HTML

 
A zebránál állok. Mögöttem egy hajléktalan fekszik a ház falához kuporodva, előttem egy Bentley húz el az úton. Előttem a követendő példa, mögöttem az elrettentő. Beszélik, hogy a hajléktalanok száma néhány tízezerre tehető. A luxus körülmények között élők száma szintúgy. Elrettentő és követendő példa.
 
Mi kell ahhoz, hogy egy társadalomban kényszerítő eszköz nélkül rávedd a többséget a mókuskerék taposására? Elrettentő és követendő példa. A csúcson lévőkkel és mélyben lakozókkal való szembesítés. Mindkét csoporttal naponta szembesülsz az utcán, az egyikük ott fekszik a sarokban, másik elsuhan a Bentleyben, és évente megmutatja arcát a Top100 listában. A hatalmat, a pénzt, a korlátlan lehetőségeket, azokat, akiknek bejött az élet. A követendőket. De mennyi az esélyed arra, hogy átlagosnak születve feljuss közéjük? 30.000/10.000.000. Gyakorlatilag nulla. Az agyadba erőszakolt, követendő példa tehát nem más, mint illúzió.
Viszont ahhoz, hogy a társadalom aljára kerülj, nem kell sokat tenned. A hegyre való feljutás keservével szemben, lezuhanni igen egyszerű, elég, ha elengeded magad. Nem kell tenned semmit, levisz a gravitáció egészen az aluljáró legmélyebb pontjáig. „Így jár mindenki, aki kiszáll!” – üzeni a nyomor képe, és „Így él az, aki jól teljesít!” – hiteti el a Top100 lista. Mindkét üzenet ott lesz a metrókocsiban, mikor dolgozni mész. A kezedben lévő újságba bújtatva, és a melletted ülő szerencsétlen személyében.
 
Ez a világ így jó, ahogy van. Nem összeesküvés ez, hanem egy kialakult mechanizmus, egy jelenség, ami ellen nem kell tenni semmit. A vágyad előre visz, a félelmed pedig ugyanabba az irányba kerget, és eszed ágában sem lesz kiszállni a mókuskerékből. Önként és dalolva.
 
Nézed a Bentleyt az úton, és már tudod, hogy miért érdemes ~, és ha hátrafordulsz, tudni fogod, hogy miért kell hajtanod.
 

Címkék: vélemény társadalom

75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr15485530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AdamT · http://durva.blog.hu 2008.05.24. 19:06:48

Korrekt. Még annyit hozzá, hogy vannak, akik nem nézik a Bentley-t. Ők nem is küzdenek. Vegetálnak. Ezzel tartják szinten magukat.

mirejmatyiő · http://www.antikkonyv.hu 2008.05.24. 19:30:09

Miből, hogyan szerezte a Bentley-t?

2008.05.24. 19:35:34

értem. tehát ha nem egy Bentley/jacht/luxusvilla... az életcélom, akkor nincs is célom, tehát vegetálok.

csodálatos egy logikai eszmefuttatás, tényleg.

phaidros · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.24. 19:39:05

Dé,
egyszerűsítve könnyebb megértened?

AdamT · http://durva.blog.hu 2008.05.24. 19:42:46

Dé. Nemá. A Bentley szerintem csak egy példa. Vannak, akik felfele vágynak ezen a "ranglétrán" és vannak, akik nem. Ha valaki nem akar feljebb jutni, akkor az ügy szempontjából vegetál. Ennyi. Remélem, hogy így érthetőbb.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.05.24. 19:42:52

Szerintem az igazi nyomorban élő az, aki azt gondolja hogy a "Bentleyért élni érdemes", hogy az a követendő példa, hogy gazdag legyél... Például aki ezt a szösszenetet írta.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.05.24. 19:46:20

mirejmatyiő kérdése lényegre tapintó, mert lehet, hogy megnézem a Bentley-t, és vágynék is rá, de az értékrendem nem engedi, hogy azon az úton járjak, amin elérhetném. Ettől még nem vegetálok, és lecsúszni sem fogok, maradok egyszerű átlagos. Vagy majdnem átlagos. Vagy középosztály alsó rétege. Esetleg lesz esélyem bekerülni a középosztály felső rétegébe. Egyszer.

Zedman 2008.05.24. 19:58:35

>Endike, és a többi túlfejlett öntudatú proletár

Szerintem az igazi nyomorban élő az, aki egy faék egyszerűségű metaforát is képtelen felfogni. Annak biza olvasni és írni is kár volt megtanulnia, mert csak másokat bosszant a szűklátókörű demagóg marhaságaival. (bocs)

Gondolok itt a "pénz nem minden" meg a "pénz nem fontos", no és a "pénz nem boldogít" frázisokra. Aki ilyeneket mond/ilyenekre utal, annak javaslom, próbálja meg nélküle. Hamarosan ott fekszik a ház falához kuporodva.

Hogy mi a cél, az mindegy, a lényeg, hogy legyen. Akinek egy Bentley a célja, az küzdjön azért. Akinek egy családi ház nagy kerttel, az hajtson azért. Aki kövér bankbetétet akar öregkorára, esetleg saját vállalkozást, vagy épp jamaikai utazást, hajrá. Ugyanis ha az ember céllal él és dolgozik nap mint nap, akkor más szemmel kezdi nézni a világot, észreveszi azokat a lehetőségeket, ami közelebb repítik a céljához, és hirtelen megváltozik a valóban-fontos-dolgok listája. Akinek viszont az égvilágon semmi célja nincsen, na az bizony vegetál.

Szerintem.

gyules 2008.05.24. 20:23:30

Mi ebben a nagy dolog. Tizenpárévesen erre rájön az ember. Vagy nem.

