás, mi?
És leszarom a rárakódó költségeiteket (amivel kapcsolatban erőteljes és megalapozott kétségeim vannak), meg a MAHASZ oldalán található ömlengéseiteket, hogy majd éhen haltok.
 
 
Hahó Urak! 2007. írunk. 8 ezer forint egy CD/DVD író az ósönben. Tudod, ez az a készülék, amivel le lehet másolni bármilyen audio CD-t, DVD-t, VCD-t, PS2 CD-t, akármit. És azt mondjátok, hogy ne használjam? Agyatok rendben? Örülnétek, ha ismét bakelit lenne, mi? Azt nem lehet otthon másolni. Nem vagytok ti egy kicsit időalagútban?
Úgy néztek ki, mint a lótenyésztők, akik a gőzmozdony elé álltak. Elvették a kenyeretek? Nem lesz már soha többé három titkárnő a kiadó portáján? Nem kerestek tíz gurigát egy Kóbor lemezen? De nem ám! Sőt szólok, a helyzetetek egyre szarabb lesz! A Net gyorsul, egyre több a felhasználó, így még az az aprócska reményetek is elszáll, hogy valakit is elfoghattok, a gyilkos, kalóz bűnszövetkezet tagjai közül, akikről utólag általában kiderül, hogy teljesen normális emberek. Egyébként azt mondom, hogy ha azért számítok bűnözőnek, hogy fájlokat töltök le, akkor vállalom. Örülnék, ha mindenkinek ez lenne a legnagyobb bűne. És azt is vállalom, hogy miattam bontanak le néhány kiadói üvegpalotával és a Dupla Kávé is miattam lesz kénytelen ismét esztergálni, de nem hiszem, hogy ettől megállna a GDP.
Persze, most még abban a hitben éltek, hogy az a néhány szerencsétlen szemüveges tini, akin évente példát statuáltok, és hetven évre leültetitek, meghozza a várt eredményt. Eredményt az hozna, ha a fejetekben állna be a változás, és eljutna a tudatotokig, hogy vége az arany életnek, mert változik a világ, a technika meg fejlődik. A fejőnő holnaptól trágyát hord, mert vett a gazda fejőgépet. Szar ügy, és tényleg sajnálom, hogy elfogyott a néni munkája, de ettől még nem fogok leszokni a tejről.  
 
Tudom, hogy a sikeres lobbizásotoknak köszönhetően, én most bűncselekményre bújtok fel, sőt több tízezren élünk ebben a városban, akik elítélhetőek a szerzői jog megsértése miatt. De, ahogy apám mondaná, ha egy törvény alapján ezreket lehetne leültetni, akkor el kellene gondolkodni azon, hogy nem a törvénnyel van-e baj?!
Kimondom nyíltan, le vagytok szarva!
Lehet, hogy engem elkaszálhattok, és havonta két P2P felhasználót vertek rács mögé, hogy szövetségben a RIAA, ARTISJUS, meg a fülem tudja, hogy milyen szervezetekkel, ismét sikeres fájlletöltők elleni akció könyvelhettek el, de nem vehetitek le az üzletek polcairól a CD írókat, nem húzhattok minden modemet a falból, és főleg nem vehetitek el az emberektől a tudást. A tudást, aminek köszönhetően fejlődik a technika, és amely fejlődésnek velejárója, hogy időnként tevékenységek válnak feleslegessé, iparágak változnak és tűnnek el.  
 
Sajnálom, hogy nem értitek meg az idő szavát. Sajnálom, hogy annyira hülyék vagytok, hogy a folyamatosan fogyatkozó bevételeitek mellett, még további pénzkötegeket dobtok ki az ablakon, hogy egy olyan folyamat ellen küzdjetek, ami ellen nem lehet.
Sajnálom, hogy nincs köztetek egyetlen tisztán látó ember sem, aki elmondaná nektek, hogy ha másolásvédelmi rendszerek, értelmetlen és szánalmas kampányok helyett, az erre szánt pénzekkel a kiesett bevételeitek próbáljátok pótolni. Sajnálom, hogy nem veszitek észre, hogy ha egyáltalán életben maradtok, akkor az is csak úgy lehetséges, hogy a hanghordozókat, árukból adódóan nem lesz értelme másolni. Már most valami merőben új értékesítési rendszeren kellene dolgoznotok, ami lehetővé teszi, hogy a boltokba jutva is csak a jelenlegi árnak a töredékébe kerüljön egy lemez. Persze, ehhez dolgozni és kockáztatni kell. Azt ti meg nem csináltátok az elmúlt évtizedekben.  
Sajnálom a szánalmas megélhetési popsztárokat, akik nevüket adják ehhez a cirkuszhoz.
Sajnálom, hogy nem látják, hogy részvételükkel pont azoknak nyújtanak segítséget, akik finoman szólva is kihasználták őket, és az előadók zsírján sütötték otthon a pecsenyét.
 
