HTML

 

Kedves neolib barátaim!
 
Olyan régen hallottam felőletek! Mi van veletek, jól vagytok? Csak azért érdeklődöm, mert kedvem támadt ismét egy jót vitatkozni veletek, egy sör felett, ahogy szoktuk! Tudjátok, a szokásos – általam unásig emlegetett - témáról: a piac törvényeiről, annak önszabályozásáról. Most nincs kedvetek? Hahó, nagy a csönd odaát!
 
Most hol vagytok ti, akik habzó szájjal fröcsögitek a mindenható piac, mindenható törvényeit?! „Hulljon a férgese, vesszen a gyenge!” Ez a piac alapja, a mindent meghatározó evolúciós törvény, amely életünket jobbá, az MP3 lejátszómat kisebbé, a hamburgeremet pedig egyre nagyobbá teszi. Imáitok első sora, amivel vitatkozni nem lehet.  
 
Amikor minden erőmmel ágálok az oktatás, az egészségügy piaci alapokra való helyezése ellen, felvetvén, hogy a piac törvényei nem mindenhatóak és nem mindenhol alkalmazhatóak, akkor én vagyok a hülye. Amikor kisvállalkozások, vagy épp a parasztgazdaságok tömeges csődje fenyeget, és próbálom az esetleges következményekre felhívni a figyelmetek, akkor a reakciótok csak annyi, hogy vesszen a gyenge!
 
Végül is, ez csak elvi kérdés. Ti azt mondjátok, hogy ez a jó, én meg azt, hogy nem feltétlenül, de a gyakorlat az, hogy ezen törvények szerint élünk. Ez a nagybüdös liberális piacgazdaság. Ha így kell lennie, ám legyen! De most, mintha valami megtörné a csendet! Tán, nem a jajveszékelésetek hallom?
 
„Meg kell menteni a bankokat, mert azok csődje beláthatatlan következményekkel járna a gazdaság egészére nézve!” Eljött a szelektálódás ideje, a férgese hullana, de valaki rimánkodik a megmentésükért. Pont Ti? Hogy is van ez? Ez a piaci törvény, nem az a piaci törvény? Vagy a tízparancsolatotok csak addig tartjátok betartandónak, amíg az véletlenül egyszer rátok is érvényes lenne?
 
Miért is kellene az öngyilkos bálnák újraélesztésével kínlódni? És főleg, miből? Persze, a nagy közösből. Az a 700 milliárd dollár meg a fán termett, nyilván nem fog hiányozni sehonnan!? Az, hogy ez összeg évtizedekre megterheli a társadalom egészét, az nem beláthatatlan következmény, ugye? Persze, hogy nem, mert a ti bőrötökről van szó.
 
Bár ezek a Ti elveitek, de most én mondom, hogy menjen nyugodtan a levesbe az a bank, amelyik egy igazolvány bemutatására kiadott több tíz millió forintnyi hitelt, pilótajátékká alakítva a hitelezés intézményét, és bukja el a házát az a hülye, aki azt hitte, hogy az ingatlanpiaci boomból majd megszedi magát, arra az együgyű tévhitre alapozva egzisztenciáját, miszerint az „ingatlanok ára nem eshet”.
 
Most lenne itt az ideje, a neolib elveket harsogni, ódákat zengeni a piac öntisztulásáról, elmélyülten értekezni arról, hogy a pusztulás a (paci) evolúció természetes velejárója, és bár fájó pillanatok ezek, hosszútávon mégiscsak az egész rendszer jobbá alakulását segítik. Bár kétségtelen, hogy megremeg a föld, ha ekkora dögök el~, vagy - ha úgy tetszik - bedőlnek, mégis úgy gondolom, el kell engedni a kezüket, hagy zuhanjanak a padlóra. Ahelyett, hogy megfizetné a tanulópénzt az, akinek kellene, és ezzel örök mementóul szolgálna az utókornak, hogy mit nem szabad tenni, ehelyett mentőakció lesz, és ezzel tovább konzerváljuk a jelenlegi szart. Mert ebben a rendszerben valami nagyon nem kóser.
 