Maximum árnyalatok jelennek meg később,h nem ilyen fekete-fehér a dolog. Bár, ha ennyire a külsőségek alapján ítélünk, igen, az.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.05.24. 20:23:58

Hol írtam én azt, hogy nem fontos a pénz? Miért szűrted le írásombol ezt? Hiszen én csak azt kritizáltam, ha valaki azt tartja a legfontosabbnak, és ez a blog-bejegyzés bizony erről szól. Meg amit te írtál az is arról szól, de nagyon durván.
"Ég-világon semmi célja sincs" - aki meg merészeli kritizálni ezeket, ezt kapja? Itt is lebukott a te életfelfogásod. Úgy tűnik el sem tudod képzelni, hogy van az életben több is mint "Bentley" meg "családi ház" meg "jamaikai utazás".
De hát nem csoda. Az emberek 95%-a ilyen.

AdamT · http://durva.blog.hu 2008.05.24. 20:32:38

endike...
Azt hiszem, hogy Te a sorok között akarsz olvasni. Ebben az esetben ez nehéz, mert nincs a sorok között semmi. Feketén-fehéren ott van minden.

"Ugyanis ha az ember céllal él és dolgozik nap mint nap, akkor más szemmel kezdi nézni a világot, észreveszi azokat a lehetőségeket, ami közelebb repítik a céljához, és hirtelen megváltozik a valóban-fontos-dolgok listája. " by Zedman

És teljesen mindegy, hogy mi ez a cél (világbéke, pornó DVD gyűjtemény bővítése, hóeke, másféltonna búzadara, Bentley...). De legyen cél, és küzdjünk érte! Ennyi!

Ha még most se érted, akkor feladom.

Aranyborjú 2008.05.24. 20:33:53

A szellemi nyomoroncot valóban az jellemzi, hogy számára az élet értelme a pénz, az autó... Sajnállak így ismeretlenül is, sekélyes életedért.

lotht 2008.05.24. 20:38:49

Az értő olvasás megtanulása sem utolsó cél.

HPG 2008.05.24. 20:55:08

Nem is tudom sirjak vagy nevessek. "szellemi nyomoronc", penz meg proletar-ontudat. Konyorgom hol olvasott itt valaki a penzrol - mondom olvasott, nem csak felismerte a betuket egymas utan

whale 2008.05.24. 20:55:17

De nem ám bizony, szerencsétlen materialista humanoidok.

Többek között a Pilu féle szemlélet vezetett oda, hogy a Földet gyakorlatilag felzabáltuk és teleszartuk a szó összes értelmében ráadásul úgy, hogy az emberek bő háromnegyede nyomorgott közben.

A homless-ségről meg különvéleményem van. Feltűnt itt már valamelyik faszfejnek, hogy a hajléktalanok 80%-a férfi? Ez vajon miért lehet szerintetek?

Zendűlőke 2008.05.24. 20:58:37

Aha, és az pl. aki elmegy megmenteni az xy állatfajt, vagy egy igazi szerzetes vagy apáca... szerinted nem szarja le a bentley-det? muhahaha

Anyád 2008.05.24. 20:59:03

A jó kurva anyádat az ilyen életfilozófiákkal.
Egy nagy világforradalom kell ide, és kinyírni az élősködőket, kizsákmányolókat.
De nem csak 1-2 országban, mert úgy visszaszivárognak idővel, hanem az egész világon.
Totális egyenlőséget!
Kommunizmust!

Prophet 2008.05.24. 20:59:25

Matematikailag ugyan akkora az esély, hogy Bentley-m legyen, mint hogy dobozom. Nagyszerű!

whale 2008.05.24. 21:03:08

Megbukott már a komcsi história baszkikám. Ugyanis az emberek nem egyformák és nem is akarnak egyformák lenni. Csak diktatúrával lehet fenntartani az "egyenlőséget" közöttük ideig-óráig. Erről szólt a XX. század.

A kommunizmus, mint ideológia megbukott.

Anyád 2008.05.24. 21:10:07

Ha nekem válaszoltál akkor tévedsz.
Ami nem volt csak papíron az nem tud megbukni.
Olyan kis buták vagytok mint amikor pl. az ókori rómában ráröfögték spartacus levert rabszolgáira, vagy mondjuk hogy hazai példát említsek dózsa parasztjaira hogy a szánalmas kis világmegváltásuk elbukott.
Annyira buta az ember.
Ebben a században olyan forradalom lesz amihez képest a noszf meg a 2 világháború semmise volt.
Mit gondolsz, egy globalizált , teljesen összefonódott világban meddig tartható hogy az emberiség alig 10%-a élvezze a világ javainak 90-vagy több %át?
Hogy miközben egyes emberek/népek szétfogyasztják az agyukat emberek milliárdjai vegetálnak és éheznek?
Gondolkodjatok a kevés agyatokkal ember.
Ehhez a globális feszültséghez képest semmise volt egy-két nép nyomora.
Most amikor már lassan minden országnak atombombája van?
Figyeljétek a világ folyamatait!
és akkor nem is beszélek a többi tényezőről, pl. a föld pusztulása, energiaválság..stb.
vagy a demográfiai gond:
a legnyomorultabbak szaporodnak legjobban.
egyre több szegény lesz, egyre több éhező!
és a földről nem tudnak elmenekülnia gazdagok!
pusztulni fognak mert kapzsik!
Remélem még megérem a nagy világégést!
Az emberiség egyébként megérdemelné a totális pusztulást!

whale 2008.05.24. 21:16:35

Szerintem meg mindig lesz valaki, aki egy kis apróért elárulja az eszmét, bármilyen magasztos is legyen.

