HTML

A Fitch Ratings csütörtöki lépése után a magyar államadós-osztályzatokat mindhárom nagy hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - a befektetésre ajánlott "BBB/Baa" osztályzati sáv alsó szélén tartja nyilván, egyaránt negatív kilátással. Ha bármelyikük innen tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország átkerülne a már nem befektetési ajánlású, spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - osztályzati sávba. – Stop, 2010. december 23.
 
Nos, a magyar államadósság besorolása egy hajszálnyira lebeg a gagyi kategória felett, és erre a januári hírek még ráttetek egy lapáttal. Ennek, illetve a legutóbbi leminősítésnek legfőbb oka, hogy - a jelenlegi gazdaságpolitika mellett - a piacok sem rövid-, sem középtávon sem látják biztosítottnak az állam finanszírozását.
 
„A hitelminősítő szerint (Fitch) leminősítéshez vezethet, ha a kormány nem tesz olyan hiteles középtávú költségvetési konszolidációs intézkedéseket, amelyek fenntartható pályára állítják vissza a közfinanszírozást.”
 
A kormány által az év elejére ígért reformcsomag tartalma tehát alapvetően határozza meg a hitelminősítők következő lépését. Amennyiben Vektorunk egyáltalán nem áll elő reformcsomaggal, vagy ha „nesze semmi, fogd meg jól” programmal rukkol elő, akkor azonnal a „Kamcsatka-1” kategóriában találjuk magunkat. Persze, egyetértek a „kapják be a hitelminősítők” véleményekkel, de sajnos a magánember morális ítélete nem sokban befolyásolja a pénzpiacok mechanizmusait. Ha sejtéseim nem csalnak, ugyanis az intézményi befektetők szabály(zat)ok és „buta algoritmusok” alapján működnek.
 
IF államadósság besorolás = gagyi THEN vásárlás stop.
 
A kockázat(i besorolás) és a portfólió súlyozása - érthető okokból- szorosan összefüggnek, azaz bizonyos besorolás alatt egyszerűen nem veszi/veheti meg az adott papírt, vagy csak meghatározott súllyal szerepeltetheti portfóliójában azt. Asszem’ nagy fantázia nem kell hozzá, hogy elképzeljük mit jelent ez számunkra. Ha a "beígért" leminősítés megtörténik, térdre borulhatunk a hazazavart IMF előtt, a forintunk meg szépen megnézi a 260-as svájci frankot és 330-as eurót. Ettől lakáshitelek tízezrei dőlnek be percek alatt, aminek már a bankok sem fognak örülni, hiszen ennyi ingatlant képtelenek lesznek értékesíteni. Továbbá hab a tortára, hogy egy ekkora „eladói nyomás” páros lábbal rúgja majd mellbe az egyébként is szakadék szélén tántorgó ingatlanpiacunkat. Végünk lesz, mint a botnak, és ez egyáltalán nem túlzás.
 
Hölgyek, Urak! Tényleg tessenek imádkozni, hogy Matolcsy uramat megszállja az ihlet februárig, mert ennyire közel még soha nem voltunk az összeomláshoz. Ha most elkúrják, az a grande finale lesz.
 
 
u.i: De jó lenne, ha megcáfolna valaki! 
 

 

Címkék: politika gazdaság magyarország

489 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr102577133

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ezért nem lesz nyugdíjam?! 2011.01.12. 11:07:09

„Olyan társadalmakban, amelyekben fokozatosan romlik az eltartók és eltartottak aránya, semmilyen nyugdíjrendszer nem tartható fenn.” (Mellár Tamás)   -Úristen, nekem nem lesz nyugdíjam!- csapott a homlokára Hunor, majd lefordu...

Trackback: Mikor kezd már esni a Fidesz népszerűsége? 2011.01.12. 11:03:23

Érdekes infókra akadtam a napokban, amelyek segíthetnek kirakni a nagy puzzle-t, ami talán magyarázatot adhat! Egyfelől itt van ez a HVG-ben megjelent írás. A cikk kutatásokra hivatkozva leírja, hogy bár a hazai és nemzetközi sajtó hangos a Fides...

Trackback: IMF-tárgyalások: most cirkusz, később talán kenyér 2011.01.12. 08:33:44

Nem az a kérdés, hogy kemény csávók vagyunk-e a Valutaalappal szemben, hanem hogy mikor és hogyan teljesítjük a követeléseit.Mert ugye keménykedni, azt lehet. A tárgyalások megszakítása bizonyára népszerű lesz a választók nagy része számára: olyan tökö...

Trackback: Nincs kockázat 2011.01.12. 08:32:17

Hogy mikortól válik jelentőssé az ellenforradalmi nyomás a forradalmi kormányra, nem tudni. A Centrális Erőtér Izzó Magva – mellékállásban Fényherceg – szerint egy évük van. Nyilván a választói népszerűség és a nemzetközi szervezetek türelm...

Trackback: Jóslat: Magyar állami fizetésképtelenség UPDATE 2011.01.11. 23:40:37

Lobster írta:  6. Dél-Amerikában arra is rájöttek ám, hogy viszonylag fájdalommentes nem fizetni az államadósságot, amennyiben az nem a lakosság kezében van. Vagyis esetünkben nem manyupok az államkötvény-tulajok 7. Államcsőd, mert a manyupo...

Trackback: Közeleg az igazság napja 2011.01.11. 22:45:53

Nincs sok vesztegetni való időnk. Portugália kimentése után meg kell nyugtatnunk majd a fél világot, hogy Magyarország már tényleg talpon tud maradni. Sok múlik Orbán és Matolcsy februárra ígért reformjain. (Kép: Wiki) Pénzügyi vihar készülődik Por...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.01.12. 11:27:12

@orient: Igen, egyetértek. Én a posztra reagáltam, mely tavaszra világvégét vizionál, ha nincs átfogó izé. Szerintem nem lesz egyik se. De ezt csak úgy mondom.

gnme 2011.01.12. 11:30:36

jövőre meg azután hogy lesz?

.. pár ratkó gyerek nyugdíjba vonul

időközben a munkahelyek valahogy nem teremtődnek

egyre több a bazseváló (lesznek még itt csodálkozások)

bebe tv 2011.01.12. 11:37:46

@mergo: Kár, hogy megelőztél a kommentároddal.
Valamivel azért ki szeretném egészíteni. Gondolom neked is feltűnt, hogy van egy a kincstári pénzekből élő réteg, aki állandóan európai bérekért kiált, miközben a nettó( a kincstári bevételeket adó, adójuk által pénzt termelő réteg ) befizetők jövedelmi viszonyaira magasan tesznek. Egy ilyen tanult rétegtől elvárható lenne, hogy tisztában legyenek azzal, ők is csak abból részesülhetnek amennyi adó be lett fizetve. Amennyiben az elvárásaikat egy bármilyen színezetű kormány igyekszik teljesíteni, az csak egyféle módon lehetséges. A javakat és adóbevételeket produkáló termelő réteg erőteljesebb megadóztatásával, ami azok nagyobb arányú jövedelem csökkenéséhez vezetne, mások növekvő bére következtében.
Hát ennyit a diplomás réteg gondolkodásmódjáról.

2011.01.12. 11:38:33

@Tibike15:
1. a visszavett vagyont alapból nem forgatni, hanem felélni akarják, hiszen kinyilvánított szándék, hogy az állampapír bezúzásra, a más értékpapírok értékesítésre kerülnek, és a folyó nyugdíj, és egyéb kiadásokra kerülnek kiutalásra.
2. A folyó fizetési mérleg egyszeri bevételeknek köszönhetően javul, a fundamentumok ugyanazok, semmilyen strukturális változtatás nem töürtént
3. az adósághegyek is csak egyszeri bevételnek köszönhetően csökkenhetnek, köze nincs a tervezett szufficites költségvetéshez.
4. semmiféle szigorú költségvetési politikát nem látok, éppen úgy megy az osztogatás, mint korábban, sportcsarnok, miegyebek. Mert az kell (Kósának, hogy letehesse az örökkévalóságnak a kivagyiság névjegyét)

Úgyhogy az illúziókat el lehet felejteni.
Mint a régi vicc is mondta:
- tavaly a szakadék szélén álltunk, de idén teszünk egy lépést előre!

