HTML

 
Tetszik ez a TV, ugye? Látom, már vagy húsz perce nézegeted. Jó ízlésed van, meg kell hagyni! 106 centis, LCD. Már azon gondolkodsz, hogy milyen jól mutatna a nappalidban? Hát, van fílingje a Mónika Show-nak életnagyságban, az biztos! Miért nem veszed meg?
Nincs zseton, mi? Kurva ország. Itt vagy Te, normális, becsületes gyerek, dolgozol, mint a hülye és egy tévére sem futja. „Európa, Európa!” - folyamatosan ezt ugatják. A béreink mikor lesznek Európa? Pedig ez a TV jár Neked! És tudod miért? Mert megérdemled! Egy életed van, egy halálod! Ennyi Neked is dukál! Azt mondom, tojd le a világot, vedd meg ezt a tévét! Segítek Neked! Adok hozzá zsetont, ne aggódj!
 
Hogy mit kérek cserébe? Gyakorlatilag semmit.
Hogy nem hiszed? Elmagyarázom, nagyon egyszerű. Tehát, ma van ma, igaz? Holnap, holnap lesz. De holnap reggel, nem azt fogod mondani, hogy holnap van, hanem azt, hogy ma van, igaz? Na mi következik ebből? Hogy nincs is holnap! Azt eladni pedig, ami nincs, igazán nagy biznisz, nemde? Hogy nekem mi a jó ebben? A THM. Ez egy igen kicsi szám, tudod, mi a tisztességes üzletben vagyunk érdekeltek. Egyébként se foglalkozz vele, majd ráérsz holnap! De holnap meg nem lesz soha, úgyhogy nyugodtan elfelejtheted! Megvesszük a semmid, a holnapod.
 
Csak egy aláírás, és tiéd a tévé. Itt a pontozott vonalon….. Nagyon köszönöm!
 
 
 
 
Nincs pénzed? Add el a jövődet! Készpénzre váltjuk a holnapod! Élj a mának, csak semmi para! Költsd el azt, ami nincs, nem volt, és nem is biztos, hogy lesz! Amit még meg sem termeltél, és nem is biztos, hogy valaha is elő fogod állítani.
A jelen felzabálás után már nem maradt más hátra, minthogy a jövőt is megetessük a GDP-re éhes globálkapitalizmussal. Ha már térben nincs hová terjeszkedni, növekedjünk időben! A holnap kontójára. Meg a holnaputánéra, meg a jövő évére, meg a következő évtizedére. És nincs lehetetlen. Végre átléptük a fenntarthatatlan fejlődés gátjait! A jövő korlátlan, tehát az annak a számlájára való zabálás is az! Jaj, de ideges voltam már, hogy a fejlődésünk elbukhat egy ilyen banánhéjon! De aztán megtaláltuk a megoldást. Hiába, az Ember minden kihívásra talál választ. Megannyi sziporkázó elme évszázadnyi küzdelme nem volt felesleges. Kinyílt a szabadság kapuja, én mondom! Beléptünk a négydimenziós gazda(g)ságba. Ha nincs már felfelé-lefelé, előre-hátra, és jobbra-balra, akkor egy új dimenziót hódítunk meg. Az időt.
Ma élvezni a holnap gyümölcsét, milyen pazar gondolat.  
 
Mindenkinek hitelt mindenre!
 
És a legszebb az egészben, hogy nem lehet bukni. Ha elcsúszol a holnapra felvett kölcsönöddel, kiváltjuk egy holnaputánra felvett hitellel! Nincs rizikó, nincs határ, no fear!
Ma egy TV, holnap egy autó, aztán a lakás. Te némán gürizel, mert röghöz kötöd magad, és az önkéntes rabszolgaságod lánca a saját jövőd lesz. Mert eladtad. Magad nekünk, a hitednek és a tegnapnak. Mert előbb-utóbb tegnap lesz az a ma. És a holnap lesz a mi napunk. A mi mánk.
 

