HTML

Elmegyek, elmegyek… #2
 
Előző posztom, bevallom indulatból írtam.
Közvetlen oka az alábbi két írás volt:
 
 
Ha nincs kedved őket végigolvasni, elárulom, hogy a szokásos picsogásról szólnak, hogy mekkora a trutyi ez az ország, és az egyetlen lehetőség a kivándorlás. Ezt olvasom itt, ezt hallom a kocsmában, és erről beszélnek a diploma előtt álló ifjak. Elegem van. Nem akarom ezt hallani! Ha menni akarsz, hajrá, tedd meg! De tényleg! Csomagolj, add el a házat, és menj, csak ne halljam a vartyogásod!
Ezt írtam meg, dühből. Erre mi a válasz?
 
„Demaggóggg barrom vagyol, neee!”
Itt álljunk meg egy kicsit!
 
Te tényleg érdemként említed, hogy 8+4+5+x évig tanultál? Ez nem inkább ajándék az élettől? Tudod, hányan irigyelnek azért, hogy ennyit tanulHATtál? Köszönd meg a szüleidnek, annak, aki fizette a sulidat, és a teremtőnek, aki megáldott tehetséggel, de ne verd erre a melled, Tesi! Ha végig kitűnő voltál a suliban, akkor egyszerűen éltél a lehetőséggel, amit a sorstól kaptál! Te ezt úgy állítod be, hogy micsoda áldozat volt a részedről gürcölni öt évig az egyetemen? Viccelsz, ugye? Bármikor lecserélném egy vizsgaidőszakra az év végi hajtást, elhiszed? És azt is elhiszed, hogy egyre többeknek (lesz) elérhetetlen álom az egyetem, annak ellenére, hogy minden tehetségük megvan hozzá? Erre vered a melled?!
 
„Sokkal többet keres egy hasonló képzettségű ember kint, mint én itthon.”
Tényleg, nem mondod! És Clintonnak hajója is van? Beszarrrás! Tán még az életszínvonal is magasabb? Wow! Hihetetlen, hogy miket kell megtudnom! Ja, egyébként melyik országról beszélünk? Aha. És Kazahsztánban mi a helyzet? „Szarul élek!” Na, de mihez képest? Vagy azt tartod igazságtalannak, hogy aki nyugatra született, annak több jutott? Aki keletre, annak meg kevesebb. A déliekről meg ne is ebszéljünk, ugye. Vagy az fáj, hogy van, aki ugyanolyan mint Te, és mégis gazdagabb? A szomszéd fiával mi a helyzet? Tudod, aki hülye, mint a segg, de beleszületett a tutiba és tizennyolc éves korára biztos egzisztenciája van. Igazságosság, meg egyenlő esélyek? Hol élsz, Tesi? Ezen a Földön nem ismeretesek ezek a fogalmak.
 
Egyébként gratulálok! Ha Te képes vagy elhagyni a hazádat egy kis egzisztenciális többletért, akkor tényleg menned kell! De már nem csak szerinted, hanem szerintem is!
Feladnád a családod, a barátokat, a nyelvet, amire édesanyád tanított, egy kurva mosógépért, egy plusz autóért a garázsban, egy nagyobb pecóért, vagy miért, Tesi?
Ha egy éhezőtől hallom, hogy menni akar, elfogadom. De Tőled?
Itt hagyod anyád egy tál kaviárért? Olcsó ribanc vagy, barátom!
 
Buldogok a lelki szegények.
 
Várnak kint. De elárulok valamit, nem tárt karokkal. Tudod, mennyi van kint belőled? Sokkal több az elégnél. Egy mocsok, keleti bevándorló leszel. Klassz státusz, elárulom. Felemelő érzés lehet naphosszat kuncsorogni az imigrésön-ofiszernél. Végiggondoltad te ezt? Szerintem fogalmad sincs, hogy mit beszélsz!
 
Fél tucat ismerősöm próbált szerencsét Nyugaton. Két éven belül mindegyikük hazatért, (majdhogynem) üres zsebbel.
A Frei-féle sikersztorik, nem a többség, hidd el!
 
De lépjünk túl az apróságokon! Nem gondolod, hogy felelősséggel tartozol/nál azért a családért, országért, ahol, amiben nevelkedtél?
Akik tanítattak pont azért, hogy egy jobb világot teremthess, olyat, ami nekik nem sikerült, pont azok iránt, akiket itthon hagynál?
Az írástudók felelőssége hol marad, Tesi?
 
