HTML

12.
február

Manáger Uram

Pilu  |  119 komment
 
Megint ülök a dugóban. Ez a Hungária totál KO, itt hajnal kettőkor is nyomor van. Araszolunk az Üllői felé már vagy húsz perce. Nézelődöm jobb híján, alkalmi szomszédjaim intim szférájába fókuszálom a pupillámat. Előttem család, jobbra puttonyos futár srác, balra csili-vili Passat. Nem mondom, mocsadék fogyasztói társadalmunk néha produkál esztétikus tárgyakat, ez meg az. Bár, ha megengedhetném magamnak, akkor is inkább a Dunakanyarban vennék telket az árán, oszt’ már hívnám is a markolót az alaphoz. Mindegy, azt már megtanultam a rendszerváltás óta, hogy kinek mire futja. Különbségeket nem árt feldolgozni, különben olyan nyomorult leszel, mint a hülyegyerek a kúton, aki az ötmilliós hitelautóba kétezerért tankol.
 
Szóval, ott a Passat, benne emberünk. Tipikus pénisz kinézet, ahogy jobban szemügyre vettem. Kék ing (bruhaha), a zakó hátsó üléshez felakasztva, rövid haj zselével belőve, konszolidált külső. Telefon a fején, de már legalább tíz perce. Nem egy beszélgetés, folyamatosan nyomkod. Az anyós ülésen ott a nyitott notebook, biztosan az Excel diagrammjait nézegeti. Közben arrébb gurulunk, én meg tekerek egy cigit. Ablak leee, Fun Lovin’ beee… Csörög a telefonom. Na végre, legalább érzem, hogy én is fontos vagyok, nem csak ez a fasz, itt mellettem! Robi hívott, hogy szar a szöveg. - Írjá jobbat, banyek! Persze, megint jól elröhögünk a valami eget rengetően fontos közéleti témán. Kinek mi jut, a holnapi konferencia prezi anyaga, vagy a Kóka kurva anyja. Nekem az utóbbi jobban fekszik. Közben megint egy síkba kerülök a manágerrel. 
Eszembe jutnak képek azokról a ritka alkalmakról, mikor volt/van szerencsém menedzser urak társaságában tölteni egy kevéske időt. Mindig hánytam az ilyen találkozóktól, ha lehet, kerülöm is őket. Hogy ezek, mennyire fontosnak érzik magukat, valami hihetetlen! Egész életükben fossák a PowerPoint szlájdokat, tárgyalnak a semmiről, fűrészelik a fingot. Szerintem a mítingek fő célja sem más, minthogy egymást és önmagukat meggyőzzék saját fontosságukról. Ego tuning. De milyen ego ez, banyek? Kinek bizonyít? Magának, az anyjának, vagy 3x évesen még mindig nem tudott elszakadni az apja elvárásaitól? Nem mondd már nekem, hogy jó az, amit csinál?! Egyrészt tönkrebassza a saját egészségét ezzel a strapával, másrészt a környezetét, meg a családját azzal, hogy napi húsz órában csinál valamit, ami fontos. Már hogy szerinte. Mert rajta kívül a kutya nem hiszi ezt el. Egyébként milyen élet az, amiben magaddal sincs időd foglalkozni? Feszengsz abban a szánalmas munkaruhában (ami vagy öt kilóba került), meg abban a még szánalmasabb szerepben, amit elvárnak egy olyan hülyétől, aki semmihez nem ért, de azt nagyon jól kommunikálja a tulajdonosok felé. Jó az a havi egy guriga kétségtelen, de ilyen áron? Az egészből annyit élvezel, hogy nyáron egy hetet vitorlázhatsz, valami eszementen drága helyen. Jól mutatnak majd a nyaralási fotók, amiken persze egyáltalán nem látszik, hogy kurva szarul érezted magad, mert a nejeddel már jó ideje nem jöttök ki. Hogy is jönnétek, mikor vagy négy éve még beszélgetni sincs időtök. A gyerek meg valószínűleg, csak ott a hajon látott életében először világosban. Most múlt öt.
Kapsz egy rakás lóvét, csak elveszik az időt és az alkotás örömét az életedből. Jó üzlet. A kinek is? Hogy őszinte legyek, még egészséges embert nem láttam, aki hosszútávon bírta volna ezt a menedzserbohóckodást. Akinek esze (meg lelke) van, az vagy el sem kezdi, vagy rövid úton kipattan belőle. "Nincs más választásom, nincs más választásom!" Nincs a szart nincs! Ha így gondolod, akkor tényleg nincs, mert neked tetszik ez - tulajdonképpen - rabszolga szerep. A világmegváltó, táblázatelemző bohócoké.
 
Közben megindul a sor… Basszus, pont most! Rágóért kotorászok a tegnapi kajás dobozok alatt, amik az anyós ülésen tornyosulnak. Még dobok egy pillantást a szomszédra, és látom, hogy már a PDA-t piszkálja. Jó nyomkodást, barom! Megyek a Zolihoz, egy sör mellett zenélünk, amíg Te mítingelsz.
 
 
 
 
Ritkán reagálok hozzászólásokra, de ezt most nem lehet megúszni..:)
 
Összefoglalva:
 
Nem csak a füves cigit tekerik. Annyira balféknek ne nézz, - ha szívnám is - hogy azt vezetés közben teszem, és - épelméjű lévén - valószínűleg nem reklámoznám a blogomon.
 
Ha én két liter bort iszok naponta, te meg hármat, és azt mondom neked, hogy alkesz vagy, akkor erre az állításra nem lehet válasz az, hogy de „De Te is!”. Ez nem vitalap és főleg, az én hibám nem szépíti a tiédet.
 
Ha egy sajnálatos (társadalmi) jelenséget az emberi oldaláról akarsz megközelíteni, nyilván egy emberi szerepen keresztül teszed ezt meg. Tipikus hibákkal, tipikus fazonnal.. Ha egy – képzeletbeli – alakra mondom, hogy barom, az nem egyenlő azzal a mondattal, hogy „minden élő xxxxx egy barom”. Ugye.
Ha mégis….
Ha egy olyan csoportot ér az általánosítás támadása, melynek jómagam is tagja vagyok, nem szoktam felvenni, legfeljebb jókat röhögök azokon a felsorolt jelzőkön, tulajdonságokon, amelyekkel én is rendelkezem. Persze, ha ezen jellemzők nyolcvan százaléka illik rám, már változik a helyzet. Nagyon ideges leszek, és hangosan fasisztázni kezdek! :)

 

 

Címkék: vélemény társadalom menedzser

119 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr43336396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majdmegmondomatutit · http://tombola.blog.hu 2008.02.12. 17:24:13

érdekes amit írsz :-) egy kicsit féltem az elején, hogy rólam írsz, de aztán mégse. egyrészt nem úgy nézek ki, másrészt nem így gondolok.

lehettem volna én is, mondjuk nem hordok zakót, meg headsettet használok a passatomban. én a dugóban nyugiban ülök, mert tudom, hogy szar. nem intézek ügyet, engem maximum énekelni láthattál, és soha nem húzom le az ablakot, és nem dohányzom a kocsiban.

A notebookomat kb. 3-4 hónapja ki sem vittem a cégtől, mer minek. Egy tárgyalásom nagyjából 20-30 perc, ha több akkor már unatkozom, és lófasz bingót játszom magamban, vagy a telefonomon brickbreakerezek. Igaz, én vagyok a tulajdonos, de ennek ellenére a belem kifordul, annyit dolgozom, mert igen: egyetértek veled. kurvára mindenki széthajtja magát, és ennek ellenére ha valakivel beszélsz, akkor azt mondja, hogy nem az anyagiak miatt marad munkahelyén, vagy vált. Hanem azért akkor kérdem én mégis mi a halálért? Mellette meg sír, hogy de szar...

Miért próbáljuk tagadni, és nem felismerni, hogy kurvákká leszünk az első fizetésünk átvételekor, és innentől pont egy ilyen örömlány életét éljük végig. Szüzen és ártatlanul elszámolunk, kezünk tiszta. De közben lesünk, hogy hogy csinálják mások. Először emelkedik a tarifa, majd a minőség, majd megint a tarifa, és megjelennek az extrák - egyéb vállalkozások formájában az analógia szerint. Majd specializálódunk valamire, és innentől ezt fogjuk tenni addig a pillanatig, amíg át nem vesszük az utolsó fizetésünket.

Csak a kérdés az az, hogy tudjuk e majd, hogy az volt az utolsó amit kaptunk?

ps: jó volt olvasni, köszönöm.

Wow 2008.02.12. 17:27:32

Wow

Nekem úgy tűnik, hogy kissebégi komplexusod van pubi és ezekre az emberekre vetíted ki. Azért mert te nyomorult vagy kár volt ezt a szösszenetet leírni csak azért, hogy jobban érezd magad.

Tedd le a füvet és nőlj fel, talán meglesz a telek is akkor előbb-utóbb.

Oregon (TM) 2008.02.12. 17:32:04

Tudod, ha penzed van az nem azt jelenti, hgy ruhel a nejed. Ez van.

Manáger Úr 2008.02.12. 17:33:45

Igyál egy sört a haveroddal, zenélj egy kicsit, a holnap úgysem számít:)

Ez is bejött pár embernek. Pár embernek.
Egy A4-es oldalon elférne a nevük.


Majd ha lesz egy pár percem, írok egy pár "általános" dolgot az ilyenekről, mint te.
Be is írom a PDA-ba. :-)

Segítségként kirakhatnál magadról egy képet, válltól felfele, oldalról.

Mária 2008.02.12. 17:35:21

Tetszik!

De még rosszabak azok, akik aprócska cégek vezetőiként játsszák ugyanezt a látszat pörgést :)

greg 2008.02.12. 17:38:42

a kérdés csak az, hogyan éljünk meg sörözgetésből? szal ha ezt kipipálod pubi, akkor menő vagy. addig meg pakolsz, pucolsz, vezetsz vagy vezetnek de melóznod kell. vagy sárga overállban vagy boss öltönyben, de egyik sem él meg sörözgetésből. sajnos.

mv 2008.02.12. 17:45:15

Hat kissrac, messzirol sut a szovegedrol, hogy tavolrol sem lattal meg menedzseri munkat. Teny, hogy van 1-2 olyan eset, amire rahuzhato az, amit irsz, de sokkal tobb olyan, amire nem. A korulottem levo menedzserek napi 8-9 orat dolgoznak, kulturalt korulmenyek kozott, rengeteg penzert. Nap mint nap okos emberekkel talalkoznak, es elvezik, amit csinalnak, mindezert egy rakas penzt kapnak. Nem tudom, mennyivel jobb boltban eladni, szakacskodni valami menzan, vagy barmi, amit te harminc eves korod korul fogsz csinalni. Ja, es vannak nagyon kreativ menedzseri munkakorok is.

Szoval magadrol allitottal ki bizonyitvanyt azzal, hogy lefaszoztal egy embert, akivel sosem beszeltel egy szot sem, es ket perce lattad eloszor. Mokas.

Manáger Úr 2008.02.12. 17:46:44

Ne haragudj Pilu!

Az előbb egy kicsit elhamarkodottan ítélkeztem feletted. Sajnos az írásod magával ragadott, és az általánosítás bűnébe estem.

Bár érzem, hogy ez valamilyen revans azokon, akik vitték valamire, vagy csak egy kicsivel élnek "láthatóan" jobban mint te, bár lehet, hogy megint tévedek. Sőt biztos.

Szeretném tudni, hogy hol rontottam el. Lehet, hogy nem vettem észre a jobb utat, biztos az apu elvárásainak való megfelelés elvette a szemem világát.

Légyszíves, segíts jobban megértenem a Ti világotokat, ami biztos sokkal árnyaltabb, összetettebb, és egyszerűbb, mint az enyém.