  
 

Címkék: mp3 zene letöltés hülyemagyar

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr2451489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OftF 2007.03.27. 12:41:05

Pilu, felesleges e kiáltozás, már ha tényleg nekik címezted. Majd rád fognak hallgatni? A tolvajra? Aki eleszi a kutyájuk elől a kaviárt?

kitsilatzi · http://leggitar.blog.hu/ 2007.03.27. 14:33:18

Pilu,respect teljesen igazad van.
Szerintem is az egyetlen út a drasztikus árcsökkentés. Itthon erre már van példa, én amilyen zenéket szeretek az kivétel nélkül vagy szerzői kiadásban jelenik vagy a Hammer records (akik egyébként mahasz tagok) valamelyik labelje adja ki, és 15oo ft.A most megjelent Budapest rock and roll válogatás cd+dvd 1999 ft, szerintem ez az egyetlen út. Más kérdés hogy a multik ezt valószínűleg soha nem veszik be. Én is jobban szeretem az eredeti cédét mert az írottól rosszul vagyok, és most vettem egy csomó olyan zenét (Red Hot , SOAD) amiket már régóta letöltöttem, de csak most mentek le budgetba és most vettem meg, mert kétezret kitudok fizetni, hatot már nem.
A letöltéssel alapvetően az a baj, hogy a zenekarral is kibasznak nem csak a kiadókkal, mert sok zenekar a következő lemez stúdióköltségét próbálja meg fedezni a lemezeladásból, vagy a kiadó olyan szerződést írat velük alá hogy a következő lemeznek csak akkor biztosítják a marketinget meg a stúdióköltséget, ha elmegy bizonyos példányszámban.
Meg az eredeti, meg az írott cd között annyi a különbség, mint az igazi nő meg a faszverés között, szerintem mindenki megvenné a lemezeket, ha egyből budget árban indulnának,ez az egész a multik pénzéhsége miatt van , egyébként a hazai popélet kiválóságai ne csodálkozzanak ha a szar lemezeik nem kellenek senkinek.

Wegaz Doegdah · http://mdah.blog.hu 2007.03.27. 17:31:34

Mikor jön rá a zeneipar, hogy nem a cd-kben van a nagy zsuga, hanem a fellépésekben???
Nemkell kiadni kéthavonta lemezt és akkor talán ki lennének éheztetve a rajongók.
Nemkéne szart csinálni szarokból szaraknak:),
hanem zenét kell írni, és előadni.
Akkor el is mennek majd koncertre és lemezt is fognak venni, mert úgy már több lesz mint egy mp3 a dc++on!
A rajongót nem érdekli mennyibe kerül a kedvence cucca, hanem örül, h végre megveheti!
Ma nincs ilyen zene, amiért lehet rajongani hazánkban.
Underground körökben mindig is lesznek, míg el nem kapja őket is a nagy reklámvihar szele:PPP
Kár is említést tenni erről.....

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.03.27. 18:08:54

"Ha majd 1500 lesz egy lemez, nekifekszek minden hónap utolsó péntekén, és veszek, mondjuk hatot." Szerencsére erre is van példa. Nemrég vettem meg pont ennyiért az Alvin és a Mókusok legújabb (decemberi!) CD-jét. Hogy hogyan csinálják? Alapítottak egy kiadót, és maguknak adják ki a CD-iket. Így ki lehet jönni ennyiből is, és lehet, hogy ebből több is jut nekik, mint ha vmelyik kiadónál 6000-ért árulnák.
Vagy ott van a Road. Koncerteken is árulják saját CD-jüket 1500/1800 Ft-ért.
Igaza van doegdahnak. Koncert, koncert, koncert! És ott kell meggyőzni a rajongókat, hogy megér annyit a (lehetőleg tényleg 2000 Ft alatti) albumuk, hogy ne csak mp3-ban (estleg írott CD-n) legyen meg.

shinegirl 2007.03.28. 10:40:52

Hát Pilu.. Igazából nagyon meglepett ez az írásod. Nem értem.. Annyi de annyi téma repked napjainkban amivel lehet foglalkozni és tudom, hogy te tudnál is okosat és vártam is a műveket.. De nem. Előállsz egy ilyennel.. magyar zene? letöltés? hm hm.. igen témának téma.. De kit érdekel? Engem nem hat meg, hogy éhen halnak a mai magyar pop zenészek.. majdha igényes zenét csinálnak és még úgy is.. akkor esetleg foglalkozok vele, akkor érdemes.. De téged nem értelek...