"Nekem ez szar, én léptem!" És ez az értelmiség. Csűröm-csavarom, de nem tudok mást mondani, ez megfutamodás.
 
Teszel Te azért, hogy a következő generációnak ne kelljen a kivándorláson gondolkodnia?
Esetleg megfordult már a fejedben, hogy Rajtad is múlik/múlhatna az, hogy a barátod – akit éppen magára hagyni készülsz a szarban - gyereke majdan egy normális(abb) országban nőjön fel? Elmenni könnyű, itt maradni és küzdeni nehéz! Picsogás van, cselekvés semmi?
 
Véletlenül nem önzés a saját egzisztenciád okán szarban hagyni mindenkit? Vagy Te sem tudsz közösségben gondolkodni, mint azok, akik miatt most elmenni készülsz? Mennyivel vagy különb náluk, mondd?! 
 
 
  

Címkék: vélemény hülyemagyar

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr39169616

Béla, az állat 2007.09.18. 19:24:19

Bennem is felment a pumpa erősen, mikor olvastam az imigrantos szöveget. Örülök, hogy nem csak engem zavar ez a nyafizás. Jó, hogy van más is, aki nem akar lelépni. Röviden ennyi, most megyek, mert a következő generáció már telerakta a pelusát és éhes is! :-)

Gabucino · http://www.gabucino.be/ 2007.09.18. 19:31:54

Istenem, ha az osszes 'balos' ilyen lenne mint Pilu, en mar csak egy sort kernek.

2007.09.18. 20:06:22

Megértem én valahol a tetrahides álláspontot, de akkor is igazad van. És tudja ezt ő is.

barna 2007.09.18. 22:37:00

se több, se kevesebb nem szükségeltetik a fenti bejegyzéshez. ilyen blogokból kellene még több. remélem többet fogsz majd írni, hogy a pórnép ne csak a bértollnokok mocskát szívja fel homloklebenyig.

Loukas 2007.09.19. 08:09:20

Ügyesen sikerült úgy tenned neked is, mintha nem vennéd észre, hogy a "nyafogók" 2/3-a elsősorban nem a pénz miatt akar elmenni.

Úgy általában mindennek a felét szoktad csak elolvasni, vagy csak ebben az esetben történt így?

Gyűlölni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.

ice 2007.09.19. 08:32:05

Kitünő iromány, egyetértek.
A többi meg húzzonel,monnyonle.

juz 2007.09.19. 10:20:29

Anyagilag is csak akkor éri meg kimenni, ha a kinti zsetont itthon költöd el. Hosszú távon kb ugyanolyan szegmensbe jutsz a társadalomban, mint itthon, csak persze ez alapból valamivel többet jelent, de ugyanúgy fogod csorgatni a nyálad, mint itthon, csak nem bmw-re, hanem mazeratira, ha csorgatós típus vagy.

Az itteni élet nehéz döntéseit pedig felváltja a kinti élet ugyanolyan nehéz döntései. Az rendben van, hogy bekalkulálod, hogy a németek, osztrákok, angolok "úgy" néznek rád, az is rendben van, hogy te is tudsz "úgy" nézni a nálad szarabb helyről jövőkre, és az is, hogy "majd, ha megismernek, megváltozik a véleményük", és lehet, hogy egynek-kettőnek tényleg, de a gyerekeidet nem tudod, milyen helyzetekbe viszed bele. Jó eséllyel a fele nosztalgiával vegyesen töri majd a magyart, és keresi a családi helyszíneket az ugaron, a másik fele pedig meg sem lesz hajlandó szólalni magyarul, és sorolhatnánk.

De ez csak az egyik fele a dolognak. A másik az, hogy a kivándorolt magyar miért nem dobja el a csikket Zürichben, és miért lazán Pesten? Sok ilyen magyar szemétdombot csinálna a legtisztább alpesi faluból is, élen azokkal akik állandóan kárognak.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.09.19. 10:57:48

Reszben egyetertek Loukassal meg az iromannyal is. A gond az, hogy igen, szar ez az egesz, de csak a benne elok tehetik jobba. Az, hogy nem teszik, az a kurvanagy problema, innentol mindegy, hogy itt marad, vagy megy... aki nem teszi, es megy, az nem baj, igy idovel maradnak azok, a logika szerint, akik tesznek, es itt. :) Na, kicsit osszevissza voltam, koran van meg bolcselkedni. :)

fejtágító 2007.09.19. 11:05:11

Pilu, volt itt egy hosszú ellenvélemény, sok észérvvel.

