HTML

01.
március

Ideál is

Pilu  |  16 komment

 

Az ideálok körül járt az agyam a minap. Hím lévén, első körben a külsőségek körül kattogtak a gondolataim. Repkedtek a kételyek, hogy mi az, minek az, létezik-e egyáltalán? Lélekbúváraink biztosan kötetek tucatjait gyártják a kérdésből, hogy miért olyan amilyen, miket tükröznek ezek a képek, és milyen összefüggés van kretén lelkünk és a megálmodott tevagyalegdögösebb között. Nem tudok és nem is akarok ebbe mélyen belemenni, ám ha csak a felszínt kapargatom akkor is sok érdekes gondolat kerül napvilágra..
 
Nyilván a magunkak „legyártott” ideál milyensége alapvetően függ a környezetünkben tapasztalt ingerektől. Az általunk összegyűjtött képekből, információkból választjuk ki, rakjuk össze a számunkra legszebbet, a saját ízlésünk mentén. Az, hogy csak abból tudunk építkezni, amit már láttunk valahol, annak az az egyszerű oka, hogy amiről nincs képünk, arra nem is vágyhatunk. Pontosabban a vágynak az ismérve az, hogy tárgya van, ha ez nincs, akkor csak hiányérzetről beszélünk.*
 
De hagyjuk ezt, mert rögtön jön a megkerülhetetlen kérdés, hogy lehet-e a média által agyunkba tunkolt képektől elvonatkoztatni, illetve ennyi (egyforma) inger mellett, képesek vagyunk-e tényelegesen a saját elképzelésünket fölébe helyezni a környezet által diktált trendeknek?! Vagy ez annyira befolyásolja gondolkodásunkat, hogy nem is építjük fel ideálunkat, hanem egyszerűen levesszük a polcról a kész, előre gyártott Kent és Barbiet?! Félek tőle, hogy ez a megállapítás sokakra igaz. Azért gondolom így, mert a külsőnket is a saját nemünkről alkotott ideális képre próbáljuk formálni (mire másra?), és ha ezt összekapcsolom azzal a tapasztalattal, hogy egy-egy szórakozóhelyen négyszáz tökegyforma férfit és nőt láthatsz, akkor nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a média által sulykolt kép, nem csak az ízlésünket formálja, hanem már rég lerúgta a szabad akaratot az egyéni ideálalkotás trónjáról. Lehet, hogy ez mindig is így volt? Vagy amit látni vélek, az csak egyszerűen divatmajomkodás lenne?
 
Mindegy, felejtsük el az egészet, induljunk ki abból, hogy optimális mennyiségű ingert kapunk, és senki nem akarja befolyásolni az ideálalkotásunkat a saját pénztárcája okán!
 
Kérdezzük meg a tizennyolc éves Pistikét, hogy mik az általa megálmodott ideális nő külső ismérvei!? Biztosan csuklóból válaszol, és határozott elképzelése van. Kérdezzük meg öt évvel később, ismét! Valószínűleg meglepődve tapasztalnánk, hogy már más mellméretről beszél, és esetleg a válaszadás reakcióideje is megváltozott. Ahhoz sem kell nagy jóstehetség, hogy harminc körül már gyökeresen más lesz az elképzelése.
Van ilyen. Sőt biztos, hogy korral mindenkinél változik.
Aztán olyan is akad, hogy az élet cáfol rá az egészre. Huszonévesen a barna, latinos, teltfarúakra esküszik, és egy szép napon jön a kékszemű szőke, aki átírja a történelemkönyveket, és dobhatja sutba az addigi ideálját, egészen pontosan az ideálról alkotott véleményét.
Változik, jön-megy, vagy nincs is. Jelenleg ez utóbbi mellett törnék pálcát lándzsát.
 
Nemrégiben volt szerencsém élvezni egy tucat korombeli Nő társaságát, és a sarokból figyeltem őket. Azt próbáltam megfogalmazni magamnak, hogy melyikükben mit tartok szépnek, és miért. Tettem ezt azért, hogy hátha össze tudom szedni azon külső tulajdonságokat, amik közelebb visznek ahhoz, hogy elmondhassam, - ha már nincs ideál - tudom, hogy mit tartok fontosnak egy nő külső megjelenésében. Összeszedtem ezeket a tulajdonságokat, és arra kellett rájönnöm, hogy egyik sem a külső méretek, formák és színek között rejlik. Nem a barna, kicsi, nagy, kerek, vagy hosszú szavak között találtam meg a lényeget. A keresztrejtvényt összeolvasva a kisugárzás, tekintet, harmónia, és az ápoltság lett a megfejtés. Mégis van ideál?
 