Mivel foglalkozol? Lehet, hogy még nem késő átnyergelnem. Diploma akadály? Lehet, hogy túl sokat ültem a könyvek felett, és elsiklottam az élet értelme felett.

Azt hiszem, bevágok egy sört, hátha kitisztul a fejem. Én sem bírom ezt a rabszolga életet, minden nap munka, elvárások, míííítingek, egyebek. Még az a fránya nyaralást is szégyellem, hogy fognak rámnézni az emberek? Hogy fogok így beilleszkedni az emberek közé?

Hol ronthattam el.....

Balazs 2008.02.12. 17:53:26

Hat igen, jopar managgat ismerek, akiken nagyon ul a leiras. A volt cegem is azutan indult fejlodesnek, miutan a kb 80%-ukat kirugtak :)

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2008.02.12. 18:03:38

Tök jó, hogy te ránézésre megmondod valakiről, hogy egy fasz. Mondjuk mert Passatban ül, mert öltöny van rajta, mert PDA-t bököd a dugóban. :) Ha most öltönyös menedzser figura lennék, akkor biztos kiakadnék. :) Hidd el, van olyan öltönyös, akik kurvasokat dolgozik. Ennyi erővel odaírhattad volna a végére, hogy minden cigány lop, minden BMW-s köcsög sztrítrészer, minden rendőr hülye. :)

mv 2008.02.12. 18:10:34

Ja, szofisztikalt vilaglatasa van a sracnak :) Ez lesz abbol, ha valaki csak a sorozes kozben kibuggyano gondolatok, es nem a tudas/tapasztalat alapjan mond velemenyt.

ősirománszokás 2008.02.12. 18:29:04

Kedves Pilu, én is a kissebségi komplexus diagnózisa felé hajlok. Néhány komment, igen kellemes jó fizetésből élni, még akkor is ha a fele az államnál köt ki és megy a segélyre vadkeletre. Jó dolog ha az embernek nem kell folyton számolgatnia mit engedhet meg magának. Kellemes utazni a világban és olyan helyeket látni amikről más álmodik, és nem feltétlenül a nyaralásról beszélek lehet az üzleti út is. Igen van olyan nő aki tolerálja mindezt és nem kefél félre unalmában mert pl. ő is dolgozik, ráadásként ha mondjuk kellően fiatalon ismert meg még csak nem is a pénzedért szeret, viszont imponál neki az hogy sikeres vagy. A gyerek pedig valószinüleg örülni fog annak, hogy kedvére tanulhat nyelveket, járhat különórára vagy akár elmehet külföldre tanulni mert futja rá. Az alkotás öröme meg relativ. Én a munkámban megkapom. Lehet hogy nem olyan lázadóan kreativ mint mondjuk egy gitárszóló, de lássuk be többségünk ezen a korszakán 15 évesen túlesik, a maradék egyik fele befut vele a másik fele meg rájön hogy nincs hozzá tehetsége, miután elbaszta rá a fél életét. Mindenesetre egy dolgon gondolkodj el, vajon cserélt volna e veled a srác és te cserélnél e vele?

hoseman 2008.02.12. 18:34:16

Ajjjajjajj!..Manáger Úr!...
Ennyire betalált az iromány?..
..én mondom nem rontottál el semmit,csak lazíts az ég szerelmére!..reggel meeting!

ezigaz 2008.02.12. 18:38:22

Kedves Pilu!

Tőkéletesen igazad van. Sokan nem veszik észre mi mindent hagynak ki amikor tőkekurvává válnak. Szerencsére én még nem vagyok "fasz" manager, lehetnék de nem akarok az lenni. Nekem többet ér a család annál! A lényeg, hogy engem nem ér majd olyan meglepetés - nagy valószínűség szerint- hogy agyerekem drogods lett mert nem értette meg senki mivel nem volt idő BESZÉLGETNI vele...

Üdv.:

+mondom

Mister 2008.02.12. 18:41:20

Ott van az írásod Pilu! Magam is leginkább szánalmasnak tartom ezt a mondvacsinált, „amíg pénzt termelsz, addig fontos vagy, ha már nem, akkor dobunk mint a felmosórongyot” típusú manager világot. Egy filmben fogalmazták meg jól a manager szemlélet alapját:

"...mássz fel magasra a saját farkadon..."

A helyzet az, hogy majdnem mindenki kispályásan kezdi, és csorog a nyála a pénz után. Csak aztán vannak akik kinőnek szépen belőle, és vannak akik – lévén, hogy az élet minden egyéb területén csődöt mondanak – megmaradnak az önbecsapás bűvkörébe.

Ez nem irigység kérdése, hanem inkább a lelki fejlettségé... bár ez a kommentekből is jól látszik :-)

gordu 2008.02.12. 18:44:01

Magam mérnök vónék, az a fajta, akinek nem csak a diplomájában áll ez, hanem csinálja is, gyógyszercégnél tolom, szeretnék továbblépni kicsit (itt nem lehet), és azzal szembesülök, hogy menedzserek országa lettünk.
Nincs más állás mérnököknek, mint bohócruhás fontosmenedzser állás.
Szarpofozás, az megy.
Amikor kb. 6. "tutibefutó" helyről sem jött még egy válaszmél sem, akkor szembesítettek azzal, hogy "te nem tudtad, hogy pl. egis, richter, chinoin álláshiretései teljességgel kamuk?"
Nem tudtam. Én műeurópai. Pedig de. Az egyik ilyennél "odabentről" súgták meg, hogy már humán túzfalmenedzser kisasszonyról visszapan a mélem.
Mindenkié.
Munkaerőforrás-menedzserkutatás.

Ja, amikor egy ilyen menedzser pl. parkol, ahogy kell, tahón, előz, tolakszik, mert siet, akkor ugye irigy vagy a kocsijára, azé nem tetszik, amikor meg úgy az egész ember láttán van hányingered, akkor a pénzére vagy irigy. Ez a reakció, lásd "Wow", ezekből aztán az is látszik, hogy szerencsétlenek abban a hitben élnek, hogy az nem jár öltönyben, akinek nincs pénze, vagy igénytelen.
Hogy ha jól megy, akkor jó kocsid kell, hogy legyen. Na nincs, nem megy jól, és ha mondod, hogy nem vonz, akkor irigy vagy. :D
Masnit köt a nyakába, és meg van győződve róla, hogy elért valamit.
Újtahó szubkultúra.
Újbalkáni vállalkozómagyar.

Nem, nem leszek menedzser, mint ahogy nem kell annak lennem, hogy normálisan keressek, és az értékrendem se ferdüljön úgy el, csak esetleg nem szarkeverőországban köll keresnem az állást.
A hibát az követi el szerintem, aki azért menedzser, mert igénytelen, lusta ahhoz, hogy arréb tolja a cangát 1000 km-rel.

Megsúgom, hogy nem normális ám, hogy nem normális itt semmi.

failure 2008.02.12. 18:44:33

Ja, ha nálam sikeresebb embert láttam kiskoromban, tökre igy reagáltam.

Azóta már egy csomó dolgot tudok csinálni, több szerepben is feltalálom magam.

dekoninckx (törölt) 2008.02.12. 18:56:05

Pilu, te autót vezetsz? :)
Nagyon mókás kis szösszenet. Nem tisztem megvédeni Pilut, de van egy olyan érzésem, hogy nyilván nem gondolja azt, hogy minden öltönyös manager egy semmirekellő kis fasz. Lehet, hogy az az öltönyös épp a Margit-híd felújításán dolgozott. De tény, hogy jócskán akadnak olyan powerpointgyáros öltönyösök, akik munkájának kb annyi értelme van, mint egy másik blogon György Péter állítólagos újságíró gondolatairól vitatkozni.
Béna film volt a "Mag", de az eleje ütött: jólzselézett menedzserünk megigazítja a nyakkendőjét:
- Menjünk, csináljunk harmincmillió dollárt!
A következő pillanatban a Föld mágneses mezejének anomáliája kiüti a pacemakerét, a $30 millió pedig a semmibe vész.

szakó 2008.02.12. 18:56:37

Nagyon jó az összefoglalás, aki azt hiszi hogy ez nem így van ajánlom menjen el és tapasztalja meg saját bőrén ezt.

Több multinál dolgoztam, volt hely ahol felküzdöttem magam managernek, de kiléptem belőle pont ezekből az okokból.

A vitorlázás telitalálat, az öltönyös makik nagy része évi egy hetet Balatonon, egy másikat pedig az Adrián építi a netwörköt Onedin kapitányként.

Aki bent pörög a mókuskerékben azt gondolja hogy ez a fajta siker sokat ér, közben hosszútávon kiég az ember az állandó stressztől és eszetlen pörgéstől. Mert elvárás és nyomás mindíg van, akkor is amikor nem lenne indokolt, csak így működik a cirkusz, így fontosak a még magasabban lévő managerek.

És akkor még nem beszéltünk a manager-nőről, aki nem vállal gyereket nehogy derékba törjön a karrier, vagy fél évvel a szülés után már meetinget vezet, mert nélküle megállna az élet. Ha-ha

Vérszegény Éjszakai Dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.12. 18:58:05

Jelen esetben én is inkább Pilu mögött sorakoznék fel.
Én spec. inkább minél távolabb tartom magam az ilyen öltönyös melóktól.
Most attól is kivagyok, hogy már másfél hete napi 10-12 órákat kell dolgoznom, nem bírnám egy egész életen keresztül csinálni.
Ja, hogy kevesebbet keresek, mint a bejegyzésben megénekelt pasi? Hát, bánja kánya...

lápi lidérc 2008.02.12. 18:58:35

egó hosszú ó, egótuning összetett szó, diagram 1 m stb.

Mellesleg mit akartál írni? Mert ennek, amit idefostál, semmi értelme, azon kívül, hogy jajdejópofi gyerek vagy, mert úgy írod, hogy míting.

A Hungária pedig hajnal kettőkor mindig járható. Elég sokat szoktam arra autózni ilyentájban.

dekoninckx (törölt) 2008.02.12. 19:07:42

Te meg miért szagolgatod a fost, ami ráadásul a saját territóriumában van?

gordu 2008.02.12. 19:11:12

helyesírás-ellenőrző menedzser bazmeg :D

Shaq Baqoor 2008.02.12. 19:11:22

Uraim, márpedig. Mármint ránézésre igenis VAN az a tag, akiről lerí, hogy ostobenkó álnagymenő. VAN az a tag, akin látszik hogy izzadságszagú mintaimidzse van. Érzékeny látásmód köll hozzá, némi emberismeret, jócskán tapasztalat, sűrű társadalmi élet (értsd: napi többtucat találkozás emberekkel, újakkal, régiekkel, akárkivel). Persze most le leszek hurrogva, mert a rálátásom mások szerint csak látszólagos, és biztos én is csak egy önigazoló seggfej vagyok, aki irigyli a sikert.
És itt jönne a mondandóm másik része, drága Uraim. Jelesül hogy a siker értelmezés kérdése. Nekem speciel szalámis zsömlyével is az volna a siker, ha minél több helyen, minél nívósabb szövegekkel megjelenhetnék. Merthogy néha szoktam publikálgatni (igen, átlag zugfirkász vagyok, Uraim, a Ti szemetekben, minden bizonnyal, amolyan BKF-es kis mintapernahajder, akit apu benyomott a Nemzethez... hát nem, jelenzém, és remélem, hogy nem lát neki senki olyan elhamarkodottan ítélni, mint Pilu elvtárs )elvileg), vagy mint Ti, kedves Uraim, mélyen tisztelt kommenthegesztők). Nekem a siker nem a pénzben mérendő. Legyen annyi, amennyiből írni tudok holnap is. Ennyi. De ismerek olyat, akinek sem a pénz, sem a karrier, sem semmi hasonlovak nem számítanak, ennél sokkal spirituálisabb alkat. Le lehet hurrogni az ilyet, ki lehet röhögni, de ez mást sem mutat, mint a meg nem értést.

