HTML

17.
július

Víz

Pilu  |  2 komment

 

Küzdött érte a nyugati világ vagy száz évet, hogy végre minden házban folyjék ivóvíz a csapból, majd amikor ezt is elértük, elindulunk a közértbe, hogy palackban hordjuk haza, azt, ami van otthon is. Ritka nagy seggfejek vagyunk ez kétségtelen, főleg, hogy az ásványvizek jó része közel olyan minőségű, mint a csapból jövő. Mindegy is, ettől még a „sznobvíz” reklámja eszementen jó:
 
 

Címkék: víz

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr411250827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tumacs 2009.07.19. 23:47:09

Szia Pilu!
Tetszenek a dalaid és szövegeid! Egyszer szívesen meghallgatnám élőben is.
Ebben a víz témában viszont nem értünk egyet.
Nem ilyen egyszerű ez a kérdés. Nem akarok bagyon mélyenszántó lenni. Csak 1 dolog: a csapvíz nagyrészt tisztított szennyvíz. Tisztítják, fertőtlenítik -klórozzák- és ellenőrzik sok féle baktériumra, vírusra, de korántsem mindenre! Többek közt nem nézik a hormontartalmát, ami pedig ven benne, mert a női vizeletből kerül a szennyvízbe elég.
Reméljük, nem engedik a vízművek privatizációját -amit állítólag elfogadtak Bajnaiék az IMF hitellel együtt-, mert akkor vége a viszonylag megbízható csapvizünknek is........

Geza 2009.07.31. 12:18:10

A csapvíz és a palackos 'ásványvíz' alapvetően egy dologban (és annak következményeiben) különbözik: az asztalodra jutás útjában.
Az ásványi anyagok (de még a belekerült hormonok) szintje kb. ugyanaz, viszont egy apró diff azért van:
Az ásványvíz a kúttól a palackig átmegy pár száz méter rendesen karbantartott csövön, míg a csapvíz több tíz kilométer erősen elhanyagolt csövön megy át, amiben minden szögletnél, kanyarnál, csőfelszíni rücsöknél porózusan rakódik le a vízkő, amiben prímán szaporodnak a baktériumok, amőbák, papucsállatkák, zöldszemesostorosok és egyéb apró rohadékok.
_Ha_ rendben lenne tartva a csővezeték, tényleg nem lenne különbség a csap- és az ásványvíz között, de mivel a karbantartás drága, ezért a vízművek inkább nyomja bele a klórt meg a klóramint, hogy elölje a fent említett apró rohadékokat, merthogy ez még így is sokkal olcsóbb a csőpucolásnál.
Nomármost, egyrészt a klór kipezseg ugyan pár perc alatt a vízből, de a klóramin nem, azt max. vízkezelővel semlegesíted vagy forralással gyorsítod az elbomlását, másrészt meg a víz így is, úgy is tele van a sok apró immáron döglött izével, ami szintén nem kellemes.

Gondolkodjunk: miért tolnák bele a klórt a vízbe, ha nem lenne oka? Az sincs ingyen... Apropo: a táblázatban a csapvíznél nem véletlenül nincs feltüntetve a klórtartalom, hanem azért, mert azt helyileg és esetileg adagolják hozzá úgy, hogy a vízben lévő élő mikroorganizmusok mennyisége a határérték alá csökkenjen. Ja, és a mikroorganizmusok mennyiségét se jelzi a táblázat...

Szóval ha kiengedsz a csapból egy pohár vizet és nem látsz át rajta kristálytisztán mire tele lesz, akkor talán inkább ne spórolj a napi 140 Ft-on a 3 liter ivóvízre számolva (havi 4200 Ft).

Vagy vegyél egy mechanikai/kémiai/biológiai szűrőt és cseréld a szűrőbetétet 3-4 havonta 15-20e Ft-ért, kb. ugyanott vagy vele.
süti beállítások módosítása