 
 
*(ezen azért érdemes elfilozofálgatni)  

Címkék: lélek nők csajok ideál

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr55360615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ggecco007 2008.03.01. 15:01:09

Pilu megint telibe trafáltál! Szerintem aki komoly kapcsolatra vágyik és nem a mell és far mérete határozza meg a számára női ideált, akkor pont az általad felsorolt ismérvek alapján válogat. De! Sajna a globalista világszemlélete és törtető harca (amit a média elültet az ő kis agyukba, TISZTELET A KIVÉTELNEK!) a nőkenek/ffiaknak pont ezekkel ellentétes! Mindenki karriert szeretne, gyorsan, esetleg 30 körül egy gyereket felőlésség és kompromisszumok nélkül! Mert ugye pénzért minden megvehető: had ne soroljam, hogy mi minden, szinte minden, csak két kivétel van: az élet és a szeretet! Csak idő és tapaszatalt kérdése, de előbb vagy utóbb mindenki rádöbben az ő kis életében, hogy mit szalasztott el és mit tett helyesen. Nem akarok túl bölcsnek tűnni, de sok esetben a kis dolgok számítanak igazán és nem a "CSILLI-VILLI"! De ezt magyarázd el egy-két, sok IQ nőnek, illetve faszinak, akit a média befolyásol, nap, mint nap! Nem egyszerű! Az igényes és egyedi női, illetve ffi ideálok egyre kevesebben lesznek és aki nem akar beállni a "sorba", annak egyre nehezebb a párválasztás, szinte reménytelen. Bár tudom, hogy azt mondják, hogy előbb vagy utóbb minden zsák megtalálja az ő foltját, csak nem mindegy, hogy mikor és milyen áron! Mivel a kis életünk nem túl hosszú és a legnagyobb ellenségünk az idő, ellenünk "dolgozik". :S :(

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.03.01. 15:20:49

Mi ez a kisugárzás-dolog? Az elektromágneses spektrumban van ez? Milyen frekvencián sugároztak?

Szerintem el kéne felejteni ezt a buta általánosítós szöveget, amit tízből kilenc proli nyom, és megpróbálni kiagyalni értelmesen, hogy mégis mi lehet az, amit elkennek ezzel a "kisugárzás"-baromsággal.

Ügynök 2008.03.01. 15:50:30

Szia!
"Pálcát tör felette" vagy "lándzsát tör mellette".
öröm az élet :)

movhu 2008.03.01. 17:04:54

Szerintem a külső csak addig játszhat szerepet, amíg a közeledés meg nem történik, akkor mellékes funkcióvá kell visszavonulnia. Hiszen ideális esetben évtizedekig kell együtt élnünk a nővel, és ekkor vajmi keveset fog számítani, hogy miként néz ki a nő, legfőképpen azért mert úgy is átalakul. Akkor is fogjuk szeretni? Ha jól válaztottunk igen.
Ahogy szoktam mondani: a nő agyával élünk együtt, nem a testével. Aki ezt nem érti meg, az meg feleségül veszi Dundikát :) ( mover.blog.hu/2008/01/25/elegem_van_a_dundika_kulturabol )

Nem Máté 2008.03.01. 17:17:13

Én nem az, csak úgy olvastam, hogy barna, latinos teltfarkúak, és azt hittem, hogy akkor most női szemszögből nézzük épp.

dekoninckx (törölt) 2008.03.01. 21:32:46

Bluebunny, ne legyél már ennyire materialista. A kisugárzás lehet agyhullám-biorezonancia :) vagy inkább olyan metakommunikációs jelsorozat, amire a megfigyelő agya pont fogékony, de nem tudatosul benned. Ha nincs ilyen, miért van az, hogy rengeteg modell-gyönyörű ribi semmiféle érzelmet és vonzalmat nem vált ki rengeteg férfiból?

PhoenixSpirit 2008.03.03. 07:29:55

Nem is tudom már, ki írta, de :

"A test szépsége múlandó..a léleké örökké tart !"

Ezt nem képes felfogni a sok karrierista pi...szóval nő, hogy nem tudnak majd mindig férfit szerezni maguk mellé a külsejükkel. Magyarán, időben kell olyat találjanak, akivel hosszú éveken át együtt tudnak élni és nem a külső nála az első. Egy ideig az IQ-mínusz nő is talál magának mindig valakit, mert ott még a külső eladhatja, de később azzal már nem nem sokra megy.
"Szanaszét szolizott szingli" c. dal mondanivalója, ugye :)

Ferko76 2008.03.03. 08:54:11

Jáj, hát ki ne ábrándítsuk a sok bögyös maca imádót, mer nem maradnak meg nekünk az igazi nők. :)

forumuser 2008.03.03. 14:04:48

"Ezt nem képes felfogni a sok karrierista pi...szóval nő"
Mi a nyavalya köze van a kettőnek - "karrierizmus" és külsőimádat - egymáshoz?
Egyébként is utálom ezt a "karrierista" bélyeget, mindenki nyakló nélkül osztogatja, mert kívülállóként ugyebár kurvaokos. Nem, nem vagyok "karrierista", de nem látok benne semmi kivetnivalót, ha szereti a munkáját. Is.