Boruljon a bili, pusztuljon a hülye, az életre alkalmatlan! Nyeljük le a békát, aztán lépjünk tovább! Lesznek vesztesek, de legalább túl leszünk rajta, egyszer s mindenkorra! Legyen minden most is a Ti elveitek szerint!
 

Címkék: gazdaság társadalom válság neolib

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr62692571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antireklamos 2008.10.02. 16:56:51

ehehehehe nagyon jo a szivembol beszeltel

embb 2008.10.02. 16:58:25

Mondjuk ki elvtarsak - eljen Sztalin, ott rend volt!

Salsa · http://gondolatimunkafazis.blog.hu/ 2008.10.02. 17:09:38

Csodás poszt!
akkor.
1. a piacpárti (neo)liberális nem egyenlő a gazdag bankárral. ezt lehet, hogy a komcsi rendszerben így tanították, esetleg le is rajzolták, amint csirkecombbal a kezében tömi a dagadt képét a galád, de ez nem így van.
2. a piac mindenhatóságát ma már a legelvetemültebb liberális sem zengi csak úgy szerte-szét a világban. mindannyian tudjuk, hogy sok feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a Smith-féle láthatatlan kéz szépen és jól igazgassa a dolgokat. többek közt ezért is kell a piacot szabályozni és felügyelet alatt tartani.
3. abban a vitában, amely arról szól, hogy legyen-e bankmentés avagy ne legyen bankmentés nem az a helyzet, hogy a piacpárti (neo)libek képviselik azt a nézetet, hogy legyen bankmentés, a nem piacpártiak meg hogy ne legyen bankmentés.
4. a bankmentős vitában elég komoly érvek vannak pl azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen nagy bedőlés akár a piac összeomlásával is fenyegethet, amit akár az utolsó "láncszem" az egyszeri, sima, nempénzember-átlagpolgár is megszívhat. vagy nem. vagy egy kicsit megroggyan, de aztán mégsem lesz gebasz. kb ezen megy a vita. egyáltalán nem biztos, hogy az ilyen méretű beavatkozás szükséges, de mások szerint ez olyan, minthogy a felügyelet elejét veszi a kartelleknek, vagyishogy nem tesznek többet, minthogy megóvják és fenntartják a piacot.
nem hiszem, hogy tudok válaszolni ezekre a kérdésekre, nem ezért írtam őket ide. hanem, hogy jelezzem, semmi sem olyan egyszerű mint amilyennek látszik. sőt még ennél is sokkal, de sokkal bonyolultabb.

Dezsô 2008.10.02. 17:10:51

hagyni kellene valóban, viszont miután lefelé hatna a nyomor, ôôk mennének a legkésôbb csôdbe, bár ez vezetne el az elmék felszabadulásához.

Dictatorwannabee 2008.10.02. 17:11:03

Nézd már! Megint egy menetelő barom. Cuki, Anya ugye nem tartjuk meg?

Esperes úr 2008.10.02. 17:15:22

a piac dőljön csak össze, akkor derül csak ki igazán, hogy minek lesz valódi értéke, aggódjon az, akinek van félnivalója, meg pénze, akinek meg van egy darab földje, éhen már nem hal, a többiek meg így jártak

2008.10.02. 17:15:48

szélmalomharc.. de azért ezeket leírni sose hülyeség!
egyébként azért úgy érzem ennél a neoliberalizmus azért többröl szól!és nem kellene ennyire leegyszerüsiteni!na meg nem az elv támogatóival kell leszámolni és rájuk boritani a sörüket a mumusban, vagy a szimplában, mert ők ugyanúgy nem szolnak bele a történésekbe, ahogy a szomszéd kutyája se ugat bele, hogy mennyire jó az új king cannibal album.

