HTML

 

Akinek nem volt alkalma a televízióban, az szánjon rá tíz percet, és nézze meg Vona Gábort az Estében!
 

 
 
Véletlenül sem szeretnék a Jobbiknak csápolók táborához csapódni, de amit ez a srác produkál(t), az leginkább egy száguldó gőzmozdonyra emlékeztet. Rutinból hengerel, ki-, és megmagyaráz, terel, mindezt közérthetően. Pókerarccal darál és zúz, anélkül, hogy észrevehetően bizonyos célközönségnek nyalna akár stílusával, akár mondanivalójával. Persze, lehet vitatkozni a tartalommal, és nyilván közgazdászok százai csapkodták otthon a térdüket a beszélgetés alatt, de kit érdekel a szakmaiság? Ez itt nem gazdasági konferencia, hanem a politika mélyvize: választási kampány. Egyébként meg szakmaiságot számon kérni rajta, vagy bármelyik politikuson? Bruhaha.. Egyrészt az országot eddig irányító balos brigád (gazdasági) „szakértelme” rántotta országunkat a mocsokba, ergo ők nem csak mondtak baromságot, hanem meg is tették, másrészt a másik alternatíva sem jobb, hiszen a Fidesz vezíre mond néha olyan orbitális hülyeségeket, hogy aki egyszer is ült már közgazdaságtan jegyzeteken, azt a haját kitépi Viktor szavaitól.
Tényleg, tetszenek tudni, hogy miért olyan rohadt titkos a Fidesz gazdasági programja? (Ugye nem képzeltük, hogy nincs nekik olyanjuk!?) Mert szóról-szóra megegyezik Bajnai programjával,  - kényszerpályán vagyunk ugyanis - és ha ez kiderülne, akkor bizony tizenöt százalékkal kevesebben voksolnának a narancsra.
 
De térjünk vissza, a Vonathoz. Ha van egy kis sütnivalója ennek a fickónak (márpedig nagyon úgy tűnik, hogy bőven akad neki), akkor lassan leszokik a zsidózásról, cigányozásról, maga mellé vesz 5-6 hozzá hasonló kaliberű arcot, és jövőre úgy mennek benne a Parlamentbe 20%-kal, hogy csak úgy zörög. És erre azt mondom, hogy így van rendjén. Nem pont ilyen módon képzeltem a jelenlegi elit megleckéztetését, de a cél szentesíti az eszközt. Ez a mocsok, velejéig rothadt garnitúra megkapja, ami jár neki: hátulról, egy negyventonnás gőzmozdonyt. Ezek a kiskaliberű masiniszták, mint Dávid Ibolyka, Kuncze rozmár Gábor (akit végjáték gyanánt éppen most akar visszarángatni az pártja az elnöki székbe remélvén, hogy kivezeti „népét” a fejre állt Toi Toi-ból. - muhaha), vagy Kóka építkezős János, és az örök favorit Kövér ősmagyarimidzs László elhitték, hogy büntetlenül játszhatnak a síneken? Persze hogy nyugodtak voltak, hiszen a radikális jobb élén eddig nem volt olyan ember, akit a képernyőre lehetett engedni, így attól sem kellett félni, hogy azok komoly népszerűségre tesznek szert. Eddig tartott a lakodalom. Van mitől félni, mert Vona nem egy „kiengedhetjük a sajtótájékoztatóra, talán nem mond hülyeséget” figura (lájk Deutsch Tomi), hanem egy párját ritkító harcos. Na, vele már kevesen állnának ki egy élőben közvetített vitára. Személyében egy igazi „nagykaliber” áll a radikálisok élén, aki a szó nemes értelmében (ha van ilyen) ízig-vérig politikus. Karizmáját és kommunikációs képességeit elnézve, bármelyik párt élén megállná a helyét, sőt szerintem most az MSZP és az SZDSZ fél karját adná azért, ha fele olyan tehetséges vezetőt találnának maguknak, mint amilyen ő.
Egy szó, mint száz, még egy ilyen poros bakterház előtt is - mint amilyen a magyar politikai élet – elmegy néha a pesti gyors. Már nem az a kérdés, hogy félvállról vegyék-e Vonát, hanem az, hogy el tudnak-e ugrani előle idejében, ha az egyáltalán még lehetséges. Remegnek a falak, dübörög a föld: megjött a Vona(t). És nem lesz kímélet, letakarítja a pályát, ahogy azt kell.
 
Mekkora pánik lehet most a pártházakban, te édes jó Istenem!

Címkék: politika vona

307 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr671185009

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ifj. monarchista 2009.06.15. 12:56:53

Jobbik: történelmi jogfolytonosságot!Ma is a Jobbikkal fogok foglalkozni, mert nem lehet szó nélkül elmenni amellett, amit tegnap Vona Gábor mondott a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Elsőre nem tűnhet valami fontosnak, de úgy érzem, ez a két mondat…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 13:36:16

@Páneurópai Harci Kos:
201 vegen a brutto allamadossag az akkori GDP 53%a, osszegszeruen 8.500 milliard HUF volt.

Most a brutto allamadossag 21.000 milliard HUF, a GDP legalabb 75%a ( de inkabb 80%a).

ha valaki 7 ev alatt az allamadossagot majdnem megtriplazza, ugy, hogy a termelekenyseg ( az orszag jovedelemtermelo kepessege ) nem no, az szerinted siker ?

Muad\\\'Dib 2009.06.15. 13:38:02

@tommybravo:
Igen, de ha tanultál közgazdaságtant, akkor tudod, hogy igényeket támasztani elég egyszerű és leginkább pénz kell hozzá. Az pedig a multiknak van. Egy egészséges országban az állam igyekszik felvilágosítani az embereket az eszetlen fogyasztás hátrányairól. De mivel itt az állam érdeke az eszetlen fogyasztás, ehelyett még teszi is a lovat az emberek alá.

abaka 2009.06.15. 13:38:09

@Scaramella va alla guerra: Partallastol fuggetlenul egy par eszrevetel:

"I. Csokkentsek a kiadast
I.2. Csokentsek a szocialis kiadasokat"

Ha jol ertem akkor te egyetertesz a 13. havi nyugdij eltorlesevel.

"I.1. Utemezzek at az adossagot"

Ez egy szep kifejezes az allamcsodre. Eredmenye 500-800 Ft-os euro lenne...

"II. Noveljek a bevetelt
II.1 Legyenek vagyonosodasi vizsgalatok ( marmint a posztkommunista korbol meggazdagodottakat , hiszen ok "bontottak le' az allami vagyont )"

Ugy erted, mint vagyonado meg emelt AFA?

"magyarul : csokkentsek az engem sujto adokat"

Mint pl csokkeno SZJA?

Ezeket csak azert kerdezem, mmert lassan kezdesz ugy hangzani, mint ha Bajnai kommentelne itt.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 13:38:26

@tommybravo:

Pontosan, a CBAra nincs mentseg.
De ott van a Cora, tesco, Auchan, stb. Ott vannak az autoipari cegek meg az o beszallitoik.
Ott van Kokadoktor Gumigyara meg a munka torvenykonyvenek ignoralasa ( ez a magyar viszonyokkal valo visszaelesre pelda ).

Szoval en nem kapaszkodnek bele egy kiragadott peldaba ...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.15. 13:39:02

@mithrandir:
Én úgymond "forradalmi hangulatú" illetve "majdmijólmegmutatjuk" típusú tömegrendezvény környékére sem megyek. Nem rongálok, nem gyújtogatok kukát, nem szedem fel az utcakövet, és nem megyek oda közelről megnézni, ha arra van dolgom lemondom, ha ott lakok, akkor csövezek ismerősnél ameddig helyreáll a rend.

Lám meg is van mind a két szemem.

Nem azt mondom, hogy rendben volt ami történt, mert ez nem igaz. Azokat a rendőri egyenruhába bújt bűnözőket szigorúan meg kellene büntetni, akik a szabályokat be nem tartva cselekedtek.
Ugyanakkor (és ezért az eddiginél is népszerűtlenebb leszek) nem tekinthetők a tüntetés résztvevői ártatlan angyaloknak. Pontosan tudták, mi történt néhány nappal korábban a tv székháznál. Tudták, hogy eldurvulhatnak az események, mégis kimentek. Volt mérlegelési lehetőségük. (nem is beszélve róla, hogy a HírTV élőben mindent közvetített.)

Egy rendezvény elől ki tudok térni.
Az általános emberi gyűlölet elől viszont nem. (Főleg ha még ráteszek itt azzal, hogy véleményem is van a dolgokkal kapcsolatban)

abaka 2009.06.15. 13:41:20

@Mioporfeszosz: "Ha simán a bankba teszi jobban járt volna(!!)"

Ez a legtobb nyugdijpenztarnal igy van. A szomoru teny, hogy az emberek donto tobbsege nem tud fegyelmezetten sporolni 30-40 evre elorre. Tehat a nyugdijpenztarakra ugy erdemes tekinteni, mint egyfajta kenyszersporolasra. Ha te eleg okos es fegyelmezett vagy akkor valoban a legjobb a leheto legkevesebbet befizetni a tobbit meg magad befektetheted.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.06.15. 13:41:20

@88wx335dsf:

Majd kigondolod magadnak. Elnézést, nem józan elvárás, hogy amit részletesen megírtam, arról blogbejegyzésben győzködjem az esetleg nem is megérteni, csak kötekedni kívánót. Ha valaki nem érti meg abból, akkor nem.

Egyébként meg eltűntem, mert dolgoznom is kell, bocsánat.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 13:41:28

@Mioporfeszosz:
Egyetertek, azzal a kitetellel, hogy az mszpt korai meg leirni.
Ugye, cigany voksbol van meg 800.000 db, lehet "terrorveszellyel" is riogatni, egyszoval a lehetosegek tarhaza vegtelen

FeketePont 2009.06.15. 13:43:58

Vona szerint a Kárpát-medencét vissza kell foglalni. Ezt mégis hogyan csinálná?

Szerintem a szavazóik nem igazán tudnak kettônél tovább számolni. Az igaz, hogy a Jobbik fontos kérdéseket vet fel, de a válaszai jobbára vicc kategóriába illenek.