Különben meg minden felszínes macának megvan a méltó párjua egy felszínes falubikája személyében, zsák a foltját... (Csak azt kellene valahogy kitalálni, hogy ezek illetve a másik csoport - azok, akiknek nem az üres csillogás számít - hogyan kerüljék el egymást a legbiztosabban.)

forumuser 2008.03.03. 14:05:43

Jav.: ...ha valaki/egy nő szereti a munkáját. Is.

the pretender 2008.03.04. 12:24:57

"egy-egy szórakozóhelyen négyszáz tök egyforma férfit és nőt láthatsz," ez szörnyű, mert mindig elkezdek azon agyalni, hogy vajon konkrétan kit is utánoznak? ki az a férfi, vagy nő, aki ott lebeg a szemük előtt, amikor készülődnek este a tükör előtt? és miért nem mondja nekik otthon senki,
hogy felesleges, mert minden a kisugárzáson múlik, azon, hogy a közelében megérzel-e valamit, amire felkapod a fejed? mindenki tolja az "én önmagamat adom"-című agyoncsépelt jelmondatot, ami a valóságsók óta hallatlan népszerűségnek örvend. mikor meghallom ezt a mondatot valakitől, már leírtam az illetőt. hogy lehet ilyen szarral "eladni" magadat? olyan az egész, mint egy bazi nagy húspiac, főleg ha a nőkről beszélünk, ahol nyüzsögnek a csípőtetolvált, hosszabbított hajú, leszolizott, francia manikűrös-műkörmös nők, és alig találni közöttük igazi egyéniségeket. férfiaknál a nonfiguratív kartetovált, trendin rojtosra koptatott farmeros, szedett szemöldökű husángokat említhetném. tök kár, mert lehet, ha nem valami/valaki után mennének, és nem állandóan megfelelni akarnának (kinek?...), teljesen normális emberek lennének ők is.

forumuser 2008.03.04. 14:21:28

the pretender
Rossz helyeken jársz.

Balázs 2008.03.04. 16:58:03

Quot capita, tot sententiae.

:o)

the pretender 2008.03.05. 14:07:01

agresszív vérmacska:
nem tudsz olyan helyre menni, ahol nem ez van... péntek este pedig jellemzően nem a könyvtárba fogok menni, hogy kiengedjem a gőzt, ha érted...;-) :-))
persze, most mondhatod, hogy biztosan mert tucathelyekre járok, blablabla... így van, de engem annyira nem izgatott soha a többi ember, hogy mit gondolnak, tőlem elfér mindenki, csupán igazoltam pilu állítását. péntek estéimet meg nincs kedvem alternatív táposbölcsészek meg elszánt rendszer elleni harcosok között tölteni. azokból jut bőven a hétköznapokra.:-)

dowNLoad 2008.03.07. 23:24:52

Pamela Anderson külsőleg, **** belsővel(aggyal), sok-sok ilyen nő kellene, helyette olyanok is párosodnak és utódokat hoznak ERRE A VILÁGRA, akiket a tajgetoszról is csak undorodva dobnának le, az IQ lerongyolódását nem is említem, ha nem lennének RECESSZÍV GÉNEK, akkor ma már csupa 130cm magas, momgolidióta fejű, szellemi visszamaradott lenne csak.
A **** tetszés szerint behelyettesíthetők, de kikötném a 120-as IQ-t.
(akinek nem jön be Pamela,
-túl kicsi az orra, vagy túl nagy a melle? haha-
az a BAYWATCH hasonló szereplőiből válogathatna:)

Aragonit 2008.03.08. 00:06:04

Van. És a bejegyzés telitalálat. Nem véletlenül érzi sokszor az ember népesebb ellenkező nemű társaságban sokszor hogy több jelenlévőből tudná "összelegózni" az ideálist:)
És milyen földöntúli érzés is amikor egyszercsak szembejön egy már eleve "gyárilag összerakott" ilyen ember és Ő is valami ilyesmit érez velünk kapcsolatosan. Ez a szerelem:)))
süti beállítások módosítása