Bicikliző medve 2011.01.12. 11:39:44

@This_is_Sparta: Ez mind szep es jo, de gondolj bele, hogy mi lenne, ha megvonnak a segelyt. Pusztulna a fergese, de elobb meg kirabolnanak ,megvernenek, megereoszakolnanak, es csak ezutan buntetnek meg oket. Hianyzik ez nekunk?

Dr Smit Plagius 2011.01.12. 11:43:10

állambácsinak szabályoznia kellene a hazai piacot, nem lenyúlni a szolgáltatók - szerintem is pofátlan - hasznát!

állambácsinak meg kellene teremtenie a működési feltételeket a mezőgazdaságban, könnyűiparban!

termelés nélkül mindíg kizsákmányoltak leszünk.

vki példálózott szlovákiával -> szlovákiában fizetős az eü és a felsőoktatás <- 300.- ftos népszavazás! köszönjük viktor

fakopács 2011.01.12. 11:44:57

@gorcsev54: Ezt magyarázom a hülyéjének, aki nem fogja fel hogy a multi nem a pénztárblokk tekercseket tünteti el. Azt az APEH pillanatok alatt kiszúrja.

Kivlov 2011.01.12. 11:47:42

@ċsirke72:
pedig nincs más lehetőség.
semmi szükség a megélhetési gyerekgyártás finanszírozására...

fakopács 2011.01.12. 11:48:16

@Bummer: "Egyébként Kínában, Szaúd-Arábiában is van pénz, és hajlandók is állampapírt venni. "
- Na ezeknek tesz be a leminősítés. Nem mellesleg Szaud-Arábia adóssága 200 milliárd dollár körül van. Ők csak akkor vesznek magyart ha annak kamata - a leminősítés miatt - jóval magasabb mint az ő adósságuké.

2011.01.12. 11:49:21

@gattamorte: Valamennyire itt is fizetőssé kellene váljon. IGEN, bevállalom, én IGENT szavaztam arra, LEGYEN küórházi napidíj, és LEGYEN vizitdíj, és ma is ezt szavaznám, mert azonnal lehetett levegőt venni pl. a körzeti orvosnál, mert nem voltak ott azok, akik csak éppen trécselni ugrottak be. Bizonyos eseteket kivéve igenis fizetőssé tenném az egész egészségügyet, s akár meg is szüntetném a kötelező egészségbiztosítást. Köthető most is, amikor nincsenek nagy tömegek erre a szolgáltatásra, teljes körű egészségbiztosítások, megfizethető áron, még átlagbérből is. S minél nagyobb lenne a kockázatközösség, annál jobban mennének le az árak, illetve lehetne súlyozni, ki mennyit fizessen. És az államnak csak az inaktívaknál kellene belépni (nyugdíjas, gyerek) az alapellátás finanszírozásával, de ha valaki külön szobát, bármilyen egyedi elbírálást akarna: fizessen.

fakopács 2011.01.12. 11:55:56

@Add_tovább: Pontosan. Ráadásul a TB költségek meredeken leestek, mert a kórházak és orvosok sokkal kevésbé tudtak csalni. Ez egyszerűen pénzügyi tény. Nem volt ám az hogy beírták hogy Mari nénin 15 vizsgálatot elvégeztek ha Mari néni benn sem volt.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.01.12. 11:58:27

Milyen februári reformokról van szó?
Amit 2010. májusában már teríteni kellett volna?
Nem lesz itt semmilyen reform. A kormány láthatóan nem mer hozzányúlni a kiadások csökkentéséhez, sőt, emeli a nyugdíjakat, nőket elengedi 40 év szolg.idővel, stb.

fakopács 2011.01.12. 11:59:37

@Suna bácsi: És mennyi volt 2002-ben egy liter benzin? 230 forint? Ma 360. Mennyi volt egy kiló kenyér?

bebe tv 2011.01.12. 11:59:50

@orient: Már több esetben kifejtettem, hogy a CBA nem jó példa.
A Tesco, Auchan és társaik rengeteg pénzt fektettek be a lánc felépítésébe. Mellesleg az általuk forgalmazott termékek beszerzését is saját pénzükből finanszírozzák. Magyarán övék a rizikó is, ha a termékek a nyakukon maradnak.
CBA:
Franchise rendszerben működik. A láncot kiötlők csak a beszerzéseket koordinálják. Az üzleteket a rendszerbe belépők finanszírozták, ugyan úgy mint a központtól rendelt termékeket is, miközben a CBA managment tekintélyes jutalékot azaz felárat kaszál a beszerzés ellenértékeként.
Ez a beszerzési jutalék a külföldi multiknál elesik, mert mindent ők intéznek.
A felhozott példák alapján jól követhető, hogy a CBA-t kitaláló egyének mások pénzét felhasználva keresnek nem is keveset.
Gyakorlatilag kísértetiesen hasonló módon lettek milliárdosok egyes építési vállalkozók, amikor a lakásokat vásárolni szándékozók pénzéből építették fel a házakat, majdnem 100% haszonnal azoknak eladva. Ingyen használták a vevők pénzét, nagy haszonkulccsal megfejelve.

orient 2011.01.12. 12:00:16

@Add_tovább: Ezzel sokan így vannak. De ugyanígy meg kéne vágni a többi segélyt is, azoktól akik munkaképesek lennének egyébként.

moncayo 2011.01.12. 12:02:01

@Szvidrigajlov: majd ha jön a világcsőd és sehol sem lesz víz, csak a magyar gémeskutakban (mert áram -import- ugye már nem lesz a vizhálózatot működtetni), Te úgy gondolod, hogy a magyar hadsereg mind a 15 ezer fője (ebből 10 ezer az agg főtiszt) fogja megvédeni a vízvagyont? Vagy beállsz önkéntesnek?

moncayo 2011.01.12. 12:03:09

Amúgy az lesz a reform, hogy Pali bátyánk kap egy új golyóstollat.

orient 2011.01.12. 12:05:24

@bebe tv: Engem nem kell meggyőzz. Én utálom a CBA-t. Magyar lánc létére a legkevesebb magyar termékkel rendelkezik. Maradék termékeik is szarok és drágák. És nem mellesleg utálok minden céget aki valamelyik politikai vonalhoz húz. Szerintem a cégeknek és versenynek politikamentesnek kell lennie, bár MO-n ez álom tudom. Azért jó lenne ha egyszer megvalósulna. Dream on...

CBA csak egy példa volt a mondandóm 90% nem rájuk irányult.

higgins1 2011.01.12. 12:09:19

Egész érdekes meglátásokat lehet itt olvasni, de egy dolgot mindenki elfelejt. Ott fent a magasban pont lesz..ja mindenki, hogy mi itt mit gondolunk, miért sírunk... Nekik is van egy lázálmuk, ahogy az MSZP-nek is volt. Most ők k.rják szét az országot 8 évig, talán a stílus és a hozzáállás vérlázítóbb, de összeségében semmi különbség nincs.
Számomra egy fontos tanulsága van a egésznek, azzal amit csináltak az elmúlt 8 (12-15) év alatt egy dolgot biztosan megerősítettek bennem, ez pedig az öngondoskodás. Rájöttem, hogy ezektől semmit nem várhatok sem holnap, sem 50 év múlva. És et köszönöm nekik.
Az elmúlt 11 évben fizettem az adót becsülettel, fizettem a nyugdíj járulékot, a TB-t mindent. Fizettem a Fidesz kormánynak, fizettem az MSZP-nek, de rájöttem, hogy ez csak pazarlás.
Elvették az állami nyugdíjam? Semmi gond, radikálisan csökkentem az adózott jövedelmem és majd abból visszapótlom a hiányt. Megnyírják a TB-t? Majd még kevesebb jövedelmet vallok be. Megtanítottak az öngondoskodás legrosszabb formájára, de kit érdekel. Rájöttem, hogy úgy ahogy ők, nekem is csak magammal kell foglalkoznom, mert akarhatok én széllel szemben pisálni, de nem szerencsés.
Mindíg lesznek emberek az országban akik a farok rosszabbik felén fognak állni, de sajnos ezen megintcsak nem tudok segíteni, ezért örülök, hogy én legalább a jó oldalon állok, ennyi maradt.
Megvalósult a nyugati öngondoskodás magyar formája, ami romba dönti az országot, mert nekünk mindíg a harmadik utasságot kell választani.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.12. 12:13:56

@Turk Hava Yollari: A "reformok" szupertitkosak. Elárulok valamit. Annyira titkosak, hogy még azok se tudják, akik elvileg ki fogják találni a hétvégén...

high up 2011.01.12. 12:14:58

piluka, nyögd már be végre, hogy MIKOR IS LESZ A LEGKÖZELEBBI MINÖSÍTÉS? Mert hogy nem a következö háromnegyedévben, az biztos.