A Jobbik meg is csinálná, amit ígér. Megépítenék a nemzeti szocializmust (kommunizmust). :)

Páneurópai Harci Kos 2009.06.15. 13:44:32

"ha valaki 7 ev alatt az allamadossagot majdnem megtriplazza, ugy, hogy a termelekenyseg ( az orszag jovedelemtermelo kepessege ) nem no, az szerinted siker ?"


beleszámoltad a pénzügyi folyamatokat?
(a vgv mellett)
szvsz akkor lenne gáz ha folyamatosan ugyanazon az értéken mozogna a forint és nem lenne árfolyamingadozás.

u.i. legalább építettek autópályát, amire az előző banda (O.V) és társai (K.Ibrahim, és J.Tot) igérete ellenére sem volt képes.
És furcsamód most OV egész szimpatikus lett ha erre a Vona mukira nézek..

tommybravo 2009.06.15. 13:44:36

@Scaramella va alla guerra: Nem egy példába akarok belekapaszkodni, ez az egész iparágra jellemző, ezt csinálja a coop, a cba és a teszkó-auchan-cora-stb is. Attól hogy valaki kitalálja, holnaptól minden más lesz, még a józan paraszti ész fog dönteni, ami szerint így lehet működni ebben az iparágban. És ez, a józan paraszti ész, vonatkozik minden másra is, ahol valaki "elvi alapon" akarja a logikát a feje tetejére állítani.

@Muad\\\'Dib: "Egy egészséges országban az állam igyekszik felvilágosítani az embereket az eszetlen fogyasztás hátrányairól." Szerintem szovjet barátaink megpróbáltak felvilágosítani róla minket és még néhányszáz millió embert, de azok a multik reklámja nélkül is inkább videót és farmert kértek a nyugati rokonoktól. Reklámmal sok mindent el lehet érni, de azért a józan paraszti ész (A finomabb mint B és A olcsóbb mint B, akkor A-t veszem meg) nem a reklámok függvénye.

daBEERDRiNKeR 2009.06.15. 13:45:05

huhúúú ittvan mind a 2% aki a rabmadarakra szavazott ? Nehogy valaki kinyissa a csapot mert gáz lesz! ;)

abaka 2009.06.15. 13:46:57

@Páneurópai Harci Kos: "u.i. legalább építettek autópályát, amire az előző banda (O.V) és társai (K.Ibrahim, és J.Tot) igérete ellenére sem volt képes."

Es milyen rohadt jol meglennenk most a legtobb autopalya nelkul (es akkor ne is emlitsuk az M6-ot). Annak a penznek sokkal jobb helyet is talalhattak volna

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 13:48:41

@abaka:

1. egyetertek a 13. havi nyugdij eltorlesevel, igazsagossagi okokbol ( en , mint mondtam, 52%os effektiv adokulcsom ellener egy vas nyugdijra nem szamithatok, marha ezt megerem ).

2. Pontosan azert kell szcenario meg koltseghaszon elemzest vegezni, hogy lassuk, mi a karosabb : par evig a melyszegenyseg ( 600 Fts EUR ), vagy ez a doglodes, ami elobb utobb ugyis ugyanoda fog vezetni.
A vallalati eletben ezt nevezik csodvedelemnek.

3. vagyonadoval nem ertek egyet, mert az engem is sujt, aki a vagyonat nem a komcsi halozat segitsegevel, hanem munkava halmozta fel.

4. AFA-val egygetertek, ugyanis fogyasztani nem kotelezo. ( Tudom,ez egy fogyasztoi vilagban nem mainstream, sot suletlensegnek is hangzik, de nem adok neki 15 evet es ez lesz az altalanos paradigma ).
Lehet valasztani, hogy az ember elszorja a penzt minden hulyesegre, vagy felhalmozza oregkorara vagy munkanelkuliseg idejere. ( Tudom, akkor a gazdasag meg nem fejlodne, embereknek nem lenne munkaja, stb. Erre mondtam, hogy tul sok ember el a Foldon. )

5. Amit bajnai mond, az nem mind hulyeseg.
Csak az a baj, hogy
5.1. pont neki van pofaja aldozatot kerni, aki szet offshoreozta az agyat
5.2. a helyzet stabilizalasa nekik az elsoszamu erdekuk, hogy tovabbra is meg tudjak helyuket orizni a tarsadalmi es gazasagi elitben. Egy robbanas nekik rossz lenne.
5.3. Furcsan hangzik mindez azoktol, akik elotte 7 evig osztogattak meg loptak.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.06.15. 13:49:02

@Páneurópai Harci Kos:

Te miről beszélsz ember? Ennyire síkhülye még te sem lehetsz... Komolyan még meg kéne tapsolni az mszp-szdsz-t ennyi elkúrás után ? pfff

88wx335dsf 2009.06.15. 13:49:21

@maxt:

Ahogy érzed. Végülis nem tilos manipulálni és rémhíreket terjeszteni.

Nyugodtan kreáljátok tovább a fasiszta rémeket de tudjáról róla, hogy ezzel a Jobbik malmára hajtod a vizet.

Esetleg nem tudnátok javasolni valami megoldást az ország problémaira? Mi legyen pl. a 400 000 nyugdíj korhatár alatti rokkantnyugdíjassal? Nem sok az egy picit?

mithrandir 2009.06.15. 13:50:35

@maxt:

"ha ott lakok, akkor csövezek ismerősnél ameddig helyreáll a rend"

Bizonyára akkor is efféle sztoikus nyugalommal írnád mindezt, ha tényleg ott laknál, és mondjuk Fidesz-kormány idején történnek hasonlók ;-)
Ugyan már.

"Tudták, hogy eldurvulhatnak az események, mégis kimentek."

Ezért akár bátornak is nevezhetjük őket, mert nem hagyták magukat megfélemlíteni, sem a csürhétől (kukagyújtogatók), sem a rendőrségtől.
De a valóság prózaibb: amíg a rendőrök egymásra nem tolták a kettőt, jókora távolságra voltak.
Hogy valóban el akarták kergetni -békés eszközökkel- Gyurcsányékat? Ez viszont szívük joga.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 13:51:11

@tommybravo:

Ez igy van, de ez a mentalitas nem biztos hogy eloreviszi az orszagot.

Nyugat-Europaban meg azert nem ilyen szinten van igy, ott az ilyen szinten valo pofatlansag (meg, egyelore) ismeretlen.

Páneurópai Harci Kos 2009.06.15. 13:51:30

"Es milyen rohadt jol meglennenk most a legtobb autopalya nelkul (es akkor ne is emlitsuk az M6-ot). Annak a penznek sokkal jobb helyet is talalhattak volna "

Az autópályák ugyebár arra szolgálnak, hogy A ból B pontba minél gyorsabban el lehessen jutni.
Gazdaság, (csökkenő szállítási idő és költségek, kisebb útelhasználódás, idegenforgalom, társadalmi feszültségek és még sorolhatnám.
Mert egyáltalán nem mindegy hogy a hány falun és varoson halad át a kamioncsorda.

88wx335dsf 2009.06.15. 13:51:44

@Bereznay András:

De azért Mioporfeszosz néven továbbra is velünk maradsz, igaz?

Komolyan mondom hiányozni fog a manipulatív demagóg írásod meg a vitaképtelen stílusod...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.15. 13:53:10

@Muad\\\'Dib:
Jajj anyám!
Mindig ide érünk vissza!
Azért írtam a szőkéket és a kék szeműeket fentebb!
A két helyzet egyetlen megközelítésből más:
A kékszemű szőke akkor is kap munkát, ha kilopja a fél céget, a roma pedig akkor sem, ha erkölcsi bizonyítvánnyal megy interjúra.
Az előítélet már régesrég beleégett a magyar társadalomba, és viselkedésével a magyar emberek kitermelték azt a gonosz mumust, amit már lehet statisztikán lobogtatni.
Öngerjesztő folyamat.

A helyzetet meg kell oldani, ezzel mindenki egyetért, de tisztázatlan a hogyan. A polkorrektnek tűnő jobbik program mögött (családtámogatási rész) ott a gárda és köreinek messze radikálisabb retorikája és tettei.
Jelenleg még tüneti kezelés sincs, csak egy hasztalan, nem a jogszabályokat betartató, hanem a jogkövetőknek "betartó" rendőrség.
Ez alapján már érthető az igény a rendre és fegyelemre, de azt nem radikalizmussal kellene elérni, hanem a létező jogszabályok és szervek defibrillálásával. Csak életre kellene kelteni ezt a rendőrség és ügyészség nevű hullát, és nem célponttá tenni bizonyos csoportokat.

Ha esetleg valaki félreértette volna: Soha egyetlen szóval nem szeretnék védeni egy bűnözőt sem, de minden fórumon és módon kiállok azok ellen, akik bármilyen formában bűnözőkkel hozzák összefüggésbe becsületes roma és zsidó barátaimat.

Páneurópai Harci Kos 2009.06.15. 13:54:57

"Admiral William Adama 2009.06.15. 13:49:02
@Páneurópai Harci Kos:

Te miről beszélsz ember? Ennyire síkhülye még te sem lehetsz... Komolyan még meg kéne tapsolni az mszp-szdsz-t ennyi elkúrás után ? pfff "

Személyeskedni érvek helyett? Ennyit tudsz, gratulálok.

Mindegyik kormányon lévő bandának voltak kisebb nagyobb "elkurásai" olvasd végig figyelmesen mit irtam - nem vagyok hozzászokva hogy szájbarágós stílusban kell irnom, általában érteni szokták.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.15. 13:55:01

@88wx335dsf:
Nyilvánvalóan szándékos manipuláció volt.
Bocs, hogy külön kell szólnom!

pipacsaripacspapucs 2009.06.15. 13:55:02

@Páneurópai Harci Kos: Az azért érdekes lesz (lenne, ha kívülről újságból kéne csak követnem az eseményeket), hogy Orbán Viktor tényleg mihez fog kezdeni, mikor a saját retorikájával kerül szembe a Jobbik (és nagy valószínűséggel az MSZP) oldaláról is, kormányzás közben.

Az 1998-2002. közötti kormányzás a Bokros-csomagot követte, amit rögtön elítélt, és jól megélt az utóhatásaiból. Most Perc Ildikó (vagy hogyhíjják) már hétvégén kezdte a megágyazást annak, hogy "a következő évtized rámegy a romeltakarításra" - vagyis valószínűleg mégsem adócsökkentés meg ellátásnövelés fogja az országot kihúzni a bajból, pedig ők nagyon akarnák, szemben a szadista baloldallal, amelyik fő célja a népsanyargatás.

