HTML

27.
február

Hádéredi

Pilu  |  17 komment
HD Ready LCD, 46”. Három kilónál is többet kóstál egy ilyen reklámoltár. Vegyük alapul, hogy három évig fogja segíteni agyad leépítését ez a készülék.*
Az jutott eszembe, míg hüledeztem az árakon, hogy nem ez az egyetlen költsége a szürkeállomány-rombolás eme általános formájának, hiszen az égi jelet sem ingyen kapod a koaxon. A kábeltévé-szolgáltató által kínált alapcsomag – nálunk- havi 5400 forint. (A fullos, ha jól emlékszem, majd egy tízes havonta).
 
Adjuk össze a számokat:
 
Évi 100.000 Ft a készülék maga.
A kábel havi 5400, évente 64800.
Ez összesen 164800 HUF.
 
Ennyi pénzért vehetnél, mondjuk 137 (!!) darab mozijegyet (1200 forintos árral számolva), vagy 54 darab színházjegyet (háromezernek véve az átlag jegyárat).**
 
 
Ízlelgesd a számokat, és ismételd el hangosan a tévétulajdonosok esküjét!
 
Én, XY, egy átlag magyar másfél havi fizetését, azaz 137 darab mozijegy, vagy 54 színházjegy árát költöm el évente arra, hogy két Mónika-show között mosópor reklámokkal rohasszam le a maradék agyam, napi 3 órában. Továbbá ezen anyagi áldozatot azért is vállalom, hogy még csak véletlenül se kelljen emberek közé mennem, megkímélvén magam a valós ingerektől és a szocializálódás gyötrelmes nyűgjétől.
 
 
* Ismervén a fogyasztói társadalmunk által diktált termékstratégiát, három év múlva valószínűleg a technológiaváltás miatt kukázhatod a tévéd, de ha így nem sikerül új készülék vásárlására bírnia a gyártóknak, akkor besegítenek néhány „lájftájmos” alkatrésszel, melynek köszönhetően biztosan a veszélyes hulladékok közé kerül harmadik születésnapjára a hádéredi. Ha ez utóbbi sem jönne be, és véletlenül nem megy tönkre addigra, abban azért biztos lehetsz, hogy egy hároméves, használt televízió nulla forintot ér, tehát így vagy úgy, de keresztet vethetsz a vásárláskor kifizetett összegre.
 
** Tudom kedves kommenter, ha ketten mentek moziba, akkor ez már „csak” 68 filmet jelent az 52 hétvégére, ugye...
 

Címkék: vélemény tv szórakozás társadalom szocializálódás

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr21356646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.02.27. 15:42:21

...es az olcso konyvekrol meg szo se esett...

Virago 2008.02.27. 15:42:56

Nem ér fikázni a készüléket, mert a HD TV-t szépen összekötve a számítógéppel lehet azon nézni mást is, nem csak a Mónika sót. Mit csinálnánk Jack Bauer nélkül, például? :)

rivera 2008.02.27. 16:12:16

Egyrészt nekem is fogyasztói társadalom herótom van.

Másrészt viszont a TV csak egy eszköz, nézhetsz rajta Mójnikát vagy Hetedik pecsétet, rajtad áll. Azért szidni egy 3 kilós tévét mert valaki mónikát néz olyan dolog mintha a Yamaha erősítőt szidnád mert parasztja Romantikot hallgat rajta.

dekoninckx (törölt) 2008.02.27. 17:47:29

Nekem is fogyasztói társadalom herótom van, és igyekszem mostanában Diogenészként élni. A tévé önmagában nem sátáni, a HD-t meg el tudom képzelni, hogy szuper természetfilmeket azon nézek - de nélküle is tökéletesen megvagyok, nameg kimegyek a természetbe, ahol ugyan nem kockamedúzával találkozom, hanem a környék lakóival, pl terepmotoros által agyonrúgott őzekkel.
Szóval HD végeredményben suxx. Legtöbb tévéműsor mégsuxxabb.

poblacsek 2008.02.28. 09:56:40

Ja, jo ideig tokre en is igy gondolkoztam, csak az a baj, hogy amikor eppen volna idom megnezni valamit, az vagy nem megy a mozikban, vagy nagyon keso van mar. Igy nem igazan hasonlithato: mas szolgaltatasrol van szo.

Persze HA ugy osztom be az idomet, hogy a szabadido szinhazra vagy mozira jusson, teljesen jogos, hogy mi a banatert vegyek lapostevet, amikor azt a keves szabadidomet okosabban is eltolthetem...

De bevallom, hogy kepmutato modon nem ezert nem vettem, hanem azert, mert kivetel nelkul mindegyiknek szar a kepe :), es 65" alatt meg kicsi is, mozielmeny igy is, ugy is elerhetetlen. Meg egyszer igazad van :).

Egy hagyomanyos CRT TV szerintem sokkal elvezhetobb kepminosegu, TV-nek jo, csak mozira kicsi (legalabbis nekem; a csalad tobbi tagjanak ez is jo, csak szines legyen es mozogjon :). Hosszu vacillalas utan vegul is vettem egy jobbacska vetitot, kb laposteve aron, de ennek sima a kepe, nem szaggat a mozgas, van melysegerzet, es hat nagyobb is. Persze csak este lehet nezni, vagy pinceben, igy ez is kompromisszum :).