Egyébként is ennyi fasságot, amit ti, mnkanélkülivé vált libsik, meg a mindig is alattvalói tudatú szockovicsok összehoztok, az már az agyhalál netovábbja.

NEM BLOGOKAT KELL NYITNI AZ EGYÉNI SZAKMAI KÉPEZETTSÉG HIÁNYÁNAK A BEMUTATÁSÁRA, hanem el kellene már menni alapfokú képzésekre pénzügyböl, közgazdaságból. Mert ez így csak egy paraszti dühöngö, amit a blogban nyújtotok.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.12. 12:16:42

@Hari R. Seldon: Még egy szakmai titkot elárulok. A nagy világmegváltó reformok, mint anno a 29. pontos "kormányprogram"; hétvégi "ötletrohamok" terméke.

Vagyis azért nem tudunk semmit a konkrét reformtervekről, mert még a tervek se készültek el.

igényes 2011.01.12. 12:19:14

@bebe tv: Igen a bebe igazat mond! A CBA sokkal rosszabb, mint bármely más üzletlánc.
Nem mondom, hogy az alaklmazottak beszerzők korruptak, a tulajdonosok viszont nagyon érdekes emberek. Szerintem lecsukható majd mindegyik.

high up 2011.01.12. 12:22:17

A 0%-os libsik meg a szockovicsok a nyáron az IMF mellé álltak fel, s azt harsogták nincs más út - elbukták.
Aztán azt harsogták, hogy 300 forint lesz egy euró -elbukták.
Aztán arra esküdtek, hogy öszre összeomlik az ország finanszírozása - elbukták.
Aztán azt hazudták, hoggy a manyup pénzek nem okoztak államadósságot - elbukták.

És most újra fújják ugyanazon vereségeiket reloadban. Mint az idóta, aki nem tanul semmiböl. Megint el fogják bukni, mert még az elemi számtan is túl nehéz feladat nekik.

De legjobban az tetszik, ahogy nyüszítenek, hogy Orbán miért nem szorítja meg az embereket. Persze, ebbe akarták belehajszolni a Fideszt, hogy már az öszre összezuhanjon a népszerüsége. De nem jött be nekik és ezért a szockovicsok vonyítanak, mint a fába szorult féreg.

elwood 2011.01.12. 12:23:26

az a szomorú, hogy a legoptimistább forgatóköny esetén (hogy előállnak egy működő reformprogrammal, ami nem valószínű)
is veszítettünk egy évet, 3000 milliárd forint megtakarítást, és öngondoskodásra való hajlandóságot.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.12. 12:23:56

@high up: Ezek még mind bejöhetnek... A benzinár is elérheti a 400-t.
Lassan már ideje volna elbuknia a kormánynak is...

2011.01.12. 12:24:31

@high up: Nem vagyok "mnkanélkülivé vált libsik", és a képzettségeim között többek között közgáz oklevél is van. Így aztán valamennyire jogosan használom a "paraszti dühöngőt". Valamennyire utánaszámoltam, amikor azt mondtam, egy fillért nem adok a nyugdíjmegtakarításomból Viktornak, és a pribékjeinek. Úgyhogy kedves High up: ezt a nyálas általad előadott Fideszes dühöngést a magam nevében visszautasítom.

Toporodottordog 2011.01.12. 12:25:05

Nem értem miért foglalkoznak magánemberek a kormány dolgával. Nagyon okosan megmondjuk, hogy a kormányoknak mit kéne tenniük. De nekünk magánembereknek az a dolgunk, hogy megválasszunk valakit kormányozni, majd otthon a saját kötelességünket tegyük.

Fizetni rendesen az adót meg a számlákat, nem pedig ügyeskedve kijátszani a szabályokat.

Mégis mi alapján érzi az ember, hogy beleszóljon más dolgába, míg saját maga körül nem tud rendet teremteni.

Mindenki tudja, hogy milyen sok minimálbéres dolgozó ücsörög az autójában reggelenként a dugóban, füstöli a 400 forintos benzint. Az adót be kell fizetni.. ha gyalog kell utána járni a 2 éves foltos cipőben, akkor is. Mindenki elégedjen meg azzal ami neki jutott, vagy dolgozzon keményebben, de nem csalással emelje az életszínvonalát.

Szóval akinek nem tetszik valami, az először saját magán gondolkodjon el.

high up 2011.01.12. 12:25:14

S a nagyokos balos közgázoknak: csak a manyup tagok visszaterelésével nyert az állam évi 400 md forint folyó bevételt. Örökre, mert ez a pénz ezentúl nem magánvagyonba lesz konvertálva.
Itt kezdödnek a ballbisik közgázos hiányai, aamikor arról okoskodnak, hogy mi tartós meg mi nem.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.12. 12:25:48

@elwood: Az biztos, hogy nem pénzt fognak osztani "reform" címszó alatt... Az a kérdés, hogy kik fognak nagyot szívni... A multik már szívtak, a bankok már szívtak, a munkavállalók megtakarításait már beszántották... Marad az EÜ...

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.12. 12:28:15

@Hari R. Seldon: Szóval arra gondolok, hogy nekimennek az orvosoknak...

2011.01.12. 12:28:38

@high up:
A 0%-os libsik meg a szockovicsok a nyáron az IMF mellé álltak fel, s azt harsogták nincs más út - elbukták. - - - - - - - -

amikor majd az államadóságot (elfogy a MANYUP pénz) a Fidesz kormány csak 6-10% kamattal tudja finanszírozni, emlékezz a fröcsögésed ezen részére

Aztán azt harsogták, hogy 300 forint lesz egy euró -elbukták. - - - -

Közelít, és már csak egy leminősítés kell hozzá...

Aztán arra esküdtek, hogy öszre összeomlik az ország finanszírozása - elbukták. - - -

Lásd első pont.

Aztán azt hazudták, hoggy a manyup pénzek nem okoztak államadósságot - elbukták. - - -

Majd nézd meg azt, ha teheted, hogy 10-20 év múlva mekkor plusz kiadást jelent a mostani lépés, illetve mennyivel csökken majd a nyugdíj ezen lépés következményeképpen. Már ha lesz.

2011.01.12. 12:29:51

@high up: Mennyit kapsz ezért?

2011.01.12. 12:30:41

@high up: Ha lesz üresedés, szólj, jó állást mindig vállalok, ilyen hülyeségeket (mély levegővétel után) én is tudok írni:)

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.12. 12:33:53

@Add_tovább: Én azt válaszolnám a kormánynak, hogy próbálja meg a magánnyugdíj pénzek nélkül végigcsinálni a ciklust. Ezt kell csak elkaszálni és akkor bukik a kormány... Nem lesz forrása a "dáridónak".

belekotty 2011.01.12. 12:35:46

@high up: A 400 milliárd stimmel. Azonban hosszútávon nem tartós, mert ugye ez majd 20-30 év múlva venne le terhet az állam válláról. Az is igaz, erre most nincs pénze az államnak.

high up 2011.01.12. 12:46:56

Add tovvább,

te is kurva nagy közgáz elme vagy. Azt mondod, hogy te azzal védekezel, hogy nem adsz az államnak (és nem Vitykának, okostóni!) nyugdíjjárulékot. Semmi baj, pont ennyi járadékra leszel majd jogosult: semmire. A rendszert tehát nem érte kár.

De téged érhet még: fektesd be magad a pénzed, öngöndoskodjál. Csak majd amikor a manyupod közli, hogy nem jött be az Enron részvény, vagy csödbe ment a biztosítód, vagy a bankod, akkor nehogy már visszcsússzál állam bácsihoz.