És a másik kérdés, hogy miután a Jobbik (és a saját, meg a Szocialisták) szociális demagógiáját nem tudja követni, milyen módon veszi el a szociális demagógia élét: "Ad két pofont, mint Horthy" a Jobbiknak, és/vagy magáévá teszi az etnikai demagógiát is?

Esettanulmánynak, kívülről isteni lenne végignézni! De én magyar vagyok, az akarok maradni, cskazért is ez a hazám, ittmaradok. Ha beledöglök is...

tommybravo 2009.06.15. 13:55:32

@88wx335dsf: Ha valakivel vitázol, akkor csinálj úgy, mintha vitáznál. Ha a személyét támadod, akkor nem vitázol. Ha ő támadja a személyed, akkor nem kell leállnod vitázni. Ennyire egyszerű.

abaka 2009.06.15. 13:55:55

@Scaramella va alla guerra:

"2. Pontosan azert kell szcenario meg koltseghaszon elemzest vegezni, hogy lassuk, mi a karosabb : par evig a melyszegenyseg ( 600 Fts EUR ), vagy ez a doglodes, ami elobb utobb ugyis ugyanoda fog vezetni. A vallalati eletben ezt nevezik csodvedelemnek."

A csodvedelem azert altalaban eleg rosszul erinti a vallalat dolgozoit (ami ugyebar ebben a peldaban a magyar nep). A 600 Ft-os euro teljesen leszegenyitene az orszagot olyan szintre, ami most teljesen elkepzelhetetlennnek tunik. Raadasul pont a kevesbe tehetos reteg jarna a legrosszabbul. Olvass utana, mi tortent Argentinaban. En mondjuk nem hiszem, hogy elobb-utobb oda fogunk jutni, annyira meg nem rossza a helyezet. Teny viszont, hogy iranyt kell valtani.

"5.2. a helyzet stabilizalasa nekik az elsoszamu erdekuk, hogy tovabbra is meg tudjak helyuket orizni a tarsadalmi es gazasagi elitben. Egy robbanas nekik rossz lenne."

Szerintem a helyzet stabilizalasa inkabb a nep erdeke. Az MSZP mar ugyis baszhatja.

"5.3. Furcsan hangzik mindez azoktol, akik elotte 7 evig osztogattak meg loptak."

Na ja, de mondjuk azoktol is furcsan hangzik, akik 7 eve azt igergetik, hogy majd osztani fognak, ha hatalomra jutottak.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 13:57:22

@Páneurópai Harci Kos:

"beleszámoltad a pénzügyi folyamatokat?
(a vgv mellett)
szvsz akkor lenne gáz ha folyamatosan ugyanazon az értéken mozogna a forint és nem lenne árfolyamingadozás.

u.i. legalább építettek autópályát, amire az előző banda (O.V) és társai (K.Ibrahim, és J.Tot) igérete ellenére sem volt képes.
És furcsamód most OV egész szimpatikus lett ha erre a Vona mukira nézek.."

Ezt nem hiszem el.

1. Miert van az, hogy Szlovakia nem szorul 25 MdEUR ra a valsag ellenere sem ? ja, ok nem osztogattak, nem hitelbol eltek ? addig kell befektetni, felhalmozni, beruhazni, amig jol megy. Nem pedig osztogatni es lopni ...
2. Ecsem, mar megint az autopalya
2.1. Miert nem VASUTAT epitettek, hogy p.l. Becsbe a vonat 300km/hval menjen, mint Nemetorszagban az ICE ?
2.2. Ha ugy teszik fel a kerdest, hogy kell-e autopalya, azt mondom kell. ha ugy, hogy kell-e a.palya, UGY,HOGY az adodat 52%-ra emeljuk , az orszagot eladositjuk es a jovodet feleljuk, azt mondom : UGY NEM KELL.
2.3. Lehet itt kajaibrahimozni, leszarom.
Egy dolog biztos.
A kajaibrahim idejen a bruttom 160.000 HUF volt, amibol kezhez kaptam 105.000 HUF-ot.
ma a 160.000 HUF nettoja a berkalkulator szerint 107.400 HUF.
Az elmult 10 ev alatt a kumulalt inflacio legalabb 100%-os volt.
Na, ht ezt erte el a hiresz szoclib kormany.
kaya Ibrahim ... pfff ...

Muad\\\'Dib 2009.06.15. 14:00:21

@maxt:
"Ha esetleg valaki félreértette volna: Soha egyetlen szóval nem szeretnék védeni egy bűnözőt sem, de minden fórumon és módon kiállok azok ellen, akik bármilyen formában bűnözőkkel hozzák összefüggésbe becsületes roma és zsidó barátaimat."
Erről az a véleménye, ha sokkal több olyan ember jelenne meg a médiában, mint Lakatos Attila cigány vajda, akkor nem lenne ilyen előítélet. De ehelyett kiket látunk? Cigány vezetőket, akik szerint egy 12 éves kislány terrorizálása és molesztálása gyerekcsíny.
valamint olyan zsidó médiaszemélyiségeket, akik itthon rettegnek a szélsőségesektől, de emellett nagy hangon támogatja Izrael fajvédő, elnyomó politikáját. Ha csak hiteltelen embereket látsz, könnyen lehet általánosítani.

abaka 2009.06.15. 14:00:53

@Páneurópai Harci Kos: "Gazdaság, (csökkenő szállítási idő és költségek, kisebb útelhasználódás, idegenforgalom, társadalmi feszültségek és még sorolhatnám."

A mai magyar fouthalozat messze fejletteb, mint amit a gazdasag indokolna. Ha olcson akarsz szallitani, akkor meg inkabb vasut, mint autopalya. Raadasul a vasuti palyak mar meg voltak epitve, csak modernizalni kellett volna oket, ami meg sokkal olcsobb, mint autopalyat epiteni.

A tarsadalmi feszultseg csokkenteseben igazad van, de szerintem csak ahhoz azert ez egy picit draga.

A kulfoldi turizmus meg foleg a Balatonra korlatozodik, oda meg volt mar autopalya.

88wx335dsf 2009.06.15. 14:01:09

@tommybravo:

Egyetértek, a sztorinak van azonban egy olyan előélete amiről nem tudsz. Ez nem az első ilyen vitám ezzel 'Nép-te vagy', 'Bereznay András' és egyéb hasonló nickeken nyomuló arccal.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.06.15. 14:02:02

@Páneurópai Harci Kos:
Mihez nem vagy hozzászokva te szerencsétlen ? Ez a genny banda a totális államcsőd felé kormányozta az országot. Nem 2008-ban mikor jött a pénzügyi válság, hanem már 2006-ban ez volt a helyzet nálunk... Idióta

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.15. 14:02:30

@mithrandir:
Nah erről beszéltem! Hősöket akarsz csinálni belőlük, mert képtelenek alapvető biztonságukról gondoskodni?

Demokratikus eszközökkel nincs gond, alapvetően a tüntetéssel sincs gond, alapvetően az egészből nem lett volna gond, ha ...

Ha a rendőrség azt csinálta volna ami a feladata!

A gyűlés résztvevőinek pedig legalább minimális ismerettel kellett volna rendelkezni a magyar jogrendszerről. Kormányt nem buktat az utca, és ahogy haladunk egyre biztosabb bunker lesz az országház, és rájönnek az emberek mekkora mesével etetik őket még mindig.

Muad\\\'Dib 2009.06.15. 14:03:28

@tommybravo:
"Szerintem szovjet barátaink megpróbáltak felvilágosítani róla minket és még néhányszáz millió embert, de azok a multik reklámja nélkül is inkább videót és farmert kértek a nyugati rokonoktól."
Nem erről van szó. De tudod, azoknál a nyugati barátoknál, a mai napig oktatják az iskolában a tudatos fogyasztói magatartást, és ennek szép példája pl. Bajorország, ahol a multik lényegesen jobban vannak kezelve, mint nálunk. És mivel hasznot ott is termelnek, eszük ágában nincs elmenni a területről, egyszerűen tudomásul veszik a szabályokat.

tommybravo 2009.06.15. 14:03:31

@Muad\\\'Dib: Egy kisebbség alapján általánosítasz, ami olyan mintha azt mondanám: minden jobboldali orbánrajongó vagy rasszista. Nyilván van olyan is, sőt, azok a hangosak, de attól még nem érvényes mindenkire és nem ad alapot az általánosításra.

abaka 2009.06.15. 14:04:37

@Scaramella va alla guerra: "A kajaibrahim idejen a bruttom 160.000 HUF volt, amibol kezhez kaptam 105.000 HUF-ot.
ma a 160.000 HUF nettoja a berkalkulator szerint 107.400 HUF.
Az elmult 10 ev alatt a kumulalt inflacio legalabb 100%-os volt.
Na, ht ezt erte el a hiresz szoclib kormany."

Ennek Igy sok ertelme nincs. Csak akkor latnam mi a szoclib kormany hibaja, ha a bruttod meg ma is 160 000 Ft.

A vonatban viszont nagyon iagzad van.

abaka 2009.06.15. 14:07:23

@Muad\\\'Dib: "De tudod, azoknál a nyugati barátoknál, a mai napig oktatják az iskolában a tudatos fogyasztói magatartást"

En 5 eve elek kulfoldon, de tudatos fogyasztoi magatartaskent csak azt lattam, hogy "vegyel mint allat"... Ha kell, ha nem. Es meg csak nem is az USA-ban vagyok, hanem Ny-Europa.

Páneurópai Harci Kos 2009.06.15. 14:08:02

"1. Miert van az, hogy Szlovakia nem szorul 25 MdEUR ra a valsag ellenere sem ? ja, ok nem osztogattak, nem hitelbol eltek ?"

Szlovákiában rendkivül alacsony volt az átalagfizetés, keveset költöttek, és területileg kisebb mint M.O. (Romák náluk is vannak nem is kevés - és mégis...)
Hitelt minden ország használ - általános gyakorlat.

" Nem pedig osztogatni es lopni ..."
ezt a gyakorlatot minden ország kormánya követi:)

"Ecsem, mar megint az autopalya
2.1. Miert nem VASUTAT epitettek, hogy p.l. Becsbe a vonat 300km/hval menjen, mint Nemetorszagban az ICE ?"