Esperes úr 2008.10.02. 17:17:50

salsa, azért abban a samuelson-nordhaus könyvben más okosságok is vannak, nem csak a nyomorult lassiez-faire

Mi egyenlőek vagyuk 2008.10.02. 17:20:52

de a bankok egyenlőbbek!

atommag 2008.10.02. 17:36:56

Én meg azt mondom, dobjanak mentőkötelet a nagybankoknak, mert a bukásukkal rengeteg tisztességes embert is magukkal rántanak. Csak utána azt szeretném olvasni az ojságban, hogy a válság okozói (a nyerészkedő, gondatlan trógerek) megkezdték 25-30 éves fegyházbüntetésüket.

risso 2008.10.02. 17:38:09

szivemből beszélsz. annyit még hozzá, hogy nálunk törvényileg tiltva vagyon a piramisjáték. Amit itt láthattunk, az ez. Mint tudjuk a piramisjáték alól előbb utóbb elfogynak a "befektetők". Mindenesetre jót röhögnék, ha ez a pénzügyi válság hozná el a kommunizmus idejét :) :) Aki befektetni akar ma, annak azt javaslom, hogy kezdjen tiszta vizet konzerveket, takarót felhalmozni, nemsokára többet fog érni mint a (fekete) arany :) :)

sityu · http://www.sit.yu 2008.10.02. 17:43:39

Ha ez ilyen egyszerű volna, hogy móricka aszongya, hogy nem köll menteni a bankokat...
Már eleve a gebasz kialakulása is éppen azért történt, mert meglehetősen néppárti módon támogatták az alsóbb néprétegek kölcsönhöz jutását (felhígítva a bankok hitelállományát egy csomó rossz hitellel).
Bár nem vagyok közgazdász, de az azért lejött, hogy a választási lehetőségek nem a rossz és a jó közt voltak, hanem a szar és a nagyon szar közt (az meg, hogy esetleg ezen valakik nyernek, mint ahogyan a másik lehetőségen is sokan nyerhettek volna, na ez egészen másodrendű kérdés).
Mellesleg sekélyes tudásom szerint én is inkább a be-nem-avatkozás felé hajlanék, de inkább ún. "neoliberális" (libertárius) hozzáállásból.

gonosz 2008.10.02. 17:52:06

Hááát!
legalább annyi igazság van benne, mint amennyi gazság. De nem elég a neolibet utálni, irmerni is kellene. Akkor talán nem írnál ekkora blődliket. Ugyanakkor hangsúlyozom, érzelmileg minden OK!!!

és gonosz is az meg jó

Shore 2008.10.02. 18:03:00

"Boruljon a bili, pusztuljon a hülye, az életre alkalmatlan! Nyeljük le a békát, aztán lépjünk tovább! Lesznek vesztesek, de legalább túl leszünk rajta, egyszer s mindenkorra! Legyen minden most is a Ti elveitek szerint!"

Bizony legyen!

na 2008.10.02. 18:04:54

risso 2008.10.02. 17:38:09
szivemből beszélsz. annyit még hozzá, hogy nálunk törvényileg tiltva vagyon a piramisjáték. Amit itt láthattunk, az ez.

Azt, hogy a kapitalizmus maga is egy baromi nagy piramisjáték, már Marx bácsi is megírta, csak nem divat rá emlékezni mostanában ... :)

Csucsu 2008.10.02. 18:07:32

"... mégis úgy gondolom, el kell engedni a kezüket, hagy zuhanjanak a padlóra. "

A magyar"hagy" szó azt jelenti, enged. Azt hiszem, itt Te a "hadd" kifejezést szeretted volna választani.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.02. 18:32:59

Rettenetesen felelőtlen, erkölcstelenül kár0rvendő, tudatlanságra mutató poszt.

A valódi összefüggések egészen mások. Több beírő foglalkozott máris velük jobban, mint én tudnék. A lényeg: a kétségbeesett igyekezet, hogy nagy bankokat megmentsenek nem a bankok maguk miatt van, hanem az összeomlásuknak az egész gazdaságot fenyegető várható hatásától. 1929 után sem csak a bankok szenvedtek.