A leggazdagabbak meg nem csak a fogyasztás 90% tudják a magukénak, de a hatalom és erő 90%-át is. Lehet rohanni csupasz seggel az F-22-esek ellen, de nem érdemes:)

sourcerror 2008.05.24. 21:17:22

"Konyorgom hol olvasott itt valaki a penzrol - mondom olvasott, nem csak felismerte a betuket egymas utan "

Nyilván a Bentley és a pénz között az ég világon semmeilyen összefüggés nincsen. És aki azt lát, az biztos kommunista, és különben is miért blogokba írkál, hisz az olyan céltalan.

fehso2 2008.05.24. 21:20:57

Sosem tudhatjuk, hogy mi áll egyes sorsok mögött.
Lehet, hogy a Bentley-s a homeless-t dolgoztatva, kihasználva, majd az utcára téve gazdagodott meg.
De, az is lehet, hogy a homeless felnevelt 3 gyereket, aztán megsérült, leszázalékolták, és nem tud megélni a pénzéből, a lakást otthagyta a gyerekeinek és ő lelépett, hogy ne legyen a terhükre. A gazdag meg lehet, hogy elveteti a nőjének a gyerekét, hogy ne legyen az is nyűg a tervei végrehajtásában.
Egy tökéletesebb világban egyik végletnek se kéne léteznie, vagy jóval kisebb számban.

Mindenesetre a hajléktalannak mindent meg kéne tennie, hogy kimásszon ebből, a gazdagnak, meg mindent meg kéne tennie, hogy segítse a társadalom szegényebb részét. Nos ebben egyik csapat sem jeleskedik nálunk.

sourcerror 2008.05.24. 21:21:11

@anyád
"Ami nem volt csak papíron az nem tud megbukni."

A perpetum mobile is csak papíron létezik, mégsem akarok olyat építeni. (Pedig, milyen jó is lenne, ha lenne.)

Nade álljunkcsakmeg! Az izraeli kibucokkal mi van? Az miért nem volt kommunizmus? Vagy Owen közösségei (New Harmony, stb.)?

sanghajbaby (törölt) 2008.05.24. 21:21:22

hihi, még jó h erre blogra tévedtem...:)
vmiért küzdenie kell mindenkinek, akár kocsi, akár a nagy szerelem - cél, amiért dolgozol, teszel vmit. nem hiszem, h az akinek álma egy bentley, az kevesebbet érne, mint más. ti nem határozhatja meg senki, h mitől értékes egy ember.
más: a kommunizmus maga egy irtó bájos idea, de az idő nem forog visszafelé, a mostani helyzetből kéne kihozni a maximumot, nem sok értelme van a kizsákmányoláson vekengeni.

sanghajbaby (törölt) 2008.05.24. 21:25:10

meg egy kérdés: van itt vki akinek eszébe jutott már, h van olyan ember, aki megdolgozik a pénzéért, és azért vesz bentleyt? (v esetleg már az ükaapja is megdolgozott érte) esetleg, h aki az utcán fetreng az azért került oda, mert b*szott dolgozni, és inkább a kocsmában ült v verte a családot? mért kell mindig a társadalmat hibáztatni a saját hibáinkért?

Anyád 2008.05.24. 21:29:54

Nem szó szerint a (fene tudja ki által) leírt kommunizmust vagy eszmét kell érteni.
Hiszen a történelemben is az alapeszmét mindíg tulhaladták a reális történések ugye.
A lényeg abban van hogy újra kell osztani a világ javait.
Ez nem könnyű, mert országok, érdekszférák, vallások, etnikumok, mentalitások ésatöbbi szerint megosztott a világ.
De enni, élni mindenki akar.
Ezt kell megérteni.
Eljön az idő amikor megindulnak az éhezők.
Már kicsi jelei most is vannak!
Nem véletlen ám hogy a gazdag országok nagyon segélyeznek!
valamelyik európai főfő mondta az afrikai segélyek kapcsán, hogy vagy ez vagy nem lehet megállítani őket!
Már most a nyakára nőnek a jólépti államoknak!
Ha most nem tudják őket megállítani, szerintetek mi lesz néhány évtized múlva?
Pl. a demográfiai előrejelzések szerint nagyságrendekkel nő a világ szegényeinek száma, és ugyanígy csökken a jólétben élők (és ugye dolgozni akarók) száma a fejlett országokban.
Olvasni kell a sorok között.
És egy globális világban nem lehet csak úgy kivonni magunkat semmi alól: lásd terrorizmus .

De,
hogy cseppnyi agyatokkal fogjátok, kicsiben ugyanez magyarország és a cigányok.
Mit fogtok csinálni velük?
lassan az ország ötöde, képzetlen, mélynyomorban él....
de az sem normális hogy az ország harmada a létminimumon vegetál!
nem lesz ennek jó vége, higyjétek csak el.

Zendülűke 2008.05.24. 21:33:03

Nincs bajom nekem ezzel, én is bentley-t akarok. De nem fikázom közbe a hajléktalant.

sanghajbaby (törölt) 2008.05.24. 21:37:08

Anyád kedves, nincs cseppnyi agyam. a probléma, amit mondasz, valóban van, de az harcoljon a javak újraosztásáért, aki újra akarja osztani őket.
afrikában meg kicsit bonyolultabb a helyzet. szerinted ha megindulnak ki nyer? ők vagy mi? ez is egy logika: ha akarjuk, így is meg lehet oldani. (félreértések elkerülése végett: nem vagyok rasszista/ fasiszta meg semmi hasonló, pusztán egy másik gondolatmenetet akartam megmutatni)

Anyád 2008.05.24. 21:46:03

Aki tanult történelmet az tudja, hogy általában sosem azok győztek akik erősebbnek látszottak....
amúgy meg már itt vannak, és megindultak.
A baj az hogy tulságosan beszűkültek az emberek jódolgukban, azt hiszik minden rendben, mert fűtött lakásban mindíg megvan a teszkógazdaságosuk minimum.

