HTML

01.
június

Csíksomlyó

Pilu  |  15 komment

 

 
Egy hely, ahol több százezer magyar találkozik, és nem Schumacher rajtja, nem Orbán Viktor demagóg komcsizása, és nem is a félórás petárdadurrogtatás miatt látogat el az ember. Nincs cirkusz, se ingyen, se pénzért, mégis a legnagyobb tömegeket megmozgató eseményeink közül a második a sorban. Volt év, hogy 600.000-re (!!!) becsülték a megjelentek számát, ami azért is érdekes, mert az augusztus 20-i tűzijátékra is csak kétszer ennyien kíváncsiak. Bár idén valószínűleg ennél kevesebben voltak, de vártam és várom, hogy megfelelő súllyal kezelje -nem csak a számok miatt- a hazai média ezt a sok szempontból is igen fontos eseményt. Ezzel szemben - igen sajnálatos módon - a legtöbb médium alig, vagy egyáltalán nem adott hírt róla. Pedig nemcsak most - ezekben a vérzivataros időkben - lenne szükségünk arra, hogy lássuk, látassuk: van remény, önzetlenség, tisztaság, erény és összetartozás. Aki nem lehet ott, vagy nem tud róla az is érezze: van helyünk a világban és van miért könnyezni a Himnusz alatt.
 
Sokan értik és érzik az előző sorok súlyát, és ők - ha tehetik - fáradtságot, időt, pénzt nem kímélve utaznak Csíksomlyóra. Nem a főtt kukorica, nem a szotyolázás és nem is az ingyen sör reményében, hanem egyszerűen azért, hogy ott lehessenek és érezzék, mit jelent ez a zarándoklat. A többség számára a fenti néhány mondat persze nem jelent semmit, ami viszont igazán elszomorít, hogy azon véleményformálóink többsége - akik munkájuk révén egész társadalmunkra hatással vannak- is ezt a tábort gyarapítják. 
Ha ötszáz hülye összejön egy „mondjon le a legalizált jogaimért” tüntetésen, vagy ha egy erotika-kiállításra összecsődül háromezer strici és pornós luvnya, arról természetesen születik tudósítás és videó összefoglaló, de erről nem. Minden olyan sajtóorgánum, amelyik nem érezte fontosnak, hogy beszámoljon a búcsúról, mélységesen szégyellje magát!
 
Index?

 

 

Címkék: búcsú csíksomlyó

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr601155748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asszem 2009.06.01. 09:47:27

Én ott voltam, életemben először. Majd írok róla, ha átgondoltam. Vegyes élmény volt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.01. 18:39:43

A csíksomlyói búcsúval az a gond, hogy nagyon nem illik bele a koncepcióba.

Egyrészt nem Csonka-Magyarországon van, hanem ott a 23 millió románnál.
Másrészt a magyar nem tud összefogni, anyagias, rasszista, kirekesztő, gyűlölködő, primitív, akik semmi értelmeset nem tudnak összehozni. És erre nézd meg ezeket?
Harmadrészt, merjünk kicsinek lenni! 600.000 ember az neked kicsi? A végén még lenne önbecsülésünk.
És végül: erre a hülyevallásos hülyemélymagyarok mennek csak, és nem a webelit. Márpedig a hülyemagyarok nem tényezők. Talán, ha kimenne 10 progresszív értelmiségi, akkor érne egy cikket.

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2009.06.01. 18:56:56

A többség számára a zarándoklat szó valóban nem jelent semmit. Nekem sem. Nem érdekel, hogy a Krisztusba vetett hitét hogyan éli meg az, aki hisz benne.
Ami viszont érdekel, az az, hogy a kalocsai érsek azt mondja 400 ezer embernek, hogy szabadon dönteni például a nemi hovatartozását tekintetében rossz dolog. A "zarándokként" érkező Semjén Zsolt meg hallgatja mindezt a második sorból, miközben a háta mögött a keresztényi szeretet talaján állva Árpád-sávos zászlókat lengetnek.
Amúgy, ha kimenne tíz progresszív értelmiségi, akkor csak a fejüket fognák és hazafelé meg sem állnának valami értelmesebb országig, ahol nem akarják korlátozni őket a legelemibb, legszemélyesebb döntéseikben.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.01. 19:48:48

@KaszaP: Mondom én. Csak bőgatyás hülyevallásos (ráadásul hülyekatolikus) hülyemagyarok. Progresszív értelmiségi közelébe sem megy az ilyesminek!

Bello74 2009.06.02. 11:16:39

Engem meg KaszaP anális élményei nem érdekelnek cseppet sem, remélem nem jön oda soha, inkébb másszon rózsaszínű reverendában egy kamionra. Az a fasza.

cutcopy 2009.06.02. 12:53:11

A búcsú fontos, elismerem, de azt hogy emellett még fontosnak tartod Orbánt demagógnak jellemezned azt már vitatnám, sőt cikinek tartom..

