HTML

16.
december

Szervezőerő

Pilu  |  11 komment
 
Egy közösség motorja lehet a szeretet, és lehet a félelem. A félelem mellett rögtön meg kell említeni a gyűlöletet is, mert az ugye, szintén lehet alapja csoportoknak.
A gyűlölet - úgy tűnik - nem más, mint a félelem kivetítése. Ha gyűlölsz valakit, félsz. Félsz valamitől, valakitől, aki olyat tehet, vagy tesz, ami neked árt, fáj.
Mivel a félelem ebben az értelemben jóval tágabb fogalom, mint a gyűlölet, és teljes egészében le is fedi azt, ezért beszélek inkább csak a félelemről.
 
Egy szereteten alapuló közösség nincs külső függésben a környezetétől, önmagában is életképes, hiszen az azt összekovácsoló erő, a csoporton belülre irányul. A félelmen alapuló közösség viszont alapvetően függ a környezetétől, hiszen félelmének tárgya azon kívüli. Ha a félelem tárgya eltűnik, a közösség szervezőereje szűnik meg. Potty. Ha nincs kit utálni, nincs kit gyűlölni, nincs is miért együtt lenni. Ezért egyértelmű, hogy a félelemközösség önmagában hordozza saját bukását, és csak idő kérdése annak megszűnése.
 
Persze a különböző gyökerű közösségek között van átjárás abban az értelemben, hogy az erő, amely összetartja a csoportot, átalakulhat. Gyűlöletből szeretetalapúvá, és fordítva. De mindez nem befolyásolja a rá vonatkozó törvényeket, mert ha átalakult, akkor már másik közösségről beszélünk.
Egy szeretetben fogant család is átalakulhat félelemközösséggé. Ismerjük a csak anyagi okok miatt együtt élő „családokat”. Szeretetből indult az ő közösségük is, de ma már csak a félelem tartja őket össze. Félelem attól, hogy egyedül nem tudja biztosítani saját és/vagy gyermekei megélhetését. Nem válunk, mert….
A félelemközösség mozgatórugója is megváltozhat, „kicserélődhet”. Ha jól emlékszem, volt már a történelemben arra példa, hogy törzsek - melyek a külső ellenségtől való - félelmükben kötöttek szövetséget, később nemzetté formálódtak.
 
Tényleg, Te hová sorolod a partnerkapcsolatod, a családod, a baráti társaságod, a pártod, az EU-t, a NATO-t, vagy bármelyik csoportosulást, amelynek tagja vagy?
 
 

Címkék: kapcsolatok közösségek

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr46266018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balázs 2007.12.17. 10:37:24

Hali,

Nagyon Yoda... a félelem haraghoz vezet, a harag gyűlölethez vezet és a harag szenvedéshez...

A szeretet alapú közösség nem működik a közvetlen privát szférádon kívül legalábbis szerintem, legfeljebb álcaként használják a modern társadalmakban, mondjuk a hitgyüli ilyen. Anyagi alapú szeretetközösség.

A családban sem ez az egyetlen összetartó erő, de ha tényleg szélesebb spektrumban viszgálod, akkor a szeretet = gyengeség.

Ezért vagyok én gyenge és ezért érzem magam kibaszottul egyedül a világban.

Kineveli a világ (média - politika - munkahely - utca) a legszeretőbb emberből is, hogy védje az érdekeit, taposson előre, gyaluljon és ne szeressen, mert ha szeret valakit akkor az fogja őt előbb utóbb elgyalulni. Máson áttaposni, akár céltalanul is képesek az emberek, cakúgy, mert attól erősebbnek hiszi magát...

Ha a saját privát életünkben nem tudja az ember szeretettel fenntartani az egységet, akkor ez egy tágabb környezetben miért működne?

Ezt már nagyon sokszor nagyon sokan megfogalmazták, a közgazdaságtan pl. potyautas jelenségnek hívja.

Mindig lesz egy, főleg demokráciában, aki felrúgja a szabályokat és úgy érzi rá nem érvényes a szabály, a szabály megszegésével pedig rögtön erősebb pozícióba kerül, a többi meg elkezd rivalizálni vele és ez így megy tovább.

az alapfokú közgáz könyvekben a stadiont hozza fel példának. Egy áll fel, hogy jobban lásson, mint a többi, de ezzel eléri, hogy az egész stadion felálljon a mögötte lévő sorokban.