Neked nem is kell harcolnod, majd megteszi az aki éppen úgy látja.
Hogy mást ne mondjak, minden elemző szerint, a világ problémái ma sokkla nagyobbak és mélyebbek mint 100 éve.
Olvasgass 100 évvel ezelőtti újságokat, irodalmat.
ÁLMUKBAN SEM GONDOLTÁK VOLNA AKKOR hogy szocialista forradalom lesz és pont a ruszkiknál, hogy 2 világháború lesz,
és hogy totál megváltozik szinte minden a világon!
És ők bizony elszigeteltek voltak!
Ma meg globálisak a dolgok, meg info társadalom, ez azt jelenti hogy a csórók jobban tisztában vannak a dolgokkal, az embereket nem lehet annyira butítani..stb.

repesz 2008.05.24. 21:51:03

Anyád:
A gyilkosság nagyobb bűn mint az élősködés. Ha az élősködésért halál jár, akkor mi a gyilkosságért?
Egyébként nem értem hogy jön ide az élősködés. Talán akinek jó kocsija van az biztos bűnöző? Ha nemhogy megvalósítani, de elképzelni se tudod, hogy becsületes munkával IS szert lehet tenni sok pénzre, akkor túl ostoba vagy ahhoz, hogy használható ötleteid legyenek a világ problémáinak megoldásához.
Azt se értem hogy, ha megtámadnák az afrikai szegények mondjuk Európát, akkor miért ne tudná az első útjukba kerülő akármelyik európai ország könnyedén leverni őket. Pláne az USA vagy az oroszok.
Abban egyetértünk, hogy nagy gáz van a világban, de hát ezt mindenki tudja.

repesz 2008.05.24. 21:54:44

Anyád 2008.05.24. 21:46:03
Aki tanult történelmet az tudja, hogy általában sosem azok győztek akik erősebbnek látszottak....

Aki tanult történelmet, az tudja, hogy általában azok győztek akik erősebbnek látszottak.
Baszki, ennek aztán tényleg könnyű utánanézni. Segítsek?

sanghajbaby (törölt) 2008.05.24. 21:55:16

minden korban azt mondták, h hanyatlik a világ, és jajj, mi lesz itt.
az átlag ember tényleg nem tud magával mit kezdeni jódolgában: de nem az ő hozzáállásán múlik.
persze, nem mindig az az erősebb, aki annak látszik. de azt vedd azért figyelembe, h most sokkal jobban fel lehet mérni az erőviszonyokat, mint száz éve. és megtalálják az aszimmetrikus hadviselésre is a megoldást. a kifinomultabb módszerek győzhetik a tömeget. értsd: afrikában tömeg van, nálunk (nyugaton, akár) meg technika. de én sem akarom látni, ahogy ez összecsap.

Anyád 2008.05.24. 21:57:41

repesz.
ez nem így működik.
nem fogják "megtámadni" se európát, se az usát se senkit.
már itt vannak, beszivárognak.
vagy éppen a terrorizmus van itt.
na az ellen pl. mit tehet a fene fejlett full felfegyverzett usa?
semmit!
és ez még csak a kezdet.
nézd már meg!
a világ legerősebb állama irakkal, néhány száz iraki fanatikussal sem tud mit kezdeni!
szánalmas!
erről szól a történet.

Mindfield 2008.05.24. 21:59:12

Érdekes dolog ez. Viszont nem hiszem, hogy rá kell görcsölni a Bentley-re. Persze el kell kerülni a lecsúszást, de a nagy akarásnak is nyögés a vége. A legfontosabb, hogy az ember kialakítsa a "happy wanderer" érzést, amikor már nem tudnak rá hatni a külvilágbeli dolgok. Na, akkor lehet elkezdeni építkezni!

Anyád 2008.05.24. 22:00:04

lehet baby.
csak ne felejtsd el (ezt sem én találtam ki)
hogy a világ ma globális és a föld pusztul.
100 éve vagy amikor nagy elméleteket gyártották akkor nem volt ez a helyzet.
alig 60 éve tudja pl. az ember totálisan elpusztítani önmagát és a bolygót.
ugyhogy azóta van ok a félelemre.

fehso2 2008.05.24. 22:04:16

Anyádnak igaza van! :)

Minden nagy birodalom, hatalom előbb-utóbb megbukott. Egyiptomiak, görögök, rómaiak..., hol vannak már a mongolok, az ókori kínaiak. Mindegyik hatalmasnak látszott, aztán vége lett.
De, hogy ne menjünk olyan messzire, európa elvesztette a gyarmatait, összeomlott a Szu., az Usa vesztett Vietnámban, Afganisztánban és Irakban se rózsás a helyzetük.
Japán 50 év alatt lekörözte a világot némi segélyezéssel. Nagyon jön föl Kína, India ( összesen 2 milliárd ember és atombomba mindenhol).
Oroszország, ki tudja hova tart. Az ásványkincsek és az olaj nem Európában és az Usa-ban vannak.

Mindemellett pedig a gazdag államokat belülről is kezdik feszíteni az ellentétek (bevándorlók, muszlimok, terroristák), miközben olyan kurva fontos dolgokkal foglalkoznak, mint a "Női alakok és arcok a közlekedési táblákon - az egyenjogúság jegyében"
www.minok.hu/node/2421

Ez a jólét csapdája.

sanghajbaby (törölt) 2008.05.24. 22:05:22

Anyád 2008.05.24. 21:57:41
a terrorizmus nem hagyományos hadviselés, nem elég hozzá egy-két géppuska.
nem néhány száz iraki fanatikussal nem tud mit kezdeni az usa!! nem lokalizálható a terorizmus, azért ennyire ne legyél már demagóg. nézz utána egy kicsit.

sanghajbaby (törölt) 2008.05.24. 22:08:29

a fegyverkezés az egyetlen lehetőség, h megelőzzük a háborút... amég nem kerül olyanok kezébe az atomfegyver, akik használni is akarják, addig nincs nagy gáz. a tárgyalási potenciált erősíti, ez a fő funkciója.