Moophlander 2008.10.02. 19:01:33

"Kaufmann Mózes" hadakozik, hogy vendégségben az asztalra piszkíthasson, de ő maga még a kertbe is csak mezitláb, belépővel engedi a vendégeit! Ha egy tisztességesen dolgozó utcára kerül, mert nem tudta időben fizetni a hitelét, mert a főnöke nem fizette időben és rendesen akkor hol az a kurva méltányosság, meg mentőöv??? Az dögöljön meg ugye? Hát, most amelyik bank nem hazárdírozott, az még talpon maradhat! Aztán megindulhat "felfele"! De a többi igen is hulljon el!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.02. 19:02:37

Ennyi ostobaságot, ilyen töményen rég olvastam...

bromden 2008.10.02. 19:06:32

Ha csak egyszerűen betömködik a réseket akkor nem fog változni semmi.A bankárok ugyanúgy fognak játszadozni(ha valaki szerint a fehérgalléros bűnözés nem a bankszektor és a politika privilégiuma akkor azt leköpöm:)..)Jó lenne tudni,hogy az államok (azaz az adófizetők)mit vettek meg azért az iszonyú sok pénzért.Kíváncsi vagyok hogy a FELELŐSÖKET megnevezik-e vagy megint csak szívunk vele.Ugyanis ez a pénz kormányok büdzséjéből fog hiányozni.És ezt a pénzt azok a kormányok MINDEGYIK adófizetőjüktől szedték be.Teccik érteni?

doktorur 2008.10.02. 19:15:23

Teljesn mindegy, hogy hagyják-e bedőlni a bankokat, vagy se. A cehhet a plebs fizeti így is, úgy is. Különben is: Mátyással meghalt az igazság. Pontosan tudható, hogy kik azok akik rengeteg pénzt kerestek azzal, hogy a helyzet idáig fajult, és az is tudható, hogy kik nyújtják a kezüket a legmagasabbra a mentőöv után.

Az mindenesetre bíztató, hogy a neoliberális gazdaság- és monetáris-politika ilyen látványosan megbukott. A liberálisok meg azért táncoltak ki a modell mögül, mert rájöttek, hogy az eddigi mantrájuk egy hazugság volt. Most már csak azt kell kivárnunk, hogy a többi totemjük is a porba hulljon. Bár azt beismerni, hogy tévedtek, azt sosem fogják...

prc 2008.10.02. 19:19:50

bromden
Te nem érted. Azok a felelőtlen bankárok amellett hogy megtömték a zsebüket, pörgették a gazdaságot 2002 és 2007 között és több adót generáltak mint amennyi most a megmentésükhöz kell.

Más. Az 1929 utáni másfél évtizedben történt néhány csúnya dolog amit elkerülni minden pénzt megér.

Kopi3.14 2008.10.02. 19:21:55

Asszem usakban most az a legnagyobb politikai para, hogy rengeteg kisember tb-je, nyugdija fekszik a most borulo intezetekben, attetelesen es direkten is. Vagyis ha ez beborul, akkor abbol akkora elegedetlenseg lesz, ami akar kaoszt, anarchiat, usasok mint allamszovetseg eltuneset is eredmenyezheti. EZ pedig jelenleg senkinek nem lenne jo, hisz egy ilyennel kilepne a piacrol a legnagyobb fogyaszto, a legnagyobb piac.

Moophlander 2008.10.02. 19:22:13

A vegetáriánusok leszarják, ha megszünik a városban a hentesüzlet! Nem szerveznek gyűjtést új húsboltra még akkor sem, ha drágább lesz a szója!

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.10.02. 19:51:47

"Ez a harc lesz a végső, csak összefogni hát, és nemzetközivé lesz holnapra a világ!" - a piacgazdaságnak ez az egy alternatívája volt... de mintha akkor meg az lett volna baja a tisztelt társaságnak, hogy "odaát nyugaton" mennyivel jobban élnek, meg mennyivel jobban pörög a gazdaság... ha pörög, akkor viszont tessék tudomásul venni, hogy időnként lejtő jön és nincs fék a gépen... ettől függetlenül, azokat, akik miatt szájig ér a fekália és most mégis 100 milliós lelépési pénzeket kapnak én is megcincálnám kissé... merthogy emeberek vagyunk (és ez most nem dícséret volt a fajtánk felé...)