Címkék: gazdaság hitel

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pilu.blog.hu/api/trackback/id/tr46176602

dekoninckx (törölt) 2007.10.08. 16:48:12

Ezt senki nem fogalmazhatta volna meg hatásosabban... négydimenziós gazdagság!
Az ötödik dimenzió lehetne pl az, a bízva a szebb jövőben, ahol természetesen az ország erősebb, a szegénység felszámolódva, a gyerekedre hagyod a hitel visszafizetését.

bb072 2007.10.09. 10:17:29

No, ez egy nagyon korrekt poszt. Bárcsak többen látnák így a hitelfelvétel/eladósodás kérdését.
A "jövő felzabálása" - telitalálat, pont erről van szó. A pozitív kamatráta és a diszkontálás (aki érti ezeket a közgazdasági fogalmakat) azt felfogást rejti érthetetlen terminus technikusok mögé, hogy a jövő kevesebbet ér a jelennél. Mínél távolabbi a jövő, annál kevesebbet ér. Ez pedig nem más, mint a szűklátókörűséget és az önzést igazoló ideológia, amiről ráadásul azt állítják, hogy egzakt tudomány. Íme, a neoliberális közgazdaságtan.

dekoninckx (törölt) 2007.10.09. 12:15:52

Hú, de álmos voltam: tehát:
Az ötödik dimenzió lehetne pl. az, hogy bízva a "szebb jövőben" - ahol természetesen az Köztársaság erős, a szegénység felszámolva -, a gyerekedre hagyod a hitel visszafizetését.

Épp ma jelent meg a hír a 260 milliárd forintos lakossági hitelállományról... én mindig élvezettel rázom le a telefonon kihagyhatatlan hitelajánlatokat tévő ügynököket. Bár sajnálom szerencsétleneket a munkájukért.

dowNLoad 2007.10.09. 21:16:48

Most néztem ki egy napfényes mediterrán országot, oda megyek, olyan munkával, ami inkább hobbi, de annyit keresek vele, hogy nnem lesz gondom, az itthon maradóknak sok sikert a gázszámlához! Lehet majd a gáz/villanyszámlára is hitelt kapni? Én lemondtam az újautóról, plazmatvről, de nem is vagyok bérrabszolga.

VIII. Nagyapó 2007.10.10. 23:01:47

A hitel márpedig - ésszerű határokon belül - nagyon is jó dolog, már Széchenyi is megírta. Még a lakosság esetében is, hiszen pl. egy lakásban egy életen át laksz, miért fizetnéd ki előre? Ugyanakkor az elején még nyilván nem termelted ki az értékét, hát nem árt valakitől kölcsönkérned, aki már igen. Na jó, a plazmatévé már télleg kezd ciki lenni.

A jövő pedig azért értékesebb a mához képest, mert egyrészt mi magunk valóban türelmetlenek vagyunk és nem törődünk a holnappal, másrészt viszont azt is várjuk, hogy később jobb lesz - hát (ésszerű kamatok mellett) miért ne akarnánk előrébb hozni abból valamennyit? Japánban amúgy rosszabb jövőt várnak sokan, így ott volt is olykor negatív reálkamat az elmúlt években (ettől még a bankok nem is mennek feltétlen csődbe).

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2007.10.11. 02:15:01

a hitel jo dolog?
ahaha. nezd csak meg ezt:
www.youtube.com/watch?v=cy-fD78zyvI

itt meglatod mi is a hitel es mire jo.

VIII. Nagyapó 2007.10.11. 10:00:49

megen

Egy film erre kevés, tessék elolvasni egy-két alapfokú közgazdaságtan tankönyvet és megérteni a modelljeit - azután beszélegethetünk arról, hogy hol tévednek ezek a modellek (pl. az emberek racionalitásában igen, abban pedig, hogy teljesen racionálisan gondolkodó emberek esetén is fontos dolog a hitel, nem...) és hogy pl. a pénzteremtés miért nem globális összeesküvés, hanem egy hasonlóan természetes folyamat, mint mondjuk a fénytörés vagy mittomén.

E-Medve 2007.10.13. 02:37:14

A lakáshitelt meg lehet érteni. Nem mindegy, hogy havi 40k-t a törlesztőrészletre fizeted (és majd 10-20 év múlva tied a lakás) vagy albérletre és látszólag nem vagy előrébb (igaz, nem is vagy röghöz kötve). Persze a röghöz kötést lehet a másik oldalról is értelmezni (lásd: távmunka).