Ecséd neked a fehértorkú Paránabillegető:)
Ez magyarázni kell??:)
Azért nem lehet a vona-t nak 300 al mennie mert az adottságok nem teszik lehetővé.
nemcsak az infrastruktúra részben azért mert a pálya alkalmatlansága miatt lehetetlen (az összes sínt ki kéne cserélni, az összes töltést megerősíteni) szerinted ez mennyi pénz lenne?
És akkor még nem beszéltünk azokról az állampolgárokról akik összemocskolják a vonatot az állomást, meg rongálnak is.

Az autópálya meg olcsóbb és jobban megközelíthető :DD

Muad\\\'Dib 2009.06.15. 14:08:54

@tommybravo:
Valamint az sem fog megoldást jelenteni, hogy elhallgatjuk azt a tényt, az agresszió és bűnözés generációról generációra megy tovább a cigányságnál. És aligha segítesz azzal a mostani cigány fiatalokon, hogy 12 évesen elengeded, ha rabol és lop, mert ez olyan sporthorgász szemlélet: "amíg kicsi dobjuk vissza, majd ha nagy lesz kifogjuk". Ugyanis ezeknek a nagy része 18 évesen megy a dutyiba, mert az úgynevezett jogvédők igyekeznek elégedetten visszarúgni abba a környezetbe, amiből oda vezet az út.

mithrandir 2009.06.15. 14:09:29

@maxt:
Nem akarok hősöket csinálni, hiszen épp azt írtam, hogy a valóság prózaibb.
Nem hősiességből, hanem felháborodásból mentek ki az utcára.
Amihez való jogukat, úgy tűnik, te sem vitatod el.

"mert képtelenek alapvető biztonságukról gondoskodni"
Ez viszont igazi cinikus duma, megbocsáss.

Mit szólnál, ha azt írnám, hogy a cigányok fessék az arcukat fehérre, a zsidók meg gyártsanak hamis anyakönyvet, és így védjék meg magukat?
A jogtiprás az jogtiprás.

És továbbra is tartom a tézisemet, hogy amitől mostanában félni kell, az nem a nácizmus, hanem a gátlástalan, hataloméhes szocialisták.
(Most már lehet, hogy rettegnek is. A felelősségre vonástól. Itt az ideje, hogy ők is féljenek, hiszen a bűncselekményeket ők követték el)

Muad\\\'Dib 2009.06.15. 14:10:53

@abaka:
Nem tudom merre vagy, én Svájcról és Németországról tudok biztosat mondani, a többi országból csak ismerősökön át, de szerintük egyáltalán nem elterjedt a vegyünk hitelből plazmatévét szemlélet.

Doubledeceker 2009.06.15. 14:11:12


Probálok nagyon finoman fogalmazni, de ez a bőven sok az út téma, azért tömény hülyeség.

Ahol van autópálya ott persze jó, de az ország majd felére szinte képtelenség időben és megfeleő utakon eljútni.

Aztán vannak olyan autópálya szakaszok, ahol emebrrel nem találkozni orákn át, máshol meg használhatatlan az egész.

Lenne még mit fejleszteni ezen a téren is.

A vagyonadó persze, hoyg fáj, de az átlagkeresetből élők pénztárcájában több marad az szja csökkenés után, mint amennyit a vagyonadó elvisz, ha egyáltalán.

Aki viszont, összelopta lopja a pénzt a vilára, most szopó ágra kerül.

Nincs ezzel semmi baj, már régen kellett volna, illetve az a baj vele, hogy nem elég szigorú és nem elég progreszív.

abaka 2009.06.15. 14:13:29

@Páneurópai Harci Kos:

"Hitelt minden ország használ - általános gyakorlat."

Ja, van ahol az allamadossag a GDP 30%-at teszi ki, es van ahol 130%. Teny, hogy optimalosabb a gazdasag mukodese, ha reszben hitelbol van finanszirozva, de azert a mertek talan nem mindegy.

"nemcsak az infrastruktúra részben azért mert a pálya alkalmatlansága miatt lehetetlen (az összes sínt ki kéne cserélni, az összes töltést megerősíteni) szerinted ez mennyi pénz lenne?"

Nagyjabol 40-ed annyi mint ugyanannyi km autopalya epitese.

abaka 2009.06.15. 14:14:50

@Muad\\\'Dib: "Nem tudom merre vagy, én Svájcról és Németországról tudok biztosat mondani".

Na mondjuk a Svajciakrol el is hiszem. :)

A nemeteknel en viszont egesz mast tapasztaltam, mint te. Egyebkent en Hollandiaban vagyok.

tommybravo 2009.06.15. 14:16:25

@Muad\\\'Dib: Nem, a cigányság problémáit meg kell oldani. Hajrá. Teljesen igaz, hogy az eddigi megoldási próbálkozások szart sem értek és a jó részük szavazatvásárlásról és/vagy teljes hozzá nem értésről szól.

De. "Az agresszió és bűnözés generációról generációra megy tovább a cigányságnál." A teljes cigányságnál? Vagy egy rétegénél? Akkor nem lenne a megoldás felé vezető út, ha "a cigányság" fogalom helyett (mintegy kiemelve belőle az ellenpéldáka) a cigány bűnözőket mondanád? Vagy a csóró munkanélkülieket? Mert ha olyan környéken laknál, ahol nem csak cigány csórók laknak, akkor látnád, hogy az agresszió és a bűnözés nem csak a cigányság sajátja.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.15. 14:17:25

@Muad\\\'Dib:
És hogyan mutassunk hiteles embereket?
Aki nem attól hiteles, hogy cigánybűnözőkről, meg izraelt támogatókról beszél, hanem attól, hogy reálisan értékeli a helyzetet, és ésszerű megoldásokat igyekszik találni.

kamasuka 2009.06.15. 14:18:23

Hagyjuk már ezt a cigányozásról és a rasszizmusról kéne leszokni témát:

Pápai követ, 1480:
"Cigányok is nagy számban élnek az országban.Kóborolnak,lopásból és csalásokból élnek."

Rainaldo degli Albizzi lovag,firenzei követ,1426-ban:
"... rajtuk kívül még olyanok is élnek itt, akiknek nincsenek falvaik.
Ezek:tatárok,kunok,jászok,örmények,egyiptomiak(így nevezték akkoriban a cigányokat). Ez utóbbiakatfirenzei nyelven ussi-knak hívják. Élelmet kéregetnek és erőszakosan lopnak."

(Ls.: Hétköznapi élet Mátyás király korában c. könyv!)

Szóval ez a téma nem mai keltezésű.

Viszont, nem kéne baromságokat sem leírni:
"Tényleg, tetszenek tudni, hogy miért olyan rohadt titkos a Fidesz gazdasági programja? (Ugye nem képzeltük, hogy nincs nekik olyanjuk!?) Mert szóról-szóra megegyezik Bajnai programjával, - kényszerpályán vagyunk ugyanis - és ha ez kiderülne, akkor bizony tizenöt százalékkal kevesebben voksolnának a narancsra."

Ezt most honnan veszed? Vagy csak azért írod, mert ezt szajkózzák a mindenhonnan? Ja, akkor biztos igaz. Csak az a bibi, eddig még nem jutottunk el oda, hogy legalább lássuk mit tesznek, mert szarevőék ragaszkodnak a hatalomhoz. Majd ha ott lesznek, és ugyanazt, mint a libás, akkor rohadjanak meg! De egyelőre még ők voltak az egyedüliek, akiknél legalább látszódott az alagút vége ...

De pont neked írjam, hogy ugye mindenki gondol valamit, aztán valahogy mégse jön ez le, mert ugye vannak más elvek is ...
Motto: "Kurva anyád Kuncze Gábor!"

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 14:19:52

@abaka:
1. "En mondjuk nem hiszem, hogy elobb-utobb oda fogunk jutni, annyira meg nem rossza a helyezet."

Jo, akkor azt szeretnem kerdezni, hogy melyek azok a mar implementalt, hosszutavu befektetesek es strategiak, amelyek segitsegevel eselyunk lehet arra hogy a helyzet javul ?

vagy ez ilyen altalanos "sultgalamb-varas" es kincstari optimizmus kevereke ?

2 "Szerintem a helyzet stabilizalasa inkabb a nep erdeke. Az MSZP mar ugyis baszhatja."

Az mszp meg nem baszhatja. Egyreszt van 8K cigany voks. Masreszt meg mindig kitalalnak valamit ( terrorveszely, szekhazostrom, stb ), amelyekkel az eselyeken forditani lehet.

A stabilizaciot ugy ertem, ahogy az elit a sajat status quojat stabilizalja. vagyis mas ne kereshessen penzt az orszagban rajtuk kivul, a lehetosegek csapjait ok nyitogassak, stb. Ez hol az en erdekem, aki nem az o revukon, hanem sajat jogon akarok felemelkedni ?

Páneurópai Harci Kos 2009.06.15. 14:22:07

Az autópályás témára még egy halvány reagálás aztán megyek is, mert valakinek dolgoznia kell:)

Észerűbb Magyarországon "vidéken" az autópályát alkalmazni a kötöttpályás közlekedéssel szemben, könyebben tudják megközelíteni a célállomást a közlekedés résztvevői. (és nem mennek át 100 falun, rongálva ezzel az ott élők idegeit, házait)

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.06.15. 14:24:40

@88wx335dsf:

Értem, szóval jól éreztem, hogy nem jóhiszemúen kérdeztél.

Ne haragudj én nem jegyeztem meg, hogy olyannal, hogy „88wx335dsf” valamikor vitám volt. A tartalomra szoktam figyelni.

Most gyalázhatsz, de ha kérhetem, azért, hogy félbeszakítottam a visszanézéssel a melót. Azért megérdemlem.

abaka 2009.06.15. 14:25:11

@tommybravo: A nezet, amit a ciganykerdesben kepviselsz biztosan nagyon modernnnek es felvilagosultnak tunik a sajat szemedben, pedig igazabol semmi mas, mint a legkisebb ellenallas fele vezeto ut.

Sajnos Magyarorszagon igenis van cigany kerdes. Tetszik, nem tetszik, van. Egyreszt van a buncselekmenyeknek egy jol meghatarozhato kore, ami az esetek donto tobbsegebben (la. 90%) ciganyokhoz kotheto.

Masreszt egy cigany hozzajarulasa a GDP-hez messze alacsonyabb, mint egy nem ciganye. Nem mondom, hogy ez csak az o hibajuk, lustasaguk. Ertem en, hogy nehezebbben kapnak jo munkat. De az akkor is egy olyan anomalia, amit orvosolni kell.