Miért kellett kicenzúrázni?

fejtágító 2007.09.19. 11:07:40

Bocsánat, az az előző poszthoz volt hozzászólás.

Kicenzúrázhatok két kommentemet.

Balázs 2007.09.19. 12:47:25

Kedves Pilu,

ez a Te blodog... azt hiszem nem írok e-mailt sem. Kurvára összemosol valamivel és belecsúsztasz mindent, süt belőled a rosszindulat.

Ha leírom árnyaltan, hogy mi van, találsz majd benne kétszer annyit amibe beleköthetsz... ezt kihagyom.

Egy dolog van amire reagálnék...
Nekem ez a hazám, és nem hagyom el.

és egy dolog van amit megismételnék:
"...kezdjem el okítani a parasztot...?"

Tesi.

Balázs

Loukas 2007.09.19. 13:08:55

"egyiketsem"

mit kéne tennem? nem szemetelek? nem szemetelek. adózzak? adózok. ne legyek bunkó? nem vagyok az. mégis megkapom minden nap a bunkóságokat a pofámba.
tényleg, mit kéne tennem? betörni az mtv-székházba? kussban tengődnöm minimálbéren? tejelnem kéne az adócsaló orvosnak? vagy pont hogy ne, hanem tűrjem, ahogy bánnak velem, ha nem tolom a pénzt az orvos kezébe? jelentsek fel a 10-ből 9.5 honfitársam, akiről tudom, hogy adócsal? vagy pont hogy ne, vegyek részt a Nagy Nemzeti Összmutyizásban? ne adjak borravalót, mert okádék szokás? vagy adjak, mert az így szokás? mi a jó, hogy tegyek jót, ha beállok a mutyisorba, vagy ha 100-ból 1-ként kilógok? te adtál már orvosnak hálapénzt? szóltál már rá zebrán parkoló holdjáró fuxos seggagyra, hogy menjen onnan? összeszeded a kutyaszart?
vagy már lemondtál a normális életről?

hogy kéne nekem jobbá tennem ezt a fos országot, mégis?

egyszer egy majomfasz suzicisnak visszadobtam a kidobott csikkjét piros lámpánál, amit odapöckölt elém. fel volt háborodva, hogy hogy lehetek ekkora bunkó. ebben a jelenetben minden benne volt.

a nagyobb tarack bunkó van felül, neki van igaza, üvölt, fel van háborodva. erről szól ez a takony mutyizós ország.

kb. fél órát kell mászkálni Budán vagy Pesten, autóval, gyalog, bringával, bkv-val, hogy világos legyen, hogy miért akarnak innen elmenni olyan sokan.

höm 2007.09.19. 13:09:38

Ez az!!

Húzzon mindenki a picsába!!!!


apáink sírján, meg majd kínaiak fognak rizst termeszteni....

Balázs 2007.09.19. 13:46:32

Kedves Pilu,

és egy dolog van amit megismételnék:
"...kezdjem el okítani a parasztot...?"

ezért bocsánatot kérek, nem tartalak parasztnak.

Szívesen leírom neked a gondolataimat de ha nem bánod nem itt, hanem e-mailben majd ha lesz időm.

písz

Balázs

K-bel 2007.09.19. 18:41:43

Egyetértek Pilu. Ha nem mennek, hát majd lemennek...

24601 2007.09.21. 11:35:04

2 év múlva mérnök lesz belőlem. Mikor elkezdtem továbbtanulni tudtam, hogy itthon nehezebb lesz megélni mint külföldön. Ezért már az egyetem alatt dolgozom azért, hogy legyen munkatapasztalatom, és könnyebb legyen jó munkát találni itthon. Mert én így döntöttem: kalandvágyból itthon maradok.

bb072 2007.09.21. 14:05:57

Aha. Tehát az volna erkölcsileg a non plus ultra, ha mindenki maradna a seggén ott, ahol született. Király! Le a bevándorlókkal, a cigányok húzzanak haza Indiába, a magyarok meg az sztyeppékre, vagy a Szíriuszra, vagy honnan a francból jöttek.