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.03.28. 11:16:01

Abszolút egyetértek a leírtakkal. Pár futó gondolatot bedobnék csak úgy:

Lehet, hogy elnézted a dátumot, az említett oldal egy éves, egy tavaly áprilisi happeninget és kampányt reklámoz, izmosan elavult. Gondolom az ingyen karkötők is elfogytak, hehehe.

Tény, hogy a lemezboltban válogatásnak van feelingje, ettől függetlenül ma már a többség inkább MP3-azik, és arra már tényleg nem szánja rá magát az átlagember, hogy 3500-6000-ért vegyen egy CD-t, lerippelje, aztán felrakja a polcra dísznek, egyszerűbb direkt az MP3-at leszedni. Eddig azonban a szakma nem jutott el, sokan füstölögnek emiatt, hogy tisztességesen vásárolnának magyar online zeneboltban, iTunes-hoz hasonlóban, de ilyen alig akad, vagy nagyon limitált készletű, és a valódi koronggal azonos árban kínálják a cuccost, tehát egy vicc.

Sok cikkben tárgyalták jogtudorok, hogy a jogvédett MP3 letöltés nem illegális, akkor válik illegálissá, ha a filesharingben te is töltesz fel, adsz ki jogvédett tartalmat (Torrentnél ez elkerülhetetlen, mert visszaoszlik az anyag, DC-nél elkerülhető), tehát nem válsz automatikusan jogsértővé a letöltéstől, sőt, ha nem 40 forintos matrica nélküli CD-re írod ki, hanem rendes ArtisJus matricásra, akkor fizettél is a zenéért.

Az mondjuk tény, hogy nem lehet túl jó a zenészek többségének a sorsa (de ezt más szakmabeliek is sokan elmondhatjuk magunkról), ma már annak örvendeznek, ha valaki elad 1000 lemezt, 7500 pedig már aranylemez, de hát ennek oka az általad is említett technológiai lemaradás és a pofátlanul brutális ár, ezek mellett a magyar zene többsége elég szar is, külföldről másolt imázsú bohócok előadásában, tisztelet a kivételnek. Persze azért nem jogosan sír minden szakmabeli, a verebek azt csiripelik, hogy a Nox, ami természetesen az említett "vegyetek lemezt, mert éhenhalunk" kampány egyik zászlóvivője is, 1 milliárd forintot kaszált tavaly.

És még egy nem idevágó érdekesség: lehet bakelitet is másolni, persze rohadtul macerás, nem éri meg csinálni, csak kuriózumnak jó, valahol belebotlottam egy ilyen DIY cikkbe, talán az Engadgeten.

csak úgy.. 2007.03.29. 23:22:38

shinegirl

Ha ismernéd, értenéd :)

Shogun 2007.03.30. 16:19:41

Én is a 2000 Ft alatti CD-kre utazom, főleg a szerzői kiadású CD-k között találni sok ilyet. Egyetlen kivétel van a hazai zenészek között, az egyik kedvencem a Zorán. Az ő CD-it megveszem 4-5ezerért egyrészt mert klasszisokkal ver mindenkit a hazai piacon, másrészt meg nem nagyon adják ki többször és ha arra várnék, hogy lemenjen az ára, addigra nem kapok, mert mind megveszik. Mondjuk ő koncertezik is normálisan, nem playbekkre ugrál a discoban. Szóval kivételek vannak :)

Nrike 2007.04.17. 23:04:56

Szia Pilu!

Teljesen egyezik a véleményünk.Amit még hozzátennék,hogy amit letöltesz azt sokszor itthon eredetiben beszerezhetetlen akármennyit is adnál érte.A játékokról meg nem is beszélve.Japán-piac,USA-piac-Európa meg le van szarva.Várd meg míg megjelenik egy játék az USA-ban,aztán várd meg,míg régiókódolják(NTSC-ből PAL-t csinálnak)és ha szerencséd van itthon megrendeli valamelyik bolt és 20000Ft-ért a Tiéd lehet.Én még azon csodálkozok,hogy valaki eredetit vásárol ezekből..

cintu · http://quadrider.hu 2007.07.04. 20:05:26

Azért az kicsit erős, hogy Magyarországon nincs jó zene. ilyen hülyeséget....

süti beállítások módosítása