Staropramen 2008.02.12. 19:12:39

Jó iromány! Az a legviccesebb az egészben, hogy miközben olvastam, máris kezdett megfogalmazódni bennem azon emberkék reakciója, akiknek jól a "lelkébe" tapostál mindezzel (kisebbségi komplexus kivetítése, hasonló baromságok). Nem túl nagy meglepetésemre szinte szóról szóra viszontláttam az egészet rögtön az első kommentek közt. Hehe, betaláltál!

sluppa 2008.02.12. 19:15:25

Pilu! Te hol dolgozol? Honnan van ekkora erkölcsi fölényed, hogy leugasd ezket az embereket. Kurvára unatkozhatsz, ha ilyen dolgokra fecsérled az időd. Nem tök mindegy,hogy mit és hogyan csinálnak ezek az emberek? Vagy neked van kisebbségi komplexusod? Vagy hiányzik a Passat a segged alól? Ne általonsíts! Sluppa

borovi 2008.02.12. 19:20:02

hát, jó sok öltönyös manáger kiakadt itten... :)))

kammler 2008.02.12. 19:21:28

Nos, én egy nagy cégnél dolgozok, és elnézést, de valóban, 80%-uk, legalábbis itt egy fasz. Mármint a manágereké. Illetve ők annak hívják magukat. Meeting meeting hátán, meetingcsapdába esnek, közben a határidők jönnek és a munkás nyakán ugrálnak hogy kész van, kész van? Aminek fizikailag kész kéne lenni. Mert ők elbasszák az időt, és ha esetleg felmerül a dolog, hogy ők eltoltak valamit akkor megmagyarázzák. Jó része itt azért lett manáger, mert a kézzelfoghatóbb munka nem tetszett nekik. Inkább pofázni, notebookozni az jó. Nem azért, mert ők olyan készségekkel rendelkeznek, hogy manágernek olyan jók. Az kényelmesebb neki. Aztán még vasárnap is a kurva notebookot bújja, meg maileket gyárt.
Abnormális határidőket bevállalnak gondolkodás élkül, utána meg futkároznak fel-alá, hogy úristen végünk. Arról nem beszélve, hogy minnél nagyobb egy cég annál több a manáger-féle léhűtő és annál inkább folyik a pénz faszságokra.
Jó néhány cég, ami külföldről, nyugatabbról idejött Magyarországra én úgy hívom, elkommunistásodik. Hát tipikus; két munkás, négy főnök. Akik manágernek hívják magukat. Nem mondok cégnevet, de ahol vagyok, ugyanaz van, mint anno a múlt rendszerben. Gyáron belüli munkanélküliség.
Fele manágert ki kéne baszni. Arról nem is beszélve, hogy olyan költségtérítéseket kapnak hogy ide se írom, mert nem hiszitek el. Ez megint kommunista vonás. Milliók folynak el, millókat lehetne spórolni nyilvánvaló módon. Csak fölháborodnának, hogy hogy képzelik, nekik jár havi majdnem százezer forint benzinkártya(!). Nem pénz, kártya amivel fizet. Mindez úgy, hogy itt lakik a városban.
Ugyanakkor, egyfolytába azt lesik, mi lehetne olcsóbb, min spóroljanak. Ja, nem kéne kidobni alig használt alkatrészeket. Komolyan mondom, egy majomnak több esze van mint ezeknek.
Vérlázító, teljesítmény meg nulla. Ez a baj, mert ha még látszana, hogy van haszna amit csinálnak, akkor ok a 600 ezer bruttó. Mert ez általános. Mondom, ez nálunk. Nálunk több ezren dolgoznak annyit mondok még. Lett némi rálátásom. Ezek a manágerek nálunk.

kammler 2008.02.12. 19:25:15

Ja még annyit, nem általánosítás volt, tehát nem kell megsértődni. Ez nálunk van, itt viszont nyolc év alatt sokat láttam. Biztos vannak jó szakemberek ezen a területen is, csak úgy vettem észre hogy nálunk a manáger fogalma kicsit félrecsúszott.

Oregon (TM) 2008.02.12. 19:38:42

kammler: ahol te lehetsz, onnan valoban igy nezhet ez ki. csak, hogy nem latod az igazsagot.

Pista bá 2008.02.12. 19:44:05

ez ölég szánalmas

mindenki barom aki manager...

szép életed lehet

Kula bácsi 2008.02.12. 19:48:26

Pilu betalált, ezért rinyál itt a sok managga fostaliga!

Shaq Baqoor 2008.02.12. 19:50:32

Kula bácsi 2008.02.12. 19:48:26

Pilu betalált, ezért rinyál itt a sok managga fostaliga!

te meg azokat minősíted kollektíve ezzel, akikhez tartozol, nem a menedzsereket. minősíteni csak pontosan, SZÉPEN, tehát minimum kulturáltan, vagy valami. máskülönben okkal mutogat rám ujjal, akit urambocsá minősítek.

efi 2008.02.12. 19:55:06

Valami manager elárulhatná nekem, hogy mi a jó abban, ha így néz ki egy nap:
12 óra meló+2 óra autókázás/ácsorgás a dugóban+1 óra evés+1 óra szükségletek+8 óra alvás+0 óra minden más?
Minek a sok pííz, ha nincs hozzá szabadideje?

Oregon (TM) 2008.02.12. 19:56:50

efi: 2-3h melo 1h ebed 1h utazas

efi 2008.02.12. 20:00:42

Én nem a nettó melót számoltam, az tudom, hogy 2-3, hanem a bruttót, tehát amíg úgy csinál.
Számomra fárasztó lenne naponta 10 óráig úgy csinálni egyébként, de ez legyen az én bajom.

Oregon (TM) 2008.02.12. 20:02:52

08:50 erkezes
09:00 reggeli az ertekesitokkel (minden kedden vana cegnel)
10:00 meeting
12:10 indulas ebedre
13:30 indulas haza (nejem mar vart, e nem volt ott a szeretoje) :)

anyád · http://www.anyad.com 2008.02.12. 20:03:42

Megint ülök a dugóban. Jó ez a Passat, itt mellettem ez a pápaszemes pöcs a Fabiában úgysem tudja, hogy hitelre vettem. Néha rám bambul, kicsit idegesít is, az ilyenektől föl tud menni a pumpa, ezek azok, akik azt hiszik, ők szarták a világot, mert elvégezték a bölcsész kart. Biztosan alternatív zenét nyom, az tényleg menő, széjjel csapott arcok mondják az okosat. Tuti, hogy blogot is ír, az menő, Tóta W. egy fasz száz faszt csinált, de mit tegyünk, addig is legalább be vannak zárva valahová, és nem idegeítik a normális embereket.
Megint bámul, biztosan ugyanarra gondolunk, mekkora fasz is ez it mellettem, közös a sorsunk, araszolunk a dugóban. De neki fix, hogy gyomorbaja lesz, mert ezek gyomorbajosak, ezeknek semmi sem jó, a cerka arra áll fel, ha a neten csetelhetnek. Én meg hazamegyek, laza leszek, de nem úgy, ahogy ezt az ilyen pöcsök képzelik...
Bekaphatod te kis okostojás.

szakó 2008.02.12. 20:07:34

hát ennél az én schedule-om jobb:
9-10 körül ébredés
10-11 tévé nézés asszonnyal ágyból
11-12 kávé, internetes hírek
12-18 távmunka, közben net meg minden más
18-24 pihenés, kajálás, házimozi
zéró szopó dugóban, zéró meeting. bár nekem volt szaktudásom mielőtt manager lettem, bátorságom hogy otthagyjam és merészségem hogy külföldi állást keressek.

igyvagynem 2008.02.12. 20:08:59

Én dolgoztam egy rövidebb ideig nagyobb cégnél és tényleg sok ilyen menő yuppie-t láttam, de ugyanúgy láttam nagyon sok olyat is aki teljesen normális volt csak éppen valahol dolgoznia kellett mert nem volt fényevő, sőt még olyan elvetemült is volt aki egyenesen élvezte amit csinál ("undorító"). Szánalmasnak tartom, az ilyen általánosítást, 100 emberből 99 nem lesz életművész és az az egy se biztos, hogy nem hal éhen. Pilu akkor legyen ilyen magabiztos mások lefikázásában ha 80 évesen elmondhatja magáról, hogy eltartott egy családot úgy, hogy egész életében csak azt csinálta amihez kedve volt.

Oregon (TM) 2008.02.12. 20:09:03

szako: ked meeting nap. de nem mindig en tartom :)

proelium 2008.02.12. 20:12:37

Irigyelted a faszit mi?
Asszem hülye paraszt vagy.

Maci@Work · http://hungaricum.blog.hu 2008.02.12. 20:18:08

Francba, en csak mondeoval meg E61i vel szaladgalok. Azert a cegnek telik kihangositora, es rovid 2 hetes indiai kiruccanasom utan megyek 4 napra sielni a baratnommel.

De szar is a manager elet.
Valoban, sieles utan ranezek a leveleimre, ha valami fontos van, irok ra, de ezert a fizuert ez boven megeri.
efi: mi a jo a 8 ora fizikai munka, sor, asszony megverese, sor, hanyas, alvas komboban?
Lehet, hogy mi is sokat dolgozunk, cserebe legalabb elvezzuk az elet apro oromeit es rohogunk a suzukison a nyar kellos kozepen a digitklimaban a 12 csatornas hifivel es a hutott borulessel.

Whoops, letelt a munkaidom, megyek moziba. :)

PS. ki alszik 8 orat manapsag?

efi 2008.02.12. 20:21:38

Az már önmagában sokat elmond, hogy állandóan öltönyben ücsörögnek. Az a fránya látszat, mi? Olyan jótékony (el)takarás-féle. Legalább kívülről úgy tűnjön, mintha...

Shaq Baqoor 2008.02.12. 20:24:39

Látom mindenki nagy hatékonysággal siklik el a "siker értelmezés kérdése" kitételemen. Az egész parttalan vitát a) fölöslegessé tenné, b) mederbe rakná. De Ti tudjátok, én túl mélyen vagyok biztos ahhoz, hogy figyelemre méltót mondhassak valamire.

efi 2008.02.12. 20:25:57

Maci@Work

Nem jó az összehasonlítás. Én örülök neki, hogy naponta 6 órát, azt csinálok, amit akarok, nem cseszegetnek telefonon stb. És teszek rá, hogy valaki csak akkor érzi jól magát a szabiján, ha azt 10 ezer km-re töltheti. Én akár itthon is kurvára jól érzem magam.

Ja is rühellem a semmit se érő, unalmas meetingeket. Ez van.

Szarazinda 2008.02.12. 20:44:11

Ez a poszt szánalmas. Közhelyektől és sztereotípiáktól hemzseg, öntelt és nagyképű, eredetieskedő.

És emellet tényleg szánalmasak a yuppie-k. Pontosan azért, amiért e poszt szerzője. Amit egyébként maga is leír, hogy mindenféle elvárt szerepnek akar megfelelni. A yuppie a yuppiénak, a szerző meg a posztmodern hippi bloggerének. Semmivel se jobb.

igyvagynem 2008.02.12. 20:45:43

" efi 2008.02.12. 20:21:38
Az már önmagában sokat elmond, hogy állandóan öltönyben ücsörögnek."