Tudod, bennetek az a legborzalmasabb, hogy ti tényleg megkajáltátok a vezéreitek igéit. Azt hiszed, hogy gyúrtcsányék meg Kuncéék úgy élnek, ahogy azt hirdették neked? B+ MAGYARBÁLINTÉK ÉS AZ ESZMEI HAVERJAIK VOLTAK AZ ELSÖK AKIK ROHANTAK VISSZA AZ ÁLLAMI CSÖCSHÖZ azonnal, elönyugdíjért. Hol van itt a 65 éves nyugdíj korhatár, meg a piaci versenyképsség.
Hülyére lettetek ti véve, de nagyon. Illö lenne már ébredni.

high up 2011.01.12. 12:58:11

belekotty, te is magasfokon üzöd a számtant:

A manyup semmi tehermentesítést nem jelent az államnak, mert az államnak annyival kell majd kevesebb járadékot kifizetnie, mint amennnyi járulékot 40 évig nem is kapott meg. Ez nulla végü játszma.
(csak hogy a manyup idöközben államadósságot generál, nehogy elfelejtsük)

Állam meg még 40 év múlva is lesz, de hol van már egy Barings bank? Vagy egy Enron. Vagy tulajdonképpen a fél banki meg biztosítói világ, ha 2007-töl nem mentenék öket az államok meg a jegybankok?

És hol fogsz te 65 éves korodig dolgozni? Örülsz, ha még 55 évesen kellesz valikinek.

Úgy hogy jobban tenné mindenki, ha lázadozás helyett inkább rendesen fizetné az adót. Meg csinálna családonként 2-3 gyereket és megtanítaná magasabb értelemre öket, mint ami a szüleik nívója. Ez az igazi öngondoskodás, a jövöbeli magas jövedelmet elöállítani képes generációk.
És nem a manyup brókerek számtani hiányossságai.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.12. 13:00:29

@high up:
"Semmi baj, pont ennyi járadékra leszel majd jogosult: semmire. A rendszert tehát nem érte kár."

Ezt szerintem lehet megcsinálni, csak ha nem fizet járulékot. Járulékot viszont attól függetlenül kell fizetni az államkasszába ahogy eddig is.

igényes 2011.01.12. 13:01:24

Elfogadhatatlan a határon túli magyarok választójoga – mondja az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője. Az Európai Néppárthoz tartozik a Fidesz is.

"Elfogadhatatlan" lenne a választójog megadása a határon túli magyar kisebbségeknek – üzente szerdán Orbán Viktor kormányfőnek Joseph Daul, az Európai Parlament konzervatív frakciójának elnöke, aki – hivatalból – az Európai Néppárt egyik alelnöke is.

Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy szavazati jogot ad az Európai Unió más országaiban élő magyar kisebbségek tagjainak, "az egyenlő (lenne) a határok el nem ismerésével, és ez elfogadhatatlan" – figyelmeztetett Daul újságírókkal találkozva Brüsszelben.

2011.01.12. 13:02:12

@high up: Jellemző a Fideszes szóhasználat, ha már nincs észérv, akkor jön a "okostónizás", a Kunczézés, a Gyurcsányozás.
1. Megvan a 20 évem., tehát nem kell rohangálnom, az alapnyugdíjat adja így is az állam.
2. Magyarország érdekében remélem, hogy Viktor (Isten és Lenin áldja a nevét) legfeljebb 4 évig országol, és utána el lesz hajtva melegebb égtájakra (engem az sem érdekel, ha a Bahamákra...), és nagyon valószínű, hogy ezt az esztelenséget legalábbis részben visszacsinálja az új kormány (legyen az bármilyen színű is), ami azt jelenti, ha mást nem is, hogy a Viktor által elszedett éveimet visszaadják majd. Pénzt biztos nem adnak vissza, ezért is maradok...
És az ébredés a Fideszeseknek lesz majd nagyon keserű, amikor a Fidesz eltűnik majd a politika sűlyesztőjében, csakúgy mint eltűnt a FKGP, a SZDSZ, vagy éppen az MDF.

VoLk&StRoY 2011.01.12. 13:11:51

Kedves Pilu!
Azért a „Kamcsatka-1” kategóriát nem biztos, hogy a "legszarabb" szinonimájaként kéne használni, sem az oroszok, sem Kamcsatka nincs akkora bajban, mint mi (az oroszokat bárki szívesen finanszírozza, hidd el sorban állnak a befektetők, még ha nem is kicsi diktatúra van ott!), és Kamcsatkán lazac, és kaviár is van bőven!
Matolcsy bűvészzsákja kimerülőben van, úgy ahogyan az ellopni való is! Gyurcsányi után szép lassan mi, a választók is rájövünk, hogy el...tuk!

igényes 2011.01.12. 13:15:44

Most kell felajánlani Orbánnak 1 milliárdos végkielégítést, és menjen el január végével!

Fidesz tedd meg! (98%)

Naponta ennek ötszöröse megy kárba.

puffatag 2011.01.12. 13:17:02

@VoLk&StRoY: az a probléma, hogy orbán elkergetése esetén is marad még 5 évig annamari, polt pot és mások... ilyen a demokratikus kormány, ha leváltják, még 5 évig beleugat a mások dolgába

igényes 2011.01.12. 13:19:11

@puffatag: Amennyiben Orbán tényleg elmegy akkor a Polt Péter és Szalay Annamária is tudásának, képességének legjavát adhatja. Nem ők találták ki a dolgokat.

puffatag 2011.01.12. 13:20:58

@igényes: "figyelmeztetett Daul újságírókkal találkozva Brüsszelben." - ha nem fogja be a száját,majd polt péter letartóztatja. smitch pali(korrektor) mondta újévkor, hogy európa fél évre a fennhatóságunk alá került

gorcsev54 2011.01.12. 13:21:40

@Add_tovább: Egyszerű kérdés. Az egyik lányon 4 évet dolgozott itthon MNYP tag.4. éve külföldön él, dolgozik, egyenlőre szarik visszajönni,de csak 27 éves. Maradjon MNYP tag(nincs túl sok pénze benne)de ha marad az övé marad ha 5 év múlva visszajön dolgozik akkor 25% az államiba "nista" állami nyugdíj(még 27 év munkaviszony össz. 31 év Magyarországon.És ha visszalép?(azt nem részletezem ,ha maradni akar akkor nyilatkoznia kell, mondjuk Londonban a külképviseleten ami tőle úgy kb 900-1000 km re van.És mi van ha marad és 5 év múlva meggondolja, hiszen most nem befizető az államiba? Vagy mi van ha visszalép és soha nem jön haza dolgozni(amit persze megértenék)?Akkor 4 év állami és?

puffatag 2011.01.12. 13:23:59

@igényes: polt olyannyira nyakig van 10 éve a bűnbanda tisztára mosásában, hogy a fidesz bukása esetén esetleg összedőlne a hierarchia és az átállók kipakolnának... ez esetleg polt bácsit börtönbe juttatná

igényes 2011.01.12. 13:25:26

@puffatag:

Európa fél évre a fennhatóságunk alá került.

Lehet, hogy Toll azt akarta mondani:

Európa fél, évre a fennhatóságunk alá került.

Dr Kangörény 2011.01.12. 13:25:51

@high up: Te beteg vagy öcsém.
Amit írsz, az szimpla agyament pártpropaganda.

VoLk&StRoY 2011.01.12. 13:26:24

@puffatag: hát igen, mszpszdsz a hozzá átnyúló fidesz kakukktojásokat, ha nem is szerette, de nem akarta eltüntetni, most viszont csak Simor tudott egyelőre ellenállni, más mindenkit bedaráltak! Ebből példát meríthet a következő hatalom 2/3 esetén (sajnos)!

puffatag 2011.01.12. 13:27:45

@gorcsev54: a manyup története szerintem olyan, mintha észak és dél korea egyesülne, és észak korea adná a kormányt tavaly április óta...

2011.01.12. 13:28:36

@gorcsev54: Huhhh, hát erre mondják, hogy vannak egyedi esetek, amikor nem tudsz jól dönteni...

puffatag 2011.01.12. 13:30:38

@igényes: talállló! ( a török)

igényes 2011.01.12. 13:30:49

@puffatag: Polt Péter azért igen jól képzett és ténylegesen sokat tapasztalt ember.

Polt Péter tud számolni is. Orbánnak volt 2 700 000 szavazója, amely szám immár lecsökkent 500 000 körüli számra.

Az Unió 500 000 000-os tagsága 1%-ának bizalmát bírja még jelenleg. Nem 2/3-ad!