Ehhez kapcsolodik a Vona altal is megfogalmazodott problema, hogy megelhetesi indokkal csinalnak gyereket. Szerintem is iszonyu baromsagokat hord ossze, ami a gazdasagot illeti (pl adossag atutemezese vagy ujratargyalasa), viszont a csaladi potlek adojovairaskent torteno kifizetesevel maximalisan egytertek.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 14:26:23

@Páneurópai Harci Kos:

"Azért nem lehet a vona-t nak 300 al mennie mert az adottságok nem teszik lehetővé.
nemcsak az infrastruktúra részben azért mert a pálya alkalmatlansága miatt lehetetlen (az összes sínt ki kéne cserélni, az összes töltést megerősíteni) szerinted ez mennyi pénz lenne?
(...)
Az autópálya meg olcsóbb és jobban megközelíthető :DD"

A magyar vasuti halozat modernizalasa 5K MdHUF. A hegyeshalmi resz kiepitese k.b. 2 MdEUR, pont annyi amennyi a 4es metrora kell.

Ugye, azt te se gondolod komolyan, hogy az autopalya olcsobb ? az esz mgall.

( Tudod, ha van rendes vasuti kozlekedes, amely utemes es suru, akkor az embernek nem kell tobb milliert autot venni, nem kell tobb tizezerert tankolni es biztositani, kisebb a kornyezeti terheles, a megujulo energia inkabb felhasznalhato, emelett sokkal demokratikusabb, mert tobb ember szamara hozzaferheto, stb.
Mast ne mondjak : en mint a kenyelmet szereto, varakozni ruhello ember NyEu-ban evekig elboldogultam penzfalo autok nelkul.)

az ember esze megall, mekkora hulyesegeket irsz. Hogy az autopalya olcsobb. pfff ....

Páneurópai Harci Kos 2009.06.15. 14:27:56


nem lessz ebből munka már látom:)
""nemcsak az infrastruktúra részben azért mert a pálya alkalmatlansága miatt lehetetlen (az összes sínt ki kéne cserélni, az összes töltést megerősíteni) szerinted ez mennyi pénz lenne?"

Nagyjabol 40-ed annyi mint ugyanannyi km autopalya epitese. "

Gazdaságtanból kinéz egy jókora bukta:)
Józsi bá amikor budapestre megy az 5 tonna almájával, elvánszorog a vonathoz bepakolja az almáit (legurul megütődik elvész stb) ha megtelik a vagon akkor elindul ha nem akkor vár, mig gazdaságos lesz "csak nem képzeli hogy egy kocsit elindítunk a maga kedvvért" mikor megérkezik akkor kipakolja a megmaradt árut majd elemegy a legközelebbi piacra.. vagy valahogy igy.
mennyivel könyebb egy autóuton végigrobogni?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 14:28:36

@Páneurópai Harci Kos:
"Észerűbb Magyarországon "vidéken" az autópályát alkalmazni a kötöttpályás közlekedéssel szemben, könyebben tudják megközelíteni a célállomást a közlekedés résztvevői. "

Mint peldaul Szarvas vagy Battonya, igaz ?

tommybravo 2009.06.15. 14:30:44

@abaka: Írtam, hajrá, várom a jó ötleteket. Családi pótlék adójóváírásként? Hajrá. Szlovákiában 2 v 3 gyerekig adnak családi pótlékot, aztán meg semmit. Miért is ne? Vagy vigyék le olyan szintre, amivel még tényleg a gyereket támogatod, nem a szülők otthoni naplopását. Hajráhajráhajrá!

Oldjuk meg a problémát, de ez az oldala a jobbiknak, amiben elég gyengék voltak: jó kérdéseket bárki fel tud vetni, amire emberek ezrei harapnak, de válaszokat adni sokkal nehezebb. És itt bukik nálam el a jobbik.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.15. 14:30:59

@mithrandir:
Félreértettem!
Cinikus vagyok, gyakran előfordul. Sajnos mart már meg elégszer az élet ahoz, hogy néha kicsit visszacsepegtessek. Bocs!

Egyébként ha már jogtiprás: Valahonnan rémlik egy rendkívül perverznek hangzó jogi fogalom, amit "Közösség elleni izgatás"-nak neveznek, és ami valahogy sohasem állja ki azt amiért létrehozták!

Nem a bújkálás a megoldás! Hiába a hamis iratok, a festék, az ember ugyanaz. Egy rendezvény kikerülhető, egy ösztönös gyűlölet nem.

(maszop nekem nem félelmetes, igazából tagjait tekintve ugyanaz, mint a fidesz, csak más eszmei irányokba kezdenek el vadul rinyálni, jah és jóval több lehetőségük volt elcseszni dolgokat, tehát többet lehet felhozni ellenük... bízom benne ugyanúgy elhal, mint a szadesz)

abaka 2009.06.15. 14:32:58

@Scaramella va alla guerra:

"Jo, akkor azt szeretnem kerdezni, hogy melyek azok a mar implementalt, hosszutavu befektetesek es strategiak, amelyek segitsegevel eselyunk lehet arra hogy a helyzet javul ?

vagy ez ilyen altalanos "sultgalamb-varas" es kincstari optimizmus kevereke ?
"

Erre benne volt a valasz a kommentemben. Ott azt irtam:

"En mondjuk nem hiszem, hogy elobb-utobb oda fogunk jutni, annyira meg nem rossza a helyezet. Teny viszont, hogy iranyt kell valtani."

Ezt nem ugy ertettem, hogy jo fele mennek a dolgok, hanom, hogy meg nem keso.

Egyebkent a 13. havi nyugdijak es koztisztviseloi juttatasok eltorlese, a vagyonado, a berterhek csokkentese illetve ezek kivaltasa a fogyasztast sujto terhekkel stb, nem rossz iranyba mutato lepesek.

De amit en legfontosabbnak tartok, az az ongondoskodasra neveles. Meg mindig az az uralkodo szemlelet, hogy az allamnak kotelessege gondoskodni az emberekrol. Pedig nem az, es ezt meg kene mar tanulni. Az allamnak az a dolga, hogy biztositsa a lehetoseget, hogy az emberek gondoskodhassanak magukrol. Mielott megkerdezi valaki, nem a Gyurcsany kormany nem tett eleget ennek a kotelezettsegnek, sot novelte az allamtol valo fuggoseget. A Bajnai kormany sem fog, ha masert nem, hat azert mert nem lesz ra ideje.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 14:35:35

@Páneurópai Harci Kos:

Jo.
Akkor azert kellenek autopalyak, hogy az ipari termekek A bol b be konnyebben eljussanak ?

Miert kell almat az orszag masik reszerol hozni ? Miert nem lehet ott eloallitani, ahol megeszik ?

Es hol van a dolog masik resze ? menyi plusz koltseget okoz nekem, hogy autot kell tartanom ?

osszeadom :
Auto : 4.3 MFt
Biztositas : 15 eHUF/ho
Ado : 43 eHUF/ev
Szerviz : min 40eFt/ev

es akkor meg egy lepest nem tettem az autoval.

a vasutat meg akkor hasznalod, amikor szukseged van ra.

Allitom, hogy a maganembernek szuksegtelen az autopalya, ha jo a vasuti kozlekedes. ( es ha igy van, akkor nem kell olyan draga es eros auto, az olcsobb is megteszi a varosban ). tehat : akkor ezek szerint az iparnak van ra szuksege. De akkor miert nem a TANYA-bol epitik az autopalyat / hat nem a mainstream kozgazdasagtan allitja, hogy a (pozitiv) externaliakat internalizalni kell ? Miert szortak el ra ugyaannyit, mint amennyi a vasutra kellett volna ? Es most az erre valo hivatkozassal nem csokkentik az adomat.

Pinainas 2009.06.15. 14:36:36

Az autópályának sok előnye van, pl. kevesebb az esélye hogy meglincselnek a cigányok a falvakban autózva, ha mégis bekövetkezne e kellemetlen esemény, akkor legalább gyorsabban célbaérnek a rohamosztagok és csendőrmilíciák rendet tenni :D

88wx335dsf 2009.06.15. 14:37:46

@tommybravo:

A Jobbik nagyon sok helyen irracionális de a csp adójóváírással mi is a gond?

abaka 2009.06.15. 14:38:52

@tommybravo:

"Oldjuk meg a problémát, de ez az oldala a jobbiknak, amiben elég gyengék voltak: jó kérdéseket bárki fel tud vetni, amire emberek ezrei harapnak, de válaszokat adni sokkal nehezebb. És itt bukik nálam el a jobbik."

Egy percig sem szerettem volna azt sugallni, hogy en barmilyen problema megoldasat varom a jobbiktol. Sot. Az egyetlen, amire jok lehetnek hogy felhivjak a figyelmet olyan tarsadalmi problemakra, mint pl a ciganykerdes, amirol az eddigi politika nem vett tudomast. Megoldast nem kinalnak semmire, az altalaban nem is a szelsoseges partok dolga. De az elso lepes egy problema megoldasa fele, hogy elismerjuk, hogy letezik a problema.

Páneurópai Harci Kos 2009.06.15. 14:39:00

"A magyar vasuti halozat modernizalasa 5K MdHUF. A hegyeshalmi resz kiepitese k.b. 2 MdEUR, pont annyi amennyi a 4es metrora kell.

Ugye, azt te se gondolod komolyan, hogy az autopalya olcsobb ? az esz mgall."

De komolyan gondolom, hogy az autópálya olcsóbb, mint a teljes vasuti hálózat modernizálása (gyakorlatilag a teljes hálózat lenullázását jelentené, ha 300 al akarsz zúzni:)
pálya megerősítés, néhány helyen új nyomvonal (már 120 nál is inog, ésugye nem lenne jó ha egy kanyarban az egész hóbelevanc kiszállna a pályáról) felsővezeték csere, hidátépítés, olyan vonatok és vagonok beszerzése ami képes azon a vonalon menni (mi lesz a régi kocsikkal?:) Állomás átépítés, különböző árurakodók építése - a TGV re sem kispest alsón lökdösik fel a gyesznót:)
Akkor ott van a környékbeli utak megcsinálása az áruforgalom miatt.
ez nem lego kisvasút basszameg:)

és akkor még nem is beszéltünk a környékbeli településekről akik ki vannak akadva hogy a török és egyéb kamionok rendre a falun zuznak át, ahelyett hogy az autópályán mennének.