Azért vannak öltönyben mert kötelező, akinek meg a sárga sisak kötelező az azt hordja. Senki nem mondja, hogy a kismillió managerből egynek lenni az élet csúcsa, de ez nem tudom miért minősitené egyből ezeket az embereket. Amúgy érdekelne, hogy a fikázók vajon tényleg mind a maguk urai vagy esetleg ugyanúgy melóznak ezerrel egy hülye főnöknek csak éppen pulcsiban.

efi 2008.02.12. 20:50:20

Ja az öltöny az kötelező, csak dolgozni nem (már úgy értem, hogy nem meetingeken workshopokben projektek keretében festeni managereknek a tojást) Na látod itt a hiba.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.02.12. 20:50:52

BatáronTúli!
Én figyelek! :)
Ott a pont egyébként, pajtás! Mármint Nálad.

Pilu. Ez így tényleg túl általános és egy pöttyet durva.
Ismerek normális managert - és tapló postást, buszsofőrt egyaránt.

A siker tényleg relatív, és értelmezés kérdése.
Van, aki egy szimpla garzonban elégedett és majdhogynem boldog - és van olyan személyes ismeretségem, aki bp-i vezérhelyettes létére (hétszámjegyű havi fizu tisztán, juttatások, miegyéb, szuper kégli, fullos S6-os, több hét fizetett szabadság/év - és még mindig nem elégedett, és még ez is kevés).

Ez van.
Ha az ember jól érzi magát a bőrében, a saját helyén, annyit keres, amennyi neki elég, és nem gázol át másokon, tesz tönkre másokat - akkor olyan nagy gond már nem lehet.
Szerintem :)

z 2008.02.12. 20:51:38

szerintem ez is egy meló.
Én nem irigylem senkitől a melóját, mindenki olyat végez amit bír/képes/tud. Pl nekem nincs tehetségem zenélni, és van egy pár zene amit semmibe sem nézek. De olyat sem tudok csinálni.

Ugyanakkor ha valaki irigyli a seggem alól a passatot az csinálja 2 hétig azt amit én. Telefonáljon egyfolytában, nem azért mert jó hanem azért mert muszály, döntsön fontos kérdésekben gyorsan, stresszeljen a felesleges mitingek előtt-után.

Meglátjuk hogy megy-e neki.

Ez az írás leginkább ahhoz hasonlít, amikor egyszer beültem a dobfelszerelés mögé, hiszen kezem van, lábam van, még ritmusérzékem is, nem lehet egy nehéz dolog.

De az.

Pilu olyanról irsz amiről fingod sincs.

nonok 2008.02.12. 20:52:47

A "fűrészelik a fingot" már önmagában is megérte, hogy elolvastam az írásodat. Tényleg tetszik, elolvasom a régebbieket is. Valaki írja, hogy ez nem normális ország. Tényleg nem. Mert bohóckodás persze Nyugaton is van, de sokkal kevésbé a lényeg rovására. Nálunk bőven megfordult az arány. Fordítva működik a manáger is, mint minden errefelé. Néha azon tűnődöm, mikor kezdik majd el hazai használtra
átalakítani a behozott gépkocsikat. Olyanokká, amelyikeknek előre néz a hátuk. Mert így eléggé disszináns a járművek haladási iránya ebben a hazai közegben.

Zsotti 2008.02.12. 20:54:38

Én odébb toltam a bringát, vagy 18000km-el. (Az IT-ben valahol elől) Itt azért egy kicsit más. Pl egy manager is járhat short-ban, papucs-ban dolgozni.
5PM-kor gyakorlatilag én kapcsolom az alarmot, pedig van manager bőven. A stresszmentes élet priceless...

pofongombóc 2008.02.12. 20:54:48


Az autóban dohányzók is korán halnak.

"A manágerek semmirekellő hülyék, akik mondvacsinált dolgokkal keresnek pénzt."

Egy csomó általánosítás kimaradt, ezekről írhatnál postot:
- minden politikus korrupt
- a zsidók összefognak és kizsigerelek a magyar jómunkásembert
- a cigányok lopnak
- a nők kurvák
- a férfiak kurvapecérek
- a buzik mind aids-esek
- a bkv-ellenőrök, rendőrök, postások, vasutasok, bányászok primitív bunkók
- minden fiatal drogos
- ...

gordu 2008.02.12. 20:57:32

"míting nap"
Jujj de irigy vagyok.
Megmondom, mit csinálnék: úgy a míting első órájának a végén izzadni kezdenék, meglazítanám a nyakkendőt, lassan az órámra pillantanék. "Úristen, még 2 órán keresztül kell hallgatnom ezt a faszt." Ekkor megrándul az arcomon egy izom. Nem feltűnően, mégis páran rám néznek, tlán észrevettték. Sóhajtok, magamra erőltetek egy mosolyt, Oregon, a főnök ekkor mondja el negyedik alkalommal ugyanazt, durrogtatja az üres frázisait. Tuti, hogy nem tudja, miről beszél. Mindegy. Dobolni kezdek az ujjaimmal. Nézem a másodperc mutatót. Csak ez a nevetséges nyakkendő ne lenne! Mi vagyok én, kiscica, hogy piros masnit hordok a nyakamban? Jó erősen bekapcsolom a tollamat, majd ki. Mégegyszer. Ismét megrándul egy izom a szemem alatt, rendezgetem a lábaimat. Mennyivel jobb mezítláb, papucsban, mint ebben a gusztustalan sötétbarna cipőben! Miért is hagytam ott a jó kis mérnöki állásom? És mennyire pofátlanul drága volt ez az ocsmány, ízléstelen cipő! Ütemesen mozognak a lábaim, egyre többször fürkészem végig kollégáim arcát. Ez nem igaz, ötötször is elkezdi. Egyértelműen nem ért semmihez a faszi. Lassan magam alá húzom a lábaim. Nem bírom tovább. Beletúrok a hajamba, jó erősem megdörzsölöm a szemem. Nem bírom ki.
Felállok. Görcsösen megfogom a notebookom. Összeszorított foggal zihálok.
Üvöltés szakad fel a torkomból, artikulátlanul üvöltök. Eldobom a notebookom a főnök irányába, tiszta erővel. Éppen elhajol, döbbenettel mered rám, a notebook hangos csattanással vágódik a falnak. Csend.
Megfordulok, letépem magamról a nevetséges nyakkendőm. Kitárom a kezeimet, és csukott szemmel újra üvöltök. Elindulok, egyre gyorsabban futok, egyenesen az ablak felé.
Üvöltök akkor is, amikor fejjel kitöröm az ablakot.
Aztán csak repülök, repülök egy hosszú pillanatig...

Liberté_73 2008.02.12. 21:09:53

Én is tekertem ezt a kereket vagy 6 évig, amíg egy olyan cégben voltam managga' ahol normális és mindennapos dolognak számított este 7re meetinget összehívni, 22:30kor rámtelefonálni, hétvégén is többször felhívni, reggel 8-tól este 9ig rendelkezésre állni, persze mindezt a normálisan elvárható munkád (aminek a teljesítményének arányában kaptam a fizetést és a bónuszt) mellett. Aztán betelt a pohár, megcsináltama saját cégemet, ugyanaz csinálom amit addig, csak nettó munkavégzéssel, 10-16 között vagyok egyáltalán elérhető, reggel és délután a gyerekeimmel vagyok, ráérek a családra, az életminőségre figyelni és beleszarok a mások problémájába. Ja és kb. a dupláját keresem, stresszmentesen (isten áldd meg az EVA-t!). Nem állok dugóban, nem meetingelek, de ha mégis találkozom valakivel akkor én szabom meg a dress code-ot (smart casual) és a helyszínt (kávézó, söröző, teniszőálya, stb). Visszafogytam a versenysúlyomra, igyekszem egészségesen élni. Biztos lehet ezen is fogást találni, de most ez van.

gordu 2008.02.12. 21:10:09

bocs, Oregon.
:)
ez a bullshit-generator nagyon jó. :D

bocs mégegyszer.

Oregon (TM) 2008.02.12. 21:11:56

gordu: ertem en az ilyet. sot olvasom is, csak ugy testbeszedbol. rovid eletu lennel nalam. :)

jahh, az zsir. gondoltam egyszer felkeszulok belole es leszivatok mindenkit. kivancsi vagyok, hogy szolnak-e, hogy nem ertik vagy majd bologatnak. :)

szakó 2008.02.12. 21:14:34

Egy nagyon jó cikket olvastam a témában, érdemes ránézni. A címe: "A multik fasizmusa és az időnyomorítottak"

Itt a link:

hungary.indymedia.org/cikk.shtml?x=40993

de most az oldal nem megy, viszont a google még cache-eli a cikket:

209.85.135.104/search?q=cache:t9WRanNc_uQJ:hungary.indymedia.org/cikk.shtml%3Fx%3D40993+hungary.indymedia.org/cikk.shtml%3Fx%3D40993&hl=hu&ct=clnk&cd=1

illaberek 2008.02.12. 21:14:50

Ha még csak a managerek masszíroznák a szart, vagy fűrészelnék a fingot... de már alacsonyabb szinten is vannak ilyen arcok.
Aztán sok esetben hajlamosak elfelejteni, hogy az egész djenga vár kizárólag azért áll még, mert a többiek tömködik a gerendákat.

Corry 2008.02.12. 21:22:44

Egy dolog talán még kimaradt pilu és a manigger gyerek közti párhuzam.

Az agymosáson párszor átesett amerikai multinál edződött manigger gyerek a látszattevékenységével együtt jól érzi magát a bőrében. Öltöny Powerpoint, meetingek satöbbi.
A lázadó öncélúan zenélő Pilu szintén, aki büszke még a koszos edényeire is a kocsiban. Ő sosenem csinálna olyat mint az agymosott társa, de azért ötször ennyi fizetés elkelne. De ha nincs, akkor ebből csinálunk erényt, és bebeszéljük magunknak, hogy mi legalább szabadok vagyunk.

Ugyanaz a máz mindkettő.

Ámbár azt is elismerem, hogy nagyon nehéz néha nemzetközi cégeknél értelmes munkát végezni. Nálunk a baromságok nagyja akkor jött be, amikor a nagymamánk bejegyezte magát a nyújorki tőzsdén.

eszemfaszommegall 2008.02.12. 21:33:33

Igen, vannak olyan menedzser urak, akik olyanok, mint fentebb olvashattunk. Igen, vannak olyanok, akik irigyek a passatra, meg az oltonyre, frusztraltak, es kulonben is, frocsogni jo.
Aztan vannak olyan menedzser urak is, akiknek a munkajuk mellett - milyen erdekes - van csalad is. Annyira szanalmas az, hogy menedzser = napi 20 ora munka, es a gyerekre nem jut ido.
Az persze pont annyira szanalmas, hogy akik fikaznak, azok irigyek ram. Jap, olyanok is vannak. Es?
A vilag nem fekete-feher, bizony, vannak arnyalatok, csak az nem annyira kontrasztos, hogy a beszukult hulyek lassak. A beszukult hulye nem menedzsert jelent, es nem bolcseszt jelent. A hulye hulyet jelent. Es hulyek vannak itt is, meg ott is.
Vajon fel lehet ezt fogni?

dixi 2008.02.12. 21:33:43

Én 7 évig nyomtam a manager talicskát. És élveztem, többnyire, mert ebben a munkakörben is csak hozzáértés és némi józan paraszti ész (meg szuverén személyiség, bár az hosszú távon káros lehet). Aztán a Pilu megrajzolta (valóban sztereotip) manager kollégák és főnökök (blődliség sokpénzért, hozzánemértés, pánikszerü kapkodás, balfaszság, fontoskodás, rosszindulat) elvették a kedvemet.
Egy éve űlök itthon, basztatom a lovakat, malacokat és egyébb lényeket, fát ültetek, lesem a rókát meg az őzeket és baromira élvezem. És senki nem bírja elvenni a kedvemet.
Na ja, csak egy a baj. Elfogyott a Zsé.
Cipő kipucol, öltöny fel, remélem valahol megint alámtolják a céges verdát. Máshoz nem értek. Aztán a gyerek is felnő lassan és akkor a pénz se fog annyira számítani, akkor majd veszek néhány tehenet is.

manager 2 2008.02.12. 21:36:49

birom a zenédet pilu, tök jó fej vagy, én is olyan szeretnék lenni mint te! sajnos csak manager vagyok és pont egy gurigát keresek, pda-m is van, meg laptomom, sőt a hajam is rövid és drága öltönyben járok! mégis azt hiszem az a legfontosabb különbség köztünk, hogy én 18-20 éves koromra kinőttem azt, amiben te most benne vagy... :) jó sörözést és gitározást... én is azt fogom csinálni nemsokára.

gordu 2008.02.12. 21:38:58

Mi anno, amikor publikálni "kellett", a bullshitot "gyógymondatnak" hívtuk. Nagyjából ilyen gyógymondatokból állt az abstract első és utolsó bekezdése. Mennyit röhögtünk! :)

A legnehezebb volt azokat megszülni, mint aki nyúznak, úgy kínlódtunk.