Norb 2007.09.21. 21:19:25

Szeva Pilu!

most biza nem ertek veled egyet.

menjen csak mindenki kulfoldre, mindenki, akinek csak kedve van es lehetosege! Boldoguljon ahogy tud, keressen sok penzt, vagy keveset, ismerje meg a masik orszagot, kulturat, szokasokat, mit banom en mit, ami csak ragad ra.

Minel tobben mennek kulfoldre szerencset probalni, tanulni, dolgozni, annal jobb lesz az orszagnak, ha ezek az emberkek par even belul hazajonnek. Es meg ha csak a fele jonne is vissza, mar akkor is rengeteg erhet az tapasztalat, kapcsolat, vilaglatas, stb stb amit az emberkek kint szerezhetnek.

persze, persze, itthon fizettek a kepzesunket meg minden, de az a tapasztalat, amit kint szereznek ezek az emberek, utana otthon boven megterul az orszagnak. Es nem csak gazdasagi ertelemben, de igencsak rank ferne vmi valtozas a mentalistasban is (sajna itt nagyon egyet ertek a Balinttal a totaw blogjarol).

Felreertes ne essek, messze nem Kanaanak gondolom a kulfoldot (bar en is ott elek, megha nem is regota), de ugy gondolom, hogy kulfoldre menni 1 oriasi lehetoseg, amirol meg csak 15-20 eve is alig almodhattak a magyarok. Hol voltak az Erasmusok, online allasbazisok, ki makogott egyaltalan angolul? Az a hulye, aki nem hasznalja ki a lehetosegeit.....

dowNLoad 2007.09.22. 00:23:17

Nem lenne gond, ha volt párttitkárok és KISZesek elhúztak volna, és inkább program lett volna 1990-től, hogy aki végez az egyetemen, az 2-3évet kötelezően külföldön dolgozik, utána hazajön, és hozza a mentalitást is!!! Valahogy így lett Dél-Korea fejlett iperi ország,mi meg lehetnénk egy második Szlovénia. Türelmes voltam, mert 2006-ig vártam, de nem erre! lelépek, mert nincs még+5-10évem várni.

Bamba 2007.09.22. 10:11:46

Elolvasván minden írást, hsz-t, csak annyit tudok hozzáfűzni:
NO COMMENT

zzz 2007.09.23. 13:04:31

Loukas:

Egy szemétdombra szültek
(de ők is kikészültek)
nincs semmim, nincs helyem,
csak a fejem, hogy a falba verjem...


Nincs válasz a kérdésre, mert valójában nincs választási lehetőség.

Rimaszecsi Peter 2007.09.25. 14:38:55

Kedves Pilu!

Hogy oszinte legyek melysegesen nem ertek veled egyet. A helyzet az, hogy en is azok koze a "nyafogok" koze tartozom, aki elhagyta az orszagot.
Jelenleg 27 eves vagyok, 3 eve vagyok kint Angliaban. Gyari munkaval keztem nyelvtudas nelkul, mostanra viszont cegtulajdonos vagyok egy pizzeriaban itt Scarborough-ban. Azert tartom szerencsesnek kintletemet, mert innen konnyen tudom tamogatni a szuleimet.
Nem hiszem, hogy Magyarorszagon lehet ervenyesulni, megha meg is van ra a penzed (az en esetemben 7 millio Ft). Nezz csak korul hazankban. Ez az ember a minisztereivel tonkretett egy nepet MINDEN TEREN (had ne reszletezzem)
Masreszt hiszek a kovetkezoben:
Eloszor segits magadon! S mikor ez megvan, segits a csaladodon! S mikor ez is megvan, Segits a hazadon!
Szerintem maskepp nem megy, s pont emiatt erzem sertonek a cikked.

udvozlettel:
Peter

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2007.09.26. 02:40:12

ne haragudjon mar,
hogy igy fogalmazok, de ez egy FOS.