Anyád 2008.05.24. 22:20:02

baby,
te zsidó vagy.
ezt most nem antiszemitizmusból mondom,
hanem mert azoknak a filozófiája a fegyver.
mellesleg itt van pl. pakisztán.
atomhatalom.
bármikor rossz kezekbe kerülhet.
és egyébként tökmindegy hogy 1 van nekik vagy 10.
vagy 100.
nem utolsósorban,
NE FELEJTSÜK:
eddig csak az USA vettet be atomfegyvert, szóval ki is az igazi háborús bűnös?
(nem kell kimagyarázni!)

mellesleg az usa már haldoklik,
nézzétek meg: lehet hogy egy afro amerikai lesz az elnök!

d 2008.05.24. 22:22:47

fehso2 2008.05.24. 22:04:16

Ez a jólét csapdája."

Így igaz! Az unatkozó, szelvényvagdosó tetvek miatt tart itt a vlág! Emberek milliárdjai éheznek, milliók halnak éhen, miközben a tetves szemét kizsákmányoló elhízott kurvák milliárdokat költenek zsírleszívásra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

borovi 2008.05.24. 22:27:36

Pilu, ha tényleg ezt gondolod, akkor tekerd a mókuskereket és csurgasd a nyálad a Bentli után. Tiéd lehet ez a szánalmas perspektíva, nem irigylem tőled.De ha közben mégis fölnéznél, megláthatnád, hogy ennél sokkal több és sokszínűbb az élet.

csak nézek ki a fejemből 2008.05.24. 22:35:23

0,003 az esélyed mindkettőre.
1000 emberből 3.
Egy átlagembernek 350 ismerőse van.
Neked is kell legyen legalább egy gazdag ismerősöd. Ha nincs, akkor te magad lehetnél az.
Csak ehhez először a fejedben kéne rendet rakni.
Mert amíg nincs benne rend (mert jól láthatóan nincs), addig csak a hajléktalanságra van dupla akkora esélyed.

dinoszaurusz 2008.05.24. 22:38:54

A siker receptje végtelenül egyszerű:
csak eggyel többször kell felállnod, mint ahányszor elesel.
Csak eggyel többször.

Pilu, neked sosem lesz Bentley-d.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.05.24. 22:41:37

Anyád

Hát én veled kurvára nem akarok egyenlő lenni és kész. Erről ennyit.

Anyád 2008.05.24. 22:50:18

d.z.
erről téged senki sem fog megkérdezni.
se téged, se a néhány tíz-száz millió jólétben élőt.
többség diktál.
(bár ne vegyél rá mérget hogy jobban élsz mint én, csak éppen én gondolkodom néha a világ dolgain)

peti 2008.05.24. 22:50:47

nagyon jo post, remekul megirt sorok! Gratulalok!

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.05.24. 22:57:03

A poszt bemutatja a valósag egy kicsinyke szeletét. Erre a célra megfelel.

Az arányok azonban nem egészen stimmelnek.
Kevesebb az 'elitréteg' létszáma, és sokkal több a hajléktalanoké.
És így némileg más megvilágításba kerül eme írás is.

Egyéb.

'Igazi' kommunizmus nem volt még a világon. Marx világosan leírja a műveiben, hogy igazi kommunizmus csak kifutott kapitalizmusban valósulhat meg. Ti. a becsődölt kapitalizmusból alakul majd ki ehhez megfelelő világ (erővonalak, szemlélet, stb.)
Mondja ő.

Az nagyjából látható, hogy ha így megy tovább, csúnyán végezzük.
Kérdéses, hogy egyszerűen csak kizabáljuk magunk alól a Földet, vagy előtte tényleg lesz még valamiféle minden eddiginél nagyobb háború. Ill. hogy a lokális zavargások (pl. éhséglázadások) mekkora méreteket öltenek majd.

Más a helyzet, mint akár 100 évvel ezelőtt. Most olyan mértékben pusztítjuk és szennyezük a Földet, ami már-már megállíthatatlannak tűnik.
Igaz, hogy lassan már mindenkinek van atomfegyvere - de én arra fogadnék, hogy nem ez lesz a vesztünk.
A vezetők önös érdeke ugyanis nem engedi, hogy bevessék (hiszen ezzel megkezdődne a vásárlópiac likvidálása - és hát ugye mit ér a vagyon rabszolgák nélkül?).

Inkább az történik majd, hogy szimplán kirohasztjuk, élhetetlenné tesszük a Földet magunk alatt.

Hacsak valamilyen globális, komoly változás nem áll be - gyakorlatilag az élet minden szegmensében.

Meglátjuk :)

Anyád 2008.05.24. 23:09:34

Nos, csak hogy már szószerint a postnál maradjak, szerintem van vagy 1-2 milla hajléktalan az országban.
Éshát az elit ammeg max 10 ezer:-)

Az is hajléktalan aki ugye bérlakásban él, nameg az sem áll messze tőle aki mondjuk nemsoká kipakolnak távhő vagy gáz vagy a fene tudja milyen tartozás ürügyén.
Meghát én nemtom, de pl. a komfort nélküli putri sem igazi hajlék..annyi választja el a blahától hogy nem esik be az eső.
Nem olyan rózsád ez az ország ahogy ti képzelitek kispofáim...a világról nem is beszélve.
Lesz itt balhé, nem is kicsi.
Még itt is, nemhogy a világban!

Zedman 2008.05.24. 23:15:17

fehso2 2008.05.24. 21:20:57
"Sosem tudhatjuk, hogy mi áll egyes sorsok mögött.
Lehet, hogy a Bentley-s a homeless-t dolgoztatva, kihasználva, majd az utcára téve gazdagodott meg.
De, az is lehet, hogy a homeless felnevelt 3 gyereket, aztán megsérült, leszázalékolták, és nem tud megélni a pénzéből, a lakást otthagyta a gyerekeinek és ő lelépett, hogy ne legyen a terhükre. A gazdag meg lehet, hogy elveteti a nőjének a gyerekét, hogy ne legyen az is nyűg a tervei végrehajtásában."