Nem lennék jó manager, Oregon biztos meglökne, ha nem ugranék magamtól. :)

Oregon (TM) 2008.02.12. 21:54:57

gordu: ugy latom bejott a generator :)

stopper 2008.02.12. 22:00:51

Pilu, te ugyanúgy arcoskodsz, mint ahogy szerinted a leírt manáger. Marhára meg vagy elégedve magaddal- boldog ember vagy.

horváthné 2008.02.12. 22:04:40

Én akár itthon is kurvára jól érzem magam.

-
Na ja...és 70 évesen majd elmondhatod, hogy láttad a világból a lakóhelyed meg a szomszéd kerületet. Persze erre is van igény.

gordu 2008.02.12. 22:10:16

Oregon:
ja, be. :)

dixinarco
"Egy éve űlök itthon, basztatom a lovakat, malacokat és egyébb lényeket, fát ültetek, lesem a rókát meg az őzeket és baromira élvezem. És senki nem bírja elvenni a kedvemet."

Na ezt lehet irigyelni. A megszerzésének az eszközét (jó kocsi, jó öltöny), mint célt, én nem tudom.

ősirománszokás 2008.02.12. 22:15:57

Látom normális cégig egyik nem jutott el ahol a szar ragozásán kivül más is lett volna. Nálunk heti 1 míting van, 4 órás a létező legtömörebb formában. Igaz nem is abból áll a tudomány hogy powerpointokat hányok össze. Sokmindenre felcserélném, és nekem sem életcélom, de mondjuk arra nem hogy 10ig aludjak, délig kávézva netezzek, késő délutántól meg valami hollywoodi szart nézzek. Ez is egy igényszint persze, és nem itélem el, leeht hogy neked van igazad. Deakkor ti se itéljétek el ezt az életstilust, és végképp ne szidjátok a mellettetek elhúzó mercit/akármit hogy a szemét újgazdag, hátha megdolgozott érte. Jahogy neked nincs és dögöljön meg a szomszéd tehene is? Vagy nagyvonaluan eldöntötted hogy te ebből nem kérsz, vagy nem voltál elég jó(és utána osztod azt észt hogy neked ez nem is kéne).

jordan 2008.02.12. 22:22:26

Szerintem meg mindenki azt csinál, amit akar. A cégvezetés/menedzserkedés van, akinek az egójának kell, van, aki szereti csinálni. Mindenkinek az ő dolga. Ha ő ebből csinál pénzt, akkor ebből. Van aki pénzért kapál meg szánt.
Mi a fenét kell a másikkal foglalkozni. Azzal foglalkozz, hogy TE mire jutsz. Van, aki még addig sem jut, ameddig te. Azzal mé' nem foglalkoztok. Ahol én dolgozom, vannak ilyen menedzserek, meg olyanok is. És vannak alkalmazottak, akik a 'ranglétra' alsó részén vannak, és képzeljétek, köztük is vannak ilyenek is meg olyanok is. Van aki szereti csinálni a munkáját annyiért, amennyit kap, van, aki meg a szart masszírozza, és fúj mindenkire, aki szerintem többet keres szerinte kevesebb munkával. És persze közben azt is gondolja, hogy ő simán ezerszer jobban elvégezné a menedzsere munkáját.
Hát ilyen ez...
És mindenki arra költi a pénzét, amire akarja. Kék ingre, hajzselére, sörre.

poblacsek 2008.02.12. 23:24:17

Sajna gordunak van igaza. Ertek-alkotassal nem lehet elobbre jutni, csak menedzserkedessel (=elkurvulassal), vagy ha sajat ceget csinalsz az otleteidbol. Menedzser en is voltam, koszi, kileptem, mielott vegleg elvesztettem volna a kapcsolatot a realitassal. Ezutan is, ha beut, mellekesen le birtam kezelni egy-egy nemzetkozi kooperacios projektet, de ez nem kreativ munka, emellett kell valami sajat gyerek, hogy erezzem, csinaltam is valamit. Es hogy piszkaljam egy kicsit a fizujukkal itt kerkedo nagyarcu menedzserbarmokat: en kreativ muszaki munkaval sokkal tobbet keresek, mint ti, es a pocsom is nagyobb. Kapjatok be :).

Persze Pilu kommentje minden mokuskerekre all... es nem art vigyazni, a mernokok hajlamosak meg jobban elszallni a munkaval, mint a menedzserek :).
Alapvetoen van ertelmes menedzseri munka is, es ertelmes menedzser is, de nagysagrenddel kevesebb, mint ahany meeting-parazita letezik. Nem veletlen, hogy sokak orrat piszkalja a komment.

nedudgi 2008.02.12. 23:32:11

A leírás tökéletesen illik Hanák Tamásra, a Népszabadság hirdetési igazgatójára... kék ing, Passat, pénisz kinézet, minden stimmel! :-) Jó magasra kapaszkodott az uborkafán, oszt onnan nézeget szerteszéjjel amíg közös megeggyezéssel ki nem basszák onnan is. Akkor majd átmászik máshová. Azt nem tudom, hogy az anyjával él-e még, de két éve, 37 évesen még ezt csinálta. Különös ismertetőjele: lefelé rúg, felfelé nyal.
Egyébként vannak normális managerek is, de sajnos kevesen. Az igazán tehetségesek elmennek külföldre, vagy saját céget alapítanak...
Adios.

El Condor 2008.02.13. 00:09:41

Nem szól ez az iromány másról, mint a hét főbűn egyikéről. Tudod, amelyikbe a Kevin Spacey is beleesett a Hetedik című filmben.
Irigyled a csávót, mert több pénze van, mint neked. Ennyi!
Amúgy ocsmány és tahó dolog kurvázni valakinek az édesanyját!

A szabadság fantomja 2008.02.13. 00:19:38

Csak az elejét olvastam a hozzászólásoknak, de elég is volt. A legszánalmasabb, hogy rá sem jöttek arra a manager-urak-hölgyek, hogy az egész csak arról szólt, hogy a reagálásokban mutassák meg magukat. (Én mondjuk már ösmerem őket - mitingekről...) A felelősségről, felsőbbrendűségről és a felnőttségről szóló rizsa meg csak önvédelem. Az ember attól még nem lesz ideges ha megkérdőjelezik az egész életét és értékrendjét. Az igaza tudatában az ember tud toleráns lenni. Igazán csak akkor kattan ki, ha rádöbben hogy talált-süllyedt, de ez nem tart sokáig mert életbe lépnek az önvédelmi reakciók. És ez így rendben is van. Hisz ki járna akkor mitingekre?
Én kiszállnék már, csak egy kicsit elbizonytalanodtam magamban. Úgy is mondhatjuk, hogy gyáva vagyok.Így inkább arra várok, hogy más tegye meg helyettem. De mivel csak gyáva vagyok és hülye nem, ezért folyamatosan gondoskodok néhány kellemes támaszról - a nehéz napokra. A szabadság nem egyszerű dolog. Ennyit az elmélkedésről, most pedig megyek gitározni. Guildnek hívják a kicsikét és egy kisebb vagyon volt, már ha értitek, hogy miről beszélek...

Maci@Work · http://hungaricum.blog.hu 2008.02.13. 00:28:55

Gyerekek, biztos en vagyok a perverz, de en kurvara imadom ezt csinalni. global project manager vagyok 1 cegnel, es szeretem a melom.
Van akinek ez jon be es van akinek a favagas. IJ. Viszont ebben is - mint minden szakmaban - sok a fasz, de leteznek olyan emberek is, akik ettol lesznek sikeresek es talan boldogok.

Ezert szapulni barkit nemmas, mint a gyartosor mellol szidni a sorvezetot. Lehet, de csak addig amig a fasznak azon oldalan allsz... utana verciki...

trillia 2008.02.13. 00:30:22

azert az erdekes, hogy aki nem ert egyet a posttal, az mind hulyemanager. olyan, akit erzekenyen erint/eltalalt a megfogalmazott velemeny. mert az elo sem fordulhat, hogy netan az oly lesajnaloan fontoskodonak megrajzolt manager telleg fontosnak tartja amit csinal, netan -ahh mily gaz- szereti is amit csinal, soooooooot meg esetleg fontos is. pl neki. meg annak aki fizet neki ezert. persze ertem en..van egyreszt Pilu a frappansan megfogalmazott velemenyevel, amivel lehet konnyeden azonosulni meg vannak azok, akik egyetertenek vele (es termeszetesen ezek mind ontudatos non-managerek, szo sincs savanyuaszolo effektrol) na es vannak a manager-pariak. akik rosszul latjak ezt az egeszet. tevednek ugy en bloc. es persze jobb, ha inkabb belatjak ezt es meaklumpaznak egy sort, mert ha nem, az igazak es okosok ugyis azonnal felismerik: a hulyemanagerek csak talalva ereztek magukat (es persze az igazak es okosok ettol boldogok, hiszen ez is az o igazukat igazolja).

Feca 2008.02.13. 04:17:12

Mekkora hülyeség, amit írt ez a fickó.

Dolgozgatunk páran kollégakkal egy igencsak ismert világcégnél, úgy 70k alkalmazott. Egyikünk az év üzletembere, "eladója" lett.
Jutalomból utazik egyet világkörül. Nem ismernéd meg. Kockás ing, időnként együtt lustálkodunk, jó vele sörözni. Szerintem jó haverok lennétek...

Kilátás 2008.02.13. 06:31:54

Most eszembe juttattad a jó kis multis-menedzser éveket. Jó volt azért az. Nekem speciel elég volt napi 8-10 órát dolgoznom, nem cseszegettek felülről (jó, nem voltak sokan már fölöttem), hétvégém is szabad volt. Viszont sokat pörögtem az éjszakában, utazgattam a világban, élveztem az életet. A kollégákkal a munka mellett jutott idő a mókára, az ereszd el a hajamat bulikra, ahol volt minden. Szégyen, nem szégyen, nem volt rossz, ha a feszülséget segített feloldani egy-egy kolléganő (kizárólag önszántából).
Azért, hogy 4 ilyen év alatt, nem tudtam nem megtakarítni pár tízmillió forintot adózottan, kifejezetten elősegítette a döntést, hogy amikor más lett a fontos az életemben, tudjak váltani.
A következő pár évben felépítettem a saját cégem (szigorúan max 40 órás munkahéttel, jó arc kollégákkal), amit azóta már más vezet.
Most harmincas éveim második felében csak heti 1-2 félnapot dolgozom, a többit non-profitban nyomom kedvtelésből, és legfőképp a családommal vagyok. Most ez a fontos.
Szóval azt gondolom, minden életszakaszban más-más a fontos. Csak tudni kell, mikor mi, és ahhoz alakítani az életet, a munkát.

pps 2008.02.13. 08:26:24

Pilu, én megértelek. Én is pont így gondoltam 15-16 éves koromig. Aztán felnőttem, lett belőle főiskola meg egyetem, mert többet akartam elérni. Sok munka? Igen, volt az elején. Aztán minden rutinszerűen megy. Én otthon vagyok minden este a gyerekem fürdetésénél, de előtte játszok is vele egy-két órát. miután lefeküdt még van idő tévézni és minden másra is. Szeretem a munkám, nem kell 1x órákat dolgoznom, de mégis jól keresek. Nekem azt tanították, hogy befektetés nélkül nincs haszon. Most 29 évesen pedig már élvezhetem a munkám gyümölcsét, és nem tettem tönkre magam. Csak ügyesen csinálom. Mindenki saját sorsának pogácsa :)

Sunsertes 2008.02.13. 08:54:46


Boccs ha volt már.