dr. Erika Zangolna 2008.10.02. 20:01:08

a 9/11-re gondolom a mai napig kivered

Kenneth 2008.10.02. 20:03:41

Nem akarom védeni a bankárokat, de mintha ez sokszereplős játék lett volna. Biztos, hogy csak az a hibás aki adott mondjuk 600.000 dollár hitelt egy 400.000-et érő ingatlanra?
Az nem hibás aki igényelte, felvette és elköltötte a pénzt, bútorokra, hifire, kajára vagy kurvákra? Aki tovább akart nyújtózkodni mint a takaró ér?
Tudjátok: "Lakáshitel, motorhitel, felni hitel"

belekotty 2008.10.02. 20:12:09

Tisztázzuk, ez bizony egy nagy-nagy piramis játék volt a bankok részéről és most kiderült hogy kevesebb az utas (aki tud fizetni) mint a pilóta. Persze pár magát degeszre keresett pilóta elrepült szállítógépnyi pénzzel.
A blog nyitója szívemből beszélt, bár én ballib vagyok.

belekotty 2008.10.02. 20:17:27

Kenneth. A gazdaság fokmérője, hogy mennyire olcsó a hitel. Ha a gazdaság kevésbé teljesít, akkor a hitelező kockázata magasabb, ergó nagyobb kamattal kellene adnia és akkor az emberek is jobban meggondolnák hogy felvegyék. Csak ha a gazdaság szarabbul teljesít, akkor kevesebb a beruházási hizel ezért a hitelpiacon túlkinálat alakult ki és a bankok a fogyasztási hitel felé fordultak.
Holott ők azok akiknek pontosan tudniuk kell mekkora a beruházási hitel és a fogyasztás hitel aránya, mert ez mutatja mikor mennek el rosszirányba a folyamatok. Sőt, a betéteket is látják, ami szintén fontos mutató. Az az ember aki új bútort, plazmát, kocsit akar, az ezt nem látja, csak hogy olcsó a hitel.

szopaul · http://szopaul.blog.hu 2008.10.02. 20:17:56

Hello, sokan írjátok, hogy ez nem annyira egyszerű dolog. Itt egy száz oldalnyi írás a témában: mek.oszk.hu/01500/01558/01558.htm
Endrey Antal - A disznófejű nagyúr c. könyve.
Ezt elolvasva rájöttök, hogy mennyire egyszerű.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2008.10.02. 20:38:13

Pilu, te ezt a gazdaság dolgot nem nagyon vágod, szerintem ne is erőltesd. Ami nem csoda, egy 10x8 pixeles fekete-fehér képernyőn keresztül szemlélve a világot nem sok részlet és finomság jön át.

sokkoló 2008.10.02. 20:42:55

Óriási átverés volt, amit ezek a mocskok akik a tőzsdéken és a nagy pénzintézetekben - 1 cent haszonért az anyjukat is megöletnék - "véghezvittek". Ne jöjjön nekem senki hogy az átlagember a hibás. A világháborúkban se a baka volt a fő felelős mert azokat is meg a mostani átlagemberek százmillióit is nagyon de nagyon átverték!!!!! A HASZON reményében. Mellesleg ha az amerikaiak nem lennének eltespedve annyira, mint most akkor hamarosan egy II. Függetlenségi Háború tanúi is lehetnénk. NA az lenne csak "érdekes". De azt jobbnak tartanám ha egy monstre perben(ld., mint Nürnberg) elítélnék és egy életre elzavarnák a pénzügyek bármiféle gyakorlásától ezeket a BŰNÜZŐKET!!! Ugye kérem.

Teddy pompom 2008.10.02. 21:08:45

Bizony bizony.Szívemből szóltál testvérkém.
A liberálisok persze verik itten magukat mert bár megvannak önnön nagyszerűségükről, és felsőbbrendűségükről győződve, egy valami szinte minden liberálisból hiányzik, tapasztalataim szerint.
Az önreflexió képessége.
Mindíg valaki más a hibás....