Viszont a fogyasztási hitel szerintem is hülyeség, hacsak nem munkaeszköz a cucc (pl. laptop) és megtermeled az árát. Viszont ha már jól csinálod, akkor már nem is kell hozzá hitel.

A TV témához meg annyit, hogy nálam most egy 8 ezres TV tuner van, de azt is szinte csak arra használom, hogy az ismerősök rég elfeledett VHS-eit bedigitalizáljam. :-) (Najó, azért hetente van 2-3 jó műsor.)

Mozsafa ebd-Pak 2007.10.16. 08:49:09

Lakáshitel felvétele előtt mindenkinek az alábbi lista végigfutását javaslom:
- becsüld meg, hogy mennyi pénzre lenne szükséged
- ehhez adj hozzá 1 milliót, mert tartalék is kell
- becsüld meg, hogy mennyi havi törlesztést tudsz vállalni
- nézz utána, hogy ilyen törlesztésnél ennyi pénzt milyen futamidőre adnak
- számold ki, hogy mennyivel többet fizetnél vissza összesen, mint amennyit felvennél
- számold ki, hogy ugyanezen futamidő alatt az albérletre mennyit költenél
- ha a kamat több lenne, mint az albérlet, akkor ne vedd fel a hitelt, hanem inkább gyűjtögesd a pénzt
- ha a kamat kevesebb lenne, mint az albérlet, akkor nézz utána, hogy nem vágnának-e át mégiscsak valahol (kezelési költség, stb.)
- ha minden szépnek tűnik, akkor vedd fel a hitelt

Egyébként amíg albérletben maradsz, addig:
- nem a te lakásod állaga romlik: nem neked kell festeni, csapot cserélni, tetőt felújítani, stb.
- ha rosszabbra fordul a sorod, bármikor válthatsz egy olcsóbb (bár kényelmetlenebb) albérletre
- a bérleti díjat közvetlenül egy másik magyar embernek fizeted, nem pedig egy (külföldi) banknak

A másik hozzászólnivalóm a deviza-hitelekkel kapcsolatos: Ne vegyél fel hitelt más devizában, mint amiben a fizetésed kapod. Lehet, hogy csábító pl. egy 1.5%-os frank-alapú hitel, de ha a forint a frankhoz képest évi 10%-ot romlik, akkor az már 15.5%-os forint-kamat, márpedig te forintban fogod fizetni. Mármint ha bírod...

A harmadik az elővigyázatosságról: Reméld a jót és készülj a rosszra, azaz ha hitelt veszel fel, legyen fél évi törlesztőrészletnyi tartalékod egy azonnal hozzáférhető számlán, mert a te munkahelyed is bármikor megszűnhet, és ha nem tudsz fizetni, a bank viszi a 10 milliós házadat a 6 milliós tartozásod fejében, a 4 millás önrészedet egy az egyben elbuktad, és akkor ott állsz letolt gatyával, lógó lőccsel.
Senki fog vigyázni rád, törődni veled, nem lesz rád tekintettel, és habozás nélkül kifoszt, ha azzal többet keres, mint azzal, ha hagy élni.
Csak magadra számíthatsz, hát így döntsd el, hogy kinek a kezébe rakod a sorsodat 5-10-15-20 évre.

E-Medve 2007.10.17. 00:58:27

"...bank viszi a 10 milliós házadat a 6 milliós tartozásod fejében, a 4 millás önrészedet egy az egyben elbuktad, és akkor ott állsz letolt gatyával, lógó lőccsel...."

Na kb. ugyanez van az albérletnél is. Csak itt optimális esetben a futamidő végére lesz egy lakásod. Ott meg garantáltan nem.

A másik: "nem a te lakásod állaga romlik: nem neked kell festeni, csapot cserélni, tetőt felújítani, stb." Ebben igazad van, viszont ha egy polcot kell felfúrni, akkor ott például simán nem-et mondhat a főbérlőd.
süti beállítások módosítása