Evezős verseny

(A csapatok nemzetisége megváltoztatható)


Nemrégiben egy amerikai és egy japán cég nyolcevezős versenyt rendezett a Dunán. A verseny előtt mindkét csapat keményen edzett, hogy a lehető legjobb teljesítményt érjék el. Mikor eljött a nagy nap, mindkét csapat tagjai nagyon jó formában voltak, mégis a japánok nyertek 1 km-es előnnyel.
A vereség igen érzékenyen érintette az amerikai csapatot, teljesen mélypontra kerültek. A felső vezetés úgy döntött, feltétlenül kideríti a megsemmisítő vereség okát, ezért rögtön alkottak is egy csapatot, akik ezen a "projekten" dolgoztak.
Feladatuk az volt, hogy alaposan kivizsgálják az ügyet és megfelelő segítséget nyújtsanak. A sok vizsgálat után kiderítették, hogy a japánoknál heten eveztek, s egy ember kormányzott, míg az amerikai csapatnál egy ember evezett és heten kormányoztak. A felső vezetés erre rögtön igénybe vette egy tanácsadó cég szolgálatait, s arra kérte őket, készítsenek tanulmányt az amerikai csapat struktúrájáról.Jelentős költségek kifizetése után néhány hónap múlva a tanácsadó cég arra a következtetésre jutott, hogy az amerikai csapatban túl sokan kormányoztak és túl kevesen eveztek.
 A japánokkal szembeni következő vereséget elkerülendő megváltoztatták a csapat felépítését. Most négy kormányosra volt, két főkormányos, egy kormányigazgató s egy ember evezett.
Ezenkívül
teljesítmény-értékelési rendszert vezettek be az evezősnél, hogy nagyobb teljesítményre ösztönözzék. "Bővítenünk kell evezősünk feladatait és nagyobb felelősséggel kell felruházni."
> A következő évben a japánok nyertek, immáron 2 km-es előnnyel. A vezetés elbocsátotta az evezőst rossz teljesítménye miatt, eladták a csónakot is és leállítottak mindenféle beruházást az evezést illetően. A tanácsadó céget dicsérettel illették, a megtakarított pénzt pedig szétosztották a menedzsment tagjai közt.
>

Ha valahonnan ismerős a történet, az csak a véletlen műve lehet. 

Rozsdamentes Acélpatkány 2008.02.13. 09:25:46

Lehet álltalánosításnak venni amit Pilu mondott . Lehet azt gondolni , hogy de a managgerek kellenek (mert kellenek is ). Csak mielőtt managger lenne valakiből előte megkellene tanítani trágyáthordani ! Mert nem atól managger valaki , mert elég agreszív és domináns ahoz , hogy leugassa azt aki magakörül van . Hanem atól lenne az hogy átlátja a teljes folyamatot a cég életében akárhova beálítható ha kell. Nem csak beszél hanem tudja is csinálni .
Nagyon fejnehezek a multik is :) .De már kapisgálják a dolgot . Úgy hogy vigyátat managerek nehogy egy cég optimalizáló kimutassa , hogy annak amit csinálsz SEMMI ÉRTELME sőt gazdaságtalan elavult lettél . :)))

Rozsdamentes Acélpatkány 2008.02.13. 09:28:33

Sunsertes te nyertél ! :)))

Mária 2008.02.13. 09:43:54

Sunsertes: a sztoriból kimaradt az a lépés, amikor a tanácsadó cég tanácsára beültettek egy második evezőst is, háttal az első evezősnek...

Sunsertes 2008.02.13. 09:44:37

Sajnos, most van nálunk az a korszak amit a nyugatabra lévő országok már nem alkalmaznak.
Miért kell egy takarítónőnek vagy targoncásnak diploma+angolnyelv?
Egy jó szakmunkást megbecsülnek és megfizetnek úgy hogy jól megtud élni belőle.
Nálunk meg hiány van belőlük mert mindenki csilliókat kereső papírtologató akar lenni.
Én is! :)

streetmanager

Hány country énekes kell egy villanykörte kicseréléséhez?
11
Egy kicseréli, a másik tíz megénekli, hogy milyen jó volt a régi.

Ender 2008.02.13. 10:04:25

Én mint restaurátor, asztalos , aranyozó. Ezt csak megerősíteni tudom . Ithhon egyszerűen jó szakembert jelen esetben asztalost .Szinte lehetetlen találni . Zárnak be lik-luk a kis műhejek . Na nem baj mert a Német mannager 10 éves kivánságlistáján szerepel az , hogy de jó lenne egy egyedi bútor ! Malyd rájön az itteni manager is , hogy most is fizet de nem eleget ! :))))
Fizikus meg mérnök ismerősöknek is managerek dumálnak , de már nem sokáig . Mert mostan rakják le a Phd-t és lépnek ők is külhonba mint én :)
Aztán a mannagerek megtanulhatnak DOLGOZNI ! Mert ide nem áramlik malyd a munkaerő , mert már a Romániában is jobb mint itt . :))

égjáró lukács 2008.02.13. 10:12:59

ezt a felháborodást én sem értem.
mármint hogy idejön a tahómenedzser, és azzal védekezik, hogy Pilu csak a irigy, meg hülye füves, meg nem még nem "nőtt fel".

egyrészt akkor, amikor pont arról van szó, hogy mennyire nevetséges, visszataszító, a "gazdagság" ilyen alpári látszata, mint a csini öltöny, meg a kurvanagy cégautó, akkor irigységget visszakiabálni azért elég mosolyogtató.
olyan, mint mikor kiröhögnek valakit, mert ráömlik egy vödör festék, ő meg úgy védekezik, hogy "na mi van, irigykedtek, mi?".

másrészt ha az én szakmámat, kasztomat érné ilyen támadás, akkor 2 mondattal leírnám, hogy mégis én miért csinálom, tehát miért nincs igazad, Pilu, és lehet, hogy neked idétlen menedzser vagyok, de munka után éjjel testresimuló szuperhíró ruhában flexszel vagdosom le a kerékbilincseket az ártatlan autósok kerekeiről, hogy idejében hazaérjenek kalácsot sütni a gyermekeknek.
nem pedig azzal védekeznék bicskanyitogató nagyképűséggel, hogy IRIGY vagy RÁM. (???)

és igen, harmadszor, ha ügyfél vagyok, és a menedzsernek felteszek egy keresztkérdést, pl. hogy tudjam, hogy van-e lövése a szakmához, vagy reggel a kávénál hallott először róla a szomszéd asztal felől, és ő így reagál, ebben a stílusban, akkor ABBAN A PILLANATBAN MEGKÖSZÖNÖM NEKI, HOGY ELFÁRADT HOZZÁM, és soha többet nem kötök vele üzletet.
ennyi. mehet a picsába, kérem a következőt, jó napot kívánok.

poblacsek 2008.02.13. 10:31:17

Maganyos vagy?

Utalsz donteseket hozni?

Inkabb beszelnel rola, mint csinalnad?

Akkor hivj ossze egy MEETING-et!

Fontosnak erezheted magad.

Talalkozhatsz emberekkel.

Levetitheted a rajzaidat.

Hatast gyakorolhatsz a kollegaidra.

Egy csomo ertelmetlen dolgot jegyzokonyvezhetsz.

Ebbol meg tobb meeting lesz.

Bizottsagokat alakithatsz, igy atharithatod a dontest.

Nyugodtan alhatsz.

Mindezt MUNKAIDOBEN!!!

Hat nem megeri?

MEETING - a munka praktikus alternativaja!

poblacsek 2008.02.13. 10:39:26

A lazas semmitteves muveszete.

Nem ertesz semmihez? Nincs kedved dolgozni, de szeretsz sok penzt keresni?

Semmi gond. Vegy egy darab papirt, irj ra akarmit, hivj ossze meetinget, fejtsd ki, irj levelet a fonokeidnek, exponald a problemat, sejtesd meg veluk, hogy ez miert problema nekik, javasolj megoldasokat, hogyan vedened te meg a fonokeid segget, alakits csapatokat, nevezd ki a felelosoket, meetingelj felevet, majd irj gyozelmi jelentest, hogy a problema meg van oldva. Soha senki nem fogja tudni kideriteni, hogy a problema nem is letezett (volna nelkuled).

Ha buksz, semmi baj, ilyen fontos ember, ilyen jo szervezo, ilyen biztos seggpajzs csak felfele bukhat.

Ha feljebb leptel, kezdheted elolrol, vagy egyszeruen csak hatradolhetsz, es nezheted a beosztottaid eloadasat...

Balázs 2008.02.13. 11:08:44

sztereó a típia má megint.

ősi homár ria ria hungária 2008.02.13. 11:19:42

két szerencsétlen hülye araszol a hungárián, az egyik elkezdi buzizni (zsidózni, cigányozni, szőkenőzni, stb) a másikat
tipikus hángerien veszít-veszít játszma

Sunsertes 2008.02.13. 11:25:13

Én majdnem a sor végén állok,ezért lehet hogy elfogult vagyok.
Nem a ruha miatt tirpák valaki, hanem a neveltetése vagy a körülmények miatt.(csorda szellem)
Ha egy melós beszól egy puccos macának az irónikus, ha egy u.n. managger le droidozza a kevésbé felelőss beoszt.-ba lévő dolgozókat az paraszt,bunkó és nem való vezetőnek.
Szerintem.

Szocske 2008.02.13. 12:25:46

Nemtom, szerintem az iras jobban illik az uzletkotokre, mint a valodi munkat vegzo szervezetben vezeto-koordinalo munkat vegzokre.

comlo 2008.02.13. 13:07:12

Baker...
szerintem van jól dolgozó ember meg rosszul dolgozó ember. Van igenis jól munkáját végző manager (akinek az a feladata hogy irányitson szervezzen vezessen), és szarul dolgozó "munkás" (kömüves utcaseprő stb.). Aki tényleg rosszul végzi a munkáját az elvielg el is fogja veszíteni azt, mert nem értékes a munkája ha meg túl magasn van akkor meg összedöl vele az egész cég...
DE!! Lehet sírni ríni de attól lettünk emberek, söt már a gerinceseknél is egész fajok fenmaradása múlt azon hogy VEZETŐKET válsztottunk. Most szerintetetek nem kellenének vezetők a cégekbe? PL egy vasuti híd építését irányítsa az utolsó kömüves?? Azzal az egy kitétellel egyetértek hogy vannak cégek amiknél kicsit eltorzult a kép, és több manager van mint aminek kéne lennie, de szerintem ez "öntisztuló" folyamat vagy kirugják őket vagy csődbe megy a cég a felesleges balaszt miatt és azért kerülnek utcára. De igenis szükésg van a vezetői rétegre.
Ami viszont megfogott az számomra a munka lesjnálása. Tényleg le kell nézni szegény embert mert dolgozik? És annál nagyobb lúzer minnél jobban szereti amunkáját?? Milyen elcseszett egy világkép ez szerinted?? Írtad hogy szüleinek akar megfelelni. Azzal hogy dolgozik?? Már bocsi de milyen anyád volt neked hogy arra nevelt hogy büdös a munka?? Téynleg csak attól leszel jó ember ha sörözöl meg szereted a zenét?? minden aluljáró ezek szerint tele van igazi jó emberekkel? akik mellesleg jobb családapák is ugye mint a költöi képedben a manager-ek??
Írtad hogy azért érzik egyesek sértőnek és "fasisztának" (te mondtad ezt a szót) a leírást mert igaznak érzik magukra. Alapvető fogalomzavar egy kijelentés annál sértöbb minnél kevésbé igaz. De pl ha már ezt hoztad fel a Zsidók sem azért tiltakoztak hogy kiirtottál őket mert ők is úgy látták hogy szöke kékszemünek lenni tök jó dolog lehet....
Egyébként nem vagyok manager. De ilyen elkorcsosult világnézetet és demagóg szöveget nagyon rég olvastam. Amennyiben gondolatindítonak szántad meg "polgárpukkasztásra" akkor ok. De ha komolyan gondolod akkor mélyen magadba kéne nézni mert valami nagyon nem stimmel benned...

efi 2008.02.13. 20:28:56

Azt már sokan leírták, hogy van jól dolgozó manager, meg élvezi a munkáját stb, de könyörgöm mit csinál ?? Mert az utcaseprőről, meg a mérnökről tudom. De hogy a meetingektől hogyan megy előbbre a világ, azt nem, pedig én is voltam már - sajnos - néhányon. Nem mint manager, hanem, mint szenvedő fél.