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2009.06.02. 13:02:33

@Bello74: Sem a csíksomlyói búcsúra sem meleg fesztiválra nem vágyom. Pusztán annyit szeretnék, hogy kezeljük a helyén a dolgokat.
A katolikus főpapok, amikor katolikusokhoz beszélnek ne akarják a nem katolikusok életét is befolyásolni. Először tegyen rendet a saját portáján, aztán gondolkozzon el rajta, hogy másoknak életviteli tanácsokat adjon. Azt hiszem, a funkcionális analfabétizmusra, amiről beszélt éppen Te vagy az élő példa.
Azt, hogy valaki katolikus vagy ateista döntse el saját maga, hogy hetero- vagy homoszexuális szintén.
Én maradok ateista heteroszexuálisnak, ebben senki nem fog megingatni. Az, hogy ettől progresszív értelmiségi vagyok-e, már más kérdés. De legalább nem buzizom le azokat, akik nem értenek velem egyet.

efendi 2009.06.02. 16:33:00

Kedves KaszaP!

"A "zarándokként" érkező Semjén Zsolt meg hallgatja mindezt a második sorból, miközben a háta mögött a keresztényi szeretet talaján állva Árpád-sávos zászlókat lengetnek."

Nem lebuzizod azokat, akik nem értenek Veled egyet, hanem gazembernek állítod be az árpád-sávosokat, illetve megkérdőjelezed embertársaid (pl. Semjén Zsolt) Krisztus iránti elkötelezettségét. Mi ez, ha nem színtiszta kirekesztés?!

ucsacsu 2009.06.02. 19:08:15

egyet lehet veled érteni.

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2009.06.03. 08:55:48

@efendi: Elnézésedet kérem, hogy félreértelmezem a Bibliát. Mintha azt olvastam volna benne, hogy Krisztus a szeretetre tanít. Az Árpád-sávos zászló szerintem a kirekesztés, a zsidóüldözés egyik jelképe lett nem a szereteté. Egyébként meg keress akár csak egyetlen olyan Semjén Zsolt interjút is, ahol a szeretetről beszél. Másrészt lehet neki Krisztus iránti elkötelezettsége, de nem hiszem, hogy ha magánemberként van ott, akkor ülőhelyet kell neki biztosítani a második sorban. Néha elvegyülhetne kicsit a választói között is.
És igazad van: valóban ki akarom rekeszteni Semjén Zsoltot, meg bármelyik politikust az egyházi rendezvények díszvendégei köréből. Ki akarom rekeszteni a politikai ideológiát tükröző zászlókat az egyházi rendezvényekről.

Téglagyári Megálló 2009.06.04. 13:06:25

@KaszaP:

Ha annyira ateista vagy, mi jogon szólsz bele, hogy mi történjen egy katolikus rendezvényen?

-petter- 2009.06.04. 17:43:00

hi!

számomra meglepő módon a szánalmas.hu méltatta egy posztra, íme:

szanalmas.hu/show_post.php?id=61736#end

is 2009.06.05. 16:20:36

vegyük ezt több részre:
- ha ide többszázezer magyar kimegy, akkor az fontos. ezen szerintem ne legyen vita. ha ez egy egyházi esemény, akkor vegyük tudomásul, hogy az egyháznak ekkora a befolyása. az emberek szabadon megválaszthatják, hogy mi legyen rájuk befolyással - mindaddig, amíg ez a befolyás nem jár mások hasonló szabadságának korlátozásával.
- az tény, hogy az egyház, súlyos szerepzavarban pontosan azt kívánja az élet sok területén elérni, hogy olyanok, akik nem kívánnak az ő nézetrendszerének befolyása alatt élni, azokat hátrány érje. nem a saját értékrendjét propagálja, hanem a másikat ítéli el. olyanba is beleszól, amihez nincs köze. én magam, explicite hallottam utasítást szószékről, felszentelt katolikus paptól, hogy kire szavazzak. másokra tekintettel nem álltam látványosan fel, ha magam lettem volna, ekkor jól láthatóan elhagytam volna a templomot.

tehát az esemény fontos, és pozitív. az egyházi személyek viselkedése sokszor, ettől az eseménytől függetlenül, káros. mind a kettőről lehet beszélni, világosan elkülönítve a kettőt.

Téglagyári Megálló 2009.06.05. 19:39:41

@is:

"én magam, explicite hallottam utasítást szószékről, felszentelt katolikus paptól, hogy kire szavazzak. másokra tekintettel nem álltam látványosan fel, ha magam lettem volna, ekkor jól láthatóan elhagytam volna a templomot."

És ezzel mi a baj? Ha katolikus vagy, akkor bizonyos kérdésekben elfogadod a tekintélyt. A pap "pásztor", ebben a tekintetben is.
süti beállítások módosítása