"Tudod, ha van rendes vasuti kozlekedes, amely utemes es suru"
mivel kötött páya ezért nem rugalmas azt meg is kell közelíteni.
minden lakásba vonatot mi?:)

(jó, én meg éltem amerikában, és jártam a világ számos pontján) Földrajzi sajátosságoktól függ (főleg) az egész fránya közlekedés.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 14:39:24

@abaka:
"De amit en legfontosabbnak tartok, az az ongondoskodasra neveles. Meg mindig az az uralkodo szemlelet, hogy az allamnak kotelessege gondoskodni az emberekrol."

na, ebben maximalisan egyetertunk, sot azon tul is.

Eppen ezert szemetseg a vagyonado, mert pont az ongondoskodast teszi lehetove, a "szolidaritas" elve miatt ( valojaban az elkurast akarjak ezzel helyrehozni, ami nem az en bunom ).

2 ""En mondjuk nem hiszem, hogy elobb-utobb oda fogunk jutni, annyira meg nem rossza a helyezet. Teny viszont, hogy iranyt kell valtani."

Ezt nem ugy ertettem, hogy jo fele mennek a dolgok, hanom, hogy meg nem keso."

Ha most van egy terved, akkor az implementacio korulbeul 5-15 evedbe kerul.
tehat ha MOST allsz neki, 15 ev mulva latsz eredmenyt.
Most jelenleg senki nem akar semminek nekiallni. ergo : 15 ev mulva sem lesz semmi.
Tehat az ut a csodbe visz, mert 15 evunk mar nincs. Kesz, out of time.

88wx335dsf 2009.06.15. 14:42:28

@abaka:

Szerintem az adósság átütemezése sem akkora baromság. Ide a rozsdás bökőt, hogy Orbán is ehhez fog nyúlni 2012-ben. Egyszerűen képtelenek leszünk kitermelni a törlesztéshez szükséges pénzt. Három évünk van, hogy beinduljon a gazdaság - ebből két év a világválság közepén, egy olyan országban, ahol az elmúlt 20 évben teljesen leépítették az értékteremtő szektort. Képtelenség.

Maximum újabb adósságkiváltó hitelek de vajon kitől? Lesz olyan aki egy ilyen spirálhoz pénzügyileg asszisztál?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 14:43:40

@Páneurópai Harci Kos:
1. a penz nem indok, hat igen, a vasut palya es a kocsik penzbe kerulnek. ez mar csak igy van

2. "és akkor még nem is beszéltünk a környékbeli településekről akik ki vannak akadva hogy a török és egyéb kamionok rendre a falun zuznak át, ahelyett hogy az autópályán mennének."

Ez sem indok. van kombinalt szalitas is ( kamiont vasuton 0 pl Svajcban. A derek torokoket adminisztrativ szabalyokkal lehetne erre osztonzni.

3. "mivel kötött páya ezért nem rugalmas azt meg is kell közelíteni."

Hat bizony : arrafele van rendes varosi tomegkozlekedes. Tiszta es megfizetheto. na ja. Most mondjam azt hogy arrafele nem lopjak ki a helyi BKbol a penzt ?

4. "Földrajzi sajátosságoktól függ (főleg) az egész fránya közlekedés. "

Nem igaz.
Svajcban elegge mostohak a viszonyok, megis eleg jo a vasuti kozlekedes.

Es ujfent hangsulyozom : nekem ez az egesz sokkal kevesebbe kerulne : nem kellene evente tobb szazezret a semmire kifizetni.

tommybravo 2009.06.15. 14:45:58

@88wx335dsf: Félreértettél, éppenhogy támogatom. Miért ne?

Ha pusztán elvi síkon nézed, a családi pótlék azért van, hogy csóró kissrácra több pénz jusson a családnak. A mai rendszer egyik rákfenéje éppen az, hogy a "nagycsaládosok" (mint jelentősnek gondolt választói csoport) támogatása miatt feleslegesen sok pénzt adunk erre, vagyis nem csak a gyereket támogatjuk, hanem a szüleit is. Ezért kellene csökkenteni.

Persze, ha csökkentenénk, akkor meg előkerülnek a "nagycsaládosok" (Nagycsaládosok Szövetsége, ilyesmi), hogy miért vesznek el tőlük pénzt. Innentől politika.

Páneurópai Harci Kos 2009.06.15. 14:46:00

u.i. tegyük fel megépült a teljes Budapest Bécs hiper nyomvonal, vettünk rá, kisvonatot, van oda vissza közlekedő kocsi.
- kell szerezni tartalékot, mert mi van ha Pistabá elunva a sorompót, átzörög a szekérrel oszt csatt.
- meg kell oldani, hogy az összes hagyományos vonat áruja eljusson Bécsbe
és még számos probléma, ami nem 7K MdHuf de nagyságrendekkel több, a járulékos költségek miatt.
mennyivel egyszerűbb az autópálya, amire elvben bármelyik útról rá lehet csatlakozni, nincsenek kompatibilitási nehézségek:) (ha ésszerű a forgalomszabályozás)

abaka 2009.06.15. 14:48:49

@Scaramella va alla guerra: A vagyonado az valoban egy komplexebb kerdes. Egyreszt igazad van, mert pont a sikeresebbeket sujtja, ami nem igazan megy az ongondoskodas iranyaba. Masreszt viszont a te sikered csak (mondjuk oroszlan) reszben a te erdemed. A kemeny munkadon kivul azert benne vannak olyan, nem rajtad mulo dolgok is, mint pl, hogy tehetsegesnek szulettel vagy a szuleid tudtak tanittatni. Itt nem csak az egyetemi tanulmanyok fizetesere gondolok, hanem hogy pl olyan kozegben nottel fel, ami batoritja a tanulast (ismerek par tehetseges embert, aki egyszeruen olyan kozegben elt, ahol a tudas nem volt ertek ezert ok maguk sem vittek sokra). Meg meg ragozhatnam.

Ezen dolgok miatt gondolom ugy, hogy van valami letjogosultsaga annak, hogy a gazdagabbak valamivel tobb terhet viselnek. Mondjuk az egyensulyt meg nagyon nem sikerult megtalalni, mert ez a "2 millio dolgozo tart el masik 7.5 millio mebert is", nagyon nem tarthato fent sokaig.

tommybravo 2009.06.15. 14:49:27

@88wx335dsf: Ha valaki (pl. Orbán) azt mondaná, hogy Magyarország nem teljesíti a kötelezettségét és átütemezést kér, akkor (1) kinevetik, (2) konstatálják, hogy Mo. hatalmas kockázat, (3) sokkal magasabb kamaton tudjuk kibocsátani a kötvényeket, mint eddig, ezért (4) többet fogunk fizetni.

Inkább felejtsük el ezt a lehetőséget és tegyük messzire a rozsdás bökőt ;)

Tóth_Barbara 2009.06.15. 14:51:59

@abaka:

Ha belegondolsz abba, hogy a vagyonadóval a szocik most kizárólag azért ötletelnek, mert tönkretették a gazdaságot, egyben rászoktattak egy csomó embert az ingyenélésre, akkor az érvrendszer, amivel előálltál, szánalmas...

Mi is szól a Te vagyonadó koncepciód mellett, azon kívül, hogy fizessenek a gazdagok, mert KELL A PÉNZ???

Szól valami mellette?

Mária 2009.06.15. 14:55:23

@Tóth_Barbara:

bocs, ez én voltam, csak Barbara blogját csiszolgatom :)

Páneurópai Harci Kos 2009.06.15. 14:57:22

"@Páneurópai Harci Kos:
1. a penz nem indok, hat igen, a vasut palya es a kocsik penzbe kerulnek. ez mar csak igy van"

Dehogynem csak a pénz az indok, az egész élet arról szól, hogy mindenki a Mammon kegyeit keresi:)
a kocsik beszerzése is beletartozik a vasut modernizálásába mint kabáthoz a gomb.
nagyon erőteljes összeg


2. "és akkor még nem is beszéltünk a környékbeli településekről akik ki vannak akadva hogy a török és egyéb kamionok rendre a falun zuznak át, ahelyett hogy az autópályán mennének."

Ez sem indok. van kombinalt szalitas is kamiont vasuton 0 pl Svajcban.
Svájccal az a helyzet hogy az egész olyan mint egy nagy sajt, tele alagúttal, hegyekkel:)

"A derek torokoket adminisztrativ szabalyokkal lehetne erre osztonzni"
csak ugye magyarok is vannak a nemzetközi szállításban és mink nem szeretnénk, hogy holmi büntetővámokat kapjunk tőlük..
meg nemsokára EU tagság is fenyeget onnan.

4. "Földrajzi sajátosságoktól függ (főleg) az egész fránya közlekedés. "
Nem igaz.
Svajcban elegge mostohak a viszonyok, megis eleg jo a vasuti kozlekedes.

Svájc Déli részén jártam, hányinger kerülgetett a sok alagúttol - amelyet holmi hegyek gyomrába vágtak, ez nem földrajzi sajátosság?
U.i. Jelezném, hogy jártam Tibetben is vonattal, az érdekes volt- viszont minden tiszta, és enni lehetett volna a földről a végállomáson:)

A hazai autópályaépítéssel az a gond, hogy lenyúlós- ezt sajnos el kell ismernem
ahelyett hogy szakemberekkel csináltatnák - olyan utat ami nyugatabbra van (valami hazai szakbarbárok végzik, de ugy hogy azt lehessen javítani, toldozni foltozni:(
Ismétlem: ezt sajnos el kell ismernem.

u.i. a jelenlegi rendszerrel én sem vagyok 100% ig megelégedve

88wx335dsf 2009.06.15. 14:57:56

@tommybravo: Ok bár én másképp látom. Jó lenne kipróbálni, hogy mi változna, ha a csp leírható volna az adóból.

Ugyanis most (ahogy Vona is mondta), a csp a mélyszegény, túlnyomórészt cigány családok elsődleges bevételi forrása.

Negatív hatása a társadalomra többrétű:

1. Havi stabil fix bevétel, ami 3-4 gyerek mellett nem kis pénz (asszem 17k/gyerek 3 gyerek felett).

2. A többi segély (önkormányzati, munkanélküli, iskolábajárási stb.) mellett még inkább megfontolandó, hogy elmenjél dolgozni.