Lehet. Ahogyan az is lehet, hogy a Bentley-s évek kemény munkájával és egzisztenciája folyamatos kockáztatásával létrehozott és virágzó céggé fejlesztett egy vállalkozást, miközben a homeless a kocsmába hordta a pénzt, végül a házát is elitta. Hiszen tudod: "sosem tudhatjuk, hogy mi áll egyes sorsok mögött." ;))

>>Anyád
Mondd, olvastad az Állatfarmot? Na, a nagy egyenlősdiről ennyit.

Amúgy tudtad: ha holnap minden forgalomban lévő pénzt bevonnánk, és újra szétosztanánk, mondjuk minden lakos kapna 30-30 ezer forintot, holnaputánra már lenne ember, akinek 18000 forintja van, és lenne, akinek 35-40 ezer. Pár hét elteltével újra lennének szegények és gazdagok. Kutatók úgy vélik, hogy nagyjából 1 évre lenne szükség ahhoz, hogy a pénz eloszlása ugyanolyan legyen, mint eredetileg volt. Elgondolkodtató... Nem lehet, hogy egyszerűen vannak, akik jól bánnak a pénzzel, és vannak, akik nem? Most hagyjuk a dumát, hogy valakitől elrabolják, valaki meg elveszi a másét - persze, van ilyen is. De SZVSZ az, aki szerint minden gazdag ember zsugori élősködő rabló, és minden szegény ember kizsákmányolt mártír, nem igazán vehető komolyan.

hikarii 2008.05.24. 23:22:06

Anyád

"Aki tanult történelmet az tudja, hogy általában sosem azok győztek akik erősebbnek látszottak...."

Aki valóban tanult történelmet az nem ezt tudja anyád. Nézz kicsit szét, vannak könyvek a témában.

Bár üresen fröcsögni biztosan szórakoztatóbb és egyszerűbb.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.05.24. 23:24:18

Zedman 2008.05.24. 23:15:17
Bizony, azt mondják a kutatók.
Ez nyilván nincs bizonyítva.

Érdekes módon hasonlóan beszélnek a transzcendes 'elméletek' is. Azt teszik még hozzá, hogy az arányok ráadásul ugyanígy (vagy szinte ugyanígy) borulnának fel. Tehát ugyanazok az emberek lenének gazdagok, mint most.

Ez már karmához és miegyebekhez vezet - de az már valóban nagyon off lenne :)

Aneninen · http://unzervalt.freeblog.hu 2008.05.24. 23:43:44

Kedves Pilu!

Ez a poszt adta a keretet ahhoz, amiről már egy ideje terveztem írni. Ez az: unzervalt.freeblog.hu//archives/2008/05/24/3161806/

Csak azért mondom, mert nem személy szerint Téged, vagy az írásaidat akartam kipécézni (ezt ott is leírtam), hanem pont ez a bejegyzés volt a "hiányzó láncszem" a témához.

[Ha indokolatlan reklámnak tartod a hozzászólásomat, legfeljebb törlöd. Na puff.]

fehso2 2008.05.24. 23:45:43

Zedman 2008.05.24. 23:15:17

Persze, lehet...
Azonban ma Magyarországon a gazdagok jó része vagy privatizált magának vagyont, vagy olajozott-tablettás borozott, vagy nem feltétlenül törvénytelenül, de politikusi és egyéb állami céges kapcsolatokkal kibulizott magának pár jó megrendelést, közbeszerzést, vagy egyszerűen bűnöző.
Nos ez nem munka. Igazi munkával nagy vagyont elég kevesen értek el. Velük nincs is semmi baj, sőt pont ők azok az emberek, akik tesznek is a közjóért, mert érzik a vagyonuk mögött álló emberi értékeket is. (Somody, Béres család...stb)

A legtöbb homeless mag valóban a maga hibájából lett az, de vannak, akiknek olyan emberi trgédiák jutottak, amik alatt összeroppantak, és így jutottak el oda. Ők nem biztos, hogy megérdemlik a sorsukat.
Egyszer leszólított egy kéregető az utcán. Rövid beszélgetésünk alatt kiderült, hogy diplomás angoltanár (ezt ékes angolsággal bizonyította is), akinek balesetben meghalt a felesége és a gyereke. Rámentek az idegei és a munkája is. Már nem érdekelte semmi, csak be akart baszni aznap is. Őt meg tudtam érteni.

Zedman 2008.05.24. 23:53:14

VicGilson · spiritus.blog.hu 2008.05.24. 23:24:18
"Érdekes módon hasonlóan beszélnek a transzcendes 'elméletek' is. (...) Tehát ugyanazok az emberek lenének gazdagok, mint most. Ez már karmához és miegyebekhez vezet - de az már valóban nagyon off lenne :)"

Szerintem nem kell karma, szerencse, isteni küldetés meg miegyéb ahhoz, hogy ezt magyarázzuk. Egyszerűen arról van szó, hogy van, aki _megtanult_ bánni a pénzzel. Ez nem velünk született tudás, de szabadon elsajátítható.