Balázs 2008.02.28. 14:51:23

nekem van, mert vettem hd ready-t de nem lcd-t hanem plazmát, mert nem tévét nézek rajta, hanem dvd-t és ultrabrutál a minősége. ezen kívül vettem még házimozit is, amin a zene is marha jól szól...

azóta a barátaim hozzám járnak moziba. ők ingyen, nekem meg jó, mert szeretek velük lenni.

a gépet is rá lehet dugni, meg a playstation-t is, ami szintén jó elökörködni, amikor a társaság nem épp berúgni vagy bográcsozni - focizni óhajt, hanem csak ejtőzni egyet az elektronikában...

a tv-kábelen jön, olyanon ami nem megy bele a falba hanem csak lóg.

mert azon van forma 1 és egy két sorozat ami érdekel...

Kinek mi a fontos... önmagában ez nem reklámoltár, hanem házimozi... egyszerre akár öten is lehet nézni és bármikor kocsikázás sorbanállás mások olcsó poénjainak a meghallgatása nélkül lehet csinálni. A popcorn és a kóla is olcsóbb, az élmény persze más, van előnye is és hátránya is, de kinek mi a fontos... kell ez is az is.

attól racionális az ember, nemdebár, hogy használja is a racionalitását. és lehet racinonális az másnak ami neked ostobaságnak tűnik.

lassan belefásulsz a nagy megmondásaidba.

crt-t akartam venni egyébként (mert nem volt tv-m, csak egy használt szputnyik amit feterról gomboltam le) de nem lehet kapni, ami jó az ugyanolyan giga áron van, mint az amit vettem... tehát ha akarsz sem vehetsz mást csak használtat vagy gagyit.

365 nap meg nem lehet mindig programot csinálni... két három kiló meg sok embernek belefér a büdzsébe, kinek mire...

van aki inkább utazik, van aki ruhára, van aki drogra, van aki elekronikára költi...

vagy gázszámlára... (mert egy családi házban az idei tél fűtése kb. egy tévé ára)

vagy ha 110 el eldöcögsz egy harmincas tábla mellett az is ennyibe tud fájni...
egy kanapé is kábé ennyit kóstál (azonos színvonalú)

két három havi átlagkereset... mindig is ennyi volt egy modern tv ára.

a tv előfizetés meg szerintem is egy bazi nagy lehúzás... azért 6-8 ezreket fizetni havonta hogy bámulhasd az atv-t vagy a hírtv-t... inkább a net.

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2008.02.28. 16:04:39

hány könyvet lehet ennyi pénzből venni? többet mint a legtöbb tvtulajdonos életében elolvas.

kedvencem az volt amikor egyik kollégám egy régi munkahelyemen azt mondta azért nem olvas mert nincs ideje. ez ok, már ezerszer hallgattuk. viszont ő volt az is aki mondta, hogy hétvégenként 5(!!!!) filmet néz meg

ugye ilyen mennyiségnél a minőség silányul durván. és azalatt az 5 film alatt én 2 könyvet kiolvasok, de ha unom akkoris elrágok egyet.

Balázs 2008.02.28. 16:55:59

Fincsi lehet :o)

Miért is nem lehet vegyíteni ezeket? Olvasni is és filmet nézni is? Mikor épp melyik a vonzóbb...?

A szélsőségektől ki van már az idegrendszerem.

A legtöbb ismerősöm olvas, tévét néz, filmet néz, moziba jár, színházba jár olyan arányban ahogyan kedve/pénze/ötlete hozza.

A legtöbb ismerősöm szeretne egy bazi nagy tévét, modernet, hogy ha épp a tv-film nézés lenne terítéken akkor azt minőségben tehesse, úgy nagyobb a vizuális élmény. Azt meg mi emberek szeretjük (zömmel).

Aki tv tagadó - én megértem
Aki mozi tagadó azt is
Aki könyvet nem olvas azt legfeljebb sajnálni tudom.

de miért is zavarna ez engem??? engem aztán nem zavar az, hogy otthon mit csinál.. persze ha sülthülye és társadalmi szerepet vállal (szavaz mondjuk) az már zavarhatna... de a nagy átlag úgyis elmossa.