Széna Tomi 2008.10.02. 21:14:28

A gazdaságban minden dolog, amit pénzért meg lehet venni "termék".
Termék a búza, a termőföld, az ingatlan, maga a pénz, de lehet éppúgy termék egy egészen elvont fogalom is, lásd opciós kereskedés, fogadások, követelések behajtásának joga.
A pénz pedig egyenértékűvé tesz dolgokat. Ennek a fogalomnak az igazi jelentésén ritkán gondolkodunk el. Az addig stimmel, hogy 1 kiló kenyér = x Ft = 1 lottószelvény (nyerési opció). A dolog attól válik kínosabbá, hogy egy valóban szabad piacon a
három közül egyik sincs kitüntetett helyzetben. Vagyis, mivel a pénz maga is termék, nem egy objektív értékmérő (lásd valutaárfolyamok változása, infláció). Tehát nem feltétlenül a pénzzel mérjük a kenyeret és a lottószelvényt, hanem a lottószelvénnyel is mérhetjük a pénzt és a kenyeret.
És akkor most helyettesítsük be a "lottószelvény" helyébe azt az összeget, amit egy bank ma hajlandó fizetni egy másik banknak egy 25 éves lefutású valahány milliós jelzáloghitel 10 év múlva esedékes 1 napi törlesztőrészletéért.
Én legalábbis kb. így értelmezem, ami történt. A bankok adtak-vettek valami absztrakt, több lépcsőben származtatott termékeket, és az évek során, mivel iszonyat pénzek mozogtak, ezek szépen lassan húzták magukkal a kézzel fogható dolgok árait is. Úgyhogy van egy olyan sejtésem, hogy még mindig olcsóbb nekünk (illetve az amerikaiaknak) ez a 700 milliárd, mint hagyni összeomlani a bankokat.

solaris 2008.10.02. 21:29:18

szopaul: Egyszerű magyarázat - egyszerű embereknek. Én csak szegény Endrey urat sajnálom: hazajött, megöregedett, elhülyült.
Te meg beveszed a bohóságait. Már a kezdő sorok elárulják: "őrült beszéd..." és nincs benne rendszer!
Ja, pilu: tipikus olcsó játék saját állításaiddal vitatkozni egy egészségeset :-))
De a blog jól megy...:-D

flamer 2008.10.02. 21:37:06

Érdemes megfigyelni azt a jelenséget, hogy amikor az egyszeri sötét marha valami olyat lát, ami nagymértékben meghaladja a felfogóképességét (már csak azért is, mert az értelmezéshez szükséges ismereteknek is erősen híján van), akkor a következő két reakciót produkálja:
1. Kárörvend, mert azt se érti meg, hogy ezt most ő is beszopta, de rendesen.
2. Zsidózik, mert a zsidó világösszeesküvés kényelmes, egyszerűen használható magyarázat nyújt mindenre, a darázscsípéstől a subprime válságig.

phaidros · http://konzervatorium.blog.hu 2008.10.03. 08:36:12

Gondolod, hogy ami a bankpiacon és az USA-ban van, az szabad piac? :o A szabad piac nem létezik. Ha létezne, akkor nem borulna.

Bandi 2008.10.03. 10:38:11

Sötétség.

Leon Cor Leoni 2008.10.03. 18:42:35

flamer: érdekes, én nem olvastam sehol a zsidó szót Pilu írásában... Találva érzitek magatok?

Lastrebel 2008.10.03. 22:06:29

flamer : ha tagadod a zsidó világösszeesküvést akkor te vagy cionista vagy, vagy pedig az az egyszeri sötét marha akit a szösszenetedben említettél. Vajon az antiszemitizmus vádja nem inkább ilyen "egyszerűen használható" üres frázis?
hülyegyerek.

Bankhitelt mindenkinek 2008.10.06. 20:47:34

x bank 2 pontosan fizetett hitel után magától küldi a különböző ajánlatait akár 2,2misire is, az hogy van-e fedezet munkahely nem-e lettem azóta nyomorék nem igen érdekli, a másik egy a lakás értékének 1/5 értekü hitelhez jelzálogjog és társai. Na akkor ki is itt a felelőtlen??? Ja és ha X bank bedől akkor persze mentsük meg, miért is ne így akár 2x is bekaszírozhatjuk a lovét.

ggecco007 2008.10.09. 21:23:35

Jud Süss (1940)
Ajánlom mindenki figyelmébe, itt pontos leírást kapunka a bibsik módszereiről...
A mai napig ezen módszerekkel manipulálnak, csak modernizált formában...
Nézzétek és tanuljatok belőle! ;)
süti beállítások módosítása