VoLk&StRoY 2011.01.12. 13:31:01

@igényes: "Amennyiben Orbán tényleg elmegy akkor a Polt Péter és Szalay Annamária is tudásának, képességének legjavát adhatja."
Szóval a legjavát még nem is láttuk?!

csárli hárper 2011.01.12. 13:32:05

na de most őszintén: ki az a barom aki a matolcsyné urától és a fidesztől várja a csodát? he?

igényes 2011.01.12. 13:34:43

@VoLk&StRoY: Hát én nem láttam a legjavát!

igényes 2011.01.12. 13:36:35

@ezittenkéremmagyarország: Szerintem a Matolcsy feleségét nem itélhetjük el, szerintem egy megtévesztett hölgy, és nagyon sajnálom. Teljes mértékben érzem csalódását. Van esze, változtat.

TemplarOmega (törölt) 2011.01.12. 13:38:27

hosszútávon mindeki ecsak egy halott
nem kérhettek számon egy 4 évre választott kormánytól 10-20 éves terveket.
Ti se tudjátok mi lesz 10 év múlva.

Most az hogy Fletni előre tervezett 3000 évre az legyen már a Ti perverz örömötök.
Éppen annak az árát próbáljuk összehozni.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.12. 13:45:59

@puffatag: Ezek bábok... Ha kihúzod a bábjátékost ezek élettelenül potyognak le..

igényes 2011.01.12. 13:53:44

Schmitt Pál "különös kegyelemnek" érzi, hogy Magyarország súlyos nemzetközi dilemmák, sorsfordító kérdések közepette vette át az EU-elnökséget; szerinte ilyenkor van a legnagyobb szükség a magyar nemzet azon képességére, hogy mindig, minden körülmények között talpra tudott állni. A köztársasági elnök külföldi nagyköveteknek adott keddi fogadásán a Sándor-palotában arról beszélt: "ilyenkor van a legnagyobb szükség azokra a tulajdonságokra, amelyekkel hazám rendelkezik; készek is vagyunk a közösség szolgálatába állítani nem mindennapi képességeinket (...) a magyar nemzet mindig, minden körülmények között talpra tudott állni, újra tudta kezdeni".

Pali bácsi! Olyan főnök kellene, mint a tatárjárás után volt, dehogy 1948-ban. Tudod te ezt nagyon jól. Akkoriban 1,5 millió magyar maradt meg, de azután nagyon szaporodtunk.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.12. 13:54:01

@gorcsev54: Nehogy azt hidd, hogy ezekre a kormány bármelyik tagja tud válaszolni...

Nem dolgoztak ki semmit. Az állami rendszer nincs felkészítve az egyéni számlás könyvelésre. Jelenleg azt se tudják, hogy azokkal mi lesz, aki átlépnek. Átlépnek, de HOVÁ??? Az állami nyugdíjrendszerben nincs SEMMI... Még nyilvántartási rendszerük sincs...

madware 2011.01.12. 13:55:12

@high up: a manyup lenyúlás két legnagyobb problémája: kiveszik a rendszerből a legnagyobb hazai állampapír vásárlót, így most már 100%-ig a külföldre leszünk utalva + ha eladják a részvényeket akkor elég sok kis vállalat megszívhatja...ez a 3000 milliárd csak azért kellett, hogy a következő 4 évre fenntartható költségvetést csináljanak, mert jobb ötletük nem volt, ahhoz már komoly közgáz tudást kellett volna (lásd feloszlatott KT), ergo a hatalom további biztosítása. És akkor még az elmúlt időszak hosszú távú hozamainak és kockázati prémium költségének növekedéséről nem is beszéltem mekkora + kiadásokat jelent.

igényes 2011.01.12. 14:03:51

Nagyon jót lehet nevetni! keh.hu/index.php?submenu=beszedek&id=597&details=1&cat=22

2011. január 11. Schmitt Pál köztársasági elnök beszéde a Diplomáciai Testület újévi fogadásán a Sándor-palotában

2011. 01. 11.

Tisztelt Nuncius Úr!

Tisztelt Nagykövet Asszonyok és Nagykövet Urak!

Tisztelt Diplomáciai Testület!

Tisztelt Államtitkár Urak!

Őszinte örömömre szolgál, hogy köztársasági elnökké választásom óta immáron másodszorra találkozhatok Önökkel itt, a Sándor-palotában.

Legelőször is szeretném megköszönni Nuncius úr empatikus évkezdő szavait, és kedves buzdítását. Külön köszönöm az „új valóság” és „új atmoszféra” kifejezéseket, hisz valóban, nagyon más évet kezdünk, mint korábban bármikor. Magyarország hatalmas változásokon megy keresztül, de ezeket a változásokat most végre nem elszenvedi, hanem saját céljai, saját megerősödése érdekében maga alakítja.

Az alkalom most a beköszöntött új esztendő, amely minden ember életében a nekibuzdulás, az elhatározás és természetesen a jókívánságok időszaka. A tervezés, a vállalások számbavétele a saját életünkre, saját munkánkra vonatkozik. Jókívánságaink pedig a kapcsolatainknak szólnak: a közösségnek, a viszonyrendszernek, amelyben élünk, az embereknek, akikkel közös feladataink vannak.

Éppen ezért nagy megtiszteltetés számomra, hogy fogadhatom a hazámba akkreditált nagyköveteket – úgy, mint Magyarország kiváló partnereit, kapcsolatteremtő munkatársait, és megfogalmazhatom újévi köszöntésemet. Kérem Önöket, továbbítsák legjobb kívánságaimat államuk vezetőinek és polgárainak!

Örömömre szolgál, hogy az elmúlt időszakban 11 Budapestre akkreditált nagykövet megbízólevelét vehettem át, 4 nagykövetet fogadtam búcsúlátogatáson, és 19 kiutazó magyar nagykövetet neveztem ki.

Hölgyeim és Uraim!

Vállalásomnak megfelelően, tavaly a szomszédos országok közül már felkerestem ötöt, nevezetesen Ausztriát, Horvátországot, Romániát, Szlovéniát és Ukrajnát; és további kettőbe, Szlovákiába és Szerbiába pedig a következő hetekben fogok ellátogatni.

Szeptemberben fogadott a Szentatya, találkozásunk erőt adott az előttem álló feladatok elvégzéséhez. Rómában alkalmam nyílt tanácskozni Giorgio Napolitano elnök úrral, novemberben pedig Budapesten fogadhattuk Danilo Türk szlovén államfőt.

További 22 ország államfőjével folytattam megbeszéléseket különféle alkalmakkor.

A kétoldalú kapcsolatokon túl, multilaterális fórumokon is részt vettem. Az ENSZ közgyűlésén globális ügyeket, illetve a Millenniumi Fejlesztési Célok végrehajtását értékeltük, a Visegrádi Négyek találkozóján pedig regionális kérdéseket vitattunk meg.

Az Európai Unió és Afrika közötti együttműködés területeit tekintettük át az EU-Afrika csúcstalálkozón – ahol a „Béke és Biztonság” panel bevezetőjeként elmondott beszédemben hangsúlyoztam, hogy a kontinens fejlődésének előfeltétele a béke és stabilitás, amelyért az ENSZ, az Európai Unió és az Afrikai Unió közösen vállal felelősséget.

Az EBESZ asztanai csúcsértekezletén is a biztonságpolitikai kérdések szerepeltek napirenden. Itt a legfontosabb eredmény a zárónyilatkozat elfogadása volt, amely konkrét cselekvési terv kidolgozására szólítja fel a tagállamokat, és amelynek célja, hogy szavatolja a térség biztonságát, ahogy mondani szoktuk – Vancouvertől Vlagyivosztokig.

Hölgyeim és Uraim!

Magyarországra 2011 első felében hatalmas kihívás vár. Hazám a napokban vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét. Fél éven át nem csak magunkért, de százmilliókért kell helytállnunk. A sors nagy munkát rótt ránk, de a magyarok éhesek a sikerre, és szívükön viselik a közösségi célokat, az erős Európa ügyét. Csak neki kell veselkedni.

Én különös kegyelmet látok abban, hogy épp most, súlyos nemzetközi dilemmák, sorsfordító kérdések közepette vesszük át az európai uniós elnökség váltórúdját. Hiszen ilyenkor van a legnagyobb szükség azokra a tulajdonságokra, amelyekkel hazám rendelkezik. Készek is vagyunk a közösség szolgálatába állítani nem mindennapi képességeinket. Nevezetesen azt, hogy a magyar nemzet mindig, minden körülmények között talpra tudott állni, újra tudta kezdeni.

