HTML

 

Pár hete írtam arról, hogy a fejlettnek hitt világunk, milyen kőkorszaki módszerekkel állítja elő a számára szükséges energiát. Mostani írásommal sorozatot szeretnék indítani, amelyben be/megmutatok néhány, legtöbbünk által használt műszaki szerkezetet, kicst más aspektusból.

Hagyományos (wolfram-szálas) izzó: 

A hagyományos wolframizzó, az általa felvett energia kb. 95%-t hővé alakítja, és kb. 5%-t adja vissza fény formájában. Igen, jól olvastad, hatásfoka a 6%-t sem éri el! :)))) Már ha, fényforrásként tekintünk rá. De mi mindig a dolgok jó oldalát nézzük, és ha így közelítjük meg, akkor elkönyvelhetjük, hogy egy igen jó (95 %) hatásfokú radiátorral állunk szemben! :)) Persze, radiátorral világítani nem túl okos dolog, mint ahogy izzóval fűteni sem. Pedig mi ezt csináljuk. Egyszerűsítve a kérdést, ha otthon csak hagyományos izzókkal "világolsz", akkor a villanyszámládon révén, minden világításra kifizetett 100 Ft-ból, 95 Ft-ot kidobtál az ablakon. Ez a hájtek, ecsém! :)

(Az ausztrál kormány ébredt elsőként, és nemrégiben határozatot hozott a hagyományos izzók visszaszorítása érdekében.

Ugye egyik multitól sem várjuk el, hogy villanyszámlánk érdekében áldozatokat hozzon, ennek okán, csak halvány kísérletek voltak ennek a fos technikának a leváltására. Például a pár éve megjelent, "csigás", energiatakarékos izzó, ami ugyan keveset fogyaszt, de cserébe nem is világít, ezért az hamvába holt.

Valós alternatívák:  

A Philips (bár nem szeretnék nekik reklámot csinálni) piacra dobott egy Softone ESaver nevű izzócsaládot (a "csigáshoz" hasonló, de már lényegesen jobb, CFL technológia), amely azonos fénykibocsátás mellett ötödét zabálja a régi wolframhoz képest. Saját tapasztalataim alapján, bátran mondom, hogy tényleg nagyon jók. Egyik hátránya, hogy kell neki kb. 1-1,5 perc mire "beizzik", azaz teljes fényerővel világít. A másik az ára. Kb. 2000 Ft egy 16 W-os (~75 W). Igaz, 6 illetve 8 év élettartamról ír a gyártó, napi 3 óra használat mellett (6000 üzemóra). (Fontos: a Kaki bútoráruházban kb. 25 %-kal drágábban adják ezeket az égőket mint máshol.) Osztottam, szoroztam mennyit zabál, mennyivel drágább, megéri-e egyáltalán?  Hatszor tovább él (ha majd látom), tízszer annyi az ára, és ötödét kajálja. A lényeg, hogy a kocsi törlesztőrészletét nem spórolod meg a villanyszámlán, de ha mást nem nézünk, legalább nem zabálod az energiát feleslegesen! Ugye.

LED. Na ez a jövő. A legújabb LEDes pilácsok (pl. OLED), botrányosan jó hatásfokot produkálnak, néhány Watt teljesítménnyel kivilágítod a szobát. (huszadnyi a fogyasztásuk !!) Gyíkjuk a színhőmérséklet, de könnyen kiküszöbölhető a probléma, ha különböző színű ledeket pakolnak egy-egy lámpatestbe. Baja még a lednek, hogy trafót igényel, így tényleg a "nagyon drága" kategóriába tartozik, egyelőre. Azonban ha figyelembe vesszük, hogy élettartama kb. 100.000 óra (!!) (százszorosa a hagyományosénak, ami kb. 1000 óra) akkor azért más a leányzó fekvése..

 

http://www.optiled.hu/

http://en.wikipedia.org/wiki/Incandescent_light_bulb

 

Címkék: energia

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr7840224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2007.02.26. 13:31:57

Én 2 éve elhatároztam, hogy átállok ezekre a "minifénycsövekre". Ha kiég otthon egy hagyományos izzó, már csak ilyennel pótolom. Nem érdekel, hogy kell neki egy kis bemelegedési idő, és az se, hogy mennyi az élettartama. Csak az, hogy kevesebbet fogyasztok így, és kevésbé terhelem vele a környzetet.
Az élettartamról annyit, hogy volt nálam olyan "minifénycső" (bocs, de én már csak így hívom :), ami 1 hétig bírta. (Állítólag ezeknek nagyon nem tesz jót az állandó fel-le kapcsolgatás.) Namármost: én 1 hét után sem találtam meg a blokkját, nemhogy 5-6-8 évig elrakjak egy tenyérnyi papírdarabot!
De mint fentebb mondottam, az elv a lényeg.

Nyugodtan lehetne követni az ausztrál példát nálunk is...

Krissi 2007.02.26. 22:14:09

A led tényleg jó, a Myth Bustersben volt egy teszt az égőkkel kapcsolatban, volt mindenféle típus, egyszerre égették, illetve le-föl kapcsolgatták őket kb. 50000-szer, a ledek bírták csak ki(és valószínűleg még bírták volna a többszörösét), ráadásul, a leg energiatakarékosabb izzóhoz képest a led tized annyit fogyaszt, vagy még annyit se. Igen, tényleg a ledé a jövő.
Kár, hogy nem vettem fel múltkor azt az Állítólag részt, de lehet, hogy újból leadják majd.

Krissi 2007.02.26. 22:18:48

Itt van egy olcsó led, érdemes megnézni a fényerejét, és az energiaigényét. Ja, és árban se rossz.
href.hu/x/2cuk

komi 2007.02.27. 09:06:32

Érdekes, a gyártó (href.hu/x/2cvm) csak 35.000 órát ad meg, a magyar oldalon lévő 100.000-el szemben. Persze ez sem rossz érték, csak érdekes

eMM 2007.02.27. 12:52:15

Jó neked Pilu ha ez a legnagyobb gondod.
Fontos persze csakhát........

Pilu 2007.02.27. 13:27:23

El sem hiszed, hogy milyen hamar lesz ez a Te problémád is! :))

ehun:
index.hu/x?cbl=2&c0_311=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2Fvilag%2Flamp070227%2F

_alesi_ · http://blog.alesi.hu 2007.02.28. 09:25:39

Hasonló jellegű probléma: miért van az, hogy egy x-emeletes társasházban az egész lépcsőházat ki kell világítani, ha az ember a földszinten belép? Nem lehetne zónákra bontani az emeleteket? Másrészt, ha liftel megy az ember a nyolvadikra, akkor tök fölösleges a harmadikon is bekapcsolni az égőt, mert valószínűleg nem ott fog kotorászni...

E-Medve · http://blog.e-medve.hu 2007.02.28. 16:48:55

alesi: az egyik ismerősnél (tizes panel) mozgásérzékelővel van megoldva. Minden emeleten van kettő és azok kapcsolnak 1-1 lámpát az adott emeleten.

pilu: azzal is sokat meg lehet takarítani, ha CRT-ről LCD-re váltasz. 19-es CRT-ről 17-es LCD-re váltottam. A képméret alig csökkent, de a fogyasztás látványosan 140 watt vs. 45 watt.

szvsz 2007.03.01. 22:59:20

áhhh annyira nem vok jártas ezekben azokat, hogy hívják, ami az állólámpában és ilyen neonos? mert azokról még érdekelne a véleményed, annak a fénye is jó (sztem), bár kicsit jobban zavarja a szemet a "körténél", de negyedannyit fogyaszt kb.
süti beállítások módosítása