Amikor Tv-t akartam venni, az zavart, hogy csak plazma vagy lcd-t lehet választani (persze van más is, de hagyjuk) mert a CRT is drága ha 16:9 es képarányú, nagy képátlóval. A funkció már úgy is vele jön, de a zömére szerintem nincs is szükség.
Nem lehet kapni. 160-180 e ft egy 78cm-es 16:9 es tv. Ennyi pénzért kapsz egy közepes minőségű lcd-t, ha egy kicsit még megfejeled kapsz egy plazmát is akár, ami szerintem dvd nézésre ezerszer jobb az lcd-nél. az lcd amúgyis annyit fog még fejlődni, hogy ami most 8 kiló az egy év múlva már a palettán sem lesz. Szóval zavart, hogy nem dönthetek szabadon... de aztán utánanéztem, utánaolvastam és elfogadható kompromisszumot kötöttem (nekem elfogadhatót)

na mindegy. nem olyan fontos nekem sem megmondani a tutit, csak szerintem mindenki élje a kis életét csinálja azt amit szeret, áldozzon rá annyit amennyit megengedhet magának, ne üljön fel a tömegszellemnek és ne basztasson másokat azért, mert nekik más a preferenciarendszerük. (emberi normákon azért belülmaradva úgyahogy) :o)

Gugu 2008.02.28. 20:45:30

Én nagy elektronika rajongó vagyok, ennek ellenére 5 éve csak egy 72 cm-es de High End Loewe tévét vettem. Mivel ez bőven minőségileg felette van a sok volti szarnak, jó eséllyel még 10 év múlva is menni fog, max egy másik szobában. A TV antennán jön, és parabola antennálval az ASTRA-ról, igy ingyen TV-zem, egy HDD-s felvevővel, meg indent le tudok játszani, netről sorozatok, filmek, mindent, plusz még fel is vesz. Szal igazából ha jól csinálod, nem is olyan drága ez. Majd egyszer nekem is lesz HD, de annak is csak akkor van értelme, ha van hozzá HD lejátszó, felvevő, és durva hangrendszer. Úgy már ér is vmit ;)

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2008.02.28. 22:29:19

Balázs:
az nem zavar ha valaki nem nez tv-t, nem olvas , nem jár színházba, de az már zavar ha valakit zavarnak ezek? :) nem vagy te egy kicsit zűrzavarban magaddal?

btw. engem igenis zavar ha valaki tvadót néz. nem a filmek, nem a sorozatok, hanem a különféle agyhülyítő műsorok miatt mint a híradó, politikai és egyéb megmagyarázó műsorok, valóságshowk, stb. zavar, mert hisznek neki és utána rajtam is csattan az ostor a sok elbutított ember miatt.
Persze nem feltétlen buta valaki aki tv-t néz, csak feltűnően magas azoknak a száma akik butaságokat ismételnek mert a tv-ben láttak, hallottak valamit.

kalasnyikovfan 2008.02.28. 23:46:26

Elég jól látod a dolgokat , csak nehogy a pszihiátrián köss ki pilu , azért szorítok ...

dekoninckx (törölt) 2008.02.29. 01:14:26

Én egy dolgot nem értek: minek a filmekhez ultrabrutál surround hangrendszer? Úgyse hiszem el, hogy a Millenium Falcon a szobában van... koncertekhez és zenéhez oké, de oda meg a tévé nem elenedhetetlen :)

Balázs 2008.02.29. 10:40:14

ashnur, nem vagyok zűrzavarban magammal... legfeljebb te nem érted amiről beszéltem. és nem segítek, hogy megértsd. :o)

rivera 2008.02.29. 15:55:43

"hány könyvet lehet ennyi pénzből venni? többet mint a legtöbb tvtulajdonos életében elolvas."

Ja, meg hány száz év könyvtári tagságra futja belőle, a parasztja meg sem éli, hát mekkora barom az ilyen hogy meghal ahelyett hogy olvasna.

Ne kezdjétek már a kurva "hány lélegeztetőgépet lehet ebből venni" típusú faszságot. Demagógia.

PhoenixSpirit 2008.03.03. 07:11:13

Ettől a HD-s baszástól én sem voltam elájulva, pedig kölyökkorom óta nagyon foglalkoztatnak a mindenkori technológiai újdonságok, bár nem származom újgazdag családból vagy ilyesmi. Viszont pofátlanságnak tartom, hogy ekkora összegeket kérnek el egy olyan cuccért, ami kvázi megegyezik a hagyományos TFT-monitorok kialakításával, csak nagyobb kontrasztaránnyal bír, na meg persze natív csatlakozókkal. A mostani monitorom egy 20"-os Viewsonic wide TFT, 1680x1050 pixellel, ez sem volt olcsó, 65e körül, de nem TV-re használom. Egy nem full HD-s LCD TV is durván 3x ennyibe kerül még mindig, a full HD-s meg még plusz egy százas, oké, a minőséget illik megfizetni, de ez akkor is túlzás. Amúgy érdekes lenne egy felmérést készíteni arról, mennyi időt baszik el egy átlagember az életéből tévézéssel, bár gondolom, már létezik is ilyen :) Ennyi erővel ugyanezt a netezésről is meg lehetne csinálni :P

mtu 2008.03.04. 15:20:16

HD Ready nem megy három év múlva a kukába, mert az SD is megélt legalább negyven-ötven évet :) A HD vevőkészülékek ára fika ahhoz a beruházáshoz képest, amit a technológia a műsorkészítők oldaláról kíván. Úgyhogy én ennek is jósolnék egy jó harminc esztendőt...

macskafaraok 2008.07.27. 16:34:00

Lehet TV nélkül élni, mint ahog régen mozi nélkül is lehetett.
Viszont ez van, a szinhazbol lett a mozi, abbol a tv, etc...
süti beállítások módosítása