Úgy is mondhatnám, hogy egy elnökségi állásinterjún Magyarország ritka vonzó életrajzot tudna benyújtani. Olyan fogalmakkal a rubrikákban, mint a kereszténység védőbástyája, és olyan tettekkel, mint 1956 hősi és 1989 vértelen forradalma. A magyarok sikerre vihetik a közösség ügyét.

Biztos vagyok benne, hogy az Európai Unió a magyar félév végeztével megerősödve fog továbbmenni a megkezdett úton.

2011 első félévében Magyarország nemzetközi feladatait most elsősorban az uniós elnökség határozza meg. Aktív szerepvállalásom miatt az én külföldi útjaim és hazai találkozásaim is e misszió jegyében szerveződnek majd.

Ez a feladat azonban nem vonhatja el a figyelmet a világ többi részéről sem: elkötelezettek vagyunk szorosabbra fűzni kapcsolatainkat amerikai, ázsiai, közel-keleti, afrikai vagy éppen óceániai partnereinkkel.

Dolgozunk az Európa 2020 stratégia sikeréért. Biztosítani kívánjuk a nyugat-balkáni országok számára az európai perspektívát. Elsődleges jelentőségű számunkra a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalás lezárása, illetve a többi, európai uniós tagságra pályázó ország jövője. Kívánatosnak tartom, hogy a balkáni térség csatlakozási folyamata egy tiszta, világos menetrendet kapjon, ahol minden érintett ország egyértelmű jelzést kaphat, hogy mire számíthat.

Emellett, minden erőnkkel támogatni fogjuk Románia és Bulgária kapcsolódását a schengeni övezethez. Májusban pedig Keleti Partnerség csúcstalálkozót rendezünk Budapesten, hogy előmozdítsuk az Unió, illetve Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Georgia, Örményország és Azerbajdzsán együttműködését. Erről a találkozóról Viktor Janukovics ukrán elnökkel személyesen is volt módom eszmét cserélni.

Az EU 2020 közös célkitűzései mellett már többször beszéltem arról, hogy elnökségünk során elő kívánjuk mozdítani az EU Roma-stratégiáját, és fontos feladat vár ránk a Duna Régió Stratégiájának végrehajtásában is, amely a Dunamenti országok együttműködését hivatott elősegíteni.

Sokat remélünk ettől a hat hónaptól, és sokat dolgozunk is érte.

Hölgyeim és Uraim!

Magyarországra az Európai Unió soros elnöki tisztségétől függetlenül is nagy kihívások várnak 2011-ben. A törvényalkotás, amely az elmúlt félévben is komoly feladatot jelentett a hivatalomnak, várhatóan az eddigiekhez hasonló ütemben folytatódik. 2010-ben több mint száz, az Országgyűlés által felterjesztett törvényt aláírtam, mivel hivatalom ezek mindegyikét alkotmányosnak találta.

Természetesen, hozzám is eljutott néhány törvényt kifogásoló nemzetközi sajtóvisszhang. Ezzel kapcsolatban csak annyit kívánok mondani, amit néhány napja már a brüsszeli tudósítónak is elmondtam:

Biztosíthatom Önöket, hogy Magyarország demokratikus jogállam, ahol a szabadságjogok maradéktalanul érvényesülnek. Hazánk minden cselekedetét a közös európai mércéhez méri. Így, amennyiben a törvény szövege ennek nem felelne meg, nyitottak vagyunk annak átgondolására. Magyarországon sajtószabadság van! Teljes és maradéktalan. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy harcos címlapos támadásokban lehet egyet nem érteni a kormány törekvéseivel vagy éppen a médiatörvénnyel.

Őszintén remélem, hogy az alig pár napja életbe lépett törvény bizonyítani fog. Lássuk a gyakorlatot, és akkor követeljünk változtatásokat, ha azt a tapasztalatok indokolják.

Hölgyeim és Uraim!

Nuncius úr is utalt rá, hogy Chopin nemzetközi ünneplése után Liszt Ferencnek szenteljük 2011-et, és ez számunkra különösen szépre, büszkére, dallamosra hangolja az évet. Ők ketten, Liszt és Chopin, egymást jól ismerő szellemi társak, kiváló barátok voltak: éppúgy, miként nemzeteik, melyek idén az uniós elnökség stafétabotját fogják egymásnak átadni. Magyarország után ugyanis Lengyelországra vár e fontos feladat. Őszintén bízom benne, hogy helyt fogunk állni, és ebben számítunk a nemzetközi közvélemény és az Önök országainak támogatására.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Önöknek, hogy elfogadták meghívásomat a Chopin-év zárásaként, és a Liszt-év nyitányaként rendezett adventi koncertre, és külön kifejezem hálámat a Lengyel Nagykövetség és Kulturális Intézet kiváló együttműködéséért.

Liszt gyökere, indíttatása, mélysége magyar, de zenéjének gazdagsága, küldetése nemzetközi. S mi jó szívvel osztozunk rajta a világgal – például azon a koncertsorozaton, melynek madridi, londoni, brüsszeli és római állomásain magam is részt veszek majd.

Hölgyeim és Uraim!

Végezetül, kérem, engedjék meg, hogy felelősségteljes diplomáciai munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánjak. Mint volt nagykövet, tisztában vagyok vele, hogy az Önök munkája egy küldetés, amellyel hidat képeznek Magyarország és az Önök által képviselt, és számunkra fontos és nagyszerű országok között.

Engedjék meg, hogy beszédem végén, Magyarországnak is kívánjak valamit: nem állhatom meg, hogy Önök előtt is elmondjam, hogy az elmúlt évben próbára tett bennünket a Teremtő. Őszintén bízom benne, hogy a rendkívüli árvíz és belvíz, majd az iszap-katasztrófa után egy nyugodt, békés építkezést lehetővé tevő esztendő következik.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

elwood 2011.01.12. 14:18:32

@high up: "Állam meg még 40 év múlva is lesz, de hol van már egy Barings bank?"

a) Azt számold ki hol lesznek a befizetők 20 év múlva. Kolompár Rómeó befizetett járadékait fogják szétosztani úgy, hogy (EU kimutatás:) egy főre kétszer annyi nyugdíjast kell eltartani a befietőknek.

b) az utóbbi húsz évben hányszor volt csődben az állam, és hányszor az Allianz, Aegon ... ?

elwood 2011.01.12. 14:24:33

@high up: "Azt hiszed, hogy gyúrtcsányék meg Kuncéék úgy élnek, ahogy azt hirdették neked?"

olvastál itt olyan commentet aki gyurcsány gazdaságpolitikáját dícsérte ?

(Igaz ő 3000 milliárdnyi adósságot nem egy év alatt generált ... a múlt megszépít mindent)

2011.01.12. 14:26:26

Tudja valaki mennyi most az 1 havi nyugdíjkifizetés összesen?

Squid 2011.01.12. 14:35:27

@high up: "piluka, nyögd már be végre, hogy MIKOR IS LESZ A LEGKÖZELEBBI MINÖSÍTÉS? Mert hogy nem a következö háromnegyedévben, az biztos.

Egyébként is ennyi fasságot, amit ti, mnkanélkülivé vált libsik, meg a mindig is alattvalói tudatú szockovicsok összehoztok, az már az agyhalál netovábbja.

NEM BLOGOKAT KELL NYITNI AZ EGYÉNI SZAKMAI KÉPEZETTSÉG HIÁNYÁNAK A BEMUTATÁSÁRA, hanem el kellene már menni alapfokú képzésekre pénzügyböl, közgazdaságból. Mert ez így csak egy paraszti dühöngö, amit a blogban nyújtotok.
"

Februárban lesz aranyapám!

Addig kapott a Forradalom bizalmat és türelmet a piactól immáron harmadszorra. 10 hónap türelem egy olyan bandával szemben, akik évek óta nyomják úton útfélen, hogy készek a kormányzásra és ott a terv a fiókban, azért valljuk meg elég nagyvonalú...

Februárban kell Matolcsynak prezentálni valamit ami jobb a "államosítunk, aztán kozmetikázunk a léből" trükknél.

Mostmár nem veszik be a link dumát, hanem odavernek ahol fáj, hacsaknem prezentál a Forradalom olyan gazdasági koncepciót ami rövid és hosszútávú fenntartható (!!!!!) kalkulálható megoldást jelent.