Danny 2008.02.13. 20:43:52

Érdekes, mindenki ezzel dobálózik, hogy csak a semmittevés, meg herevere megy... Milyen alapon mondjátok ezt? Egy gyárban, vagy bárhol mi megy? 10ig reggeli, aztán már szinte jön is az ebédidő... Ha olyan egyszerű lenne, menjen mindenki menedzsernek... ja, az kurvás? Hírtelen milyen értékes lett mindenkinek a lelke... only the simple way...

Danny 2008.02.13. 20:46:06

Érdekes, mindenki ezzel dobálózik, hogy csak a semmittevés, meg herevere megy... Milyen alapon mondjátok ezt? Egy gyárban, vagy bárhol mi megy? 10ig reggeli, aztán már szinte jön is az ebédidő... Ha olyan egyszerű lenne, menjen mindenki menedzsernek... ja, az kurvás? Hírtelen milyen értékes lett mindenkinek a lelke... only the simple way...

efi 2008.02.13. 20:53:16

Ezek szerint te tudod a választ, halljuk! Vagy ez közvetett beismerése, hogy náluk is csak: 10ig reggeli, aztán már szinte jön is az ebédidő? Csak éppen 1 milliáért, fontoskodó arckifejezés és öltözék mellett?

ősi homár antipasszát 2008.02.13. 21:02:09

bocsi, meg tudná valaki mondani, lehet itt a pirézeket szídni?
(mer akkor nekik is a kurva annyukat!)

Oregon (TM) 2008.02.13. 22:16:20

efi: A strategia megalmodoja jo esetben a ceg vagy csoport vezetoje. Esetleg ha nem O, akkor O felel a vegrehajtasert. Hogy nőhetne az ertekesites arbevetele, ha vezetoseg nem adja meg az iranyt a marketingnek es a sales-nek? Sehogy. Ha ceg annyi fele menne amennyi ember melozik nala, akkor lennenek olyanok akik kotelhuzast jatszananak, azzal meg nem lehet elore haladni.
Egy dolog nagyon fontos egy szervezet iranyitasaban: egy az irany! Aki nem erre jatszik az hatraltat. Menedzser meg optimalizal, szervez es dont.

Tudod a penzt nem a munkaert adjak ebben a vilagban hanem a dontesekert. Ugyanis azok hozzak (viszik?) a penzt. Es itt jon a kepbe azok az emberek (lakossag tobbsege) ok a donteskeptelenek, mert amikor mar feleloseg van tet es nyomas keptelenek valasztani. Ezert kell a menedzser.

h.hibakert bocsi

szőlőcukor 2008.02.13. 23:40:48

Az élet piszkos, csak a semmi tiszta. AJ

Corry 2008.02.14. 10:05:55

Egy apróságot hadd kérdeezk még meg:
a manigger általában egy cégnélt teszi a látszólag semmit. A cég tulajdonosa vagy éppen a főnökei eldöntik, hogy ez a tevékenyésg a cég érdekében áll, vagy senem.
Van ennek az egésznek egy roppant előnyös része: neked semmibe sem kerül ez az egész.

De ha már látszattevékenységről beszélünk, miért nem az Államigazgatást és hasonló területeket szapuljuk? Az ottani látszattevékenység és a létszámfelesleg nekünk kerül pénzbe, pontosabban adóba...

poblacsek 2008.02.14. 11:05:28

Corry.

En tudok esetet, hogy a tulajdonosok es az igazgatosag tudja, hogy a kozep-menedzsment a szuk keresztmetszet, mert sikeresen arnyekol mindket iranyba, lázasan téve a semmit, es ha kirugnak a 80%-ukat, komoly sporlassal es hatekonyseg-novekedessel jarna, megsem lehet meglepni. Tulsagosan be van gyepesedve a vallalati mechanizmusokba, ezenkivul nagyon bonyolult ezt kommunikalni. Ehelyett leepitenek mindenkit, es mashol felepitik, ezuttal egyszerubb organizacioval es szaktudas-orientalt vezetokkel, akik mellesleg a munkaban is resztvesznek, nemcsak az iranyitasban. A tiszta menedzsment "tudast" szerencsere egyre kevesebb helyen lehet eladni konkret szaktudas es ertekteremtes nelkul. A generikus menedzsereknek lassan lealdozik, halleluja.

comlo 2008.02.14. 13:56:41

a manager tudás (legalábis az elején alsobb szinten) szerintem is sőt minden ilyen támáju anyag szerint is nem nélkülözhet szaktudást, de magasabb szinten elég lehet a szimpla vezetői tapasztalat és képesség.
Ha jól értek itt pár ember (pl efi) szerintetek nincs szükség a világban vezetői rétegre?? akiknek a szaktudása a szervezés vezetésben merül ki?? Nah ilyen radikális elgondolást inkább nem is feltételezek...
Maradjunk az általam látott másik gondolatmenetnél. Tehát szerintetek majd minden cégnél van egy pár (a cég méretétől függö számú) középvezető akik semit nem csinálnak? Akkor őket miért nem rugják ki? Vagy ez egy világ méretű összeesküvés? És ők csak azért vannak hogy a körúton legeyn kiket szidni? tényelg szerintetek egy ilyen profitéldekelt világban (pléne magán cégeknél!!!) elviselnek bármilyen ballasztot pláne ha az még ilyen nehéz is? Hát megenné őket az első konkurencia... Jah hogy nála is van! És erre még nem jött rá senki a világon! Akkor most vagy csupa géniusz van itt és minden cégvezető segg hülye a cégvezetéshez, vagy tényleg egy világ méretű összeesküvésbe botlottunk...

poblacsek 2008.02.14. 14:46:10

comlo.

Aha. Szerinted nem kell erteni ahhoz, amit iranyitasz, hanem eleg csak ugy altalanosan szervezni, meetingelni stb. Na ez az, amirol az iras szol, es amit szerencsere egyre tobb helyrol kiszurnak, mert mindenkinek b@ssza a csoret meg a penztarcajat. Nincs olyan, hogy generikus menedzser, ma mar kidobhatod a M$ Projectet a francba.

Ma mar nem lehet beetetni a felsovezetest azzal, hogy a niggerek nem tudnanak semmit csinalni, ha nem lennenek "menedzselve". A helyzet az, hogy ma mar akar mindenfele menedzseles nelkul, 1-2 ember is tud olyan dolgokat csinalni, amihez eddig osztalyhierarchiakra volt szukseg 4-5 szintu vezetessel. Most mar szerencsere latszik is, hogy nincs mar szukseg a parazitakra.

Es ahogy mondod... ez vilagmeretu jelenseg volt egy idoben, de ma mar mas idok jarnak... nem kell ezt kulonosebben ragozni, lassan magatol megdoglik az ilyen, vagy felzabalja a ceget konkurencia.

Szerintem minel feljebb vagy, annal tobb tudasra, szakertelemre ES vezetoi kepessegre van szukseg, pont azert, hogy fel bird merni, ki mennyit er, mibe es kibe erdemes fektetni, milyen strategiara erdemes epiteni, es milyen donteseket kell hozni. Ehhez szakmai szinten ismerni kell a szoban forgo teruletet.
Kiveve, ha luzer cegrol vagy a pl. a magyar allamrol beszelunk, de vehetnenk barmelyik multit is, kiveve (egyelore) a Google-t meg az IBM Research-ot. Valamiert nagyon jol megy nekik.

Vajon miert? Mert az ertekteremtesen van a hangsuly, es a menedzsment egy alapvetoen szakorientalti funkcio, minden szinten szakertok vannak vezetoi poziciokban IS.

Kozhely, hogy ma csak az innovativ es hatekony szervezodesu cegek kepesek eletben maradni, es ez nagyjabol inkompatibilis a meeting-orientalt parazita menedzsmenttel. Meg akkor is, ha nagy likviditassal rendelkezik egy ceg, bele tud roppanni a sajat tehetetlensegebe.

Magyarorszagon es az europai multiknal pedig meg letezik a hivatali eszmeny, a jol fizetett hajcsar-allas, a generikus menedzser. De mar nem sokaig. Tessek elhuzni Indiaba es Kinaba, ott egy ideig meg elni fog ez a modell. Ott tenyleg szukseg van erre a strukturara, meg egy darabig.

poblacsek 2008.02.14. 14:53:57

Az oltonyrol, a nagy arcrol meg a ceges autokrol csak annyit, hogy amikor a Google tozsdere ment, volt egy nagy meeting, amikoris a gore egy baseball-uto kisereteben elmagyarazta, hogy tudja, hogy itt mindenki mernok, es mint ilyen, szereti a jo autokat, es hat most annyi penzuk is lesz, hogy nem birjak majd hova tenni.
DE (es itt bemutattak a kepeket), ha ezeknel dragabb autot lat a ceg parkolojaban, sajat kezuleg fogja ezzel a baseballutovel szetverni. Tessek a sportkocsit es a SUV-ot otthon a garazsban tartani, hetvegen elvezni, de munkaba kicsi, ugyes, keveset fogyaszto autokkal tessek jarni.

Szerencsere hasonlo elvek vonatkoznak a menedzsmentre is.