Úgy érzem azért írtad ezt, mert túl soknak tartod a haragot és a félelmet a világban és elsőszámú motivációnak tartod az emberek viselkedésében. Ez szerintem elég pontos megközelítés ha nem egy komplett tanulmányt akarsz írni a témáról.

Ezt megszüntetni nem, de enyhíteni lehet, de nem alulról felfele... hanem felülről lefelé...

Azaz nem az utolsó sorban üldögélő arcnak kell leülnie és csendben várni, hogy talán az előtte álló leül, hanem annak a parasztnak ott alul aki már a szék háttámláján egyensúlyoz. Feri mondjon le. Viktor is, csak a fairplay miatt, és így tovább...

a piac se indiában dolgoztasson, hanem itt, ne akarjon nyerni annyit...

és akkor idővel megvalósul végre a kommunizmus, csak diktatúra nélkül, szépen önszerveződve.

dekoninckx (törölt) 2007.12.17. 14:59:00

"A szeretet alapú közösség nem működik a közvetlen privát szférádon kívül legalábbis szerintem, legfeljebb álcaként használják a modern társadalmakban, mondjuk a hitgyüli ilyen. Anyagi alapú szeretetközösség."
Azért egy rendes katolikus vagy református emberben és közösségben keményen munkálkodhat a szeretet anyagi érdek nélkül, kár hogy erről ezexerint még nem hallottál. Én nem vagyok ugyan gyakorló vallásos, de gyűlölöm ha Tótawé mocskolja és sértegeti az egyházat, a hitüket, a hívő keresztény embereket, és Jézust. Érdekes, Buddhával miért nem ilyen aggresszív?

"Egy áll fel, hogy jobban lásson, mint a többi, de ezzel eléri, hogy az egész stadion felálljon a mögötte lévő sorokban."
Persze, mert senki nem mondja meg neki kedvesen, hogy ülj már le, vagy a többi ember miatt érzett szeretet által vezérelve: pofánb@szl@k! Szerintem a szeretet nem feltétlenül azt jelenti, hogy tartsd oda a másik orcádat is, ha valaki megüt. Legalábbis nem ebben a korban.

Balázs 2007.12.17. 16:24:31

Isten nem oldoz fel, nem bocsájt meg, ami bűnt elkövettél követni fog örökké. 100 miatyánkkal, azzal, hogy adományozol a templomnak semmit nem teszel jóvá. A jót igazándiból meg kell tenni és nem a könyebb ellenállás felé kell menni, a bűnt azzal nem teszed semmissé, mert imátkozol, mert gyónsz, azzal csak magadat nyugtatod meg. Olcsó vigasz. Odaállni és tenni, önmagadból áldozni, feladni ezt azt, vagyont, időt, kényelmet...
akkor is ha nem követtél el bűnt, a jót tenni kell.

ebben hiszek. Ha ez egyezik a Te hiteddel... rendben.

TótaW-t akkor szeretem ha a szcientológusokat szidja, vagy a hitgyüliseket. Akkor egyenesen imádom. ír jókat, speciel az egyházat, a hívő emberek meggyőződését nem illendő szidnia, alapvetően bármi lehet hülyeség, ha a célja jó. A célja meg... hol jó, hol pedig szörnyű. A történelem könyvet nézegetve azt hiszem ez egyértelmű.

Az eszme lehet jó, de sokszor olyan emberek állnak az eszme mögé akik csak használják de nem arra, hogy jót tegyenek vele.

A stadionos példa... persze. Szólj nekik. Átvitt értelemben akár.

Balázs 2007.12.17. 16:27:31

imádkozol.. bocsánat.

dekoninckx (törölt) 2007.12.17. 17:57:04

Hé, hol írtam én ilyesmit? :) Pont azt mondtam, hogy komázom a kereszténységben a szeretet hirdetését, de gyónás, midennapi ima, egyebek totál hidegen hagynak (bár nem lennék tőlük rosszabb ember), ezért nem vagyok "gyakorló vallásos".
Vagy alapvetően félreértettem valamit, és a kereszténység nem "ez a szeretetvallás" ahogy a Bëlga nevezte az egyik számunkban?