Ha megint pálinkafőzéses szentkoronás bullshit lenne az ötlet akkor jön a "befektetésre nem ajánlott" kategória. És akkor te is én is megyünk a kossuth térre kötéllel aranyapa, mert államcsőd simán befigyel.

elwood 2011.01.12. 14:38:03

@Hari R. Seldon: "Az a kérdés, hogy kik fognak nagyot szívni... A multik már szívtak, a bankok már szívtak, a munkavállalók megtakarításait már beszántották... Marad az EÜ..."

esélyes, Égert aki nem kis támogatást nyújtott a vizitdíj elleni kampányhoz már kezdik fúrni.

Squid 2011.01.12. 14:38:37

@Add_tovább: "Tudja valaki mennyi most az 1 havi nyugdíjkifizetés összesen? "

Tökmindegy mennyi, mert már most is azért húzták be a MNYP pénzeket (részben), hogy fizetni tudjanak a nyugdíjasoknak, mivel reformot nem mernek végigivinni a Forradalmáraink.

2011.01.12. 14:43:17

Csak be akarom bizonyítani a Fidesznyikeknek, sokkal többet buknak a mostani nyereséggel mint gondolnák.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.12. 14:51:19

@elwood: Így legyen ötösöm a lottón...

Éger a jégen... ;)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.12. 15:10:05

Bennem mindezek mellett felvetült a gondolat, hogy azért is lesz még gáz ez a nyugdíj-államosítás, mert ugye a 45%-ban állampapírokból álló nyugdíjvagyonból akkor az állampapíros részt az állam tulajdonképpen nem megkapja, hanem megspórolja, mivel be tudják őket vonni, mert nem kell kifizetniük.

Ennek inflációfékező hatása lesz (hiszen a gazdaságban tulajdonképpen így pénz semmisül meg) viszont ugye a nyugdíjpénztárak kinyírásával marad a külföld, és a nagyon kevés hazai állampapír-vásárló, akikre marad az államadósság ilyetén való finanszírozása.

Ami engem aggaszt, hogy ha a kormány hatalmi szóval bevon majd 1500 milliárd forintnyi állampapírt, akkor mégis mennyire fog megrendülni a bizalom a magyar állampapírokban? Az biztos, hogy ennek komoly kamatemelkedés lehet a vége az állampapírok területén, ha pedig ott megtörténik, a magasabb kamat miatti többletköltségek újabb adóssággondokat okozhatnak, amely felpörgetheti az inflációt, és amely végül már drasztikusabb alapkamat emelésben is megnyilvánulhat a jegybank részéről, hogy csökkentsék a forint értékvesztését...

Nagyon gázos dolgokat piszkál itt a komány, nagyon gázosakat.

Squid 2011.01.12. 15:12:38

@Add_tovább: "Add_tovább 2011.01.12. 14:43:17
Csak be akarom bizonyítani a Fidesznyikeknek, sokkal többet buknak a mostani nyereséggel mint gondolnák. "

Minek? Ha lenne eszük maguktól rájöttek volna.. Annyira egyszerű és a Fidesz is hangoztatta 100x, már rég bevallották. Azért kell behúzni a lét, mert nem tudnak nyugdíjjat fizetni, nem 20 v 30 év múlva, hanem most. Csak, hogy üssön megismétlem, MOST!

Ez a mai nyuggereknek jó, mert a mnyp feláldozásával kapnak lét. Mindenkinek aki majd a jövőben lesz nyugger rossz, mert a "biztonságos állami nyugdíjrendszer" amibe majd 20-30 év múlva bízva pénzre számítunk már ma nem tud fizetni.

Ez az átverés és ez a Fidesz sokadik be nem vallott Öszöde. Visszaterelnek mindenkit az állami nyugdíjrendszerbe, hiszen az a biztonságos és a tuti, behúzzák a MNYP vagyont és abból teljesítk a folyó kifizetéseket (lásd nyugdíj) mert másból nincs mód.

Persze lenne megoldás, ami az ország kiadásainak a csökkentése lenne, de azt nem lehet, mert szavazatokba kerül.

/golfclap

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.12. 15:12:40

Arról nem is beszélve, hogy az állampapírok kamatainak emelkedése, illetve ha nem sikerül eleget eladni, még milyen leminősítésekhez vezethet...

naresh 2011.01.12. 15:15:10

@is: Arra céloztam, hogy OV a 98-as kampánbyban 7%-os GDP növekedést igért - mintha tőle függött volna...Akkor még indokolta is, hogy miért éppen 7%-ot (mert akkor ő is megérte vona az EU-átlagos egy főre eső GDP utólérését. Én 15%-ot szerettem volna, mert én is szeretném megérni. Sqajnos nem ilyen egyszerű a probléma.

2011.01.12. 15:15:14

3 085Md ft az összes nyugdíjra tervezett összeg. 360md-ot remélnek az átirányított pénzekből (korábbi info). rendszer bevezetésekor azonban 25%-al kell kevesebbet kifizetni: 771Md-al kevesebbet...
Jó bolt, nem:????

igényes 2011.01.12. 15:21:05

Szeretném megkérdezni van-e itt Felcsútról Orsós nevet ismerő polgár.

Azért ez becsülendő!
www.felcsutialapitvany.hu/
Kuratórium:
Derdák Tibor elnök
Orsós János titkár
Lázi István János tag

Squid 2011.01.12. 15:23:08

@stark: Az állampapír a kissebbik baj... A nagyobbik baj az 55% nagyrészt magyar papírokból álló tőzsdei portfólió!!

Na abból hogy csinálsz pénzt amit ki lehet fizetni folyó állami kiadásokra? 1600Milliárdos tőkekivonás a magyar részvénypiacról mekkora krach? Még ha 3 év alatt 3 részletben teszik akkoris megrendítit a gazdaságot..

A Mutyipotenciál sem semmi! Ki, hogyan és mennyiért fogja minimum, értékén eladni a papírokat, és hány fideszhaver fog belőle megmilliárdosodni. Ehez képest a Gripen tender apró volt, ez az elmúlt 20 év egyik legnagyobb malacperselye.

Selmeczi Gabika & Co megvéd minket a nyugdíjrulettől! Hogy mennyi marad 12 év megtakarításaiból nem is akarom tudni, ez az igazi tétje az egésznek.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.12. 15:34:53

@Squid: Na ez meg a másik. Ezt szerintem még ők sem gondolták végig. Nagyon könnyen el tudom képzelni, hogy Orbán és Matolcsy fejében a 3000 milliárdos vagyon így készpénz formájában jelent meg, és még el sem kezdtek foglalkozni azzal, hogy mégis mi a faszt fognak csinálni azzal a döbbenetes mennyiségű értékpapírral?

Attól félek, hogy rá fognak ülni, és a külföldi befektetőknek meg az lesz az arca előtt, hogy bazz, ott van az a horribilis érték a magyar kormánynál, amivel a jó Isten tudja, hogy mit fognak csinálni, és ez a részvények értékének a csökkenéséhez fog vezetni, mert hülye lesz bárki is vásárolni, amíg az állam ki nem teríti a lapjait.

Azt is el tudom képzelni, hogy addig tökörésznek a papírokkal, amíg azok 1600 millárd helyett majd érnek alig ezermilliárdot, és ezért is természetesen a gonosz külföldi spekulánsok lesznek a felelősek.

Szvidrigajlov 2011.01.12. 15:46:50

@fakopács:
Minden alkalommal fokozódik az elismerésem az Index olvasói iránt, akik, mint tiszta liberálisok, ilyen nagymértékben képesek tolerálni az alternatív véleményeket. Ezt a választ akár Konrád György is írhatta volna. Hiszen aki vele (velük) egyetért, az demokrata, és européer, aki meg nem az választhat a következő opciók közül:
- antiszemita
- diktátor
- náci
- balkáni/mucsai paraszt
- elmebeteg

Még szerencse, hogy nekem az "elmebeteg" jutott és nem a náci. Így még módomban áll egy lipótvárosi pszichiáterhez eloldalogni és nem kell attól félnem, hogy a rózsadombi liberálisok szétverik a fejemet.

Az ügy érdeméhez pedig csak annyit:
tegnap az egyik hírportál azt jelezte, hogy portugália a csőd szélén van, többek között azért, mert a nemzeti össztermék jelentős hányadát a textilipar adta, amely viszont ma már nem versenyképes a kínaival.