A gazdag szülői háttér előny ugyan, de nem garancia a sikerre - aranyifjak is elzüllenek néha. És nem is feltétlenül vagyoni szempontból előny - hiszen ha a szülők gazdagok, akkor valószínűleg jól tudnak bánni a pénzzel, ergo ezt megtaníthatják a gyerekeiknek. A szegény család gyermeke mást hoz otthonról. Bár, őt meg pont az motiválhatja, hogy sokkal többre akarja vinni az életben, mint a szülei. Erre is ismerek személyes példát... egy volt osztálytársam apját, aki egy váltás ruhával jött fel Pestre, ma pedig saját cége van. Ja, nem zsebmetszésből és drogkereskedésből él. :D

Tehát szerintem ennek annyi köze van a karmához, mint a szemszínhez. Az ember személyisége persze alapvető a pénzhez való viszonyulás és az intelligens pénzkezelés szempontjából (tud-e takarékoskodni, hisz-e a késleltetett jutalmazásban, milyen a temperamentuma, a társadalomhoz és az emberekhez való viszonyulása, kreatív-e, mennyire magabiztos és öntudatos stb. stb.), de ezek egyike sem Istentől való mennyei ajándék. Mindez a két fül közti 25 centin dől el... :DD

Zedman 2008.05.24. 23:56:58

fehso2 2008.05.24. 23:45:43

Sajnos van valami abban, amit írsz. Épp ezért szerintem jobb, ha a magyar viszonyokat hagyjuk - rossz modell, és hibás általánosításokhoz vezet. Ennyi erővel akár egy afrikai banándiktatúra véreskezű elitje alapján is vizsgálhatnánk a gazdagság-szegénység viszonyt. Sajnos sok szempontból közelebb állunk valami eldugott Abszurdisztánhoz, mint Európához. :(

Beren 2008.05.25. 00:01:30

Ha nem a kommunizmus és az egyenlősdi szóra ugrana csak mindenki, akkor jobban látszana, hogy "Anyánknak" sokmindenben igaza van. Az egész Földet nézve mi a felső 10%-ban vagyunk és őrült nyomor, meg feszültség van mindenhol emiatt. Vedd meg a nájki cipődet és támogasd a gyerekmunkát Ázsiában. (én is ezt tettem, mielőtt valaki megszólna)

Ha abba belegondolunk, mennyi felesleges erőforrás megy el globálisan olyan dolgokra, ami senkinek sem jó, és mi mindent lehetne ezekkel tenni..tuti az egész világ normálisan élhetne, és még maradna is Bentley-re annak aki nagyon fel akar törni, még egyenlősdi se kéne.
Tényleg reálisan számolnak azzal, hogy éhező népcsoportok megindulnak ennivalóért 10-30 éven belül. És nem tudom, hogy lehet megállítani atombomba nélkül néhány százmillió olyan embert akiknek csak az éhenhalás az alternatívája. Pláne, ha nekik is van.
A mérleg másik oldala, hogy 150 éve párizsi tudósok reálisan számoltak azzal, hogy a városban 50 éven belül mindenütt térdig fog érni a lószar, úgy nő a forgalom.

Beren 2008.05.25. 00:12:09

Mégvalami:
Ha a jelen helyzetben a lemaradt 90% is elkezdhetne ugyan úgy fogyasztani mint mi, azonnal becsukhatnánk a Földet. Kína és India mostanság kezdi a biciklit autóra cserélni és már sok környezetvédelmi fórumon félre verték a harangokat emiatt.

Lambotze 2008.05.25. 00:17:53

Remek poszt, gratula Pilu. Viszont elborzadva tapasztalom ismét, h a hozzászólok többsége a) nem érti h mit olvas (vagy rosszabb: félreérti...) b) a saját vesszőparipáját nyomatja orrvérzésig... [Na, ezeket is csak az én adómból kapott transzferek óvják meg attól, h az aluljárókban fetrengjenek...] A kivételnek respect!

sanghajbaby (törölt) 2008.05.25. 00:57:03

Anyád, a jó ég áldjon meg, ne te nem vagy normális. művelődj, bazze. a fegyverkezés nem az én mániám, hanem egy paradigmális keret a nki viszonyok értelmezéséhez - segítek, egy értelmezés. tudomány, érteeeem?
annyira elvakult és tudatlan vagy, h nem lehet Veled értelmesen beszélni.

kishawa 2008.05.25. 01:19:49

van ez a blog-lejtő, hogy egyre bombasztikusabb hülyeségekkel lehet csak beszállni, vagy egyre cinikusabb mellébeszéléssel. tényleg, kutatja ezt valaki? annyira érdekes.
én csak azzal a végtelen útszéli bölcsességgel (már hogy a vitaindító fűzfapoézisben kimondottal) vitatkoznék kicsit, hogy ne lehetne az ellen tenni (mert "természetes mechanizmus"), hogy "pár tízezerre tehető" hajléktalan van Magyarországon. És hogy egyre büdösebbek. Csak nem kéne annyira bombasztikusnak lenni. Meg nem kéne annyira arogánsnak lenni. Meg nem kéne már ennek a Magyarországnak lenni.

kishawa 2008.05.25. 01:26:55

jajj, még egyet. van ez a vissza-visszatérő ügy, hogy "a legtöbb homeless a maga hibájából lett az". Ez most tényleg tény? Mi az, hogy hiba? Akinek speckó inhumán geciségből van vagyona, az hogy áll a hibával? Az nem a maga hibájából lett az, aki? Moralizálás, folyton. Rémes.

olvasó 2008.05.25. 02:14:22

Szép írás.

-ZR- 2008.05.25. 02:50:23

Anyád

Egyes történész-filozófusok szerint a 19. század vége óta egyetlen globális háború zajlik a világban. Időnként fellángol és eléri a centrum hatalmakat, majd visszahúzódik, de lokális háborúk formájában továbbra is zajlik. Minden esetben etnikai szinezetet kap...az ideológia csak máz...