3. Szabadidődben elmehetsz fekete munkát végezni, amivel kárt okozol annak a szektornak ahol a bejelentett munkásokat ellehetetleníti az ilyen feketemunka.

4. Lassan "leépülsz", alkalmatlanná válsz a további, társadalmilag hasznos életvitelre.

5. Hatalmas adósságokat halmozol fel (közüzem, tb., stb.) mivel egyszerűen nem fizetsz. Ezt a fizetőkre terítik szét a cégek (lsd "védett fogyasztó")

6. Semmi de semmi nem változik a helyzetedben sőt továbbörökíted ezt a fajta életvitelt.

tommybravo 2009.06.15. 14:58:57

@Tóth_Barbara: Valami irdatlan méretű házban lakhatsz, ha több adót fogsz fizetni jövőre, mint idén. Vagy annyit keresel, hogy végképp nem tud a szívem megszakadni érted.

Csak hogy érthető legyen: 63 millió forintos lakás után 50 millióig 0,35%, aztán a felette lévő rész, vagyis 13 millió forint után pedig 0,5 százalékot, így összességében 175 ezer + 65 ezer = 240 ezer forintot kell leperkálni (index számításai). Na most, ha ketten laktok benne, akkor fejenként 10e HUF havonta, az szja-csökkentés miatt pedig 5-10 ezer forinttal fogtok több nettót kapni. Nem nullszaldó, de sajnálni nem foglak.

tommybravo 2009.06.15. 15:01:36

@88wx335dsf: Elbeszélünk egymás mellett, de ebben a kérdésben egyetértünk. Én azt mondom, elfogadható opció az is, hogy adójóváírás legyen és az is, hogy csökkentsék az összegét. A mostani helyzetnek tényleg az a következménye, amit te írtál és kétségtelenül káros.

abaka 2009.06.15. 15:03:14

@88wx335dsf: "Szerintem az adósság átütemezése sem akkora baromság."

Adossag-atutemezes = allamcsod

Ezt sokan felreertik. A piac nem ugy kezeli az atutemezest, hogy ok egy picit kesobb kapom meg a penzem, hat akkor mi van.

Ennel rosszab kimenetel nem tortenhet. Par kovetkezmeny:
1 euro = 600-800 Ft, csak emiatt csodbe menne kb 4 magyar haztartasbol 1 (hitelek+ import cegek elbocsajtasai).

A magyar allampapirok hatalmas hozamok mellett kereskednenek, ami egyreszt azt jelenti, hogy nem tudunk kulso forrasokhoz jutni. Masreszt, mivel a nyugdijmegtakaritasok nagy resze allmapapirban van, mindenki elveszitene a megtakaritasa 50-70%-at, (inkabb -80% ha hozzaadod az itthoni tozsde zuhanasat).

Ez lenne azon a napon, amikor csodbe megyunk. Utana: csak belso eroforrasokra tamaszkodhatnank, mert kutya nem adna nekunk hitelt. Emiatt teljesen elveszitenenk a versenykepessegunket a regioval szemben. Tovabba a szellemi toke kulfoldre vandorolna, mert csak ott fizetnek meg kellokeppen.

Na ez neheany a sulyosabbb kovetkezmenyekbol. Szintem mar ebbol is latszik, hogy egy atutemezes kb 30-50 evre visszavetne az orszagot.

88wx335dsf 2009.06.15. 15:03:54

@tommybravo:

Jó de mi van akkor, ha _tényleg_ nem tudunk törleszteni? Vess egy pillantást erre:

www.akk.hu/ktgvetesadossag.ivy

Akkor mit mondunk? Kinevetnek, befagyasztják, felsrófolják, nem adnak, dádá, érthető, rendben. De azután? Visszakapják a pénzüket? Nem kapják.


Vona erről beszélt és nem alaptalanul...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 15:05:01

@abaka:
Amit irtal, az valoban ugy van, azzal egyet lehet erteni.

Azonban annak, hogy ezt nem tudom elfogadni ( es minden modon elszabotalom ) foleg bizalmi okai vannak.
Ha bajba kerulok, akkor csak magamra szamithatok ( utalok kuncsorogni masoknal segitsegert, mindent megteszek, hogy ne szoruljak ra masokra ). Ha viszont elveszik a penzemet, mi a garancia, hogy a bajban masra is tamaszkodhatok ?
Mi a garancia arra, hogy kapom az allami nyugdijat majd ? Szerintem pont az ellentettje igaz : arra van jelenleg garancia, hogy SEMMI nyugdijat nem kapok, mert a nyugdijalapok addigra ketszer osszeomlanak ( vagy nincs befizetojuk, vagy az ismetlodo tozsdekrachok elviszik a vagyonukat ).

Nagyon brutalisan es sarkitva arrol van helyzet hogy valasztanom kell : a jovoben en ( es utodaim ) ehezzenek, fagyoskodjanak, szenvedjenek, vagy inkabb masok.
En arra szavazok, hogy inkabb masok. Ez onzo dolog, de utalom a stresszt, fajdalmat ehseget, hideget es felelmet. Ez van. Ezeket MINDENARON el akarom kerulni.

Ha vegiggondolod, akkor minden azellen hat, hogy a bizalmi elv helyrealljon. Tulnepesedes, eroforrashiany, kornyezetszennyezes, stb. Sajnos a magam boret akarom menteni, mas nem erdekel ( mint ahogy mast sem erdeklem en ).

abaka 2009.06.15. 15:09:39

@Tóth_Barbara: Habar tommybravo lenyegeben meg is valaszolta azert en is reagalnak. Mellette foleg az szol, hogy az AFA novelessel egyutt megteremti az SZJA csokkentes feltetelet. Ebben az a jo, hogy a fogyasztast adoztatja nem pedig a jovedelmet.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 15:10:20

@Páneurópai Harci Kos:

A vagyonfenntartas sokba kerul. Az autopalyat is fenn kell tartani. Szerintem fajlagosan tobbe kerul, de errol sem csinaltak a kedves szoclibaink osszehasonlitast, kulonben most azzal dobaloznanak.

"csak ugye magyarok is vannak a nemzetközi szállításban és mink nem szeretnénk, hogy holmi büntetővámokat kapjunk tőlük..
meg nemsokára EU tagság is fenyeget onnan."

Az EU szerintem ezt kulon tamogatna ( marmint a vasutat ).
Jo hogy mondod : ARRA konnyebben lehetne unios penzt szerezni.
Egyebkent meg ha a torokok szivoznanak akkor fel lehet oket az EUnal jelenteni. ( a mi szivozasunk kornyezetvedelmi okokkal indokolhatoak ).

nem kell mindentol beszarni : ki kell mondani : ezek a mi erdekeink, es meg kell oket vedeni. ennyi.

88wx335dsf 2009.06.15. 15:12:59

@tommybravo:

Kifelejtetted az 5% ÁFA emelést, ami végig fog gurulni mindenen és olyan árnövelő hatással fog bírni, hogy az bőven elviszi az szja változtatás pozitívumát a 160k bruttó alatti kategóriában.

abaka 2009.06.15. 15:16:18

@Scaramella va alla guerra:

Nos igen, ez a bizalmi kerdes egy komoly problema. En foleg emiatt varom mar a 2010-es valasztasokat (jo lenne az elorehozott valasztas, de az ugysem lesz). Ma mar a szocialista kormany hozhatna a legjobb intezkedeseket, a bizalom hianyaban ugysem tudnanak mar semmit erdemben keresztulvinni.

88wx335dsf 2009.06.15. 15:16:48

@abaka:

Ugyanarról beszélünk.

Én csak azt kérdem, hogy mi a különbség az előre bejelentett és a magától bekövetkező csőd között?

Mert szerintem semmi. Ez a gazdaság nem fog minket kihúzni a szarból, ez már most látható. Tehát marad a hitelből történő hiteltörlesztés, addig amíg ezt valaki finanszírozza. Nyilván az IMF se hülye és eljöhet az a pont amikor azt mondják, hogy több hitel nincs.

tommybravo 2009.06.15. 15:17:58

@88wx335dsf: A 160 bruttó 107e nettót jelent ma. Ha mindent elköltesz, akkor ez 89e nettó és 18e áfát jelent. Áfaemelés után ugyanezért a kosárért 112ezer ft-ot fogsz fizetni, ami 5e emelést jelent. Vesd össze a kb 10 ft szja-csökkenéssel. És ne akard nekem bemesélni, hogy egy 160 ezres fizetéssel olyan lakásban laksz, ami után vagyonadót fogsz fizetni.

tommybravo 2009.06.15. 15:20:23

@abaka: Szerintem meg a szocik éppenhogy most hozhatnának értelmes döntéseket, amiket kutya sem támogat. Hogy miért? Hát kit tudnak még elveszteni a támogatóik közül?! Egyszerűen gyávák, vagy még mindig reménykednek, hogy nyerhetnek. Mindkét esetben megérdemlik a sorsukat.

abaka 2009.06.15. 15:28:12

@88wx335dsf:

Hat szerintem a kettonk nezete kozott az az erdemi kulonbseg, hogy maskent latjuk a csod valoszinuseget. Te ugy kezeled, mint ami elkerulhetetlenul be fog kovetkezni, mig en ugy latom, hogy ennek az eselye igen minimalis.

Megertem, hogy otthonrol nezve a helyzet eleg remenytelen, de ugy gondolom, hogy nekem a tavolsag ebben az esetben segit inkabb egy kicsit tisztan latni.

A magyar allamadossag nagyjabol a GDP 70%. Ez igen magas, viszont alacsonyabb, mint peldaul Belgium, Gorogorszag, USA vagy UK. Ami a nagy problemat okozta a kozelmultban az a kulfoldi valutaban valo eladosodas. Mivel az adossagunk kb 65-70%-a van kulfoldi valutaban, 10% forintgyengules nagyjabol 7% adossagemelkedeshez vezet. Mint ahogy irtad, az IMF sem hulye, nem dobalna euromilliardokat egy sullyedo hajo utan. Ok is tudjak, hogy ha kihuzza az orszag az eurocsatlakozasig, tovabba stabilizalodik a gazdasagi helyzet, akkor Magyarorszag pozicioi nagyban erosodni fognak. Tehat az allamcsod kozel sem biztos, es mi nagyon sokat tudunk tenni azert, hogy ne tortenjen meg.