Miért nem versenyképes? Mert az európai embe nem dolgozik már heti 20 dollárért. Mert az európai nyugdíjra és egészségügyre jogosult, arra igény tart. És nem utolsósorban a még mindig relatíve olcsó közlekedési költségek nem tüntetik el a termelői árak közötti különbséget. A problémát a demográfia és az olajár fogja megoldani. Úgy ahogy leírtam. Lehet, hogy az időhorizontban tévedek, de a lényegben NEM!

Squid 2011.01.12. 15:48:07

@stark: Tedd még hozzá mi történik, ha leminősítik az országot a bóvliba, és OV+Matolcsy ott ül majd a malacperselyel a kezében és nézi ahogy olvad a töredékére.

orient 2011.01.12. 16:01:16

@Squid: Ez még megelőzhető lenne ha végképp előrukkolnának valamivel. Nem fognak. Minden összeomlik előbb utób, és majd lehet kenni a rohadt spekulánsokra és a balibsik által vezérelt hitelminősítőkre. Csak a sok megvezetett ökörnek nem nagyon esik le, hogy a balibsik által megvezetett hitelminősítők nem most kezdték a leminősítést hanem a gyurcsányékat-bajnaiékat is leminősítették. Tehát ha balibsi kézben van akkor a saját haverokat miért minősítették le? Talán azért mert már akkor is szarban volt az ország amin a mostani kormány csak tovább ront, ahelyett hogy elkezdene felelősen politizálni? Remélem az utolsó pillanatban észbekapnak még a vityáék (februárig) és rájönnek a balibsi összeesküvés-elméleteket a sok szociális segélyen lógó és egyéb ingyenélőn kívül nem mindenki veszi be. Márpedig egy mostani csődöt (bóvli kategóriát) már nem lehet az előző kormány nyakába verni. Igaz ők szarták el de közel egy év alatt azért el lehetett volna kezdeni kimászni a szarból és nem még jobban elmerülni benne!

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.12. 16:02:30

@high up: Mégis hogy lehet olyan hülyeséget írni, hogy "balos közgazdász"? A közgazdaságnak nincs politikai hovatartozása, csak vannak hülyék, akik a politikai ideológiájukat akarják keresztülnyomni a gazdasági törvényeken, és megdöbbennek, amikor nem sikerül.

naresh 2011.01.12. 16:07:10

Röviden. Meggyesi bűne: tovább nyújtózkodtunk, mint a takarónk hossza. A FIDESZ bűne, hogy ezt nem mondta ki, hanem az ügynök múltat firtata, majd a "rosszabbul élünk, mint négy éve" hamis jelszavát fújta. Gyurcsány legalább szavakban elismerte a szocialisták felelősségét, de ahelyet, hogy szaván fogták volna, forradalmat játszattak az arra alkalmas elemekkel. Az igazság kimondása nem volt érdeke az akkori ellenzéknek, helyette viszont minden eszközzel és sikerrel akadályozott meg minden reformtörekvést (Eü, felsőoktatás, stb.), megszorításként támadva az elkerülhetetlen takarékossági lépéseket. Még a világválságot is GYF előszobájából eredeztette OV. Obama elnök is csak tátotta volna a száját, ha sok baja között meghallja e bölcs kijelentést. Sajnos az 1 millió új munkahelyet sem hallotta meg, különben azonnal iderepült volna tanácsért.
Ilyen előzmények után valóban nehéz hazánkban rendet tenni. Pedig az idő nem nekünk dolgozik. Az pedig nagyon rövidlátó, buta érv, hogy a demográfiai problémák csak évtizedek múltán jelentkeznek, ezen ne fájjon a fejünk. Az éves születésszám már régen 100000 fő alatt van. Ha mindenki 80 évet élne, akkor is könnyen érzékelhető a népesség fogyás mértéke. 2020-ban a 20 év alatti népesség bőven 2 millió alatt lesz...És még nem is beszéltünk az etnikai arányok változásairól.

elwood 2011.01.12. 16:09:22

nem szorosan ide tartozik, de Szijjártó most jelentette be, hogy: A szocialisták miatt emelkedik a benzin ára

egy Rejtő regény kutyafüle ezekhez

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.01.12. 16:09:59

@Squid: Hozzáteszem:

Már látom magam előtt, ahogy a Viktor hosszú beszédet tart a nemzetközi tőke spekulációiról, amivel a szocikat támogatva döntik romba hazánkat, a Jobbik diszkréten zsidózgatni fog a jobbszélről, az MSZP meg Gyurcsánnyal az élen egy olyan önelégült "ugyehogymegmondtam" pofát fog vágni, amitől minden jobb érzésű embernek felfordul a gyomra, annyira hogy nem tudjuk majd eldönteni, hogy őt, vagy a Viktort vegyük célba a távcsöves puskával.

Talán még az LMP képes lesz majd civilizált viselkedést mutatni, de ezer forintnál többet arra se tennék.

Ha tényleg eljátsszák az undorító retorikával államosított pénzt, és bedöntik a költségvetést, akkor itt el fog szabadulni a pokol, az biztos.

turcsány karcsi elvtárs 2011.01.12. 17:00:22

grande finale? de hiszen épp arra lenne szükség

naresh 2011.01.12. 17:12:05

@Szvidrigajlov: Egyetértek. A válság nem nálunk kezdődött, nekünk ennél az asztalnál nem osztanak lapot. Abban sem bízhatunk reális eséllyel, hogy az alagútnak vége. A világ változik, ha nem alkalmazkodunk, bukunk. A dolog érdekessége, hogy még a nagy játékosok sem látnak számukra elfogadható megoldást. Én éppen ezért tartom tragikusnak a hazai politika légkört. A hagyományos széthúzást, a problémák szőnyeg alá söprését, a pillanatnyi, vélt érdekek prioritását,. pótcselekvések sorozatát. De meglepve nem vagyok. Ezt már Széchenyi is hiába ismételgete...

vasgyuszi 2011.01.13. 15:31:06

@gorcsev54: ha van lehetosége a lányodnak, semmiképpen se menjen vissza abba a szartengerbe. Egyes emberekkel tartson kapcsolatot (rokonk, barátok), de az országot, mint olyat felejtse el és legyen boldog ott, ahol most van /majd lesz. Én egy cseppet sem bántam meg. Azóta járok szívesen agyarhonban, amióta tudom, hogy van hova (normális helyre) visszamennem. Ja, EU ide vagy oda, azért a befogadó ország állampolgárságát vegye fel a biztonság kedvéért!

vasgyuszi 2011.01.13. 16:30:18

Te Pilu gyerek, kicenzúráztad a kommentemet bazdmeg!

Tehát mégegyszer: azt tanácsolom gorcsev54 lányának, hogy maradjon Londonban, kérjen állampolgárságot és örüljön, ahogy én is teszem :)))

vasgyuszi 2011.01.13. 16:31:40

váááá, bocsi Pilu, bazdmegelés visszaszívva, a firefox nem találta a kommentemet (frissítés ellenére sem). BOCSÁNAT!

Naki vagyok kerdojel 2011.01.13. 21:05:33

@huck: "Magyarul, ha a fizetésemből fizetem a gázt feltételezhetem, hogy mind a fizetésem, mind a gáz ára hasonló ütemben emelkedik és így a mai napi értékre vonatkoztatva nem jelent a megtérülésben különbséget."

Ezzel az a gond, hogy a gázár tutira jobban emelkedik, mint a fizetésed. Én a versenyszférában dolgozom, eddig kétszer volt 10% felett a béremelésem, most egy pár éve stabilan alatta (4-8% között). Olyat pedig még nem láttam, hogy a gázár 10% alatt drágult volna, sokkal jellemzőbb a 20% vagy a még annál is több.

Szóval ez is egy érv amellett, hogy a hőszigetelés igen hamar behozza az árát.

naresh 2011.01.13. 22:59:13

Alternatív: ismét egyetértek. A képletek, szabályok magolása, a típus feladatok végtelen gyakorlása a matek halála. Így nem gondolkozni tanul a diák, hanem viszolyog a tárgytól. Pedig a meghatározások, szabályok változhatnak, nem szentírás egyik sem, hanem gondolati konstrukció (gondoljunk pl. a függvény-fogalom változására csupán az elmúlt 50 évben). Ezt kellene a tanítónak is megérteni. Ez viszont szemében a tudománya gyengesége, így tekitélyromboló. Szerencsére nem mindenki ilyen persze...Van, aki felhívja a fuigyelmet egy feladat különböző megoldási lehetőségeire.
süti beállítások módosítása