Morfezis 2007.12.17. 20:47:06

Azok amiket ti nem tartotok olyan lényegesnek vagy csak ,számotokra nem fontos. Szentségeknek hívják, én kiskoromtól fogva vallásosan vagyok nevelve, ez az elején még erőltetett volt ,de bekövetkezett az a szerencsés eset ,hogy megygöződéses keresztény lettem. Úgy gondolom nem hülyeségek a szentségek, Isten ajándékai nekünk embereknek, és akár tetszik akár nem azt el kell ismerni ,hogy Istennek kell valami nyom itt a földön ,hogy a hit igazán hit legyen..

avopagusa 2007.12.17. 22:42:31

Felelem kozosseg, szeretet kozosseg... ez olyan vegytiszta okoskodas, aminek az elethez sok koze nincs. Azokkal a kozossegekkel mi a helyzet, akik azonos erdekek menten szervezodnek, holott az erdekekeket szulheti egyreszt felelem (valami ellen) es szeretet (valami mellett) ?

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2007.12.18. 02:11:10

Kedves Pilu!

Nagyon jók az írásaid, olyanok, amilyeneknek lenniük kell. Szeretném felhívni a figyelmed prof. Zsilett Imrével folytatott interjúnkra, melyet nemrég helyeztünk el elektronikus adattárunkban - sok minden világossá, érthetőbbé válik a beszélgetést olvasva: bolcslazado.blogspot.com/2007/12/problma-oka-des-anyanyelvnk.html
üdv,

BL

dekoninckx (törölt) 2007.12.18. 05:22:42

Morfezis, azt is mondhatnám, hogy irigyellek, de én így alakultam, baromira racionális vagyok - épp ezért becsülöm a mai kereszténységet. :)
A vesszőt viszont a szóközök elé kell tenni, nem utánuk, még neked is. :)

avopagusa: szerintem azért, mert a félelem valami ellen irányuló érdek, a szeretet nem jelenti pusztán az ellenkezőjét, tehát, hogy az valami felé megnyilvánuló "érdek". Az már nem konkrétan szeretet, bár lehet vitatkozni arról, hogy tényleg van-e ilyen önzetlen érzés, mi ez egyáltalán, és mi az evolúciós előnye :) Mindenesetre ezért univerzálisabbnak érzem a szeretetet a félelemnél. Az is igaz lehet, hogy fárasztóbb megtanulni és gyakorolni, hiszen összességében a szeretet entrópia ellen dolgozik :D Végül: fortélyos félelem igazgathat, de fortélyos szeretet... próbálom elképzelni, de önellentmondásra jutok.

Az 1984-ben van ez a párbeszéd Winston és O'Brien közt a "szervezőerőkről":

W: - Lehetetlen félelemre, gyűlöletre és kegyetlenségre alapozni egy társadalmat. Nem maradhat fenn.
B: - Miért nem?
- Nem lesz benne életerő. Szétesik. Öngyilkos lesz.
- Ostobaság. Te azt hiszed, hogy a gyűlölet fárasztóbb, mint a szeretet. Miért lenne az? S ha az volna is, mit számít? [...]
- Nem tudom... nem érdekel. Valahogy mégis fel fogtok sülni. Valami le fog győzni benneteket. Az élet fog legyőzni benneteket.
- Mi irányítjuk az életet, Winston, minden síkján. Te úgy képzeled, hogy van valami, aminek
emberi természet a neve, amit meggyaláz az, amit cselekszünk, s ezért majd ellenünk fordul.
Az emberi természetet azonban mi alakítjuk. Az ember a végtelenségig alakítható.

:) Persze tudjuk, hogy nem Winston nyert a sztori végén. Megemlítem, hogy az 1984-et bibliaként is lehet forgatni, minden benne van: társadalom, teremtéstörténet, életminőség, filozófia, szex, élővilág, technológia, gasztronómia, sör, bor.

dekoninckx (törölt) 2007.12.18. 05:32:48

Ja, a közvéleménykutatásra még nem válaszoltam:
partnerkapcsolatod, a családod: szeretet, kivéve a tesómat :)
baráti társaságod: szeretet
pártod: ??? Pilu blogja: szeretet :)
EU: próbálom bemesélni magamnak, hogy szeretet
NATO: félelem
munkahely: szeretet
süti beállítások módosítása