88wx335dsf 2009.06.15. 15:48:48

@tommybravo:

Akkor számoljunk.

2009-ben 160k bruttódból kézhezkapsz 107k nettót. A jelenlegi, 20%-os ÁFA mellett ebből el tudsz költeni 89k forintot. Ekkor az államnak 18k ÁFÁ-t fizetsz.

89k*1.2=107k

Ugyanezt a 89k-t költöd el 2010-ben is, nem változtatsz az életviteleden. 2010-ben viszont 25% az ÁFA.

89k*1.25=111k

A 2010-es adózás szerint 160k bruttóból megkapsz 113k nettót.

Tehát 2000 forinttal marad több a zsebedben ha 160k bruttót keresel. Ez szerintem nevetséges. 160k br alatt pedig szinte nem is jelentkezik az szja mérséklés.

Természetesen az ÁFA emelés kumulatív hatását nem vettem figyelembe.

Lakás: Meglepődnél, hogy milyen sok olyan ember van, aki keveset keres, de nagy értékű ingatlanban lakik, zömében öröklés vagy hitelből való vásárlás miatt. 30 millió nem olyan nagy pénz Budapesten és egy ilyen lakás után gyakorlatilag egy 13. havi fizetés lesz az éves adó.

FeketePont 2009.06.15. 15:53:14

Viktor azt mondta, hogy nem érti miért kell 3.6%-os államháztartási hiányt tartani. Szerinte lehetne az 7 vagy 8 százalék is.

A Fidesz is szívesen el kezdene osztogatni. :(

A Jobbik hülyeségeket beszél.

Az MSZP és az SZDSZ pedig szereti megtömni a saját zsebét közpénzekkel.

Csoda, hogy kétségbe vagyok esve a szavazófülkében. :(

tommybravo 2009.06.15. 15:57:11

A számításaid helyesek, 2000 forinttal több marad emberünk zsebében. Az ingatlanadót akkor sem veszi be a gyomrom ebben az esetben: 100-110 nettóval nem kapsz akkora hitelt hogy 30milliós ingatlanban lakjál. Másrészt az örökölt lakást el lehet adni vagy ki lehet adni, nem kötelező megtartani.

88wx335dsf 2009.06.15. 16:09:26

@tommybravo:

A lakáshitelezésnek csak egyik paramétere a havi nettó. Legalább ilyen súllyal esik latba, az önerő és hitelzálog illetve a futamidő.

Ma már nem, de régebben gond nélkül fel lehetett venni hosszú futamidős, rokoni házra terhelt lakáshitelt és nem is kevesen vettek fel ilyet. Tipikusan vidéki szülők - újépítésű lakás a fiataloknak Pesten típusú jelenség.

A másik, megint saját ismeretségből. II. ker, fenn a hegyen, családi ház, kb. 800 nm-es telken, mindez több generáción keresztül örökölve. Két szülő, mindkettő közalkalmazott, pár évre a nyugdíjtól. Az ingatlan értékéről annyit, hogy a mellettük lévő kisebb ingatlan ment el 150 millióért - 2 év folyamatos hirdetés után.

Bajnai és az MSZP szerint mind a két csapat hülye volt, most majd jól mennek a levesbe. Végülis nem kár értük, rohadt burzsujok.

tommybravo 2009.06.15. 16:17:03

@88wx335dsf: Nem fogjuk meggyőzni egymást, de ez a világ rendje, vélemények sokfélesége...

Vidéki szülők, akik 30 milliós lakást vesznek a gyermeknek? Nekem ez kicsit sci-fi: 30 millióért igenjó helyen lehetett 70 nm-es lakásokat (új építésűt) kapni. Még 50% önerő mellett is, ez legalább 70-80e törlesztő volt havonta (chf, 20év). Nem tudok együttérezni: ha apucianyuci fizette a törlesztőt, hát fizesse a hitelt is. Vagy el lehet adni.

II. kerületi örökség? Na, azt lehet csak igazán eladni. Értem én, hogy családi örökség ésatöbbi, de az ellenértéknek csak a kamataiból elélnek életük végéig. Ha kiadják, akkor meg a bérleti díjból bérelhetnek egy 3x akkora újépítésűt.

Nem burzsujok, de semmiképp sem racionálisak.

tommybravo 2009.06.15. 16:17:41

"fizette a törlesztőt, hát fizesse a hitelt is" helyett fizesse az adót is

88wx335dsf 2009.06.15. 16:33:36

@tommybravo:

Hát tényleg nem fogjuk tudni meggyőzni egymást.

Azért pár dolgot javaslok megfontolásra:

1. A mai érték fog számítani adóalapként, nem az amiért anno vették. Ezelőtt pl. 10 évvel 6 millióért lehetett 55 nm lakást venni a Régi-Óbudán, ma ez kb. 16-18 millió Ft, de ha újépítésű akkor 20.
A te példád a jelenkori hitelfeltételekre vonatkozik.

2. Minél drágább az ingatlan, annál nehezebb eladni az értékén, azért írtam pl. azt a 2 éves szomszéd ügyet is. Az ilyen családok felkészülhetnek arra, hogy évekig hirdethetik az ingatlant, miközben fizetni kényszerülnek az óriási vagyonadót. Vagy eladhatják áron alul, jókora buktával.
Ez azért egy kicsit olyan padláslesöprős-kuláklistás szagú, már ne is haragudj. Igazi win-win szituáció, ha cinikus akarok lenni.

3. Az ellenérték megint érdekes. Ha eladod a nagy értékű ingatlanodat és nem veszel belőle újabb ingatlant akkor szja köteles a pénz, úgy tudom. Hatalmas összeget vesz el tőled az állam, majd a maradék pénzt a bankba téve fizeted a kamatadót is. Ebből éldegélhetsz aztán, abban a tudatban, hogy az állam rákényszerített arra, hogy eladd azt az ingatlant, amit már kifizetett valaki (a nagyszüleid/szüleid/te), a befolyt pénzből lecsíp vagy 35%-ot és többi lehet a tiéd.

Egyáltalán nem rablás...

88wx335dsf 2009.06.15. 16:40:41

@88wx335dsf:

3. kiegészítés

Bocsánat, csak 25% forrásadót kell fizetni nem 35%-ot.

tommybravo 2009.06.15. 16:46:55

@88wx335dsf:
1. 30 millió alatt nem fizetsz vagyonadót. A példám kb az 1 évvel ezelőtti hitelfeltételekre vonatkozott (kb akkor akartam lakást venni, ezért voltak régi számításaim).
2. Van ilyen, itt lenne talán értelme módosítani a törvényen. Pl. kiterjeszteni midenkire az adófelfüggesztés lehetőségét, amikor nem kell megfizetned az adót csak ráterhelik a lakásra és értékesítéskor kell megfizetned.
3. Ha legalább 5 évig megtartasz egy ingatlan, akkor adómentes a rajta elért nyereséged, független attól, hogy mire költöd a bevételt.

88wx335dsf 2009.06.15. 17:05:34

@tommybravo:

1. Én arról beszélek, hogy anno, mondjuk 10 éve vettél egy lakást hitelre, amiről most megállapítják, hogy 30 millió Ft értékű, tehát adózz. A 6 milliós lakás csak példa volt arra, hogy miként változtak az árak pl. Óbudán.

3. Bár így lenne:

www.hitelszerviz.hu/kerdes

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 17:20:19

@tommybravo: "Másrészt az örökölt lakást el lehet adni vagy ki lehet adni, nem kötelező megtartani. "

Bravo.
Most, ebben a helyzetben eppenhogy VENNI kell. Eladni akkor kell, ha konjunktura van.

masreszt meg : miert akarod, hogy azknak, akik nem a "mi kutyank kolykei" meg veletlenul se legyen egy ertekes vagyontargyuk ? Arra csak azoknak van joguk, akik meglopjak magukat a kozosbol ?

En ugy latom, hogy a kommunistak az ingatlanadoval akarjak a kozneptol elszedni az utolso vagyonukat.
Nem veletlen, hogy valamelyik kommer varosatya ingatlanirodat nyitott. Ugye, lehet ( magasra ) ertekbecsulni es ( alacsonyan ) megvenni a delikvens ingatlanjat.
Hogy ez igy osszefrehetetlen es erkolcstelen, abban nincs ujdonsag, kommancseknal ez a norma.
az ember meg pereskedjen, idegeskedjen, hogy ezek a gazemberek annyi lopkodas utan ne pont az o vagyonat lopjak el ingatlanado es kenyszerertekesites formajaban.

off
Tudjatok hogy vegezte Hugh de Spenser ?
Nos, en ezt a sorsot szannam ugy 15-20 mszp-snek, akiket a fofeleloseg terhel.
on.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.06.15. 17:25:24

@88wx335dsf:
Egyetertek, a 3. pont kivetelevel.
Ha jol tudom, 5 ev utan nem kell az ingatlanertekesites utan adozni.
Viszont az is igaz, hogy ilyenkor, valsagban eppenhogy venni kell. Mestersegesen megnehezitik az emberek eletet, a marhasagaikkal.

Ja igen : ugye, ha hitel van a lakason, azt nem szamitjak bele. Mert szerintuk az nem a "vagyon" resze. Gratulalok.

Komolyan : alig varom, hogy jojjon mar a Fidesz, es eltorolje azt a sok marhasagot ( elen az ingatlanadoval ) amit EZEK hoztak.

tommybravo 2009.06.15. 17:26:13

@88wx335dsf: 1. ha valakinek a lakása így felértékelődik, az sokat nyer rajta, még adó után is.
3. Ez a két évvel ezelőtti szabály, azóta módosították. "A megszerzést követő második évtől a jövedelem 90%,harmadik évtől 60%,negyedik évtől 30%,ötödik évtől 0% után kell az adót megfizetni. Vagyis a szerzést követő ötödik évtől az ingatlanok adómentesen értékesíthetők."
laknikell.blogter.hu/237223/valtozott_az_ingatlan_ertekesitesbol_szarmazo_jovedelem_adozasa

88wx335dsf 2009.06.15. 17:45:48

@tommybravo:

Ok, a 3. pont most már világos.

Tito Puente 2009.06.16. 16:40:04

Én is írtam egy hasonló témájú bejegyzést.

magyarasztal.blog.hu/2009/06/11/udv_a_harmadik_eronek

Teljes mértékben egyetértek veled Pilu!
süti beállítások módosítása