Danny 2008.02.14. 18:01:36

Efi, már megint csak a visszaszúrás... "úgy kezdődött, hogy a másik..." Nem vagyok menedzser, nem is tisztem védeni őket, de láttam már néhány egyéb helyen a kemény munkavégzés iskolapéldáját.. vagy csak pont azt nem ?

dowNLoad · http://www.rense.com 2008.02.14. 22:55:04

NINCS JÓ PÉLDA a menedzserköcsögökre. (akkor az már nem az) TIPIKUSAN ilyenek a magyar elit tagjai, akik mindenféle pozícióban feltűnnek, és semmihez sem értenek. (de mindig van állásuk) mint pl. az orbitális köcsögök: Straub Elek, Csepi Lajos, Draskovics Tibor, Lamperth Mónika, az MVM mindenkori elnöke, stb.. Ezek viszont nem tudom mit dolgoznak napi 16órában, mert ha értenének a munkájukhoz, akkor elég lenne 8-10óra is, ha nem , akkor meg a 24is kevés.
Szégyen (és szánalmas is) , hogy az utolsó ALBÁN managerköcsög is több nemzeti ELKÖTELEZETTSÉGET tud felmutatni, mint a legtöbb itt dolgozó megtört gerincű f@szfej, részben az ilyenek miatt is tart itt az ország. Képesek PATKÓBÉLIG benyalni a fizetésért, mint az 50-es évek öntudatos ifjúkommunistái, akik komcsibbak akartak lenni rákosinál. Ezt az ITT tartózkodó MULTICÉGEK gátlástalanul ki is használják. (az ő szempontjukból jogosan)
A MAI "MAGYAR" Manager egy kártékony (az országra nézve) semmilyen jövővel nem rendelkező (jövőképpel meg pláne nem) RÁK-szerű képződmény, ami nem tud leállni, csak LEÁLLÍTANI lehet, de azt meg lassan késő.
Aki a saját cégét működteti, és előállít valami hasznos és kézzelfoghatót, az meg nem ér rá ilyen bohóckodásokra, hogy meeting/training, az dolgozik. (na nem excel-táblákkal haha)

comlo 2008.02.15. 10:19:48

poblacsek

Igazából azt látom tökéletesen egyetértünk az alapokban:-). Tény ha valaki vezet valamit akkor igenis értenie kell ahoz amit vezet. MInnél lejebb van a listán annál jobban. A közvetlenül a dolgozók fölött álló vezetőnek egy nagyon jó szakembernek kell lennie. DE. Minnél feljebb haladsz az operativ tevékenység ismerete annál kevésbé fontos, egyre lényegesebb viszont a folyamatok egészét átlásd. Ez közgáz egyik alaptézise még elsőben taniították. Mondok egy példát pl Bill Gates-nek vagy Steve Jobs-nak nem kell tudnia profin programozni nekik az a fontos hogy a cég egészét tudják jól vezetni. Így lehet az hogy pl sikeres manager-ek egyik cég vezetéséből átkerülnek a másikhoz (pl tavaly asszem a Nokia vezetője ment el a Shel-hez).
A másik résszel egyetértek hogy a fölösleges arcoskodás nem vezet jóra.
Egyébként az öltözködéssel kapcsolatban megkérdezném: miért is baj az hogy valaki öltönyben jár? Én pl kifejezetten szeretek öltönyben járni, jól érzem magam benne.

poblacsek 2008.02.15. 12:18:50

comlo
A kozgazon ujithatnak, mert ma mar nem eleg penzugyi szakinak vagy konyvelonek lenni a cegvezeteshez. A folyamatok egeszenek atlatasahoz organikus szukseg van az illeto teruleten konkret szaktudasra is... Mondok peldat: Gates, Jobs, Ellison tudnak programozni (na jo, nem tul magas szinten, de akkor is :) es tudjak mi fan terem a processzor. Ollila es Pietila nagyon is jol ismeri a telekomot, tisztaban vannak azzal, milyen standardokat hasznalnak, ill. epitenek. Nem beszelve Brinrol es Page-rol, akik a Stanfordon nem penzugyi es vallalatvezetesi kerdesekbol doktoraltak, sot ahhoz nem is ertenek, ezert kellett a Schmidt (aki mellesleg magasfokon tud programozni es hardvert tervezni, es azelott CTO volt). Nem veletlen, hogy tulajdonkeppen Schmidt-nek koszonheto a Google szarnyalasa.
Emlithetnek meg par tucat peldat.

Persze ezek mind techologiai cegek. Egyszerubb piacokon egyszerubb vezetok is elegek lehetnek.

De az osszes katedralist es idotallo epuletet ugy epitettek, hogy szaki volt a fonok. Az okori gorogoknel a boltiv probaja az volt, hogy mikor az utolso kovet betettek, alaallitottak a foepiteszt. Nem lehetett csak egyszer hibazni, es nem kapott vagyonnyi vegkielegitest, uj zsiros allassal, mint manapsag.

Ha ugy gondolod, mindez veletlen, lelked rajta, sok sikert kivanok. Allitolag pusztan a jo kommunikacio is segit a muszakiak es vezetok kozott (legtobb helyen pont az a bibi, hogy a managerek miatt ez nem tud letrejonni), ma azonban ez a minimalis tavolsag es torzulas is rossz donteseket szulhet, ma erteni kell hozza, kulonben lesz mas, es az tuti elonyben lesz. Ugyhogy tanulni, elvtarsak, tanulni, kulonben a legkonnyebben potolhato fajta maradtok.

Persze a nemeteknel meg mindig ugy van, hogy szakmai kerdesben annak van igaza, aki
1) feljebb van
2) jobb autoja van.
Pont ez van MO-n is, es ez nevetseges lenne, ha nem lenne igaz, erre mar a betelepult japan autogyartok reg rajottek. Ha igy marad, semmi eselye Europanak. De szerencsere megszorongatja a segguket a globalis verseny.

En barmelyik vizvezetekszerelo szakit tobbre becsulom, mint ezeket a meeting-parazitakat, akik nem ertenek semmihez, es az energiam felet az koti le, hogy kivedjem a sotetsegbol erkezo hulyesegeiket, mert maskepp nem kepesek "dolgozni", mint ha valakire ratelepednek. Mellesleg azt sem birjak elviselni, hogy egy muszaki f@szi folottuk van, es nem jar oltonyben es draga autoval, amikor az a vilag rendje, hogy ezek lenn legyenek. Hat annak a vilagnak vege, es most szivnak, mert minden meetingen lealazzak magukat a sarga foldig.

Kivancsi vagyok, ha a fizetesuk a kulikeval lenne egyenlo, hanyan maradnanak pusztan a "munka" szeretete miatt. Ha mar "szakmai" motivaciorol es megelegedettsegrol beszeltek itt egyesek.

Mindenesetre en 2x hatekonyabb lehetnek, ha hirtelen eltunnenek a fenebe, es a fizujukbol felvehetnek feleannyi szakit, akiknek dupla fizut adnek, mint ezeknek, es tizszer annyi hasznot hajtananak ugyanannyi OPEX-szel (o nem, az utazasokrol nem is beszeltem :).

comlo 2008.02.15. 13:44:12

De pontosan a te mondanivalódban van a válasz. Az ókori görögöknél vagy egyimptomban sem építettek volna fel semmit ha nem lett volna szervezeti hierarhia. És addig ok hogy a főépitésznek kell értenie az egészhez, ezt én is mondtam hogy alacsony és közepes szinten még nagyon fontos a szaktudás. De. aki felette van (kormányzók irányító szervezet, fáraó, stb) azoknak már nem kell tudnia profin boltivet építeni meg piramist csupán úgy kell vezetni az országot hogy legyen elég nyersanyag meg legyenek emberek akik megcsinálják stb stb. Minnél feljebb mész annál kevésbé számít a szaktudás. Ok a fáraó is értett egy kicsit az építészethez mert akik alatta vannak azoktól információt kap. Ugyanígy egy cég vezetője az alatta dolgozó SZAKEMBEREK véleménye alapján dönt. A google azért nem jó példa mert az baromi kicsiből lett multicég. De mint írtad ott is kellet manager.
Arról lehet vitatkozni hogy sok manager van-e. Én erre mondtam azt a példát hogyha egy cégnek ilyen méretű fölösleges embere lenne akkor egyszerűen jönne a konkurencia aki hop bedarálná mert neki mondjuk csak fele annyi fölösleges embere van. Ezek a piac farkastörvényei. De ha meg mindenhol túl sok a fölösleg akkor meg egy olyan dolgot tudsz amivel a világ összes cégének a nyereségét meg lehetne minimum duplázni. És még egy tulajdonos sem jött rá erre. Azért ezt nem tartom valószínünek:-)(ha meg igen részemről tied egy örökös közg. nobel díj.-)).

poblacsek 2008.02.15. 18:04:54

Nem jo a hasonlat. A katedralisokat pl maroknyi csapatok epitettek/illetve iranyitottak. A penzalaphoz es a hatterhez volt szukseg a hierarchiara, de amirol beszelunk, a "projekt" levezetese szakemberre bizatott vala, nem veletlenul. Nem az apat, nem a papa, nem a csucsmenedzser vezette az epitkezest.

A te logikad szerint a megrendelo (farao, papa, stb) a menedzser :).

Elofordult ugyan, hogy a generikus menedzser ugy gondolta, hogy Mekk-Eleknyi meretu egoja le tudja kezelni az epitkezest, de az az epulet hamar osszedolt :).

Mondjuk a sajat teruleteiken voltak projektjeik (zsinatok, haboruk, rablas, gyilkolas, inkvizicio stb), de ott elegge szakiknak szamitottak :).

Ketszeres profit...
Na most fogozz meg, pont ezzel reklamozza magat pl egy angol uzleti tanacsado csoport, kis- es kozepvallalkozasok profitduplazasat :). Es fogozz meg, tobbek kozott az altalam elmondottak szellemeben szervezik at a cegeket... Ok valodi halozati szervezodesu menedzsmentet csinalnak, mobilis, agilis es koltseghatekony modon, fix szolgaltatas kereteben, es sztem ez az egeszseges jovo, a multik hierarchiajaval szemben. Mindegyik szakember, es egyben menedzser, mint a Schmidt (csak gondolom kisebb kaliberben). Havonta 5000 jelentkezo van hozzajuk, tulnyomo tobbseguk csucsmenedzser, amibol neha egyet vesznek fel. [ Ugy tudok roluk, hogy megkerestek, nem-e lenne kedvem hozza :) De sajnos en elsosorban mernok vagyok, meg tudok csinalni valamit, es meg korai elasnom magam a masoknak tanacsot ado kisokos szerepeben... talan reszidoben, talan kesobb... ]

Es ha a Google nem jo pelda, akkor nem tudom, mi lenne jo pelda... lehet, nincs ertelme tovabb vitazni.
En egyaltalan nem ertek egyet azzal, amit mondasz, illetve amire ki akarsz lyukadni.
Azt latom, hogy az a vilag, amit vedesz, letunoben van, mert veszteseges. Az ertekteremtes ideje van most.

Neked talan szukseged van arra, hogy megmagyarazd, miert jo ez. Az en 20+ ev tapasztalatom szerint a managerek 80%-a pancser, nem ert semmihez, es abbol el, hogy informaciomorzsakat szed ossze innen-onnan, es eladja mint a sajatjat, es meg semmi baj nem lenne, ha nem oltari baromsagokat hordananak ossze. Amint felelossegrol van szo, alabbkenik, es feljebb buknak. Undorito parazitak, es meg nekik all feljebb, meg vannak gyozodve arrol, hogy ok azok, akik ertik :D. Megtanultam, hogy igazan nagy hulyeseget csak oltonyben es csontkeretes szemuveggel lehet mondani :D. Lelkesen utalom amit csinalnak, es amikor ilyen diszpeldannyal talalkozom, rendkivul elvezem ugy iranyitani oket, hogy azt higgyek, ertik, aztan elmennek eloadni a fonoknek, milyen nagy gondolatokra jottek ra, amire az altalaban feltesz egy szakmai keresztkerdest, mert elofordul, hogy ert hozza, amire a patkanyok osszeomlanak :), es elmondjak, honnan az info (alabbkenes :). Utana jon a fonok hozzam, es megbeszeljuk mit ertettek felre vagy egyaltalan :).
Ez nem egy jo rendszer, de mint emlitettem, nagyon nehez valtoztatni rajta, sajnos.

dowNLoad 2008.02.21. 00:15:59

Remélem nemsokára bedől a PIRAMIS, és maga alá temeti a sok ingyenélőt. Akik lent vannak a struktúrában, azok már nem kerülhetnek sokkal lejjebb, de a "csúcsról" nagyot lehet bukni. Ha megmérettetésre kerül sor, mindig elbuknak (vagy elbújnak) ezek az öltönyös köcsögök. (igazából ők is tudják, hogy érdemtelenül vannak ott ahol,és nem akarják a lámpavason végezni, egy-egy BUKÓ helyzetbe. Pl. ENRON, de egyszer mindenhol eljön az igazság pillanata.
süti beállítások módosítása