Szifon 2008.05.25. 03:03:14

Anyad-nak abban igazat adok hogy beszivarognak. En Angliaban elek mar par eve es itt ha hiszitek ha nem, lassan a muszlim vallas a legfobb vallas. Mert hogy annyian vannak. Lassan egesz varosreszeket maguknak tudhatnak (sajat vallas, sajat boltok stb..)nehany emberke mar nem mer atmenni este egy varosreszen! Namarmost a hiba meg ott kezdodik hogy van mar olyan ember is (muszlim) aki 30 eve itt van es nem beszel vagy nem is akar beszelni angolul. A 2. problema meg az hogy lassan mar a 3-4. generacio az meg ugye mar angol allampolgarsagu.Nem lehet veluk mit kezdeni! Nem is beszelve arrol hogy az itt igenyelt segelyeket sokszor haza is kuldik a fanatikusoknak. Es meg egyre akarok reagalni: nem a 300 mafla bamba iraki lazongoval nem birnak , hanem, az hogy nezne mar ki, hogy csak ugy siman legyilkolnak az osszes ottani ellenallot. Tehat ez a vilag szemeben ugy nezne ki hogy az Amik barbarok stb... na de volt itt egy masik blogon hogy humanusabb a haboru mar, meg ehez hasonlo hulyesegek. Ja, egy ideig meg... aztan ugy is el fog szabadulni a pokol, mert nagyon sok a fold lakossaga es kesz. Plane azon szama akik jol elnek, ill jol akarnak elni. Ehhez termeszetesen a legjobban mukodo kizsakmanyolasi renszerre van szukseg (kapitalizmus). De ha lassan is, de Afrika is fejlodik meg mondjuk India es a legnagyobb KINA kb: 1.2 milliard ember!!! A kinaiak mar nem egy tal rizst akarnak enni, hanem jol akarnak elni. Ok is. Vilagot latni stb.. de ez nem megy ill ha ez igy megy tovabb akkor nagy gaz lesz, nem sokara. Szoval bonyolult dolog ez. Egyszer emlitettem a munkatarsamnak Johnnak h vegulis az Afrikaiak "jo" hogy ehen halnak mert azok, illetve azok ivadekai a sajat konkurenseink lennenek! SZOMORU de gondoljatok csak bele! Atszivarogva Europaba letepednek majd jogokat kovetelnek es indul a problema. Tehat a Bentlys ember se rossz ember, mert valahol mindenki anyagi joletben szeretne elni DE ez lehetetlen. A hajlektalanok meg sok esetben maguk tehetnek a szerencsetlenseguk kialakulasarol. Illetve szuksegszeruen mindig is lesznek ilyen emberek.

putyi 2008.05.25. 05:44:39

Nem ereztem, hogy Pilu a bentlit hangsulyozna ki, mint elerendo celt. Nem lehet, hogy ez csak affele metafora a felfele torekvesre?

Zedman 2008.05.25. 06:19:38

>>putyi
Bingó!!! :DD


>>Szifon
A kapitalizmus a legjobban működő kizskmányolási rendszer - talán. Azért a despotizmus és a diktatúra sem kutya, ugyebár...
Egyúttal az egyénnek a legtöbb lehetőséget nyújtó rendszer is - asszem ez tagadhatatlan. És azon is érdemes elgondolkodni, hogy a mai demokráciák piacgazdasága mennyiben tekinthető klasszikus (és az elvakultak szemében máig sztereotip etalonnak számító) kapitalizmusnak. Azért a szocdem eszmék elég alaposan felpuhították a szivarozós-cilinderes-gyártulajdonos-pénzeszsánonülős rezsimet. (na ja, valójában _ezért_ munkaszüneti nap május 1. - let's google it!)

., (törölt) 2008.05.25. 06:30:29

Bentley volt múltkor a Vámosok árverésén is.
Egy Suzuki áráért vették meg 2,5 milla

invad3r 2008.05.25. 08:15:12

Szifonnak adok igazat!

A luxusautó, plazmatévé szemlélet fog megszűnni. Egyszerűen nem telik rá mindenkinek a Föld véges erőforrásaiból. Az emberek pedig szaporodnak, úgy látszik végtelenül. A kőolaj a JELENLEGI fogyasztással 100 évig elég. Ha Kína beindul, 50 év múlva az autók legfejjebb virágtartónak lesznek jók. Lejjebb kell adni az igényeket ennyi az egész. Persze ma még nem olyan durva a helyzet, hogy történjen bármi változás. Ráadásul most már teljesen mind1, h mi itt Európában mit csinálunk, a Kínaiak most léptek rá arra az útra, amibe mi úgy tűnik bele fogunk bukni.

S 2008.05.25. 08:33:19

"JELENLEGI fogyasztással 100 évig elég. Ha Kína beindul, 50 év "
milyen adatok ezek, honnan vetted:):):)
De ért mindenki mindenhez:)Gondolom Blikk is megírta.:)

aneninen · http://unzervalt.freeblog.hu 2008.05.25. 08:43:57

Az viszont igaz, hogy jelenleg az emberiség Footprint-je kb 1,25. Értsd: 1,0-nál pontosan annyi erőforrást használ, amennyire a Föld regenerálódik. 1,0 alatt kevesebbet, felette viszont többet - tehát, "feléli" a bolygót.
A kőolaj előbb-utóbb elfogy, jelenlegi felhasználással ez messze nem 100 év.
Kérdés, mikor lesz olyan alternatíva, mely _széles körben_ elérhető.

Kína nagy kérdés, hova jut, de bárhova is, nagy hatása lesz a Földre. (Ezért tanulom már most a nyelvüket ^_^)

-
[OFF]
Pilu,
Reagáltam a kommentedre!
[/OFF]

szcsongor 2009.08.04. 10:09:04

@Anyád: "Az is hajléktalan aki ugye bérlakásban él..."

Ez most komoly? Akkor pl. a nyugat-europaiak tobbsege hajlektalan ezek szerint. Sot, akkor en is az vagyok, mert egyelore nincs sajat tulajdonu lakasom...

Karesz (Charlie) 2009.08.04. 22:06:44

@sourcerror: "miért blogokba írkál, hisz az olyan céltalan."

ebben van valami!
süti beállítások módosítása