Téglagyári Megálló 2007.09.27. 14:16:38

Hú de nagyon BÖLCS vagy, te lázadó!

iCeAgE 2007.09.28. 23:17:33

Írás helyett, egy kis hallgatnivaló:
www.penzvilag.com/Antal_Eniko_Adjon_az_ur.mp3

Hans 2007.10.03. 10:23:34

Kedves Pilu!
Részben igazad van és egyetértek veled, de gondold at azért a kovetkezoket is :
1, A magyar nép tobbsége megteszi nekem, hogy barmit is csinalnak, akarhanyszorra is visszavalasztja a komcsikat, (meg Demszky-t is), barmilyen legyen a kormanyzati teljesitményuk. Ilyen egyetlen normalis orszagban nem torténik meg. Koszonom, én nem akarok masok hulyesége miatt szivni évtizedekig.
2, Ebreszto! Nyugat-Europaban lassan olcsobb az oktatas, mint Magyaroroszagon, a doktori képzés pl. mar évek ota kevesebb mint fele annyiba kerul (!) A magyar képzésem pedig nem ingyen volt, azért a szuleim kemény adoforintokat fizettek be hosszu évek alatt.
3, Dédszuleim, nagyszuleim és szuleim sorsat végigtekintve csak azt latom, hogy részben a vilag- de foleg a magyar politika jovoltabol allandoan, mindegyik generacionak ujra kell kezdenie, a nullarol, mert a 8. réteg bort is ujra meg ujra le akarja roluk huzni az allam. Edesanyam a napokban borult ki: "Még egy kicsit szorosabbra kell huzni a nadragot, mert mar kozel vagyunk a Kanaanhoz" - harsogja a kormanypropaganda. Igen, a 80-as évek elején ugyanezt hallhatta, ugyanigy tették tonkre a fiatalsagat. Koszonom, én ebbol nem kérek.
4, A magyar nép 56 ota képtelen egy normalis forradalmat csinalni. "Elfoglaljak a TV-t", majd ahelyett, hogy ottmaradnanak, szépen hazamennek...hulyét csinaltunk magunkbol a vilag elott is, pont mikor mar kezdtek rank ujra odafigyelni a mediaban.
5, Igen, ne haragudj, de mikor tobb évig becsuletesen tanulsz, irod a tudomanyos publikaciokat, 3 felsofoku nyelvvizsgad van, akkor igen is szamit, hogy ezért Magyarorszagon kapsz 120.000 HUF diplomas minimalbért, amibol jomagad is alig tudod eltartani, nemhogy egy csaladot. Igen, lehetne Zuschlagoskodni, nyekig felnyomni a fejet a hatalomhoz kozel allok fenekébe. Dolgozni nekik és cégeiknek rabszolgabérért, mig ok a munkat millios tételként szamoljak el.
6, Ne higgyuk azt, hogy nalunk nincs pénz. Larifari. De egyetlen normalis orszagban sem ujitjak fel a Moricz Zsigmond korteret azért, hogy utana roviddel az egészet leromboljak a metro miatt, épitenek viaduktot kozel sik teruletre - kovetkezmények nélkul, és ezernyi példat sorolhatnék.
7, Tobb éves tapasztalattal tudom, hogy sehol sincs kolbaszbol a kerités. De mindenhol mashol, ha keményen dolgozol azt megfizetik, megtérul. Ha az allam nem tiszteli a polgarok érdekeit, akkor az utcara mennek és kikényszeritik a nem kedvezo dontés visszavonasat. Ha egy kormany, vagy miniszter "elkurja" akkor lemond vagy ha nem, lemondatjak. (Blair és Bush kivétel). Nekem ez a tapasztalatom.
8, Igen, ha egyszeru képzetlen melosként mész ki, akkor ne szamits tul sok jora. De mukodik az agyelszivas is, tetszik vagy nem tetszik, tart karokkal varjak az olyan rétegeket, melyek szakértelmére szuksége van egy allamnak.
9, "Eloszor segits magadon! S mikor ez megvan, segits a csaladodon! S mikor ez is megvan, Segits a hazadon!" irta feljebb Péter. Egyetértek!

Hans 2007.10.06. 12:18:53

Ezt a cikket akar én is irhattam volna a fentieket alatamasztando :
index.hu/politika/belfold/nepszer9110/
HF: Vizsgaljuk meg 1947-tol a baloldali kormanyok teljesitményét, az eredmény jo nagy nulla lesz...

w 2007.10.07. 09:53:02

Jó, menjenek. Aki meg nem érti, esetleg magára veszi ... lol. De legalább itt is vannak writeonly üzemmódban emberek.
süti beállítások módosítása